Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi
02 MAY 2022 8:15PM by PIB Delhi
Chancellor Scholz,
Friends,
Guten Tag, Namaskar!
First of all, I extend my heartfelt thanks to Chancellor Scholz for the warm welcome extended to me and my delegation. I am happy that my first foreign trip of the year is taking place in Germany. My first telephone conversation with a foreign leader earlier this year was also with my friend, Chancellor Scholz. For Chancellor Scholz, today's India-Germany IGC is the first IGC with any country this year.These many firsts show how much priority both India and Germany are giving to this important partnership. As democracies, India and Germany share many common values. On the basis of these shared values and shared interests, there has been remarkable progress in our bilateral relations over the years.
Our last IGC was held in 2019.Significant changes have taken place in the world since then. The COVID-19 pandemic has had a devastating impact on the global economy. Recent geopolitical events also showed how fragile world peace and stability is, and how inter-connected all countries are.From the very beginning of the Ukrainian crisis, we called for an immediate cease-fire, insisting that dialogue is the only way to resolve the dispute. We believe that there will be no winning party in this war, everyone will suffer. That is why we are in favour of peace.Oil prices are skyrocketing due to the turmoil triggered by the Ukraine conflict; there is also shortage of food grains and fertilizers in the world. This has burdened every family in the world, but its impact on developing and poor countries will be even more serious. India is deeply concerned by the humanitarian impact of this conflict. We have sent humanitarian aid to Ukraine on our behalf. We are also trying to help other friendly countries through food exports, oil supplies and economic assistance.
Today, the India-Germany partnership has got a new direction from its sixth IGC. This IGC has given important guidance to our cooperation in both energy and environment sectors. I am confident that the decisions taken today will have a positive impact on the future of our region and the world. Today, we are pursuing the Indo-Germany Partnership on Green and Sustainable Development.India has shown to the world that green and sustainable growth is an article of faith for us by raising its climate ambition in Glasgow. Under this new partnership, Germany has decided to support India's green growth plans with an additional development assistance of 10 billion euros by 2030. For this I thank Germany and Chancellor Scholz.
Considering our complementary strengths, we have also decided to create a Green Hydrogen Task Force. This will be very useful in enhancing the green hydrogen infrastructure in both the countries. Both India and Germany have long experience in development cooperation in other countries. Today, we have decided to combine our experiences and work on joint projects in third countries through trilateral cooperation. Our cooperation will provide an alternative to transparent and sustainable development projects for the developing world.
Friends,
In the post-COVID era, India is witnessing the fastest growth compared to other growing economies. We are confident that India will be an important pillar of global recovery. Recently, we signed trade agreements with the UAE and Australia in a very short time. We, even with the EU, are committed to early progress in the FTA negotiations. India's skilled workers and professionals have benefited the economies of many countries. I am confident that the Comprehensive Migration and Mobility Partnership Agreement between India and Germany will facilitate movement between the two countries.
I once again thank you very much for this summit and your initiative.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা প্রেস স্তেতমেন্ত
02 MAY 2022 8:15PM by PIB Imphal
চান্সেলর স্কোলজ,
মরুপশিং,
গুতন তাগ, নমস্কার!
