AYUSH
President Ram Nath Kovind inaugurated the upgraded Ayush Wellness Centre in the President’s Estate
A book documenting the functioning and key milestone of Ayush Wellness Centre in Rastrapati Bhavan was also released
24 JUN 2022 4:41PM by PIB Delhi
The upgraded Ayush Wellness Centre in the President’s Estate, New Delhi was inaugurated by President of India Shri Ram Nath Kovind in the presence of Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of State for Ayush Shri Munjpara Mahendrabhai Kalubhai and other dignitaries. First lady Smt Savita Kovind also graced the inauguration ceremony.
Ayush Wellness Centre (AWC) at President Estate started on 25th July 2015, as a joint initiative of the Ministry of Ayush and President Secretariat. The AWC has treatment facilities in the streams of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha &Homeopathy, and it caters to the medical needs of the President, officials of President’s Secretariat and residents of the President’s Estate. The upgraded infrastructure along with facilities for Ayush system will follow standard protocols of treatment.
A book documenting “establishment, functioning and key milestone” of Ayush Wellness Centre in Rashtrapati Bhavan was also released today at the Rashtrapati Bhavan Cultural Centre by Minister of State for Ayush Shri Munjpara Mahendrabhai Kalubhai in the presence of Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Minister of Ayush and Shri K D Tripathi, Secretary to the President.
Appreciating the publication, President has said in his message contained in the book, “I am pleased to note that a large number of patients have benefitted from this Centre. Initiatives like patient education workshops, school health program and outreach OPDs etc undertaken by this Centre are well-appreciated. Telemedicine facilities started during the COVID-19 pandemic and online Yoga classes helped the beneficiaries during this difficult phase.”
On this occasion, Union Minister of Ayush Shri Sarbananda Sonowal said, that AYUSH systems of medicine have been traditionally used for healthcare through centuries. He said that the health promotive, preventive and curative roles of Ayush systems are the reasons for its acceptance among the masses. The Minister informed that Ministry of Ayush and President Secretariat collaborated to start Ayush Wellness Centre, President Estate as the first step in this direction. He further said that the upgraded Ayush Wellness Centre will continue to provide Ayush treatment in seamless and efficient manner.
While recapturing the salient features of the centre, Secretary Ayush, Vd. Rajesh Kotecha said that the level of acceptance of this centre can be gauged from the fact that in the last 7 years, more than 1.6 lakh residents of the President Estate have visited this centre. A total of 60 research papers have been published by the centre till date. He further emphasized that with its enhanced facilities, the centre is bound to serve the residents in a more holistic manner.
Rashtrapati Bhavan with help of Ministry of Ayush had established the first AYUSH Wellness Clinic (AWC) of the country with all systems under one roof at President’s Estate in July 2015. At that time a dilapidated building in the President’s Estate was renovated and converted into the AWC. The AWC has treatment facilities in the streams of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha & Homeopathy. It is a precursor of many such clinics in various government departments and reputed institutes like AIIMS across the country.

আয়ুশ
রাস্ত্রপতি রাম নাথ কোবিন্দনা প্রসিদেন্তগী ইস্তেৎতা অপগ্রেদ তৌরবা আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তর শঙ্গাখ্রে
আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তরগী মথৌ তৌবগী মওং অমসুং মরু ওইবা মাইলস্তন দোক্যুমেন্ত তৌরিবা লাইরিক অমা রাস্ত্রপতি ভবন্দা ফোঙখ্রে
24 JUN 2022 4:41PM by PIB Imphal
