Ministry of Commerce & Industry
Assessment of States/UTs based on implementation of Business Reforms Action Plan for the year 2020 declared
Andhra Pradesh, Gujarat, Haryana, Karnataka, Punjab, Tamil Nadu and Telangana are the Top Achievers
Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Uttarakhand and Uttar Pradesh figure under the Achievers category.
We are implementing responsive reforms by nudging the states and UTs: Smt. Nirmala Sitharaman
Ease of Doing Business now being seen across the country in spirit of competitive and collaborative federalism: Shri Piyush Goyal
30 JUN 2022 1:27PM by PIB Delhi
Andhra Pradesh, Gujarat, Haryana, Karnataka, Punjab, Tamil Nadu and Telangana are the Top Achievers based on implementation of Business Reforms Action Plan. Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Uttarakhand and Uttar Pradesh figure under the Achievers category. While Assam, Chhattisgarh, Goa, Jharkhand, Kerala, Rajasthan and West Bengal have been placed in the Aspirers category, Andaman & Nicobar, Bihar, Chandigarh, Daman & Diu, Dadra & Nagar Haveli,
Delhi, Jammu & Kashmir, Manipur, Meghalaya, Nagaland, Puducherry and Tripura have been clubbed under the Emerging Business Ecosystems category.
Smt. Nirmala Sitharaman, Hon’ble Minister of Finance and Corporate Affairs, announced the assessment of States/UTs under Business Reforms Action Plan (BRAP) 2020, the 5th edition of the BRAP exercise in New Delhi today.The announcements were made in the august presence of Shri Piyush Goyal, Hon’ble Minister of Commerce & Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Textiles, Shri Anurag Jain, Secretary, DPIIT and Senior Government officials of State and UT administration.
Speaking after release of assessment report, Smt. Sitharaman said that the nature of reforms had undergone change since 1991. “The reforms now taking place are responsive reforms. Unlike the reforms of 1991, which were given to us for implementation, there is no compulsion now. The objective is to see what will bring out improvement in systems and ensure better lives for us. An element of nudge has been brought into every layer of the government. Nudging can not be by the government only and the industry has a big role to play there,’, the Finance Minister said. The Finance Minister appreciated the changes brought in the assessment framework of implementation under the Business Reforms Action Plan over years.
Speaking at the event, Shri Piyush Goyal, Hon’ble Minister for Commerce & Industry said that the assessment has evolved from evidence-based to 100% feedback in multilingual format. He said that the purpose of this BRAP exercise is to infuse a culture of learning from each other’s best practices and improve upon the business climate in each State/UT with a unified objective for India to emerge as a most favoured Investment Destination across the globe
“When Hon’ble Prime Minister gave the thrust in 2014 to improving the ease of doing business, one of his major thrust areas was that while we are working at the international level for improving our ranking, we must involve all the stakeholders including the States and UTs in our effort to get them on board so that people really feel the difference and change in their ecosystem, which will lead to ease of living,” Shri Goyal said.
“The process started in 2014 has started bearing fruit as we go along. Rather than ease of doing business being limited to a few areas, few cities and few businesses, we are seeing it being reflected across the country through the spirit of competitive federalism and also of collaboration”, the Commerce & Industry minister added.
Secretary, DPIIT Shri Anurag Jain said that the difference between various states/UTs was so small that it did not make sense to rank them but rather put them in various categories.
The BRAP 2020 includes 301 reform points covering 15 business regulatory areas such as Access to Information, Single Window System, Labour, Environment, Land Administration & Transfer of Land and Property, Utility Permits and others. 118 new reforms were included to further augment the reform process. Sectoral reforms with 72 action points spread across 9 sectors namely Trade License, Healthcare, Legal Metrology, Cinema Halls, Hospitality, Fire NOC, Telecom, Movie Shooting and Tourism were introduced for the first time to expand the scope of reform agenda.
The broader aim is to boost investor confidence, foster business friendly climate and augment Ease of Doing Business across the country by introducing an element of healthy competition through a system of assessing states based on their performance in the implementation of Business Reforms Action Plan. In a departure from the previous years, where States/UTs were ranked, this year they have been placed under the four categories viz. Top Achievers, Achievers, Aspirers and Emerging Business Ecosystems. The objective of assessing the States/UTs is not to create a hierarchy amongst States/UTs but to rather create an enabling framework wherein learnings can be shared amongst States/UTs which in turn will lead to a nationwide spill over of good practices.The assessment gives full weightage to the feedback obtained from actual users/respondents at the ground level, who provided their feedback about the effective implementation of reforms.
