AYUSH
Global Ayush Investment and Innovation Summit (GAIIS) Witnesses Letter of Intents worth more than RS.9000 Crore in Major Ayush Categories
22 APR 2022 5:31PM by PIB Delhi
Creating a history, the India’s first Global Ayush Investment and Innovation Summit 2022 held in Gandhinagar, Gujarat witnessed letter of intents (LoIs) worth more than Rs.9000 crore in major categories like FMCG, Medical Value Travel (Heal in India), Pharma, Technology & Diagnostic and Farmers & Agriculture.
The first ever mega event of this scale in Ayush sector facilitated agreements with international and national institutions and various other sectors, fuelling financial considerations, mutual research and increasing Ayush reach globally.
The assurances of investment include more than Rs. 7000 crore from FMCG, around 1000 crore from Medical Value Travel (MVT), around 345 Crores from Pharma sector, 300 crore for Farmers & Agri category and around Rs.60 crore in the Technology & Diagnostic category.
Five significant MoUs were signed in the presence of Prime Minister Shri Narendra Modi during the inaugural session of the event on 20 April 2022.
During the event, a total of 12 MoUs were also signed between the Central Council for Research in Ayurveda Sciences (CCRAS), Ministry of Ayush and various prestigious research institutes in the country. The institutes include IIT Delhi, IIT Guwahati, ICMR NITM, AIIMS, CSIR, NIPER, NIMHANS, JNU, ICGB, AVP, TDU.
The first chapter of GAIIS saw very encouraging participation from more than 30 FMCG companies including Amul, Dabur, Kama Ayurveda, Accord, AyurVAID, Natural Remedies, Ambro Pharma and Patanjali. This is expected to create around 5.5 lakhs jobs which will positively impact the lives of more than 76 lakh people.
Facilitated by the National Medicinal Plant Board (NMPB), Ministry of Ayush, more than 50 MoUs were exchanged between the farmers groups and industry. These will involve over 6300 farmers and the produce is expected to be 4.5 thousand metric tonnes through these agreements.
One among international MoUs signed was between the Rashtriya Ayurveda Vidyapeeth (RAV), Ministry of Ayush and Fundacion de Salud Ayurveda prema (Ayurveda Prema Health Foundation), Argentina in the field of “the establishment of an academia collaboration in Ayurveda”. This would help in creating audit certification bodies used for accreditation and continuous improvement in curriculum development in different Ayurveda courses.
Another, tripartite MoU was signed between All India Institute of Ayurveda (AIIA), Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ), Brazil & Brazilian Academic Consortium for Integrative Health (CABSIN), Brazil on the establishment of academic collaboration in Ayurveda. This will promote collaborations on research, advocating safety in the use of Ayurveda in Brazil.
An MoU was also signed between All Indian Institute of Ayurveda, Ministry of Ayush and University Health Network, Toronto (UHN), Canada to explore fellowship and graduate student training and mutual collaborations for training of medical doctors and allied health professionals etc.
Fourth MoU was signed by the Ministry of Ayush for the establishment of the Ayurveda Chair at Universidad Autónoma de Nuevo León (UANL), Mexico. Through this agreement, an Ayurveda doctor to be deputed in Ayurveda education in the university. A agreement was exchanged between Philippine Institute of Traditional and Alternative Health Care (PITAHC), Philippines and NIA, Jaipur, an autonomous body under the Ministry of Ayush on cooperation in the field of Ayurveda and other Traditional System of Medicine to act as a credible source of Ayurveda-related information in Brazil.
Other than international exchanges, an MoU was signed between the Ministry of Ayush and Ministry of Defence to start Ayush facilities in over 35 cantonment areas across India. During the event, the Ministry also exchanged an association with the Ministry of Science and Technology to promote cross collaboration with CSIR for joint PHD programmes and for Mechanistic studies in Ayush.
The event was organised to garner the attention of people in exploring the possible opportunities and potential of the Ayush sector as a whole and it has proved its impactfulness in paving the way for the growth of the sector both nationally and internally.

আয়ুশ
গ্লোবল আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনোভেশন সম্মিত (জি.এ.আই.আই.এস.)তা মরু ওইবা আয়ুশ কেতেগোরীশিংদা লুপা করোর ৯০০০দগী হেনবা লেতর ওফ ইন্তেন্তশিং লাকপা থেংনখি
22 APR 2022 5:31PM by PIB Imphal
পুৱারি শেমদুনা, গুজরাতকী গান্থিনাগরদা পাংথোকখিবা ভারতকী অহানবা আয়ুশ ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনোভেশন সম্মিত ২০২২দা মরু ওইবা কেতেগোরীশিং খুদম ওইনা এফ.এম.জি.জি., মেদিকেল ভেল্যু ত্রাভেল (হীল ইন ইন্দিয়া), ফার্মা, তেক্নোলোজী অমসুং দাইগ্নোস্তিক অমসুং লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউদা লুপা করোর ৯০০০ হেনবা লেতর ওফ ইন্তেন্তশিং(এল.ও.আই.শিং) লাকখিবা থেংনখি।
আয়ুশ সেক্তরদা খ্বাইদগী অহানবা অচৌবা থৌরম অসিনা ইন্তর্নেস্নেল, অমসুং নেস্নেল অমসুং অতোপ্পা সেক্তর কয়া অমাগা এগ্রীমেন্তশিং ইনবগী খুদোংচাবা পীখি, ফাইনান্সিয়েল কনসিদেরেশনশিংবু থৌগৎপা, ম্যুচুৱল রিসর্চ অমসুং মালেমগী থাক্তা আয়ুশ অসিবু হেন্না য়ৌহনখি।
ইনভেস্তমেন্তকী থাজবা পীরিবশিং অদুদা এফ.এম.চি.জি.দগী লুপা করোর ৭০০০, মেদিকেল ভেল্যু ত্রাভেল (এম.ভি.তি.)দগী লুপা করোর ১০০০, ফারআ সেক্তরদগী লুপা করোর ৩৪৫, লৌমীশিং অমসুং লৌ্-শিংউ কেতেগোরীদগী লুপা করোর ৩০০ অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং দাইগ্নোস্তিক কেতেগোরীদা লুপা করোর ৬০ ময়া নক্না ওইখি।
২০২২গী এপ্রিল ২০দা ইনোগুরেল সেসন মনুংদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মমাংদা মরু ওইবা এম.ও.য়ু. মঙা খুৎয়েক পীনখ্রে।
থৌরম অদুদা, সেন্ত্রেল কাউন্সিল ওফ রিসর্চ ইন আয়ুরবেদ সাইন্সেস (সি.সি.আর.এ.এস.), আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা মমিং লেরবারিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিংগা এম.ও.য়ু. ১২দা খুৎয়েক পীনখ্রে। ইন্সতিত্যুতশিং অদুদা আই.আই.তি গুৱাহাতি, আ.সি.এম.আর এন.তি.এম., এ.আই.আই.এম.এস., সি.এস.আই.আর, এন.আই.পি.ই.আর., নিমহান্স, জে.এন.য়ু. আই.সি.জি.বি, এভি.পি., তি.দি.য়ু. য়াওরি।
জি.আই.আই. এস.কী অহানবা পন্দুপতা অমুল, দাবর, কামা আয়ুরবেদ, আয়ুর ভি.এ.আই.দি., নেচরেল রেমেদিশিং, অম্ব্রো ফার্মা অমসুং পতাঞ্জলি য়াওনা এফ.এম.সি.জি. কমপনী ৩০ হেন্নদগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা মওংদা শরুক য়ারকখি। মসিনা থবক লাখ ৫.৫ ময়া নক্না পীরগনি, মসিনা লাখ ৭৬দগীসু হেনবা মীশিংগী পুনশিদা কান্নবা পীরগনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দ (এন.এম.পি.বি.)না ফেসিলিতেত তৌদুনা লৌমীশিংগী কাংলুপ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা এম.ও.য়ু. ৫০ হেন্না পীথোক-পীশিন তৌনখি। মসিদা লৌমী ৬৩০০ হেন্না য়াওগনি অমসুং মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিগী খুত্থাংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু চাউরাক্না মেত্রিক তন লিশিং ৪.৫ ওইরগনি।
খুৎয়েক পীনখীবা ইন্তর্নেস্নেল এম.ও.য়ু.শিংগী মরক্তা অমদি “দ এস্তাব্লিশমেন্ত ওফ এন একাদেমিয়া কোলাবোরেশন ইন আয়ুরবেদ”গী লমসিদা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী রাস্ত্রিয়া আয়ুরবেদ বিদ্যাপীথ (আর.এ.ভি.) অমসুং অর্জেন্তিনাগী ফুন্দাস্যোন দে সালুদ আয়ুরবেদ প্রেমা (আয়ুরবেদ প্রেমা হেল্থ ফাউন্দদেশন)গী মরক্তা ওইখি। মসিনা এক্রেদিতেশনগীদমক্তা অমসুং তোঙান-তোঙানবা আয়ুরবেদ কোর্সতা করিক্যুলম দেবেলপমেন্ততা লেপ্তনা ফগৎহন্নবগীদমক্তা শিজিন্নবা ওদিত সার্তিফিকেশন বোদীশিং শেম্বদা মতেং পাংগনি।
আয়ুরবেদতা একাদদেমিক কোলাবোরেশন থম্নবগী মতাংদা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুরবেদ (এ.আই.আই.এ.), ফেদরেল য়ুনিভর্সিতি ওফ রিও দে জানীরো (য়ু.এফ.আর.জে.), ব্রাজিল অমসুং ব্রাজিলিয়ন একাদেমিক কন্সোর্তিয়ম ফোর ইন্তিগ্রেতিব হেল্থ (সি.এ.বি.এস.আই.এন.), ব্রাজিলগী মরক্তা অতোপ্পা ত্রিপার্তিতাইত এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। মসিনা রিসর্চকী মতাংদা কোলাবোরেশনপ্রোমোত তৌরগনি, বরাজিলা আয়ুরবেদ শিজিন্নবগী মতাংদা খুদোংথিবা নংদনবা তাকপীবা।
মেদিকেল দোক্তরশিং অমসুং েলাইদ হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং অসিনচিংবগী ত্রেনিংগীদমক্তা ফেলোশিপ অমসুং গ্রেজুৱেত স্তুদেন্ত ত্রেনিং অমসুং ম্যুচুৱল কোলাবোরেশনশিং এক্সপ্লোর তৌনবা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুরবেদ অমসুং কেনাদাগী তোরোন্তো (য়ু.ঐচ.এন.)গী য়ুনিভর্সিতী হেল্থ নেতৱার্ককী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
মরিশুবা এম.ও.য়ু. অসি মেক্সিকোগী য়ুনিভর্সিদাদ ওতোনোমা দে নুএবো লিওন (য়ু.এ.এন.এল.)দা আয়ুরবেদ চেয়র লিংখৎনবগীদমক্তা আয়ুশ মন্ত্রালয়গা খুৎয়েক পীনখি। মসিগী এগ্রীমেন্ত অসিগী খুত্থাংদা, য়ুনিভর্সিতী অসিদা আয়ুরবেগী দোক্তর অমা থারগনি। ব্রাজিলদা আয়ুরবেদকা মরী লৈনবা ই-পাউগী ক্রেদিবল সোর্স অমা ওইনা মথৌ তৌনবা আয়ুরবেদ অমসুং অতোপ্পা ত্রেদিস্নেল সীস্তেম ওফ মেদিসিনগী লমসিদা খুৎশম্ননা থবক তৌনবা ফিলিপিন্সকী ফিলিপিন ইন্সতিত্যুত ওফ ত্রেদিস্নেল এন্দ অল্তর্নেতিব হেল্থ কিয়র (পি.আই.তি.এ.ঐচ.সি.) অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদী এন.আই.এ., জয়পুরগী মরক্তা এগ্রীমেন্ত অমা ইনখ্রে।
ইন্তর্নেস্নেল এক্সচেঞ্জ নত্তনা, ভারত শিনবা থুংনা কেন্তনমেন্ত ৩৫দা আয়ুশ ফেসিলিতীশিং হৌনবা আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং দিফেন্স মন্ত্রালয়গী মরক্তা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। থৌরম অসিদা মন্ত্রালয় অসিনা আয়ুশতা জোইন্ত পি.ঐচ.দি. প্রোগ্রামশিং অমসুং মেকানিস্তিক স্তদীশিংগীদমক্তা সি.এস.আই.আর.গা ক্রোস কোলাবোরেশন প্রোমোত তৌনবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গা লোইননা খুৎশম্নবসু য়ানখি।
থৌরম অদু আয়ুশ সেক্তর অসিবু অপুনব আওইনা ওইথোকপা য়াবা খুদোচাবশিং অমসুং পোতেন্সিয়েল অদুবু এক্সপ্লোর তৌবদা মীশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা শিনখিবনি অমসুং মসিনা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল সেক্তর অনিমক্তা চাউখৎনবগী লম্বি শেম্বদা কদাই ফাওবা ইমপেক্ত পীবগে হায়বদু উৎখ্রে।