Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Inauguration of IN-SPACe Headquarters in Bopal, Ahmedabad
10 JUN 2022 8:44PM by PIB Delhi
Namaskar! My cabinet colleague and MP from this region, Union Home Minister Shri Amit Shah, Gujarat's popular and soft spoken Chief Minister Shri Bhupendra Patel ji, National Security Advisor Shri AjitDoval ji, my colleague in Parliament Shri C.R. Patil, Chairman IN-SPACe, Pawan Goenka ji, Secretary, Department of Space, Shri S. Somnath ji, all representatives of India's space industry, other dignitaries, ladies and gentlemen.
Today a wonderful chapter has been added in the development journey of modern India of the 21st century. I congratulate all the countrymen and especially the scientific community for the headquarters of the Indian National Space Promotion and Authorization Center i.e. IN-SPACe. Nowadays, we see that if the youth have to post something exciting or interesting on social media, they alert it by messaging 'Watch this space'. The launch of IN-SPACe is like a 'Watch this space' moment for India's space industry. IN-SPACe is an unprecedented opportunity for the youth of India, the best scientific minds of India, to showcase their talent. Whether they are working in the government or in the private sector, IN-SPACe has come up with great opportunities for all. IN-SPACe has a lot of potential to revolutionize India's space industry and that's why I would say that 'Watch this space'…IN-SPACe is for Space, IN-SPACe is for Pace andIN-SPACe is for Ace.
Friends,
For decades, the private industry associated with the space sector in India was seen only as a vendor. The government itself used to work on all the space missions and projects. Only a handful of parts and equipment were bought from the private sector. The growth of the private sector was blocked by reducing it to just a vendor. A wall was created. The scientists or the youths could not work on their ideas related to the space sector because they were not part of the government system. And who suffered the most? The country was suffering. It is proof that big ideas make winners. The country is launching a campaign today to make winners by reforming the space sector, freeing it from all restrictions and by supporting the private industry through IN-SPACe.Now the private sector will not remain just a vendor but will play the role of big winners in the space sector. When the power of India's government space institutions and the passion of India's private sector come together, the sky will also fall short of it. 'Even the sky is not the limit'! As the world is watching the strength of India's IT sector today, the strength of India's space sector will reach new heights in the near future. IN-SPACe will also work to facilitate the transfer of technology between the space industry, start-ups and ISRO. It is also being ensured that the private sector can also use the resources of ISRO and work together with ISRO.
Friends,
While initiating reforms in the space sector, I always had the immense potential of the youth of India in my mind. I was pleased to listen to the young boys taking steps forward in the start-ups with high spirits. I congratulate all these young people. The youth of India were not getting as many opportunities in the space sector earlier. The youth of the country bring with them innovation, energy and spirit of exploration. Their risk taking capacity is also very high. It is very important for the development of any country. If a youth wants to build a building, can we tell him to get it built from PWD? If any youth wants to innovate, can we tell him that it will happen only from the government facility? It sounds strange but this was the situation prevailing in different sectors in our country.It was the misfortune of the country that the difference between regulations and restrictions was forgotten over time. Today, when the youth of India wants to become a participant in nation building, we cannot put a condition to him that it has to be done through the government route only. Gone is the era of such conditions. Our government is removing every obstacle being faced by the youth and is reforming continuously. Opening up the defence sector to private industry, formulating a modern drone policy, preparing geospatial data guidelines, facilitating ‘Work from Anywhere’ in the Telecom-IT sector, the government is working in every direction. It is our endeavor to create a maximum Ease of Doing Business environment for the private sector of India, so that the private sector of the country can also help the countrymen equally in the Ease of Living.
Friends,
Before coming here, I was going through the IN-SPACe's Technical Lab and Clean Room. Here state-of-the-art equipment for the design, fabrication, assembly, integration and testing of satellites will be available to Indian companies. Many more modern facilities and infrastructure will be created here which will help in expanding the capacity of the space industry. Today I also got a chance to visit the exhibition section and interact with people from the space industry and space start-ups. I remember when we were initiating reforms in the space sector some people were apprehensive about private players joining the space industry. But today more than 60 Indian private companies have joined the space sector and are leading it. I am very happy to see them today. I am proud that our private industry colleagues have moved rapidly in the areas of launch vehicle, satellite, grounds segment and space application. Private players from India have also come forward to manufacture PSLV rockets. Moreover, many private companies have even designed their own rockets. This is a glimpse of the limitless possibilities of India's space sector. I heartily congratulate our scientists, industrialists, young entrepreneurs and all the countrymen for this. And if I have to congratulate anyone the most for this new turning point in this whole journey, it is the people of ISRO.Our former secretary of ISRO is sitting here who led this initiative and now our Somnath ji is taking it forward, and therefore, I give full credit to the ISRO colleagues and scientists. This is not a small decision, friends. Those in the start-up business know that if they have high spirits to offer something to India and the world today it is because of such an important decision. Hence, the entire credit goes to ISRO. ISRO has taken giant steps and tried to move things rapidly for the youth of the country by offering them to join what was once its domain. This in itself is a very revolutionary decision.
Friends,
We are celebrating the Amrit Mahotsav of 75 years of our independence. Behind our successes in independent India, which inspired crores of countrymen and gave them confidence, are our space achievements. When ISRO launches a rocket or sends a mission to space, the entire country becomes part of it and feels proud. The entire country prays for its success and every countryman expresses with joy, enthusiasm and pride when it is successful and considers that success as his own success. And even in the event of something untoward or unimaginable, the entire country stands with its scientists and encourages them.Whether one is scientist, farmer or laborer, whether or not he knows the nuances of science, our space mission becomes the mission of the people of the country. We saw this emotional solidarity during the Mission Chandrayaan. India's space mission has in a way been the biggest identity of ‘AtmaNirbhar Bharat’. When this campaign gets a boost from India’s private sector, you can imagine the potential of this campaign.
Friends,
The role of space technology in our life is increasing day by day in the 21st century. The more there are roles and applications, the more possibilities there will be. Space-tech is about to become the basis of a major revolution in the 21st century. Besides space, space-tech is now going to become a technology in our personal space. The role of space technology in the life of ordinary human beings, the way space technology is involved in everyday life, often goes unnoticed. When we turn on TV, there are so many channels available to us. But very few people know that this is happening with the help of satellites. If one has to find traffic before going somewhere or find the shortest route, it is happening with the help of satellites. There are so many projects involving urban planning – building of roads, bridges, schools, hospitals, or monitoring of ground water tables, infra projects, etc. Everything is happening with the help of satellites. Space technology has a big role in the planning and development of our coastal areas. Fishermen going into the seas for fishing also get advance information about sea storms through satellites. The rain forecasts are almost turning out to be correct. Similarly, in the event of a cyclone, the satellite tells us its exact fall point, its direction and the exact time of its landfall. Moreover, space technology is being used in the crop insurance scheme in the agriculture sector and the soil health cards campaign. We cannot even imagine today's modern aviation sector without space technology.All these topics are related to the life of the common man. You must be aware that we have announced a plan in this year’s budget to make teaching and tuition available to children through TV. Not only this, we are also ensuring availability of syllabus for the children sitting for competitive exams and those who have to take tuitions in bigger cities by paying very expensive fees at their homes only through satellite. We are working in the direction so that children do not have to spend extra money and the child of the poorest of the poor can also get the best tuition on his TV screen, laptops and mobile phones through satellite.
Friends,
The use of space-tech is going to increase more and more in many such areas in the future. The IN-SPACe and private players need to ensure how to make space technology more accessible to the common man, how space-tech can become a medium to improve the ease of living and how we can use this technology for the development and potential of the country. There are many possibilities in Geo-spatial mapping. The private sector can play a big role in this. We have huge data available from government satellites today. The private sector will also have a lot of data of its own in the near future. This wealth of data is going to provide you with huge power in the world.At present, the global space industry is worth about $ 400 billion. There is a possibility of it becoming a one trillion dollar industry by 2040. We have talent as well as experience, but the private partnership is only 2 per cent. We need to increase our share in the global space industry, and our private sector has a major role in this. I can also see the strong role of India in the field of space tourism and space diplomacy in the near future. It will be a matter of pride for the whole country if India's space companies become global and we have a global space company.
Friends,
There are infinite possibilities in our country, but these can never be realized with limited efforts. I assure the youth with scientific temperament and risk taking ability that this process of reforms in the space sector will continue uninterruptedly. A strong mechanism is in place to consider the needs of the private sector and assess business possibilities. IN-SPACe will work as a single window independent nodal agency to meet all the needs of the private sector. India is also working on a new Indian space policy in harmony with government companies, the space industry, startups and institutes. We are also going to come up with a policy soon to promote ease of doing business in the space sector.
Friends,
For the future of humanity and its development, there are the two areas that are going to be most effective in the future. The sooner we explore it, the more we move forward in this global competition without delay, we can lead and control the circumstances. And those two areas are space and sea. These are going to become a huge force and today we are trying to address them through policies and encouraging the youth of the country to join it. The curiosity of our youth, especially the students, for space is a great force for the development of India's space industry. It is our endeavor that the students should be continuously acquainted and updated with the subjects related to space through the thousands of Atal Tinkering Labs built in the country. I would also urge the schools and colleges to inform their students about Indian institutions and companies related to space and organize their visitsto these labs. The way the number of Indian private companies is joining this sector will also help them. I don’t know why it was so but before I got this responsibility there existed a system whereby 12-15 leaders like us were invited like VIPs during the launch of a satellite and there was no entry for others. But my thinking is different; my way of working is different. I made a decision when I went there as Prime Minister for the first time. We have noticed that the students of the country have interest and curiosity. Therefore, we made a view gallery at Sriharikota from where satellites are launched. Any citizen or a school student can watch the proceedings and it has a huge capacity. Arrangements have been made so that 10,000 people can watch the launch of the satellite. It may appear to be small, but it is having a huge impact on India.
Friends,
The inauguration of IN-SPACe headquarters is taking place today. I am also happy that Gujarat is becoming the center of large institutions of national and international level in different sectors. I express my heartfelt gratitude to Bhupendrabhai and his entire team and to all our colleagues of Gujarat government for supporting proactive policies for this initiative. Just a few weeks ago,the work for WHO's Global Center for Traditional Medicine began in Jamnagar. Be it National Defence University, National Law University, Pandit Deendayal Energy University, National Forensic Science University, National Innovation Foundation, Children's University, there are so many national institutes around here. The establishment of Bhaskaracharya Institute for Space Applications and Geo-informatics i.e. BISAG has become an inspiration for other states of the country as well. Now IN-SPACealong with these big institutions will also increase the identity of this place.I urge the youth of the country, especially the youth of Gujarat, to take full advantage of these best Indian institutions. I am sure that India will scale new heights in the space sector with your active role. And on this auspicious occasion, I also congratulate and offer my best wishes to the private sector which has participated with enthusiasm and the youth who came forward with new spirits and resolutions. I also wish many good wishes to all the scientists and the entire team of ISRO. And I believe that Goenka has been a very successful personality in the private sector and under his leadership IN-SPACe will move ahead in fulfilling our dreams in a true sense. With these expectations, along with many wishes, I thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আহমেদাবাদৰ ভূপালত আইএন-স্পেচৰ মুখ্য কাৰ্যালয় উদ্বোধনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 JUN 2022 8:44PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ! কেন্দ্ৰত মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী আৰু এই অঞ্চলৰ সাংসদ শ্ৰী অমিত শ্বাহ, কেন্দ্ৰৰ গৃহমন্ত্ৰী, গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় নম্ৰ আৰু যোগ্য মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলজী, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা শ্ৰী অজিত ডোভালজী, সংসদত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী চি আৰ পাটিল, সংসদত মোৰ সহকৰ্মী পৱন গোৱেংকাজী, মহাকাশ বিভাগৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী এচ সোমনাথজী। ভাৰতৰ মহাকাশ উদ্যোগৰ সকলো প্ৰতিনিধি, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল।
আজি একবিংশ শতিকাৰ আধুনিক ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত এক আশ্চৰ্যকৰ অধ্যায় সংযোজিত হৈছে। ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ প্ৰচাৰ আৰু অনুমোদন কেন্দ্ৰৰ (আইএন-স্পেচ) মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ বাবে মই সকলো দেশবাসী আৰু বিশেষকৈ বৈজ্ঞানিক সম্প্ৰদায়ক অভিনন্দন জনাইছো। আজিকালি আমি দেখিছোঁ যে যুৱসকলে ছ'চিয়েল মিডিয়াত কিবা ৰোমাঞ্চকৰ বা আকৰ্ষণীয় পোষ্ট কৰিলে ইয়াৰ আগতে তেওঁলোকে সতৰ্ক কৰি দিছিল আৰু কৈছিল -'এই স্থানটো চাওক', ভাৰতৰ মহাকাশ উদ্যোগৰ বাবে আইএন-স্পেচৰ মুকলি 'এই স্থানটো চাওক' মুহূৰ্তৰ দৰে। আইএন-স্পেচ হৈছে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মক, ভাৰতৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ বৈজ্ঞানিক মনক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ এক অভূতপূৰ্ব সুযোগ। তেওঁলোকে চৰকাৰী কাম কৰক বা ব্যক্তিগত খণ্ডত কাম কৰক,আইএন-স্পেচে সকলোৰে বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুযোগ লৈ আহিছে। আইএন-স্পেচৰ ভাৰতৰ মহাকাশ উদ্যোগত বিপ্লৱ আনিবলৈ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে আৰু সেয়েহে মই আজি ক'ব লাগিব যে 'এই স্থান চাওক' আইএন-স্পেচ মহাকাশৰ বাবে, আইএন-স্পেচ গতিৰ বাবে, আইএন-স্পেচ এছৰ বাবে।
