Ministry of Health and Family Welfare
On the occasion of World Food Safety Day, Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya releases 4th State Food Safety Index
Felicitates Winners of Eat Right Challenge for Cities & Districts, Eat Right Research Awards & Grants for research in Food Safety & Nutrition & Eat Smart Cities Challenge
Nation and Nutrition are deeply connected, the government is dedicated to ensure Health Security for every citizen in the country – Dr. Mansukh Mandaviya
Unveils Logo of Ayush Aahar in addition to new initiatives, Resources and Books
07 JUN 2022 1:44PM by PIB Delhi
In an effort to galvanize States/UTs to work towards ensuring safe food for citizens, Union Minister for Health and Family Welfare Dr Mansukh Mandaviya released Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)’s 4th State Food Safety Index (SFSI) to measure the performance of States across five parameters of food safety. SFSI was started from 2018-19 with the aim of creating a competitive and positive change in the food safety ecosystem in the country. The index will help in providing safe and nutritious food to our citizens.
Speaking on the occasion of World Food Safety Day, the Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya thanked all the stakeholders and said that such awards help in recognising the efforts taken by people. Dr. Mandaviya emphasized that Nation and nutrition are deeply connected and for a Samruddh Bharat, we need a Swasthya Bharat and for a Swasthya Bharat, we need Swasthya Nagrik. He highlighted that in the last few years, healthcare has also seen a holistic development in the country.
Dr. Mandaviya further added that the government is dedicated to ensure health security for every citizen in the country and for this it is focussing on primary, secondary and tertiary healthcare fronts with various initiatives like Health and Wellness Centres and strengthening of district hospitals under the National Health Mission. He praised the crucial role FSSAI plays in ensuring healthy and nutritious food to the citizens of our country. “It is important to note that states have an important role in ensuring food safety and healthy food practices. It is the need of the hour that we come together to ensure a healthy nation”, he further noted.
The Union Health Minister felicitated the winning State/UTs based on the ranking for the year 2021-22 for their impressive performance across parameters. This year, among the larger states, Tamil Nadu was the top ranking state, followed by Gujarat and Maharashtra. Among the smaller states, Goa stood first followed by Manipur and Sikkim. Among UTs, Jammu & Kashmir, Delhi and Chandigarh secured first, second and third ranks. Dr. Mandaviya also felicitated states which showed significant improvement in the State Food Safety Index.
To motivate Smart Cities to develop and execute a plan that supports a healthy, safe and sustainable food environment through adoption of various Eat Right India initiatives, the Health Minister also felicitated 11 winning smart cities of the EatSmart Cities Challenge, launched by FSSAI last year in association with the Smart Cities Mission under the aegis of Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). He also felicitated winners of the Eat Right Research Challenge for Cities and Districts and Eat Right Research Awards and Grants.
Dr Mandaviya further launched various innovative initiatives by FSSAI including the Eat Right Research Awards and Grants – Phase II. Eat Right Creativity Challenge – Phase III, a competition at the school level and logo for AyurvedaAahar which contains the initials of Ayurveda and Ahara with 5 leaves symbolising five elements of nature. This logo would be beneficial in creating a unique identity, easy identification and proven benefits to improve health and wellbeing.
Further, the Union Health Minister also released various ebooks that advocate and capture innovative recipes about oil free cooking and sugarless desserts. He also launched various resource books including Khadyanjali, a quarterly magazine published by the Rajbhasha Division of FSSAI; Guidance Document on Food Borne Disease Outbreak Investigation and Microbiological Process Control, Sampling and Testing of Fish and Fishery Products etc.
Encouraging the participants and congratulating them on the occasion of World Food Safety Day, Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, said that to prevent burden from food borne diseases and to ensure food safety, a multifaceted and multi stakeholder approach involving industries, government machinery, regulators etc is required and awareness must be created at each level of the society. Shri Arun Singhal, Chief Executive Officer (CEO), FSSAI said that food testing paradigm in the country is being improved in mission mode and Memorandum of Understanding (MoUs) have been signed with States/UTs, to carefully see the food safety implementation in their respective areas.
