Ministry of Housing & Urban Affairs
‘Smart Cities, Smart Urbanization’ Conference opens in Surat, with 100 Smart Cities joining from across the country
India Smart Cities Awards Contest 2020 winners felicitated; Surat and Indore received award as Best City; Uttar Pradesh awarded the Best State
Minister of Housing and Urban Affairs Shri Hardeep Singh Puri calls for making the Smart Cities Mission into the people’s Movement; says Work has started in almost 100% of Government funded projects worth over ₹ 90 thousand crore in Smart Cities Mission
Several initiatives launched including Urban Outcomes Framework 2022, Ministry’s integrated data portal- AMPLIFI, and Output Outcome Dashboard for Smart Cities Mission
18 APR 2022 4:25PM by PIB Delhi
The 3-day “Smart Cities, Smart Urbanization” conference had a grand opening in Surat today. The event is being organised by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Government of India with Surat Smart City Corporation Development Ltd., under the clarion call of Azadi ka Amrit Mahotsav (AKAM), given by Hon’ble Prime Minister to commemorate the 75th anniversary of Independence.
Shri Hardeep Singh Puri, Union Minister of Housing and Urban Affairs was the chief guest at the event. Shri Bhupendrabhai Patel, Chief Minister of Gujarat addressed the gathering through a Video Message. Union Minister of State for Housing and Urban Affairs Shri Kaushal Kishore, Union Minister of State for Railways Ms Darshana Jardosh, Shri Vinod Moradiya, Minister of Urban development and urban housing, Government of Gujarat, Dr Audimulapu Suresh, Minister of Education, Andhra Pradesh, Shri C.R. Patil, MP, and Smt. Hemali Kalpeshkumar Boghawala, Mayor, Surat took part in the inaugural session. All key urban stakeholders from Central and State Governments joined the event, including inter alia, Secretary, MoHUA Shri Manoj Joshi, Principal Secretaries of States/UTs, Municipal Commissioners of Cities, MDs/CEOs of 100 Smart Cities, State Level Nodal Agencies/ Mission Directorates, professionals, industry representatives, media, and members of academia also attended the event, which highlighted some of the important initiatives being implemented in 100 Smart Cities.
An awards distribution ceremony was organised, during the inaugural wherein award winners of the India Smart Cities Awards Contest (ISAC) 2020 were felicitated. These awards were earlier announced through virtual conference in 2021. However, the award distribution ceremony was deferred due to the prevailing COVID-19 situation at that time. Surat and Indore were given the Best city award, while Uttar Pradesh was awarded the Best State. The list of the awardees is enclosed at Annexure I, II & III.
The event also featured release of Urban Outcomes Framework 2022 including, 'Ease of Living', ‘Municipal Performance Index’, ‘Data Maturity and ClimateSmart Cities Assessment Framework. Ministry’s integrated data portal AMPLIFI, which will provide valuable data about Indian cities, was also launched. Further, Smart Cities Mission also launched a comprehensive dashboard with Outcome Output Management Framework (OOMF) dashboard in GMIS during the event.
The opening day of the ‘Smart Cities Smart Urbanization' mega conclave showcased various interactive activities, arranged interactions with eminent speakers and learnings across the 5 themes vis. Reimagining Public Spaces, Digital Governance, ClimateSmart Cities, Innovation and Smart Finance, for over 1000+ participants registered from across the country. The dignitaries took a tour of the five thematic pavilions being exhibited at the venue. These five themes demonstrated the variety of urban projects being developed in the Smart Cities.
Work has started in almost all Government funded projects in Smart City Mission, and projects under SCM will complete by next year. 80 of the Smart Cities have Integrated Command and Control Centres, and remaining 20 will be operational by 15th August this year. Smart Cities were selected by stakeholder consultations, and the projects being executed under the Mission are fastest among the Government schemes, despite Covid related disruptions. The success of the smart city projects is having a demonstrative effect. The sharing of learning experiences, and recognition of the better performers will go a long way in making smart cities mission into a people’s movement. Let us create a move to replicate the SCM achievements, so that it catches people’s imagination and becomes a mass movement.”
Shri Hardeep Singh Puri, Minister, Housing and Urban Affairs, GoI
“Today, the projects developed under Smart Cities Mission have empowered our cities. Smart cities should not only lay emphasis on Swacchta and technological aspects, but should also lead to holistic development of the people, by providing them basic amenities and employment opportunities. All Smart Cities should be Alcohol-free, Drug-free, and Smoke-free, and this should be the endeavour for the whole country.”
Shri Kaushal Kishore, Minister of State, Housing and Urban Affairs, GoI
“Urban development is a vast and complex subject and Smart Cities Mission has been addressing diverse set of these projects across 100 Smart cities.”
Shri Manoj Joshi, Secretary, MoHUA
Key launches/Announcements during the Conference
Inauguration of ‘Amaro Padosh’:
The Smart Cities Mission and Surat Municipal Corporation created a temporary, life-size neighbourhood of 30,000 square feet at SIECC venue with public amenities like park, anganwadi, public health center, municipal school, bus stop with cycle stand, food plaza, EV charging station, and handloom shop. The neighbourhood was inaugurated by Union Minister, Shri Hardeep Singh Puri. The objective is to provide a ‘learning by experiencing’ opportunity to attendees participating in the event. The neighbourhood was built in a week by a mix of professionals with expertise in urban planning and design, architecture, landscape design, traffic studies and civil engineering.
Launch of a ‘virtual hub for collaborations on urban transformation’ in partnership between the Smart Cities Mission and the World Economic Forum.
To solve complex urban challenges, cities require collaborative action across governments, industry, academia and civil society – both national and international. The Smart Cities Mission and World Economic Forum have joined hands to setup a ‘virtual hub for collaboration on urban transformations’. The hub will leverage emerging technologies and innovations to transform Indian cities into centres of sustainable, inclusive and resilient growth.
