Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre released Rs.2,94,718/- Crore towards Food Subsidy to Food Corporation of India and State Governments under PMGKAY and NFSA in 2021-22
This release of food subsidy is about 140% of the Food Subsidy released during 2020-21 and about 267% of the Food Subsidy released during 2019-20
A total of 1175 LMT of foodgrain that include procurement of Wheat during the RMS 2021-22 and Paddy in KMS 2021-22 achieved with a direct payment of Rs.2.31 Lakh Crore of MSP benefitting more than 154 lakh farmers
Ethanol blending increased by 62%, from 5% in ESY 2019-20 to 8.1% in ESY 2020-21
13 APR 2022 5:38PM by PIB Delhi
For procurement operations under MSP and seamless distribution of foodgrain under Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) and National Food Security Act 2013 (NFSA), during Financial Year 2021-22 Department of Food & Public Distribution released Rs.2,94,718/- Crore towards Food Subsidy to Food Corporation of India and State Governments under both DCP and non-DCP operations put together against Revised Estimates of Rs.2,92,419.11 Crores. This release of food subsidy is about 140% of the Food Subsidy released during 2020-21 and about 267% of the Food Subsidy released during 2019-20, as per following details:-
( Rs. Crores )
Year
Budget Estimates
Revised Estimates
Actual Expenditure
% Expdr w.r.t. RE
2019-20
1,88,102.21
1,10,187.13
1,10,187.13
100.00
2020-21
1,19,302.22
4,30,414.77
5,47,609.31
127.23
2021-22
2,46,616.00
2,92,419.11
2,94,718.54
100.79
Includes Rs.3,39,236/- Crore budgetary provision to NSSF Loan liability
During financial year 2021-22, Department of Food and Public Distribution has achieved 99.83% of Expenditure by incurring Rs.3,04,361/- Crores against Net Allocation of Rs.3,04,879/-Crores
Department of Food & Public Distribution always look forward to ensure that the benefits of its Schemes reach out to various vulnerable sections of the society. In this direction during financial year 2021-22, Department of Food & Public Distribution released about Rs.24,000/- Crore for the benefit of Scheduled Castes, Rs.12,000/- Crore for Scheduled Tribes and more than Rs.400/- Crore for North Eastern Region.
In order to address the challenges posed by COVID-19 pandemic, Government of India has released additional foodgrain free of cost @ 5 kg per person per month, to more than 80 Crore National Food Security Act (NFSA) beneficiaries under Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY), over and above their entitlement of foodgrain under NFSA. This additional allocation has been made in 5 phases so far from April 2020 to March 2022. Since inception a total of 758 LMT of foodgrain has been allocated under the Scheme with financial implication of Rs.2.60 Lakh Crore. PMGKAY has now been extended till September, 2022, which will involve an additional allocation of 244 LMT of foodgrain with additional financial implication of about Rs.80,851/- Crore, as per details furnished below:-
Phases
Period
Allocation
(in LMT)
Financial Implication
(Rs. Crore)
I
April June, 2020
321.00
Rs.1,13,000.00 Crore
II
July – Nov, 2020
III
May June, 2021
79.46
Rs. 26,602.00 Crore
IV
July – Nov, 2021
198.78
Rs. 67,266.00 Crore
V
Dec’21 – March’22
159.05
Rs. 53,344.52 Crore
VI
April – Sept 2022
244.00
Rs.80,850.67 Crore
GRAND TOTAL
1,002.29
Rs.3,41,062.87 Crore
A total of 1175 LMT of foodgrain that include procurement of Wheat during the Rabi Marketing Season 2021-22 and Paddy in Kharif Marketing Season 2021-22 has been achieved with a direct payment of Rs.2.31 Lakh Crore of Minimum Support Price benefitting more than 154 lakh farmers. Further, procurement of wheat has recently commenced in RMS 2022-23 in the States of Madhya Pradesh, Haryana, Punjab and Uttar Pradesh and the Department is taking all required steps in this regard.
Government of India has made a number of schematic interventions in order to support the sugar industry and extended financial assistance to sugar mills thereby clearing cane dues of farmers. To this direction financial assistance was given under various sugar sector schemes – Scheme for Assistance to Sugar Mills for Sugar Season 2018-19, 2019-20 & 2020-21 (Export Schemes); Scheme for Creation and Maintenance of Buffer Stock (Sugar Season 2018-19 - 30 LMT) & (Sugar Season 2019-20 - 40 LMT), Scheme for Sugar Subsidy for extending financial assistance to sugar Mills for enhancement and augmentation of ethanol production capacity, etc. and loan under Sugar Development Fund. During Financial Year 2021-22, Government of India
Production of ethanol has increased from 173 crore litres in ESY 2019-20 to 302 crore litres during ESY 2020-21 (October 2020 to Sept 2021). Thus, Ethanol blending has increased by 62%, from 5% in ESY 2019-20 to 8.1% in ESY 2020-21. Production capacity of ethanol in the country has also increased to 825 crore litres as on 30.09.2021 which is sufficient to meet target of 10% ethanol blending in ESY 2021-22. This production capacity has further increased to 849 crore litres till 31.3.2022. During the financial year 2021-22, Rs.160 Crore were released to NABARD, the nodal bank, under the Ethanol Interest Subvention Scheme of the Department. The cumulative released under the Scheme till 2021-22 is Rs.360 Crores.
Total Central Pool Storage Capacity with FCI and Stage Agencies is 958.53 LMT. Further, Department of Food & Public Distribution has been implementing a Central Sector Scheme for Construction of Godowns with focus on North Eastern Region. Total outlay of the Scheme is Rs.455.72 Crores and till financial year 2021-22 a cumulative amount of Rs.248.72 Crores has been released under the Scheme. In order to achieve the physical target set under the Scheme, the validity of the Scheme has now been recommended by the Standing Finance Committee for extension by one year beyond 31-March-2022.
Apart from the above, during financial year 2021-22, Government of India released funds under other flagship Schemes of Department of Food & Public Distribution viz. Integrated Management of Public Distribution System, Centrally Sponsored Pilot Scheme for Fortification of Rice and its Distribution under Public Distribution System, etc.
• The Integrated Management of Public Distribution System (IMPDS) Scheme with a total outlay of Rs.127.30 Crore is being implemented by the Department. Till financial year 2021-22, a cumulative total of Rs.81.61 Crore has been released under the Scheme.
One Nation One Ration Card is an important component under the IMPDS Scheme. Presently a monthly average of about 2.5 Crore portability transactions (including inter-State, intra-State and PM-GKAY foodgrain transactions) are being recorded in the States/UTs under ONORC. So far, a cumulative total of more than 63 Crore portability transactions have been recorded under the ONORC plan, which comprises of 56 Crore portability transactions performed during the pandemic period.
Centrally Sponsored Pilot Scheme for Fortification of Rice and its Distribution under Public Distribution System, with total outlay of Rs 174.64 Crore was implemented by this Department. Now pursuant to the announcement made by Hon’ble Prime Minister in his Independence Day Speech on 15-Aug-2022 that the Government will fortify rice given under its various Schemes by 2024, the Rice Fortification Scheme has now been approved for pan-India implementation in the country in a phased manner. Government of India will incur an additional annual expenditure of Rs.2679/- Crore (approx.) upon its pan-India implementation.
To ensure adequacy of foodgrain in the country thereby making appropriate Budgetary support, bring transparency & efficiency in the Public Distribution System and address the challenges arising out of COVID-19 pandemic, Department of Food & Public Distribution made a number of policy interventions and corresponding budgetary provision during financial year 2021-22.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা ২০২১-২২দা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অমসুং নফসাগী মখাদা ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা ফুদ সবসিদীগীদমক লুপা করোর ২,৯৪,৭১৮/- কাইথখি
ফুদ সবসিদীগীদমক কাইথখিবা অসি ২০২০-২১গী মনুংদা কাইথখিবা ফুদ সবসিদী অদুগী ১৪% ওই অমসুং ২০২৯-২০গী মনুংদা কাইথখিবা ফুদ সবসিদীগী ২৬৭% ওইরি
আর.এম.এস. ২০২১-২২গী মনুংদা গেঘু অমসুং কে.এম.এস. ২০২১-২২গী মনুংদা ফৌ লৈশিনখিবা য়াওনা চেং-হৱায়গী অপুনবা এল.এম.তি ১১৭৫ অসি লৌমী লাখ ১৫৪ হেনবদা কান্নবা পীদুনা এম.এস.পি.গী লুপা করোর লাখ ২.৩১ অসি দাইরেক্ত পেমেন্ত তৌবা ঙমখি
ইথানোল ব্লেন্দিং অসি ই.এস.ৱাই. ২০১৯-২০দা ৫% ওইরম্বদগী ই.এস.ৱাই. ২০২০-২১দা ৮.১% ওইদুনা ৬২% হেনগৎলকখি
13 APR 2022 5:38PM by PIB Imphal
এম.এস.পি.গী মখাদা প্রোক্যুর্মেন্ত ওপরেসনশিং চত্থনবা অমসুং প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.) অমসুং নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত ২০১৩ (নফসা)গী মখাদা অপনবা লৈতনা চেং-হৱায় য়েন্থোক্নবা শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না লুপা করোর ২,৯৩,৪১৯.১১গী রিভাইস এস্তিমেৎকী মাহুৎ দি.সি.পি. অমসুং নন-দি.সি.পি. ওপরেসন অনিমক্কী মখাদা ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং রাজ্য সরকারশংদা ফুদ সবসিদীগীদমক লুপা করোর ২,৯৪,৭১৮ কাইথখি। কাইথখিবা ফুদ সবসিদী অসি ২০২০-২১গী মনুংদা কাইথখিবা ফুদ সবসিদী অদুগী ১৪০%রোম ওইখি অমসুং ২০১৯-২০গী মনুংদা কাইথকিবা ফুদ সবসিদীগী ২৬৭% ওইখি, হায়রিবা অসিগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
( লুপা করোরদা )
চহি
বজেৎ এস্তিমেৎ
রিভাইস এস্তিমেৎ
একচুএল এক্সপেন্দিচর
আর.ই.গা য়েংনবদা চাদিং তৌখিবা %
২০১৯-২০
১,৮৮,১০২.২১
১,১০,১৮৭.১৩
১,১০,১৮৭.১৩
১০০.০০
২০২০-২১
১,১৯,৩০২.২২
৪,৩০,৪১৪.৭৭
৫,৪৭,৬০৯.৩১
১২৭.২৩
২০২১-২২
২,৪৬,৬১৬.০০
২,৯২,৪১৯.১১
২,৯৪,৭১৮.৫৪
১০০.৭৯
. এন.এস.এস.এফ. লোন লাইএবিলিতীগী বজেতরী প্রোবিসনগী লুপা করোর ৩,৩৯,২৩৬ য়াওরি
শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না লুপা করোর ৩,০৪,৮৭৯গী নেৎ এলোকেসনগী মায়োক্তা লুপা করোর ৩,০৪,৩৬১ ইনকর তৌদুনা এক্সপেন্দিচরগী ৯৯.৮৩% ফংবা ঙমখি।
দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না মাগী স্কিমশিং অসিগী কান্নবশিং অসিনা খুন্নাইগী তোঙান-তোঙানবা শোত্থরবা শরুকশিংদা য়ৌশিন্নবা মতম চুপ্পদা মাংদা চংশিল্লি। মাইকৈ অসিদা চংশিনবা ওইনা শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না সেদ্যুল্দ কাস্তশিংগী কান্ননবা লুপা করোর ২৪,০০০ কাইথখি, সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী লুপা করোর ১২,০০০ অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী লুপা করোর ৪০০ হেন্না কাইথখি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবগীদমক, ভারত সরকারনা নফসাগী মখাদা মখোয়না ফংলিবা চেং-হৱায় অদুগী মথক্তা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখঅদা লৈরিবা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (নফসা)গী বেনিফিসরী করোর ৮০ হেনবদা থা অমদা মীওই অমদা কে.জি. ৫ গী অহেনবা চেং-হৱায় লেম্না পীখি। মসিগী অহেনবা এলোকেসন অসি হৌজিক ফাওবদা এপ্রিল ২০২০দগী মার্চ ২০২২ ফাওবা তাঙ্কক মঙা থোক্না পীথখি। মসি হৌরকপদগী হৌদুনা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২.৬০গী ফাইনান্সিএল ইমপ্লিকেসনগা লোয়ননা চেং-হৱায় পুন্না এল.এম.তি. ৭৫৮ এলোকেৎ তৌখ্রে। পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. অসি হৌজিক সেপ্তেম্বর ২০২২ ফাওবা শাংদোকখ্রে, মখাদা পীরিবা অকুপ্পা ৱারোল অসিগী মতুং ইন্না লুপা করোর ৮০,৮৫১গী অহেনবা ফাইনান্সিএল ইমপ্লিকেসনগা লোয়ননা অহেনবা চেং-হৱায় এল.এম.তি. ২৪৪ চংলগনি।
তাঙ্ককশিং
মতম
এলোকেসন
(এল.এম.তি.দা)
ফাইনান্সিএল ইমপ্লিকেসন
(লুপা করোরদা)
I
এপ্রিল জুন, ২০২০
৩২১.০০
লুপা করোর ১,১৩,০০০.০০
II
জুলাই – নবেম্বর, ২০২০
III
মে জুন, ২০২১
৭৯.৪৬
লুপা করোর ২৬,৬০২.০০
IV
জুলাই – নবেম্বর, ২০২১
১৯৮.৭৮
লুপা করোর ৬৭,২৬৬.০০
V
দিসেম্বর’২১ – মার্চ’২২
১৫৯.০৫
লুপা করোর ৫৩,৩৪৪.৫২
VI
এপ্রিল – সেপ্তেম্বর ২০২২
২৪৪.০০
লুপা করোর ৮০,৮৫০.৬৭
অপুনবা
১,০০২.২৯
লুপা করোর ৩,৪১,০৬২.৮৭
লৌমী লাখ ১৫৪ হেনবদা কান্নবা ফংহন্দুনা লুপা করোর লাখ ২.৩১গী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস অসি দাইরেক্ত পেমেন্ত তৌদুনা ২০২২-২২গী রবি মার্কেতিং সিজন্দা গেহু অমসুং খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২১-২২দা ফৌ য়াওনা চেং-হৱায় পুন্না এল.এম.তি. ১১৭৫ লৈশিনবা ঙমখি। মখা তানা, গেহু লৈশিনবা অসি হন্দক্তা মধ্য প্রদেশ, হরিয়ানা, পঞ্জাব অমসুং উত্তর প্রদেশতা আর.এম.এস. ২০২২-২৩দা হোখি অমসুং বিভা্ অসিনা হীরম অসিদা লৌখৎপা মথৌ তাবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
ভারত সরকারনা সুগর ইন্দস্ত্রী সপ্পোর্ত তৌনবা স্কেমেতিক ইন্তরভেন্সন মশিং কয়া লৌখৎখি অমসুং লৌমীশিংগী দ্যুশিং শেংদোক্তুনা সুগর মিলশিংদা শেলগী তেংবাং পীথখি। মাইকৈ অসিদা শেলগী তেংবাং অসি তোঙান-তোঙানবা সুগর সেক্তর তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা পীথখি – সুগর সিজন ২০১৮-১৯, ২০১৯-২০ অমসুং ২০২০-২১গী ওইনা সুগর মিলশিংদা পীবা তেংবাংগী স্কিম (এক্সপোর্ত স্কিমশিং); বফর স্তোক্কী ক্রিএসন অমসুং মেন্তেনেন্সকী স্কিম(সুগর সিজন ২০১৮-১৯ – এল.এম.তি. ৩০) অমসুং (সুগর সিজন ২০১৯-২০ – এল.এম.তি. ৪০), ইথানোল প্রদক্সন কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা সুগর মিলশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা সুগর সবসিদীগী স্কিম অসিনচিংবা অমসুং ভারত সরকারগী শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা সুগর দিবেলপমেন্ত ফন্দী মখাদা শেন্থং পীথবা।
ই.এস.ৱাই. ২০১৯-২০দা ইথানোল পুথোকপা অসি লিতর করোর ১৭৩ ওইরম্বদগী ই.এস.ৱাই, ২০২০-২১গী মনুংদা লিতর করোর ৩০২দা হেনগৎলকখি (ওক্তোবর ২০২০দগী সেপ্তেম্বর ২০২১)। অসুম্না ই.এস.ৱাই. ২০১৯-২০দা ৫% ওইরম্বা অদি ই.এস.ৱাই. ২০২০-২১দা ৮.১% ওইদুনা ইথানোল ব্লেন্দিংদা ৬২% হেনগৎলকখি। লৈবাক অসিদা ইথানোলগী প্রদক্সন কেপাসিতী অসি ৩০.০৯.২০২১ ফাওবদা লিতর করোর ৮২৫ হেনগৎলকখি, হায়রিবা অসি ই.এস.ৱাই. ২০২১-২২গী ইথানোল ব্লেন্দিং ১০% তৌনবা পান্দম অদু থুংহন্নবা সফিসিএন্ত ওই। মসিগী প্রদক্সন কেপাসিতী অসি ৩১.৩.২০২২ ফাওবদা লিতর করোর ৮৪৯দা হেনগৎলকখি। শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা বিভাগ অসিগী ইথানোল ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিমগী মখাদা নোদেল বেঙ্ক ওইরিবা এন.এ.বি.এ.আর.দি.দা লুপা করোর ১৬০ কাইথখি। ২০২২-২২ ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা পুন্না কাইথখিবা অসি লুপা করোর ৩৬০ ওইখি।