Shri Rajeev Kumar Jain, Executive Director and other dignitaries from the Ministry of Health and Family Welfare; Senior officials from the State Food Safety Departments and Municipal Corporations/ Smart City Offices; Professionals in food and nutrition, Development agencies, food businesses and other stakeholders were also present at the event.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ৱার্লদ ফুদ সেফ্তী দেগী থৌরমদা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা ৪শুবা স্তেত ফুদ সেফ্তী ইন্দেক্স ফোংখ্রে
সহরশিং অমসুং জিলাশিংগীদমক্তা ইত রাইত চেলেঞ্জগী ৱন্নরশিং ফেসিলিতেত তৌবা, ইত রাইত রিসর্চ এৱার্দশিং অমসুং ফুদ সেফতি অমসুং ন্যুত্রিশনদা রিসর্চ অমসুং ইত স্মার্ত সিতীজ চেলেঞ্জকীদমক্তা গ্রান্তশিং
নেশন অমসুং ন্যুত্রিশন অসি তৎনা থানবা য়াদ্রবা মরী লৈনৈ, সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্কীদমক্তা হেল্থ সেক্যুরিতী শোইদনা ফংহন্নবগীদমক্তা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা লেপ্লি –
দা. মনসুখ মান্দৱিয়া
অনৌবা ইনিসিয়েতিবশিং, রিসোর্সশিং অমসুং লাইরিকশিংগী লোগোগী মাইখুম হাংদোকখ্রে।
07 JUN 2022 1:44PM by PIB Imphal
প্রজাশিংগীদমক্তা অফবা চিঞ্জাক ফংহন্নবগী মাইকৈদা থবক তৌহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংবু থৌগৎনবা হৌৎনবা ওইনা, কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রাল্যগী মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা ফুদ সেফতীগী পেরামিতর মঙাদা রাজ্যশিংগী পর্ফোর্মেন্স য়েংনবা ফুস সেফতী এন্দ স্তেন্দার্দ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এফ.এস.এস.এ.আই.)গী ৪শুবা ফুদ সেফতী ইন্দেক্স (এস.এফ.আই.) ফোংখ্রে। এস.এফ.এস.আই. অসি লৈবাক অসিদা ফুদ সেফতী ইকোসীস্তেমদা কমপিতিতিবা ওইবা অমসুং পোজিতিব ওইবা অওংবা অমা পুরক্নবগী পান্দমগা লোইননা ২০১৮-১৯দগী হৌদোকখিবনি। ইন্দেক্স অসিনা ঐখোয়গী প্রজাশিংদা অফবা অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক পীবদা মতেং পাংগনি।
ৱার্ল্দ ফুদ সেফতী দেগী থৌরমদা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা স্তেকহোল্দরশিং পুম্নকপু থগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি অসিগুম্বা এৱার্দশিং অসিনা মীয়াম্না হোৎনরিবশীং অদুবু মশক খঙবীবদা মতেং পাংঙি। দা. মান্দৱিয়া নেশন অমসুং ন্যুত্রিশন অসি তৎনা থানবা য়াদ্রবা মরী লৈনৈ অমসুং সমরুথ ভারত অমগীদমক্তা, ঐখোয়না স্বস্তথ্যা ভারত অমা তঙাইফদে অমসুং স্বস্তথ্যা ভারত কীদমক্তা স্বস্তথ্যা নাগ্রিক তঙাইফদে। মহাক্না পনখি মদুদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা, হেল্থকিয়র অসিদসু লৈবাক অসিদা হোলিস্তিক ওইবা দেবেলপমেন্তসু উবা ফংখি।
দা. মান্দৱিয়ানা মখাতানা পনখি মদুদি সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজা খুদিংমক্কীদমক্তা হেল্থ সেক্যুরিতী পীনবগীদমক্তা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা লেপ্লি অমসুং মসিগীদমক্তা নেস্নেল হেল্থ মিসনগী মখাদাহেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং অমসুং জিলাগী হোসপিতালশিং ফগৎহনবগুম্বা খোংথাং কয়া অমগা লোইননা প্রাইমরী, সেকেন্দরি অমসুং তর্স্যরী হেল্ধকিয়রদা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী প্রজাশিংদা অফবা অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবা এফ.এস.এস.এ.আই.না লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অদুগীদমক্তা থাগৎখি। “খঙজিনগদবা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমনা রাজ্যশিংনা ফুদ সেফতী অমসুং হেল্থী ফুদ প্রক্তিসশিং ফংহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৈ। তিঞ্জং-কাইজংদবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না পুল্লপ পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়বসি পুংজা অসিগী য়াম্না তঙাইফদবনি”, হায়না মহাক্না পনখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা পেরামিতর কয়া অমদা মখোয়গী পার্ফোর্মেন্স অদুগীদমক্তা চহি ২০২১-২২গীদক্তা পিরিবা রেঙ্কিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা মাইপাক্লবা রাজ্য/য়ু.