DPIIT since 2014 has been assessing States/UTs based on their performance in implementation of prescribed reforms in Business Reforms Action Plan (BRAP) exercise. Till date, assessment of States/UTs have been released for the years 2015, 2016, 2017-18 and 2019.
It is commendable to note the endeavour of the States/UTs in implementing the reforms and with that spirit, DPIIT has assessed and grouped States/UTs into broad category-wise segmentation to recognize and identify the exemplary reform measures undertaken by the States/UTs to improve business environment.
(All names in Alphabetical Order)
The States/UTs under the Top Achievers category in BRAP 2020 are:
Andhra Pradesh
Gujarat
Haryana
Karnataka
Punjab
Tamil Nadu
Telangana
The States/UTs under the Achievers category in BRAP 2020 are:
Himachal Pradesh
Madhya Pradesh
Maharashtra
Odisha
Uttarakhand
Uttar Pradesh
The States under the Aspirers category in BRAP 2020 are:
Assam
Chhattisgarh
Goa
Jharkhand
Kerala
Rajasthan
West Bengal
The States under the Emerging Business Ecosystems category in BRAP 2020 are:
Andaman & Nicobar
Bihar
Chandigarh
Daman & Diu, Dadra & Nagar Haveli
Delhi
Jammu & Kashmir
Manipur
Meghalaya
Nagaland
Puducherry
Tripura
Feedback could not be obtained for Sikkim, Mizoram, Arunachal Pradesh, Lakshadweep and Ladakh due to insufficient User Data

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ইং কুমজা ২০২০গী ওইনা বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লান ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা য়ুম্ফম ওইবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী এসেসমেন্ত লাউথোকখ্রে
আন্ধ্র প্রদেশ, গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নাতকা, পঞ্জাব, তামিল নাদু অমসুং তেলঙ্গানানা তোপ এচিভর্স ওইরি
হিমাচল প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ওরিশা, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশকী মশিংনা এচিভর্স কেতগোরীগী মখাদা লৈরি
রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং নদজিং তৌদুনা ঐখোয়না রেস্পোন্সিব রিফোর্মশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি: শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন
কম্পিতিতিব অমসুং কোল্লাবোরেতিব ফেদরেলিজম লৈজরবসু লৈবাক শিনবা থুংবদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হৌজিক্তি উবা ফংলে: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
30 JUN 2022 1:27PM by PIB Imphal
বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লান ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা য়ুম্ফম ওইরগা আন্ধ্র প্রদেশ, গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নাতকা, পঞ্জাব, তামিল নাদু অমসুং তেলঙ্গানানা তোপ এচিভর্স ওইরে। হিমাচল প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ওরিশা, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশকী মশিংনা এচিভর্স কেতগোরীগী মখাদা লৈরি। অমরোমদা অসাম, ছত্তিসগর, গোৱা, ঝার্খন্দ, কেরালা, রাজস্থান অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গোলনা এস্পায়র্স কেতগোরীদা লৈরি। অন্দমান অমসুং নিকোবর, বিহার, চান্দিগর, দামন এন্দ দিয়ু, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি, দিল্লী, জম্মু অমসুং কাশ্মির, মনিপুর, মেঘালয়, নাগালেন্দ, পুদুচেরী অমসুং ত্রিপুরানা ইমর্জিং বিজিনেস ইকোসিস্তেমস কেতগোরীগী মখাদা লৈবা ঙমখ্রে।
শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ঙসি নই দিল্লীদা বি.আর.এ.পি. এক্সর্সাইজকী ৫শুবা ইদিসন, বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লান (বি.আর.এ.পি.) ২০২০গী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী এসেসমেন্ত লাউথোকখ্রে। কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং তেক্সতাইল্সকী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল, দি.পি.আই.আই.তি,গী সেক্রেতরী শ্রী অনুরাগ জেন অমসুং রাজ্য অমদি য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনগী মকোক থোংবা সরকারগী ওফিসিএলশিং য়াওবা থৌরম অমদা মসি লাউথোকখি।
এসেসমেন্ত রিপোর্ত ফোঙলবা মতুংদা ৱা ঙাংবদা শ্রীমতি সিতারামন্না হায়খি মদুদি ইং কুমজা ১৯৯১দগী হৌদুনা রিফোর্মশিংগী মওং-মতৌদা অহোংবা পুরকপা হৌখি। “হৌজিক পাইখৎলিবা রিফোর্মশিং অসি রেস্পোন্সিব রিফোর্মশিংনি। ঐখোয়দা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খঙহনখিবা ইং কুমজা ১৯৯১গী রিফোর্মশিংগা খেন্নরদুনা হৌজিক্তি কমপলসন লৈতে। মসিগী পান্দমদি সিস্তেমশিংদা করি ফগৎহনবা ঙম্বা অমসুং ঐখোয়গীদমক হেন্না ফবা পুন্সি পীবা ঙম্বগে য়েংবনি। সরকারগী থাক খুদিংদা নদজকী ইলিমেন্ত অমা হাপখি। নদজিং হায়বা অসি সরকার খক্তনা তৌগনি হায়বা লৈতে মসিদা ইন্দস্ত্রীনা অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াই” হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। শেল-থুম মন্ত্রীনা চহি খরা অসিদা বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লানগী মখাদা ইমপ্লিমেন্তেসনগী এসেসমেন্ত ফ্রেমৱার্ক্তা অহোংবশিং পুরকখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রীগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এসেসমেন্ত অসি মলতিলিঙ্গুএল ফোর্মেৎতা লাকপা ফীদবেক্কী ১০০%গী ইভিদেন্স-বেজতগী শেমখি। মহাক্না হায়খি বি.আর.এ.পি. এক্সর্সাইজকী মথৌ অসি অমনা অমগী অফবা থৌওংশিংদগূ তমশিনবগী চৎনবী লৈহনবা অমসুং ভারতপু মালেম শিনবা থুংবদা খ্বাইদগী পাম্নরবা ইনভেস্তমেন্ত দেস্তিনেসন অমা ওইবা ঙমহন্নবা অপুনবা পান্দমগা লোয়ননা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা বিজিনেস ক্লাইমেৎ ফগৎহনবনি।
“ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ইং কুমজা ২০১৪দা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস হেনগৎহন্নবা শাহৌ পীখিবা মতমদা মহাক্ন মরু ওই হায়না লৌদুনা শাহৌ পীখিবা লমশিং অদুদা ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা ঐখোয়গী রেঙ্কিং হেনগৎহন্নবা থবক পাইখৎপবদা ঐখোয়না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক ঐখোয়গী খোঙথাংদা য়াওহন্দুনা মখোয়বু ওনবোর্দ তৌদুনা মীয়ামদা মখোয়গী ইকোসিস্তেমদা লৈরিবা খেন্নবা অমসুং অহোংবা অদু খঙহন্দুনা ইজ ওফ লিবিং ফংহনবা হায়বা অসি অমা ওইখি,” হায়না শ্রী গোয়লনা ফোঙদোকখি।
“২০১৪দগী হৌখিবা প্রোসেস অসি ঐখোয়না মাংদা চংশিল্লকপগা লোয়ননা মহৈ য়ানবা হৌরকখি। মফম খরা, সহর খরা অমসুং বিজিনেস খরাদা খক্তা লৈরম্বা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অসি ঐখোয়না কম্পিতিতিব ফেদরেলিজম অমসুং কোল্লাবোরেসনগী ৱাখল্লোনগী খুত্থঅংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ঐখোয়না উবা ফংলক্লি”, হায়না কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রীনা মখা তাখি।
দি.পি.আই.আই.তি,গী সেক্রেতরী শ্রী অনুরাগ জেন্না হায়খি মদুদি রাজ্য/য়ু.তি.কয়ামরুমগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি য়াম্না পীকই মরম অসিদা মখোয়বু রেঙ্ক পীবগী মহুৎ তোঙান-তোঙানবা কেতগোরীশিংগী মখাদা মখোয়বু চলহনখি।
বি.আর.এ.পি. ২০২০দা এক্সেস তু ইনফোর্মেসন, সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম, লেবর এনভাইর্নমেন্ত, লেন্দ এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং লম অমসুং প্রোপর্তী ত্রান্সফর তৌবা, য়ুতিলিতী পর্মিৎশিং অমসুং অতোপ্পা কয়া য়াওনা বিজিনেস রিগ্যুলেতরীগী লম ১৫ কোনশিল্লিবা রিফোর্ম পোইন্ত ৩০১ য়াওরি। রিফোর্ম প্রোসেস মখা তানা হেনগৎহন্নবা অনৌবা রিফোর্ম ১১৮ হাপচিনখি। রিফোর্ম এজেন্দা পাকথোক-চাউথোকহন্নবা অহানবা ওইনা সেক্তর ৯দা মমিং ওইনা পল্লবদা ত্রেদ লাইসেন্স, হেল্থকিয়র, লিগেল মেত্রোলোজী, সিনেমা হোলস, হোস্পিতেলিতী, ফায়র এন.ও.সি., তেলিকোম, মুভি শুতিং অমসুং তুরিজমদা এক্সন পোইন্ত ৭২ য়াওবা সেক্তোরেল রিফোর্মশিং লৈহনখি।
মসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লান ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মখোয়গী পর্ফোর্মেন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা রাজ্যশিং এসেস তৌনবা সিস্তেম অমগী খুত্থাংদা অফবা কম্পিতিসনগী ইলিমেন্ত অমা হাপচিন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ইনভেস্তরগী থাজবা হেনগৎহনবা, বিজিনেস ফ্রেন্দলী ক্লাইমেৎ লৈহনবা অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস লৈহনবনি। মমাংগী চহিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা রেঙ্ক পীখিবা অদু তোক্তুনা চহি অসিদা মখোয়বু কেতগোরী মরি হায়বদি তোপ এচিভর্স, এচিভর্স, এস্পায়র্স অমসুং ইমর্জিং বিজিনেস ইকোসিস্তেমসগী মখাদা খাইদোক্লি। রাজ্য/য়ু.তি.শিং এসেস তৌবগী পান্দমদি রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মরক্তা অনেম-অৱাং খাইদোকপগী মহুৎ লৈবাক শিনবা থুংবদা অফবা পাম্বৈশিং পাইখৎপা য়াহনগদাবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মরক্তা অমনা অমদগী তমশিন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎপনা ওইরি। এসেসমেন্ত অসিনা রিফোর্মশিং নীংথিনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ফীদবেক পীরিবা মীওইশিংগী গ্রাউন্দ লেবেলদা লৈরিবা একচুএল য়ুজর/রেস্পোন্দেন্তশিংগী ফংবা ফীদবেক্তা ফুল ৱেথতেজ পীরি।
২০১৪দগী হৌনা দি.পি.আই.আই.তি.না রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু বিজিনেস রিফোর্মস এক্সন প্লান (বি.আর.এ.পি.) এক্সর্সাইজতা পীরিবা রিফোর্মশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মখোয়গী পর্ফোর্মেন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা এসেস তৌই। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী এসেসমেন্ত অসি ২০১৫, ২০১৬, ২০১৭-১৮ অমসুং ২০১৯গী ফোঙদোকখ্রে।
রিফোর্মশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী থৌওং অসি খঙজিনবা তঙাই ফদে অমসুং ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা দি.পি.আই.আই.তি.না বিজিনেস এনভাইর্নমেন্ত ফগৎহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পাইখৎপা শীংথানীংঙাই ওইবা রিফোর্মগী খোঙথাংশিং মশক খঙদোক্নবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু কেতগোরী সেগমেন্তেসনগী মতুং ইন্না এসেস তৌরি অমসুং খাইদোক্লি।
(অল্ফাবেতিক ওর্দরগী মতুং ইন্না মমিংশিং পীরি)
বি.আর.এ.পি. ২০২০গী তোপ এচিভর্সকী মখাদা লৈরিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিং:
আন্দ্র প্রদেশ
গুজরাত
হরিয়ানা
কর্নাতকা
পঞ্জাব
তামিল নাদু
তেলঙ্গানা
বি.আর.এ.পি. ২০২০গী এচিভর্সকী মখাদা লৈরিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিং:
হিমাচল প্রদেশ
মধ্য প্রদেশ
মহারাস্ত্র
ওরিশা
উত্তরাখন্দ
উত্তর প্রদেশ
বি.আর.এ.পি. ২০২০গী এস্পায়র্সকী মখাদা লৈরিবা রাজ্যশিং:
অসাম
ছত্তিসগর
গোৱা
ঝার্খন্দ
কেরালা
রাজস্থান
ৱেস্ত বেঙ্গল
বি.আর.এ.পি. ২০২০গী ইমর্জিং বিজিনেস ইকোসিস্তেমস মখাদা লৈরিবা রাজ্যশিং:
অন্দমান এন্দ নিকোবর
বিহার
চান্দিগর
দামন এন্দ দিয়ু, দদ্রা এন্দ নগর হবেলি
দিল্লী
জম্মু অমসুং কাশ্মির
মনিপুর
মেঘালয়
নাগালেন্দ
পুদুচেরী
ত্রিপুরা
য়ুজর দেতা মতিক চানা লৈতবনা মরম ওইদুনা সিক্কিম, মিজোরাম, অরুনাচল প্রদেশ, লক্ষদীপ অমসুং লদাখকী ওইনা ফীদবেক লৌবা ঙমখিদে।