Prime Minister's Office
Text of PM’s speech at launch of LiFE Movement
05 JUN 2022 8:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
We just heard the insightful views of:
Her Excellency Inger Andersen, UNEP Global Head, His Excellency Achim Steiner, UNDP Global Head, My Friend Mr. David Malpass, President of the World Bank, Lord Nicholas Stern, Mr. Cass Sunstein, My Friend Mr. Bill Gates, Shri Anil Dasgupta, India's Environment Minister, Shri Bhupender Yadav,
I thank them for their views.
Ladies and gentlemen,
Dear friends,
Namaste.
Today's occasion and the date of the occasion, both are very relevant. We begin the LIFE-Lifestyle for Environment Movement. This year's World Environment Day campaign slogan is-''Only One Earth''. And the focus area is-''Living sustainably in harmony with nature''. The seriousness and the solution are beautifully covered in these phrases.
Friends,
Our planet's challenges are well-known to all of us. The need of the hour is human-centric, collective efforts and robust actions that further sustainable development. At the COP-26 the last year’s Summit in Glasgow. I proposed for Mission LiFE-Lifestyle for Environment. Efforts for such a mission received support from all across the world. I am glad that this resolution of the LiFE Movement is being realized today. My gratitude for such a record support. As the name suggests, Mission LiFE puts individual and collective duty on all of us to do whatever we can for a better planet. The vision of LiFE is to live a lifestyle that is in tune with our planet and does not harm it. And those, who live such a lifestyle are called ''Pro-Planet People''. Mission LiFE borrows from the past, operates in the present and focuses on the future.
Friends,
The secret behind the Earth's long life is the harmony our ancestors maintained with nature. When it comes to tradition, almost all parts of the world, have traditions that show a simple and sustainable solution to environmental problems.
In Ghana, traditional norms have helped in turtle conservation. In the Serengeti region of Tanzania, elephants and bush bucks are sacred.
Thus, they have suffered less from illegal hunting. The Okpagha and Ogriki trees are special in Ethiopia. In Japan there is Furoshiki which could be a sustainable alternative to plastics. Sweden's Lagom philosophy encourages a balanced life. We in India have equated nature with divinity. Our gods and goddesses have plants and animals associated with them. I have given just a few examples. There are many more such practices. Reduce, Reuse and Recycle are the concepts woven in our life. Circular Economy has been integral part of our culture and lifestyle.
Friends,
Thanks to our 1.3 billion Indians, we have been able to do many good things for the environment in our country. Our forest cover is increasing and so is the population of lions, tigers, leopards, elephants and rhinos. Our commitment to reach 40% of installed electric capacity from non-fossil-fuel based sources has been achieved, 9 years ahead of schedule. About 370 million LED bulbs have been distributed in the last few years. This has contributed to energy saving of about 50 billion units of electricity per year. It has also ensured a reduction of almost 40 million tonnes of Carbon dioxide per year. We have achieved 10% ethanol blending in petrol, 5 months ahead of the November 2022 target.
This is a major accomplishment given that blending was hardly 1.5% in 2013-14 and 5% in 2019-20. This has enhanced India's energy security, reduced crude oil import of more than 5.5 billion dollars. It has also reduced Carbon Dioxide emissions by 2.7 million tonnes. And it has increased income of farmers by almost 5.5 billion dollars. Renewable energy is becoming widely popular and our government has very high focus for development of this sector.
Friends,
The way ahead is all about innovation and openness. At every level, let us encourage innovators focusing on the sustainable development. Technology can be a great supporter to achieve this. When tradition and technology meet, the vision of LiFE will be taken further. I specially urge those in the academic world, researchers and our dynamic Start-Ups to think about this. Their youthful energy is exactly what the world needs at this crucial time. We should also be open to sharing our best practices with others and learning from the successful practices of others.
Mahatma Gandhi talked about a zero-carbon lifestyle. In our daily life choices, let us pick
the most sustainable options. Let us follow the principle of Re-use, Reduce and Re-cycle. Our planet is one but our efforts have to be many. One earth, many efforts.
Friends,
India stands ready to support any effort for a better environment and to further global wellness. Our track record speaks for itself. We are proud to have taken the lead in making Yoga more popular. Initiatives like the International Solar Alliance, the focus on One Sun, One World, One Grid, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure are making major contributions. We are glad that the world is supporting these efforts. I am sure that, the LiFE movement will further unite us, and ensure a secure future for the coming generations. I once again invite the world to be a part of this journey. Together let us make our planet better. Let us Act Together. It is time for Action. Action for LiFE, Action for Lifestyle For Environment.
Thank you.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লাইফ মুবমেন্ত হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
05 JUN 2022 8:10PM by PIB Imphal
নমস্কার!
ঐখোয়না হর এক্সেলেন্সী ইঙ্গর এন্দর্সন, য়ু.এন.ই.পি., গ্লোবেল হেদ, হিস এক্সেলেন্সী অকিম স্তৈনর, য়ু.এন.দি.পি., গ্লোবেল হেদ, ঐহাক্কী চানরবা মরূপ, শ্রী দেবিদ মালপাস, ৱর্ল্দ বেঙ্ককী প্রসিদেন্ত, লোর্দ নিকোলাস স্তর্ন, শ্রী কেস সনস্তৈন, ঐহাক্কী মরূপ শ্রী বিল গেৎস, শ্রী অনিল দাসগুপ্তা, ভারতকী ইনভাইরনমেন্ত মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদবকী ৱাহন্থোক্না থল্লবা ৱারোল তাখ্রে।
ঐহাক্না মখোয়গী ৱাখল্লোনগীদমক্তা থাগৎচরি।
ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং,
নুংশিরবা মরূপশিং,
নমস্তে।
ঙসিগী থৌরম অমসুং থৌরম অসি পাংথোক্লিবা ঙসিগী তাং অনিমক য়াম্না মতাং চাবা অমসুং চুনবা ওই। ঐখোয়না এল.আই.এফ.ই.- লাইফস্তাইল ফোর দি ইনভাইরনমেন্ত মুবমেন্ত হৌদোক্লি। হন্দক্কী চহিগী মালেমগী ইনভাইরনমেন্ত নুমিৎ কেম্পেনগী স্লোগান অসিদি – “অমত্তা ঙাইরবা পৃথীবি” হায়বনি। অদুগা মিৎয়েং চঙলিবা হীরম্না – “মহৌশা ইমাগা নুংশি চাননা তুং কোইনা লৈমিন্নবা” হায়বসিনি। মসিগী হকচিন্না মরু ওইবা অমসুং মরী লৈনবা ৱারোইশিন পুম্নমক ৱাহৈ খরসিদা লোয়না য়াওরবনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী গ্রহনা থেংনরিবা শিংনবশিং ঐখোয়না নীংথিনা খঙলবনি। হৌজিক্কী মতমগী তঙাই ফদবা হীরমদি হ্যুমেন সেন্ত্রিক, পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তপু তেংবাংবা অচৌবা খোঙথাংশিংনি। মমাংগী চহিদা গ্লাসগোদা পাংথোকখিবা কোপ২৬ সম্মিত্তা ঐহাক্না মিসন এল.আই.এফ.ই.-লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্তকী ৱাহৌদোক থমখি। অসিগুম্বা মিসন অসিগীদমক্তা হোৎনবা অসিদা মালেম শিনবা থুংবনা শৌগৎনরকখি। মসিগী লাইফ মুবমেন্ত অসিনা ঙসিদি থবক ওইনা পাংথোক্লকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। অসিগুম্বা রেকোর্দ ওইনা শৌগৎলকপা অসিদা ঐহাক্না তৌবীমল উৎচরি। মমিং মক্না তাক্লিবগুম্না, মিসন লাইফনা ঐখোয় অমমম অমসুং অপুনবনা হেন্না ফবা গ্রহ অমা ওইহন্নবা অঙম্বা পাংথোক্নবা খঙহল্লি। লাইফকী পান্দমদি গ্রহগা চুনবা পুন্সি মহিং অমা হিংবা অমসুং মসিদা অকায়-অতোই অমত্তা থোকহন্দবা হায়বসিনি। অসিগুম্বা পুন্সি মহিং হিংবা মীওইশিংবু “প্রো প্লানেত পীপল” কৌই। মিসন লাইফনা মমাংগী মতমশিংদগী তম্লি, হৌজিক্কী মতমদা থবক তৌরি অমসুং তুংগী মতমদা মিৎয়েং চঙলি।
মরূপশিং,
পৃথীবিনা মতম শাংবা পুন্সি অমা হিংলক্লিবা অসিগী মরমদি ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা মহৌশা ইমাগা নুংশি চানবা মরী অমা লৈনরম্বননি। চৎনবীগী মতাংদা লাকপা মতমদা, মালেমগী মফম খুদিংমক্না অকোয়বগী ফিভমগা মরী লৈনবা অচম্বা অমসুং তুং কোইনা চৎপা ৱারোইশিন পুরকপা চৎনবী অমমম লোইনা লৈনবনি।
ঘানাগী চৎনবীগী কাংলোন্না থেঙ্গু য়োকখৎপদা তেংবাংলি। তাঞ্জানিয়াগী সেরেঙ্গেতী লমদমদা শমু অমসুং বুশ বকশিংবু লাইগুম্না খন্নরি।
মসিনা মরম ওইরগা, মখোয়না আইনগী মাইয়োক্তা শাদানবগী থৌওং য়াম্না থেংনদে। ইথিওপিয়াদা ওকপাঘা অমসুং ওগ্রিকী উ অসি য়াম্না অখন্নবা ওই। জাপান্দা প্লাস্তিক্কী সস্তেনেবল ওইনা মহুৎ শিনবা য়াবা ফুরোশিকী লৈরি। স্বীদেনগী লাগোম ফিলোসোফীনা খল নাইবা পুন্সি পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয় লাইনিংথৌ অমসুং লাইরেম্বীশিংগা মরী লৈনবা পাম্বী অমসুং শা-ঙা লৈরি। ঐহাক্না শুপ্নগী খুদম খরতমক পীবনি। অসিগুম্বা থৌওং ময়াম অমা লৈরি। রিদ্যুস, রি-য়ুজ অমসুং রিসাইকল হায়বসি ঐখোয়গী পুন্সিগী নুং-ফাওনা মরী লৈনরবা ৱাখল্লোন্নি। সর্ক্যুলর ইকোনোমীনা ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং পুন্সি মহিংগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী ভারত মচা বিলিয়ন ১.৩না মরম ওইরগা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্তা ইনভাইরনমেন্তকী ওইনা য়াম্না ফবা থবক কয়া পাংথোকপা ঙমদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী উমংগী শরুক হেনগৎলক্লি অমসুং কৈ, নোংশা, কবোকৈ, শমু অমসুং রাইনোগী মশিংসু হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না নন-ফোসিল ফুএল সোর্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা ইন্সতোল ইলেক্ত্রিক কেপাসিতী ৪০% য়ৌবগী পান্দম থম্বা অসিসু ফংবা ঙম্লে, থানখিবা চহি ৯গী মমাংদা। মমাংগী চহি খরদা এল.ই.দি. বল্ব চাউরাক্না মিলিয়ন ৩৭০মুক য়েন্থোকখ্রে। মসিনা চহিদা ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ বিলিয়ন ৫০মুক কনবদা তেংবাংলি। মসিনা চহিদা কার্বন দাইওক্সাইদ মিলিয়ন তন ৪০মুকসু হন্থহল্লে। ঐখোয়না পেত্রোলদা ইথানোল য়ানবগী থৌওংদা অপুনবা ১০% ফংবা ঙম্লে, মসিসু নবেম্বর ২০২২ হায়না থমখিবা পান্দমগী থা ৫গী মমাংদনি।
