Prime Minister's Office
PM addresses the closing ceremony of the Centenary celebrations of the Bihar Legislative Assembly
“Big and bold decisions have been taken in this Vidhan Sabha building”
“This Assembly is an example of how equal participation and equal rights are pursued in democracy to social life”
“The concept of democracy in India is as ancient as this nation and as our culture”
“Bihar always remained steadfast in its commitment for protecting democracy and democratic values”
“The more prosperous Bihar gets, the more powerful India's democracy will be. The stronger Bihar becomes, the more capable India will be”
“Rising above the distinction of party-politics, our voice should be united for the country”
“The democratic maturity of our country is displayed by our conduct”
“The country is constantly working on new resolutions while taking forward the democratic discourse”
“Next 25 years are the years of walking on the path of duty for the country”
“The more we work for our duties, the stronger our rights will get. Our loyalty to duty is the guarantee of our rights”
12 JUL 2022 7:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the closing ceremony of the Centenary celebrations of the Bihar Legislative Assembly in Patna today. The Prime Minister inaugurated Shatabdi Smriti Stambh which has been built to commemorate 100 years of Bihar Vidhan Sabha. He also laid the foundation stone of the Vidhan Sabha museum. Different galleries in the museum will demonstrate the history of democracy in Bihar and the evolution of the current civic structure. It will also have a Conference Hall with more than 250 people capacity. The Prime Minister also laid the foundation stone of the Vidhan Sabha guest house on the occasion. Governor of Bihar, Shri Phagu Chauhan, and Chief Minister Shri Nitish Kumar were among those present on the occasion
Addressing the gathering, the Prime Minister said It is the nature of Bihar that the one who loves Bihar, Bihar returns that love manifold. “Today I have also got the privilege of being the first Prime Minister of the country to visit the Bihar Vidhan Sabha Complex. I bow to the people of Bihar for this affection”, he said. The Prime Minister said that the Shatabdi Smriti Stambh will inspire myriad aspirations of Bihar.
Recalling the glorious history of the Bihar Assembly, the Prime Minister said big and bold decisions have been taken in the Vidhan Sabha building here one after the other. Before independence, Governor Satyendra Prasanna Sinha had appealed from this assembly to encourage indigenous industries and the adoption of Swadeshi Charkha. After independence, the Zamindari Abolition Act was passed in this assembly. Taking this tradition forward, Nitish ji's government passed an act like Bihar Panchayati Raj making Bihar the first state where women were given 50 per cent reservation in Panchayats, he recalled. “This Assembly is an example of how equal participation and equal rights are pursued in democracy to social life”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister underlined the ancient roots of Indian democracy and said “for decades, attempts have been made to tell us that India got democracy due to foreign rule and foreign thinking. But, when any person says this, he tries to cover up the history of Bihar and the heritage of Bihar. When large parts of the world were taking their first steps towards civilization and culture, a sophisticated democracy was operating in Vaishali. When the understanding of democratic rights was beginning to develop in other regions of the world, republics like Lichchavi and Vajjisangh were at their peak. “The concept of democracy in India is as ancient as this nation is, as ancient as our culture. India considers democracy as a means of equality and equality. India believes in the idea of ​​co-existence and harmony. We believe in truth, we believe in cooperation, we believe in harmony and we believe in the cohesive power of society”, the Prime Minister elaborated.
The Prime Minister reiterated that mother of democracy in the world is India. India is the mother of Democracy. And the glorious heritage of Bihar and the historical documents present in Pali are living proof of this. No one can erase or hide this splendour of Bihar, he insisted. “This building has strengthened Indian democracy for the last hundred years, hence it deserves our homage. This building is associated with that consciousness which did not allow dissipation of democratic value even during the period of slavery”, he added.
The Prime Minister recalled the assertion of independence in governance by Sri Babu against the Britishers. Bihar always remained steadfast in its commitment for protecting democracy and democratic values. Shri Modi mentioned that Bihar gave independent India's first President in the form of Dr Rajendra Prasad. Leaders like Loknayak Jayaprakash, Karpoori Thakur and Babu Jagjivan Ram came from this land. Even when there was an attempt to crush the Constitution in the country, Bihar came to the fore and blew a trumpet of protest against it. “The more prosperous Bihar is, the more powerful India's democracy will be. The stronger Bihar is, the more capable India will be”, the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister continued “the Amrit Mahotsav of Azadi and this historic occasion of 100 years of Bihar Legislative Assembly has also brought a message of introspection and self-analysis for all of us, for every public representative. The more we strengthen our democracy, the more strength we will get for our freedom and our rights.”
