Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the Quad Leaders’ Summit
24 MAY 2022 2:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the second in-person Quad Leaders’ Summit in Tokyo, Japan on 24 May 2022, along with Prime Minister Fumio Kishida of Japan, President Joseph Biden of the United States of America and Prime Minister Anthony Albanese of Australia. This was the fourth interaction of the Leaders since their first virtual meeting in March 2021, the Summit in Washington D.C in September 2021 and their virtual interaction in March 2022.
The Leaders reiterated their shared commitment to a free, open and inclusive Indo-Pacific and the importance of upholding theprinciples of sovereignty, territorial integrity and peaceful resolution of disputes. They exchanged perspectives on developments in the Indo-Pacific and the conflict in Europe. Prime Minister highlighted India’s consistent and principled position on the need for cessation of hostilities, resumption of dialogue and diplomacy. The Leaders also took stock of ongoing Quad collaboration and their vision for the future.
The Leaders reiterated their desire to combat terrorism, denounced the use of terrorist proxies and emphasized the importance of denying any logistical, financial, or military support to terrorist groups which could be used to launch or plan terror attacks, including cross-border attacks.
Reviewing Quad’s ongoing efforts to combat the COVID-19 pandemic, the Leaders welcomed the enhanced manufacturing capacity of Biological-E facility in India and called for the expeditious grant of EUL approvalby the WHO so that delivery of vaccines can commence. The Leaders welcomed the gift of 525,000 doses of Made in India vaccines by India to Thailand and Cambodia in April 2022 under the Quad Vaccine Partnership. They will continue to pursue a holistic approach to pandemic management by addressing last mile delivery and distribution challenges, augmenting regional health security through cooperation in genomic surveillance and clinical trials, and bolstering global health security architecture.
A Quad Climate Change Action and Mitigation Package (Q-CHAMP) was announced to strengthen efforts towards green shipping, clean energy including green hydrogen andclimate and disaster resilient infrastructure.Prime Minister reiterated the importance of assisting countries in the region with their COP26 commitments through mobilization of climate finance and technology transfer.
As part of ongoing work related to critical and emerging technologies, Quad’sCommon Statement of Principles on Critical Technology Supply Chains was launched. The four countries will coordinate capacity building programmes for the Indo-Pacific region to bolster critical cyber security infrastructure of the region. Prime Minister called for greater Quad collaboration to build trusted global supply chains and spoke of the national framework being adopted in India to create a semiconductor ecosystem in India.
A Quad Partnership on Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) for the Indo-Pacific was announced by the Leaders to enable more effective and timely responses to disasters in the region.
The Leaders agreed to provide countries in the region resources on earth observation data through a Quad satellite data portal to help track climate events, disaster preparedness and sustainable use of marine resources. India will play a proactive role in this effort given its longstanding capabilities in using space based data and technologiesfor inclusive development.
Quad Leaders welcomed a new Indo-Pacific Maritime Domain Awareness Initiative, to help countries bolster their capacities to respond to HADR incidents and combat illegal fishing.
The Leaders reaffirmed their unwavering support for ASEAN’s unity and centrality and look forward to strengthening cooperation with partners in the region.
Prime Minister emphasized the importance of delivering on Quad’s positive and constructive agenda and show tangible benefits for the region. The Leaders agreed to continue their dialogue and consultations and look forward to the next Summit hosted by Australia in 2023.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কোৱাড লিডাৰ্ছ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
24 MAY 2022 2:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ২৪ মে'ত জাপানৰ টকিঅ'ত অনুষ্ঠিত চাৰিখন দেশৰ মুৰব্বীৰ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে, য'ত জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ফুমিও কিছিদা, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জো বিডেন আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এন্থনী এলবানিছে অংশগ্ৰহণ কৰে। এইখন চাৰিখন দেশৰ মুৰব্বীসকলৰ দ্বিতীয় গৃহীত বৈঠক আছিল, আনহাতে এতিয়ালৈকে কোৱাডৰ মুঠ চাৰিখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছে। মাৰ্চ, ২০২১-ত প্ৰথম ভাৰ্চুৱেল সভা; দ্বিতীয়নখন ২০২১ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত ৱাশ্বিংটন ডিচিত আৰু ২০২২ চনৰ মাৰ্চত তৃতীয় ভাৰ্চুৱেল বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈছিল।
ৰাজনীতিবিদসকলে এক মুক্ত আৰু সামগ্ৰিক ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলৰ নীতি আৰু সাৰ্বভৌমত্ব, আঞ্চলিক অখণ্ডতা আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ নীতিসমূহ বজাই ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ ব্যক্ত কৰে। তেওঁলোকে ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলৰ উন্নয়ন আৰু ইউৰোপৰ সংঘৰ্ষৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে মত পোষণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শত্ৰুতা সমাপ্ত কৰা, আলোচনা আৰু কূটনীতি পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ স্থিৰ আৰু নীতিগত স্থিতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ৰাজনীতিবিদসকলে চলিত কোৱাড সহযোগিতা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিছিল।
ৰাজনীতিবিদসকলে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাৰ কথা দোহাৰে, ছদ্ম-সন্ত্ৰাসবাদীৰ ব্যৱহাৰক গৰিহণা দিয়ে আৰু সন্ত্ৰাসবাদী গোটবোৰক কোনো লজিষ্টিক, বিত্তীয় বা সামৰিক সহায় অস্বীকাৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাক সীমান্তপাৰ আক্ৰমণকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ আৰম্ভ বা পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
COVID-19 মহামাৰীৰ মোকাবিলা ৰ বাবে কোৱাডৰ চলিত প্ৰচেষ্টাৰ পৰ্যালোচনা কৰি ৰাজনীতিবিদসকলে ভাৰতত জৈৱিক-ই সুবিধাৰ বৰ্ধিত উৎপাদন ক্ষমতাক আদৰণি জনায় আৰু কোনে ই.ইউ.এল. অনুমোদনৰ ওপৰত আগতীয়া সিদ্ধান্ত ল'বলৈ আহ্বান জনায়, যাতে ভেকছিন বিতৰণ আৰম্ভ কৰিব পৰা যায়। নেতাসকলে ২০২২ চনৰ এপ্ৰিলত কোৱাড ভেকছিন অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত থাইলেণ্ড আৰু কম্বোডিয়ালৈ ভাৰতে প্ৰেৰণ কৰা মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকছিনৰ ৫,২৫,০০০ পালিৰ উপহাৰক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বিতৰণ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰা, জিনোমিক নিৰীক্ষণ আৰু নিদানিক পৰীক্ষণত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক স্বাস্থ্য সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰা, আৰু বিশ্বব্যাপী স্বাস্থ্য সুৰক্ষা গাঁথনি শক্তিশালী কৰি মহামাৰীটো নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰি থাকিব।
কোৱাড জলবায়ু পৰিৱৰ্তন কাৰ্য আৰু প্ৰশমন পেকেজ (Q-CHAMP) ঘোষণা; সেউজীয়া হাইড্ৰজেন আৰু জলবায়ু আৰু দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ দিশত প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰিবলৈ সেউজ জাহাজ চলাচল কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জলবায়ু বিত্ত আৰু প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ সহযোগত CoP 26 ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে অঞ্চলটোৰ দেশসমূহক সহায় কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে।
গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত চলি তৎপৰতাৰ অংশ হিচাপে, গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি যোগান শৃংখলাৰ নীতিৰ ওপৰত কোৱাডৰ সাধাৰণ বিবৃতি আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই চাৰিখন দেশে অঞ্চলটোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ চাইবাৰ নিৰাপত্তা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ক্ষমতা নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীৰ সমন্বয় সাধন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক বিশ্বাসযোগ্য গোলকীয় যোগান শৃংখলা গঢ়ি তোলাৰ বাবে কোৱাডৰ অধিক সহযোগিতাৰ আহ্বান জনায় আৰু ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে দেশত গ্ৰহণ কৰা আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলত দুৰ্যোগৰ প্ৰতি অধিক কাৰ্যকৰী আৰু সময়মতে সঁহাৰি দিবলৈ ৰাজনীতিবিদসকলৰ দ্বাৰা মানৱীয় সহায় আৰু দুৰ্যোগ সাহায্যৰ ওপৰত এক কোৱাড অংশীদাৰীত্ব (এইচএডিআৰ) ঘোষণা কৰা হৈছিল।
ৰাজনীতিবিদসকলে জলবায়ু সম্পৰ্কীয় ঘটনা, দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতি আৰু সামুদ্ৰিক সম্পদৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰ নিৰীক্ষণত সহায় কৰিবলৈ কোৱাড উপগ্ৰহ ডাটা পৰ্টেলৰ জৰিয়তে পৃথিৱী পৰ্যৱেক্ষণ তথ্যৰ বাবে অঞ্চলটোৰ দেশসমূহৰ বাবে সম্পদ উপলব্ধ কৰিবলৈ সন্মত হয়। সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে মহাকাশ-আধাৰিত তথ্য আৰু প্ৰযুক্তিব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ দীৰ্ঘম্যাদী সামৰ্থ্যৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, ভাৰতে এই প্ৰচেষ্টাত সক্ৰিয় ভূমিকা পালন কৰিব।
কোৱাড নেতাসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰ সজাগতা প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়, যি দেশসমূহক এইচএডিআৰ ঘটনাৰ প্ৰতি সঁহাৰি দিয়াত আৰু অবৈধ মাছ ধৰাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব।
ৰাজনীতিবিদসকলে আছিয়ানৰ ঐক্য আৰু কেন্দ্ৰীয়তাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অটল সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ আশাৰ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোৱাডৰ ইতিবাচক আৰু গঠনমূলক কাৰ্যসূচী পূৰণ আৰু অঞ্চলটোৰ বাবে স্পষ্ট লাভালাভ দেখুওৱাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ৰাজনীতিবিদসকলে তেওঁলোকৰ আলোচনা আৰু পৰামৰ্শ অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হৈছিল আৰু ২০২৩ চনত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ দ্বাৰা অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া সন্মিলনৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিল।