Ministry of Health and Family Welfare
Update on National Programme for Control of Blindness and Visual Impairment
05 APR 2022 3:41PM by PIB Delhi
National Programme for Control of Blindness was launched in 1976. From 2017 onwards, the programme was strengthened and expanded to cover all kinds of visual impairment as well. It was renamed as National Programme for Control of Blindness and Visual Impairment (NPCB&VI) and is implemented all over the country uniformly, with a goal of reducing the prevalence of avoidable blindness to 0.25% by the year 2025. Apart from cataract, refractive errors, corneal blindness and childhood blindness, the programme is equally focusing on other eye diseases like glaucoma, diabetic retinopathy, retinopathy of prematurity (ROP), age related macular degeneration etc. associated with life style diseases like diabetes and aging process. Preventive and curative eye care services are also provided through Ayushman Bharat-Health & Wellness Centres in the country.
In order to assess the programme, the “National Blindness & Visual Impairment Survey” was carried out during 2015-19 which showed reduction in the prevalence of blindness from 1% (2007) to 0.36% (2019).
Under NPCB&VI funds allocated during last three years and the current year, State/UT wise is placed at Annexure-I.
The progress report of various activities by the States/UTs under this programme is obtained and monitored by the Ministry of Health and Family Welfare on monthly basis. Progress report for last 3 years is placed at Annexure-II.
The programme is monitored at national level in consultation with the State Government. At States/UTs level to check the rising number of cases of blindness, functionaries from Panchayats, Integrated Child Development Scheme (ICDS) staff, ASHA workers, NGO and other voluntary groups like Mahila Mandals, are involved by the District Health Societies.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharti Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.
Annexure-I
State/UT WISE Approvals and Expenditure under National Programme for Control of Blindness (NPCB) under Flexible Pool for Non-Communicable Diseases under NHM from F.Y. 2018-19 to 2021-22 up to 31.12.2021
S. No.
Name of the State/UTs
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
Expenditure
Expenditure
Expenditure
Approval
Expenditure
1
Andaman & Nicobar Islands
6.16
10.35
0.59
24.78
1.97
2
Andhra Pradesh
4287.23
4696.90
1666.35
9096.50
621.61
3
Arunachal Pradesh
321.52
0.00
22.63
133.70
126.53
4
Assam
655.58
517.18
328.14
930.15
199.25
5
Bihar
2433.55
1460.77
941.96
3881.26
415.03
6
Chandigarh
0.00
0.00
0.00
42.45
1.98
7
Chhattisgarh
561.31
472.07
237.82
1502.11
253.24
8
Dadra & Nagar Haveli
5.94
12.03
0.01
15.72
6.64
9
Daman & Diu
15.54
1.28
10
Delhi
163.14
113.37
77.03
402.80
28.14
11
Goa
53.79
73.71
26.68
113.90
16.96
12
Gujarat
3684.33
2246.30
4217.06
4295.88
1288.80
13
Haryana
84.08
178.80
255.48
871.49
137.62
14
Himachal Pradesh
50.65
107.19
34.54
170.41
43.39
15
Jammu & Kashmir
271.63
247.28
78.10
940.00
148.11
16
Jharkhand
617.36
700.99
765.08
1786.00
557.85
17
Karnataka
2577.50
2767.61
820.31
3249.92
818.51
18
Kerala
720.48
722.63
845.12
1303.38
128.95
19
Ladakh
-
-
1.85
143.53
3.17
20
Lakshadweep
0.00
16.00
0.39
51.26
1.83
21
Madhya Pradesh
4402.09
4884.90
2631.70
6400.47
2877.60
22
Maharashtra
640.33
706.00
322.10
3439.22
631.37
23
Manipur
347.33
283.88
0.00
452.98
0.00
24
Meghalaya
89.85
49.27
126.80
200.21
100.77
25
Mizoram
160.23
62.08
51.67
144.65
40.95
26
Nagaland
35.54
65.46
0.05
127.10
30.19
27
Odisha
1193.00
1462.74
652.87
2112.13
705.52
28
Puducherry
58.02
41.93
31.40
197.56
23.52
29
Punjab
473.08
559.45
235.67
825.40
239.52
30
Rajasthan
1637.12
1249.72
1308.70
3974.47
964.39
31
Sikkim
15.71
13.64
0.00
110.75
7.56
32
Tamil Nadu
6086.29
3402.14
1228.75
6312.03
1065.23
33
Telangana
3657.97
1042.23
1019.10
1125.70
283.87
34
Tripura
199.24
35.94
35.75
308.14
199.80
35
Uttar Pradesh
2894.62
3157.81
2719.70
12948.87
976.47
36
Uttarakhand
310.97
204.16
180.31
161.72
127.50
37
West Bengal
973.78
1598.27
1878.64
4607.57
975.06
1.The above information is as per the available Financial Management Report (fmr) submitted by States /UTs.
2.Expenditure includes expenditure against Central Release, State share & unspent balances at the beginning of the year
Annexure II
National Programme for Control of Blindness and Visual Impairment (NPCB&VI)
Progress Report of Activities under NPCB&VI
Targets and Achievements during last 3 years
Year / Activity
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22*
Achievement
Achievement
Achievement
Achievement
Cataract
66,90,830
64,33,140
35,50,765
39,56,934
School Eye Screening Programme
8,81,929
8,56,768
1,80,723
2,52,600
Collection of donated Eyes for Corneal Transplantation
68,409
65,417
17,402
33,733
Treatment/ Management of other eye diseases (Diabetic Retinopathy, Glaucoma, Childhood Blindness, Keratoplasty etc.)
6,14,433
8,37,151
2,99,852
3,05,298
Training of Eye Surgeons
125
108
32
48
*Final report for the year 2021-22 is provisional.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস অমসুং ভিজুৱল ইমপেয়রমেন্তকী মতাংদা অপদেৎ
05 APR 2022 3:41PM by PIB Imphal
নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস অসি ১৯৭৬তা লোঞ্চ তৌখি। ২০১৭দগীদি ভিজুৱল ইমপেয়রমেন্তকী মখল পুম্নমক মসিগী মনুং চ।হন্নবা প্রোগ্রাম অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি অমসুং চাউথোকহনখি। মসিবু নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস অমসুং ভিজুৱল ইমপেয়রমেন্ত (এন.পি.সি.বি. অমসুং ভি.আই.) হায়না অমুক হন্না থোনখি অমসুং চহি ২০২৫ ফাওবদা এভোইদেবল ব্লাইন্দনেস লৈবগী চাং অসি ০.২৫%ফাওবা হন্ধনবগী পান্দমদা লৈবাক শিনবা থুংনা চপ মান্ননা থবক ওইনা পাইখৎখি। কেতেরেকতা নত্তনা রেফ্রাক্তিব এররশিং, কোর্নিয়েল ব্লাইন্দনেস অমসুং চাইল্দহুদ ব্লাইন্দনেস, প্রোগ্রাম অসিনা অতোপ্পা মিৎকী লাইনাশিং খুদম ওইনা গ্লোকোমা, দাইবেতিক রেতিনোপ্লাথি, রেতিনোপ্লাথি ওফ প্রিমেচ্যোরিতী (আর.ও.পি.), চহিগা মরী লৈনবা মস্কুলার দিজেনরেশন অসিনচিংবা দাইবেতিস অমসুং চহি লিশিল্লকপগা মরি লৈনবা লাইনাশিংদসু চপ মান্ননা মিৎয়েং থম্মি। প্রিভেন্তিব অমসুং ক্যুরেতিব আই কীয়র সার্বিসশিংসু লৈবাক শিনবা থুংনা অয়ুশমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা পীরি।
প্রোগ্রাম অসি য়েংশিন্নবা, “নে্সনেল ব্লাইন্দনেস অমসুং ভিজুৱল ইমপেয়রমেন্ত সর্ভে” অমা ২০১৫-১৯দা পাংথোকখি, মসিদা ব্লাইন্দনেস লৈবগী চাং অসি ১% (২০০৭)দগী ০.৩৬% (২০১৯)দা হন্থরকপা থেংনখি।
এন.পি.সি.বি. অমসুং ভি.আই.গী মখাদা হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা কাইথখিবা শেন্থংশিং, অদু রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মতুং ইন্না এনেক্সচর-Iদা য়াওরি।
মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা পাংথোকখিবা এক্তিবিতীশিংগী প্রোগ্রেস রিপোর্ত অদু হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না থা খুদিংগী ওইবা মওংদা লৌই অমসুং মোনিতর তৌই। হৌখিবা চহি ৩গী প্রোগ্রেস রিপোর্ত অদু এনেক্সচর- IIদা য়াওরি।
প্রোগ্রাম অসি রাজ্য সরকারশিংগা তান্নদুনা নেস্নেলগী থাক্তা মোনিতর তৌই। রাজ্য/য়ু.তি.শিং.গী থাক্তা ব্লাইন্দনেসকী হেনগৎলক্লিবা কেসশিংগী মশিং অদু য়েংশিন্নবা, পঞ্চায়তশিংদগী ফঙশনরিশিং, ইন্তেগ্রেতেদ চাইলদ দেবেলপমেন্ত স্কীম (আই.সি.দি.এস.) স্তাফ, আশা ৱার্করশিং, এন.জি.ও. অমসুং মহিলা মন্দলশিংগুম্বা অতোপ্পা ভোলন্তরী গ্রুপশিং অসি দিস্ত্রিক্ত হেল্থ সোসাইতীশিংনা মসিদা শরুক য়াহল্লি।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী, দা. ভার্তি প্রবীন ৱারনা ঙসি রাজ্য সভাদা অহিবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সচর-I
ফিস্কেল য়িয়র ২০১৮-১৯ দগী ২০২১-২২ ফাওবা ৩১.১২.২০২১ ফাওবদা এন.ঐচ.এম.গী মখাদা নন-কম্যুনিকেবল দিজীসেসকীদমক্তা ফ্লেক্সিবল পুলগী মখাদা নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস (এন.পি.সি.বি.)গী মখাদা রাজ্য.য়ু.তি.গী মতুং ইন্না পীখিবা এপ্রুভলশিং অমসুং এক্সপেন্দিচর
সেরিয়ল নম্বর .
রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মমিং
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
এক্সপেন্দিচর
এক্সপেন্দিচর
এক্সপেন্দিচর
এপ্রুভল
এক্সপেন্দিচর
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
৬.১৬
১০.৩৫
০.৫৯
২৪.৭৮
১.৯৭
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৪২৮৭.২৩
৪৬৯৬.৯০
১৬৬৬.৩৫
৯০৯৬.৫০
৬২১.৬১
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩২১.৫২
০.০০
২২.৬৩
১৩৩.৭০
১২৬.৫৩
৪
অসাম
৬৫৫.৫৮
৫১৭.১৮
৩২৮.১৪
৯৩০.১৫
১৯৯.২৫
৫
বিহার
২৪৩৩.৫৫
১৪৬০.৭৭
৯৪১.৯৬
৩৮৮১.২৬
৪১৫.০৩
৬
চন্দিগর
০.০০
০.০০
০.০০
৪২.৪৫
১.৯৮
৭
ছত্তিসগর
৫৬১.৩১
৪৭২.০৭
২৩৭.৮২
১৫০২.১১
২৫৩.২৪
৮
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি
৫.৯৪
১২.০৩
০.০১
১৫.৭২
৬.৬৪
৯
দামন অমসুং দ্যু
১৫.৫৪
১.২৮
১০
দিল্লী
১৬৩.১৪
১১৩.৩৭
৭৭.০৩
৪০২.৮০
২৮.১৪
১১
গোৱা
৫৩.৭৯
৭৩.৭১
২৬.৬৮
১১৩.৯০
১৬.৯৬
১২
গুজরাত
৩৬৮৪.৩৩
২২৪৬.৩০
৪২১৭.০৬
৪২৯৫.৮৮
১২৮৮.৮০
১৩
হরিয়ানা
৮৪.০৮
১৭৮.৮০
২৫৫.৪৮
৮৭১.৪৯
১৩৭.৬২
১৪
হিমাচল প্রদেশ
৫০.৬৫
১০৭.১৯
৩৪.৫৪
১৭০.৪১
৪৩.৩৯
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৭১.৬৩
২৪৭.২৮
৭৮.১০
৯৪০.০০
১৪৮.১১
১৬
ঝারখন্দ
৬১৭.৩৬
৭০০.৯৯
৭৬৫.০৮
১৭৮৬.০০
৫৫৭.৮৫
১৭
কর্নাতকা
২৫৭৭.৫০
২৭৬৭.৬১
৮২০.৩১
৩২৪৯.৯২
৮১৮.৫১
১৮
কেরলা
৭২০.৪৮
৭২২.৬৩
৮৪৫.১২
১৩০৩.৩৮
১২৮.৯৫
১৯
লদাখ
-
-
১.৮৫
১৪৩.৫৩
৩.১৭
২০
লাক্সদ্বীপ
০.০০
১৬.০০
০.৩৯
৫১.২৬
১.৮৩
২১
মধ্য প্রদেশ
৪৪০২.০৯
৪৮৮৪.৯০
২৬৩১.৭০
৬৪০০.৪৭
২৮৭৭.৬০
২২
মহারাস্ত্র
৬৪০.৩৩
৭০৬.০০
৩২২.১০
৩৪৩৯.২২
৬৩১.৩৭
২৩
মনিপুর
৩৪৭.৩৩
২৮৩.৮৮
০.০০
৪৫২.৯৮
০.০০
২৪
মেঘালয়
৮৯.৮৫
৪৯.২৭
১২৬.৮০
২০০.২১
১০০.৭৭
২৫
মিজোরাম
১৬০.২৩
৬২.০৮
৫১.৬৭
১৪৪.৬৫
৪০.৯৫
২৬
নাগালেন্দ
৩৫.৫৪
৬৫.৪৬
০.০৫
১২৭.১০
৩০.১৯
২৭
ওরিশা
১১৯৩.০০
১৪৬২.৭৪
৬৫২.৮৭
২১১২.১৩
৭০৫.৫২
২৮
পুদুচেরী
৫৮.০২
৪১.৯৩
৩১.৪০
১৯৭.৫৬
২৩.৫২
২৯
পঞ্জাব
৪৭৩.০৮
৫৫৯.৪৫
২৩৫.৬৭
৮২৫.৪০
২৩৯.৫২
৩০
রাজস্থান
১৬৩৭.১২
১২৪৯.৭২
১৩০৮.৭০
৩৯৭৪.৪৭
৯৬৪.৩৯
৩১
সিক্কিম
১৫.৭১
১৩.৬৪
০.০০
১১০.৭৫
৭.৫৬
৩২
তামিল নাদু
৬০৮৬.২৯
৩৪০২.১৪
১২২৮.৭৫
৬৩১২.০৩
১০৬৫.২৩
৩৩
তেলঙ্গনা
৩৬৫৭.৯৭
১০৪২.২৩
১০১৯.১০
১১২৫.৭০
২৮৩.৮৭
৩৪
ত্রিপুরা
১৯৯.২৪
৩৫.৯৪
৩৫.৭৫
৩০৮.১৪
১৯৯.৮০
৩৫
উত্তর প্রদেশ
২৮৯৪.৬২
৩১৫৭.৮১
২৭১৯.৭০
১২৯৪৮.৮৭
৯৭৬.৪৭
৩৬
উত্তরাখন্দ
৩১০.৯৭
২০৪.১৬
১৮০.৩১
১৬১.৭২
১২৭.৫০
৩৭
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯৭৩.৭৮
১৫৯৮.২৭
১৮৭৮.৬৪
৪৬০৭.৫৭
৯৭৫.০৬
১. মথক্কী ই-পাউশিং অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা থাগৎলকপা অরৈবা ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত রিপোর্ত (এফ.এম.আর.)গী মতুং ইন্ননি।
২. এক্সপেন্দিচর অদুদা সেন্ত্রেল রিলীজ, স্তেত শিয়র অমসুং চহি হৌরকপদা শিজিন্নখিদবা বেলেন্সশিংগী এক্সপেন্দিচর অদু য়াওরি।
এনেক্সচর II
নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস অমসুং ভিজুৱল ইমপেয়রমেন্ত (এন.পি.সি.বি. অমসুং ভি.আই.)
এন.পি.সি.বি. অমসুং ভি.আই.গী মখাদা তৌখিবা এক্তিবিতীশিংগী প্রোগ্রেস রিপোর্ত
হৌখিবা চহি ৩গী মনুংদা ফংখিবা তার্গেত অমসুং এচীবমেন্তশিং
চহি/এক্তিবিতী
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২*
এচীবমেন্ত
এচীবমেন্ত
এচীবমেন্ত
এচীবমেন্ত
কেতরেক্ত
৬৬,৯০,৮৩০
৬৪,৩৩,১৪০
৩৫,৫০,৭৬৫
৩৯,৫৬,৯৩৪
স্কুল আই স্ক্রীনিং প্রোগ্রাম
৮,৮১,৯২৯
৮,৫৬,৭৬৮
১,৮০,৭২৩
২,৫২,৬০০
কোর্নিয়েল ত্রান্সপ্লান্তেশনগীদমক্তা দান তৌরকপা মিৎশিংগী কলেক্সন
৬৮,৪০৯
৬৫,৪১৭
১৭,৪০২
৩৩,৭৩৩
অতোপ্পা মিৎকী লাইনাশিংগী ত্রীতমেন্ত/মেনেজমেন্ত (দাইবেতিক রেতিনোপেথী, গ্লোকোমা, চাইল্দহুদ ব্লাইন্দনেস, কেরাতোপ্লাস্তী শিনচিংবশিং)
৬,১৪,৪৩৩
৮,৩৭,১৫১
২,৯৯,৮৫২
৩,০৫,২৯৮
আই সর্জনশিংগী ত্রেনিং পীবা
১২৫
১০৮
৩২
৪৮
*চহি ২০২১-২২গী ফাইনেল রিপোর্ত অদু প্রোভিজনেলনি।