অহানবা ওইনা, ঐহাকপু অমসুং ঐগী দেলিগেশনবু তরাম্না ওইকপগীদমক্তা ঐহাক্না চান্সেলর স্কোলজবু থামোই শেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি। চহি অসিগী অহানবা ফোরেন ত্রিপ অসি জর্মনীদা ওইবসি ঐহাক য়াম্না হরাওই। হন্দক চহিগী অহৌবদা মপাল লমগী লুচিংবা অমগা এগী অহানবা তেলিফোনদা ৱারী শান্নবা অদুসু ঐগী মরুপ, চান্সেলর স্কোলজনি। চান্সেলর স্কোলজগীদমক্তা, ঙসিগী ভারত-জর্মনী আই.জি.সি. অসি হন্দক্কী চহিগী ওইনা লৈবাক অমহেক্তগী পাংথোকপা খ্বাইদগী অহানবা আই.জি.সি. নি। অসিগী অহানবা ময়াম অসিনা তাক্লিবসি ভারত অমসুং জর্মনীনা মসিগী পার্তনরশীপ অসিদা কয়ামুক য়াম্না মরু ওইনা লৌবগে হায়দু উৎলি। গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইনা ভারত অঞসুং জর্মনীনা মান্নবা ভেল্যু কয়া অমা লৈ। মসিগী মান্নবা ভেল্যুশিংশিং অমসুং মান্নবা অনিংবা-অপাম্বশিং অসিদা য়ুমফম ওইরগা চহি কয়া অসিদা ঐখোয়গী নাকল অনিমক্কী মরীদা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লকখি।
ঐখোয়গী খ্বাইদগী অকোনবা আই.জি.সি. অসু ২০১৯দা পাংথোকখি। মদুগী মতুংদা মালেম অসিদা অহোংবা কয়া অমা লৈখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা গ্লোবল ইকোনোমী য়াম্না মাং-তাক্নিংঙাই ওইনা মওংদা শোক্নখি। হন্দক্কী জিয়োপোলিতিকেল ইভেন্তশিং অসিনসু মালেম অসিগী শান্তি অমসুং স্তেবিলিতী অসি কয়ামুক য়াম্না শোবগে হায়বদু উৎখি, অমসুং লৈবাক পুম্নমক্না কয়ামুক য়াম্না মরী লৈনবগে হায়দু উৎখি। য়ুক্রেনগী ঈরাং অসিনা হেক হৌরকপদগী, ঐখোয়না খুদক্তা সীজ ফায়র তৌনবগীদমক্তা হায়খি অমসুং ৱারী শান্নবা হায়বসিনা য়ানদবা অদুবু ৱারোইশিন অমা পুরক্নবগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈনি হায়না হায়খি। মরম অদুনা ঐখোয়না শান্তিগীদমক্তা লেপ্লিবসে। য়ুক্রেনগী লান্না মরম ওইরগা থোক্লকপা তুংদা-লৈতাদবা অদুনা থাউগী মমলশিংদা য়াম্না ৱাংখৎখ্রে; মালেম অসিদা চেং-হৱাইঅমসুং ফর্তিলাইজরগী অৱাৎপসু লৈরে। মসিনা মালেম অসিদা লৈরিবা ইমুং খুদিংমক ৱাহল্লে, অদুবু মসিনা চাউখৎলক্লিবা অমসুং লাইরবা লৈবাকশিংদনা অমুক্কসু হেন্না শোকহল্লে। মসিগী লান অসিনা মীওইবা জাতিদা শোকহল্লিবা অসিনা অমুক্ককসু হেন্না অৱাবা ফাওই। ঐখোয়না ঐখোয়গী মাইকৈদগী য়ুক্রেন্দা মীওইবা অমা ওইবগী তেংবাং থাখি। ঐখোয়না অতোপ্পা নুংশি-চান্ননা লৈবা লৈবাকশিংগীসু চেক-চাক এক্সপোর্ত তৌদুনা, থাওগী সপ্লাইশিং অমসুং শেনমিৎলোনগী ওইবা তেংবাং পীদুনা মতেং পাংনবা হোৎনরি।
ঙসি, ভারত-জর্মনী পার্তনরশিপনা মখোয়গী তরুকশুবা আই.জি.সি.দগী অনৌবা মাইকৈ অমা ফংলে। মসিগী আই.জি.সি. অসিনা ইনর্জী অমসুং এনভাইরনমেন্ত সেক্তরশিং অনিমক্তা ঐখোয়গী কোওপরেশন অসিবু মরু ওইবা লমজিং-লমতাক পীবীরে। ঙসি লৌখিবা ৱারেপ অসিনা ঐখোয়গী রিজন অমসুং মালেম অসিদা পোজিতিব ইমপেক্ত অমা পীরগনি হায়না ৈহাক্না থাজৈ। ঙসি ঐখোয়না গ্রীন অমসুং সস্তেন্নেবল দেবেলপমেন্তকী মতাংদা ইন্দো-জর্মনী পার্তনরশিপকীদমক্তা হোৎনরি। ভারতনা গ্লাসগোদা ক্লাইমেতকী অনিংবা-অপাম্বা অদু পুখত্তুনা ভারতনা মালেমদা অশং-অমান অমসুং সস্তেন্নেবল গ্রোথ অসি ঐখোয়গী ওইনদি আর্তিকল ওফ ফেথ অমনি। মসিগী অনৌবা পার্তনরশীপ অসিগী মখাদা, জর্মনীনা ২০৩০ ফাওবদা য়ুরো বিলিয়ন ১০গী চাউখৎ-থৌরাংগী অহেনবা তেংবাংগা লোইননা ভারতকী গ্রী গ্রোথ প্লানশিং মতেং পাংনবা লেপখি।
ঐখোয়গী কমপ্লিমেন্তরী স্ত্রেন্থ অসি য়েংলগা, ঐখোয়না গ্রীন হাইদ্রোজেন তাস্ক ফোর্স অমা শেম্নবা লেপ্লে। মসিনা লৈবাক অনিমক্তা গ্রীন হাইদ্রোজেন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা য়াম্না কান্নগনি। ভারত অমসুং জর্মনী অনিমক অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা কোওপরেশণ পীনবদা এক্সপরিয়েন্স য়াম্না লৈরে। ঙসি ঐখোয়না ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অসি পুনশিন্নবা অমসুং ত্রাইলেতরেল কোওপরেশণগী খুত্থাংদা থর্দ কন্ত্রীশিংদা জোইন্ত প্রোজেক্তশিংদা থবক তৌনবা লেপ্লে। ঐখোয়গী কোওপরেশন অসিনা দেবেলপিং ৱার্ল্দ অসিগীদমক্তা ত্রান্সপরেন্ত অমসুং সস্তএন্নেবল দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা অল্তর্নেতিব অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
পোস্ত-কোবিদ মতমদা অতোপ্পা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমীশিংগা চাংদম্নবদা ভারত্না খ্বাইদগী হেন্না গ্রোথ লাকপা থেংনরি। ভারতনা গ্লোবল রিকোভরীগী মরু ওইবা পিল্লর অমা ওইগনি হায়না ঐখোয়না থাংজৈ। হন্দক্তা ঐখোয়নাঅতেনবা মতমগী মনুংদা য়ু.এ.ই. অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগা ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং খুৎয়েক পীনখি। ঐখোয়না ই.য়ু.গসু এফ.তি.এ. নেগোশিয়েশনশিংদা য়াম্না য়াংনা খুমাং চাউশিনহন্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। ভারতকী হৈ-শিংলবা ৱার্করশিং অমসুং প্রোফে্নেলশিংনা লৈবাক কয়া অমা কান্নহনখি। ভারত অমসুং জর্মনীগী মরক্তা কম্প্রেহেন্সিব মাইগ্রেশন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত অসিনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা মুভমেন্ত তৌবদা মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ঐহাক্না অমুক্কসু হন্না নখোয়বু মসিগী সম্মিত অমসুং অনৌবা খোংথাং অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি।