Ministry of Electronics & IT
Government under Shri Narendra Modi launches country’s biggest ever Quiz Contest Sabka Vikas Mahaquiz
Sabka Vikas Mahaquiz aims to build awareness amongst citizens about Government's various Schemes & Good Governance
Sabka Vikas Mahaquiz launched on 14th April as a tribute to Dr BR Ambedkar; First quiz is on Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana
Quiz available in 12 languages, offering cash prizes of Rs 2,000 each to 1,000 winners per quiz
Play the quiz on http://mygov.in/mahaquiz
14 APR 2022 2:18PM by PIB Delhi
The Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is committed to the ideals of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayaas” to build an Aatmanirbhar Bharat. The Government has been working to ensure necessities to all citizens of the country through various programmes and schemes for the holistic welfare of the poor and marginalised sections of society. These are aimed at serving the last person at the bottom of the pyramid. In the last eight years, there has been an exponential leap in ensuring last-mile delivery to the poorest sections of society. Whether it be in the unprecedented number of houses built (PM Awas Yojana), water connections given (Jal Jeevan Mission), bank accounts opened (Jan Dhan), direct benefit transfer to farmers (PM KISAN) or free gas connections (Ujjwala), there has been a perceptible improvement in the livelihoods of the poor.
Sabka Vikas Mahaquiz Series being launched
As India celebrates 75 years of its Independence, Azadi ka Amrit Mahotsav, the Government has stepped up efforts to engage with citizens in participatory governance and delivery of schemes and programmes. As a part of this last-mile delivery approach, MyGov under the Ministry of Electronics and Information Technology is organising the Sabka Vikas Mahaquiz Series, which is part of an outreach effort to build awareness in citizens. The quiz aims to sensitise the participants about the various schemes and initiatives and how to avail the benefits. Massive participation in the quiz series will deepen government engagement at the grassroots level. In this context, MyGov has invited the people to participate and test their knowledge of New India.
Launch of Quiz series on 14th April 2022
This quiz has been fittingly launched on the birth anniversary of Bharat Ratna Dr Babasaheb Bhimrao Ambedkar on 14th April 2022. Babasaheb Ambedkar is an icon of social justice and empowerment, and the Government has been following his footsteps in serving the poor, marginalised and vulnerable sections of society.
On the occasion of the launch Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw asked all Indians to participate in this Vikas parv” and strengthen citizen engagement.
Union Minister of State Shri Rajeev Chandrasekhar termed Sabka Vikas Mahaquiz as one of the biggest citizen engagement initiatives of the Government. “PM Narendra Modi ji’s government & governance has set new benchmarks in probity, impact and sabka saath sabka vikas approach in every Government programme. The impact and reach of these programmes, especially for the poor, have been transformational. As more and more citizens are impacted by them, it is important to also ensure that all our citizens are aware of these schemes.
The government has been relentlessly working towards redefining governance. Sabka Vikas Mahaquiz is one of the biggest citizen engagement initiatives building awareness and encouraging people to be informed citizens.
There could not have been a better day than 14th April - Dr Babasaheb Ambedkar jis Jayanti, to launch this initiative. Babasahebs ideals of equality, justice and inclusion serves as a guiding light for the Governments commitment of reaching to the last Man standing – and its philosophy of Antyodaya,” said Rajeev Chandrasekhar.
PMGKAY is the theme of the first quiz
The first quiz is the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) under the Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution. Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY) is a pro-poor scheme intended to reduce the challenges encountered by the poor because of disruptions due to the COVID-19 pandemic. The immediate goal was to ensure that no poor or vulnerable person or household went hungry. Under the scheme, all National Food Security Act (NFSA) beneficiaries are entitled to 5 kgs of free food grain every month. This is over and above the highly subsidised food grains available to NFSA beneficiaries.
PMGKAY is a unique scheme to combat the effects of the covid pandemic on the poor of the country. As a result, more than 1,000 Lakh MT food grains have already been distributed under the scheme. The estimated financial outlay is about Rs. 3.4 Lakh Crore. As Prime Minister Modi said, Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana is working to ensure that nobody sleeps hungry.”
The scheme has been successful in keeping extreme poverty low during the pandemic and has been praised in a working paper prepared by the International Monetary Fund (IMF). "Extreme poverty was as low as 0.8 per cent in the pre-pandemic year 2019, and food transfers were instrumental in ensuring that it remained at that low level in the pandemic year 2020”, the paper said.
