Ministry of Housing & Urban Affairs
Lakshya Zero Dumpsite
Government of India approves ₹403.77 crores Legacy Waste Remediation Proposal of Gujarat
09 APR 2022 10:52AM by PIB Delhi
“…the goal of Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 is to make a Garbage Free City, a city completely free of garbage”
-Narendra Modi, Prime Minister
Established on the westernmost tip of India, Gujarat is one of the most celebrated states in the country. The fifth-largest state by area is well known for its culture and heritage.
Being one of the most developed states in the country, Gujarat has its challenges in the sector of legacy waste management. The State generates around 1.48 lakhs tonnes of waste collected from 79,000 urban municipal councils every day.
Waste management is a massive challenge for the country amid the pandemic. Urban India produces about 1.5 lakh Metric tonnes of municipal solid waste per day. Proper segregation of waste at the source and eliminating the awful construction of landfills across the cities is the key focus area under the goals of the Swachh Bharat Mission - Urban 2.0. Launched by the Hon'ble Prime Minister Narendra Modi on October 1, 2021, the national mission aims to rejuvenate the urban landscapes furthering the vision of New India.
One of the critical components of the mission is ‘Lakshya Zero’ Dumpsite to remediate around 16 crores metric tonnes (MT) of legacy waste dumpsites occupying over 14,000 acres of city land. The legacy waste not only disturbs the ecological balance of its surroundings but also deteriorates and muddles the overall aesthetics of the urban landscapes.
Under the Swachh Bharat Mission - Urban 2.0, a project costing 403.77 crores has been formulated for remediating legacy wastes from landfills in Gujarat.
To revive the prime land of Gujarat from hazardous landfills, MoHUA has approved the central share of ₹144.85 crores for legacy waste remediation. A total of 148 ULBs across the State have proposed the approval to reclaim over 806 acres of prime land dumped under 19 lakhs metric tonnes of waste. ULB-Rajkot is looking to remediate around 6 lakh metric tonnes of legacy waste, while ULBs like Surendranagar-Wadhvan and Porbandar-Chhaya are trying to regain enormous land by the remediation of over 9 lakh metric tonnes of legacy waste together. The two ULBs of Bhavnagar and Rajkot get the financial support for the formation of the C & D waste processing plant that will further the enhancement of the cities' aesthetics.
The issues of legacy waste management are inescapable, considering this, the Union government has approved the proposal of around 600 cities for legacy waste remediation across States like Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Odisha, Tamil Nadu, Delhi, etc.
The efforts put under the waste management sector are conspicuous and remarkable milestones have been achieved under the Swachh Bharat Mission - Urban 2.0, prioritizing safety and sanitation for the betterment of the citizens.
For regular updates, please follow the Swachh Bharat Mission’s official website and social media properties:
Facebook: Swachh Bharat Mission - Urban | Twitter: @SwachhBharatGov|
YouTube: Swachh Bharat Mission-Urban | Instagram: sbm_urban

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
লক্ষ জীরো দম্পসাইত
ভারত সরকারনা গুজরাতকী লিগেসী ৱেস্ত রেমিদিয়েশন প্রোপোজল অদুবু অয়াবা পীখ্রে
09 APR 2022 10:52AM by PIB Imphal
“স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বান ২.০গী পান্দমদি ফত্তা-হাওদি লৈতবা সিতী, মপুং ফানা ফত্ত-হাওদি অমত্তা লৈতবা সিতী অমা শেম্বনি”
