Ministry of Rural Development
Mission Amrit Sarovar- A high level meeting held to review the progress of the Mission under the chairmanship of Secretary, Rural Development
11 MAY 2022 8:18PM by PIB Delhi
With a view to conserve water for the future, the Prime Minister launched a new Mission on Amrit Sarovar on 24th April 2022. The Mission is aimed at developing and rejuvenating 75 water bodies in each district of the country as a part of celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav.In total, it would lead to creation of 50,000 water bodies of a size of about an Acre or more.
This Mission has been launched with a whole of Government Approach in which 6 Ministries/Department namely Dept of Rural Development , Department of land resources, Department of Drinking Water and Sanitation, Department of Water resources, Ministry of Panchayati Raj, Ministry of Forest, Environment and Climate changes. Also BhaskaracharyaNational Institute for Space Application and Geo-informatics(BISAG-N)has been engaged as Technical partner for the Mission. The Mission works through the States and Districts, through refocusing of various schemes such as Mahatma Gandhi NREGS, XV Finance Commission Grants, PMKSY sub schemes such as Watershed Development Component, Har Khet Ko Pani besides States’ own schemes. It may also be mentioned that the Mission encourages mobilisation of citizen and non-govt resources for supplementing these efforts.
Secretary, Rural Development, Shri Nagendra Nath Sinha chaired a high level meeting today to review the progress of Mission Amrit Sarovar, in which Additional Chief Secretary, Principal Secretary and Secretary , Rural Development of all States/UTs, State Nodal officer for the Mission Amrit Sarovar , DM/DC/CEOs of over 700 districts along with District Nodal officers of the Mission took part.
The Mission Amrit Sarovar is to be completed by 15th August 2023. Around 50,000 such Amrit Sarovar may be constructed in the country. Each of these Amrit Sarovar will have approx. area of 1 acre with a water holding capacity of 10,000 cubic meter.
People’s participation in the Mission is the focal point. Local freedom fighter, their family members, Martyr’s family members, Padma Awardee and citizens of the local area wherein an Amrit Sarovar is to be constructed, will be engaged at all stages. On every 15th August, National Flag hoisting will be organised on every Amrit Sarovar site .
Secretary requested all the States to ensure the completion of All Amrit Sarovar in a planned manner .He further emphasised the use of technology at every stage of the execution.States were requested to form the water structure user’sassociation and impart required training for better development of the Amrit Sarovars. Technical and other concerns of the States were addressed. Overall, the States/UTs given very positive response to the Mission.
So far, 12,241 sites are finalised for construction of Amrit Sarovarsby States/Districts, out of which works has started on 4,856Amrit Sarovars.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মিসন অমৃত সরোবর – রুরেল দিভেলপমেন্ত সেক্রেতরীগী লুচিং মখাদা মিসন অসিগী থবক পায়খৎপগী থৌওং হঙ্গৎনা য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম ফমখ্রে