Digital Governance Pavilion- Empowering communities with data and digital technology
‘Digital Duniya’ pavilion was inaugurated at the Smart Cities Smart Urbanization Conference to highlight initiatives that empower communities through data and digital technology. Initiatives undertaken by the 100 smart cities were showcased in building a robust ecosystem powered by ICT interventions. This pavilion presented the data initiatives and some first-hand experience of the smart solutions deployed/ undertaken by 100 Smart cities. Interactive workshops and sessions were organized to showcase benefits accepted from digital governance, with real-time data, AI/ML cases, and use of platforms, such as India Urban Data Exchange and Integrated Command and Control Center (ICCC). A key highlight of the pavilion was the live feed of SMAC ICCC of Surat and the Virtual Reality tour of the various ICT initiatives of the Mission.
Launch of Urban Outcomes Framework 2022, AI Playbook for Cities, and AMPLIFI Portal
Smart Cities Mission launched the Urban Outcomes Framework 2022, Artificial Intelligence Playbook for Cities & AMPLIFI - Assessment and Monitoring Platform for Liveable, Inclusive and Future-ready urban India which is MoHUA’s integrated data portal. These initiatives enhanced the engagement of people from different backgrounds including government agencies, private sector enterprises, scientific and academic institutions, businesses, start-ups, civil society etc. The idea is to provide a platform that offers ample opportunities on how to continue creating and promoting the use of data that addresses complex urban issues.
The AI Playbook is a guidebook for implementation of Artificial Intelligence solutions that cities can deploy to solve complex urban issues. Further, a compendium of AI use cases that have successfully been implemented in urban domain was also released at the event. These resources shall be extremely useful, not only to the 100 Smart Cities, but can also be adopted by other cities across the country, making the Smart Cities Mission to Movement.
These efforts are in continuity to the earlier initiatives of Smart Cities Mission in the field of data and technology viz. Data Maturity Assessment Framework, ICCC Maturity Assessment Framework, India Urban Data Exchange, Data Smart Cities, National Urban Digital Mission, and India Urban Observatory.
Innovation Bazaar Pavilion – Defining and solving societal issues
Raising to the clarion call of Honourable Prime Minister to make Indian cities resilient, the Innovation Program at the Smart Cities Mission took quantum jumps to bridge the divide between smart cities and startups. Innovation Bazaar pavilion at the conference showcased cutting-edge solutions for urban challenges, and through myriad activities, expert dialogues and living lab deployments provided the visitors with a paradigm shifting experience in urban innovation. Several Startups showcased their products at the pavilion.
Climate Smart Cities Pavilion – To build climate actions in cities
The Cafe, a pavilion, is an experiential platform hosting 7 case clinics, 4 donor meets, interactive gaming, an interactive data wall, a photo-exhibit and much more. The pavilion promises 2-days of cutting-edge events with city leaders and local change-makers in a deliberative, iterative, and action-oriented format.
Smart Finance Pavilion- Cities as Drivers of the Nation’s Wealth
The Smart Finance pavilion named ‘finance ka adda’ focuses on innovation in urban finance helping cities identify untapped sources of revenue. The pavilion showcases an exhibition of more than 20 successful and innovative PPP projects of Smart Cities Mission, a section with MUNIFY (where ULBs can know their budgets and finance overviews), Invest India Grid section, National Infrastructure Pipeline (NIP), and an Output and Outcome Monitoring Framework (OOMF) Clinic. 29 Global/National experts will speak on diverse urban finance issues at the pavilion
***
Annexure – I: List of winning Smart Cities under ISAC 2020
Project Award: Theme-wise Winners/ Joint-winners
Social Aspects
1. Tirupati: Health Benchmark for Municipal Schools
2. Bhubaneshwar: Socially Smart Bhubaneswar
3. Tumakuru: Digital Library Solution
Governance
1. Vadodara: GIS
2. Thane: Digi Thane
3. Bhubaneswar: ME app
Culture
Joint Winners (Indore and Chandigarh)
1. Indore: Conservation of Heritage &
Chandigarh: Capitol Complex, Heritage Project
3. Gwalior: Digital Museum
Urban Environment
Joint Winners (Bhopal and Chennai)
1. Bhopal: Clean energy & Chennai: Restoration of water bodies
3. Tirupati - Renewable Energy Generation
Sanitation
Joint Winners (Tirupati and Indore)
1.Tirupati: Bioremediation & Bio-Mining & Indore: Municipal Waste Management System
3. Surat: Conservation through Treated Wastewater
Economy
1. Indore: Carbon Credit Financing Mechanism
Joint Second (Tirupati and Agra)
1. Tirupati: Boost Local Identity & Economy through Design Studio
1. Agra: Micro Skill Development Centre
Built Environment
1. Indore: Chappan Dukan
2. Surat: Canal Corridor
3. Erode: Micro-compost Centre
Water
Joint Winners (Dehradun and Varanasi)
1. Dehradun: Smart Water Metering Water ATM
Varanasi: Eco-Restoration of Assi River
3. Surat: Integrated and Sustainable Water Supply System
Sustainable Business Model of ICCC
Agartala ICCC
Urban Mobility
1. Aurangabad: Majhi Smart Bus
2. Surat: Dynamic Scheduling Buses
3. Ahmedabad: Man-less parking system and automatic ticket dispensing machines AMDA Park
Innovation Award
Innovative Idea Award
Indore: Carbon Credit Financing Mechanism
Covid Innovation Award
Joint Winners: Kalyan-Dombivali & Varanasi
Covid Innovation Award
(round-wise winners)
Round 1: Chennai
Round 3: Bengaluru
Round 4: Saharanpur
City Award
Overall Winner
Joint Winners: Indore & Surat
Round 1
(round-wise recognition)
1. Jabalpur
Round 2+FT
(round-wise recognition)
1. Agra
2. Tirupati
3. Varanasi
Round 3
(round-wise recognition)
1. Dehradun
2. Sagar
3. Tirunelveli
Round 4
(round-wise recognition)
1. Erode
Annexure II: List of winners under the State/UT Award category
State Award
State Award
1. Uttar Pradesh
2. Madhya Pradesh
3. Tamil Nadu
UT Award
UT Award
1. Chandigarh
Annexure III: List of winners under the Smart Cities Leadership Award
Smart Cities Leadership Award
1. Ahmedabad
2. Varanasi
3. Ranchi
Annexure IV: Brief about Smart Cities Mission – Physical and Financial progress
Smart Cities Mission was launched by Shri Narendra Modi, Prime Minister of India on 25th June, 2015. It has been a part of a visionary agenda for urban rejuvenation and has been designed as part of a multi-layer strategy to meet the aspirations of 40% of India’s population living in cities.
