Ministry of Electronics & IT
Second day of ‘India Stack Knowledge Exchange’ witnesses brainstorming discussion and knowledge sharing on Health Stack, Agri-Stack, Skilling Stack and Digital Inclusion
India Stack enabled setting up of 9800+ Atal Tinkering Labs
Digital Solutions like FRUITS, Kisan Sarathi, e-NAM, M4AGRI and Soil Health Card set to revolutionize India Digital Agriculture Ecosystem
09 JUL 2022 10:43AM by PIB Delhi
As a part of Digital India Week celebration from 4 July – 9 July 2022, a three days’ dedicated event titled “India Stack Knowledge Exchange” is being organized from 7 July to 9 July 2022. The four sessions were held on 8th July 2022 as part of the virtual event.
Health Stack
The first thematic session was held on ‘Health Stack’. Dr. R. S. Sharma, CEO, NHA shared the insights on CO-WIN and its scale leading to delivery of 2 Billion doses of covid vaccinations. He informed that the platform is robust enough to handle peak of 25 Million API on the day. He also said that unified health interface that will integrate various healthcare systems to provide common interface to stakeholders. Dr Praveen Gedam, Addl. CEO, NHA & Mission Director, Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) explained the ABDM and emphasized Electronic Health Record and its role in creating digital health ecosystem. Dr. Seema Khanna, DDG, NIC shared the genesis of Aarogya Setu, its impact in terms of 216 Million downloads and how the privacy concerns have been taken care. Dr. Sanjay Sood, Project Director, CDAC moderated the session and shared his insight on e-Sanjeevani, a telemedicine solution that has benefitted 8.1 Million consultations.
This was followed by two parallel thematic sessions titled ‘AgriStack’ and ‘Technology Stack for Skilling’.
AgriStack
Mr. J. Satyanarayana, Chief Advisor, C4IR India, World Economic Forum delivered the keynote address on “IDEA- India Digital Ecosystem for Agriculture”. He articulated the challenges faced by the farm sector in India and the value-based approach of IDEA. He emphasised on moving from “system thinking” to “ecosystem thinking” with IDEA. The session on AgriStack was moderated by Dr. Ranjna Nagpal, Sr. DDG, NIC, and the eminent panel included Mr. Rajeev Chawla, Chief Knowledge Officer & Advisor, Ministry of Agriculture & Farmer’s Welfare, Dr. Vinay Thakur, Chief Operating Officer, NeGD, MeitY and Dr. Kapil Ashok Bendre, Director, Ministry of Agriculture & Farmer’s welfare. The panel deliberated upon the need for a farmer’s database, farmer ID, integration of farmer centric systems and databases. The challenges in identifying real farmer and targeted delivery of services were discussed along with dynamic solution facilitated through FRUITS (Farmer Registration and Unified Beneficiary Information System). The soil health card workflow, its coverage on pan-India basis, success stories and potential use cases were discussed. Electronic National Agriculture Market (E-NAM), its coverage across 1260 agriculture markets across 25 States and UTs were explained. Mobile based app called M4AGRI and Kisan Sarathi and its operational status in 6 NER States were covered. The panel concluded that integration of agri-related systems is the way forward as envisaged under IDEA.
Skilling Stack
Dr. Jaideep Kumar Mishra, Additional Secretary, MeitY moderated the Technology Stack for Skilling. Mr. Hemang Jani, Secretary, Capacity Building Commission, Ms. Deepali Upadhyay, Director-AIM (NITI Aayog), and Ms. Kirti Seth, CEO, NASSCOM - Future Skills, graced the sessions as panelists and put forth their views on Mission KarmaYogi, Atal Tinkering Lab, FutureSkills Prime, Digital Literacy, Capacity Building Through Technology and iGoT. It was also shared in the session that 9800+ Atal Tinkering Labs were only possible due the technology stack and other platforms developed by the government and external agencies.
The last session of the day was on the theme ‘Digital Inclusion and Connecting Unconnected’.
Digital Inclusion and Connecting Unconnected
This session was moderated by Mr. Sushil Pal, Joint Secretary, MeitY. The thought-provoking panel discussion was graced by Mr. Abhishek Singh, CEO, MyGov, Mr. Sanjay Kumar Rakesh, CEO, Common Service Centre (CSC), Mr. Anil Agarwal, Addl. Director, NeGD & Dr. Padmaja Joshi, Sr. Director, CDAC. The panel contemplated the challenges associated with digital inclusion and deep-dived into discussions on MyGov, CSC, UMANG and mSeva App Store. The panel concluded that technical challenge is not the critical factor in enabling effective delivery of services, but it really takes a lot of efforts to bring process reengineering, change management & capacity building of stakeholders.
The recorded sessions can be seen at https://www.youtube.com/DigitalIndiaofficial. The final day of India Stack Knowledge Exchange 2022 will be held on 9 July 2022.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
‘ইন্দিয়া স্তেক নোলেজ এক্সচেঞ্জ’কী অনিশুবা নুমিত্তা হেল্থ স্তেক, এগ্রি-স্তেক, স্কিল্লিং স্তেক অমসুং দিজিতেল ইনক্লুজনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং লৌশিং লান্নবগী থৌওংশিং পাংথোকখি
ইন্দিয়া স্তেক্না অতল তিঙ্করিং লেব ৯৮০০+ হেন্না শেম্বদা তেংবাংখি
এফ.আর.য়ু.আই.তি.এস., কিসান সারথী, ই-নাম, এম.৪ এগ্রি অমসুং সোইল হেল্থ কার্দকুম্বা দিজিতেল সোল্যুসনশিংনা ভারতকী দিজিতেল এগ্রিকলচর ইকোসীস্তেমদা অচৌবা অহোংবা পুরক্নবা শেম শাবীরে
09 JUL 2022 10:43AM by PIB Imphal
ইং ২০২২গী জুলাই ৪দগী ৯ ফাওবদা পাংথোকপা ইন্দিয়া দিজিতেল ৱীক্কী শরুক অমা ওইনা ‘ইন্দিয়া স্তেক নোলেজ এক্সচেঞ্জ’ হায়না মিংথোনবা নুমিৎ হুম্নিগী থৌরম অমসু জুলা ৭তগী ৯ ফাওবদা পাংথোক্লি। ভর্চুএল থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইনা জুলাই ৮, ২০২২দা সেসন মরি পাংথোকখি।
হেল্থ স্তেক
অহানবা থীমেতিক সেসন্না ‘হেল্থ স্তেক’কী মতাংদা পাংথোকখি। এন.ঐচ.এ.গী সি.ই.ও., দাঃ আর.এস. শর্মনা কো-ৱিনগী অকুপ্পা ৱারোল পাউদম্লদুনা কোবিদ ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন ২ কাপখিবগী স্কেলগী মতাংদা তমখি। প্লেতফোর্ম অসিনা নোংমদা এ.পি.আই. মিলিয়ন ২ থেংনবা ঙম্বগী মতিক্কা লোয়ননা চাউই হায়না মহাক্না হায়খি। য়ুনিফাইদ হেল্থ ইন্তর্ফেস অসিনা স্তেকহোলদরশিংদা কম্মন ইন্তর্ফেস পীনবগীদমক্তা তোঙানবা হেল্থকেয়র পথাপ কয়া অমত্তা ওইনা পুনসিনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন (এ.বি.দি.এম.)গী এন.ঐচ.