11 MAY 2022 8:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা তুংগী মতমদা ঈশিং য়োকশিনবগী মিৎয়েংগা লোয়ননা অমৃত সরোবরগী মতাংদা এপ্রিল ২৪, ২০২২দা অনৌবা মিসন অমা হৌদোকখ্রে। মিসন অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক অমা ওইনা লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা ঈশিং থোকফম ৭৫ শেমগৎপা নত্ত্রগা হান্নগী মতৌদগী হেন্না ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা অপুনবা ওইনা একর অমা নত্ত্রগা হেন্না চাউবা ঈশিং থোকফম/হৌরকফম ৫০,০০০ হেন্না শেমগৎ-শাগৎহনগনি।
মিসন অসি সরকারনা মপুং ওইনা শরুক য়াবা থৌওংগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি অমসুং মসিদা মন্ত্রালয়/বিভাগ ৬, মিং ওইনা পল্লবদা, খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং বিভাগ, লেন্দ রিসোর্স বিভাগ, থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী বিভাগ, ঈশিংগী রিসোর্স বিভাগ, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়, ফোরেস্ত, ইনভাইরনমেন্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না শরুক য়ারি। মসিদা নত্তনা, ভাস্করচার্য়া নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্পেস এপ্লিকেসন অমসুং জিও-ইনফোর্মেতিক্স (বি.আই.এস.এ.জি.-এন.)পু মিসন অসিগী তেক্নিকেল পার্ত্নর ওইনা খল্লে। মিসন অসিনা মহাত্মা গান্ধী এন.আর.ই.জি.এস., ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্ত, অমসুং রাজ্যগী মশাগী স্কিমশিংগী মথক্তা ৱাতরশেদ দিভেলপমেন্ত কম্পোনেন্ত, হর খেৎ কো পানীগুম্বা পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী সব স্কিমশিংদা অমুক হন্না মিৎয়েং চঙদুনা রাজ্য অমসুং জিলাগী খুত্থাংদা মথৌ পাংথোক্কনি। মপুং ওইবা পান্দম ফংনবগীদমক্তা মিসন অসিনা মীয়াম অমসুং নন-গবর্নমেন্ত রিসোর্স শিজিন্নববু পুক্নিং থৌগৎলি।
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী সেক্রেতরী, শ্রী নাগেন্দ্র নাথ সিনহানা মিসন অমৃত সরোবরগী থবক পায়খৎপগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম য়েংশিন্নবা ফমখিবা মীফমদা লুচিংখি অমসুং মসিদা রাজ্য খুদিংগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরী, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী অমসুং সেক্রেতরী, মিসন অমৃত সরোবরগী স্তেত নোদেল ওফিসর, জিলা ৭০০কী দি.এম./দি.সি./সি.ই.ও.গা লোয়ননা মিসন অসিগী জিলাগী নোদেল ওফিসরশিংনা শরুক য়াখি।
মিসন অমৃত সরোবর অসি ওগস্ত ১৫, ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগদবনি। লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অমৃত সরোবর ৫০,০০০ শেমগৎপা য়াই। অমৃত সরোবর অমমম্না ক্যুবিক মীতর ১০,০০০গী চাংদা ঈশিং থম্বা ঙমদুনা একর ১গী পাক চাউবা ওইগনি।
মীয়াম্না মিসন অসিদা শরুক য়াবা হায়বসিনা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। অমৃত সরোবর শেমগদবা মফমসিগী লোকেল ফ্রীদম ফাইতর, মখোয়গী ইমুং-মনুং, অথৌবশিংগী ইমুং-মনুং, পদ্মা এৱার্দ ফংলবা অমসুং লোকেল এরিয়াগী মীওই খুদিংনা থবক অসিগী থাক খুদিংদা শরুক য়াগনি। ওগস্ত ১৫ খুদিংগী অমৃত সরোবর মফম খুদিংদা লৈবাক্কী ফিরাল চিংখৎপগী থৌরম পাংথোক্কনি।
অমৃত সরোবর খুদিংবু থৌরাং য়াৎপগী মখা পোন্না শোইদনা লোইশিনবা ঙমহন্নবা রাজ্যশিংনা হোৎননবা সেক্রেতরীনা হায়খি। থবক অসি পাংথোকপগী থাক খুদিংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নসি হায়না মহাক্না মরু ওইবা মিৎয়েং চঙখি। রাজ্যশিংনা ৱাতর স্ত্রকচর য়ুজর এসোসিএসন শেম্নবা অমসুং অমৃত সরোবরশিংবু নীংথিনা শেমগৎ-শাগৎনবা তঙাই ফদবা ত্রেনিং পীনবা হায়খি। রাজ্যগী তেক্নিকেল অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াবুসু খন্ন-নৈনখি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মিসন অসিদা মপুং ওইনা শৌগৎনখি।
হৌজিকা ফাওবগী ওইনা, রাজ্য/জিলাশিংগী ওইনা অমৃত সরোবর শেমগৎনবা মফম ১২,২৪১ লেপখ্রে অমসুং হায়রিবশিং অসিদগী অমৃত সরোবর ৪৮৫৬তা থবক হৌখ্রে।