AYUSH
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of WHO Global Center for Traditional Medicine at Jamnagar, Gujarat
India’s traditional medicine system is a holistic science of life – Prime Minister Shri Narendra Modi
Establishing of the Global Center will bring synergy and cooperation, would benefit all WHO member states: Shri Sarbananda Sonowal
19 APR 2022 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of WHO Global Centre for Traditional Medicine (GCTM) in Jamnagar, Gujarat today. Groundbreaking ceremony was attended by Prime Minister of Mauritius Shri Pravind Kumar Jugnauth and Dr. Tedros Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization (WHO). The Ministry of Ayush and the World Health Organization (WHO) is establishing world’s first and only Global Centre for Traditional Medicine (WHO GCTM) in Jamnagar, Gujarat.
Speaking on this occasion the Prime Minister said, “The WHO Global Centre for Traditional Medicine is recognition of India's contribution and potential in this field. India’s traditional medicine system is not limited only to treatment. It is a holistic science of life. India takes this partnership as a huge responsibility for serving the entire humanity.”
Prime Minister also mentioned that the world is looking for new dimension of health care delivery today. "I am happy that by giving the slogan ‘One planet our health’ WHO has promoted the Indian vision of ‘One Earth, One Health’. It is a matter of immense pride for India that 2023 has been chosen as the International Year of Millets by the United Nation." He added.
The ceremony was attended by Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal, Dr. Mansukh Mandaviya, Minister of Health and Family Welfare and Chemicals and Fertilizers, Dr. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai, Minister of State, Ministry of Ayush, and other senior officials of Ministry of Ayush and Government of Gujarat.
WHO global center of traditional medicine is a major milestone for entire South East Asian Countries. This was acknowledged by Prime Minister of Bangladesh, Nepal and Bhutan through recorded video message telecasted at the ceremony.
On this occasion, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus said, “Traditional medicines products are abound globally and the centre will go a long way in bringing the promise of the traditional medicine to fruition. The New Centre will focus on data, innovation and sustainability and will optimize the use of traditional medicine. He noted that the WHO global center for traditional medicine is a truly global project. Through this center India will be able to take its knowledge of traditional medicine to the world and similarly world will come to India. He thanked Prime Minister Narendra Modi for his support in establishing this center in India.
Addressing the audience, Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal, said, “India has been proven pioneers in the field of traditional medicine since time immemorial. The knowledge sharing and cooperation has been documented in history and in continuation of the same, focused` efforts have been relentlessly undertaken by Ministry of Ayush, Government of India. The establishing of the Global Centre is an effort to bring synergy and cooperation in this domain would benefit all the member states.”
The Ayush Minister added that, Ministry of Ayush, profoundly thanks Prime Minister of India Shri Narendra Modi for his outstanding initiative and continuous guidance for making WHO Global Centre of Traditional Medicine a reality in Jamnagar, Gujarat.
Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel said, “Under the guidance of our Prime Minister Narendra Modi, the knowledge of Yoga, Ayurveda and other traditional medicines is being shared with the world and it has become useful for overall health and well being of global citizens. The sanskrit sutra of 'Bahujan Hitay, Bahujan Sukhay', that is “Well being of all” will be fulfilled with this holistic way of treatment”
The primary objective of WHO GCTM is to harness the potential of traditional medicine from across the world through modern science and technology and improve overall health of the communities’ world over. The Centre will highlight the potential of traditional medicine and utilize technological advancements to promote its safe and effective use.
WHO Global Centre for Traditional Medicine in India at Jamnagar, Gujarat, will have its interim office at the Institute of Training and Research in Ayurveda (ITRA) in Gujarat. This Centre will be supported by an investment of about USD 250 million from the Government of India.
Traditional medicine is a key pillar of health care delivery systems and plays a crucial role in maintaining good health and well-being not only in India but across the world. In recent year, traditional medicine therapies have also seen a major transformation as usage of artificial intelligence, technological innovations have made it more accessible to masses. GCTM will aim to integrate the benefits of traditional medicine with the achievements of modern science and create a comprehensive health strategy.

আয়ুশ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী জাম্নগরদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর তেলিমেদিসিনগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
ভারতকী নাৎকী হিদাক লাংথক্কী পথাপ অসিদা পুন্সিগী সাইন্সকী হীরম খুদিং মনুং চল্লি- প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী
গ্লোবেল সেন্তর লিংখৎপনা তেংবাংমিন্নবা অমসুং খুৎশম্নবগী থৌওং লৈহনগনি, দবল্যু.ঐচ.ও. মেম্বর স্তেত খুদিংদা কান্নবা পীগনিঃ শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল
19 APR 2022 8:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী জাম্নগরদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন (জি.সি.তি.এম.)গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্ত অসি শাবা হৌবগী অহানবা নুমিৎকী থৌরমদা মোরিসসকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী প্রবিন কুমার জগনোথ অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ তেদ্রোস ঘেব্রেয়েসসনা শরুক য়াখি। আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না গুজরাতকী জাম্নগরদা মালেমগী অহানবা অমসুং অমত্তা ঙাইরবা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন (দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.) অসি লিংখৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা অসুম্না হায়খি, “দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিদি হীরম অসিদা ভারতনা শরুক তম্বা অমসুং মতিক লৈববু শকখঙবনি। ভারতকী নাৎকী হিদাক লাংথক্কী পথাপ্না লাইয়েংবা খক্তদা অকক্নবা লৈতে। মসিদি হীরম খুদিং মনুং চনবা পুন্সিগী সাইন্সকী পথাপ্নি। ভারতনা খুৎশম্নরিবা অসিবু মীওইবা খুন্নাই পুম্বদা তেংবাংনবা অচৌবা থৌদাং ওইনা লৌই”।
ঙসিগী হেল্থকেয়র ফংহনবগী থৌওংদা মালেম্না অনৌবা থৌরাং অমদা মিৎয়েং চঙলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “দবল্যু.ঐচ.ও.না ‘গ্রহ অমা, ঐখোয়গী হকশেল’ হায়বা খোল্লাও অসি পীদুনা ভারতকী ‘পৃথিবী অমা, হকশেল অমা’ হায়রিবা মিৎয়েং অসি হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইং ২০২৩বু মালেমগী মিল্লেতকী চহি ওইনা খনখিবা অসিদি ভারতকী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
থৌরম অসিদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং কেমিকেল অমদি ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া, আয়ুশ মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ মুঞ্জপারা মহেন্দ্রভাই কালুভাই অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গা লোয়ননা গুজরাত সরকারগী সেনিয়র ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।
দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিদি খা-নোংপোক এসিয়া লৈবাকশিংগী মশক থোকপা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি। ৱাফম অসিবু বাঙ্গলাদেশ, নেপাল অমসুং ভুতানগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা থৌরমদা অসিদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা থাদোকখিবা মশাগী ভিদিও মেসেজশিংদা য়াজখি।
দাঃ তেদ্রোস অধানোম ঘেব্রেয়েসসনা থৌরম অসিদা অসুম্না হায়খি, “নাৎকী হিদাক লাংথক্কী পথাপ অসি মালেম শিনবা থুংবগী লৈনৈ অমসুং কেন্দ্রনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী ৱারেপশিংবু মঙফাওনহন্নবা মতিক চানা তেংবাংগনি। অনৌবা সেন্তর অসিনা দেতা, অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং তুং কোইনা চৎপগী পথাপ্তা মিৎয়েং চঙগনি অমসুং নাৎকী হিদাক লাংথকপু মতিক চাবা কান্নবা লৌদুনা শিজিন্নহনগনি”। দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসি তসেংনা মালেমগী ওইবা প্রোজেক্ত অমনি হায়না মহাক্না পনখি। ভারতনা মখোয়গী নাৎকী হিদাক লাংথকশিংবু মালেমদা সেন্তর অসিগী খুত্থাংদা য়ৌহনগনি অমসুং মান্নবা থৌওং ওইনা, মালেম্না ভারতকী নাক্তসু লাক্কনি। সেন্তর অসিবু ভারত্তা লিংখৎপদা তেংবাংবগীদমক্তা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎখি।
আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা থৌরম অসিদা তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা অসুম্না ফোংদোকখি, “নীংশিংবা থোক্ত্রবা মতমদগী হৌনা, ভারতনা নাৎকী হিদাক লাংথক্কী হীরমদা মীয়াম্না শকখঙলবা লমজিংবা ওইদুনা লাক্লি। লৌশিং লান্নবা অমসুং তেংবাংনবগী ৱারোল কয়া পুৱারীদা ইদুনা লৈরি অমসুং থৌওং অসি মখা চত্থরকপা ওইনা, ভারত সরকারগী আয়ুশ মন্ত্রালয়না মিৎয়েং চঙবা থৌওং কয়া লেপ্তনা পায়খত্তুনা লাক্লি। মালেমগী সেন্তর অমা লিংখৎপা অসি হীরম অসিদা সীনর্জী অমসুং তেংবাংনবগী থৌওং পুরক্নবা হোৎনবগী শরুক অমনি অমসুং মসিনা মেম্বর স্তেত খুদিংদা কান্নবা ফংহনগনি”।
আয়ুশ মন্ত্রীনা মখা তাখিবদা, মন্ত্রালয় অসিনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু মহাক্কী মশক থোকপা খোঙথাং অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিনবু গুজরাতকী জাম্নগরদা লৈবা হায়বসিবু ওইথোক্নবা লেপ্তনা লমজিং-লমতাকপীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি হায়খি।
গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলনা হায়খি, “ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং-লমতাক মখাদা, য়োগ, আয়ুর্বেদ অমসুং নাৎকী ওইবা অতোপ্পা হিদাক লাংথকশিংগী লৌশিংবু মালেমগা লান্নরি অমসুং মসিনা মালেমগী মীয়ামগী অপুনবা হকশেল অমসুং হকশেল ফনা লৈবদা য়াম্না কান্নবা থৌওং অয়া ওইরি। অসিগুম্বা হীরম খুদিং মনুং চনবা লাইয়েংবগী থৌওং অসিনা মরম ওইরগা “মীয়াম খুদিংনা হকশেল ফবা” হায়রিবা সংস্কৃতকী সুত্র “বহুজন হিতে, বহুজন সুখে”গী ৱাহন্থোক চুম্না হল্লগনি”।
দবল্যু.ঐচ.ও. জি.সি.তি.এম.গী খ্বাইদগী মরু ওইবা পান্দম অসিদি মতমগা চুনবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মালেম শিনবা থুংবগী নাৎকী হিদাক-লাংথক্কী মতিকপু শিজিন্নবা অমসুং মালেমগী খুন্নাইগী পুম্বগী হকশেলদা অফবা ওইহনবনি। সেন্তর অসিনা নাৎকী হিদাক লাংথক্কী তসেংবা মতিক্তা মিৎয়েং চঙগনি অমসুং তেক্নোলোজীনা চাউখৎলকপগী কান্নবা লৌদুনা মসিগী তেক্ত-কায়দনা অমসুং কান্নবা ফংনা শিজিন্নবগী থৌওংবুসু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি।
গুজরাতকী জাম্নগরদা লৈরিবা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিগী ইন্তেরিম ওফিসনা গুজরাতকী ইন্সতিত্যুৎ ওফ ত্রেনিং এন্দ রিসর্চ ইন আয়ুর্বেদ (আই.তি.আর.এ.)দা লৈগনি। সেন্তর অসিবু ভারত সরকারনা চাউরাকপা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২৫০ থাদরিবা অসিনা শৌগৎকনি।
নাৎকী হিদাক-লাংথক হায়বসি হেল্থ কেয়র পীবগী পথাপকী মরু ওইবা য়ুম্বী অমনি অমসুং মসিনা ভারত্তা নত্তনা মালেমগী পুম্বগী হকশেল ফনা লৈহনবগী থৌওংদা মরু ওইবা থৌদাং য়ারি। নাৎকী হিদাক-লাংথক্না ইকুই কুইদ্রিবা চহিশিংদা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স, তেক্নোলোজীগী ওইবা অনৌবা থৌওং শিজিন্নদুনা মসিবু মীয়ামদা পাক শন্না ফংহন্দুনা অচৌবা অহোংবা পুরকপা উবা ফংখি। জি.সি.তি.এম.না নাৎকী হিদাক-লাংথক্কী কান্নবশিংগা মতমগী সাইন্সকী অনৌবা মায় পাকপশিংগা পুন্সিন্নবা অমসুং হকশেল ফবগী পাক শনবা থৌরাং য়াৎপগী পান্দম থমগনি।