Ministry of Electronics & IT
Rajeev Chandrasekhar inaugurates five NIELIT Centers in North East.
“NIELIT Centers are Gateways for prosperity for youth of NER, they shall act as catalyst to PM Narendra Modi ji’s vision of Digital India’s Digital North East” : Rajeev Chandrasekhar
“Next Unicorn can be from Nagaland or anywhere in NER, Technology & Digital Skills are driving opportunities in New India” : Rajeev Chandrasekhar
Visited Nagaland Tool Room & Training Centre & Discussed Strategies for encouraging entrepreneurship in Remote Districts
06 MAY 2022 5:27PM by PIB Delhi
Shri. Rajeev Chandrasekhar, Minister of State for Electronics & IT, Entrepreneurship & Skill Development has inaugurated 5 centers of the National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) in the north east for skill enhancement of the educated youth in the region These five centers of NIELIT are in Dibrugarh, Dimapur, Jorhat, Pasighat and Senapati.
Inaugurating the Centres at a function held in Dimapur today, the Minister - on his third and concluding day of visit to the north east, said it is "our PM Narendra Modi Ji's conviction to bring north east at par with other developed regions in the country".
Remembering his earlier visit, the MoS said "there was only one entrepreneur in Software Technology Parks of India (STPI ) Kohima about seven months ago when he visited. Now the STPI Kohima is packed with entrepreneurs. And that's the symbol or the sign of the future of Nagaland and the future of the north east.”
When the PM launched Digital India in 2014, he had three objectives, he said. First was using technology to transform the lives of ordinary citizens, thereby improving governance and democracy and the second, to create more opportunities for our youth, expand our digital economy and investments. The third objective was about creating global leadership capabilities in India.
The Minister further said that there has been a significant progress in using technology to transform our lives and our governance. We have already demonstrated that technology has enabled government and governance to deliver every rupee meant for every beneficiary directly to his or her account "without any corruption, without any leakage, without any delay". "That is the power of technology", he said.
On the second objective of creating more opportunities, it is clear from the last two years that if it was not for technology, ours would have been a far different response and many more lives and livelihoods and much more economic destructions would have happened.
Reminding the achievements of the Government he said, “today we are the fastest growing economy in the world; the fastest growing startup and innovation ecosystem in the world. We have created 100 unicorns. We have received the highest foreign direct investments of any country in the world.”
In the last one year we have created almost 10 lakh new jobs in IT and electronics. Students having digital skills and digital training will get tremendous new opportunities in jobs and entrepreneurship in the new India. "We are a country that has created 100 unicorns, means a 100 billionaires. They are all youngsters who have worked and studied hard, created innovations, created wealth and prosperity for themselves. That is the new India", he said.
In his inspiring words the Minister said "when we say today new India means new opportunists and new prosperity, it means that the next unicorns can be from Nagaland, Kohima, Dibrugarh, Jorghat or anywhere. It is all your capabilities. And in the centre of which that promise of Digital India ka Digital North East".
The PM has said that the “future of India is technology and he has called the next ten years as India's Techade”. To make India's Techade a reality, it will require the youth from Nagaland, Assam or any other region in the north east to join this digital India revolution.
The world is looking at India as a trusted partner of digital products and services. We are today a country that is going to do 400 billion dollars of electronic manufacturing and reach almost 12 % of global supply chains on electronics. We have grown 16% on a base of 200 billion dollars last year on technology services. It is time to be part of that revolution and grab the opportunities. "The world of opportunities is just in front of you and be prepared and be determined to avail them"- MoS said.
Shri. Rajeev Chandrasekhar also launched the NECB2.0 project, for capacity building and training in digital skill sets and current industry demanding technologies for various sections of society in the north eastern states. The project is funded by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Govt of India. National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) is the Implementing agency, through its centers at Agartala, Aizwal, Gangtok Guwahati, Imphal, Itanagar, Kohima & Shillong.
Earlier in the day, the Minister visited the Nagaland Tool Room & Training Centre (NTTC) at Dimapur. He had inspected the facilities and ongoing projects there and assured all support and assistance from MeitY and Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) for grooming young entrepreneurs from the remote districts of Mon and Kiphire through the proposed extension centers.
The Minister also made a visit to IISC training Centre in Dimapur and interacted with the trainers. The centre has successfully placed 7500 students in different sectors including in hospitality aviation.
Later in the day on 5th May, the Minister also chaired a review meeting with key officials of District administration Kiphire which is an aspirational District. He reviewed the progress of developmental and welfare programmes. He shared vision of PM Narendra Modi which is to catalyze development in these districts and make them models for others to emulate. He also assured support in sorting out connectivity issues both in terms of transport and data highway.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
রজিব চন্দ্রসেখরনা অৱাং-নোংপোক্তা এন.আই.ই.এল.আই.তি সেন্তর ৫ হাংদোকখ্রে
এন.আই.ই.এল.আই.তি সেন্তরশিং অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী নহারোলশিং য়াইফনবা লম্বীশিংনি, মখোয়না পি.এম মোদীগী দিজিতেল ইন্দিয়া দিজিতেল নোর্থ ইস্তকী পান্দম ফংনবা মতেং পাংলি: রজিব চন্দ্রসেখর
“মথংগী য়ুনিকোর্ন নাগালেন্দ নত্ত্রগা অৱাং-নোংপোক্কী মফম অমদগী ওইগনি, অনৌবা ভারত্তা তেক্নোলোজি অমসুং দিজিতেল স্কিলশিংনা খুদোংচাবা কয়া পীরি”: রজিব চন্দ্রসেখর
নাগালেন্দ তুল রুম এন্দ ত্রেনিং সেন্তর য়েংখি অমসুং অথাপ্পা জিলাশিংদা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ য়োকখৎনবা লাল্লোংশিং খন্নখি
06 MAY 2022 5:27PM by PIB Imphal
লমদম অসিদা লাইরিক হৈরবা নহাশিং স্কিল হেনগৎহন্নবা অৱাং-নোংপোক্তা, ইলেকত্রোনিক্স অমসুং আই.তি, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ইলেকত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি(এন.আই.ই.এল.আই.তি) সেন্তর ৫ হাংদোকখ্রে। হায়রিবা এন.আই.ই.এল.আই.তি সেন্তর ৫ অদুদি দিব্রুগর, দিমাপুর, জোরহাত, পসিঘাত অমসুং সেনাপতিদনি।
মহাক্কী অৱাং-নোংপোক খোঙচৎকী হুম্নিশুবা অমসুং অরোইবা নুমিত্তা ঙসি দিমাপুরদা পাংথোকপা থৌরম অমদা সেন্তরশিং হাংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি, “লৈবাক অসিগী চাউখৎলবা মফমশিংগা থোং মান্ননা অৱাং-নোংপোক চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী থাজবনি”।
মহাক্কী মমাঙগী খোঙচৎ নিংশিংলদুনা রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি “থা ৭গী মমাঙদা মহাক্না লাক্লম্বা মতমদা কোহিমাদা শুপ্নগী সোফৱায়র তেক্নোলোজি পার্কস ওফ ইন্দিয়া(এস.তি.পি.আই) অমা খক লৈরমখি। হৌজিক এস.তি.পি.আই কোহিমা অসি ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা থল্লে। মসি নাগালেন্দগী তুংগী ফিবম নত্ত্রগা অৱাং-নোংপোক্কী তুংগী ফিবমগী খুদমনি”।
মহাক্না হায়খি, ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল ইন্দিয়া হৌদোকপা মতমদা, মহাক্কী পান্দম অহুম থমখি। অহানবা পান্দম্না, লৈঙাক অমসুং গনতন্ত্র ফগৎহন্দুনা, মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অমসুং অনিশুবদা, ঐখোয়গী দিজিতেল ইকোনোমি অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহন্দুনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অহেনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপনি। অহুমশুবা পান্দম্না ভারত্তা মালেমগী লুচিংবা ওইবা থবকশিং পায়খৎপনি।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি, ঐখোয়গী পুন্সি কয়া অমসুং ঐখোয়গী লৈঙাক অওনবা পুরক্নবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা শিংথানিঙাই ওইনা হেনগৎলে। তেক্নোলোজিগী মতেংনা সরকারনা বেনিফিসরি খুদিংমক্কী একাউন্তদা হকথেংন্না “শেঞ্জা-থুমজা লৈতনা, নারোলদা লৌথোকপা লৈতনা, মতম থেংথবা তৌদনা” শেনফম খুদিংমক ফংহনবা ঙম্লে। মসি তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বা অদুনি।
অহেনবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অনিশুবা পান্দম অসিগী মতাংদা মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি অনি অসিদা করিগুম্বা তেক্নোলোজি শীজিন্নরমদ্রবদি, ঐখোয়গী ফিবম তোখায়বা অমা ওইরমগনি অমসুং মীওই কয়া শিরমগনি অমসুং হিংনবা লম্বী কয়া মাঙলমগনি অমসুং শেন-থুমগী অমাঙবা কয়া থোক্লমগনি।
সরকারগী মাইপাকপশিং নিংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি, ঙসি ঐখোয় মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎপা ইকোনোমি ওইরে; মালেমদা য়াংনা চাউখৎপা স্তার্দঅপ অমসুং ইন্নোবেতিপ ইকোসিস্তেম ওইরে। ঐখোয়না য়ুনিকোর্ন ১০০ শেমগৎলে। মালেম অসিগী লৈবাকশিংগী মনুংদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত খ্বাইদগী য়াম্না ঐখোয়না ফংলে।
মহাক্না হায়খি, হৌখিবা চহিদা ঐখোয়না আই.তি অমসুং ইলেকত্রোনিক্সতা অনৌবা থবক লাখ ১০ ফংহল্লে। অনৌবা ভারত্তা দিজিতেল স্কিল লৈবা অমসুং দিজিতেল ত্রেনিং ফংলবা মহৈরোয়শিং থবক অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি য়ুনিকোর্ন ১০০ হায়বদি বিল্লিয়ন্নরি ১০০ শেমগৎপা লৈবাক অমনি। মখোয় মশাগী য়াইফনবা লন-থুম তানশিনবা, অনৌবা কয়া পুথোকপা থবক কন্না শুবা নহারোলশিংনি। মসি অনৌবা ভারতনি।
মিনিস্তরনা হায়খি ঙসি ঐখোয়না অনৌবা ভারত হায়রকপা মতমদা মদুগী ৱাহন্থোক্তি অনৌবা খুদোংচাবশিং অমসুং অনৌবা নুংঙাইবা হায়বনি, মসিনা তাক্লি মদুদি মথংগী য়ুনিকোর্নশিং নাগালেন্ত, কোহিমা,দিব্রুগর, জোরহাত নত্ত্রগা মফম অমদগী হেক্ত ওইবা য়াই। মসি নখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অদুনি। সেন্তর অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী দিজিতেল নোর্থ ইন্ত ওইহন্নবা পান্দম থম্লি।
মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তুংগী লম্বীদি তেক্নোলোজিনি অমসুং মথং চহি ১০ অসি মহাক্না তেকগেদ হায়না কৌখি। ভারতকী তেকগেদ থবক ওইনা পাংথোক্নবা, নাগালেন্দ, অসাম নত্ত্রগা অৱাং-নোংপোক লমদমগী অতোপ্পা মফম অমগী নহারোলশিংনা মসিগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী অওনবা অসিদা শরুক য়াবা দরকার ওই।
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি দিজিতেলগী পোৎথোকশিং অমসুং থবকশিংদা মালেম্না ভারত অসি থাজবা মরুপ অমা ওইনা লৌরি। ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি ইলেকত্রোনিক মেনুফেকচরিংদা বিল্লিয়ন দোল্লর ৪০০ য়ৌরগদবা লৈবাক অমা ওইরে অমসুং ইলেত্রোনিক্সতা মালেমগী সপ্লাই চেনশিংগী চাদা ১২ য়ৌবা ঙম্লে। হৌখিবা চহিদা তেক্নোলোজিগী থবকশিংদা বিল্লিয়ন দোল্লর ২০০ য়ৌদুনা ঐখোয় চাদা ১৬ য়ৌবা ঙম্লে। হৌজিক্কী মতম অসি অওনবা শরুক য়াগদবা অমসুং খুদোংচাবশিং লৌগদবা মতম অমনি। য়াম্লবা খুদোংচাবা কয়া নহাক্কী মাঙদা লৈরে অমসুং খুদোংচাবশিং অদু লৌহৌনবা থৌরাং তৌগদবনি।
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী তোঙান-তোঙানবা খুন্নাইগী কাংলুপশিংগী দরকার ওইবা ইন্দস্ত্রিগী তেক্নোলোজিশিং পীনবা দিজিতেল স্কিলগী লমদা ত্রেনিং পীনবা অমসুং দরকার ওইবা মচাকশিং শেমগৎনবা মিনিস্তরনা এন.ই.সি.বি ২.০ প্রোজেকশু হৌদোকখি। প্রোজেক অসিগী শেনফম ভারত সরকারগী ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিনা পুথোকপনি। মসিগী সেন্তরশিং অগরতালা, আইজোল, গেঙতোক,গুৱাহাতি, ইম্ফাল, ইতানগর, কোহিমা অমসুং সিল্লোংদা লৈদুনা নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ইলেকত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি(এন.আই.ই.এল.আই.তি)না প্রোজেক অসি থবক ওইনা পায়খৎনবা এজে্ন্সি ওইরি।
মসিগী মমাঙদা মিনিস্তরনা দিমাপুরদা লৈবা নাগালেন্দ তুল রুম এন্দ ত্রেনিং সেন্তর য়েংখি। মহাক্না সেন্তর অদুগী থবকশিং অমসুং পায়খৎলিবা প্রোজেকশিং য়েংশিনখি। লিংখৎনবা থৌরাং তৌরিবা এক্সতেন্সন সেন্তরশিং অসিগী মখাদা মোন অমসুং কিফিরে জিলাশিংগী নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং শেমগৎনবা ইলেকত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি অমসুং স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিনা পীবা য়াবা মতেং পীগনি হায়না থাজবা পীখি।
মিনিস্তরনা দিমাপুরদা লৈবা আই.আই.এস.সি ত্রেনিং সেন্তরদশু চৎখি অমসুং ত্রেন্নরশিংগা ৱারি শানখি। হোস্পিতেলিতি এভিয়েসন য়াওনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা সেন্তর অসিনা মাইপাক্না মহৈরোয় ৭৫০০ থবক ফংহনখ্রে।
মে ৫দা মিনিস্তরনা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক অমা ওইরিবা কিফিরে জিলাগী ওফিসিএলশিংগা লোয়ন্না পায়খৎলিবা থবকশিং হন্না য়েংশিনবা মীফম অমা পাংথোকখি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মহাক্না হন্না য়েংশিনখি। হায়রিবা জিলাশিং চাউখৎনবা অমসুং অতোপ্পশিংনা মতৌ তম্নবা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলানশিং পাউদমখি। লম্বী-থোং অমসুং দেতা হায়ৱেগী মতাংদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।