Ministry of Civil Aviation
53 airports are included under Krishi Udan Scheme
1,08,479 Metric Tonne perishable cargo handled in FY 2021-22 (till 28 Feb. 2022)
04 APR 2022 2:19PM by PIB Delhi
Krishi Udan Scheme was launched in August, 2020 on international and national routes to assist farmers in transporting agricultural products so that it improves their value realization. Krishi Udan 2.0 was announced in October, 2021 enhancing the existing provisions, mainly focusing on transporting perishable food products from the hilly areas, North-Eastern States and tribal areas. Primarily the scheme was focusing on 25 airports of North-Eastern Region, Hilly and Tribal region namely Agartala, Agatti, Barapani, Dehradun, Dibrugarh, Dimapur, Gaggal, Imphal, Jammu, Jorhat, Kullu (Bhuntar), Leh, Lengpui, Lilabari, Pakyong, Pantnagar, Pithoragarh, Port Blair, Raipur, Ranchi, Rupsi, Shimla, Silchar, Srinagar and Tezu. Subsequently, other 28 AAI airports, namely, Adampur (Jalandhar), Agra, Amritsar, Bagdogra, Bareilly, Bhuj, Chandigarh, Coimbatore, Goa, Gorakhpur, Hindon, Indore, Jaisalmer, Jamnagar, Jodhpur, Kanpur (Chakeri), Kolkata, Nasik, Pathankot, Patna, Prayagraj, Pune, Rajkot, Tezpur, Trichy, Trivandrum, Varanasi and Visakhapatnam have been included in the Scheme.
Krishi Udan is a convergence scheme where eight Ministries/Departments namely Ministry of Civil Aviation, Department of Agriculture & Farmers' Welfare, Department of Animal Husbandry and Dairying, Department of Fisheries, Ministry of Food Processing Industries, Department of Commerce, Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) would leverage their existing schemes to strengthen the logistics for transportation of Agri-produce. There is no budgetary allocation for the Scheme.
Under the Scheme, facilitating and incentivizing movement of Agri-produce by air transportation by full waiver of Landing, Parking, Terminal Navigational Landing Charges (TNLC), and Route Navigation Facility Charges (RNFC) for Indian freighters and Passenger to Cargo (P2C) at selected Airports of Airports Authority of India, primarily around 25 airports focusing on NER, Hilly and Tribal region and 28 airports at other areas have been included.
A total of 1,08,479 Metric Tonne perishable cargo (International + Domestic) was handled in Financial Year 2021-22 (till 28 Feb., 2022) in comparison to 84, 042 Metric Tonne handled in Financial Year 2020-21 at AAI airports. Krishi Udan is an ongoing Scheme and is reviewed from time to time in consultation with stakeholders.
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Civil Aviation Gen. (Dr) V. K. Singh (Retd) in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
কৃশি উরান স্কিমগী মখাদা এয়রপোর্ত ৩৫ মনুং চলহনখ্রে
শেনবা চহি ২০২১-২২ (২০২২গী ফেব্রুৱারী ১৮ ফাওবদা)দা তুংকোইগনদবা কার্গো মেত্রিক তন ১,০৮,৪৭৯ হেন্দল তৌখ্রে
04 APR 2022 2:19PM by PIB Imphal
কৃশি উরান স্কিম অসি এগ্রিকলচরগী ওইবা পোত্থোকশিং ত্রান্সপোর্ত তৌবদা লৌমীশিংবু তেংবাংদুনা মখোয়গী ভেল্যু রিএলাইজেসন ফগৎহন্নবা ইন্তরনেস্নেল অমসুং নেস্নেল রুতশিংদা ২০২০গী ওগস্ততা হৌদোকখি । চিংগী লমদমশিং, অৱাং নোংপোক লমদমশিং অমসুং ত্রাইবেল লমদমশিংদগী মতম কুইনা থম্বা য়াদবা চিঞ্জাক্কী পোত্থোকশিং ত্রান্সপোর্ত তৌবদা মরুওইবা মীৎয়েং থমদুনা হান্না লৈরিবা প্রোভিজনশিং হেনগৎতুনা ২০২১গী ওক্তোবরদা কৃশি উরান ২.০ লাউথোকখি। মরুওইনা স্কিম অসিনা অৱাং নোংপোক লমদম, চিং অমসুং ত্রাইবেল লমদমগী এয়রপোর্ত ২৫দা মীৎয়েং থম্লি, মখোয় অদুদি অগরতলা, অগাত্তি, বারাপানি, দেহরাদুন, দিমাপুর, গাগ্গাল, ইম্ফাল, জম্মু, জোরহাত, কুল্লু (ভুনতার), লেহ, লেংপুই, লিলাবারি, পাকয়োং, পন্তনগর, পিথোরাগর, পোর্ত ব্লেয়র, রাইপুর, রাঞ্চি, রুপসি, শিমলা, সিলচর, শ্রীনগর অমসুং তেজুনি। মখা তারকপদা অতোপ্পা এ.এ.আই. এয়রপোর্ত ২৮ হায়বদি অদমপুর (জলন্ধর), আগ্রা, অমৃতসর, বাগদোগ্রা, বরৈল্লী, ভুজ, চান্দিগর, কোইম্বতোর, গৱা, গোরখপুর, হিনদোন, ইন্দোর, জাইসলমের, জামনগর, জোধপুর, কানপুর (চাকেরি), কোলকতা, নাসিক, পথানকোত, পতনা, প্রয়াগরাজ, পুনে, রাজকোত, তেজপুর, ত্রিচি, ত্রিভানদ্রম, বরানাসি অমসুং বিসাখাপত্নমসু স্কিম অসিদা মনুং চলহল্লে।
কৃশি উরান অসি কনভর্জেন্স স্কিম অমনি মদুদা মিনিস্ত্রী/বিভাগ নিপাল হায়বদি সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরীয়িং বিভাগ, ফিসরীজ বিভাগ, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়, কম্মর্স বিভাগ, ত্রাইবেল এফিয়ার্স মন্ত্রালয়, দোনর মন্ত্রালয়না লৌউ-শিংউগী পোত্থোক ত্রান্সপোর্ত তৌনবগীদমক লোজিস্তিকশিং মপাঙ্গগ কনখৎহন্নবা মখোয়গী লৈজরিবা স্কিমশিং হেনগৎহনগনি। স্কিম অসিগীদমক বজেতরী এলোকেসন লৈতে।
স্কিম অসিগী মখাদা, এয়রপোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াগী খনগৎলবা এয়রপোর্তশিংদা লেন্দিং, পার্কিং, তর্মিনেল নেভিগেস্নেল লেন্দিং চার্জেস (তি.এন.এল.সি.), অমদি ভারতকী পোৎ পুথোক পুশিন তৌরিবা ফ্লাইতশিং অমসুং পেসেঞ্জর তু কার্গো (পি২সি)গীদমক রুত নেভিগেসন ফেসিলিতী চার্জেস (আর.এন.এফ.সি.) মপুং ফানা কোকপীদুনা এয়র ত্রান্সপোর্তেসন্না লৌউ-শিংউ পোত্থক পুথোক পুশিন তৌবা লাইথোকহল্লি অমদি থৌগৎহল্লি, মরুওইনা অৱাং নোংপোক লমদম, চিং অমসুং ত্রাইবেল লমদমদা মীৎয়েং থমদুনা এয়রপোর্ত ২৫রোম অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা এয়রপোর্ত ২৮ মনুং চলহল্লে।
এ.এ.আই. এয়রপোর্তশিংদা শেনবা চহি ২০২০-২১দা মেত্রিক তন ৮৪,০৪২ হেন্দল তৌখিবা অদুগা চাংদম্নবদা শেনবা চহি ২০২১-২২ (২০২২গী ফেব্রুৱারী ২৮ ফাওবদা)দা অপুনবা তুংকোইগনদবা কার্গো (ইন্তরনেস্নেল + দোমেস্তিক) মেত্রিক তন ১,০৮,৪৭৯ হেন্দল তৌখ্রে। কৃশি উরান অসি মখা চত্থরিবা স্কিম অমনি অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগা তাথোক তাশিন তৌদুনা মতম মতমগী ওইনা নৌহৌনা য়েংশিল্লি।
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী জেনরেল (দা.) ভি. কে. সিংহ (থবক্তগী পোত্থারবা)না অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।