বন্ধুসকল,
কেইবা দশক ধৰি, ভাৰতৰ মহাকাশ খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ব্যক্তিগত উদ্যোগক কেৱল এক বিক্ৰেতা হিচাপে দেখা গৈছিল। চৰকাৰে সকলো মহাকাশ অভিযান আৰু প্ৰকল্পত কাম কৰিছিল। প্ৰয়োজন অনুসৰি আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ লোকসকলৰ পৰা মাত্ৰ কেইটামান অংশ আৰু সঁজুলি লোৱা হৈছিল। কেৱল ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিক্ৰেতাৰ বাবে, ইয়াৰ সন্মুখৰ ফালে আগবাঢ়ি যোৱাৰ পথ সদায় অৱৰোধ কৰা হৈছিল, এখন দেৱাল থিয় হৈ আছিল। যিসকল চৰকাৰী ব্যৱস্থাত নাই, সেয়া বিজ্ঞানী হওঁক বা যুৱক হওঁক, মহাকাশ খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তেওঁলোকৰ ধাৰণাবোৰৰ ওপৰত কাম কৰিব পৰা নাছিল। আৰু এই সকলোবোৰত কোনে ভুগিছিল? ক্ষতিটো দেশৰ হৈছিল। আৰু এইটো এটা সাক্ষ্য যে সৰ্বোপৰি ডাঙৰ ধাৰণাবোৰেহে বিজয়ী কৰে। মহাকাশ খণ্ডৰ সংস্কাৰ কৰি, ইয়াক সকলো নিষেধাজ্ঞাৰ পৰা মুক্ত কৰি, আইএন-স্পেচৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত উদ্যোগক সমৰ্থন কৰি, দেশখনে আজি বিজয়ী হোৱাৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। আজি, ব্যক্তিগত খণ্ড কেৱল বিক্ৰেতা হিচাপেই নহয় বৰঞ্চ মহাকাশ খণ্ডত ডাঙৰ বিজয়ীৰ ভূমিকাও পালন কৰিব। যেতিয়া ভাৰতৰ চৰকাৰী মহাকাশ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ শক্তি আৰু ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ আবেগ একেলগে সংযুক্ত হ'ব, আকাশো তেওঁলোকৰ বাবে কম হ'ব। 'আনকি আকাশো সীমা নহয়'! যিদৰে বিশ্বই আজি ভাৰতৰ তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ শক্তি দেখিছে, অনাগত দিনত ভাৰতৰ মহাকাশ খণ্ডৰ শক্তি নতুন উচ্চতাত উপনীত হ'ব। মহাকাশ উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ইছৰ’ৰ মাজত প্ৰযুক্তিৰ স্থানান্তৰ সহজ কৰাৰ বাবেও আইএন-স্পেচে কাম কৰিব। ব্যক্তিগত খণ্ডই ইছৰ’ৰ সম্পদো ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে, ইছৰ’ৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিব পাৰে, ইয়াক নিশ্চিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
মহাকাশ খণ্ডত এই সংস্কাৰবোৰ কৰোঁতে, মোৰ মনত সদায় ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতি অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে আৰু মই এইমাত্ৰ দেখি অহা ষ্টাৰ্টআপবোৰ, অতি কম বয়সৰ যুৱক-যুৱতীসকলক দেখি আৰু অতি উচ্চ মনোভাৱৰে সেই পদক্ষেপবোৰ আগুৱাই নিয়া দেখি, সেইবোৰ শুনি মোৰ মন অতি আনন্দিত হৈছিল। মই এই সকলো যুৱক-যুৱতীক অভিনন্দন জনাইছো। মহাকাশ খণ্ডত পূৰ্বৰ ব্যৱস্থাত ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মই সিমান সুযোগ লাভ কৰা নাছিল। দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মই তেওঁলোকৰ সৈতে উদ্ভাৱন, শক্তি আৰু অন্বেষণৰ মনোভাৱ কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁলোকৰ বিপদাশংকা লোৱাৰ ক্ষমতাও যথেষ্ট বেছি। যিকোনো দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু যদি এজন যুৱকে এটা অট্টালিকা নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰে, আমি তেওঁক কেৱল পিডব্লিউডিৰ পৰাহে নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ক'ব পাৰোঁনে? যদি এজন যুৱকে কিবা অভিনৱ কাম কৰিব বিচাৰে, আমি তেওঁক ক'ব