Ministry of Tourism
Ek Bharat Shrestha Bharat: 33 Students from Manipur make a successful six-day visit to Indore and other important places of Malwa region of Madhya Pradesh
Students from Manipur learn about local cuisine, culture, history, and important developmental aspects including science facilities of the Malwa region
14 JUL 2022 6:07PM by PIB Delhi
As part of the Azadi Ka Amrit Mahotsav-Ek Bharat Shreshtha Bharat (AKAM-EBSB) 33 college and school students from Imphal, Manipur made an enriching visit to Indore and surrounding places of Malwa region of Madhya Pradesh. Out of the 33 students, 19 students were from different schools of Imphal and 14 were from MIT, Imphal. The students were accompanied by two faculty members.
The team visited various places of Malwa region including Indore, Maheshwar, Mandavgarh from June 26 to July 02, 2022. IPS Academy Institute of Engineering and Science, Indore were the host institute. There were 18 female members in the whole group. Manipur and Madhya Pradesh are paired states under the Ek Bharat Shrestha Bharat scheme.
Science and Technology: Professor explaining the Zero Shadow Effect at the Dongla Robotics Observatory at Ujjain.
The team visited Indore as part of the student exchange programme under the unique initiative of the government Ek Bharat Shreshtha Bharat. On first day students from Manipur arrived at Indore, Madhya Pradesh. They visited the Bio CNG Plant of Indore Municipal Corporation and the Khajrana Ganesh Temple on the second day, after the inaugural ceremony. Bio CNG plant is Asia’s largest CNG plant, recently inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi. Indore has been adjudged the cleanest city of India for a consecutive five times. The students were fascinated by the machines and processes they saw at the plant.
Clean and smart cities, Energy Saving and Urban Planning: Visit to the Bio CNG plant located at Devguradiya Indore, recently inaugurated by PM Shri Narendra Modi Ji
On the third day the team visited Dongla Robotic Observatory, located at 0 degree longitude, and Mahakaleshwar temple in Ujjain. Observatory’s many equipments were displayed to the students with special permission. The team visited the Lal Bhag place and Rajwada in Indore and participated in sports activities. The troop visited Devi Ahilya Fort at Maheshwar, about 100 kilometres from Indore on the fifth day. This 16th century fort is famous for its elegant architecture and spectacular view from river Narmada. They also saw the world famous Maheshwari silk weaving, the local popular yarn. On the sixth day, they went to historical Mandav Garh. It is a famous tourist site in Madhya Pradesh. They saw Rani Roopmati palace and Baaz Bahadur palace and other places.
On the concluding day, the students participated in the joint cultural programmes, showcasing the traditions and culture of the two states. During their visits, students enjoyed and tasted different cuisines of the host state at the world famous Sarafa Chowpatty of Indore. They enjoyed the famous dishes of Sarafa Chowpatty, be it ‘Dahi Vada’ and ‘Bhutte ka Kis’ at Joshi Dahi Vada or ‘Khopra patties’ at Vijay Chat House or the ‘Jalebi’. Students were fascinated by seeing the huge mob at the Sarafa Chowpatty during the late night.
Various sports activities were also conducted at the internationally developed sports complex of IPS Academy.
The visiting Manipuri team was much impressed and felt enriched by the historical places, traditions, culture and local cuisines. Manipuri students said that they made many friends with their counterparts at Indore. They also learned about the heritage of Madhya Pradesh. Similarly, students from Madhya Pradesh came to know about different Manipuri traditions, their folk music and dances. Both the groups exchanged their food traditions. Many of students from Madhya Pradesh learned some greeting words in Manipuri. Students from both the states parted with heavy hearts at the time of departure.
The visit was facilitated by the Union Ministry of Education and the All India Council for Technical Education (AICTE), New Delhi.