In the context of changing needs of the 21st century and resolutions of New India in the 75th year of Independence, the Prime Minister said, “as MPs of the country, as MLAs of the state, it is also our responsibility that we together defeat every challenge being faced by democracy. Rising above the distinction of party-politics, our voice should be united for the country and its interest,”.
Stressing that “the democratic maturity of our country is displayed by our conduct”, the Prime Minister emphasized that “Let the Houses of Assemblies become the centre of positive dialogue on the subjects related to the public.” On the performance of the Parliament, he said “In the last few years there has been a record increase in the attendance of MPs in the Parliament and in the productivity of the Parliament. In the last budget session also, the productivity of the Lok Sabha was 129 percent. In Rajya Sabha also 99 percent productivity was recorded. That is, the country is constantly working on new resolutions, taking forward the democratic discourse.”
Marking the 21st century as the century of India the Prime Minister said “for India, this century is the century of duties. We have to reach the golden goal of New India in this century, in the next 25 years. Our duties will take us to these goals. Therefore, these 25 years are the years of walking on the path of duty for the country.” Shri Modi elaborated “we should not consider our duties as separate from our rights. The more we work for our duties, the stronger our rights will get. Our loyalty to duty is the guarantee of our rights.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାର ବିଧାନସଭା ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଏହି ବିଧାନସଭା ଭବନରେ ବଡ଼ ଏବଂ ନିର୍ଭିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି”
“ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମାନ ଅଧିକାର କିପରି ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ, ତା'ର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଏହି ବିଧାନସଭା”
“ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସଂକଳ୍ପ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସଂସ୍କୃତି ପରି ପ୍ରାଚୀନ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
“ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିହାର ସର୍ବଦା ଦୃଢ ଥିଲା”
“ବିହାର ଯେତେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । ବିହାର ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଭାରତ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ହେବ”
“ଦଳୀୟ-ରାଜନୀତିର ପାର୍ଥକ୍ୟଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଦେଶ ପାଇଁ ଆମର ସ୍ୱର ଏକ ହେବା ଉଚିତ୍‍”
“ଆମ ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରିପକ୍ୱତା ଆମର ଆଚରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି”
“ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗେଇ ନେବାବେଳେ ଦେଶ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି”
“ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ହେଉଛି ଦେଶ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଚାଲିବାର ବର୍ଷ”
“ଆମେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଇଁ ଯେତେ ଅଧିକ କାମ କରିବୁ, ଆମର ଅଧିକାର ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଆମ ଅଧିକାରର ପ୍ରମାଣ”
12 JUL 2022 7:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପାଟନାରେ ବିହାର ବିଧାନସଭାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାର ବିଧାନସଭାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ପାଇଁ ର୍ନିମିତ ଶତାବ୍ଦୀ ସ୍ମୃତି ସ୍ତମ୍ଭର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ବିଧାନସଭା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ସଂଗ୍ରହାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ୟାଲେରୀ ବିହାରରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଇତିହାସ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ନାଗରିକ ଗଠନର ବିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ । ଏଥିରେ ୨୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ହଲ୍ ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଧାନସଭା ଅତିଥି ଭବନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଫଗୁ ଚୌହାନ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ବିହାରର ପ୍ରକୃତି ଯେ ଜଣେ ବିହାରକୁ ଭଲ ପାଏ, ବିହାର ସେହି ପ୍ରେମକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରେ । ଆଜି ମୁଁ ବିହାର ବିଧାନସଭା ସୌଧ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିବା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି । ଏହି ସ୍ନେହ ପାଇଁ ମୁଁ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ସ୍ମୃତି ସ୍ତମ୍ଭ ବିହାରର ଅଗଣିତ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ।
ବିହାର ବିଧାନସଭାର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଠାରେ ବିଧାନସଭା ଭବନରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ଏବଂ ର୍ନିଭୀକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟପାଳ ସତ୍ୟେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସନ୍ନ ସିହ୍ନା ଏହି ବିଧାନସଭାରୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଚକ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହି ବିଧାନସଭାରେ ଜମିନ୍ଦାରୀ ବିଲୋପ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ନୀତୀଶ ଜୀ ସରକାର ବିହାର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପରି ଏକ ବିଧାନ ପାରିତ କରି ବିହାରକୁ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପଞ୍ଚାୟତରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ କିପରି ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମାନ ଅଧିକାର ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ ଏହା ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରାଚୀନ ମୂଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମକୁ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି ଯେ ବୈଦେଶିକ ଶାସନ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ହେତୁ ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଛି । କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏହା କହନ୍ତି, ସେ ବିହାରର ଇତିହାସ ଏବଂ ବିହାରର ଐତିହ୍ୟକୁ ଢାଙ୍କିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ ଅଂଶ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବୈଶାଳୀରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗଣତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଧିକାରର ବୁଝାମଣା ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା, ଲିଚାଭି ଏବଂ ଭାଜିସଂଘ ଭଳି ଗଣତନ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କ ଶିଖରରେ ଥିଲା । ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସଂକଳ୍ପ ଏହି ଦେଶ ଯେତିକି ପ୍ରାଚୀନ, ଆମ ସଂସ୍କୃତି ପରି ପ୍ରାଚୀନ । ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସମାନତା ଏବଂ ସମାନତାର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ । ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ଧାରାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଆମେ ସତ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ, ସହଯୋଗରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଏବଂ ସମାଜର ମିଳିତ ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତ । ଭାରତ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା ଏବଂ ବିହାରର ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପାଲିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଐତିହାସିକ ଦଲିଲଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ । ବିହାରର ଏହି ମହିମାକୁ କେହି ଲିଭାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଲୁଚାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି କୋଠା ଗତ ଶହେ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିଛି, ତେଣୁ ଏହା ଆମର ସମ୍ମାନର ଯୋଗ୍ୟ । ଏହି ସୌ ସେହି ଚେତନା ସହିତ ଜଡିତ ଯାହା ଦାସତ୍ୱ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଦେଇନଥିଲା ।
ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଶ୍ରୀ ବାବୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶାସନରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦାବିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବିହାର ସର୍ବଦା ସ୍ଥିର ରହିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦଙ୍କୁ ବିହାର ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆକାରରେ ଦେଇଛି । ଏହି ଭୂମିରୁ ଲୋକନାୟକ ଜୟପ୍ରକାଶ, କର୍ପୁରୀ ଠାକୁର ଏବଂ ବାବୁ ଜଗଜୀବନ ରାମଙ୍କ ପରି ନେତାମାନେ ଆସିଥିଲେ । ଦେଶରେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଖଣ୍ଡନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ବିହାର ସାମ୍ନାକୁ ଆସି ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରି ତୂରୀ ବଜାଇଥିଲା । ବିହାର ଯେତେ ସମୃଦ୍ଧ, ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । ବିହାର ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଭାରତ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ବିହାର ବିଧାନସଭାର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଏହି ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକତା ଏବଂ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ଳେଷଣର ବାର୍ତ୍ତା ଆଣିଛି । ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବୁ, ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଅଧିକାର ପାଇଁ ସେତେ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ପାଇବୁ ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ ନୂତନ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଦେଶର ସାଂସଦ ଭାବରେ, ରାଜ୍ୟର ବିଧାୟକ ଭାବରେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିବା । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦଳ-ରାଜନୀତିର ପାର୍ଥକ୍ୟ ଉପରେ ଉଠି ଆମର ସ୍ୱର ଦେଶ ତଥା ଏହାର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଏକ ହେବା ଉଚିତ୍‍ ।
ଆମ ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରିପକ୍ୱତା ଆମର ଆଚରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ବିଷୟଗୁଡିକ ଉପରେ ଗୃହଗୁଡ଼ିକ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ । ସଂସଦର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଉପରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସଂସଦରେ ସାଂସଦଙ୍କ ଉପସ୍ଥାନ ତଥା ସଂସଦର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଂଶଗହଣରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଗତ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକସଭାର କାର୍ଯ୍ୟ ୧୨୯ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା । ରାଜ୍ୟସଭାରେ ମଧ୍ୟ ୯୯ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଲୋଚନାକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଦେଶ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଶତାବ୍ଦୀ । ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷରେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମକୁ ନୂତନ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଆମକୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇଯିବ । ତେଣୁ ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ଦେଶ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଚାଲିବାର ବର୍ଷ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଆମେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଆମର ଅଧିକାରଠାରୁ ଅଲଗା ବୋଲି ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଇଁ ଯେତେ ଅଧିକ କାମ କରିବୁ, ଆମର ଅଧିକାର ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତତା ହେଉଛି ଆମର ଅଧିକାରର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।