SCM is a transformational Mission aimed to bring about a paradigm shift in the practice of urban development in the country. Of the total proposed projects under SCM, 7,905 projects worth ₹1,93,143 crore (94% by value) have been tendered so far, work orders have been issued for 7,692 projects worth around ₹1,80,508 crore (88% by value). 3,830 projects worth ₹60,919 crore (33% by value) have also been fully completed and are operational (10 April 2022).
Of the total investment of ₹2,05,018 crore under the Smart Cities Mission, projects worth ₹93,552 crore were proposed to be developed by Center and State funds. Almost 100% of these government funded projects i.e., projects worth ₹92,300 crore have been work ordered. The Financial progress in the Smart Cities Mission has accelerated too. The total expenditure in mission was ₹1,000 crore in 2018, it has increased today to ₹45,000 crore. The utilization percentage of the total GOI funds released to cities is at 91%.
Projects developed under the Smart Cities Mission are multi-sectoral and mirror the aspirations of the local population. As on date, 80 Smart cities have developed and operationalised their Integrated Command and Control Centers (ICCCs) in the country. These operational ICCCs functioned as war-rooms for COVID management, and along with other smart infrastructure developed under the mission, helped cities in fighting the pandemic through information dissemination, improving communication, predictive analysis and supporting effective management.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী স্মার্ত সিতী ১০০গা লোইননা সুরত্তা ‘স্মার্ত সিতীজ, স্মার্ত অর্বানাইজেশন’ কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
ইন্দিয়া স্মার্ত সিতীজ এৱার্দস কন্তেস্ত ২০২০গী ৱিন্নরশিং ফেলিসিতেদ তৌখ্রে; সুরত অমসুং ইন্দোরনা খ্বাইদগী ফবা সিতী ওইনা মনা ফংখ্রে; উত্তর প্রদেশনা খ্বাইদগী ফবা রাজ্যগী মনা ফংখি
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিং পুরিনা স্মার্ত সিতীজ মিসন অসিবু মীয়ামগী ঈহৌ অমা ঔহন্নবগীদমক্তা হায়খি; স্মার্ত সিতীজ মিসনদা চাউরাক্না লুপা করোর লিশীং ৯০গী মথক্তা ওইবা সরকারনা ফন্দ থাদবা প্রোজেক্তশিংগী থবকশিং চাউরাক্না ১০০% হৌখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি
অর্বান আউৎকম ফ্রেমৱার্ক ২০২২ য়াওনা অনৌবা থবক কয়া অমা হৌদোকখ্রে, মন্ত্রালয়গী ইন্তিগ্রেতেদ দেতা পোর্তল- এ.এম.পি.এল.আই.এফ.আি., অমসুং অউৎপুত অউৎকম দাশবোর্দ ফোর স্মার্ত সিতীজ মিসন
18 APR 2022 4:25PM by PIB Imphal
নুমিৎ ৩গী “স্মার্ত সিতীজ, স্মার্ত অর্বানাইজেশন” কনফরেন্স ঙসি সুরত্তা য়াম্না চাউনা হৌদোকখি। থৌরম অসি নীংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী নিংশিং কুমওনা পাংথোক্নবগী ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা পীরকখিবা অজাদি কা অমৃত মাহোতসব (এ.কে.এ.এম.)গী খোল্লাও অদুগী মখাদা সুরত স্মার্ত সিতী কোর্পোরেশণ দেবেলপমেন্ত লিমিতেদকা লোইননা ভার্ত সরকারগী হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রালয় (মোহুআ)না শিনখিবনি।
কেন্দ্রগী হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিং পুরিনা থৌরম অদুদা অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেলনা ভীদিও মেসেজগী খুত্থাংদা মীতিন অদুদা ৱা ঙাংখি। কেন্দ্রগী হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী কোশল কিশোর, কেনদ্রগী রেলৱেজকী রাজ্য মন্ত্রী, সুকুমারি দর্শনা জার্দোশ, গুজরাত সরকারগী অর্বান দেবেলপমেন্ত অমসুং অর্বান হাউসিংগী মন্ত্রী, শ্রী বিনোদ মোরাদিয়া, অন্ধ্র প্রদেশকী এজুকেশন মন্ত্রী, দা. ঔদিমুলাপু সুরেশ, এম.পি. শ্রী সি.আর. পাতিল অমসুং সুরতকী মেয়র, শ্রীমতি হেমালি কালপেশকুমার বোঘাৱালানা ইনোগুরেল সেসন অদুদা শরুক য়াখি। থৌরমা অদুদা শরুক য়াখিবা কয়া অমগী মনুংদা মুহুআগী সেক্রেতরী, শ্রী মনোজ জোশি, রাজভশিং/য়ু.তি.শিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং, সিতীশিংগী মুনিসিপাল কমিস্নরশিং, স্মার্ত সিতী ১০০গী এম.দি.শিং/সি.ই.ওশিং, রজা্যগী থাক্তা লৈবা নোদল এজেন্সীশিং/মিসন দাইরেক্তোরেতশিং, প্রোফেস্নেলশিং, ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিং, মীদিয়া, অমসুং একাদেমিয়াগী মেম্বরশিং য়াওনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদগী মরু ওইবা অর্বান স্তেকহোল্দরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম হৌদোকপা মতমদা এৱার্দ য়ৈন্থোকপগীঈ থৌরম অমসু শিনখি, মসিদা ইন্দিয়া স্মার্ত সিতীজ কন্তেস্ত (আই.এস.এ.সি.) ২০২০গী এৱার্দ ৱিন্নরশিং অদু ফেসিলিতেদ তৌখি। মসিগী েৱার্দশিং অসি ২০২১দা ভর্চুৱল কনফরেন্স অমদা হান্নননা লাউথোকখ্রে। অদুবু, মসিগী মতম অদুদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লৈবনা মরম ওইরগা এৱার্দ য়েন্থোকপগী থৌরম অদু য়ৈথোকখি। সুরত অমসুং ইন্দোরদা খ্বাইদগী ফবা সিতীগী এৱার্দ পীখি, অদুগা উত্তর প্রদেশনা খ্বাদগী ফবা রাজ্যগী এৱার্দ পীখি। এৱার্দীশিং অদুগী লিস্ত অদু এনেক্সচর I, II অমসুং IIIদা য়াওরি।
থৌরম অদুদা ‘ইজ ওফ লিবিং’, ‘মুনিসিপাল পর্ফোর্মেন্স ইন্দেক্স’, দেতা মেচ্যুরিতী অমসুং ক্লাইমেত স্মার্ত সিতীজ এসেমেন্ত ফ্রেমৱার্ক য়াওনা অর্বান অউৎকমস ফ্রেমৱার্ক ২০২২ ফোংখি। ভারতকী সিতীশিংগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইবা দেতা পীগদৌরবা মন্ত্রালয়গী ইন্তিগ্রেতেদ দেতা পোর্তল এ.এম.পি.এল.আই.এফ.আই.সু হৌদোকখি। মখাতানা স্মার্ত সিতীজ মিসননা থৌরম অদুদা জি.এম.আই.এস.তা আউৎকম আউৎপুত মেনেজমেন্ত ফ্রেমৱার্ক (ও.ও.এম.এফ.) দাশবোর্দকা লোইননা কমপ্রহেন্সিব দাশবোর্দ অমা হৌদোকখি।
‘স্মার্ত সিতীজ স্মার্ত অর্বানাইজেশন’ মেগা কনক্লেবকী অহৌবা নুমিত্তা ইন্তরেক্তিব এক্তিবিতী কয়া অমা উ৭খি, শক্নাইরবা স্পীককরশিংগা ৱারি-ৱাতাই শাখি অমসুং লৈবাক্কী মফম কয়াদগী রেজিস্তর তৌরকখিবা পার্তিসিপেন্ত ১০০০+গীদমক্তা থীম ৫ খুদম ওইনা রিইমেজিং পব্লিক স্পেসেস, দিজিতেল গোবর্নেন্স, ক্লাইমেতস্মার্ত সিতীশিং, ইন্নোভেশন অমসুং স্মার্ত ফাইনান্সতা তম্নবগীদমক্তা শিনখি। দিগ্নিতরীশিং অদুনা ভেন্যু অদুদা উৎলিবা থীম মঙা অদুগী তুর তৌখি। থীম মঙা অদুনা স্মার্ত সিতীশিংদা দেবেলপ তৌবা অর্বান প্রোজেক্তশিং ভেরাইতী অদু উৎখি।
স্মার্ত সিতী মিসনদা সরকারগী ফন্দ থাদবা প্রোজেক্ত অয়াম্বদা থবক হৌখ্রে, অমসুং এস.সি.এম.গী মখাদা লৈবা প্রোজেক্তশিং অদু মথংগী চহিদা লোইশিল্লগনি। স্মার্ত সিতীশিংগী মনুংদা ৮০দা ইন্তিগরে্তে কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তরশিং লৈ অমসুং লেমহৌরিবা ২০দনা হন্দক্কী চহি অসিগী ওগস্ত ১৫ ফংআওবদা মথৌ তৌবা হৌরগনি। স্মার্ত সিতীশিং অসি স্তেকহোল্দরশিংগা তাথোক-তাশিন তৌদুনা খনখি, অমসুং মিসন অসিগী মখাদা থবক পাইখৎখিবা প্রোজেক্তশিং অদু কোবিদকা মরী লৈনবা অপনবশিং লৈজরবসু খ্বাইদগি হেন্না য়াংবা ওইখি। স্মার্ত সিতীগী প্রোজেক্তশিং অদুনা দেমোন্সত্রেতিব ইফেক্ত লৈ। লর্নিং এক্সপরিয়েন্স শিয়র তৌবা অমসুং হেন্না ফবা পর্ফোর্মরশিংবু মশক খঙবীবা অসিনা স্মার্ত সিতীজ মিসন অসিবু মীয়ামগী ঈহৌ অমা ওইনা ওইহনবদা তুং কোইনা লৈহৌরগনি। মীয়ামগী ৱাখলনা শাগৎলিবা অদুদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা মসিবু মীয়ামগীঈহৌ অমা ওইহন্নবা, এস.সি.এম.গী মাইপাকপশিং অসিগী মতৌ তমদুনা থবক পাইখৎসি।”
শ্রী হরদীপ সিং পুরি, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রী, ভারত সরকার
“ঙসিদি, স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মখাদা দেবেলপ তৌখিবা প্রোজেকক্তশিংনা ঐখোয়গী সিতীশিংবু এমপাৱর তৌখি. স্মার্ত সিতীশিংনা স্বচ্ছতা অমসুং তেক্নোলোজিগী এসপেক্তশিংদা খক্তমক মরু ওইবা থমদনা মীয়মাদা তঙাইফদনা চংবা এমেনিতিশিং অমসুং থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীদুনা হোলিস্তিক ওইবা দেবেলপমেন্ততসু লমজিংগদবনি। স্মার্ত সিতীশিংদা আলকোহোল-ফ্রী, দ্রগ-ফ্রী, অমসুং স্মোক-ফ্রী ওইহনগদবনি, অমসুং মসি লৈবাক পুম্বগী হোৎনগদবা থবক ওইগদবনি।”
শ্রী কোশল কিশোর, মিনিস্তর ওফ স্তেত, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স, ভারত সরকার
“অর্বান দেবেলপমেন্ত অসি য়াম্না পাক চাউবা অমসুং কমপ্লেক্স ওইবা হিরম অমনি অমসুং স্মার্ত সিতীজ মিসন্না স্মার্ত সিতী ১০০দা মসিগী প্রোজেক্ত অসিগী তোঙান-তোঙানবা সেত কয়া অমা য়েংশিন্দুনা লাক্লি।”
শ্রী মনোজ জোশি, সেক্রেতরী, মোহুআ
কনফরেন্স অদুদা মরু ওইবা হৌদোকখিবশিং / লাউথোকখিবশিং
‘অমারো পরোশ’কী শঙ্গাবা:
স্মার্ত সিতীজ মিসন অমসুং সুরত মুনিসিপাল কোর্পোরেশন্না এস.আই.ই.সি.সি. ভেন্যুদা পব্লিক এমেনিতশিং খুদম ওইনআ পার্ক, অঙ্গনৱাদি, পব্লিক হেল্থ সেন্তর, মুনিসিপাল স্কুল, সাইকল স্তেন্দ য়াওবা বস স্তোপ, ফুদ প্লাজা, ই.ভি. চার্জিং স্তেশন, অমসুং হেন্দলুম দুকান য়াওরবা সক্ব্যার ফীত ৩০,০০০গী তেমপোরারী ওইবা লাইফ সাইজ নেবরহুদ অমা শেখি। নেবরহুদ অদু কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিং পুরিনা শঙ্গাখি। মসিগী পান্দমদি থৌরম অদুদআ শরুক য়ারিবশিং অদুদা ‘লর্নিং বাই এক্সপরিয়েন্সিংগী খুদোংচাবা’ পীনবনি। নেবরউদ অসি অর্বান প্লানিং অমসুং দিজাইন, আর্কিতেকচর, লেন্দস্কেপ দিজাইন, ত্রাফিক স্তদীজ অমসুং সিভিল ইঞ্জিনীয়রিংদা হৈ-শিংলবা প্রোফেস্নেল কয়া অমনা পুন্দুনা চয়োল অমদা শাবা লোইশিনখিবনি।
স্মার্ত সিতীজ মিসন অমসুং ৱর্লদ ইকোনোমিক ফোরমগা খুৎশম্নদুনা ‘ভর্চুৱল হব ফোর কোলাবোরেশন্স ওন অর্বান ত্রান্সফোর্মেশন’ হৌদোকখ্রে।
কমপ্লেক্স ওইবা অর্বানগী চেলেঞ্জেসশিং অদুবু সোল্ব তৌনবা, সিতীশিংনা সরকারশিং, ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং সিভিল সোসাইতী – নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল অনিমক্তা কোলোবোরেতিব ওইবা এক্সন মথৌ তাই। স্মার্ত সিতীজ মিসন অমসুং ৱার্ল্দ ইকোনোমিক ফোরম্না ‘ভর্চুৱল হব ফোর কোলাবোরেশন ওন অর্বান ত্রান্সফোরমেশন্স’ অমা লিংখৎনবা খুৎশম্নখি। হব অসিনা ভারতকী সিতীশিংবু সস্তেন্নেবল, ইনক্লুসিব অমসুং রেজিলিয়েন্ত গ্রোথকী সেন্তরশিং ওইহন্নবা ফাওগৎলক্লিবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং ইন্নোভেশনশিং শীজিন্নরগনি।
দিজিতেল গোবর্নেন্স পেভিলিয়ন- দেতা অমসুং দিজিতেল তেকক্নোলোজীগা লোইননা কম্যুনিতীশিংবু এমপাৱর তৌবা
‘দিজিতেল দুনিয়া’ পেভিলিয়ন অসি দেতা অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা কম্যুনিতীশিংবু এমপাৱর তৌরিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুবু উৎনবা স্মার্ত সিতীজ স্মার্ত অর্বানাইজেশন কনফরেন্সতা হৌদোকখিবনি। স্মার্ত সিতী ১০০না পাইখৎলকপা অনৌবা খোংথাংশিং অদু আই.সি.তী ইন্তরভেন্সনশিং পাৱর্দ তৌবা য়াম্না লিংবা ইকোসীস্তেম অমা শাবদা উৎখি। মসিগী পেভিলিয়ন অসিনা স্মার্ত সিতী ১০০না শিজিন্নখিবা/লৌখৎখিবা স্মার্ত সোল্যুশনশিংগী দেতা ইনিসিয়েতিবশিং অমসুং ফর্সত হেন্দ এক্সপরিয়েন্স অদু প্রজেন্ত তৌখি। রিয়েল তাইম দেতা, এ.আই./এম.এল. কেসশিং অমসুং ইন্দিয়া অর্বান দেতা এক্সচেঞ্জ অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর (আই.সি.সি.সি.)গূম্বা প্লেতফোর্মশিং শীজিন্নবগা লোইননা দিজিতেল গোবর্নেন্সতগী কান্নবা লৌখিবশিং অদুবু উৎনবা ইন্তরেক্তিব ৱার্কশোপশিং অমসুং সেসনশীং শিনখি। পেভিলিয়ন অসিগী মরু ওইবা হাইলাইত অদু সুরতকী এস.এম.এ.সি. আই.সি.সি.সি. গী লাইব ফীদ অমসুং মিসন অদুগী আই.সি.তি. ইনিসিয়েতিবশিংগী ভর্চুৱল রিয়েলিতী তুরনা ওইখি।
অর্বান অউৎকমস ফ্রেমৱার্ক ২০২২ হৌদোকপা, সিতীশিংগী এ.আই. প্লেবুক অমসুং এ.এম.পি.এল.আই. পোর্তল
স্মার্ত সিতীজ মিসন্না অর্বান অউৎকমস ফ্রেমৱার্ক ২০২২ হৌদোকখ্রে। সিতীশিং অমসুং এ.এম.পি.এল.আই.গী আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্সকী মতাংদা প্লেবুক – মোহুৱাগী ইন্তিগ্রেতেদ দেতা পোর্তলগী শরুক আমা ওইনা অর্বান ইন্দিয়াগীলৈবা য়াবা, ইনক্লুসি অমসুং ফ্যুচর রেদি ওইহন্নবগীদমক্তা এসেমেন্ত অমসুং মোনিতরিং প্লেতফোর্ম অমা পীরি। মসিগী অনৌবা খোংথাং অসিনা সরকারগী এজেন্সীশিং, প্রাইভেত সেক্তর এন্তরপ্রাইজশিং, সাইন্তিফিক অমসুং একাদেমি ইন্সতিত্যূসনশিং, বিজনেসশিং, সআর্ত-অপশিং, সিভিল সোসাইতি অসিনচিংবা কয়া য়াওনা তোঙান-তোঙানবা বেকগ্রাউন্দশিংদগী মীঈসং এনগেজ তৌবা হেনগৎহল্লি। মসিগী আইদিয়া অসিগী মতুং ইন্না কমপ্লেক্স ওইবা অর্বান ইসুশশিং অদুবু কোকহল্লিবা দেতা অসিবু মখাতানা করম্না শেমগনি অমসুং মসিবু করম্না শিজিন্নবা প্রোমোত তৌগনি হায়বগী মতাংদা খুদোংচাবা ময়াম অমা পীরিবা প্লেতফোর্ম অমা পীরি।
এ.আই. প্লেবুক অসি কমপ্লেক্স ওইবা অর্বান ইসুশিংবু সোল্ব তৌনবা সিতীশিংনা থাদোকপা য়াবা অআর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স সোল্যুশনশিংগী ইমপ্লিমেন্তেশন তৌনবগীদমক্তআ ওইবা গাইদবুকনি। মখাতানা, থৌরম অসিদা অর্বান দোমেনদা মাইপাক্না পাইখৎখিবা এ.আই.শিজিন্নবগী কেসশিংগী কমপেন্দিয়ম অমা থাদোকখি। মসিগী রিসোর্সশিং অসি স্মার্ত সিতী ১০০ দতা য়াম্না কান্নহনবদা নত্তনা মসিবু লৈবাক অসিগী মফম কয়া অমগি সিতীশিংদসু শিজিন্নবা য়াগনি, মসিনা স্মার্ত সিতী মিসন অসিবু ঈহৌ অমা ওইহল্লগনি।
মসিগ থবকশিং অসি দেতা অমসুং তেক্নোলজীগী হিরমদা স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মতাংদা হান্নগী ইনসিয়েতিবশিং খুদম ওইনা দেতা মেচভুরিতী এসেমেন্ত ফ্রেমৱার্ক, আই.সি.সি.সি. মেচ্যুরিতী এসেমেন্ত ফ্রেমৱার্ক, ইন্দিয়া অর্বান দেতা এক্সচেঞ্জ, দেতা স্মার্ত সিতীজ, নেস্নেল অর্বান দিজিতেল মিসন, অমসুং ইন্দিয়া অর্বান ওবজের্ভেতরীগী মখা চত্থরকপা থবকশিংনি।
ইন্নোভেতিব বাজার পেভিলিয়ন –সোসাইতেল ইসুশিংবু দিফাইন তৌবা অমসুং সোল্ভ তৌবা
ভরতকী সিতীশিংবু রেসিলিয়েন্ত ওইহন্নবা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী খোল্লাও অদুগ মতুং ইন্না, স্মার্ত সিতীশিংদা পাংথোক্লিবা ইন্নোভেশন প্রোগ্রাম অদুনা স্মার্ত সিতীশিং অমসুং স্তার্তঅপশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অদুবু শমজিন্নহন্নবা য়াম্না চাউবা খোংথাং অমা পাইখৎখি। কনফরেন্স অদুদা য়াওরিবা ইন্নোভেশন বাজার পেভিলিয়ননা অর্বান চেলেঞ্জেসকীদমক্তা কতিং এজ সোল্যুশনশিং উৎলি, আমসুং থবক-থৌওং কয়া অমা, এক্সপর্ত দাইলোগশিং অমসুং লিবিং লেব দিপ্লোইমেন্তশিং অসিগী খুত্থাংদা ভিজিতরশিংদা অর্বান ইন্নোভেশনদা পেরদাইম শিফ্তিং এক্সপরিয়েন্স ফংহনখি। স্তার্ত আপ কয়া অমনা পেভিলিয় অসিদা মখোয়গী প্রোদক্তশিং অদু উৎখি।