তুরিজম মন্ত্রালয়
এক ভারত শ্রেস্থ ভারত: মনিপুরদগী মহৈরোয় ৩৩না মাইপাক্না নুমিৎ তরুক্নিগী খোঙচৎতা মধ্য প্রদেশকী ইন্দোর অমসুং মালৱা রিজনগী অতোপ্পা মরু ওইবা মফমশিংদা চৎখ্রে
মনিপুরগী মহৈরোয়শিংনা মালৱা রিজনগী লোকেল কুজিন, নাৎ, পুৱারী, অমসুং সাইন্স ফেসিলিতীশিং য়াওনা মরু ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী হীরমশিংগী মরমদা তমশিনখি
14 JUL 2022 6:07PM by PIB Imphal
আজাদী কা অমৃত মহোৎসব-এক ভারত শ্রেস্থ ভারত (এ.কে.এ.এম.-ই.বি.এস.বি.)গী শরুক ওইনা মনিপুরগী ইম্ফালদগী কোলেজ অমসুং স্কুল মহৈরোয় ৩৩না মধ্য প্রদেশকী ইন্দোর অমসুং মালৱা রিজনগী অকোইবদা লৈবা মফমশিংদা চৎখ্রে। মহৈরোয় ৩৩গী মনুংদা মহৈরোয় ১৯না ইম্ফালগী তোঙান-তোঙানবা স্কুলশিংগী মহৈরোয়শিংনি অমসুং ১৪না এম.আই.তি., ইম্ফালদগী ১৪ য়াওখি। মহৈরোয়শিং অসিগা লোয়ননা ফেকলতী মেম্বর অনিসু চৎখি।
তীম অসিনা জুন ২৬তগী জুলাই ০২, ২০২২ ফাওবা ইন্দোর, মহেশ্বর, মান্দবগর য়াওনা মালৱা রিজনগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎখি। ইন্দোরগী আই.পি.এস. একাদেমী ইন্সতিত্যুত ওফ ইঞ্জিনীয়রিং এন্দ সাইন্সনা হোস্ত ইন্সতিত্যুত ওইখি। অপুনবা গ্রুপ অসিদা নুপী মেম্বর ১৮ য়াওখি। এক ভারত শ্রেস্থ ভারত স্কিমগী মখাদা মনিপুর অমসুং মধ্য প্রদেশ অসি পুংবা শারিবা রাজ্যশিংনি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী: উজ্জৈনদা লৈবা দোংগলা রোবোতিক্স ওবজর্বেতরীদা জিরো শেদো ইফেক্তকী মতাংদা প্রোফেসরনা শন্দোক্না তাকপা
তীম অসিনা সরকারগী অখন্নবা থৌশিল এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মখাদা স্তুদেন্ত একচেঞ্জ প্রোগ্রামগী শরুক ওইনা ইন্দোরদা চৎখি। অহানবা নুমিৎতা মনিপুরদগী মহৈরোয়শিংনা মধ্য প্রদেশকী ইন্দোরদা থুংখি। মখোয়না হৌদোকপগী থৌরম লোইরবা মতুংদা অনিশুবা নুমিৎতা ইন্দোর ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী বাইও সি.এন.জি. প্লান্তদা অমসুং খজরানা গনেশ মন্দিরদা চৎখি। বাউও সি.এন.জি. প্লান্ত অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হন্দক্তা শঙ্গাখিবা এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা সি.এন.জি. প্লান্তনি। ইন্দোরনা মঙারক শুবা ওইনা থংনা-থংননা ভারতকী খ্বাইদগী লুনানবা সহর ওইবা ঙমখি। মহৈরোয়শিংনা প্লান্ত অসিদা লৈরিবা মেছিনশিং অমসুং প্রোসেসশিং অসি উবদা অঙকপা ফাওখি।
ক্লীন এন্দ স্মার্ত সিতীশিং, ইনর্জী সেভিং অমসুং অর্বান প্লান্নিং: হন্দক্তা পি.এম. শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা শঙ্গাখিবা ইন্দোরগী দেবগুরুদিয়াদা লৈবা বাইও সি.এন.জি. প্লান্তদা চৎপা
অহুমশুবা নুমিৎতা তীম অসিনা ০ দিগ্রীদা লৈবা দোংগলা রোবোতিক ওবজর্বেতরী, অমসুং উজ্জৈনদা লৈবা মহাকলেশ্বর মন্দিরদা চৎখি। অখন্নবা অয়াবা লৌদুনা মহৈরোয়শিংদা ওবজর্বেতরীগী খুৎশু-খুৎলাই কয়ামরুম য়েংহনখি। তীম অসিনা ইন্দোরগী লাল ভাগ পেলেস অমসুং রাজৱাদাদা চৎখি অমসুং শান্ন-খোৎনবগী এক্তিবিতীশিংদা শরুক য়াখি। খোঙবু অসিনা মঙাশুবা নুমিৎতা ইন্দোরদগী কিমি ১০০ চৎলগা লৈবা মহেশ্বরদা লৈবা দেবি অহিল্যা ফোর্ত্তা চৎখি। ১৬শুবা চহিচাগী ফোর্ত অসি মাগী ফজরবা আর্কিতেকচর অমসুং নর্মদা তুরেলগী পুক্নিং হুরবা দ্রিশা অসিগীদমক মমিং চৎলি। মখোয়না মফম অসিগী মমিং লৈরবা ফী ওইরিবা মালেমগী ওইনা ফাওরবা মহেশ্বরি মুগা য়েংখি। তরুক শুবা নুমিৎতা মখোয়না পুৱারী ওইরবা মন্দব গরদা চৎখি। মসি মধ্য প্রদেশকী মমি লৈরবা লমকোইবশিংগী লমথুংফমনি। মখোয়না রূপমতি পেলেস অমসুং বাজ বহাদুর পেলেস অমসুং অতোপ্পা মফমশিং য়েংলকখি।
অরোইবা নুমিৎতা মহৈরোয়শিংনা রাজ্য অনিগী চৎনবী অমসুং নাৎ উৎলিবা অপুনবা কলচরেল প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি। মখোয়গী খোঙচৎ অদুদা মহৈরোয়শিংনা ইন্দোরগী সারাফা চৌপত্তীদা য়ুম্বু ওইরিবা রাজ্যগী তোঙান-তোঙানবা মথেল-লুকোইশিং চাখি। মখোয়না সারাফা চৌপত্তীগী মমিং লৈরবা মথেলশিং, জোশি দহি বদাদা ‘দহি বদা’ অমসুং ‘ভুত্তে কা কিস’ ওইরবসু নত্ত্রগা বিজয় চেৎ হাউসতা ‘খোপ্রা পেত্তীস’ নত্ত্রগা ‘জলেবি’ ওইরবসু চাখি। মহৈরোয়শিংনা অথেংবা নুমিদাংদা সারাফা চৌপত্তীদা তিল্লিবা মীয়াম অদু উবদা অঙকপা পোকখি।
আই.পি.এস. একাদেমীগী মালেমগী থাক্তা শেমগৎখিবা স্পোর্তস কমপ্লেক্সতা তোঙান-তোঙানবা শান্ন-খোৎনবগী এক্তিবিতীশিং পাঙথোকখি।
খোঙচৎ অদু চৎখিবা মনিপুরি তীমনা পুৱারী ওইরবা মফমশিং, চৎনবীশিং, নাৎ অমসুং লোকেল কুজিনশিং অসিদা অঙকপা পোকখি। মনিপুরি মহৈরোয়শিংনা হায়খি মদুদি মখোয়না ইন্দোরদা লৈবা মখোয়গী কাউন্তপার্তশিংগা লোয়ননা মরুপ ওইখি। মখোয়না মধ্য প্রদেশকী হেরিতেজকী মরমদা খঙজিনখি। মসিগা চপ মান্ননা মধ্য প্রদেশকী মহৈরোয়শিংনা মনিপুরী চৎনবী, মখোয়গী খুনুং ঈশৈ অমসুং জগোইশিংগী মরক্তা খঙজিনখি। গ্রুপ অনিমক্না অমনা অমগী চাকচা-য়ুথক্কী চৎনবী খঙনবা হোৎনখি। মধ্য প্রদেশকী মহৈরোয় কয়ানা মনিপুরীদা থৌগলোনগী ৱাহৈ খরা তমশিনখি। রাজ্য অনিগী মহৈরোয়শিংনা থাদোক্লমদাই মীকুপতা নুংশিনা কাইনখি।
খোঙচৎ অসি কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এজুকেসন (এ.আই.সি.তি.ই.), নই দিল্লীনা তেংবাং পীখি।