এফ.সি.আই. অমসুং স্তেৎ এজেন্সীশিংদা লৈরিবা অপুনবা সেন্ত্রেল পুল স্তোরেজ কেপাসিতী অসি এল.এম.তি. ৯৫৮.৫৩নি। মখা তানা, দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না অৱাং নোংপোক লমদমদা মীৎয়েং থমদুনা গোদাউনশিং শানবগীদমক সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। স্কিম অসিগী অপুনবা আউতলে অসি লুপা করোর ৪৫৫.৭২নি অমসুং শেনবা চহি ২০২১-২২ ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর ২৪৮.৭২গী অপুনবা শেনফম অমা কাইথখি। স্কিম অসিগী মখাদা ফিজিকেল তার্গেৎ ফংনবা হোৎনবদা স্কিম অসিগী ভেলিদিতী অসি হৌজিক মার্চ ৩১, ২০২২গী মতুং চহি অমা শাংদোক্নবা স্তেন্দিং ফাইনান্স কম্মিতিনা রিকম্মেন্দ তৌখি।
মথক্তা পনখ্রিবশিং অসিগী মথক্তা শেনবা চহি ২০২১-২২দা ভারত সরকারনা দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী অতোপ্পা ফ্লেগশিপ স্কিমশিংগী মখাদা ফন্দশিং কাইথখি, মখোয় অদুদি ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ওফ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম, পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী মখাদা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ পাইলোৎ স্কিম ফোর ফোর্তিফিকেসন ওফ রাইস এন্দ ইৎস দিস্ত্রিব্যুসন অসিনচিংবা।
• লুপা করোর ১২৭.৩০গী অপুনবা আউতলে অমগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ওফ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম (আই.এম.পি.দি.এস.) স্কিম অসি বিভাগনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। শেনবা চহি ২০২১-২২ ফাওবা স্কিম অসিগী মখাদা পুন্না লুপা করোর ৮১.৬১ কাইথখি।
আই.এম.পি.দি.এস. স্কিমগী মখাদা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ অসি মরু ওইবা কম্পোনেন্ত অমনি। হৌজিক্কী ওইনা ও.এন.ও.আর.সি.গী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা থাগী ওইনা চাংচৎতা লুপা করোর ২.৫গী পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সনশিং (ইন্তর-স্তেৎ, ইন্ত্রা-স্তেৎ অমসুং পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী চেং-হৱায়গী ত্রাঞ্জেক্সনশিং য়াওনা) রেকোর্দ তৌরি। হৌজিক ফাওবদা ও.এন.ও.আর.সি. প্লানগী মখাদা পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন পুন্না করোর ৬৩ হেন্না রেকোর্দ তৌখি, মসিদা লাইচৎ মনুংগী মতমদা তৌখিবা পোর্তেবিলিতী ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৫৬ য়াওরি।
লুপা করোর ১৭৪.৬৪গী অপুনবা আউতলেগা লোয়ননা পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী মখাদা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ পাইলোৎ স্কিম ফোর ফোর্তিফিকেসন ওফ রাইস এন্দ ইৎস দিস্ত্রিব্যুসন অসি বিভাগ অসিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ১৫, ২০২১দা পীখিবা মহাক্কী নীংতম্বা নুমিৎকী ৱারোলদা লাউথোকখিবা অদু তুং ইল্লদুনা সরকারনা মাগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা ২০২৪ ফাওবদা চেং ফোর্তিফাই তৌগনি, রাইস ফোর্তিফিকেসন স্কিম অসি হৌজিল লৈবাক অসিনা তাঙ্কক নাইবা মওং অমদা পেন-ইন্দিয়া ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবদা অয়াবা পীখ্রে। ভারত সরকারনা মাগী পেন-ইন্দিয়া ইমপ্লিমেন্তেসন অসিগীদমক অহেনবা চহিগী ওইনা লুপা করোর ২৬৭৯ চাংদিং তৌগনি।
লৈবাক অসিদা চেং-হৱায় মাং রাইনা লৈহন্নবা মতিক চাবা বজেতরী সপ্পোর্ত পীদুনা, পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমদা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইফিসিএন্সী লৈহন্দুনা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎকী শীংনবশিং কোকহন্দুনা দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা পোলিসী কয়া পাইখৎখি অমসুং বজেতরী প্রোবিজন শেমখি।