তি.শিং অদুবু ফেসিলিতেত তৌখি। হন্দক্কী চহি অসিদা, অচৌবা রাজ্যশিংগী মরক্তা, তামিল নাদুনা খ্বাইদগী মকোক থোংবা রাজ্য ওইখি, মথংদা গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্র। অপিকপা রাজ্যশিংগী মনুংদা গোৱানা অহানবা ফম কনখি, মথংদা মনিপুর অমসুং সিক্কিম। য়ু.তি.শিংগী মরক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মির, দিল্লী অমসুং চন্দিগরনা অহানবা, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা রেঙ্কশিং লৌখি। দা. মান্দৱিয়ানা স্তেত ফুদ সেফতী ইন্দেক্সতা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা ফগৎলকপা রাজ্যশিং অদুবুসু ফেসিলিতেদ তৌখি।
ইত রাইত ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা হেল্থী, সেফ অমসুং সস্তেন্নেবল ফুদ এনভাইরনমেন্তবু সপপোর্ত তৌবা প্লান অমা দেবেলপ তৌনবা অমসুং পাংথোক্নবা স্মার্ত সিতীশিংবু মোতিভেত তৌনবা হকশেল মন্ত্রীনসু আউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স (মোহুৱা) মন্ত্রালয়গী মখাদা স্মার্ত সিতীজ মিসনগা লোইননা খুৎশম্নদুনা মমাংগী চহিদা এফ.এস.এস.এ.আই.না হৌদোকখিবা ইত স্মার্ত সিতীজ চেলেঞ্জকী মাইপাক্লবা স্মার্ত সিতী ১১বু ফেসিলিতেদ তৌখি। মহাক্না
দা. মান্দৱিয়ানা মখাতানা ইত রাইত রিসর্চ এৱার্দস এন্দ গ্রান্তস- ফেজ II, ইত রাইত ক্রিয়েতিবিতী চেলেঞ্জ – ফেজ III, স্কুলগী থাক্তা কমপিতিশন অমা অমসুং মহৌশাগী এলিমেন্ত মঙা মশক তাকপা মনা ৫গা লোইনা আয়ুরবেদ অমসুং আহারাগী ইনিসিয়েলশিং য়াওবা আয়ুরবেদআহারগীদমক্তা লোগা য়াওনা এফ.এস.এস.এ.আই.গী ইন্নোভেতিব ওইবা ইনিসিয়েতিব কয়া অমা হৌদোকখ্রে। মসিগী লোগো অসিনা তোপ-তোপ্পা ইদেন্তিতী অমা শেম্বদা, য়াম্না লাইনা খংবদা কান্নহনগনি অমসুং হেল্থ অমসুং ৱেলবিং ফগৎহন্নবা হান্নদগী খঙনরবা কান্নবশিং পীরি।
মখাতানা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা থাও য়াওদনা থোংবা অমসুং চিনি য়াওদবা অচা-অথকশিংগী মতাংদা অনৌবা মথেলগী চংবা পোৎলমশিং মতাংদা তাকপা অমসুং উৎপা ই-বুক কয়া অমা ফোংখি। মহাক্না এফ.এস.এস.এ.আই.গী রাজভাশা দিভিজন্না ফোংবা থা অহুম খুদিংগী ফোংবা মেগাজিন খাদভানজলি য়াওনা লরিসোর্সকী লাইরিক কয়া অমা লোঞ্চ তৌখি; ফুদ বোরন দিজীজ আউৎব্রেক ইনভেস্তিগেশন অমসুং মাইক্রোবায়োলোজিকেল প্রোসেস কন্ত্রোল, সেম্পল্লিং অমসুং তেস্তিং ওফ ফিশ এন্দ ফিশরী প্রোদক্তস অসিনচিংবশিং অসিগী মতাংদা দোক্যুমেন্ত গাইদেন্স অমা ফোংখ্রে।
ৱার্ল্দ ফুদ সেফতী দেগী থৌরম অসিদা শরুক বারিবশিং অদুবু থৌগৎলদুনা অমসুং থাগৎলদুনা, কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন্না হায়খি মদুদি চিঞ্জাক্তগী থোরকপা লাইনশিংগী অৱাবা অদু থোকহন্দনবা অমসুং ফুদ সেফতী লৈহন্নবা, ইন্দসত্রীশিং, সরকারগী মেছিনরী, রেগুলেতর অসিনচিংবা অসি য়াওবা মল্তিফেসেতেদ ওইবা অমসুং মল্তি স্তেকহোল্দর অপ্রোচ অসি মথৌ তাই অমসুং খুনাইগী থাক খুদিমক্তা এৱেবরনেস লৈহনগদবনি। এফ.এস.এস.এ.আই.গী চীফ এক্জিক্যুতিব ওফিসর (সি.ই.ও.), অরুন সিংঘালনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফুদ তেস্তিং পেরাদাইম অসি মিসন মোদতা ফগৎহনখ্রে অমসুং মখোয়গী মশা-মশাগী মফমশিংদা ফুদ সেফতী ইমপ্লিমেন্তেশন অদু নিংথিনা য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.শিং) খুৎয়েক পীনখি।
একজিক্যুতিব দাইরেক্তর, শ্রী রাজীব কুমার জেন অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং; স্তেত ফুদ সেফতী দিপার্তমেন্তশিংদগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অমসুং মুনিসিপাল কোরপোরেশনশিং/ স্মার্ত সিতী ওফিসশিং; ফুদ এন্দ ন্যুত্রিশনগী প্রোফেস্নেলশিং, দেবেলপমেন্ত এজেন্সীশিং, ফুদ নিজনেস অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।