এ. অমসুং মিসন দাইরেক্তর অমদি এদিস্নেল সি.ই.ও. ওইরিবা দাঃ প্রবীন গেদাম্না এ.বি.দি.এম.গী মতাংদা শুগাইনা তাকখি অমসুং ইলেক্ত্রোনিক হেল্থ রেকোর্দ অমসুং মসিনা দিজিতেল হেল্থ ইকোসীস্তেম শাবদা য়াবা থৌদাংশিংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। এন.আই.সি.গী দি.দি.জি., দাঃ সীমা খন্নানা আরোগ্যা সেতুগী হৌরকফম, দাউনলোদ মিলিয়ন ২১৬ তৌনদুনা মসিনা পীবা কান্নবা শাফু অমসুং প্রাইভেসীগা মরী লৈনবা হীরম কয়াবু নীংথিনা শেন্নবগী থৌওংশিং তাকখি। সি.দি.এ.সি.গী প্রোজেক্ত দাইরেক্তর, দাঃ সঞ্জয় সুদনা সেসন অসিবু মোদরেত তৌখি অমসুং কন্সলতেসন মিলিয়ন ৮.১ পাংথোক্তুনা কান্নবা কয়া পীখিবা তেলিমেদিসিন সোল্যুসন অয়া ওইরিবা ই-সঞ্জীবনীগী মতাংদা মশাগী ৱাখল্লোন ফোংদোকখি।
সেসন অসিগী মতুংদা ‘এগ্রি স্তেক’ অমসুং ‘তেক্নোলোজী স্তেক ফোর স্কিলিং’ হায়না মিংথোনবা পেরেলেল থীমেতিক সেসন অনিনা মখা তাখি।
এগ্রি স্তেক
সি.৪.আই.আর. ইন্দিয়া, ৱর্ল্দ ইকোনোমিক ফোরমগী চীফ এদভাইজর। শ্রী জে. সত্যনরায়ন্না ‘আই.দি.ই.এ.-ইন্দিয়া দিজিতেল ইকোসীস্তেম ফোর এগ্রিকলচর’গী মতাংদা মপুং ওইবা ৱারোল থমখি। ভারতকী ফার্ম সেক্তরনা থেংনরিবা শিংনবা অমসুং আই.দি.ই.এ.গী ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইবা ৱাখল্লোন কয়াগী মতাংদা মহাক্না শন্দোক্না তাকখি। আই.দি.ই.এ.গা লোয়ননা ‘সীস্তেম থিঙ্কিং’দগী ‘ইকোসীস্তেম থিঙ্কিং’দা মায় ওনশিল্লকপগী হীরমদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। এগ্রিস্তেক্কী মতাংদা পাংথোকপা সেসন অসিবু এন.আই.সি.গী সেনিয়র দি.দি.জি., দাঃ রঞ্জনা নাগপালনা মোদরেত তৌখি অমসুং সেসন অসিগী মশক নাইবা পেনেলিস্তশিংদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী চীফ নোলেজ ওফিসর অমসুং এদভাইজর, শ্রী রজীব চাউলা; মৈতীগী এন.ই.জি.দি.গী চীফ ওপরেতিং ওফিসর, দাঃ বিনয় থাকুর অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী দাইরেক্তর, দাঃ কপিল অশোক বেন্দ্রে য়াওখি। পেনেল অসিনা লৌমীশিংগী দেতাবেজ, লৌমীশিংগী আই.দি., ফার্মর সেন্ত্রিক সীস্তেম অমসুং দেতাবেজকা পুন্সিনবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। তসেংবা লৌমী মশক খঙদোকপদা থেংনবা শিংনবা অমসুং সর্ভিসশিংবু পান্দমগী মখা পোন্না য়ৌহনবগী হীরমশিংগা লোয়ননা এফ.আর.য়ু.আই.তি.এস. (ফার্মর রেজিস্ত্রেসন অমসুং য়ুনিফাইদ বেনিফিশরী ইনফোর্মেসন সীস্তেম)গী খুত্থাংদা পীবা দাইনামিক ওইবা সোল্যুসনগী মতাংদা খন্নখি। সোইল হেল্থ কার্দ ৱর্কফ্লো, পেন-ইন্দিয়াবু মসিনা কোনবা, মায় পাকপগী থৌদোকশিং অমসুং শিজিন্নবা য়াবগী কেস কয়াগী মতাংদসু খন্ন-নৈনখি। ইলেক্ত্রোনিক নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেত (ই-নাম), রাজ্য/য়ু.