NITI Aayog
NITI Aayog Launches the National Data & Analytics Platform
13 MAY 2022 5:48PM by PIB Delhi
NITI Aayog launched the National Data & Analytics Platform (NDAP) for open public use today. The platform aims to democratize access to public government data by making data accessible, interoperable, interactive, and available on a user-friendly platform. It hosts foundational datasets from various government agencies, presents them coherently, and provides tools for analytics and visualization. This public launch follows a beta release of the platform in August 2021 that had provided access to a limited number of users for testing and feedback.
NDAP follows a use-case based approach to ensure that the datasets hosted on the platform are tailored to the needs of data users from government, academia, journalism, civil society, and the private sector. All datasets are standardized to a common schema, which makes it easy to merge datasets and do cross-sectoral analysis.
The platform was launched by Mr. Suman Bery, Vice Chairman, NITI Aayog, in the presence of Mr. Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog; Dr. Anantha Nageswaran, Chief Economic Advisor to the Government of India; and other senior officials from NITI Aayog, various ministries and state governments, academics and researchers.
Mr. Suman Bery moderated a panel discussion around the topic, “Interoperability: leveraging the power of systems, datasets, and agencies working together.” Mr. Bery said “The main value that NDAP adds is making key foundational datasets interoperable with each other. This will enable easy cross-sectoral analysis and democratize the use of Indian government data.” The panel comprised experts from government, academia, and civil society. Winners of a research competition held by NDAP were given certificates and mementos at the event.
Mr. Amitabh Kant said, “The rise of data and digital technologies are rapidly transforming economies and societies, with enormous implications for governments’ daily operations. NDAP is a critical milestone – which aims to aid India’s progress by promoting data-driven disclosure, decision making and ensuring availability of data connecting till the last mile, is an example to how the power of data can be leveraged.”
Senior Adviser Ms. Anna Roy, who has led this initiative, said, “India has a rich data ecosystem which generates data that is invaluable for decision making and research. NDAP is adding to these efforts to further strengthen the data ecosystem. We will continue to add and update the data on the platform to ensure that it remains useful.”
NDAP can be accessed at http://ndap.niti.gov.in and all datasets on the platform can be downloaded and merged freely.

ନୀତି ଆୟୋଗ
ନୀତି ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ଡାଟା ଓ ଆନାଲିଟିକ୍ସ୍ ଫ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ
13 MAY 2022 5:48PM by PIB Bhubaneswar
ନୀତି ଆୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ ଜାତୀୟ ଡାଟା ଓ ଅନାଲିଟିକ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏନ୍‌ଡିଏପି) ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଆଜି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବା ମଂଚର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ସରକାରୀ ତଥ୍ୟାବଳୀକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସହଜରେ ଯୋଗାଇଦେବା । ଏହା ଫଳରେ ସରକାରୀ ଡାଟା ସଂଗ୍ରହ ସହଜ, ଆନ୍ତଃ ସଂଚାଳିତ, ଆନ୍ତଃକ୍ରିୟ ହେବ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ଅନୁକୂଳ ମଂଚରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ଏହାକୁ ଅନାୟାସରେ ପାଇପାରିବେ ।
ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାରୁ ତଥ୍ୟାବଳୀମାନ ସଂଗ୍ରହ କରି ଅତି ସୁସମନ୍ୱିତ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏହାଛଡା ଏହି ତଥ୍ୟାବଳୀକୁ ଦେଖିବା, ପଢିବା, ବିଶ୍ଲେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମରେ ଆବଶ୍ୟକ ‘ଟୁଲ୍ସ’ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ପୂର୍ବରୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟରେ ଏକ ‘ବେଟା ରିଲିଜ୍‌’ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ।ଏହାଫଳରେ ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଏହାକୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ । ଏହି କାମଟିକୁ ସେତେବେେଳେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ପ୍ରୟୋଗ ଓ ମତାମତ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ଡାଟା ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍‌, ସାମ୍ବାଦିକତା, ନାଗରିକ ସମାଜ ଓ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁ ବର୍ଗର ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏଥିରେ ତଥ୍ୟାବଳୀଗୁଡିକୁ ସୁସଂହତ ଭାବେ ରଖାଯାଇଛି । ସମସ୍ତ ଡାଟାସେଟ୍ କମନ ସ୍କିମ୍‌ରେ ମାନକୀକୃତ କରାଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ ତଥ୍ୟାବଳୀଗୁଡିକୁ ଏକାଠି କରି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ସହଜ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମକୁ ନୀତି ଆୟୋଗର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସୁମନ ବେରୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡକ୍ଟର ଅନନ୍ତ ନାଗେଶ୍ୱରନ୍‌, ନୀତି ଆୟୋଗର ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ଗବେଷକ ଓ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ସୁମନ ବେରୀ ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସରକାରୀ ତଥ୍ୟାବଳୀ, ବିଶେଷକରି ଡାଟାକୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଏହାକୁ ସୁବିଧାରେ ଆକ୍‌ସେସ୍ କରିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଡାଟାକୁ ସହଜରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଓ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରେ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବିଷୟବିତ୍‌, ଗବେଷକ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ସେମାନେ ଆୟୋଗର ଏହି ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଡାଟା ଓ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଓ ସମାଜରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏନଡିଏପି ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହା ଭାରତର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଡାଟା ପରିଚାଳିତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଘଟ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଡାଟା ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ବିଶେଷ ଅବଦାନ ରଖିବ । ଡାଟା ଶକ୍ତିକୁ କିପରି କାମରେ ଲଗାଯାଇପାରିବ ଏହା ତାହାର ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆୟୋଗର ବରିଷ୍ଠ ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁଶ୍ରୀ ଆନ୍ନା ରାୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ “ଡାଟା” ପରିତନ୍ତ୍ର ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଉଥିବା ତଥ୍ୟାବଳୀ ବା ଡାଟା ନିଷ୍ପତ୍ତିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଅତି ମୂଲ୍ୟବାନ । ଏହି ଡାଟା ସିଷ୍ଟମକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଉପଯୋଗୀ କରି ରଖିବାକୁ ଆମେ ଏହି ପ୍ଳାଟଫର୍ମରେ ନିରନ୍ତର ଡାଟାକୁ ଅପଡେଟ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛୁ ।
ଏନ୍‌ଡିଏପିକୁ http: //ndap.niti.gov.in ରେ ଆକ୍‌ସେସ୍ କରି ହେବ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ସବୁ ଡାଟାସେଟ୍‌କୁ ଡାଉନଲୋଡ ଓ ମର୍ଜ କରାଯାଇପାରିବ ।