প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে মধ্যপ্ৰদেশ ষ্টাৰ্টআপ নীতিৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 MAY 2022 10:38PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান জী, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, ষ্টাৰ্ট আপ জগতখনৰ মোৰ বন্ধুসকল, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
আপোনালোক সকলোৱে নিশ্চয় দেখিছে যে মই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰে জড়িত মধ্যপ্ৰদেশৰ যুৱ প্ৰতিভাসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰিছিলো আৰু মই উপলব্ধি কৰিলো আৰু আপোনালোকেও নিশ্চয় উপলব্ধি কৰিলে যে মনটো উৎসাহ, নতুন আশা আৰু উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱেৰে ভৰি থকা মাত্ৰেকে ইয়াৰ প্ৰভাৱ স্পষ্টভাৱে দেখা যায়। আপোনালোক সকলোৰে সৈতে বাৰ্তালাপৰ সুযোগ লাভ কৰিলো আৰু এই মত-বিনিময় শুনাসকলে পৰম আত্মবিশ্বাসেৰে ক’ব পাৰে যে আজি দেশখনত আমাৰ এক সক্ৰিয় ষ্টাৰ্ট-আপ নীতি আছে, ষ্টাৰ্ট-আপ নেতৃত্বও অত্যন্ত অধ্যৱসায়ী। সেইবাবেই, নতুন যৌৱনসুলভ শক্তিৰে দেশখনৰ উন্নয়নে গতি লাভ কৰিছে। আজি মধ্যপ্ৰদেশত ষ্টাৰ্ট আপ পৰ্টেল আৰু আই-হাব, ইন্দোৰৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। মধ্য প্ৰদেশৰ ষ্টাৰ্ট আপ নীতিৰ অধীনত ষ্টাৰ্ট আপ আৰু ইনকিউবেটৰসমূহলৈয়ো আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়োৱা হৈছে। মই মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰ, দেশখনৰ ষ্টাৰ্ট আপ বাতাবৰণ আৰু আপোনালোক সকলোকে এই প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ আৰু এই কাৰ্য্যসূচী আয়োজনৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে, ২০১৪ ত আমাৰ চৰকাৰ গঠনৰ সময়ত দেশখনত প্ৰায় ৩০০-৪০০ টা ষ্টাৰ্ট-আপ আছিল আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ শব্দটো শুনা নগৈছিল আৰু কোনেও এই সম্পৰ্কে কোৱাও নাছিল। কিন্তু আজি আঠ বছৰৰো কম সময়ৰ ভিতৰতে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট আপৰ জগতখন সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত হৈছে। আজি আমাৰ দেশত প্ৰায় ৭০ হাজাৰ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ষ্টাৰ্ট-আপ আছে। আজি ভাৰতত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ বাতাবৰণ আছে। আমি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ইউনিকৰ্ন হাবসমূহৰ ভিতৰত লেখত ল’বলগীয়া শক্তি হিচাপেও আত্মপ্ৰকাশ কৰিছো। আজি ভাৰতত এটা ষ্টাৰ্ট আপ গড়ে ৮ বা ১০ দিনৰ ভিতৰতে ইউনিকৰ্নলৈ পৰিণত হয়। এবাৰ কল্পনা কৰকচোন! ইউনিকৰ্নলৈ পৰিণত হোৱা মানে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে শূন্যৰপৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰায় ৭০০০ কোটি টকাৰ মূল্যত উপনীত হোৱা। আৰু আজি প্ৰতি ৮–১০ দিনৰ মূৰে-মূৰে এই দেশত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এটা নতুন ইউনিকৰ্ন গঠন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
এয়াই হৈছে ভাৰতৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ শক্তি, সফলতাৰ নতুন শিখৰত আৰোহণৰ ইচ্ছাৰ উদাহৰণ। আৰু মই অৰ্থনৈতিক জগতৰ নীতিসমূহ অধ্যয়নৰত বিশেষজ্ঞসকলক এটা কথা লক্ষ্য কৰিবলৈ আহ্বান জনাব খুজিছো। ভাৰতত আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ আয়তন বিশাল আৰু ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্যও বিশাল। এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহ কেৱল কোনো এখন ৰাজ্য বা দুখনমান মেট্ৰ’ চহৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহ ভাৰতৰ কেইবাখনো ৰাজ্যৰ লগতে সৰু-সৰু চহৰসমূহতো বিয়পি আছে। তদুপৰি বিভিন্ন উদ্যোগৰে জড়িত প্ৰায় ৫০ ৰো অধিক ভিন্ন ধৰণৰ ষ্টাৰ্ট-আপ আছে। এইসমূহ প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু দেশখনৰ ৬৫০ ৰো অধিক জিলাত বিয়পি পৰিছে। প্ৰায় ৫০ শতাংশ ষ্টাৰ্ট-আপ টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ চহৰসমূহত আছে। সততে একাংশ লোকে এটা কথা ধাৰণা কৰে যে ষ্টাৰ্ট-আপ হৈছে কম্পিউটাৰৰ সৈতে জড়িত কিবা এটা বা যুৱক-যুৱতীসকলৰ কোনো কাৰ্য্যকলাপ বা ব্যৱসায়। এয়া ভুল ধাৰণা। বাস্তৱিকতে ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰিসৰ বিশাল। ষ্টাৰ্ট-আপে আমাক কঠিন প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰ সহজ সমাধান সূত্ৰ প্ৰদান কৰে। আৰু আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে কালিৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহ আজি বহুজাতিক প্ৰতিষ্ঠানলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। মই আনন্দিত যে আজি কৃষি, খুচুৰা ব্যৱসায়ৰ লগতে স্বাস্থ্য খণ্ডটোতো নতুন-নতুন ষ্টাৰ্ট আপৰ উত্থান ঘটিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট আপ বাতাবৰণক বিশ্ববাসীয়ে প্ৰশংসা কৰিলে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। কিন্তু বন্ধুসকল, এটা প্ৰশ্ন উত্থাপন হয়। ৮ বছৰ পূৰ্বলৈকে কাৰিকৰী জগতৰ কেতবোৰ বিশেষ পকেটত আলোচনাৰ অংশ হোৱা ষ্টাৰ্ট আপ শব্দটো সাধাৰণ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন পূৰণৰ এক শক্তিশালী মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। ই কেনেকৈ তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন কথা-বতৰাৰ অংশ হৈ পৰিল? এনে আমূল পৰিৱৰ্তন কেনেকৈ হ’ল? এয়া হঠাতে হোৱা নাছিল। সুচিন্তিত কৌশলৰে স্পষ্ট লক্ষ্য, নিৰ্ধাৰিত দিশৰ ফলশ্ৰুতিত এনে পৰিৱৰ্তনসমূহ সাধন হ’ল আৰু মই আজি ইন্দোৰৰ ভূমিত থকা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ জগতখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো লগ পোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত মই অনুভৱ কৰিছো যে আজি মই আপোনালোকক কেইটামান কথা কোৱা উচিত। ষ্টাৰ্ট আপ বিপ্লৱটোৱে কিদৰে বৰ্তমানৰ ৰূপ ল’লে? মই বিশ্বাস কৰো, প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীয়ে এই কথা জনাটো অতিশয় আৱশ্যকীয়। এয়াও এক প্ৰেৰণা। তদুপৰি ই ‘আজাদী কা অমৃতকাল’ ৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত নতুন ধাৰণাৰে উদ্ভাৱন আৰু সমস্যা সমাধানৰ তাড়না দীৰ্ঘদিনীয়া। আইটি বিপ্লৱৰ এই যুগত আমি এই কথা অতি সুন্দৰকৈ অনুভৱ কৰিছো। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে, সেই সময়ত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যি ভাৱে উৎসাহ আৰু সমৰ্থন লাভ কৰিব লাগিছিল, সেইখিনি লাভ নকৰিলে। আইটি বিপ্লৱে গঢ়ি তোলা পৰিবেশটোক ‘চেনেলাইজ’ আৰু এটা দিশ প্ৰদান কৰিব লাগিছিল। কিন্তু সেয়া নহ’ল। আমি দেখিছো যে সমগ্ৰ দশকটো বৃহৎ - বৃহৎ কেলেংকাৰি, নীতিগত পক্ষাঘাত আৰু স্বজনপ্ৰীতিয়ে ক্ষতি কৰিছিল। এই দেশৰ এটা প্ৰজন্মৰ সপোনৰাজিক উপেক্ষা কৰা হৈছিল। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্যক ধাৰণা আছিল আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি আকাংক্ষা আছিল যদিও এই সকলোবোৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ নীতিত বা ‘নীতিৰ অভাৱ’ ত বিপৰ্যস্ত হৈ পৰিছিল।
বন্ধুসকল,
২০১৪ ৰ পিছত আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত এই ধাৰণা শক্তি আৰু এই উদ্ভাৱনৰ মনোভাৱক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি তুলিছিলো। আমি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিক বিশ্বাস কৰিছিলো। আমি ‘আইডিয়া টু ইন’ভেশ্যন টু ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ ৰ বাবে এক সম্পূৰ্ণ ৰ’ডমেপ প্ৰস্তুতৰে তিনিটা কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিলো।
প্ৰথম - 'আইডিয়া, ইন’ভেট, ইনকিউবেট আৰু ইণ্ডাষ্ট্ৰী' ৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ।
দ্বিতীয় - চৰকাৰী পদ্ধতিসমূহৰ সৰলীকৰণ
আৰু তৃতীয় - উদ্ভাৱনৰ বাবে মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তন; এটি নতুন বাতাবৰণ সৃষ্টি।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ কথা মনত ৰাখি আমি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিলো। ইয়াৰে এটা আছিল হেকাথন। সাত-আঠ বছৰ পূৰ্বে দেশখনত হেকাথন হ’বলৈ আৰম্ভ কৰোতে কোনেও ইয়াৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে এটা শক্তিশালী ভেটি সৃষ্টি হ’ব আৰু কাম কৰিব বুলি কল্পনা কৰিবপৰা নাছিল। আমি দেশখনৰ যুৱক-যুৱতীসকললৈ এটি প্ৰত্যাহ্বান নিক্ষেপ কৰিছিলো আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণেৰে সমাধানৰ পথ উলিয়াইছিল। দেশখনৰ লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে জীৱনৰ এটা উদ্দেশ্য প্ৰোথিত কৰিছিল আৰু এই হেকাথনৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ দায়িত্ববোধ বৃদ্ধি পাইছিল। ইয়াৰ ফলত দেশখনে সন্মুখীন হোৱা দৈনন্দিন সমস্যাৰাজি সমাধানত তেওঁলোকে অৰিহণা যোগাব পাৰে বুলি তেওঁলোকৰ মনত এটা বিশ্বাস জাগিছিল। এই উদ্দীপনাই ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে এক প্ৰকাৰৰ লঞ্চ পেড হিচাপে কাম কৰিছিল। আমি কেৱল চৰকাৰখনৰ স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ কথা ক’বলৈ গ’লে, বিগত বছৰকেইটাত প্ৰায় ১৫ লাখ এনে প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতী ইয়াৰে জড়িত হৈছিল। সম্ভৱতঃ ইয়াত উপবিষ্ট আপোনালোকৰ মাজৰ একাংশও ইয়াৰ অংশ আছিল। মনত পৰিছে, এনে হেকাথনসমূহত শিকিবলগীয়া আৰু বুজিবলগীয়া একাধিক নতুন কথা আছিল, কিয়নো ময়ো এয়া বহুত ভাল পাইছিলো! দুদিন ধৰি যুৱক-যুৱতীসকলৰ হেকাথনৰ কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত মনোযোগ ৰাখিছিলো। ময়ো তেওঁলোকৰ লগত ১২, ১ আৰু আনকি ৰাতি ২ বজালৈকে দলীয় আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলো। তেওঁলোকৰ আগ্ৰহ মই দেখা পাইছিলো। মই তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যকলাপ, তেওঁলোকে সমস্যা সমাধান কৰাৰ ধৰণ আৰু সফলতাৰ অৰ্থে তেওঁলোকৰ উজ্জ্বল দৃষ্টি পৰ্য্যবেক্ষণ কৰিছিলো। মই এই সকলোবোৰ কথা পৰ্য্যবেক্ষণ কৰিছিলো। আৰু মই আনন্দিত যে আজিও দেশখনৰ কোনোবা এক স্থানত যিকোনো এক হেকাথন অব্যাহত আছে। অৰ্থাৎ দেশখনে ষ্টাৰ্ট-আপ গঢ়াৰ প্ৰাৰম্ভিক প্ৰক্ৰিয়াৰ্থে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
৭ বছৰ পূৰ্বে ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া অভিযান আছিল ‘আইডিয়া টু ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ ৰ ধাৰণাটোক আনুষ্ঠানিক ৰূপ প্ৰদানৰ অৰ্থে এক বৃহৎ পদক্ষেপ। আজি ই হাতে-হাত ধৰি ধাৰণাক উদ্যোগলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ এক প্ৰধান মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। পৰৱৰ্তী বছৰত আমি দেশখনত উদ্ভাৱনৰ এক মানসিকতা গঢ়ি তুলিবলৈ অটল উদ্ভাৱন অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিলো। ইয়াৰ অধীনত বিদ্যালয়সমূহত অটল টিংকাৰিং লেবৰপৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত ইনকিউবেচন চেন্টাৰ আৰু হেকাথনলৈকে এক বিশাল বাতাবৰণ সৃষ্টি কৰা হৈছে। আজি সমগ্ৰ দেশখনৰ ১০ হাজাৰৰো অধিক বিদ্যালয়ত অটল টিংকাৰিং লেব কাৰ্য্যক্ষম হৈ আছে। এইসমূহত ৭৫ লাখৰো অধিক শিশুৱে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে পৰিচিত হৈ উদ্ভাৱনৰ আদিপাঠ শিকিছে। সমগ্ৰ দেশখনতে স্থাপিত এই অটল টিংকাৰিং লেবসমূহে ষ্টাৰ্ট আপৰ বাবে নাৰ্চাৰী ক্লাছ হিচাপে কাম কৰি আছে। এজন ছাত্ৰই মহাবিদ্যালয়ত নামভৰ্তি কৰা মাত্ৰেকে তেওঁৰ নতুন ধাৰণাটোক ইনকিউবেট কৰিবলৈ দেশখনত ৭০০ ৰোধিক অটল ইনকিউবেচন চেন্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। দেশখনে ৰূপায়ণ কৰা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়েও আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ উদ্ভাৱনীমূলক মনটোৰ অধিক বৰ্ধনত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
ইনকিউবেচনৰ উপৰিও ষ্টাৰ্ট আপৰ বাবেও পুঁজি যোগান অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। চৰকাৰখনৰ সুনিৰ্দিষ্ট নীতিৰ বাবেই তেওঁলোকে সাহায্য লাভ কৰিছে। চৰকাৰখনে কেৱল নিজাববীয়াকৈ পুঁজি সৃষ্টিয়েই নহয়, বৰঞ্চ ব্যক্তিগত খণ্ডৰে ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক জড়িতকৰণৰ বাবে বিভিন্ন মঞ্চ গঢ়ি তুলিছে। একেধৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণেৰে আজি হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যক্তিগত বিনিয়োগ ষ্টাৰ্ট-আপ বাতাবৰণটোলৈ গতি কৰিছে আৰু দিনক দিনে এয়া বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰসমূহত দেশখনত কৰ ৰেহাই আৰু অন্যান্য ইনচেনটিভ প্ৰদানৰ দৰে একাধিক সংস্কাৰ নিৰলসভাৱে সাধন কৰা হৈছে। মহাকাশ খণ্ডটোত মেপিং, ড্ৰোন আদি প্ৰযুক্তিগত দিশত সাধিত বিভিন্ন সংস্কাৰৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে নতুন ক্ষেত্ৰৰ দুৱাৰ মুকলি হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ আন প্ৰয়োজনীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো। ষ্টাৰ্ট-আপ গঠনৰ পিছত আৰু ইয়াৰ সেৱা আৰু সামগ্ৰী সহজে বজাৰত উপলব্ধ হোৱাৰ পিছত ইয়ো চৰকাৰৰ দৰে ডাঙৰ ক্ৰেতা লাভ কৰিছে। গতিকে, ভাৰত চৰকাৰে ‘জেম’ পৰ্টেলৰ এক বিশেষ ব্যৱস্থা কৰিছে। আজি ‘জেম’ পৰ্টেলত ১৩ হাজাৰৰো অধিক ষ্টাৰ্ট আপ পঞ্জীয়নভুক্ত হৈছে। আৰু আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে এই পৰ্টেলত ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে ৬৫০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ব্যৱসায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰে জড়িত আন এটি ডাঙৰ কাম কৰা হৈছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই ষ্টাৰ্ট-আপ বাতাবৰণৰ সম্প্ৰসাৰণত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। সস্তীয়া স্মাৰ্ট ফোন আৰু সস্তীয়া ডাটায়ো গ্ৰামাঞ্চলৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক সংযোগ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে নতুন পথ আৰু নতুন বজাৰ মুকলি হৈছে। ‘আইডিয়া টু ইণ্ডাষ্ট্ৰী’ ৰ এনে প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই আজি ষ্টাৰ্ট আপ আৰু ইউনিকৰ্নসমূহে দেশখনৰ লাখ-লাখ যুৱক-যুৱতীক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এটা ষ্টাৰ্ট-আপে নিজেই অহৰহ উদ্ভাৱন কৰি থাকে। ইয়াৰ জৰিয়তে পূৰ্বৰ কথা কোৱা হোৱা নাই। এয়াই হৈছে এটা ষ্টাৰ্ট-আপৰ মৌলিক চৰিত্ৰ। ই সদায় ভৱিষ্যতৰ কথা কয়। আজি স্বচ্ছ শক্তি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰপৰা আৰম্ভ কৰি স্বাস্থ্যসেৱালৈকে সকলো ক্ষেত্ৰতে ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ বাবে উদ্ভাৱনৰ অপাৰ সুযোগ আছে। আমাৰ দেশখনত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধিত ষ্টাৰ্ট-আপসমূহেও এটি মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। একেদৰে ষ্টাৰ্ট-আপসমূহেও ভকেল ফৰ লোকেল শীৰ্ষক জনসাধাৰণৰ আন্দোলনটোক সুদৃঢ়কৰণত বহুখিনি কৰিব পাৰে। আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে এটা বিশাল নেটৱৰ্ক প্ৰশস্ত কৰিব পাৰে আৰু আমাৰ দেশখনৰ কুটিৰ শিল্পসমূহক ব্ৰেণ্ডিঙৰ লগতে হস্তশিল্পী আৰু শিপিনীসকলৰ প্ৰশংসনীয় কৰ্মৰাজিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰলৈ নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক বিশাল মঞ্চ প্ৰদান কৰিব পাৰে। আমাৰ ভাৰতৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল, বনবাসীসকলে অনেক সুন্দৰ সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰে। এয়াও ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বাবে কাম কৰাৰ এক বৃহৎ বিকল্প বা নতুন ক্ষেত্ৰ হৈ পৰিব পাৰে। একেদৰে আপোনাসৱৰ অৱগত যে ম’বাইল গেমিঙৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫ খন দেশৰ অন্যতম। ভাৰতৰ গেমিং উদ্যোগটোৰ বৃদ্ধিৰ হাৰ ৪০ শতাংশৰো অধিক। এই বৰ্ষৰ বাজেটত আমি এভিজিচি অৰ্থাৎ এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং আৰু কমিক খণ্ডটোৰ সমৰ্থনতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট আপসমূহৰ বাবেও এয়াও এক বিশাল খণ্ড, যিয়ে ইয়াৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব পাৰে। তেনে এটাই খণ্ড হ’ল খেলনা উদ্যোগ। খেলনা সম্পৰ্কে ভাৰতৰ এক অতি চহকী ঐতিহ্য আছে। ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে ইয়াক সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ কৰি তুলিব পাৰে। বৰ্তমান সময়ত বিশ্বৰ বজাৰত খেলনাৰ অংশত ভাৰতৰ অৱদান এক শতাংশৰো কম। মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতী, ধাৰণা লৈ থকা যুৱক-যুৱতীসকলে এই অংশ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বহুখিনি কৰিব পাৰে। আপোনালোকে এই ষ্টাৰ্ট-আপ খণ্ডত মনোনিৱেশ কৰিব পাৰে আৰু বহুখিনি অৰিহণা যোগাব পাৰে। মই আনন্দেৰে ক’ব খুজিছো যে ভাৰতৰ ৮০০ ৰোধিক ষ্টাৰ্ট-আপেই ক্ৰীড়াৰ সৈতে জড়িত। আপোনাসৱেও এই কথা শুনি আনন্দ পাইছে বুলি মই ভাবিছো। এয়াও যে এখন ক্ষেত্ৰ হ’ব পাৰে, সেই কথা কোনেও কল্পনা কৰিবপৰা নাছিল। ইয়াতো খেলা-ধুলাৰ সংস্কৃতি, ক্ৰীড়াৰ মনোভাৱৰ বিকাশ ঘটিছে। ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বাবে এই ক্ষেত্ৰতো একাধিক সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
দেশখনৰ সফলতাক আমি এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব লাগিব। আমি ইয়াক নতুন শিখৰলৈ লৈ যোৱাটো আৱশ্যকীয়। আজি ভাৰত হৈছে জি-২০ দেশসমূহৰ ভিতৰত দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি। ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি। স্মাৰ্টফোনৰ ডাটা ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত আজি ভাৰত বিশ্বৰ এক নং স্থানত আছে। ইন্টাৰনেট ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰত দ্বিতীয় স্থানত আছে। আজি ভাৰত গ্ল’বেল ৰিটেইল ইনডেক্সত দ্বিতীয় স্থানত আছে। ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম শক্তি উপভোক্তা দেশ। বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম উপভোক্তা বজাৰখন ভাৰতত আছে। যোৱাটো বিত্তীয় বৰ্ষত ভাৰতে $৪১৭ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক অৰ্থাৎ ৩০ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায়িক সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰে এক নতুন অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে। ভাৰতে আজি নিজৰ আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ অৰ্থে পূর্বে কেতিয়াও নকৰা পৰিমাণৰ বিনিয়োগ কৰিছে। ভাৰতে আজি ইজ অৱ লিভিং আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছত অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। এই সকলোবোৰ কথাই প্ৰতিজন ভাৰতীয়কে গৌৰৱান্বিত কৰিব। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই আত্মবিশ্বাসৰ ভাৱ জগাই তোলে। ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনী, ভাৰতৰ সফলতাৰ কাহিনী এতিয়া এই দশকত এক নতুন উদ্যমেৰে আগবাঢ়ি যাব। এয়া ভাৰতৰ 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' ৰ ক্ষণ। আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছো। আজি আমি কৰা সকলো কামেই নৱ্য ভাৰতৰ ভৱিষ্যৎ আৰু দেশখনৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব। এনে সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰে আমি ১৩৫ কোটি ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষাৰাজি পূৰণ কৰিম। ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট আপ বিপ্লৱ এই ‘অমৃতকাল’ ৰ এক অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ চিহ্ন হৈ পৰিব বুলি মই নিশ্চিত। যুৱসমাজৰ আটাইলৈকে মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো।
একেদৰে মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰখনকো আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো!
বহু-বহু ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the launch of Madhya Pradesh Startup Policy via Video Conferencing
13 MAY 2022 10:38PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan ji, the ministers of MP government, MPs, MLAs, my friends from the world of start ups, ladies and gentlemen!
You all must have seen that I was interacting with the young talents of Madhya Pradesh associated with start-ups and I realized and you too must have realized that when the heart is full of enthusiasm, new hopes and the spirit of innovation, its effect is clearly visible. I got the opportunity to talk to all of you and those who would have heard this interaction can say with full confidence that just like we have a proactive start-up policy in the country today, the start-up leadership too is extremely diligent. That is why, the country's development is gaining momentum with a new youthful energy. Start up portal and i-Hub Indore have been launched in Madhya Pradesh today. Financial assistance has also been given to start ups and incubators under the start up policy of MP. I congratulate the Government of Madhya Pradesh, the start up ecosystem of the country, and all of you for these efforts, and for organizing this event.
Friends,
You might remember, when our government was formed in 2014, there used to be around 300-400 start-ups in the country and the word start-up was not heard of and no one talked about it either. But today in a short span of eight years, the world of start ups in India has completely transformed. Today there are about 70 thousand recognized start-ups in our country. Today India has the third largest start-up eco-system in the world. We are also emerging as a force to be reckoned with among the world's biggest unicorn hubs. Today a start up in India turns into a unicorn within an average of 8 or 10 days. Just imagine! Turning into a unicorn means reaching a valuation of about 7000 crore rupees starting from zero in such a short time. And today every 8–10 days a new unicorn is being formed by our youth in this country.
Friends,
This is the strength of the youth of India, an example of the will power to achieve new heights of success. And I would ask the experts studying the policies of the economic world to note one thing. The volume of our start-ups in India is huge and so is its diversity. These start-ups are not limited to any one state or a couple of metro cities. These start-ups are spread throughout several states as well as smaller cities of India. Moreover, approximately there are more than 50 different types of start-ups associated with different industries. These are spread across every state and more than 650 districts of the country. About 50 percent of the start-ups are in tier 2 and tier 3 cities. Often some people are under the impression that start-up is something related to computers or some activity or business of the young people. This is just an illusion. The reality is that the scope of start-ups is huge. Start-ups give us simple solutions to tough challenges. And we can see that the start-ups of yesterday are turning into multinationals today. I am glad that today new start ups are emerging in the field of agriculture, retail business as well as the health sector.
Friends,
Today, when we hear the world praising India's start up ecosystem, every Indian feels proud. But friends, there is a question. The word start up, which was a part of discussion in certain pockets of technical world till 8 years ago, has become a powerful medium to fulfil the dreams of ordinary Indian youth. How did it become a part of their everyday conversation? How did this paradigm shift take place? It didn't happen suddenly. Clear goals, defined direction under a well thought out strategy resulted in these changes and as I am before the land of Indore today and have also met the youngsters from the world of start-ups, I feel that I should tell you a few things today. How did the start up revolution take its present shape? I believe it is very important for every youngster to know this. This is also an inspiration in itself. Moreover, it is a great impetus for the 'Azadi Ka Amritkal'.
Friends,
There has always been an urge to innovate in India and to solve problems with new ideas. We have experienced this very well during the era of IT revolution. But unfortunately, our youth didn't get the encouragement and the support that they should have received at that time. The environment developed by the IT revolution should have been channelized and given a direction. But that did not happen. We have seen that the entire decade had been marred by big scams, policy paralysis and nepotism. The dreams of one generation of this country had been shattered. Our youth had ideas and a yearning for innovation but everything was entangled in the policies of the previous governments or rather in the 'lack of policies'.
Friends,
After 2014, we revived this power of ideas and this spirit of innovation among the youth. We believed in the power of the youth of India. We prepared a complete roadmap for 'Idea to Innovation to Industry' and focused on three things.
First - construction of infrastructure of the institutions associated with 'Idea, Innovate, Incubate and industry'.
Second - simplification of government procedures
And third- change in mind-set for innovation; creation of a new ecosystem.
Friends,
Keeping all these things in mind, we started working together on different fronts. One of these was Hackathons. Seven-eight years ago, when Hackathons started happening in the country, no one had any idea that they would create and serve as a strong foundation for start-ups. We threw a challenge at the youth of the country and the youth accepted the challenge and came up with solutions. Lakhs of youth of the country saw a purpose in life and their sense of responsibility increased through these hackathons. This instilled in them the belief that they could contribute in resolving the day to day problems the country was facing. This spirit acted as a kind of launch pad for start-ups. If we talk only about the Smart India Hackathon of the government, about 15 lakh such talented young fellows were associated with it in the past years. Probably some of you sitting here were also a part of it. I remember that in such hackathons there were so many new things to learn and understand because I too enjoyed it a lot! I used to keep a close watch on the Hackathon activities of the youth for two days. I also used to take part in group discussions with them till 12, 1 and even 2 at night. I could see their passion. I used to observe their activities, the way they solved the problems and their brightened faces on successes. I used to observe all these things. And I am glad that even today some or the other hackathon is going on in some part of the country. That is, the country is continuously working on the initial process of building start-ups.
Friends,
7 Years ago, the Start Up India campaign was a huge step towards institutionalizing the concept of 'idea to industry'. Today it has become a major medium of converting ideas into the industry by hand-holding. The next year we had started the Atal Innovation Mission to develop a mind-set of innovation in the country. Under this, a huge ecosystem is being created from Atal Tinkering Labs in schools to incubation centres and hackathons in universities. Atal Tinkering Labs are running in more than 10 thousand schools across the country today. In these, more than 75 lakh children are getting exposed to modern technology and are learning the ABCD of innovation. These Atal tinkering labs being built across the country are acting as a nursery class for start ups. When the student reaches college, more than 700 Atal Incubation Centers would have been set up in the country to incubate the new idea that he would have. The new National Education Policy that the country has implemented will also help in further enhancing the innovative minds of our students.
Friends,
Besides incubation, funding is also very crucial for start ups. They received assistance because of the concrete policies of the government. The government not only created a fund of funds on its behalf, but also created different platforms to engage the start-ups with the private sector. With similar steps, today private investment worth thousands of crores of rupees is also being injected into the start-up ecosystem and is increasing day by day.
Friends,
Over the years, several reforms have been made relentlessly such as giving tax exemptions and other incentives in the country. The doors of new areas have been unlocked for start-ups with the various reforms made in the technological aspect like mapping in the Space Sector, drones etc.
Friends,
We have prioritised another requirement of the start-ups. After the start-up is formed and their services and products reach the markets easily, they are also getting a major buyer in the form of government. So, a special provision was made by the Government of India on the GeM portal. Today there are more than 13 thousand start ups registered on GeM portal. And you would be delighted to know that on this portal start-ups have done business worth more than Rs 6500 crores.
Friends,
Another major work that has been done is related to the modern infrastructure. Digital India has laid a great emphasis on the expansion of the start-up ecosystem. Cheap smart phones and cheap data also connected the middle class and the poor of the villages. This has opened up new avenues and new markets for start-ups. Due to such efforts of 'idea to Industry', today start ups and unicorns are providing employment to lakhs of youth of the country.
Friends,
The start-up itself constantly gets innovated. It does not talk about the past. That is the fundamental character of a start-up. It always talks about the future. Today, from Clean Energy and Climate Change to Healthcare, there are infinite opportunities for the startups to innovate in all such areas. Start-ups also play a major role in increasing the tourism potential in our country. Similarly, start-ups can also do a lot to strengthen the people's movement of Vocal for Local. Our start-ups can bring a huge network and provide a huge platform for branding the cottage industries of our country as well as the commendable work done by handlooms and weavers so as to take them to the international market. Our tribal brothers and sisters of India, forest dwellers make so many beautiful products. That too can become a great option or a new field for the start-ups to work upon. Similarly, you know that India is among the top-5 countries of the world in terms of mobile gaming. The growth rate of India's gaming industry is more than 40 per cent. In this budget, we have also emphasized on the support of AVGC i.e. Animation, Visual Effect, Gaming and Comic sector. This also is a huge sector for India's start ups, which they can lead. One such sector is the toy industry. India has a very rich heritage regarding toys. Start-ups from India can make it the centre of attraction for the whole world. At present, India's contribution to the global market's share of Toys is just less than one percent. The youth of my country, the youth who are living with the ideas can do something about increasing this share. You can venture into this start-up sector and contribute a lot. I am glad to say that more than 800 start-ups of India are associated with sports. I am sure you too are elated on hearing this. No one would have imagined that this too could be a field. In this too the culture of sportsmanship, the spirit of sports is being developed. There are several possibilities in this field too for the start-ups.
Friends,
We have to give a new momentum to the success of the country. We need to take it to new heights. Today India is the Fastest Growing Economy among G-20 countries. India is the third largest economy in the world. Today India is at number one in the world in terms of Smartphone Data Consumer. India ranks second in the world in terms of Internet users. Today India stands at the second position in the Global Retail Index. India is the third largest energy consumer country in the world. The world's third largest consumer market is in India. India has set a new record by exporting merchandise worth more than $417 billion i.e. Rs 30 lakh crore in the last financial year. India is investing like never before to modernize its infrastructure today. India's unprecedented emphasis today is on Ease of Living and also on Ease of Doing Business. All these things will fill any Indian with pride. All these efforts instill a sense of confidence. India's growth story, India's success story will now move forward with a new zeal in this decade. This is the time for India's 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. We are celebrating 75 years of our independence. Whatever we do today, the future of New India and the direction of the country will be decided by it. With these concerted efforts, we will fulfil 135 crore aspirations. I am sure, India's start up revolution will become a very important hallmark of this 'Amritkal'. My best wishes to all the youth.
Heartiest congratulations to the Madhya Pradesh government as well!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.