Ministry of Finance
Tax Revenues in 2021-22 exceed the Union Budget estimates by ₹5 lakh crore
08 APR 2022 3:55PM by PIB Delhi
The tax revenue in the Union Budget for 2021-22 was estimated at ₹22.17 lakh crore against the revised estimates of ₹19 lakh crore, with a growth of 17%. The Union Budget was presented on 1st February, 2021 when the 1st COVID wave had tapered off in India but the world was facing successive waves.
Against the Union Budget estimates of ₹22.17 lakh crore, the revenue collections as per the pre-actual figures is ₹27.07 lakh crore, almost ₹5 lakh crore above the budget estimates. This is a growth of 34% over last years revenue collection of ₹ 20.27 lakh crore, led by growth of 49% in direct taxes and supported by 20% growth in indirect taxes. This revenue growth has been propelled by rapid economic recovery after successive waves of COVID, supported by one of the largest immunization programme of the world run by the Government. It also signifies a robust recovery in the economy. These was also supplemented with better compliance efforts in taxation. Various efforts were taken by tax administration on direct as well indirect taxes to nudge higher compliance through use of technology and artificial intelligence.
2021-22 marks the highest tax-GDP ratio of 11.7%, with direct tax to GDP ratio at 6.1% and indirect tax to GDP ratio at 5.6%. The tax buoyancy (which is a measure of growth in tax revenues as compared to GDP growth) is at a very healthy figure of 1.9, with 2.8 for direct taxes and 1.1 for indirect taxes. The ratio of direct to indirect taxes recovered from 0.9 in 2020-21 back to 1.1 in 2021-22.
The gross corporate taxes during 2021-22 was ₹8.6 lakh crore against ₹6.5 lakh crore last year, which shows that the new simplified tax regime with low rates and no exemptions has lived upto its promise. During the year, Income tax department gave refunds of ₹2.24 lakh core. During last two years, the effort has been to clear backlog of refunds to infuse liquidity into the hands of businesses. During the year, 2.4 crore refunds were issued that included 2.01 crore related to the year 2021-22, for which the returns were filed till 31st March 2021.
This has been possible due to faster processing of returns. During 2021-22, 22.4% returns were processed on the same day and around 75% returns were processed in less than a month time. The average processing time for returns during 2021-22 was 26 days. During the year, 7.14 crore returns were filed as compared to 6.97 crore last year.
On the indirect taxes, GST has seen an exemplary growth during 2021-22 despite two waves of COVID-19 pandemic. CGST revenues increased from ₹4.6 lakh crore last year to ₹5.9 lakh crore in 2021-22. The average monthly gross GST revenue in 2021-22 was ₹1.23 lakh crore as compared to ₹94,734 in 2020-21 and ₹1.01 lakh crore in 2019-20.
This again signifies a robust rebound in the economy. This has been complemented due to various measures taken to improve compliance. The GSTR-3B filing (percentage of returns of previous month filed till end of the month) improved from 74% in September 2020 to 87% in February 2022. The GSTR-1 filing has significantly improved from 54% in September 2020 to 82% in February 2022. This also shows that the gap between GSTR-3B filing and GSTR-1 filing has completely narrowed down to the level of elimination. This shows that the GST ecosystem has appreciated the invoice-based discipline in GST, which not only benefits GST revenues but also contributes to overall formalization in the economy.
The level of economic recovery can also be seen from the value of e-way bills generated every month, which has improved from ₹16.9 lakh crore in January 2021 to ₹25.7 lakh crore in March 2022.
During 2021-22, Customs duty has witnessed a growth rate of 48%. During last two years, Government has undertaken comprehensive review and rationalization of the Customs tariff structure through extensive consultations and crowd sourcing and has rationalized various exemptions and simplified the tariff structure.
It is expected that the trend of recovery in the economy and tax revenues of the Government will continue to grow.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
২০২১-২২গী তেক্স রিবিন্যুদা কেন্দ্রগী বজেৎকী ওইনা পাবদা লুপা লাখ করোর ৫ হেনখ্রে
08 APR 2022 3:55PM by PIB Imphal
২০২১-২২গী কেন্দ্রগী বজেৎতা তেক্স রিবিন্যু অসি ১৭% হেনগৎপগা লোয়ননা লুপা লাখ করোর ১৯গী রিভাইস এস্তিমেৎকী মায়োক্তা লুপা লাখ করোর ২২.১৭তা পাখি। কেন্দ্রগী বজেৎ অসি অহানবা কোবিদ-১৯গী শাহুম্না ভারত্তা হন্থখ্রবসু মালেম অসিনা মখা তানা মায়োক্নরিবা মতম ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দা পুথোকখি।
কেন্দ্রগী বজেৎনা লুপা লাখ করোর ২২.১৭ পাবগী মায়োক্তা, প্রি-একচুএল ফিগরগী মতুং ইন্না রিবিন্যু খোমগৎপা অসি লুপা লাখ করোর ২৭.০৭ ওইখি, মসি চাওরাক্না বজেৎ পাবদগী লুপা লাখ করোর ৫গী মথক ওইখি। হায়রিবা অসি হৌখিবা চহিগী রিবিন্যু খোমগৎপদা লুপা লাখ করোর ২০.২৭ ওইদুনা ৩৪% হেনগৎখি, দাইরেক্ত তেক্সশিংদা ৪৯% অমসুং ইনদাইরেক্ত তেক্সতা ২০% ওইদুনা চৎখি। রিবিন্যু ফগৎলকপা অসি কোবিদকী শাহুম মতুংদা ইকোনোমীদা মখা তানা ফগৎলকপা, মসিদা সরকারনা চৎথবা মালেমগী ওইবা খ্বায়দগী চাউবা অমা ওইরিবা ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম্না মতেং ওইদুনা কাপখৎখিবনি। মসিনা ইকোনোমীদা শিংথানিঙাই ওইনা ফগৎলকপা অমসু ওইখি। মসিদা তেক্সেসন্দা হেন্না ফবা হোৎনবা অমসু ওইরি। তেক্স এদমিনিস্ত্রেসন্না হকথেংনবগা লোয়ননা নাকোইনবা তেক্সনা তেক্নোলোজী অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শিজিন্নবগী খুৎথাংদা হেন্না কনবা থৌদাং কয়া অমা লৌখি।
দি.জি.পি. রেসিওদা ৬.১% দাইরেক্ত তেক্স অমসুং দি.জি.পি. রেসিওদা ৫.৬% ইনদাইরেক্ত তেক্সকা লোয়ননা, ২০২১-২২ অসি তেক্স- দি.জি.পি. রেসিওদা ১১.৭% ওইদুনা খ্বায়দগী ৱাংলি। তেক্স বৌয়ান্সী (দি.জি.পি. ফগৎলকপদা চাংদম্নদুনা তেক্স রিবিন্যুশিং ফগৎলকপা ওল্লিবা) অসি দাইরেক্ত তেক্সকী ২.৮ অমসুং ইনদাইরেক্ত তেক্সকী ১.১গা লোয়ননা ১.৯দা য়াম্না ফবা মশিং অমা ওইরি। দাইরেক্ততগী ইনদাইরেক্ত তেক্সকী রেসিও অসি ২০২০-২১দা ০.৯দগী ২০২১-২২দা ১.১দা লাক্লি।
হৌখিবা চহিদা লুপা লাখ করোর ৬.৫কী মায়োক্তা গ্রোস কোর্পোরেৎ অসি ২০২১-২২ মনুংদা লুপা করোর ৮.৬ ওইখি, হায়রিবা অসিনা উৎলি মদুদি অনেম্বা রেৎশিংগা লোয়ননা তেক্স রিজিম নৌনা লায়থোকহল্লি অমসুং ৱাশক্তা একজেমসন লৈতে। চহি অসিগী মনুংদা ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্তনা লুপা লাখ করোর ২.২৪ রিফন্দ তৌখি। হৌখিবা চহি অনিদা, ব্যুজিনেসশিংগী মখুৎতা লিক্যুদিতী ইনফ্যুজদা রিফন্দগী অশেংবা বেকলোগ অমা ওইরি। চহি অসিগী মনুংদা, লুপা করোর ২.৪ রিফন্দ ইসু তৌখি মদুদা ২০২১-২২ চহিগা মরী লৈনবা করোর ২.০১ য়াওরি, হায়রিবা রিতর্নশিং অসি ২০২১গী মার্চকী ৩১ফাওবদা ফাইল তৌখিবনি।
হায়রিবা অসি রিতর্নশিং থবকশিংদা য়াম্না থুনা পায়খৎপনা ওইথোকপা ঙম্বনি। ২০২১-২২গী মনুংদা, নুমিৎ অদুমক্তদা ২২.৪%গী থবকশিং পায়খৎখি অমসুং চাওরাক্না রিতর্ন ৭৫%না থা অমগী মনুংদা থবকশিং পাংথোকখি। ২০২১-২২গী মনুংদা রিতর্নশিংগী থবক পায়খৎপগী মতমগী চাং অসি নুমিৎ ২৬নি ওইখি। হৌখিবা চহিদা করোর ৬.৯৭গা য়েংনবদা চহি অসিগী মনুংদা, রিতর্ন ৭.১৪ ফাইল তৌখি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎকী শাহুম অনি লৈরবসু ২০২১-২২গী মনুংদা ইন্দাইরেক্ত তেক্সশিংদা, জি.এস.তি.না য়াম্না মপুং ফানা ফগৎপা উখি। সি.জি.এস.তি. রিবিন্যুনা হৌখিবা চহিদা লুপা লাখ করোর ৪.৬ ওইখিবদগী ২০২১-২২দা লুপা লাখ করোর ৫.৯দা হেনগৎখি। ২০২০-২১দা লুপা ৯৪,৭৩৪ অমসুং ২০১৯-২০দা লুপা লাখ করোর ১.০১গা য়েংনবদা ২০২১-২২গী থাগী ওইবা গ্রোস জি.এস.তি. রিবিন্যুগী চাং অসি লুপা লাখ করোর ১.২৩ ওইখি।
মসিনা অমুক ইকোনোমীদা য়াম্না লিংনা রিবাউন্দ তৌবা ময়েক শেংনা উৎলি। হায়রিবা অসি অপাম্বা পুথোকপা হেনগৎনবগী লৌখৎপা খোঙথাং কয়া অমনা ওরকপনি। জি.এস.তি.আর.-৩.বি. ফাইলিং (থাগী অরোইবা ফাওবদা মমাং থাগী ফাইল তৌবগী রিতর্নশিং চাদা) অসিনা ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা ৭৪%দগী ২০২২গী ফেব্রুৱারীদা ৮৭%দা হেনগৎখি। জি.এস.তি.আর.-১ ফাইলিংনা ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা ৫৪%দগী ২০২২গী ফেব্রুৱারীদা ৮২%দা শিংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎখি। মসিনা জি.এস.তি.আর.-৩.বি. ফাইলিং অমসুং ফাইলিংগী মরক্তা অহোবা য়াম্না নেম্না লৈরি হায়না উৎলি।
ইকোনোমী ফগৎলকপগী থাকসু থা খুদিংগী ই-ৱে বিলশিং জেনরেৎ তৌবগী ভেল্যুদগী উবা ফংলি, হায়রিবা অসিদা ২০২১গী জানুৱারীদা লুপা লাখ করোর ১৬.৯দগী ২০২২গী মার্চতা লুপা লাখ করোর ২৫.৭দা হেন্না ফগৎলি।
২০২১-২২ মনুংদা, কস্তম দ্যুতীদা ৪৮%গী চাংদা ফগৎলকপা উবা ফংলি। হৌখিবা চহি অনিগী মনুংদা, সরকারনা য়াম্না কুপ্না খন্নদুনা অমসুং মীয়ামদগী পাউ লৌদুনা অমসুং একজেম্সন কয়া অমা রেস্নলাইজ তৌদুনা অমসুং তারিফ স্ত্রকশিং সিমপ্লিফাইদ তৌবগী খুৎথাংদা কস্তম তারিফ স্ত্রকচর খুমাং চাউশিনবা রিভ্যু অমসুং রেস্নলাইজেসন লৌখৎখি।
মসিদা মখা তানা ওইরপা য়াই হায়না পারি মদুদি সরকারগী ইকোনোমী অমসুং তেক্স রিবিন্যুশিংগী রিকবরীগী ত্রেন্দ অসি মখা তানা ফগৎলকখিগনি।