পাৰোঁ নেকি যে এই কাম কেৱল চৰকাৰী সুবিধাৰ পৰাহে কৰা হ'ব। শুনিবলৈ আচৰিত যে, কিন্তু আমাৰ দেশৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত এই পৰিস্থিতি আছিল। এইটো দেশৰ দুৰ্ভাগ্য আছিল যে সময়ৰ লগে লগে নিয়ম আৰু সীমাবদ্ধতাৰ মাজৰ পাৰ্থক্য পাহৰি যোৱা গৈছিল। আজি, যেতিয়া ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অধিক অংশীদাৰ হ'ব বিচাৰে, আমি তেওঁৰ সন্মুখত এনে এক চৰ্ত ৰাখিব নোৱাৰো যে যি কৰিব লাগিব, চৰকাৰী উপায়েৰে কৰিব লাগিব। এনে অৱস্থাৰ যুগ নাইকিয়া হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ মুখৰ পৰা প্ৰতিটো বাধা আঁতৰাই নিৰন্তৰ সংস্কাৰ কৰি আছে। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক ব্যক্তিগত উদ্যোগৰ বাবে মুকলি কৰা, আধুনিক ড্ৰোন নীতি প্ৰস্তুত কৰা, ভূ-স্থানিক তথ্য নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰা, টেলিকম-তথ্য প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ যিকোনো স্থানৰ পৰা কাম ৰখা, চৰকাৰে প্ৰতিটো দিশত কাম কৰি আছে। ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে যিমান সম্ভৱ সহজে ব্যৱসায় কৰাৰ এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰাটো আমাৰ প্ৰয়াস, যাতে দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডই দেশবাসীক জীৱন ধাৰণৰ সহজতাত সহায় কৰে।
বন্ধুসকল,
ইয়ালৈ অহাৰ পূৰ্বে মই আইএন-স্পেচৰ কাৰিকৰী পৰীক্ষাগাৰ আৰু পৰিষ্কাৰ কোঠাটোও চাই আছিলো। ইয়াত ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ বাবে উপগ্ৰহৰ ডিজাইন, ফেব্ৰিকেচন, এচেম্বলী, একত্ৰীকৰণ আৰু পৰীক্ষাৰ বাবে আধুনিক সঁজুলি উপলব্ধ হ'ব। ইয়াত আৰু বহুতো আধুনিক সুবিধা আৰু আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হ'ব যিয়ে মহাকাশ উদ্যোগৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। আজি মই প্ৰদৰ্শনী ক্ষেত্ৰ চাবলৈ, মহাকাশ উদ্যোগ আৰু মহাকাশ ষ্টাৰ্ট-আপৰ লোকসকলৰ সৈতে কথা পাতিবলৈ সুযোগ পাইছিলো। মোৰ মনত আছে যেতিয়া আমি মহাকাশ খণ্ডত সংস্কাৰ কৰি আছিলো, কিছুমান লোক শংকিত আছিল যে মহাকাশ উদ্যোগত কোন ব্যক্তিগত কোম্পানী থাকিব ? কিন্তু আজি মহাকাশ খণ্ডলৈ অহা ৬০ টাতকৈও অধিক ভাৰতীয় ব্যক্তিগত কোম্পানীয়ে আজি ইয়াৰ নেতৃত্ব দি আছে আৰু আজি তেওঁলোকক দেখি মই অধিক সুখী। মই গৌৰৱান্বিত যে আমাৰ ব্যক্তিগত উদ্যোগৰ সহকৰ্মীসকলে উৎক্ষেপণ বাহন, উপগ্ৰহ, ভূমি খণ্ড আৰু মহাকাশ প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰতৰ ব্যক্তিগত কোম্পানীবোৰেও পিএছএলভি ৰকেট নিৰ্মাণৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে। কেৱল এয়াই নহয়, বহুতো ব্যক্তিগত কোম্পানীয়ে আনকি তেওঁলোকৰ নিজা ৰকেটো ডিজাইন কৰিছে। এইটো ভাৰতৰ মহাকাশ খণ্ডৰ সীমাহীন সম্ভাৱনাৰ এক আভাস। ইয়াৰ বাবে, মই মোৰ বিজ্ঞানী, উদ্যোগপতি, যুৱ উদ্যোগী আৰু সকলো দেশবাসীক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো আৰু যদি মই কাৰোবাক আটাইতকৈ বেছি অভিনন্দন জনাব লগা হয়, যদি মই কাৰোবাক আটাইতকৈ বেছি ধন্যবাদ জনাব লগা হয়, তেন্তে মই এই যাত্ৰাত অহা নতুন পৰিৱৰ্তনৰ বাবে মোৰ ইছৰ’ৰ লোকসকলক ধন্যবাদ জনাব লাগিব, যাৰ বাবে মই আটাইতকৈ বেছি ধন্যবাদ জনাইছো। আমাৰ ইছৰ’ৰ প্ৰাক্তন সচিব ইয়াত বহি আছে যিয়ে এই বস্তুটোৰ নেতৃত্ব দিছিল আৰু এতিয়া আমাৰ সোমনাথজীয়ে ইয়াক আগুৱাই লৈ গৈছে আৰু সেয়েহে মই মোৰ ইছৰ’ সহকৰ্মীসকলক সম্পূৰ্ণ কৃতিত্ব দিআছো। মই এই বিজ্ঞানীসকলক দিছো। এইটো এটা সৰু সিদ্ধান্ত নহয়, বন্ধুসকল, আৰু এই ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে জানে যে এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ বাবে, তেওঁলোকৰ ভাৰত আৰু বিশ্বক কিবা এটা দিয়াৰ উচ্চ সাহস আছে আৰু সেয়েহে সমগ্ৰ কৃতিত্ব ইছৰ’লৈ গৈছে। তেওঁলোকে এই কামত পদক্ষেপ লৈছে, তেওঁলোকে বস্তুবোৰ দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিয়াৰ চেষ্টা কৰিছে আৰু তেওঁলোক য'ত আছে, তেওঁলোকে কৈছে, দেশৰ যুৱসকল, এয়া আপোনাৰ, আপুনি আগবাঢ়ি যাওক। এইটো নিজেই এটা অতি বৈপ্লৱিক সিদ্ধান্ত।
