Ministry of Culture
A team of NMA to visit Arunachal Pradesh from 14th June to identify new additions in the list of Centrally Protected Monuments from the state
The team will also meet local tribal leaders to find places of indigenous faith which connect Arunachal Pradesh to other parts of country through legends and verbal history
12 JUN 2022 4:25PM by PIB Delhi
The full team of National Monuments Authority will visit ancient monuments specially those bordering Tibet-China region of Arunachal Pradesh, between 14th to 18th June, 2022. The teamwill also meet local tribal leaders to find out places of Indegenousfaith which connect Arunachal Pradesh with other parts of the nation through legends and verbal history. The full team of NMA will comprise of the two members Shri HemrajKamdarand Prof Kailash Rao , in addition to Chairman Shri Tarun Vijay.
Shri Tarun Vijay said that it goes to the credit of Prime Minister Shri Narendra Modi who initiated an annual yatra from Arunachal to Porbandarin Gujarat, strengthening the cultural threads wovenaround the legacy of Rukmani in a most thrilling and enlightening manner. He said that Arunachal Pradesh has lagged behind in the area of Heritage Protection and enlisting of new monuments in Centrally Protected list of national archaeological sites.The stream of the local indegenous faiths and their monuments, tangible and intangible heritage connecting them to the western most coast in Gujarat and other parts of India has remainedrelatively unnoticed and unrecognized.
The team of NMA will meet village elders and leaders of various tribes, each of them have fascinating stories about Dharma and cultural connect through ancient monuments with mainland India. A report will be submitted to Minister of Culture and the Prime Minister, suggesting new additions in the list of Centrally Protected Monuments and identifying cultural tourism sites that strengthen national unity in the context of AzadiKaAmritMahotsav, Shri Tarun Vijay disclosed. The ParushuramKund, Bhishmaknagar, Bhalukpong and Tawang are a few indigenous sites of archaeological importance which connect Arunachal Pradesh with Gujarat, Goa, Kerala and the Yadava community, he said.

কল্চর মন্ত্রালয়
এন.এম.এ.গী তীম অমনা জুন ১৪দগী অরুনাচল প্রদেশতা রাজ্য অসিদগী কেন্দ্রনা ঙাকশেন্দুনা থম্বা মোন্যুমেন্তশিংগী লিস্ততা নৌনা অহেনবা ওইনা হাপচিল্লক্লিবশীং অদুবু মশক খঙদোক্নবা চৎলগনি
তীম অসিনা লিজেন্দশিং অমসুং চিলহায় ওইনা থাংথরকপা পুৱারীগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুক কয়া অমগা শম্নহল্লিবা অরুনাচল প্রদেশকী মশাগী লমদম অদুগী নাতকী ওইবা থজনবা চৎনবীগী মফমশিং খঙদোক্নবা লোকল ত্রাইবলগী লুচিংবশিংগসু উনরগনি
12 JUN 2022 4:25PM by PIB Imphal
নেস্নেল মোন্যুমেন্তস ওথোরিতীগী মপুং ফারবা তীম অমনা অরিবা মোন্যুমেন্তশিং মরু ওইনা অরুনাচল প্রদেশকী তিবেত-চাইনা রিজনগী ঙমখৈদা লৈরিবা মফমশিং অদুদা ২০২২গী জুন ১৪দগীনা ১৮ ফাওবা চৎলগনি। তীম অসিনা লিজেন্দশিং অমসুং চিলহায় ওইনা থাংথরকপা পুৱারীগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুক কয়া অমগা শম্নহল্লিবা অরুনাচল প্রদেশকী মশাগী লমদম অদুগী নাতকী ওইবা থজনবা চৎনবীগী মফমশিং খঙদোক্নবা লোকল ত্রাইবলগী লুচিংবশিংগসু উনরগনি। মপুং ফারবা এন.এম.এ.গী তীম অসিদা চেয়রমেন শ্রী তরুন ৱিজয়গী মথক্তা মেম্বর অনি, শ্রী হেমরাজখামদারন্দ, প্রোফেসর কৈলাশ রাও য়াওগনি।
শ্রী তরুন ৱিজয়না হায়খি মদুদি হায়রিবশিং অসিগী মপুং ওইবা থৌদাং লৌখিবসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চহিগী ওইবা য়াত্রা অমা অরুনাচল প্রদেশতগী গুজরাতকী পোর্বান্দর ফাওবগী হৌদোকখি, মসিনা য়াম্না নুংঙাইগদবা অমসুং লৌশিং ওইনিংঙাই ওইবা মওংদা রুকমনিগী লিগেসীদা লৈরিবা চৎনবীগী ওইবা অচেৎপা মরী অদুবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নে। মহাক্না হায়খি মদুদি অরুনাচল প্রদেশ অসি হেরিতেজ প্রোতেক্সন অমসুং কেন্দ্রনা ঙাকশেন্দুনা থম্বা নেস্নেল আর্কিয়োলোজিকেল সাইতশিংগী লিস্ততা অনৌবা মোন্যুমেন্তশিং হাপচিনবগা মরী লৈনবা হীরমশিং অসিদা য়াম্না শোত্থনা লৈহৌরে। লমদম অদুগী মশিং য়াম্লবা থজনব আচৎনবীশিং অমসুং মখোয়গী মোন্যুমেন্তশিং, গুজরাতকী খ্বাইদগী নোংচুপ থংবা সমুদ্র খোংবান অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুকশিংগা শম্নহল্লিবা তেঞ্জিবল অমসুং ইনতেঞ্জিবল হেরিতেজ অদুবু উবীদনা অমসুং মশক খঙবীদনা লৈরক্লি।
এন.এম.এ.গী তীম অসিনা ত্রাইব কয়া অমগী খুঙ্গংগী অহলশিং অমসুং লুচিংবশিংগা উনরগনি, মখোয় খুদিংমক্না মখোয়গী অরিবা মোন্যুমেন্তশিংগী খুত্থাংদা মেনলেন্দ ইন্দিয়াগা ধর্মা অমসুং কলচরগী ওইবা মরী লৈরম্বগে হায়বগী মতাংদা য়াম্না নুংঙাইবা ৱারীশিং লৈ। কলচরগী মন্ত্রী আমসুং প্রধান মন্ত্রীদা কেন্দ্রনা ঙাকশেন্দুনা থম্বা মোন্যুমেন্তশিংগী লিস্ততা অনৌবা হাপচিন্নবা হায়জরদুনা অমসুং অজাদি কা অমৃত মাহোতসবকা মরী লৈননা লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তম অদুবু হেন্না কনখৎহন্নবা কলচরেল তুরিজম সাইতশিং খঙদোক্লদুনা রিপোর্ত অমা থাগৎলগনি হায়না শ্রী তরুন ৱিজয়না ফোংফোরকখি। পারুশুরাম কুন্দ, বিশমকনাগর, ভালুকপোং অমসুং তাৱাং হায়রিবশিং অসিনা অরুনাচল প্রদেশপু গুজরাত, গোৱা, কেরলা অমসুং য়াদৱা কম্যুনিতীগা মরী লৈনহল্লিবা আর্কিয়োলোজীগী ওইনা মরু ওইবা লমদম অদুগী ওইবা সাইতশিংনি।