Prime Minister's Office
PM to Chair First National Conference of Chief Secretaries in Dharamshala on 16th and 17th June
Conference will be a significant step towards further strengthening the partnership between the Centre and the State Governments
Detailed deliberations on three themes: implementation of NEP, Urban Governance & Crop Diversification and achieving self-sufficiency in agri-commodities
Best practices from States/ UTs under each of the themes to be presented
Special session on ‘Azadi ka Amrit Mahotsav: Roadmap to 2047’
Four additional thematic sessions on Ease of Doing Business; achieving saturation coverage of schemes and ensuring last mile delivery; Transforming India’s infrastructure through PM Gati Shakti; and Capacity building
Session also on Aspirational Districts Programme
Outcomes of Conference to be deliberated in Governing Council Meeting of NITI Aayog to finalize action plan
14 JUN 2022 8:56AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the First National Conference of Chief Secretaries at HPCA Stadium in Dharamshala, Himachal Pradesh on 16th and 17th June, 2022. It will be a significant step towards further strengthening the partnership between the Centre and the State Governments.
The National Conference of Chief Secretaries will be held from 15th to 17th June 2022. More than 200 people will participate in the conference, representing the Central Government, all States/ UTs and domain experts. Spread over three days, it will focus on the rapid and sustained economic growth in partnership with the States. Working as Team India, the Conference will lay the ground for collaborative action for higher growth with sustainability, creation of jobs, education, ease of living and aatmanirbharta in agriculture. The Conference will emphasise on evolution and implementation of a common development agenda and blueprint for cohesive action to achieve the aspirations of the people.
The concept and agenda for this conference has been curated after more than 100 rounds of deliberations spread over six months. Three themes have been identified for detailed deliberations in the Conference: (i) Implementation of the National Education Policy; (ii) Urban governance; and (iii) Crop diversification and achieving self-sufficiency in oilseeds, pulses and other agri-commodities. Under National Education Policy, both school and higher education shall be deliberated upon. Best practices from States/ UTs under each of the themes shall be presented at the Conference for mutual learning.
There would be a session on Aspirational Districts Programme which would deliberate upon the achievements made so far, with successful case studies including on data based governance, presented by the young Collectors in specific districts.
There would be a special session on ‘Azadi ka Amrit Mahotsav: Roadmap to 2047’ and four additional thematic sessions on Reducing Compliance Burden & Decriminalization of Minor Offences for Ease of Doing Business; Centre – State Coordination for achieving saturation coverage of schemes and ensuring last mile delivery; Transforming India’s infrastructure through PM Gati Shakti; and Capacity building: Implementation of iGOT - Mission Karmayogi.
The outcomes of the Conference will be subsequently deliberated in the Governing Council Meeting of NITI Aayog, where Chief Ministers and Administrators of all States and Union Territories will be present, so that an action plan can be finalized with the broad consensus at the highest levels.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জুন ১৬তগী ১৭ ফাওবা ধর্মশালাদা চীফ সেক্রেতরীশিংগী অহানবা নেস্নেল কনফরেন্সতা ময়াই তাংবল লৌরদুনা পাংথোক্লগনি
কনফরেন্স অসি রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারশিংগী মরক্তা লৈরিবা পার্নরশীপ অদু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শীংথানীংঙাই ওইরবা খোঙথাং অমা ওইরগনি
খন্নগদবা হীরম অহুমগী অখুপ্পা মরোল: এন.ই.পি. ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবা, অর্বান গভর্নান্স অমসুং ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিংদা মীপাল তাংদবা ঙম্বা
থিম অমমমগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী খ্বাইদগী ফাবা প্রেক্তিসশিং প্রজেন্ত তৌগনি
‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসব: রোদমেপ তু ২০৪৭’কী অখন্নবা সেসন
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস; স্কিমশিংগী সেচুরেসন কবরেজ ফংবা অমসুং লাস্ত মাইল দেলিভরী ফংহনবা; পি.এম. গতি শক্তিগী খুত্থাংদা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরকপা; অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মতাংদা অহেনবা থিমেতিক সেসন মরি য়াওরি
সেসন অসিদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রামসু য়াওগনি
এক্সন প্লান অমা লেপথোক্নবগীদমক নিতি আয়োগকী গভর্নিং কাউন্সিল মীতিংদা কনফরেন্স অসিগী ফলশিং অদু পুথোক্তুনা খন্নগনি
14 JUN 2022 8:56AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জুন ১৬ অমসুং ১৭, ২০২২দা হিমাচল প্রদেশকী ধর্মশালাদা লৈবা ঐচ.পি.সি.এ. স্তেদিয়মদা অহানবা চীফ সেক্রেতরীশিংগী নেস্নেল কনফরেন্সতা ময়াই তাংবল লৌগনি। মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মাইকৈদা পাইখৎপা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরগনি।
চীফ সেক্রেতরীশিংগী নেস্নেল কনফরেন্স অসি জুন ১৫দগী ১৭, ২০২২ ফাওবা পাঙথোক্কনি। কেন্দ্র সরকার, রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক অমসুং দোমেন এক্সপর্তশিংগী মহুৎ শিন্দুনা কনফরেন্স অসিদা মীওই ২০০ হেনবনা শরুক য়াগনি। নুমিৎ হুমনি চুপ্না পাঙথোক্কদবা অসিনা রাজ্যশিংগা লোয়ননা পার্তনরশিপ অসি খুমাং চাউশিন্নবা অমসুং সস্তেন্দ ইকনোমিক গ্রোথতা মীৎয়েং চংগনি। তীম ইন্দিয়া ওইনা থবক তৌদুনা কনফরেন্স অসিনা সস্তেনেবিলিতীগা লোয়ননা হেন্না গ্রোথ লৈনবা, থবক পীনবা, এজুকেসন ফংহন্নবা, ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহন্নবা অমসুং লোউ-শিংউদা আত্মনির্ভর ওইনবা চুংশিন্নদুনা খোঙথাং লৌখৎনবা কনফরেন্স অসিনা য়ুম্ফম থোনগনি। কনফরেন্স অসিনা কম্মন দিবেলপমেন্ত এজেন্দা অমা অমসুং মীয়ামগী এস্পিরেসনশিং থুংহন্নবা কোহেসিব এক্সনগী ব্ল্যুপ্রিন্ত শেমগৎনবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মীৎয়েং থম্লি।
কনফরেন্স অসিগী ৱাখল্লোন অমসুং এজেন্দা অসি থা তরুক হেন্না খন্ন-নৈনবগী রাউন্দ ১০০ হেন্না পাঙথোক্লবা মতুংদা শেমখি। কনফরেন্স অসিদা কুপ্না খন্ন-নৈন্নবগীদমক থিম অহুম মশক খঙদোকখি। (i) নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা; (ii) অর্বান গভর্নান্স; অমসুং (iii) ক্রোপ দাইভর্সিফিকেসন অমসুং ওইলসীদশিং, হৱায়শিং অমসুং অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংদা আত্মনির্ভর ওইবা ঙমহনবা। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা স্কুল অমসুং হায়র এজুকেসন অনিমক্কী মতাংদা খন্নগনু। থিমশিং অসিগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিস অসি ম্যুচুএল লর্নিংগীদমক কনফরেন্স অসিদা পুথোক্কনি।
অখন্নবা জিলাশিংগী নহা ওইরিবা কল্লেক্তরশিংনা প্রজেন্ত তৌবা দেতা বেজ গভর্নান্স য়াওনা মাইপাক্লবা কেস স্তদীশিংগা লোয়ননা হৌজিক ফাওবদা মাইপাকখিবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনরিবা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্স প্রোগ্রামগী সেসন অমা য়াওগনি।
মসিদা ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসব: রোদমেপ তু ২০৪৭’কী অখন্নবা সেসন অমা অমসুং রিদ্যুসিং কমপ্লায়েন্দ বর্দন এন্দ দিক্রিমিনেলাইজেসন ওফ মাইনর ওফেন্সেস ফোর ইজ ওফ দুইং বিজিনেস; স্কিমশিংগী সেচুরেসন কবরেজ ফংনবা অমসুং লাস্ত মাইল দেলিভরী ফংনবা সেন্তর - স্তেৎ কোওর্দিনেসন; পি.এম. গতি শক্তিগী খুত্থাংদা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরকপা; অমসুং আই.জি.ও.তি. – মিসন কার্ময়োগী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা হায়রিবা অহেনবা থিমেতিক সেসন মরি অসিসু য়াওগনি।
মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং রাজ্য অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্কী এদমিনিস্ত্রেতরশিং য়াওদুনা নিতি আয়োগকী গভর্নিং কাউন্সিল মীতিংদা কনফরেন্স অসিগী ফলশিং অদু পুথোক্তুনা খন্নগনি, অসুম তৌবনা অৱাংবা থাকশিংদা পুম্নমক্না য়ান্নদুনা এক্সন প্লান অমা লেপথোকপা ঙমগনি।