Quiz details
This quiz is a part of the Sabka Vikas MahaQuiz Series in which different quizzes on various themes will be launched. The PMGKAY quiz has been launched on 14th April 2022 and will be live till 28th April 2022, 11:30 pm (IST). This is a timed quiz with 20 questions to be answered in 300 seconds. The quiz will be available in 12 languages – English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, and Telugu. Maximum of 1,000 top scoring participants will be selected as winners per quiz. Rs. 2,000/- will be given to each of the selected winners.
The quiz can be played on http://mygov.in/mahaquiz

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ କୁଇଜ୍‌ ପ୍ରତିଯୋଗିତା – ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ସରକାରଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଶାସନ ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉଛି ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍‌ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ଡ. ବି. ଆର୍‌. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ରୂପରେ ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍‌ ୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍‌କୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରଥମ କୁଇଜ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଉପରେ ରହିଛି
କୁଇଜ୍ ୧୨ ଟି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୁଇଜ୍‌ର ବିଜେତା ମାନଙ୍କୁ ୨,୦୦୦ଟଙ୍କା ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ
http://mygov.in/mahaquiz ମାଧ୍ୟମରେ କୁଇଜ୍‌ରେ ଭାଗ ନେଇ ପାରିବେ
14 APR 2022 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ, “ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ, ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ”ର ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି । ସରକାର ସମାଜର ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣ ସାଧନ ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୂହ ଏବଂ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଥିବା ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିର ସେବା କରିବା । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସେବାକୁ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଂଖ୍ୟାରେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ (ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନା) ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳ ସଂଯୋଗ (ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ), ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିବା (ଜନ ଧନ), କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା (ପିଏମ୍ କିଷାନ) କିମ୍ବା ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ (ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା) ହେଉ, ଏସବୁ କରାଯିବା ଫଳରେ ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସୁଧାର ଆସିଛି ।
ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍ ସିରିଜ୍‌/ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଯେମିତିକି ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ, ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସରକାର ଭାଗୀଦାରୀ ଶାସନ ତଥା ଯୋଜନା ସମୂହ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକ ସହିତ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ଦ୍ରୁତ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ପହଂଚାଇବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଅଂଶ ରୂପରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନରେ ମାଇଁ ଗଭ୍ ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଯାହା ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଅଟେ । କୁଇଜ୍‌ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଏବଂ ଏହାର ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ପ୍ରଶ୍ନୋତର ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବ୍ୟାପକ ଭାଗୀଦାରୀତା ଦ୍ୱାରା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସରକାରଙ୍କର ସଂଯୋଗ ଆହୁରି ଗଭୀର ହେବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମାଇଁ ଗଭ୍ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇ ନୂତନ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ଜ୍ଞାନ ପରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିଛି ।
୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍‌, ୨୦୨୨ରେ କୁଇଜ୍ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଏହି କୁଇଜ୍ ୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍‌, ୨୦୨୨ରେ ଭାରତ ରତ୍ନ ଡ. ବାବାସାହେବ ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଉପଯୁକ୍ତ ରୂପରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ସରକାର ସମାଜର ଗରିବ, ଅବହେଳିତ ଲୋକ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ସେବା ନିମନ୍ତେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥରେ ଚାଲୁଛନ୍ତି ।
ଏହି କୁଇଜ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କୁ ଏହି “ବିକାଶ ପର୍ବ”ରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଏବଂ ନାଗରିକ ଭାଗୀଦାରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କହିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍‌କୁ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାଗରଦାରୀତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ବୃହତ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ସରକାର ଏବଂ ଶାସନରେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା, ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ନୂତନ ମାନକ ସ୍ଥାପିତ କରିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ବ୍ୟାପକତା, ବିଶେଷ ରୂପରେ ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପରିବର୍ତନକାରୀ ରହିଛି । ଯେହେତୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଏଥିରେ ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ, ଆମର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହୁଅନ୍ତୁ ।
ସରକାର ଶାସନକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବା ଦିଗରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଯୋଡିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କର ଅନେକ ବୃହତ୍ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ ନାଗରିକ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଡ. ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କର ଜୟନ୍ତୀ ଦିବସ, ୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍ ଠାରୁ ଆଉ ଭଲ ଦିନ କ’ଣ ହୋଇ ପାରିଥାନ୍ତା । ବାବାସାହେବଙ୍କର ସମାନତା, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସମାବେଶନର ଆଦର୍ଶ, ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟକୁ ନେଇ ତାଙ୍କର ଦର୍ଶନ ଏକ ପଥପ୍ରଦର୍ଶକ ଆଲୋକ ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।”
ପିଏମ୍‌ଜିକେଏୱାଇ କୁଇଜ୍‌ର ପ୍ରଥମ ବିଷୟ ଅଟେ
ପ୍ରଥମ ପ୍ରଶ୍ନୋତର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଂଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମ୍‌ଜିକେଏୱାଇ) ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମ୍‌ଜିକେଏୱାଇ) ଏକ ଗରିବ – କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅଟେ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାମନା କରିବାକୁ ପଡୁଥିବା ଆହ୍ୱାନ/ ସମସ୍ୟାକୁ କମ୍ କରିବା । ଏହାର ତତ୍କାଳିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଥିଲା ଯେ, କୌଣସି ଗରିବ କିମ୍ବା ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ପରିବାର ଯେମିତି ଭୋକ ଓପାସରେ ନରୁହନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିନିୟମ (ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ)ର ହିତାଧିକାରୀ ପ୍ରତି ମାସରେ ୫ କେଜି ମାଗଣା ଶସ୍ୟ ପାଇବା ପାଇଁ ହକଦାର ଅଟନ୍ତି । ଏହା ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଅତ୍ୟଧିକ ସବ୍‌ସିଡି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଅତିରିକ୍ତ ଅଟେ ।
ପିଏମ୍‌ଜିକେଏୱାଇ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ପଡିଥିବା କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀର ପ୍ରଭାବ ଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟେ । ଏହାର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ, ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧,୦୦୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପ୍ରଥମରୁ ବଂଟନ କରା ଯାଇସାରିଛି । ଏହାର ଆନୁମାନିକ ବିତୀୟ ବ୍ୟୟ ପାଖାପାଖି ୩.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ । ଯେମିତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କାମ କରୁଛି ଯେ, ଯେମିତି କେହି ବି ଭୋକରେ ନ ଶୁଅନ୍ତି ।”
ଏହି ଯୋଜନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତାକୁ କମ୍ ରଖିବାରେ ସଫଳ ରହିଛି ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମ୍‌ଏଫ୍‌) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରା ଯାଇଥିବା ଏକ ୱାର୍କିଂ ପେପରରେ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି । ୱାର୍କିଂ ପେପରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ, “ପୂର୍ବ – ମହାମାରୀ ବର୍ଷ ୨୦୧୯ରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟତା ୦.୮ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତଳକୁ ଥିଲା, ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ଯେ ମହାମାରୀ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ରେ ତାହା ସେହି ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ହିଁ ରହୁ ।”
କୁଇଜ୍‌ର ବିବରଣ
ଏହି କୁଇଜ୍ ସବ୍‌କା ବିକାଶ ମହାକୁଇଜ୍ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଗୁଡିକ ଉପରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କୁଇଜ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ । ପିଏମ୍‌ଜିକେଏୱାଇ କୁଇଜ୍ ୧୪ ଏପ୍ରିଲ୍‌, ୨୦୨୨ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ୨୮ ଏପ୍ରିଲ୍‌, ୨୦୨୨ରେ ଭାରତୀୟ ସମୟ ଅନୁସାରେ ୧୧.୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ରହିବ । ଏହା ଏକ ସୀମିତ ସମୟର କୁଇଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯେଉଁଥିରେ ୩୦୦ ସେକେଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ଟି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତର ଦିଆଯିବ । ପ୍ରଶ୍ନୋତର ୧୨ଟି ଭାଷା ଗୁଡିକରେ – ଇଂରାଜୀ, ହିନ୍ଦୀ, ଅହମୀୟା, ବେଙ୍ଗଲି, ଗୁଜରାଟୀ, କନ୍ନଡ, ମାଲାୟଲମ୍‌, ମରାଠୀ, ଓଡିଆ, ପଞ୍ଜାବୀ, ତାମିଲ୍ ଏବଂ ତେଲୁଗୁରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ପ୍ରତି କୁଇଜ୍‌ରେ ଅଧିକତମ ଶୀର୍ଷ ନମ୍ବର ରଖିଥିବା ୧୦୦୦ ଜଣ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବିଜେତା ରୂପରେ ଚୟନ କରାଯିବ । ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ବିଜେତା ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ୨,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ନଗଦ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
http://mygov.in/mahaquiz ମାଧ୍ୟମରେ କୁଇଜ୍‌ରେ ଭାଗ ନେଇ ପାରିବେ ।