বন্ধুসকল,
এই সময়ত, আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছো। কোটি কোটি দেশবাসীক অনুপ্ৰাণিত কৰা স্বাধীন ভাৰতত আমাৰ সফলতাই তেওঁলোকক আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে, য'ত আমাৰ মহাকাশ সাফল্যৰ এক বিশেষ অৱদান আছে। যেতিয়া ইছৰ’ৱে এটা ৰকেট উৎক্ষেপণ কৰে, মহাকাশলৈ এটা অভিযান প্ৰেৰণ কৰে, সমগ্ৰ দেশে ইয়াত যোগদান কৰে, গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। দেশখনে তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে, আৰু যেতিয়া তেওঁলোক সফল হয়, প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে তেওঁলোকক আনন্দ, উৎসাহ আৰু গৌৰৱেৰে প্ৰকাশ কৰে, আৰু সেই সফলতাক ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে নিজৰ সফলতা বুলি গণ্য কৰে। আৰু কিবা ভুল হ'লেও, কিবা অকল্পনীয় ঘটনা ঘটিলেও, দেশখনে তেতিয়াও বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে থিয় হয় আৰু তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এই সময়ত, আপোনাৰ জীৱনত মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা প্ৰতিদিনে বৃদ্ধি পাইছে। যিমানে অধিক ভূমিকা, সিমানে অধিক প্ৰয়োগ, অধিক সম্ভাৱনা। একবিংশ শতিকাত, মহাকাশ-প্ৰযুক্তি এক ডাঙৰ বিপ্লৱৰ আধাৰ হ'বলৈ গৈ আছে। মহাকাশ-প্ৰযুক্তি এতিয়া আমাৰ ব্যক্তিগত স্থানৰ প্ৰযুক্তি হ'ব, কেৱল দূৰৱৰ্তী স্থানৰ নহয়। সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনত মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা, দৈনন্দিন জীৱনত মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকাক প্ৰায়ে উপেক্ষা কৰা হয়। আমি টিভিটো খুলিছো, আমাৰ বাবে বহুতো চেনেল উপলব্ধ। কিন্তু খুব কম মানুহে জানে যে উপগ্ৰহৰ সহায়ত এইটো ঘটি আছে। আপুনি কৰবালৈ যাব বিচাৰে, ট্ৰেফিক আছে নে নাই চাবলৈ, আটাইতকৈ চুটি পথটো কি চাবলৈ, এই সকলোবোৰ কাৰ সহায়ত হৈ আছে? এয়া উপগ্ৰহৰ সহায়ত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
ভৱিষ্যতে, এনে বহুতো ক্ষেত্ৰত মহাকাশ-প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ অধিক বৃদ্ধি হ'ব। আইএনস্পেচ আৰু ব্যক্তিগত উদ্যোগসকলে এই দিশত নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰিব লাগিব যাতে আমি কেনেদৰে মহাকাশ প্ৰযুক্তিক সাধাৰণ মানুহৰ বাবে অধিক সুলভ কৰি তুলিব পাৰোঁ, মহাকাশ-প্ৰযুক্তি কেনেদৰে জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ মাধ্যম হৈ পৰে, আৰু আমি কেনেদৰে এই প্ৰযুক্তিটো দেশৰ বিকাশ আৰু সৱলীকৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ। ভূ-স্থানিক মেপিং সম্পৰ্কীয় আমাৰ সন্মুখত বহুতো সম্ভাৱনা আছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ইয়াত এক বৃহৎ ভূমিকা থাকিব পাৰে। আজি আমাৰ ওচৰত চৰকাৰী উপগ্ৰহৰ বৃহৎ তথ্য উপলব্ধ আছে। এতিয়া আগন্তুক সময়ত, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ওচৰত তাতোকৈও যথেষ্ট তথ্য থাকিব। তথ্যৰ এই মূলধনে আপোনাক পৃথিৱীত এক বৃহৎ শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। বৰ্তমান, বিশ্বৰ মহাকাশ উদ্যোগৰ আকাৰ প্ৰায় ৪০০ বিলিয়ন ডলাৰ। ২০৪০ চনৰ ভিতৰত ই এক ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ উদ্যোগত পৰিণত হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। আজি আমাৰ প্ৰতিভা, অভিজ্ঞতা আছে, কিন্তু আজি এই উদ্যোগত আমাৰ অংশগ্ৰহণ কেৱল মানুহৰ অংশগ্ৰহণ অৰ্থাৎ ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব মাত্ৰ ২ শতাংশ। আমি বিশ্বব্যাপী মহাকাশ উদ্যোগত আমাৰ অংশ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, আৰু ইয়াত আমাৰ ব্যক্তিগতখণ্ডৰ এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মই অনাগত সময়ত মহাকাশ পৰ্যটন আৰু মহাকাশ কূটনীতিৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভূমিকা দেখিছোঁ। ভাৰতৰ মহাকাশ কোম্পানীবোৰ বিশ্বব্যাপী হৈ পৰিছে, আমাৰ এটা গোলকীয় মহাকাশ কোম্পানী আছে, ই সমগ্ৰ দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত অসীম সম্ভাৱনা আছে, কিন্তু সীমিত প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা অসীম সম্ভাৱনা কেতিয়াও উপলব্ধি কৰিব নোৱাৰি। মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো, মই দেশৰ যুৱসকলক, বৈজ্ঞানিক স্বভাৱৰ যুৱসকলক, বিপদাশংকা লোৱাৰ ক্ষমতা থকা লোকসকলক আশ্বাস দিছো যে মহাকাশ খণ্ডত সংস্কাৰৰ এই প্ৰৱণতা অবিৰতভাৱে অব্যাহত থাকিব। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ প্ৰয়োজনীয়তা শুনিবলৈ, বুজিবলৈ, ব্যৱসায়ৰ সম্ভাৱনা মূল্যাংকন কৰিবলৈ এক শক্তিশালী প্ৰণালী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আইএনস্পেচে এই দিশত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সকলো প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ একক খিৰিকী স্বতন্ত্ৰ নোডেল এজেঞ্চী হিচাপে কাম কৰিব। ভাৰতে চৰকাৰী কোম্পানী, মহাকাশ উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সমন্বয়ৰ সৈতে আগবাঢ়িবলৈ এক নতুন ভাৰতীয় মহাকাশ নীতিৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে। আমি মহাকাশ খণ্ডত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে শীঘ্ৰেই এটা নীতি ওলাই আহিবলৈ গৈ আছো।
বন্ধুসকল,
মানৱতাৰ ভৱিষ্যত, ইয়াৰ বিকাশ, অনাগত দিনবোৰত আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী হ'ব লগা দুটা ক্ষেত্ৰ, আমি ইয়াক যিমান সোনকালে অন্বেষণ কৰিম, পলম নকৰাকৈ পৃথিৱীৰ এই প্ৰতিযোগিতাত যিমানেই আগবাঢ়ি যাম, আমি পৰিস্থিতিটোৰ নেতৃত্ব দিব পাৰোঁ, আমিও নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰোঁ আৰু সেই দুটা ক্ষেত্ৰ - এটা হৈছে স্থান, দ্বিতীয়টো হ'ল সাগৰ, তেওঁলোক এক অতি ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰিব আৰু আজি আমি নীতিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক সম্বোধন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো আৰু দেশৰ যুৱসকলক ইয়াত যোগদান কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো। মহাকাশৰ বাবে আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মত, বিশেষকৈ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত যি কৌতূহল আছে, সেয়া হৈছে ভাৰতৰ মহাকাশ উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে এক বৃহৎ শক্তি। সেয়েহে, দেশত নিৰ্মিত হাজাৰ হাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেবৰ স্থান সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰৰ সৈতে শিক্ষাৰ্থীসকলক নিৰন্তৰে পৰিচয় কৰাই দিয়াটো আমাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। মই দেশৰ বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহক তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক মহাকাশ সম্পৰ্কীয় ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠান আৰু কোম্পানীসমূহৰ বিষয়ে ক'বলৈ, তেওঁলোকৰ পৰীক্ষাগাৰ পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিম। এই ক্ষেত্ৰত যিদৰে ভাৰতীয় ব্যক্তিগত কোম্পানীৰ সংখ্যা নিৰন্তৰে বৃদ্ধি হৈ আছে, ই তেওঁলোকক সহায় কৰিব। আপুনি লক্ষ্য কৰিব পাৰে যে ভাৰতত আগতে, মই নাজানো কিয় এনে হৈছিল, কিন্তু এইটো হৈছিল, পূৰ্বৰ পৰিস্থিতি এনে আছিল যে যেতিয়া উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰা হৈছিল, সেই সমগ্ৰ অঞ্চলটোত কাৰো প্ৰৱেশ নাছিল আৰু আমাৰ দৰে নেতাসকল যিসকল তাত আছিল, ভিআইপিৰ দৰে, তাত ১২-১৫ জন