আয়ুশকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, আয়ুশকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই কালুভাই অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশিং য়াওবা থৌরম অমদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা নই দিল্লীদা লৈবা প্রসিদেন্তগী ইস্তেৎতা অপগ্রেদ তৌরবা আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তর শঙ্গাখ্রে। ফর্স্ত লেদী শ্রীমতি সবিতা কোবিন্দসু শঙ্গাবগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তর (এ.দবল্যু.সি.) অসি আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং প্রসিদেন্ত সেক্রেতরিএৎকী অপুনবা থৌশিল অমা ওইনা জুলাই ২৫, ২০১৫দা প্রসিদেন্ত ইস্তেৎতা মথৌ তৌবা হৌখি। এ.দবল্যু.সি.না আয়ুর্বেদ, য়োগ অমসুং নেচরোপেথী, য়ুনানী, সিদ্ধ অমসুং হোমিওপেথীগী লমশিংদা লায়েংবগী খুদোংচাবশিং পীদুনা লাকখি অমসুং মসিনা রাস্ত্রপতি, প্রসিদেন্ত সেক্রেতরিএৎকী ওফিসিএলশিং অমসুং প্রসিদেন্তগী ইস্তেৎকী রেসিদেন্তশিংগী অনা লায়েংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্দুনা লাকখি। আয়ুশ সিস্তেমগী খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা অপগ্রেদ তৌরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা লায়েংবগী স্তেন্দর্দ প্রোতোকোলশিং ঙাক্না চৎলি।
সেক্রেতরী, আয়ুশ মন্ত্রী বাইদ্যা রাজেশ কোতেচা অমসুং সেক্রেতরী তু দি প্রসিদেন্ত, শ্রী কে. দি. ত্রিপাথি য়াওবা থৌরম অমদা আয়ুশকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মুঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই কালুভাইনা রাস্ত্রপতি ভবন কলচরেল সেন্তরদা ঙসি রাস্ত্রপতি ভবন্দা লৈবা আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তরগী “লিংখৎখিবা, মথৌ তৌবা অমসুং মরু ওইবা মাইলস্তন”গী মতাংদা দোক্যুমেন্ত তৌরিবা লাইরিক অমা ফোঙখি।
পব্লিকেসন অসিবু থাগৎলদুনা, রাস্ত্রপতিনা লাইরিক্তা য়াওবা মহাক্কী পাউজেলদা হায়খি মদুদি, “সেন্তর অসিদগী অনাবা মীওই মশিং কয়ানা কান্নবা ফংলি। সেন্তর অসিনা পাইখৎপা পেসেন্ত এজুকেসন ৱার্কশোপশিং, স্কুল হেল্থ প্রোগ্রাম অমসুং আউতরীচ ও.পি.দি.শিং অসিনচিংবা পাইখৎলিবা থৌশিলশিং অসি থাগৎনীংঙাই ওই। তেলিমেদিসিনগী খুদোংচাবশিং অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা হৌখি অমসুং ওনলাইন য়োগ ক্লাসশিং অসিনা অৱাবা তানফম অসিগী মনুংদা বেনিফিসরীশিংদা মতেং পাংখি”।
থৌরম অসিদা, আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা হায়খি মদুদি আয়ুশ সিস্তেম চহিচা কয়াদগী আয়ুশ সিস্তেমসগী হীদাক লাংথক অসি হেল্থকিয়রগীদমক মহৌশাদগী শীজিন্নদুনা লাকখি। মহাক্না হায়খি আয়ুশ সিস্তেমশিংগী হেল্থ প্রমোতিব, প্রিভেন্তিব অমসুং ক্যুরেতিব রোলশিং অসিনা মরম ওইরগা মীয়াম্না মসিবু পাম্নরি। মন্ত্রীনা হায়খি আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং প্রসিদেন্ত সেক্রেতরিএৎনা চুংশিন্নদুনা প্রসিদেন্ত ইস্তেৎকী আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তর হৌদোকখিবা অসিনা মাইকৈ অসিগী অহানবা খোঙথাং ওইখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি অপগ্রেদ তৌরবা আয়ুশ ৱেলনেস সেন্তরঅসিনা অপনবা লৈতবা অমসুং কান্নবা মওংদা আয়ুশকী লায়েং মখা তানা পীখিগনি।
সেন্তর অসিগী মরুওইবা ফীচরশিংগী মতাংদা পল্লদুনা আয়ুশকী সেক্রেতরী ভি.দি. রাজেশ কোতেচানা হায়, মসিগী সেন্তর অসি মীয়াম্না পাম্নবগী থাক অসি হৌখিবা চহি ৭ অসিদা প্রসিদেন্ত ইস্তেত্তা লৈরিবা মীওই লাখ ১.৬ হেনবনা সেন্তর অসিদা লাকখিবা অসিনা তাক্লি। সেন্তর অসিনা হৌজিক ফাওবদা রিসর্স পেপর পুন্না ৬০ ফোঙখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, মসিগী মতিক চারবা ফেসিলিতীশিং অসিগা লোয়ননা সেন্তর অসিনা হেন্না হোলিস্তিক ওইবা মওং অমদা মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামগী শেবা তৌরগনি।
রাস্ত্রপতী ভৱন্না আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মতেংগা লোয়ননা জুলাই ২০১৫দা প্রসিদেন্তগী ইস্তেত্তা মফম অমদা সিস্তেম পুম্নমক ফংহন্দুনা লৈবাক অসিগী অহানবা আয়ুশ ৱেলনেস ক্লিনিক (এ.দবল্যু.সি.) লিংখৎখি। মতম অদুদা প্রসিদেন্তকী ইস্তেত্তা লৈবা নিংখাইরবা বিল্দিং অমা নৌনা শেনজিনখি অমসুং এ.দবল্যু.সি. ওনথোকখি। এ.দবল্যু.সি.দা আয়ুর্বেদ, য়োগ অমসুং নেচরোপেথী, য়ুনানী, সিদ্ধ অমসুং হোমিওপেথীগী লমশিংদা লাইয়েংবগী ফেসিলিতীশিং লৈ। মসিগী লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং অমসুং মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুতশিংদা লৈবা ক্লিনিকশিংগী মরক্তা অহানবনি।