ক্লাইমেত সমার্ত সিতীজ পেভিলিয়ন – সিতীশিংদা ক্লাইমেত এক্সনশিং শাগৎনবা
কেফে, পেভিলিয়ন অসি কেস ক্লিনিক ৭, দোনর মীতস ৪, ইন্তরেক্তিব গেমিং, ইন্তরেক্তিব দেতা ৱাল, ফোতো-একজিবিত অমসুং ময়াম অমা য়াওবা এক্সপরেইয়েন্সিয়েল প্লেতফোর্ম অমনি। পেভিলিয়ন অসিনআ সিতীগী লুচিংবশিং অমসুং লোকেল চেঞ্জমেকরশিংগা লোইননা দেলিবরেতিব, ইতরেতিব, অমসুং এক্সন ওরিয়েন্তেদ ফোর্মেত্তা নুমিৎ নিনিগী কতিং এজ ইভেন্তশিং পাংথোক্লগনি।
স্মার্ত ফাইনান্স পেভিলিয়ন- লৈবাক অসিগী মরলগী থৌগৎলিবা অমা ওইনা সিতীশিং
‘ফাইনান্স কা অদ্দা’ হায়নসু মিংথোনবা স্মার্ত ফাইনান্স পেভিলিয়ন অসিনা অর্বান ফাইনান্সতা ইন্নোভেশনগী মতাংদা মিৎয়েং থমদুনা সিতীশিংগী রেভেন্যুগী শোক্ত্রিবা সোর্সশিং অদুবু খঙদোকপদা মতেং পাংঙি। পেভিলিয়ন অসিনা স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মাইপাক্লবা অমসুং ইন্নোভেতিব ওইবা পি.পি.পি. প্রোজেক্ত ২০ হেন্না হেনবা এক্জিবিসন অমা উৎলি, এম.য়ু.এন.আই.এফ.ৱাই.গী সেক্সন অমা (য়ু.এল.বি.শিংনা মখোয়গী বজেতশিং অমসুং ফাইনান্স ওভরভ্যুশিং অদু খঙবা য়াবা), ইনভেস্ত ইন্দিয়া গ্রিদ সেক্সন, নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন (এন.আই.পি.), অমসুং আউৎপুত অমসং অউৎকম মোনিতরিং ফ্রেমৱার্ক (ও.ও.এম.এফ.) ক্লিনিক উৎলি। গ্লোবল.নেস্নেল এক্সপর্ত ২৯না পেভিলিয় অদুদা তোঙান-তোঙানবা অর্বান ফাইনান্স ইসুশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংগনি।
***
এনেক্সচর – I: আই.এস.এ.সি. ২০২০গী মখাদা মাইপাকখিবা স্মার্ত সিতীশিংগী লিস্ত
প্রোজেক্ত এৱার্দ : থীমগী মতুং ইন্না মাইপাকখিবশিং/অপুনবা ওইনা ৱিন্নর তাখিবশিং
সোসিয়েল এসপেক্তশিং
১. তিরুপতি: মুনিসিপাল স্কুলশিংগীদমক্তা হেল্থ বেঞ্চমার্ক
২. ভুবনেস্বর: সোসিয়েল্লী স্মার্ত ভুবনেস্বর
৩. তুমাকুরু: দিজিতেল লাইব্ররী সোল্যুশন
গোবর্নেন্স
১. বদোদরা: জি.আই.এস.
২. থানে: দিজি থানে
৩. ভুবনেস্বর: এম.ই. এপ
কলচর
অপুনবা ওইনা ৱিন্নর তাখিবশিং(ইন্দোর অমসুং চন্দিগর)
. ইন্দোর: কঞ্জার্বেশন ওফ হেরিতেজ অমসুং
চন্দিগর: কেপিতোল প্রোজেক্ত ,হেরিতেজ প্রোজেক্ত
৩. গ্বালিয়র: দিজিতেল ম্যুজিয়ম
অর্বান এনভাইরনমেন্ত
অপুনবা ওইনা ৱিন্নর তাখিবশিং(ভোপাল অমসুং চেন্নাই)
. ভোপাল: ক্লীন ইনর্জী অমসুং চেন্নাই: ৱাতর বোদীশিংগী রেস্তোরেশন
3. তিরুপতি – রিন্যুৱেবল ইনর্জী জেনরেশন
সেনিতেশন
অপুনবা ওইনা ৱিন্নর তাখিবশিং (তিরুপতি অমসুং ইন্দোর)
. তিরুপতি: বায়ৌমেদিয়েশণ অমসুং বায়ো মাইনিং অমসুং ইন্দোর: মুনিসিপাল ৱেস্ত মেনজেমেন্ত সীস্তেম
. সুরত: ত্রীতমেন্ত তৌরবা ফত্তবা ঈশিংগী খুত্থাংদা কঞ্জার্বেশন তৌবা
ইকোনোমী
১. ইন্দোর: কার্বোন ক্রেদিত ফাইনান্সিং মেকানিজম
অপুনবা ওইনা সেকেন্দ তাখিবশিং (তিরুপতি অমসুং আগ্রা)
২. তিরুপতি: দিজাইন স্তুদিয়োগী খুত্থাংদা লোকেল ইদেন্তিতী অমসুং ইকোনোমীদা ইনোৎ হাপ্পা
২. আগ্রা: মাইক্রোই স্কিল দেবেলপমেন্ত সেন্তর
বিল্ত এনভাইরনমেন্ত
১. ইন্দোর: ছপ্পন দুকান
২. সুরত: কেনেল কোরিদোর
৩. ইরোদ: মাইক্রো-কমপোস্ত সেন্তর
ঈশিং
অপুনবা ওইনা ৱিন্নর তাখিবশিং (দেহরাদুন অমসুং বারানসি )
১. দেহরাদুন: স্মার্ত ৱাতর মীতরিং ৱাতর এ.তি.এম.
বারানসি: অস্সি তুরেলগী ইকো-রেস্তোরেশন
৩. সুরত: ইন্তিগ্রেতেদ অমসুং সস্তেন্নেবল ৱাতর সপ্লাই সীস্তেম
আই.সি.সি.সি.গী সস্তেন্নেবল বিজনেস মোদেল
আগর্তলা আই.সি.সি.সি.
অর্বান মোবিলিতী
১. ঔরঙ্গবাদ: মাঝি স্মার্ত বস
২. সুরত: দাইনামিক সেদভুলিং বসশিং
৩. ঐহমদাবাদ: মেন-লেস পার্কিং সীস্তেম অমসুং ওতোমেধিক তিকেত দিসপেন্সিং মেছিন এ.এম.দি.এ. পার্ক
ইন্নোভেশন এৱার্দ
‌ইন্নোভেতিব আইদিয়া এৱার্দ
ইন্দোর: কার্বোন ক্রেদিত ফাইনান্সিং মেকানিজম
কোবিদ ইন্নোভেশন এৱার্দ
অপুনবা ওইনা ৱিন্নর তাখিবশিং: কল্যান-বোমবিবল্লি অমসুং বারানসি
কোবিদ ইন্নোভেশন এৱার্দ (রাউন্দগী মতুং ইন্না ৱিন্নর তাখিবশিং)
অহানবা রাউন্দ: চন্নাই
৩শুবা রাউন্দ: বেঙ্গলুরু
৪শুবা রাউন্দ: সাহারনপুর
সিতী এৱার্দ
অপুনবগী ওইনা মাইপাকখিবা
অপুনবা ওইনা মাইপাকখিবশিং: ইন্দোর অমসুং সুরত
অহানবা রাউন্দ
(রাউন্দগী মতুং ইন্না মশক খঙবা)
৩. জবলপুর
২শুবা +এফ.তি. রাউন্দ (রাউন্দগী মতুং ইন্না মশক খঙবা)
১. আগ্রা ২. তিরুপতি ৩. বারানসি
৩শুবা রাউন্দ
(রাউন্দগী মতুং ইন্না মশক খঙবা)
১. দেহরাদুন
২. সাগর
৩. তিরুনেলভেলি
৪শুবা রাউন্দ
(রাউন্দগী মতুং ইন্না মশক খঙবা)
১. ইরোদ
এনেক্সচর II: রাজ্য/য়ু.তি. এৱার্দ কেতেগোরীগী মখাদা মাইপাকখিবশিং অদুগী লিস্ত
রাজ্যগী এৱার্দ
রাজ্যগী এৱার্দ
১. উত্তর প্রদেশ
২. মধ্য প্রদেশ
৩. তামিল নাদু
য়ু.তি.গী এৱার্দ
য়ু.তি.গী এৱার্দ
১. চন্দিগর
এনেক্সচর III: স্মার্ত সিতীস লীদরশিপ এৱার্দকী মখাদা মাইপাকখ্রবশিংগী লিস্ত
স্মার্ত সিতীস লীদরশিপ এৱার্দ
১. এহমদাবাদ
২. বারানসি
৩. রাঞ্চি
এনেক্সচর IV: স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মতাংদা খরদং খঙহনবা – ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল প্রোগ্রেস
স্মার্ত সিতীজ মিসন অসি ২০১৫গী জুন ২৫দা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবনি। মসি অর্বান রিজুভেনেশনগীদমক্তা ওইবা ভিজরী এজেন্দা অমগী শরুক অমা ওইখি অমসুং সিতীশিংদা লৈরিবা ভেরতকী মীশিংগী ৪০%গী অপাম্বা অদুবু নিংবা থুংহন্নবা মল্তি-লেয়র স্ত্রেতেজী অমগী শরুক অমা ওইনা দিজাইন তৌখি।
এস.সি.এম. অসি লৈবাক অসিদা অর্বান দেবেলপমেন্তকী প্রক্তিসতা পেরদাইম সিফ্ত অমা পুরক্নবগী পান্দম থম্লিবা ত্রান্সফোর্মেস্নেল মিসন অমনি। এস.সি.এম.গী মখাদা প্রোপোস তৌখিবা অপুনবা প্রোজেক্তশিং অদুগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ১,৯৩,১৪৩ (ভেল্যুগী মতুং ইন্না ৯৪%)গী প্রোজেক্ত ৭,৯০৫গী তেন্দর থাখ্রে, লুপা করোর ১,৮০,৫০৮ (ভেল্যুগী মতুং ইন্না ৮৮%)কী ময়া ওইবা প্রোজেক্ত ৭,৬৯২গী ৱার্ক ওর্দরশিং থোকখ্রে। লুপা করোর ৬০,৯১৯ (ভেল্যুগী মতুং ইন্না ৩৩%)গী প্রোজেক্ত ৩,৮৩০ মপুং ফানা লোইশিনখ্রে অমসুং মথৌ তৌরি (২০২২গী এপ্রিল ১০)।
স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মখাদা পুন্না লুপা করোর ২,০৫,০১৮গী ইনভেস্তমেন্ত অদুগী মনুংদা, লুপা করোর ৯৩,৫৫৫গী প্রোজেক্তশিং সেন্তর অমসুং স্তেত ফন্দশিংনা দেবেলপ তৌনবা প্রোপোস তৌখি। সরকারনা শেল থাদবা প্রোজেক্তশিং অসিগী চাউরাক্না ১০০% হায়বদি লুপা করোর ৯২,৩০০গী প্রোজেক্তশিং ৱার্ক ওর্দর পীখ্রে। স্মার্ত সিতীজ মিসনগী ফাইনান্সিয়েল প্রোগ্রেসসু য়াংখৎখ্রে। মিসন অসিদা অপুনবা অচংবা আদু ২০১৮দা লুপা করোর ১,০০০ ওইখি, ঙসিদি মদু লুপা করোর ৪৫,০০০ হেনগৎখ্রে। সিতীসিং অসিদা থাদখিবা ভারত সরকারগী অপুনবা ফন্দশিং অদুগী শিজিন্নখিবগী পর্সেন্তেজ অদু ৯১%নি।
স্মার্ত সিতীজ মিসনগী মখাদা দেবেলপ তৌখিবা প্রোজেক্তশিং অসি মল্তি-সেক্তরেল ওই অমসুং লোকেলগী মীয়ামগী অপাম্বশিং অদু উৎলি। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিদা স্মার্ত সিতী ৮০ দেবেলপ তৌখ্রে অমসুং মখোয়গী ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তরশিং (আই.সি.সি.সি.শিং) অদু মথৌ তৌহনখ্রে। মসিগী মথৌ তৌরিবা আই.সি.সি.সি.শিং অসিনা কোবিদ মেনেজমেন্তকীদমক্তা ৱার রুমশিং ওইনা মথৌ তৌখি, অমসুং মিসন অসিগী মখাদা দেবেলপ তৌখিবা অতোপ্পা স্মার্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোইননা ই-পাউ শন্দোক্তুনা, কম্যুনিকেশন ফগৎহন্দুনা, প্রেদিক্তিব এনালিসিস তৌদুনা অমসুং খ্বাইদগী ফবা মেনেজমেন্ত তৌবদা মতেং পাংদুনা লাইচৎ অসিগা লান্থেংনবা সিতীশিংগী মতেং পাংখি।