AYUSH
“Yoga for Humanity” chosen as theme for 8th edition of International Day of Yoga
Prime Minister Narendra Modi announced the theme in his “Maan Ki Baat’ address
30 MAY 2022 5:39PM by PIB Delhi
The 8th edition of International Day of Yoga will be celebrated with theme “Yoga for Humanity”. Ministry of Ayush has chosen this theme for 8th International Day of Yoga 2022 to be organised in India and across the globe on 21st June 2022. The main event of IDY 2022 demonstration will be held at Mysuru, Karnataka. The theme of last year’s IDY, organised during COVID-19 pandemic was “Yoga for wellness".
Prime Minister Narendra Modi announced the theme in his “Maan Ki Baat’ address. The theme for this year’s IDY has been selected after much deliberation/consultation and it appropriately portrays, how during the peak of COVID-19 pandemic, yoga served the humanity in alleviating the sufferings and in the emerging post-covid geo-political scenario too, it will bring people together through compassion, kindness, foster a sense of unity and build resilience among people world over.
Union Minister for Ayush, Ports, Shipping & Waterways, Shri Sarbananda Sonowal said that our Prime Minister has suitably announced this year’s IDY theme as “Yoga for Humanity”. As we are aware Yoga is a practice that brings joy, health, and peace from within, and it deepens a sense of continuous connection between an individual’s inner consciousness and the external world. IDY 2022 will be successful in propagating this theme appropriately.
Focusing on Yoga for Humanity, special programmes have been designed this year for specially abled people, Transgender population, women and children. Human values that are an integral part of Yoga education in schools are also in focus. This year our villages/Gram Panchayats will also see huge participation as, the Common Service Centres (CSCs) are promoting practice and training of Common Yoga Protocol (CYP) and it is expected millions of villagers will participate in the IDY 2022.
The 8th edition of International Day of Yoga will see many firsts, one of them is an innovative programme named “Guardian Ring”, which will showcase the movement of the sun, participation of people performing Yoga will take place along with the movement of the sun from different countries, beginning from east and marching towards west. It will be a wonderful Relay Yoga Streaming programme telecasted live on DD channels.
As the nation is also celebrating “Azadi Ka Amrit Mahotsav”, 75 national level iconic sites will also be showcasing the mass CYP demonstration on June 21st while respective states will also organise similar programmes at 75 important locations as per their selection.
The 8th edition of International Day of Yoga (IDY2022) is being promoted through multiple programmes by the Ministry of Ayush, in association with Morarji Desai National Institute of Yoga. A curtain raiser event to mark the 100 days countdown was celebrated on 13th March 2022, which started the campaign: 100 days, 100 cities and 100 organisations from 13th March to 21st June, 2022, across the globe. A 75th day countdown event was organized at the Red Fort in New Delhi. The 50th Days countdown was celebrated at Sivasagar, Assam and 25th days countdown was celebrated in Hyderabad, Telangana.

ଆୟୁଷ
“ଯୋଗ ଫର ହ୍ୟୁମାନିଟି”/ “ମାନବତା ପାଇଁ ଯୋଗ” କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ ନିମନ୍ତେ ବିଷୟ ଭାବେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜର “ମନ୍ କି ବାତ୍‌” ସମ୍ବୋଧନରେ ଏହି ଥିମ୍ (ବିଷୟ) ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି
30 MAY 2022 5:39PM by PIB Bhubaneswar
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର (ଆଇଡିୱାଇ) ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣ “ଯୋଗ ଫର ହ୍ୟୁମାନିଟି”/ “ମାନବତା ପାଇଁ ଯୋଗ”କୁ ଥିମ୍ (ବିଷୟ) ଭାବରେ ନେଇ ପାଳନ କରାଯିବ । ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୧ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଅଷ୍ଟମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୨ ନିମନ୍ତେ ଏହି ବିଷୟକୁ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି । ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୨ର ପ୍ରଦର୍ଶନର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମହୀଶୂରରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ । କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ଗତ ବର୍ଷର ଆଇଡିୱାଇର ବିଷୟ “ଯୋଗ ଫର ୱେଲନେସ୍‌”/ “ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଯୋଗ” ରହିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜର “ମନ୍ କି ବାତ୍‌” ସମ୍ବୋଧନରେ ଏହି ଥିମ୍ (ବିଷୟ) ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ଆଇଡିୱାଇ ନିମନ୍ତେ ବିଷୟକୁ ବହୁତ ବିଚାର – ବିମର୍ଶ/ ପରାମର୍ଶ ପରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଉଚିତ୍ ଢଙ୍ଗରେ ଚିତ୍ରିତ କରିବାର ଅଛି ଯେ, କିଭଳି କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ମହାମାରୀ ଚରମ ସୀମାରେ ପହଂଚିଥିବା ସମୟରେ, ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ କମ୍ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗ ମାନବତାର ସେବା କରିଛି ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଥିବା ପୋଷ୍ଟ କୋଭିଡ୍‌ରେ ଭୌଗୋଳିକ – ରାଜନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା କରୁଣା, ଦୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବ, ଏକତାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହନଶୀଳତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବର୍ଷର ଆଇଡିୱାଇ ଥିମ୍‌କୁ “ମାନବତା ନିମନ୍ତେ ଯୋଗ” ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଯେମିତିକି ଆମେ ଜାଣିଛେ ଯେ, ଯୋଗ ଏମିତି ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ଅଟେ, ଯାହା ଭିତରୁ ଆନନ୍ଦ, ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଚେତନା ଏବଂ ବାହ୍ୟ ଜଗତ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ସମ୍ବନ୍ଧର ଭାବନାକୁ ଗଭୀର କରିଥାଏ । ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୨ ଏହି ବିଷୟକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ପ୍ରଚାରିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳ ହେବ ।
ମାନବତା ନିମନ୍ତେ ଯୋଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି, ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିଶେଷ ରୂପରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ହେଉଛି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକରେ ଯୋଗ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମର ଗ୍ରାମ/ ଗ୍ରାମ ପଂଚାୟତ ଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭାଗୀଦାରୀ ରହିବ, କାରଣ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସ୍‌ସି) ସାମାନ୍ୟ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ସିୱାଇପି) ର ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶା ରହିଛି ଯେ ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୨ରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିମାଣରେ ଗ୍ରାମର ଲୋକମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣରେ ଅନେକ ଜିନିଷ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ, ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ “ଗାର୍ଡିଅନ୍ ରିଙ୍ଗ” ନାମକ ଏକ ଯୋଗ ଏକ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟେ, ଯାହା ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଗତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ, ଯୋଗ କରୁଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଭାଗୀଦାରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଗତି ଭଳି ରହିବ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ, ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ପଶ୍ଚିମ ଆଡକୁ ଗତିଶୀଳ ହେବ । ଏହା ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ରିଲେ ଯୋଗ ଷ୍ଟ୍ରିମିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ, ଯାହା ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲ୍‌ରେ ସିଧା ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ।
ଯେମିତିକି ଦେଶ “ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ” ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରୁଛି, ତେଣୁ ୭୫ଟି ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ୨୧ ଜୁନ୍‌ରେ ବହୁତ ବଡ ଆକାରରେ ସିୱାଇପିର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ, ଯେତେବେଳେ କି ସମ୍ବନ୍ଧିତ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପସନ୍ଦ ଅନୁସାରେ ୭୫ଟି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକରେ ଏହି ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ କରିବେ ।
ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ଜାତୀୟ ଯୋଗ ସଂସ୍ଥାନର ସହଯୋଗରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ୨୦୨୨)ର ଅଷ୍ଟମ ସଂସ୍କରଣକୁ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାପକ କରାଯାଉଛି । ୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ରେ ଯୋଗ ଦିବସର ୧୦୦ ଦିନର ଓଲଟା ଗଣନା (କାଉଂଟ୍‌ଡାଉନ୍‌) ନିମନ୍ତେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଳନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ୨୧ ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଳନ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଯୋଗ ଦିବସର ୧୦୦ ଦିବସରେ, ୧୦୦ ସହରରେ ଏବଂ ୧୦୦ ସଙ୍ଗଠନରେ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଦିବସୀୟ କାଉଂଟ୍‌ଡାଉନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ କରା ଯାଇଛି । ୫୦ ତମ ଦିବସରେ କାଉଂଟଡାଉନ୍ ଆସାମର ଶିବସାଗରରେ ପାଳନ କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୫ତମ ଦିବସର କାଉଂଟ୍‌ଡାଉନ୍ ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ।