Ministry of Women and Child Development
Progress Under POSHAN Abhiyaan
06 APR 2022 3:41PM by PIB Delhi
Poshan Abhiyaan was launched on 8th March 2018. The progress made and achievements under POSHAN Abhiyaan, so far, are as follows:
1. Under POSHAN Abhiyaan, all the districts of 36 States/UTs have been covered for roll-out.
2. State, District and Block level Convergence meetings are held regularly in most of the States/UTs.
3. Procurement of Smart phones and Growth Monitoring Devices has been coordinated through Government e-Marketplace (GeM) Portal. States/UTs are at various stages of procurement of Smart phones and GMDs. Till date, 11.03 lakh Smart Phones and 11.94 lakh GMDs have been procured by the States/UTs.
4. A robust ICT Application “Poshan Tracker” has been conceptualised which is an overarching system, providing facilities, services and inter-linkages, and thereby also promote real time data with analytics. Around 12.63 lakh AWCs have started using the ICT Application.
5. Approx. 40+ crore Jan Andolan based activities have been conducted since the launch of the Abhiyaan.
6. Total three (4) Poshan Pakhwadas and four (4) Poshan Maahs have been conducted since the launch of the Abhiyaan. September, 2021 was celebrated as the Rashtriya Poshan Maah, wherein, 20.32 crore activities were conducted across the country.
7. 26 States/UTs have started implementing more than 50 Innovative projects, whereas 30 States/UTs have initiated implementation of Flexi Fund based activities.
8. More than 10 lakh Frontline Functionaries have been trained on thematic modules following the cascade mode of training at State, District and Block level.
9. Community Based Events (CBEs) are organized in a converged manner in Anganwadi Centres with the field functionaries. Around 3.70 crore CBEs have been organized since the launch of the Abhiyaan.
POSHAN Abhiyaan aims to reduce malnutrition in the country in a phased manner, through a lifecycle approach, by adopting a synergised and result oriented approach. The targets laid down under the Abhiyaan are as under:
S.No
Objective
Target
1.
Prevent and reduce Stunting in children (0- 6 years)
@ 2% p.a.
2.
Prevent and reduce under-nutrition (underweight prevalence) in children (0-6 years)
@ 2% p.a.
3.
Reduce the prevalence of anaemia among young Children(6-59 months)
@ 3% p.a.
4.
Reduce the prevalence of anaemia among Women and Adolescent Girls in the age group of 15-49 years.
@ 3% p.a.
5.
Reduce Low Birth Weight (LBW).
@ 2% p.a.
The estimated number of underweight, malnourished and severely malnourished children under 5 years of age is obtained under National Family Health Survey (NFHS) conducted by the Ministry of Health & Family Welfare. As per the recent report of NFHS-5 (2019-21), the nutrition indicators for children under 5 years have improved as compared with NFHS-4 (2015-16). Stunting has reduced from 38.4% to 35.5%, Wasting has reduced from 21.0% to 19.3% and Underweight prevalence has reduced from 35.8% to 32.1%.
The State/UT wise details of funds released under the Abhiyaan from FY 2017-18 to FY 2021-22 is at Annexure I.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.
Annexure- I
Amount in lakhs
S. No.
State/UT
Total Central Funds released from F.Y. 2017-18 to F.Y. 2021-22
1
Andhra Pradesh
25363.32
2
Bihar
49365.60
3
Chhattisgarh
12137.21
4
Delhi
3327.18
5
Goa
456.04
6
Gujarat
29976.16
7
Haryana
6808.82
8
Jharkhand
8154.95
9
Karnataka
14276.52
10
Kerala
10974.73
11
Madhya Pradesh
39398.53
12
Maharashtra
58390.84
13
Odisha
29200.93
14
Puducherry
943.62
15
Punjab
7346.86
16
Rajasthan
23830.57
17
Tamil Nadu
25931.46
18
Telangana
17906.84
19
Uttar Pradesh
56968.96
20
West Bengal
26751.08
21
Arunachal Pradesh
2815.88
22
Assam
32948.67
23
Himachal Pradesh
10973.21
24
Jammu &Kashmir
9178.53
25
Manipur
4389.99
26
Meghalaya
5073.39
27
Mizoram
3486.44
28
Nagaland
5687.79
29
Sikkim
1370.99
30
Tripura
4135.95
31
Uttarakhand
13574.89
32
Andaman & Nicobar
1455.23
33
Chandigarh
1222.53
34
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
1461.01
35
Ladakh
164.59
36
Lakshadweep
427.36
Grand Total
545876.67

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
পোশন অভিয়ানগী মখাদা খুমাং চাউশিনখিবা
06 APR 2022 3:41PM by PIB Imphal
পোশন অভিয়ান অসি ২০১৪গী মার্চ ৮দা হৌদোকখিবনি। হৌজিক ফাওবদা পোশন অভিয়ানগী মখাদা খুমাং চাউশিনখিবা অমসুং মাইপাকখিবশিং অদু মখাদা পীরি:
1. পোশন অভিয়ান মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৬কী জিলা পুম্নমক রোল-আউতকীদমক মসিগী মনুং চল্লি।
2. রাজ্য/য়ু.তি. অয়াম্বদা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক লেভেল কনভর্জেন্স মীতিংশিং চাং নাইনা পাংথোক্লি।
3. স্মার্ত ফোনশিং অমসুং গ্রোথ মোনিতরিং দিভাইসশিং লৈবগী থবক অসি সরকারগী ই-মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) পোর্তলগি খুত্থাংদা কোওর্দিনেত তৌখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা স্মার্ত ফোনশিং অমসুং জি.এম.দি.শিংলৈবগী স্তেজ কয়া অমদা লৈ। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা স্মার্ত ফোন লাখ ১১.০৩ অমসুং জি.এম.দি. লাখ ১১.৯৮ লৈখ্রে।
4. য়াম্না চাউবা আই.সি.তি. এপ্লিকেশন “পোশন ত্রেক্কর” কন্সেপ্যুৱেলাইজ তৌখ্রে, হায়রিবা অসি পুম্নমক য়াবা সীস্তেম অমনি, মসিনা ফেসিলিতীশিং, সার্বিসশিং অমসুং ইন্তর-লিঙ্কেজশিং পীরি অমসুং মরম অদুনা এনালীতিক্সকা লোইননা রিয়ল তাইম দেতা প্রোমোত তৌই। এ.দবল্যু.সি. লাখ ১২.৬৩ মুক্না আই.সি.তি.এপ্লিকেশন শিজিন্নবা হৌখ্রে।
5. অভিয়ান অসি হেক হৌদোরকপদগী চাউরাক্না জন অন্দোলনদা য়ুমফম ওইবা এক্তিবিতী করোর ৪০+ পাংথোকখ্রে।
6. অভিয়ান অসি হেক হৌদোরকপদগী পুন্না পোশন পখ্বারা অহুম (৩)অমসুং পোশন মাহ মরি (৪) পাংথোকখ্রে। ২০২১গী সেপ্তেম্বর অসি রাস্ত্রিয়া পোশন মাহ হায়না পাংথোকই, মসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা এক্তিবিতী করোর ২০.৩২ পাংথোকই।
7. রাজ্য/য়ু.তি. ২৬না ইন্নোভেতিব ওইবা প্রোজেক্ত ৫০ হেন্না থবক ওইন আপাইখৎপা হৌখ্রে, মসিদা রাজ্য/য়ু.তি. ৩০না ফ্লেক্সি ফন্দদা য়ুমফম ওইবা এক্তিবিতীশিং থবক ওইনা পাইখৎপা হৌখ্রে।
8. ফ্রন্তলাইন ফংশনরী লাখ ১০ হেনবনা রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক লেভেলদা কাস্কেদ মোদ ওফ ত্রেনিং ইন্দুনা থিমেতিক মোদ্যুলদা ত্রেন তৌখ্রে।
9. কম্যুনিতী বেস্দ ইভেন্ত শিং (সি.বি.ই.শিং) অসি ফীল্দ ফংশনরিশিংগা লোইননা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা কনভর্জ ওইব আমওংদা শিনখি। অভিয়ান অসি হেক হৌদোরকপদগী সি.বি.ই. ৩.৭০ মুক শিনখ্রে।
পোশন অভিয়ান্না সীনর্জী লৈবা অমসুং রিজল্ত ওরিয়েন্তেদ ওইবা এপ্রোচ শিজিন্নদুনা লাইফসাইকল এপ্রোচকী খুত্থাংদা তাঙ্কক নাইনা লৈবাক অসিদা মালন্যুত্রিশন হন্থহনবগী পান্দম থম্লি। অভিয়ান অসিগী মখাদা থমখিবা তার্গেতশিং অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
পান্দম
তার্গেত
১.
অঙাংশিংদা (চহি ০- ৬) স্তন্তিং লৈহন্দবা অমসুং হন্থহনবা
চহি অমদা @ ২%
২.
অঙাংশিং (চহি ০- ৬)দা অন্দর–ন্যুত্রিশন (অন্দর ৱেত প্রিভলেন্স) লৈহন্দবা অমসুং হন্থবা
চহি অমদা @ ২%
৩.
নহা ওইরিবা অঙাংশিং (থা ৬-৫৯)গী মরক্তা আনেমিয়া লৈবা হন্থহনবা
চহি অমদা @ ৩%
৪.
চহি ১৫-৪৯গী কাংলুপশিং নুপীশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিংগী মরক্তা আনেমিয়া লৈবা হন্থহনবা
চহি অমদা @ ৩%
৫.
রিদ্যু লো বর্থ ৱেত (এল.বি.দবল্যু.)
চহি অমদা @ ২%
চহি ৫গী মখাদা লৈবা অন্দরৱেত, মালনোরিশ অমসুং য়াম্না শাথিনা মালনোরিশ ওইবা অঙাংশিংগী চাউরাকপা মশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পাংথোকপা নেসন্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস.)কী মখাদা ফংখি। খ্বাদগী নৌবা এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ (২০১৯-২১)কী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংগী ন্যুত্রিশন ইন্দিকেতরশিং অদু এন.এফ.ঐচ.এস.-৪ (২০১৫-১৬)গা চাংদম্নবদা ফগৎলকখ্রে। স্তন্তিং অসি ৩৮.৪% দগী ৩৫.৫%দা হন্থখ্রে, ৱেস্তিং অসি ২১.০% দগী ১৯.৩%দা হন্থখ্রে অমসুং অন্দরৱেত লৈবসু ৩৫.৮% দগী ৩২.১%দা হন্থখ্রে।
রাজ্যগী মতুং ইন্না এফ.ৱাই. ২০১৭-১৮দগী এফ.ৱাই. ২০২১-২২ ফাওবদা অভিয়ান অসিগী মখাদা থাদোকখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর Iদা য়াওরি।
মসিগী ই-পাউ অসি কেন্দ্রগী ৱিমেন অমসুং চাইল্দ দেবেলপমেন্ত মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতি যুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সচর- I
শেনফম লাখতা
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
এফ.ৱাই. ২০১৭-১৮দগী এফ.ৱাই. ২০২১-২২ ফাওবদা থাদোকখিবা অপুনবা কেন্দ্রগী ফন্দশিং
অন্ধ্র প্রদেশ
২৫৩৬৩.৩২
বিহার
৪৯৩৬৫.৬০
ছত্তিসগর
১২১৩৭.২১
দিল্লী
৩৩২৭.১৮
গোৱা
৪৫৬.০৪
গুজরাত
২৯৯৭৬.১৬
হরিয়ান
৬৮০৮.৮২
ঝারখন্দ
৮১৫৪.৯৫
কর্নাতকা
১৪২৭৬.৫২
১০
কেরলা
১০৯৭৪.৭৩
১১
মধ্য প্রদেশ
৩৯৩৯৮.৫৩
১২
মআরাস্ত্র
৫৮৩৯০.৮৪
১৩
ওরিশা
২৯২০০.৯৩
১৪
পুদুচেরী
৯৪৩.৬২
১৫
পঞ্জাব
৭৩৪৬.৮৬
১৬
রাজস্থান
২৩৮৩০.৫৭
১৭
তামিল নাদু
২৫৯৩১.৪৬
১৮
তেলঙ্গনা
১৭৯০৬.৮৪
১৯
উত্তর প্রদেশ
৫৬৯৬৮.৯৬
২০
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৬৭৫১.০৮
২১
অরুনাচল প্রদেশ
২৮১৫.৮৮
২২
অসাম
৩২৯৪৮.৬৭
২৩
হিমাচল প্রদেশ
১০৯৭৩.২১
২৪
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৯১৭৮.৫৩
২৫
মনিপুর
৪৩৮৯.৯৯
২৬
মেঘালয়
৫০৭৩.৩৯
২৭
মিজোরাম
৩৪৮৬.৪৪
২৮
নাগালেন্দ
৫৬৮৭.৭৯
২৯
সিক্কিম
১৩৭০.৯৯
৩০
ত্রিপুরা
৪১৩৫.৯৫
৩১
উত্তরাখন্দ
১৩৫৭৪.৮৯
৩২
অন্দমান অমসুং নিকোবার
১৪৫৫.২৩
৩৩
চন্দিগর
১২২২.৫৩
৩৪
দাদ্রা অমসুং নাগর হভেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
১৪৬১.০১
৩৫
লদাখ
১৬৪.৫৯
৩৬
লক্সদ্বীপ
৪২৭.৩৬
পুল্লপকী অপুনবা
৫৪৫৮৭৬.৬৭