তি. ২৫ শিনবা থুংবগী লৌউ-শিংউ কৈথেল ১২৬০বু মসিগী মখাদা লৈবগী মতাংদসু মখোয়না ৱারী শাখি। এম.৪.এগ্রি মিংথোনবা মোবাইলদা য়ুম্ফম ওইবা এপ অমসুং কিসান সারথী অমসুং এন.ই.আর. রাজ্য ৬তা মসিবু শিজিন্নবগী ফিভমশিংসু খন্ন-নৈনবগী মনুং চনখি। পেনেল অসিনা এগ্রিগা মরী লৈনবা পথাপশিং পুন্সিনবনা আই.দি.ই.এ.গী মখাদা থম্লিবা পান্দমগী মাইকৈদা চঙশিনবগী পাম্বৈ অমনি হায়বদা য়ানবা পুরকখি।
স্কিলিং স্তেক
মৈতীগী এদিস্নেল সেক্রেতরী, দাঃ জয়দীপ কুমার মিশ্রানা স্তেক অসিবু মোদরেত তৌখি। কেপাসিতী বিলদিং কম্মিসনগী সেক্রেতরী, শ্রী হেমং জানী; এ.আই.এম. (নিতি আয়োগ)গী দাইরেক্তর, কুমারী দীপালি উপাধ্যায়; অমসুং নাস্কোম-ফ্যুচর স্কিলগী সি.ই.ও., কুমারী কির্তী সেথনা সেসন অসিগী পেনেলিস্ত ওইখি অমসুং মখোয়না মিসন কর্ময়োগী, অতল তিঙ্করিং লেব, ফ্যুচর স্কিল্স প্রাইম, দিজিতেল লিরতরেসী, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা কেপাসিতী বিলদিং পাংথোকপা অমসুং আই.জি.ও.তি.গী মতাংদা মশাগী ৱাফম থম্নখি। তেক্নোলোজী স্তেক অমসুং সরকার অমসুং মপানগী এজেন্সীশিংনা শেম্বা অতোপ্পা প্লেতফোর্মশিংনা মরম ওইরগা অতল তিঙ্করিং লেব ৯৮০০+ অসি ওইথোকপা ঙম্বনি হায়না মখোয়না য়ানবা পুরকখি।
নুমিৎ অসিদা পাংথোকপা খ্বাইদগী অকোনবা সেসন্না ‘দিজিতেল ইনক্লুজন অমসুং কন্নেক্তিং অনকন্নেক্তেদ’ হায়বা থীমদা পাংথোকখি।
দিজিতেল ইনক্লুজন অমসুং কন্নেক্তিং অনকন্নেক্তেদ
সেসন অসিবু মৈতীগী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী সুশিল পালনা মোদরেত তৌখি। ৱাখল খলহনবা পেনেল দিসকসন অসিদা মাইগোবকী সি.ই.ও., শ্রী অভিসেক শিংহ; কম্মন সর্ভিস সেন্তর (সি.এস.সি.)গী সি.ই.ও., শ্রী সঞ্জয় কুমার রাকেশ; এন.ই.জি.দি.গী এদিস্নেল দাইরেক্তর, শ্রী অনিল অগর্ৱাল অমসুং সি.দি.এ.সি.গী সেনিয়র দাইরেক্তর, দাঃ পদমা জোশীনা শরুক য়াখি। পেনেল অসিনা দিজিতেল ইনক্লুজনগা লোয়নবা শিংনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি অমসুং মাইগোব, সি.এস.সি., উমং অমসুং এম.সেবা এপ স্তোরগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনখি। তেক্নিকেলগী হীরমদা থেংনবা শিংনবশিং অসিদি সর্ভিস নীংথিনা য়ৌহনবদা থোইদোক্না অয়েৎপা পীবা হীরম নত্তে, অদুবু প্রোসেস রি-ইঞ্জিনিয়রিং, চেঞ্জ মেনেজমেন্ত অমসুং স্তেকহোলদরশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌনবা য়াম্না হেন্না হোৎনবগী মথৌ তাই হায়বা ৱাফমদা মখোয়না য়ানবা পুরকখি।
সেসন অসি রেকোর্দ তৌখি অমসুং রেকোর্দ তৌখিবশিং পুম্নমক https://www.youtube.com/DigitalIndiaofficial দা য়েংবা য়াগনি। ইন্দিয়া স্তেক নোলেজ এক্সচেঞ্জকী অরোইবা থৌরম্না জুলাই ৯, ২০২২দা পাংথোক্কনি।