-নরেনদ্র মোদী, প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নোংচুপকী মতোন ইথং-থংবদা লৈবা, গুজরাত অসি লৈবা অসিদা খ্বাইদগী মমিং লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমনি। লমদা মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা রাজ্য অসি মখোয়গী কলচর অমসুং হেরিতেজকীদমক্তা য়াম্না খঙনৈ।
লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউখৎপা রাজ্যশিংগী মনুংদা অমা ওইবনা, গুজরাতঅসি ললেগেসী ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী সেক্তর অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। রাজ্য অসিনা নুমিৎ খুদিংগী অর্বান মুনিসিপাল কাউন্সিল ৭৯,০০০দগী খোমগৎলকপা তন লাখ ১.৪৮গী ফত্ত-হাওদি পুথোকই।
ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অসি লাইচৎ অসিগী মনুংসিদা লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না চাউবা শিংনবা অমনি। অর্বান ইন্দিয়ানা নুমিৎ খুদিংগী মুনিসিপাল সোলি ৱেস্ত মেত্রিক তন লাখ ১.৫ মুক পুথোকই। হৌরকফমদা ফত্ত-হাওদিশিংবু নিংথিজনা খাইদোকপা অমসুং সিতীশিংদা শিনবা থুংনা লৈরিবা লেন্দফিল কয়া অমা শাগৎলক্লিবা অদুবু মুত্থৎনবা স্বচ্ছ ভারত মিসন – অর্বান ২.০গী পান্দমশিংগী মখাদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লি। ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী ওক্তোবর ১দা হৌদোকখিবা নেস্নেল মিসন অসিনা অনৌবা ভারত অমগী ভিজন অদুবু হেন্না খুমাং চাউশিনহন্দুনা অর্বান লেন্দস্কেপশিংবু রিজুভেনেত তৌবগী পান্দম থম্লি।
মিসন অসিগী য়াম্না মরু ওইবা কমপোনেন্ত অসি ‘লক্স্যা জিরো’ দম্পসাইতনি, মসিনা সিতীগী লম একর ১৪,০০০গী মথক্তা কল্লিবা ৱিগেসী ৱেস্ত দমপসাইতকী মেত্রিক তন (এম.তি.) করোর ১৬ব মুক অসিবু কোকহন্নবনি। লিগেসী ৱেস্ত অসিনা অকোইবগী ইকোলোজিকেল বেলেন্স কাইহনবদা নত্তনা অর্বান লেন্দস্কেপশিংগী ফজবা অদুবু হন্হল্লি অমসুং মাংহল্লি।
স্বচ্ছ ভারত মিসন – অর্বান ২.০গী মখাদা, ৪০৩.৭৭ করোর চংবা প্রোজেক্ত অমা গুজরাত্তা লৈরিবা লেন্দফিলশিংদগী লিগেসী ৱেস্তশিং অসি কোকহন্নবা শেমখ্রে।
খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা লেন্দফিলশিং অসিদগী গুজরাতকী প্রাইম লেন্দ অসিবু হিংগৎহন্নবা, এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না লিগেসী ৱেস্ত রিমিদিবেশনগীদমক্তা ১৪৪.৮৫ করোরগী কেন্দ্রগী শেয়র অমা অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য অসিদা পুন্না য়ু.এল.বি. ১৪৮না মেত্রিক তন লাখ ১৯গী ফত্ত-হাওদিনা ননশিন্দুনা লৈরিবা প্রাইম লেন্দগী একর ৮০৬ হেনবা অসিবু লৌশিন্নবগী অয়াবা পীনবা থাংগৎলকখ্রে। য়ু.এল.বি.-রাজকোতনা লিগেসী ৱেস্তকী মেত্রিক তন লাখ ৬ মুক রেমেদিয়েত তৌনবা হোৎনরি, অদুগা সুরেন্দ্রনাগর-ৱাধ্বান অমসুং পোর্বন্দর-ছায়াগুম্বা য়ু.এল.বি.শিংনা পুনশিন্নদুনা লিগেসী ৱেস্তকী মেত্রিক তন লাখ ৯গী মথক্তা রেমিদিয়েশন তৌদুনা য়াম্লবা লম লৌশিন্নবা হোৎনরি। ভাবনাগর অমসুং রাজকোতকী য়ু.এল.বি. অনি অসিনা সিতীশিংগী ফজবা অদুবু মখাতানা হেন্না হেনগৎহন্নবা সি.অমসুং দি. ৱেস্ত প্রোসেসিং প্লান্ত শেম্নবগীদমক্তা শেলগী মতেং ফংলি।
লিগেসী ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী অৱাবা অসি লৈধোকপা য়ারোইদবা অমা ওইবনা, কেন্দ্রগী সরকারনা অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, রাজস্থান, ওরিশা, তামিল নাদু, দিল্লীগূদম্বা রাজ্যশিং অসি শিনবা থুংনা লিগেসী ৱেস্ত মেনেজমেন্তকীদমক্তা সিতী ৬০০ মুক্কী প্রোপোজল অদু অয়াবা পীখ্রে।
ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সেক্তরদা হোৎনরিবশিং অসি ময়েক শেংনা উরি অমসুং প্রজাশিংগী য়াইফবা ওইনবা অসোই-অঙাম য়াওদবা অমসুং সেনিতেশনবু য়াম্না মরু ওইনা লৌরগা, স্বচ্ছ ভারত মিসন- অর্বান ২.০গী মখাদা শিংথানিংঙাই ওইবা মাইপাকপা অমা ফংবা ঙমখি।
চাং নাইনা অপদেত ফংনবগীদমক্তা, স্বচ্ছ ভারত মিসনগী ওফিসিয়েল ৱেবসাইত অমসুং সোসিয়েল মীদিয়া প্রোপর্তীশিংফোলো তৌবীয়ু
ফেসবুক: Swachh Bharat Mission - Urban | ত্বিত্তর: @SwachhBharatGov|
য়ুত্যুব: স্বচ্ছ ভারত মিসন- অর্বান | ইন্সতাগ্রাম: sbm_urban