লোকক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল আৰু দেখুৱাইছিল যে উপগ্ৰহটো উৎক্ষেপণ কৰা হৈছে আৰু আমিও অতি উৎসাহেৰে চাইছিলো। কিন্তু মোৰ চিন্তাধাৰা বেলেগ, মোৰ কাম কৰাৰ পদ্ধতি বেলেগ, সেয়েহে মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তালৈ গৈছিলো, সেয়েহে আমি এটা সিদ্ধান্ত লৈছিলো, আমি দেখিছো যে দেশৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ অতি আগ্ৰহ আছে, কৌতূহল আছে আৰু সেইকথা মনত ৰাখি, শ্ৰীহৰিকোটাত য'ৰ পৰা আমাৰ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰা হয়, উপগ্ৰহটো কেতিয়া উৰে চাবলৈ এটা ভিউ গেলেৰী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু যিকোনো নাগৰিক, যিকোনো বিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীয়েও এই কাৰ্যসূচীটো চাব পাৰে আৰু বহাৰ ব্যৱস্থাও সৰু নহয়। ১০,০০ লোকে বহি এই উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ চাব পাৰে, ইয়াক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। বস্তুবোৰ সৰু যেন লাগিছে কিন্তু ই ভাৰতৰ জীৱনত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলাইছে।
বন্ধুসকল,
আইএন-স্পেচৰ মুখ্য কাৰ্যালয় আজি এক প্ৰকাৰে উদ্বোধন কৰা হৈছে, যি এক কাৰ্যকলাপৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। মই সুখী যে গুজৰাট বিভিন্ন খণ্ডত বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। এই পদক্ষেপৰ বাবে সক্ৰিয় প্ৰতিটো নীতিৰ প্ৰতি সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ বাবে মই ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক, গুজৰাট চৰকাৰৰ আমাৰ সকলো সহকৰ্মীলৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা আৰু অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু আপুনি জানে যে মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান আগতে, জামনগৰত পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বাবে গোলকীয় কেন্দ্ৰৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় আইন বিশ্ববিদ্যালয়, পণ্ডিত দীনদয়াল শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনচিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্ভাৱন ফাউণ্ডেচন, শিশু বিশ্ববিদ্যালয় হওঁক, ইয়াৰ চাৰিওফালে বহুতো ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠান আছে। ভাস্কৰাচাৰ্য ইনষ্টিটিউট ফৰ স্পেচ এপ্লিকেচনচ এণ্ড জিঅ'ইনফৰ্মেটিক্স - ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠা দেশৰ আন ৰাজ্যসমূহৰ বাবেও এক অনুপ্ৰেৰণা হৈ পৰিছে। এতিয়া এই বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত আইএন-স্পেচেও এই ঠাইখনৰ পৰিচয় বৃদ্ধি কৰিব। মই দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক, বিশেষকৈ গুজৰাটৰ যুৱপ্ৰজন্মক এই শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল'বলৈ আহ্বান জনাইছো। মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ সক্ৰিয় ভূমিকাৰ দ্বাৰা ভাৰতে মহাকাশ খণ্ডত নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিব। আৰু আজিৰ এই পৱিত্ৰক্ষণ উপলক্ষে মই বিশেষকৈ উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰা ব্যক্তিগত খণ্ড, নতুন উৎসাহ, নতুন সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি অহা যুৱসকলক অভিনন্দন জনাইছো আৰু লগতে তেওঁলোকৰ বাবে বহুত শুভেচ্ছা জনাইছো। মই ইছৰ’ৰ সকলো বিজ্ঞানী আৰু ইছৰ’ৰ গোটেই দলটোক শুভকামনা জনাইছো, আপোনালোকক বহুত ধন্যবাদ। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে গোৱেংকা ব্যক্তিগত খণ্ডত এজন অতি সফল ব্যক্তিত্ব আছিল, তেওঁৰ নেতৃত্বত, আইএন-স্পেচে আমাৰ সপোনটো পূৰণ কৰাৰ ক্ষমতা লৈ সঁচাকৈয়ে আগবাঢ়িব। এই প্ৰত্যাশাবোৰৰ সৈতে, বহুতো শুভকামনাৰ সৈতে, মই আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনাইছো!