Ministry of Tribal Affairs
Union Tribal Affairs Minister Shri Arjun Munda addresses webinar “Challenges in Thalassemia 2022” organized by Tribal Affairs Ministry on occasion of World Thalassemia Day today
Need for nationwide awareness campaign through combined efforts of various government stakeholders to tackle Thalassemia: Shri Arjun Munda
08 MAY 2022 6:18PM by PIB Delhi
On the occasion of World Thalassemia Day, Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda virtually addressed the webinar “Challenges in Thalassemia 2022” in New Delhi today. It was jointly organized by Ministry of Tribal Affairs along with various ministries and Thalassemia association. Experts from India and various parts of the world took part in the Conference.
On the occasion, Shri Anil Kumar Jha Secretary, MoTA; Joint Secretary MoTA Shri Naval Jit Kapoor; Shri Rajesh Kumar Yadav, Joint Secretary, Department of Disability also addressed the Webinar.
In his address, the Union Minister Shri Arjun Munda said that as we celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav, it is Prime Minister's vision that we make new resolves which will propel India towards AtmaNirbhar Bharat during the period of Amrit Kaal. In this direction, we should also make new resolves for tackling the problem of Thalassemia .
Shri Arjun Munda also said “There is need to have a nationwide awareness campaign through the stakeholders of various ministries and state governments such as Teachers- students , Anganwadi and ASHA workers , which is essential for mounting an attack on the problem of Thalassemia. He also said that a teacher should give five minutes extra to create awareness among students and similarly Anganwadi workers should inform the villagers about the disease and its prevention.
Union Minister also suggested that there should be common literature in simple and local language to guide the local level workers and help them in creating awareness .
“Apart from awareness and counselling cheap medicines availability and Community blood donation and in rural areas should be promoted”, the Minister urged.
In his address Secretary, Ministry of Tribal affairs , Shri Anil Kumar Jha said that through awareness , effective participation and whole of the government approach India can control, prevent and treat the disease.
He also said that Ministry will provide support to all private and public institutions working in the field of controlling Thalassemia.
This program highlighted important aspects of understanding Thalassemia followed by its education and awareness which also includes screening and management , by the key international experts and other partners like Thalassemia India and Thalassemia and Sickle Cell Society (TSCS) in association with Mumbai Hematology Group.
Thalassemia and sickle cell anaemia in India is a huge burden with an estimated 100,000 patients with a β Thalassemia syndrome and around 150,0000 patients with sickle cell disease/trait, but few among them are optimally managed, and allogeneic stem cell transplant (BMT) is unaffordable for the majority of families.
A key aspect to manage Thalassemia is to promote education and awareness , which is a key to success. Government and non-government organizations have been working towards this goal for the last 3 to 4 decades but a nationwide collaborative effort in regard to above, reaching all rural regions where almost 70% of the population resides is the need of the hour.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী আর্জুন মুন্দানা ঙসি মালেমগী থালসেমিয়া নুমিৎতা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না শিনখিবা “চেলেঞ্জেস ইন থালসেমিয়া ২০২২” হায়বা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
থালসেমিয়া থেংননবা তোঙান তোঙানবা সরকারগী স্তেকহোল্দরশিংনা পুন্না হোৎনদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা এৱার্নেস কেম্পেন্দ চৎথবগী তঙাই ফদবা লৈরে: শ্রী আর্জুন মুন্দা
08 MAY 2022 6:18PM by PIB Imphal
মালেমগী থালসেমিয়া নুমিৎকী থৌরমদা, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী আর্জুন মুন্দানা ঙসি ন্যু দিল্লীদা “চেলেঞ্জেস ইন থালসেমিয়া ২০২২” হায়বা ৱেবিনারদা ভর্চুয়েল্লী ৱা ঙাংখি৷মসি তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমদি থালসেমিয়া এসোসিয়েসনগা লোইননা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না খুৎশম্নদুনা শিনখিবনি৷কনফরেন্স অসিদা ভারত অমদি মালেমগী অতোপ্পা শরুকশিংদগী এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি৷
থৌরম অদুদা, এম.ও.তি.এ.গী সেক্রেতরী শ্রী অনিল কুমার ঝা; এম.ও.তি.এ.গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী নবাল জিৎ কাপুর; দিসএবিলিতী দিপার্তমেন্তকী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ কুমার যাদবনা ৱেবিনার অদুদা ৱা ঙাংখি৷
মহাক্কী ৱারোলদা, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী আর্জুন মুন্দানা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি ঐখোয়না অজাদি কা অমৃত মহোতসব পাংথোক্লিবনা, অমৃত কালগী মতমদা অত্ম নির্ভম ভারত ফংনবা ভারতপু চাওখৎহনগদৌরিবা অনৌবা রিসোল্বশিং শেম্বা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী মংলাননি৷ মাইকৈ অসিদা, থালসেমিয়াগী প্রোব্লেম অসি থেংননবগীদমক ঐখোয়না অনৌবা রিসোল্বশিং শেমগদবনি৷
শ্রী আর্জুন মুন্দানা অসুম্না ফোংদোকখি “থালসেমিয়াগী প্রোব্লেমদা এতেক তৌবদা সপোর্ত পীনবগীদমক য়াম্না মরু ওইরিবা ওজাশিং-মহৈরোইশিং, অনগনৱাদি অমসুং অশা ৱর্করশিং য়াওনা রাজ্য সরকারশিং অমদি তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগী স্তেকহোল্দরশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা এৱার্নেস কেম্পেন্দ অমা শিনবগী তঙাই ফদবা লৈ৷ ওজা অমনা মহৈরোইশিংগী মরক্তা এৱার্নেস পীনবা অহেনবা মিনিত মঙাগী মতম পীদগদবনি, অসিগুম্না অনগনৱাদি ৱর্করশিংনা লাইনা অসিগী মরমদা অমদি মসিদগী ঙাকথোক্নবা খুঞ্জাশিংদা খঙহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লোকেল লেবেল ৱার্করশিংবু লমজিংনবা অমদি এৱার্নেসশিং শিনবদা মখোয়বু মতেং পাংনবা অচম্বা অমসুং লমদম অদুদা ঙাংনরিবা লোনদা কম্মন ওইবা লিতরেচর থমগদবনি হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
“এৱার্নেসতগী হেন্দোক্তুনা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা কম্ম্যুনিতী ব্লদ দোনেসন পাংথোক্নবা অমদি ফংলিবা অহোংবা হিদাক-লাংথকশিংগী মতাংদা কাউন্সিলিংবু পীববু য়োকখৎকদবনি”,হায়না মন্ত্রীনা তকশিনখি৷
মহাক্কী ৱারোলদা, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী অনিল কুমার ঝানা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি এৱার্নেস শিনবা, ইফেক্তিব ওইনা শরুক য়াবা অমদি হোল ওফ গভর্মেন্ত এপ্রোচকী খুৎথাংদা, ভারতনা লাইনা অসি কন্ত্রোল তৌবা, ঙাকথোকপা অমদি লাইয়েংবা ঙমগনি৷
থালসেমিয়াবু কন্ত্রোল তৌবগী ফিল্দদা থবক তৌরিবা প্রাইভেৎ অমদি পব্লিক ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্তা মন্ত্রালয়না সপোর্ত পীগনি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি৷
মুম্বাই হেমোতোলোজী গ্রুপকা খুৎশম্নদুনা থালসেমিয়া ইন্দিয়া অমসুং থালসেমিয়া এন্দ সিক্কল সেল সোসাইতী (তি.এস.সি.এস.)গুম্বা অতোপ্পা পার্তনরশিং অমদি মালেমগী মরু ওইবা ইন্তরনেসনেল এক্সপর্তশিংনা স্ত্রিনিং অমদি মেনেজমেন্ত তৌবা য়াওনা প্রোগ্রাম অসিনা থালসেমিয়াবু নিংথিনা খঙহন্নবগী মরু ওইবা এস্পেক্তশিং পুথোকখি অমদি মখাতাবদা তাকপি-তম্বিখি অমদি এৱার্নেস শিনখি৷
ভারত্তা থালসেমিয়া অমদি সিক্কল সেল এনিমিয়া অসি অচৌবা পোৎলুম অমনি, β সিন্দ্রোম নাবা পেসেন্ত চাওরাক্না ১০০,০০০ লৈ অমদি পেসেন্ত ১৫০,০০০০রোম্না সিক্কল সেল দিজিজ/ত্রেইত নাই, অদুবু মখোয়গী মনুংদা খরা খক্তনি নিংথিনা য়েংশিনবা ঙম্লিবা, এলোজেনিক স্তেম সেল ত্রান্সপ্লান্ত (বি.এম.তি.) অসি ইমুং অয়াম্বনা তৌবা ঙম্নদে৷
মাই পাক্নবগী য়াম্না মরু ওইবা অমা ওইরিবা, তাকপি-তম্বিবা অমদি এৱার্নেস শিনববু য়োকখৎনবা হোৎনবা হায়বসিনা থালসেমিয়াগী মরু ওইবা এস্পেক্ত অমা ওইরি৷হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং ৩দগী ৪ অসিদা সরকার অমদি নন-গভর্মেন্ত ওর্গনাইজেসনশিংনা পান্দম অসি ফংনবগীদমক হোৎনদুনা লাক্লি অদুবু মথক্তা পল্লিবা অসিগীদমক মীশিং ৭০%রোম খন্দারিবা খুঙ্গংগী মফম পুম্নমক য়ৌহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা পুন্না খুৎশম্নদুনা হোৎনমিন্নবা হায়বসিনা পুংফম অসিগী ওইনা তঙাই ফদবা ওইরি৷