ব্লেন্দিংগী থৌওংনা ইং ২০১৩-১৪দা পংয়াম য়ামদনা ১.৫% অমসুং ইং ২০১৯-২০দা ৫% ওইরম্বগা চাংদম্নবদা য়াম্না মশক থোকপা মায় পাকপা অমনি। মসিনা ভারতকী ইনর্জী সেক্যুরিতী হেন্না ফগৎহল্লে, বিলিয়ন দোল্লর ৫.৫গী ক্রুদ ওইল মীরমদগী পুরকপদা হন্থহল্লে। মসিনা কার্বন দাইওক্সাইদ থাদোকপগী চাংসু মিলিয়ন তন ২.৭ হন্থহল্লে। অদুগা, মসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক্তা চাউরাক্না বিলিয়ন দোল্লর ৫.৫গী চাংদা হেনগৎহনখ্রে। রিন্যুএবল ইনর্জীবু মীয়াম্না য়াম্না পাম্বা হেনগৎলক্লি অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী সেক্তর অসিবু চাউখৎহন্নবা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী মাঙদা লৈরিবা লম্বী অসিদি ইন্নোভেসন অমসুং ওপন ওইবগী থবক ঙাক্তা ওইরে। ঐখোয়না সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ততা মিৎয়েং চঙলিবা ইন্নোভেতর খুদিংবু থাক খুদিংদা শৌগৎলসি। পান্দম অসি ফংবদা তেক্নোলোজীনা য়াম্না চাউবা মতেং ওইগনি। চৎনবী অমসুং তেক্নোলোজীনা পুল্লকপা মতমদা, লাইফকী পান্দমবু ঐখয়না মখা তানা পুথবা য়াগনি। ঐহাক্না একাদমিক মালেম, রিসর্চ তৌরিবা অমসুং ঐখোয়গী মতিক লৈরবা স্তার্ত-অপশিংনা মসিগী মতাংদা খনবীয়ু হায়না অখন্ননা হায়জনীংই। মখোয়গী নহা ওইবগী শক্তি অসিমক হৌজিক্কী চিরবা তাঞ্জা অসিদা মালেম্না মথৌ তারিবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমগা অমগা লান্নবা অমসুং মখোয়গী মায় পাক্লবা থৌওংশিংদগী তমজবা হায়বসিদা থৱাই য়াওনা য়াগদবনি।
মহাত্মা গান্ধীনা জিরো-কার্বন পুন্সি মহিংগী মতাংদা হায়রম্মি। ঐখোয়গী নুংতিগী পুন্সিদা ঐখোয়না মসিগা খ্বাইদগী চুনবা থৌওং খনসি। ঐখোয়না রি-য়ুজ, রিদ্যুস অমসুং রি-সাইকল ৱাখল্লোনগী তুং ইল্লসি। ঐখোয়গী গ্রহ অসি অমখক্তনি অদুবু ঐখোয়না হোৎনবদি য়াম্না হোৎনগদবনি। পৃথীবি অমা, হোৎনবনা ময়াম।
মরূপশিং,
ভারতনা অফবা অকোয়বগী ফিভম অমগীদমক্তা অমসুং মালেমগী ওইবা ৱেলনেস ফগৎহনবগী হীরম খুদিংদা শৌগৎনবা শেম-শাদুনা লৈরি। ঐখোয়গী থবকশিংনা মসিগী মতাংদা অদুমক তাকচরি। ঐখোয়না য়োগবু হেন্না মমিং চৎহন্নবা লুচিংবগী থৌদাং লৈবদা য়াম্না চাউথোকচরিবনি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইএন্স, ৱান সন, ৱান ৱর্ল্দ, ৱান গ্রিদতা মিৎয়েং চঙলিবা, কোওলিসন ফোর দিজাজতর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরনা চাউরবা থৌদাং য়ারি। মালেম্না মসিগুম্বা খোঙথাংশিংদা শৌগৎলকপা অসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওরি। লাইফ মুবমেন্তনা ঐখয়বু অমত্তা ওইহনগনি অমসুং তুংগী চারোন শুরোনশিংগী অফবা মতম অমা পীগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না মালেমবু খোঙচৎ অসিদা পুন্না চৎমিন্নসি হায়বগী পাউজেল পীজরি। ঐখোয়না পুন্দুনা গ্রহ অসিবু হেন্না ফহল্লসি। ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নরসি। হৌজিক্কী মতমসিদি থবক ওইনা পাংথোকপগী মতম্নি। লাইফকী থবক, লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্তকী থবক।
অদোম্বু থাগৎচরি।
অদোমবু হন্ন-হন্না থাগৎচরি।