Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Bharat Drone Mahotsav at Pragati Maidan, Delhi
27 MAY 2022 3:27PM by PIB Delhi
Present on the dais are my colleagues from the Union Cabinet, all the guests gathered from across the country at the Bharat Drone Mahotsav, other dignitaries present here, and ladies and gentlemen!
I congratulate all of you for organizing this Bharat Drone Mahotsav. I can see all the senior people sitting in front of me. I got late. It was not because I came late. I came here on time, but I was so engrossed at the exhibition of drones that I could not keep track of time. I came here late, yet I could hardly see ten percent of the exhibits, but I was very impressed. Wish I had more time, so that I could go to each stall and watch the works of the youth and listen to their stories. Though I could not visit all the stalls, yet I would urge all the government departments and officers at different levels who play a role in policy making to spend at least two-three hours here and try to understand each and every thing. They can find many technologies which can be used in their offices. There are many such initiatives which we can adopt in governance. However, it was a very pleasant experience for me as the youths at different stalls proudly claimed their products were made in India and they had developed them indigenously.
Friends,
Our farmers, drone engineers, start-ups and leaders of various companies from across the country are also present in this Mahotsav. And I am sure that thousands of people are going to be a part of it in the next two days. At one of the exhibitions, I saw those who actually run their business with drones. I was also fortunate to meet many young farmers who are using drone technology in agriculture. I also met young engineers who are promoting drone technology. Today 150 drone pilot certificates have also been given here. I extend my best wishes to all those drone pilots and everyone involved in it.
Friends,
It is amazing to see the enthusiasm regarding drone technology in India. The energy that is visible is a reflection of the quantum jump in the drone services and drone-based industries in India. It shows the enormous possibilities of employment generation in India. Today, India is moving at a fast pace towards becoming the doyen in drone technology in the world on the back of its start-up strength.
Friends,
This festival is not only a celebration of technology but also of new governance of new India and unprecedented positivity towards new experiments. Incidentally, this was the time eight years ago when we started implementing new mantras of good governance in India. We made ease of living and ease of doing business our priority following the path of Minimum Government, Maximum Governance. Following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, we chose the path of connecting every citizen and every region of the country with the government. We relied on modern technology and made it a part of the system to bridge the divide of accessibility and delivery of services in the country. A very small section of the country had access to technology and it was assumed that technology was meant only for the rich. It has no place in the life of an ordinary human being. By changing that whole mindset, we have taken many steps towards making technology accessible to all and we are going to take further steps.
Friends,
We have often seen some people try to create fear to shun technology. ‘It will lead to this or that if new technology comes’. It is true that there used to be a clock tower in the whole city once upon a time. The village was dependent on time when its clock rang. Who would have thought then that there would be a watch on every wrist? They would have found it strange when the change happened. There would still be some people wishing to install a clock tower in their villages. It was useful at some point. In other words, we need to change ourselves and the systems accordingly and only then progress is possible. We have also experienced this during the corona vaccination drive. Technology was considered a part of the problem during the earlier governments and efforts were also made to prove that it was anti-poor. As a result, there was an atmosphere of indifference regarding the use of technology in governance before 2014. Only a handful people adopted it according to their interest, but it did not become a part of the system. The country's poor, underprivileged and the middle-class people suffered the most and the people who were full of aspirations were forced to live in despair.
Friends,
There is no denying that new technology causes disruption. It seeks new mediums, writes new chapters and creates new paths and new systems. We all have seen how simple things were turned out to be difficult. I don't know how many of you would have stood in a queue for food grains, kerosene and sugar at the ration shop in your childhood. There was a time when one spent hours in the queue for this. I remember that I had this fear in my childhood that what if the grains run out of shortage or the shop closes by the time my number comes. The same fear existed among the poor seven-eight years ago. But I am satisfied that we have put an end to this fear today with the help of technology. Now there is a belief among the people that they will get what they deserve. Technology has played a huge role in ensuring last mile delivery and taking forward the vision of saturation. And I know that we can achieve the goal of ‘Antyodaya’ (welfare of all) by moving forward at the same pace. The experience of the last 7-8 years strengthens my faith further. My confidence is growing. It is due to the trinity of JAM -- Jan Dhan, Aaadhar and Mobile that today we are able to deliver ration to the poor with complete transparency across the country. We ensured free ration to 80 crore poor even during this pandemic.
Friends,
It is our power to correctly design, efficiently develop and implement our technology solutions that today India is successfully running the world's largest vaccination campaign. With the help of the robust UPI framework developed by the country, lakhs of crores of rupees are being transferred directly to the bank account of the poor. Women, farmers and students are now getting help directly from the government. In the new India of the 21st century, we have made technology an important tool to give new strength, speed and scale to the country. Today we are developing the right solutions related to technology and we have also developed the skill to scale up them. Promoting drone technology in the country is another means of taking forward this commitment of good governance and ease of living. We have got another such smart tool in the form of a drone, which is going to become a part of the life of ordinary Indians very soon. Be it our cities or remote villages and countryside areas, farms or playgrounds, work related to defence or disaster management, the use of drones is going to increase everywhere. Similarly, whether it is the tourism sector, media, or film industry, drones will help in increasing both quality and content there. We are going to see more use of drones in the coming days than what is being used now. I hold a PRAGATI meeting every month. The Chief Secretaries of all the states are on the screen and there are discussions on many topics. I urge them to give me a live demonstration of the project going on with the drone. So, it becomes very easy to coordinate things and it also facilitates decision making. When the reconstruction of Kedarnath started, it was difficult for me to go to Kedarnath every time, but I used to regularly monitor the development work through drones during the review meetings in my office. Now-a-days, if one has to check quality in the government works, it is not necessary to inform them in advance that I am coming for inspection. Then everything will be fine. If I send a drone, it comes with all the information without their knowledge.
Friends,
Drone technology is also going to play an important role in making the life of the farmer in the village more convenient and prosperous. Today, there are good roads, electricity and water in the villages, optical fiber is reaching and digital technology has expanded unprecedentedly, but still most of the work related to land and agriculture in the villages happens with the old system. There is every kind of wastage in that old system, there are many problems too, and productivity is not known. The people of our villages and our small farmers suffer the most. The land and resources of the small farmers are not enough to challenge the disputes and they can make rounds of courts. You see, the administration is entirely dependent on the employees of the revenue department from land records to assessing crop damage during droughts or floods. The greater the human interface, the greater the lack of trust, and rise of conflicts. If there are disputes then there is also a waste of time and money. If a person makes estimates then accurate estimates are not possible. A new tool in the form of drone has come as a powerful and effective means to overcome all these problems.
Friends,
The PM Svamitva Yojana is also an example of how drone technology is becoming the basis of a big revolution. Under this scheme, digital mapping of every property in the villages of the country is being done and digital property cards are being given to the people for the first time. Human intervention has reduced and as a result the scope for discrimination has ended. Drones have played a big role in this. A while back I also got an opportunity to understand the technology of flying a Svamitva drone. I got late because of that also. I am happy that about 65 lakh property cards have been generated in the country so far with the help of drones. And the ones who have got this card are satisfied that they have got the correct details of their lands. They have said this with complete satisfaction. Otherwise, it takes years to reach a consensus if we have to measure a small piece of land.
Friends,
Today we can see our farmers are increasingly attracted towards drone technology, there is an enthusiasm and they are ready to adopt it. This has not happened all of a sudden. This is because the use of technology has increased in the agriculture sector in the last 7-8 years. Now technology is not a stranger to the farmers. Once they see it and check it and if they have faith they do not make delays in adopting it. While I was talking to farmers, an engineer from Madhya Pradesh told me that people now call him ‘drone wala’. He is an engineer, but he is known for drones. He said once the farmers told him that the cultivation of pulses can be increased if there is a drone. They told him that it is difficult to spray pesticides in the field of pulses because of the height of the crop. Half of the pesticides get sprayed on their body. He said it would now become easy to take care of the crops and spray pesticides on crops higher than the height of humans because of drones. It will now be easier to cultivate pulses. How things change if a person works with the farmers in the villages.
Friends,
Today, we have made efforts to bring technology in the agriculture sector and Soil Health Card has emerged as a great force in itself for our farmers. These drone services can become soil testing labs in villages and there can be new employment avenues. The farmers can get their soil tested every time to know the requirements needed for their soil. Micro irrigation and sprinkler are becoming part of the modern irrigation system. Look at the use of GPS technology in crop insurance scheme, digital market like e-NAM, neem coated urea, or direct money transfer in the account of farmers through technology! The efforts made in the last eight years have greatly strengthened the confidence of the farmers in technology. Today the farmers of the country are more comfortable with technology and adopting it effortlessly. Now drone technology is going to take our agriculture sector to another level. So far, how much and which manure has to be put on soil, what is deficient in the soil and the amount of irrigation have been based on rough estimates. This has been a major reason for low yields and crop failure. But smart technology-based drones can be of great use. Drones can also identify which plant, or which part of the plant, is affected. And that's why it doesn't spray indiscriminately, but sprays smartly. This also saves the cost of expensive pesticides. In short, the small farmers will also get power and speed and their progress will also be ensured with the help of drone technology. As we celebrate the Amrit Mahotsav of freedom, it is my dream that everyone in India should have a smartphone, a drone in every field and prosperity in every home.
Friends,
We are strengthening the network of health and wellness centers in every village of the country and promoting telemedicine. The delivery of medicines and other items in villages has been a major challenge and there is going to be a possibility of delivery by drone in a very short time and at a faster speed. We have also experienced the benefit of the delivery of the Covid vaccines by drone. It can prove to be very helpful in providing quality health services to remote tribal, hilly and inaccessible areas.
Friends,
There is another aspect of technology to which I would like to draw your attention. In the past, technology and its inventions were considered for the elite class. Today we are making technology available to masses first. Drone technology is also an example. There were a lot of restrictions on drones till a few months back. We have removed most of the restrictions in a very short time. We are also moving towards creating a strong drone manufacturing ecosystem in India through schemes like PLI. When technology goes to the masses, then the possibilities of its use also increase. Today our farmers, students and start-ups are looking for new possibilities with drones. With the drone technology available to the farmers in the villages, the possibility of using it more in various fields has also increased. You will see that different types of uses of drones will emerge not only in the cities but also in the countryside and our countrymen will innovate more in this regard. I believe there will be more experiments in drone technology and it will have new uses in the near future.
Friends,
Today I invite all the investors of the country and the world to tap similar possibilities in India. This is the right time for India and the world to develop the best drone technology from here. I would appeal to the experts and to the people of the world of technology to expand drone technology as much as possible and take it to as many people as possible. I also call upon the youth of the country to come forward with new start-ups in the field of drones. I am sure together we will play our part in empowering common people with the drone technology. It can also help the police in terms of security. Drones can also be useful in occasions like Kumbh Mela. Drones can provide solutions to the problems of traffic jams. It can be used in so many ways. We need to integrate our systems with these technologies. Today I was watching drones dropping seeds for trees in the forests through bullets. When drones were not there, I did an experiment. I do local experiments. There was no such technology then. When I was the Chief Minister of Gujarat, I found that it was difficult to plant trees in mountains. What did I do? I took the help of those involved in gas balloons. I told them to put seeds in the balloons and release them on the mountains. When the balloons would hit the ground, seeds would scatter. And when the rains come, the seeds would hopefully grow into trees. Today drones are doing the same thing effortlessly. The seeds can be geo-tracked, or whether they are turning into trees or not. We can also monitor forest fires through the use of drones. We can take prompt action even in the event of a small incident. That is we can use drones for imaginary things and expand our systems. I am sure that this Drone Mahotsav will be useful to many from the point of view of curiosity. Moreover, those visiting the exhibition would be prompted to do something new, would attempt to bring changes and try to introduce them to various systems so that we can achieve the technology-driven delivery ultimately. With this belief, I once again wish you all the very best.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানত ইণ্ডিয়া ড্ৰোন ফেষ্টিভেলৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
27 MAY 2022 3:27PM by PIB Guwahati
মঞ্চত উপৱিষ্ট কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত উপস্থিত থকা মোৰ সহকৰ্মীসকল, সমগ্ৰ দেশৰ সকলো অতিথি ভাৰত দ্ৰোণ মহোৎসৱত সমবেত হৈছিল, ইয়াত উপস্থিত থকা অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
ভাৰত দ্ৰোণ মহোৎসৱ আয়োজন কৰাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। মই ইয়াত সকলো জ্যেষ্ঠ লোকক মোৰ সন্মুখত বহি থকা দেখিছোঁ। মই আহিবলৈ পলম কৰিছিলোঁ। পলম হোৱাৰ কাৰণ এইটো নহয় যে মই পলমকৈ আহিছিলো। মই সময়মতে ইয়াত আছিলো। কিন্তু এইটো ড্ৰোনৰ প্ৰদৰ্শনী। তেওঁৰ ফালে চাই মোৰ এনে লাগিছিল যে মই সময়ৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰো। মই ইমান পলম কৰিছিলোঁ তথাপিও মই দহ শতাংশ বস্তু দেখা নাপালোঁ আৰু মই ইমান প্ৰভাৱিত হ'লোহেঁতেন, মোৰ সময় থাকিলে ভাল হ'লহেঁতেন, মই গোটেই ফালে এটা ষ্টললৈ গ'লোহেঁতেন আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে কৰা কামবোৰ চালোহেঁতেন, তেওঁলোকৰ কাহিনী শুনিলোহেঁতেন। মই সকলো কৰিব নোৱাৰিলোঁ, কিন্তু মই যি কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ, মই আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ কৰিম, মই চৰকাৰৰ সকলো বিভাগক অনুৰোধ কৰিম যে আপোনাৰ বিভিন্ন স্তৰৰ বহুতো বিষয়া আছে, যাৰ নীতি নিৰ্ধাৰণত ভূমিকা আছে। তেওঁলোকে ইয়াত দুই বা তিনি ঘণ্টা সময় ল'ব লাগিব, এটা কথা জানিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগিব। ইয়াত তেওঁলোকে প্ৰযুক্তিটো চাবলৈ পাব আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ কাৰ্যালয়ত জানিব যে এই প্ৰযুক্তিটো ইয়াত এনেকুৱা ব্যৱহাৰহ'ব পাৰে। অৰ্থাৎ শাসনৰ ক্ষেত্ৰত এনে বহুতো পদক্ষেপ আছে, যিবোৰ আমি ইয়াৰ আধাৰত চলাব পাৰোঁ। কিন্তু মই সঁচাকৈয়ে কওঁ যে এইটো আজি মোৰ বাবে এক অতি আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা আছিল, আৰু মই আৰু ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্ম সুখী আছিলোঁ যে মই যিবোৰ ষ্টললৈ গৈছিলো, তেওঁলোকে অতি গৌৰৱেৰে কৈছিল, মহাশয়, এইটো ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আমি এই সকলোবোৰ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এই উৎসৱত, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাৰ কৃষকসকল ভাই-ভনী, ড্ৰোন অভিযন্তা আছে, ষ্টাৰ্ট-আপও আছে, বিভিন্ন কোম্পানীৰ নেতাও ইয়াত উপস্থিত আছে। আৰু দুদিনৰ ভিতৰত হাজাৰ হাজাৰ লোক ইয়াত এই উৎসৱৰ অংশ হ'বলৈ গৈ আছে, মই নিশ্চিত। আৰু এই মুহূৰ্তত মই এখন প্ৰদৰ্শনীও দেখিছিলো, কিন্তু যিসকলে প্ৰকৃততে ড্ৰোনেৰে তেওঁলোকৰ কাম চলায়। আৰু ইয়াত মই বহুতো যুৱ কৃষকক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো, যিসকলে কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত ড্ৰোন প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আছে। মই যুৱ অভিযন্তাসকলকো লগ পাইছিলো যিসকলে ড্ৰোন প্ৰযুক্তিক উৎসাহিত কৰি আছে। আজি, ইয়াত 150 টা ড্ৰোন পাইলট প্ৰমাণপত্ৰও প্ৰদান কৰা হৈছে। মই এই সকলো ড্ৰোন পাইলট আৰু এই কামৰ সৈতে জড়িত সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে ভাৰতত যি উৎসাহ দেখা গৈছে সেয়া আশ্চৰ্যজনক। দৃশ্যমান শক্তি হৈছে ভাৰতত ড্ৰোন সেৱা আৰু ড্ৰোন-আধাৰিত উদ্যোগৰ দীঘলীয়া জাঁপৰ প্ৰতিফলন। ই ভাৰতত নিযুক্তি সৃষ্টিৰ এক উদীয়মান বৃহৎ খণ্ডৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰে। আজি ভাৰতে ষ্টাৰ্ট-আপ শক্তিৰ আধাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ড্ৰোন প্ৰযুক্তি বিশেষজ্ঞ হোৱাৰ দিশত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এই উৎসৱ কেৱল প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ উৎসৱ নহয়, নতুন ভাৰতৰ নতুন শাসন, নতুন পৰীক্ষাৰ প্ৰতি অভূতপূৰ্ব ইতিবাচকতা। ঘটনাক্ৰমে, এইটো সেই সময় আছিল যেতিয়া 8 বছৰ আগতে ভাৰতত আমি সুশাসনৰ নতুন মন্ত্ৰ ৰূপায়ণ কৰা আৰম্ভ কৰিছিলো। নিম্নতম চৰকাৰ, সৰ্বাধিক শাসন, জীৱন ধাৰণৰ সহজতা, ব্যৱসায় কৰাৰ সুচলতাৰ পথ অনুসৰণ কৰি, আমি ইয়াক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আমি সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰিছো আৰু দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিক, প্ৰতিটো অঞ্চলক চৰকাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। সুবিধা, প্ৰৱেশাধিকাৰ, বিতৰণৰ দেশত আমি অনুভৱ কৰা বিভাজনৰ বাবে, আমি আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিছিলো, যাৰ ফলত ইয়াক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দলং হিচাপে প্ৰণালীৰ অংশ কৰি তুলিছিলোঁ। দেশৰ এটা অতি সৰু অংশই যি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰিছিল, আমাৰ ওচৰত এই অনুমিত প্ৰযুক্তি আছে, অৰ্থাৎ বৃহৎ সংখ্যক লোক। সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনত তেওঁৰ কোনো স্থান নাই। সেই সমগ্ৰ মানসিকতা সলনি কৰি, আমি প্ৰযুক্তিক সাধাৰণ মানুহৰ বাবে উপলব্ধ কৰাৰ দিশত বহুতো পদক্ষেপ লৈছো, আৰু ইয়াক আৰু আগুৱাই নিবলৈ গৈ আছো।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ কথা আহে, আমি দেখিছোঁ, ইয়াত কিছুমান লোকে ইয়াৰ প্ৰতি ভয় দেখুৱাই প্ৰযুক্তিক অস্বীকাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। যেতিয়া এই প্ৰযুক্তি আহিব, এইটো ঘটিব, এইটো ঘটিব। এতিয়া এইটো সঁচা যে এসময়ত গোটেই চহৰখনত এটা টাৱাৰ আছিল। তেওঁৰ ঘড়ীৰ সময় বাজি উঠিছিল আৰু গাওঁখনৰ সময় ঠিক আছিল যেতিয়ালৈকে কোনে ভাবিছিল যে প্ৰতিটো ৰাস্তাত সকলোৰে মণিবন্ধত ঘড়ী থাকিব? গতিকে যেতিয়া পৰিৱৰ্তন টো আহিছে, তেওঁলোকেও নিশ্চয় আচৰিত অনুভৱ কৰিছিল আৰু আজিও কিছুমান লোক থাকিব, যিসকলে অনুভৱ কৰিছিল যে আমি গাওঁখনত এটা টাৱাৰ নিৰ্মাণ কৰিব লাগে আৰু আমি তাত এটা ঘড়ীও ৰাখিব লাগে। ই কোনো সময়ত উপযোগী হ'ব, অৰ্থাৎ যি পৰিৱৰ্তন হয়। সেই পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে, আমি নিজকে সলনি কৰোঁ, প্ৰণালীবোৰ সলনি কৰোঁ, তেতিয়াহে প্ৰগতি সম্ভৱ হয়। শেহতীয়া কৰোনা টিকাকৰণৰ সময়তো আমি বহুত অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰবোৰৰ সময়ত, প্ৰযুক্তিক সমস্যাটোৰ অংশ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল, ইয়াক দৰিদ্ৰবিৰোধী বুলি প্ৰমাণ কৰাৰ প্ৰয়াসও কৰা হৈছিল। এই কাৰণে, ২০১৪ চনৰ আগতে, শাসনত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে এক প্ৰকাৰৰ উদাসীনতা আছিল। যদি কোনোবাই নিজৰ স্বাৰ্থ অনুসৰি এইটো কৰিছে, তেন্তে তেওঁ এইটো কৰিছে, আইনৰ প্ৰকৃতি প্ৰস্তুত কৰা হোৱা নাই। ইয়াৰ আটাইতকৈ বেছি ক্ষতি হৈছে দেশৰ দৰিদ্ৰ, দেশৰ বঞ্চিত, দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু যিসকল আশা-আকাংক্ষাৰে পৰিপূৰ্ণ আছিল তেওঁলোক হতাশাগ্ৰস্থ হৈ জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি অস্বীকাৰ নকৰোঁ যে নতুন প্ৰযুক্তিয়ে ব্যাঘাত আনিছে। তাই নতুন মাধ্যম বিচাৰে, তাই নতুন অধ্যায় লিখিছে। ই নতুন পথ, নতুন প্ৰণালীও সৃষ্টি কৰে। আমি সকলোৱে দেখিছোঁ যে জীৱনৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বহুতো সহজ বিষয় তৈয়াৰ কৰাটো কিমান কঠিন আছিল। মই নাজানো আপোনালোকৰ কিমানজনে শৈশৱত শস্যৰ বাবে, কেৰাচিনৰ বাবে, চেনীৰ বাবে ৰেচন দোকানত শাৰী পাতিলেহেঁতেন। কিন্তু এটা সময় আছিল যেতিয়া এই কামত শাৰী পাতি থাকোতে ঘণ্টা পাৰ হৈ গৈছিল। আৰু মোৰ শৈশৱৰ কথা মনত আছে যে সদায় এটা ভয় আছিল যে মোৰ নম্বৰ টো ওলাই অহাৰ সময়ত, শস্য শেষ হৈ যাব, দোকানখন বন্ধ হোৱাৰ সময় নহ'ব? এই ভয় টো নিশ্চয় 7-8 বছৰ আগতে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকৰ জীৱনত আছিল। কিন্তু মই সন্তুষ্ট যে আজি প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ সহায়ত আমি এই ভয়ৰ অৱসান ঘটাইছো। এতিয়া মানুহৰ ওপৰত এটা বিশ্বাস আছে যে তেওঁলোকৰ অধিকাৰ কি, তেওঁলোকে ইয়াক পাব। প্ৰযুক্তিয়ে অন্তিম মাইল বিতৰণ নিশ্চিত কৰাত, সংপৃক্ততাৰ দৃষ্টিভংগী আগবঢ়োৱাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। আৰু মই জানো যে আমি এই গতিত আগবাঢ়িব পাৰোঁ আৰু অন্ত্যোদয়ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰো। যোৱা ৭-৮ বছৰৰ অভিজ্ঞতাই মোৰ বিশ্বাস শক্তিশালী কৰে। মোৰ বিশ্বাস বাঢ়িছে। জন ধন, আধাৰ আৰু ম'বাইল-জেএএমৰ এই ত্ৰিমূৰ্তিৰ বাবে, আজি আমি সমগ্ৰ দেশতে সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰ সৈতে দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৰেচন আদি প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আনকি এই মহামাৰীৰ সময়তো আমি ৮০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক বিনামূলীয়া ৰেচন নিশ্চিত কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰযুক্তিসমাধানবোৰ সঠিকভাৱে ডিজাইন, বিকাশ আৰু সঠিকভাৱে ৰূপায়ণ কৰাৰ শক্তিহৈছে যে আজি ভাৰতে সফলতাৰে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান চলাই আছে। আজি দেশখনে বিকশিত কৰা শক্তিশালী, ইউ.পি.আই. ফ্ৰেমৱৰ্কৰ সহায়ত, লাখ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। মহিলা, কৃষক, শিক্ষাৰ্থীসকলে এতিয়া চৰকাৰৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ সহায় লাভ কৰিছে। একবিংশ শতিকাৰ নতুন ভাৰতত, যুৱ ভাৰতত, আমি দেশক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ, গতি আৰু স্কেল প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰযুক্তিক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সঁজুলি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো। আজি, আমি প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সঠিক সমাধান বিকশিত কৰি আছো আৰু সেইবোৰ কঢ়িয়াই অনাৰ দক্ষতাও বিকশিত কৰিছো। দেশত ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰ হৈছে সুশাসনৰ সহজ জীৱনধাৰণৰ এই প্ৰতিশ্ৰুতিক আগুৱাই নিয়াৰ আন এক উপায়। ড্ৰোন হিচাপে, আমাৰ ওচৰত এনে আন এটা স্মাৰ্ট সঁজুলি আছে যি অতি সোনকালেই সাধাৰণ ভাৰতীয়ৰ জীৱনৰ অংশ হ'ব। আমাৰ চহৰ হওঁক বা দেশৰ দূৰৱৰ্তী গাওঁ অঞ্চল হওঁক, খেতিপথাৰ হওঁক বা খেলপথাৰ হওঁক, প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কীয় কাম হওঁক বা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা হওঁক, সকলো ঠাইতে ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাব। একেদৰে, পৰ্যটন খণ্ডই হওঁক, সংবাদ মাধ্যম হওঁক, চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগ হওঁক, ড্ৰোনে এই ক্ষেত্ৰবোৰত মানদণ্ড আৰু সমল দুয়োটা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব। আমি এই মুহূৰ্তত ব্যৱহাৰ কৰাতকৈ অনাগত দিনবোৰত ড্ৰোনৰ বহুত বেছি ব্যৱহাৰ চাবলৈ গৈ আছো। মই চৰকাৰত প্ৰতি মাহে এটা প্ৰগতি কাৰ্যসূচী চলাওঁ। সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিবসকল পৰ্দাত আছে, টিভিত আলোচনা হৈছে আৰু বহুতো বিষয় আলোচনা কৰা হৈছে, আৰু মই তেওঁলোকক অনুৰোধ জনাইছো যে ড্ৰোনৰ সৈতে চলি থকা প্ৰকল্পটো। মোক তাত সম্পূৰ্ণ Demonstration দিয়ক। গতিকে মই সহজে বস্তুবোৰ সমন্বয় কৰোঁ আৰু তাত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰোঁ। যেতিয়া কেদাৰনাথৰ পুনৰ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল, এতিয়া যেতিয়াই মোৰ বাবে কেদাৰনাথলৈ যোৱাটো কঠিন আছিল, মই নিয়মীয়াকৈ কেদাৰনাথলৈ কেনেকৈ যাম, কেদাৰনাথত কিমান দ্ৰুতগতিত কাম চলি আছে, তাৰ পৰা কিমান দ্ৰুতগতিত, তাৰ পৰা, যেতিয়াই ড্ৰোনৰ দ্বাৰা মোৰ কাৰ্যালয়ত নিয়মীয়াকৈ বহি ইয়াৰ পৰ্যালোচনা সভা হৈছিল, মই ড্ৰোনৰ সহায়ত নিয়মীয়াকৈ কেদাৰনাথৰ উন্নয়নৰ কাম নিৰীক্ষণ কৰিছিলো। অৰ্থাৎ আজি চৰকাৰী কামৰ মানদণ্ড চাব লাগিব। গতিকে মই আপোনাক আগতীয়াকৈ ক'ব নালাগে যে মই তালৈ পৰিদৰ্শনৰ বাবে যাব লাগিব, তেতিয়া সকলো ঠিক হৈ যাব। মই ড্ৰোনটো প্ৰেৰণ কৰোঁ, ঠিকনাটো ইয়াৰ সৈতে আহে আৰু তেওঁলোকে আনকি নাজানে যে মই তথ্যটো লৈছো।
বন্ধুসকল,
ড্ৰোন প্ৰযুক্তিয়ে গাওঁখনৰ কৃষকৰ জীৱনআধুনিক সুবিধাজনক, অধিক সমৃদ্ধিশালী কৰি তোলাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। আজি, ভাল ৰাস্তা বোৰ গাওঁবোৰত উপনীত হৈছে, বিদ্যুৎ আৰু পানী উপনীত হৈছে, অপ্টিকেল ফাইবাৰ গৈ আছে, ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ হৈছে। কিন্তু তথাপিও, গাওঁখনত ভূমি, খেতি ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বেছিভাগ কাম পুৰণি প্ৰণালীৰ পৰা সম্পন্ন কৰিব লাগিব। সেই পুৰণি প্ৰণালীত সকলো ধৰণৰ অপচয় আছে, বহুতো সমস্যা আছে, আৰু উৎপাদনশীলতাই নাজানে যে কিবা ঘটিছে নেকি। আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ষতি হৈছে আমাৰ গাওঁৰ লোকসকলৰ বাবে, আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে, আৰু আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে অধিক। ক্ষুদ্ৰ কৃষকজনৰ ভূমি আৰু সম্পদ বিবাদক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ বাবে আৰু আদালতৰ আদালতত ঘূৰি ফুৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত নহয়। এতিয়া, চাওক, ভূমিৰেকৰ্ডৰ পৰা খৰাং-বান সাহায্যত শস্যৰ ক্ষতিলৈকে, সকলো ঠাইতে প্ৰণালীটো ৰাজহ বিভাগৰ কৰ্মচাৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। Human Interface যিমানে বেছি হয়, বিশ্বাসৰ অভাৱ সিমানে বেছি হয়, আৰু তাৰ পৰা অধিক বিবাদ উদ্ভৱ হয়। যদি বিবাদ হয়, তেন্তে সময় আৰু ধনো অপচয় হয়। যদি মূল্যাঙ্কনবোৰ মানুহৰ অনুমানৰ পৰা কৰা হয়, তেনেহ'লে ই ইমান সঠিক অনুমান যেন নালাগে। এই সকলো বোৰ অসুবিধা দূৰ কৰাৰ বাবে নিজৰ অধিকাৰত এক শক্তিশালী কাৰ্যকৰী মাধ্যম হিচাপে আমাৰ সন্মুখত এটা নতুন সঁজুলি আহিছে।
বন্ধুসকল,
ড্ৰোন প্ৰযুক্তি কেনেকৈ এটা ডাঙৰ বিপ্লৱৰ আধাৰ হৈ পৰিছে তাৰ এটা উদাহৰণ হ'ল প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ স্বামীত্ব আঁচনি। এই আঁচনিৰ অধীনত, প্ৰথমবাৰৰ বাবে, দেশৰ গাওঁবোৰৰ প্ৰতিটো সম্পত্তি ডিজিটেলভাৱে মেপ কৰা হৈছে, ডিজিটেল সম্পত্তি কাৰ্ড জনসাধাৰণক দিয়া হৈছে। ইয়াত, মানুহৰ হস্তক্ষেপ হ্ৰাস কৰা হৈছে, আৰু বৈষম্যৰ সুযোগ নাইকিয়া কৰা হৈছে। ড্ৰোনে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। অলপ আগতে মই এটা মালিকানাধীন ড্ৰোন উৰাবলৈ, ইয়াৰ প্ৰযুক্তি বুজি পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। এইটো তেওঁৰ বাবেও কিছু সময়ৰ বাবে আছিল। মই সুখী যে ড্ৰোনৰ সহায়ত এতিয়ালৈকে দেশত প্ৰায় ৬৫ লাখ সম্পত্তি কাৰ্ড সৃষ্টি হৈছে। আৰু যিজনে এই কাৰ্ডখন পাইছে, তেওঁ সন্তুষ্ট যে হয়, মোৰ ওচৰত থকা সকলো ভূমি, মই সঠিক বিৱৰণ পাইছো। সম্পূৰ্ণ সন্তুষ্টিৰে, তেওঁ এইকথা কৈছে। অন্যথা, আমাৰ ওচৰত জুখিবৰ বাবে সৰু ঠাই থাকিলেও, এক সন্মতি পাবলৈ বা গঢ়িবলৈ বছৰ বছৰ লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি দেখিছোঁ যে আমাৰ কৃষকসকল ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি ক্ৰমান্বয়ে আকৰ্ষিত হৈছে, তেওঁলোকৰ মাজত এক উৎসাহ আছে, তেওঁলোকে ইয়াক গ্ৰহণ কৰিবলৈ সাজু হৈছে। এইটো তেনেকুৱা হোৱা নাই। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে যোৱা 7-8 বছৰত কৃষি খণ্ডত যিধৰণে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, প্ৰযুক্তি এতিয়া কৃষকসকলৰ বাবে এক শখ নহয়, আৰু এবাৰ কৃষকে ইয়াক দেখিলে, তেওঁ ইয়াৰ অলপ হিচাপ লয় আৰু যদি তেওঁৰ বিশ্বাস প্ৰতিষ্ঠা হয়, তেন্তে তেওঁ ইয়াক গ্ৰহণ কৰাত পলম নকৰে। এই মুহূৰ্তত, যেতিয়া মই বাহিৰৰ কৃষকসকলৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো, মধ্য প্ৰদেশৰ এজন অভিযন্তাই মোক কৈছিল যে মানুহে এতিয়া মোক ড্ৰোন বুলি কয়। "মই এজন অভিযন্তা আছিলোঁ, কিন্তু এতিয়া মোক ড্ৰোন চালক হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ আমাক ক’লে যে ছাৰ চাওক, মই তেতিয়া তেওঁক কৈছিলো যে তুমি কি ভৱিষ্যত দেখিছা? তেতিয়া তেওঁ মোক কৈছিল যে ছাৰ, চাওক যেতিয়া মাহজাতীয় শস্য বিষয় হৈ উঠিছে, গতিকে আমাৰ ইয়াৰ খেতি হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমি কৃষি খণ্ডত প্ৰযুক্তি অনাৰ চেষ্টা কৰিছো। মাটিস্বাস্থ্য কাৰ্ডআমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে নিজৰ বাবে এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আৰু মই বিচাৰিম যে এইবোৰ হৈছে ড্ৰোনৰ সেৱা, গাওঁৰ পৰা গাওঁৰ মাটিৰ সোৱাদ লোৱা পৰীক্ষাগাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰি, নতুন নিযুক্তি ক্ষেত্ৰ মুকলি কৰিব পাৰি। আৰু কৃষকজনে প্ৰতিবাৰেই তেওঁৰ মাটিৰ সোৱাদ লৈ সিদ্ধান্ত ল'ব পাৰে যে মোৰ এই মাটিত এইটো প্ৰয়োজন, এইটোৱেই প্ৰয়োজনীয়তা। ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন, স্প্ৰিঙ্কলাৰ এই সকলোবোৰ বস্তু আধুনিক জলসিঞ্চন প্ৰণালীৰ অংশ হৈ পৰিছে। এতিয়া, চাওক, শস্য বীমা আঁচনিৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ কাম টো হ'ল আমাৰ GPS ৰ দৰে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা, সেয়া e-NAM ৰ দৰে ডিজিটেল মাণ্ডিৰ ব্যৱস্থা হওঁক, নিম আৱৰণ যুক্ত ইউৰিয়া হওঁক বা প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে কৃষকসকলৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ধন জমা কৰা হওঁক। এই প্ৰচেষ্টাবোৰ যোৱা ৮ বছৰত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত কৃষকসকলৰ আস্থা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। আজি, দেশৰ কৃষকসকলে প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ সৈতে অধিক স্বাচ্ছন্দ্যবোধ কৰে, ইয়াক অধিক সহজে গ্ৰহণ কৰে। এতিয়া ড্ৰোন প্ৰযুক্তিয়ে আমাৰ কৃষি খণ্ডক আন এটা স্তৰলৈ লৈ যাব। কোনখন ভূমিত কিমান আৰু কি সাৰ ঢালিব লাগিব, মাটিত কি অভাৱ আছে, কিমান জলসিঞ্চন কৰিব লাগিব, আমাৰ অনুমানৰ সৈতে আমাৰ সৈতেও এনে হৈ আহিছে। কম উৎপাদন আৰু শস্যৰ বিফলতাৰ বাবে এইটো এটা মুখ্য কাৰণ। কিন্তু স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি-আধাৰিত ড্ৰোনবোৰো ইয়াত অতি কামত আহিব পাৰে। কেৱল এয়াই নহয়, কোনটো উদ্ভিদ, কোনটো অংশ ৰোগৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হয় চিনাক্ত কৰাতো ড্ৰোনসফল হয়। আৰু সেয়েহে তেওঁ অবিবেচকভাৱে স্প্ৰে নকৰে, কিন্তু স্মাৰ্ট-স্প্ৰে কৰে। ই ব্যয়বহুল ঔষধৰ ব্যয়ও ৰাহি কৰে। অৰ্থাৎ, ড্ৰোন প্ৰযুক্তিয়ে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক শক্তি প্ৰদান কৰিব, গতি বৃদ্ধি কৰিব আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকজনৰ অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰিব। আৰু আজি যেতিয়া আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছো, এইটো মোৰ সপোন যে ভাৰতত, প্ৰতিখন হাতত এটা স্মাৰ্টফোন থাকিব লাগে, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এটা ড্ৰোন থাকিব লাগে আৰু প্ৰতিটো ঘৰত সমৃদ্ধি থাকিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমি দেশৰ গাওঁবোৰত স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰৰ নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰি আছো, টেলিমেডিচিনৰ প্ৰচাৰ কৰিছো। কিন্তু গাওঁবোৰলৈ ঔষধ আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী বিতৰণ কৰাটো এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ পৰিছে। ইয়াতো, ড্ৰোনৰ পৰা ডেলিভাৰী অতি কম হ'ব, অৰ্থাৎ অতি কম সময়ৰ ভিতৰত আৰু দ্ৰুত বিতৰণ সম্ভৱ হ'ব। আমি ড্ৰোনৰ পৰা কোভিড ভেকছিন প্ৰদানৰ পৰাইয়াৰ লাভালাভো অনুভৱ কৰিছো। ই দূৰৱৰ্তী জনজাতীয়, পাহাৰীয়া, দুৰ্গম এলেকাবোৰলৈ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাত যথেষ্ট সহায়ক হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিৰ আন এটা দিশ আছে, যাৰ প্ৰতি মই নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো। আগৰ সময়ত, প্ৰযুক্তি আৰু ইয়াৰ আৱিষ্কাৰবোৰ অভিজাত শ্ৰেণীৰ বাবে বিবেচনা কৰা হৈছিল। আজি আমি প্ৰথমে জনসাধাৰণৰ বাবে প্ৰযুক্তি উপলব্ধ কৰি আছো। ড্ৰোন প্ৰযুক্তিও এক উদাহৰণ। কেইমাহমান আগলৈকে, ড্ৰোনৰ ওপৰত যথেষ্ট নিষেধাজ্ঞা আছিল। আমি অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে বেছিভাগ নিষেধাজ্ঞা আঁতৰাই দিছো। আমি পিএলআইৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে ভাৰতত ড্ৰোন নিৰ্মাণৰ এক শক্তিশালী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ দিশত আগবাঢ়িছো। যেতিয়া প্ৰযুক্তি জনসাধাৰণৰ মাজত যায়, ইয়াৰ ব্যৱহাৰৰ সম্ভাৱনাও অধিক বৃদ্ধি হয়। আজি আমাৰ কৃষক, আমাৰ শিক্ষাৰ্থী, আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে ড্ৰোনৰ সৈতে কি কৰিব পাৰে তাৰ নতুন সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰি আছে। ড্ৰ'নটো এতিয়া কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ গৈ আছে, গাওঁবোৰলৈ গৈ আছে, তেতিয়া ভৱিষ্যতে বিভিন্ন কামত অধিক ব্যৱহাৰৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পাইছে। আপুনি দেখিব যে এতিয়া কেৱল চহৰতে নহয়, গাওঁবোৰতো বিভিন্ন ধৰণৰ ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰ হ'ব, আমাৰ দেশবাসীয়ে ইয়াত উদ্ভাৱন কৰিব। মই নিশ্চিত যে, অনাগত দিনবোৰত, ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰা হ'ব, নতুন ব্যৱহাৰ হ'ব।
বন্ধুসকল,
আজি মই দেশ আৰু বিশ্বৰ সকলো বিনিয়োগকাৰীক পুনৰ আমন্ত্ৰণ জনাইছো যাতে ভাৰতৰ একেই সম্ভাৱনা, এনে ধৰণৰ পৰিমাণ ৰক্ষা কৰা হয়। এইটো ভাৰত আৰু বিশ্বৰ বাবে ইয়াৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ড্ৰোন প্ৰযুক্তি নিৰ্মাণকৰাৰ সঠিক সময়। মই বিশেষজ্ঞসকলক, প্ৰযুক্তি জগতৰ লোকসকলক, যিমান সম্ভৱ ড্ৰোন প্ৰযুক্তি সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ, ইয়াক যিমান সম্ভৱ সিমান মানুহৰ ওচৰলৈ লৈ যাবলৈ অনুৰোধ কৰিম। মই দেশৰ সকলো যুৱক-যুৱতীক ড্ৰোনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি একেলগে ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা সাধাৰণ জনতাক শক্তিশালী কৰাত আমাৰ ভূমিকা পালন কৰিম, আৰু মই নিশ্চিত যে এতিয়া মই আৰক্ষীৰ কামতো নিৰাপত্তাৰ দিশৰ পৰা ড্ৰোনৰ বাবে এক মহান সেৱা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। কুম্ভ মেলাৰ দৰে ডাঙৰ আৰু ডাঙৰ অনুষ্ঠান আছে। বহুত ডাঙৰ পৰিমাণৰ ড্ৰোনে সহায় কৰিব পাৰে। কৰবাত ট্ৰেফিক জামৰ সমস্যা আছে, ড্ৰোনৰ পৰা সমাধান আঁতৰাব পাৰি। অৰ্থাৎ, এই বস্তুবোৰ ইমান সহজে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। আমি আমাৰ প্ৰণালীবোৰ এই প্ৰযুক্তিবোৰৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিব লাগিব, আৰু এই প্ৰণালীবোৰ যিমান একেলগে সংযুক্ত কৰা হ'ব। মোৰ সমানে মনত আছে, মই আজি ইয়াত চাই আছিলো যে তেওঁলোকে ড্ৰোনৰ পৰা অৰণ্যত গছ গজাবলৈ আৰু ইয়াৰ ওপৰৰ পৰা পেলাই দিবলৈ থকা বীজবোৰৰ এটা বুলেট তৈয়াৰ কৰে। যেতিয়া কোনো ড্ৰোন নাছিল, মই এটা পৰীক্ষা কৰিছিলো। মোৰ নিজৰ সকলো থলুৱা পৰীক্ষা আছে। সেই সময়ত কোনো প্ৰযুক্তি নাছিল। মই বিচাৰিছিলো, যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, যিসকল আমাৰ কিছুমান পৰ্বত, মানুহে তালৈ যাব, গছ-গছনি ৰোপণ কৰিব, তেতিয়া আশা কৰাটো এটা কঠিন কাম। গতিকে মই কি কৰিছিলো, মোৰ ওচৰত থকা গেছ বেলুনবোৰ, যিবোৰ বতাহত উৰি যায়। মই গেছ বেলুনৰ সহায় লৈছিলো আৰু মই কৈছিলো সেই বেলুনটোত বীজ ৰাখক আৰু যাওক আৰু তাত পাহাৰীয়া বেলুনবোৰ এৰি দিয়ক, যেতিয়া বেলুনবোৰ তললৈ পৰিব, বীজবোৰ বিয়পি পৰিব আৰু যেতিয়া ই আকাশৰ পৰা আহিব, ই ভাগ্যৱান হ'ব, তেতিয়া গছজোপা ইয়াৰ পৰা ওলাই আহিব। আজি, সেই কামটো ড্ৰোনৰ দ্বাৰা অতি সহজে কৰা হৈছে। জিঅ' ট্ৰেকিং হৈ আছে। সেই বীজটো ক'লৈ গৈছিল, ইয়াৰ ভূ-ট্ৰেকিং হৈ আছে আৰু সেই বীজটো গছলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে নে নাই। ইয়াৰ হিচাপ কৰিব পাৰি। অৰ্থাৎ, এক প্ৰকাৰে, যদি বনজুইয়ো লাগে তেন্তে আমি ড্ৰোনৰ সহায়ত ইয়াক সহজে নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰোঁ, আনকি সৰু ঘটনা এটা দেখা পালেও, তেন্তে আমি লগে লগে ব্যৱস্থা ল'ব পাৰোঁ। অৰ্থাৎ, আমি ইয়াৰ জৰিয়তে কৰিব পৰা সকলো বোৰ কাম কৰিব পাৰোঁ, আমাৰ প্ৰণালীবোৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰোঁ। মই নিশ্চিত যে আজি এই ড্ৰোন উৎসৱটো বহুতৰ বাবে কৌতূহলৰ বিষয় হৈ পৰিব, কিন্তু যিয়ে ইয়াক দেখিব তেওঁ নিশ্চিতভাৱে নতুন কিবা এটা ভাবিব, নিশ্চিতভাৱে ইয়াক সলনি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব, আমি প্ৰণালীবোৰত যোগ দিবলৈ চেষ্টা কৰিম আৰু অৱশেষত আমি প্ৰযুক্তি চালিত ডেলিভাৰী অতি দ্ৰুতগতিত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো।
অশেষ ধন্যবাদ!
টোকা: এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ হুবহু অনুবাদ।