Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at NIIO Seminar 'Swavlamban' in New Delhi
18 JUL 2022 8:23PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Shri Rajnath Singh Ji, Shri Ajay Bhatt Ji, Chief of Naval Staff, Vice Chief of Naval Staff, Defence Secretary, President of SIDM, all colleagues associated with industry and academia, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The goal of self-reliance in the Indian armed forces is very essential for the India of the 21st century. I think this is a very important step to organize the first ‘Swavlamban’ seminar for a self-reliant navy, and for this I congratulate all of you very much and I wish you all the best.
Friends,
Joint exercises in military preparedness, especially in the Navy, play a major role. This seminar is also a kind of joint exercise. In this joint exercise for self-reliance, every stakeholder, including the Navy, Industry, MSMEs, academies, i.e. people from across the world and representatives of the government, are contemplating about the goal of coming together. The goal of this joint exercise is maximum exposure for all the participants, greater understanding towards each other and adoption of the best practices. Therefore, the goal of this joint exercise is very important. The resolution to develop 75 indigenous technologies for the Navy by August 15 next year is a huge step in itself, and your efforts, experiences and knowledge will definitely help in realising it. Today, when India is celebrating 75 years of its independence through the Amrit Mahotsav, the achievement of such goals will provide further impetus to our goal of self-reliance. By the way, I would also say that the development of 75 indigenous technologies is, in a way a first step. We have to keep working to increase this number continuously. Your goal should be that the Navy should be at an unprecedented height when India celebrates 100 years of its independence.
Friends,
Our seas and coastal borders are great custodians of our economic self-reliance and also provide impetus to it. Therefore, the role of the Indian Navy is continuously increasing. Hence, it is very important for the Navy to be self-supporting not only for itself but also for the growing needs of the country. I am sure the essence of this seminar will go a long way in making our forces self-reliant.
Friends,
At a time when we are discussing a self-reliant future in the defence sector, it is also necessary that we learn lessons from what happened in the past decades. This will help us in paving the way for the future. When we look back, we find we had a rich maritime heritage. India's rich trade route has been a part of this legacy. Our ancestors were able to dominate the ocean because they had very good knowledge about the direction of the wind and space sciences. The knowledge of our ancestors regarding the direction of the wind during different seasons, and how to get to the destination by utilising the wind’s direction was a great strength.
A lot of people in the country are not aware that the defence sector of India used to be very strong, even before independence. At the time of independence, there were 18 ordnance factories in the country where different types of military equipment including artillery guns were made. We were an important defence equipment supplier during World War II. Our Howitzers and machine guns made at the Ishapore Rifle Factory were considered the best at that time. We used to export a lot. But what led us to become the world's biggest importer in this field? If we look back, the First and the Second World War caused a lot of destruction. Major countries of the world were hit by many crises, but they tried to turn those crises into opportunities. To capture a huge global market, they found a way in the manufacture of armaments as an approach towards the wars. They became manufacturers and big suppliers in the world of defence. Even though they suffered in the wars, but they found a new way out. We also faced a huge crisis during the Corona period. We were at the bottom as far as arrangements were concerned. We did not have PPE kits, vaccines were a far-fetched dream. But exactly like the countries that created an opportunity from the First and Second World War and paved a way towards becoming major defence powers, India also did everything which never happened before, like developing vaccines and other equipment during the Corona period. I am giving you an example because it is not that we don’t have potential or talent. It is also not wise to equip our soldiers with the same weapons which soldiers of ten other countries have. Maybe they have better talent, they have good training, or they make better use of those weapons. But for how long will I keep taking the risk? Why would my young soldier carry the same weapons? He must have the weapons which he had not even imagined. This temperament is not just to prepare soldiers, but it also depends on what kinds of weapons are given to him. And that's why Aatma Nirbhar Bharat is not just an economic activity; we need to change it completely.
Friends,
In the first one and a half decades after independence, we did not build new ordnance factories. In fact, old factories also lost their capabilities. After the 1962 war, there were some changes in the policies under compulsion and work began on augmenting ordnance factories. But research, innovation and development were not emphasised while setting up these factories. The world at that time was relying on the private sector for new technology and innovations, but unfortunately, the defence sector in our country was kept under the government domain. I come from Gujarat and I have spent a long time in Ahmedabad. Many of you must have worked on the coasts of Gujarat at one point. There were huge chimneys and mills all around Ahmedabad. Ahmedabad used to be dubbed as the Manchester of India because of its textiles. But what happened? There was no innovation, technology was not upgraded and there was no technology transfer. As a result, huge chimneys came crashing down. We have seen all this in front of our eyes. It is not so that if it happens in one place, it will not happen in another place. And therefore, innovation is a must and that too indigenous innovation. There can be no innovation from imported goods. There are many opportunities for our youth in foreign countries, but at that time there were limited opportunities for them in the country. As a result, the Indian Army, once the world's leading military power, had to depend on foreign countries for even a simple weapon like a rifle. And gradually, it became a habit. If one is used to a mobile phone of a foreign make, he will prefer that to a better mobile phone irrespective of the availability in the country. It becomes a habit and we need to organize a psychological seminar to come out of that mindset. The root of the problem is psychological. Hold a seminar of psychologists to find out how Indians can get rid of foreign products. As drug addicts need training sessions to get rid of drugs, we need similar training across the board. If we have self-confidence in ourselves, we can enhance the potential of weapons in our hands.
Friends,
There was another problem as most of the defence deals became questionable. There are so many lobbies in this field. If one lobby is preferred, then other lobbies would gear up against that deal, and abusing politicians is very common in our country. As a result, the deals would get stuck for two to four years and our armed forces were made to wait for decades for modern weapons and equipment.
Friends,
Dependence on foreign countries for every small need related to defence is not just a serious threat to our country's self-respect but also strategically, besides causing economic loss. After 2014, we started work on mission mode to get the country out of this situation. Learning from the approach of the past decades, today we are developing a new defence ecosystem with the efforts of all. Today defence R&D has been opened to the private sector, academia, MSMEs and start-ups. We have strengthened our public sector defence companies by organizing them in different sectors. Today we are also ensuring how to link our premier institutions like IITs with defence research and innovation. The problem in our country is that no defence related courses are taught in our technical universities or technical or engineering colleges. Whenever there is a need, it is provided from outside. Where is the need to study here? That is, the scope was very limited. We have constantly tried to bring changes in this regard. Efforts are being made to give maximum opportunities to our youth and start-ups by providing them with the cutting edge facilities of DRDO and ISRO. We removed the silos to accelerate the development of missile systems, submarines, Tejas fighter jets, etc which were running many years behind their targets. I am happy that the wait for the commissioning of the country's first indigenously built aircraft carrier is also going to end very soon. Be it Naval Innovation and Indigenization Organization, iDEX or TDAC, all these are going to give impetus to colossal resolutions of self-reliance.
Friends,
In the last eight years, we have not only increased the defence budget, we have also ensured that this budget is used in the development of the defence manufacturing ecosystem in the country itself. Today, a major part of the budget earmarked for the purchase of defence equipment is being spent in procurement from Indian companies. And we must realize this as you are a family man and understand the importance of a family. If you don’t give love and respect to your child at home, how can you expect your neighbours to love them? If you keep calling him useless every day, how can you expect your neighbour to call him good? If we do not respect our indigenous weapons, then how can we expect the world to respect our weapons? It is not possible. We have to start with ourselves. And BrahMos is an example of this indigenous technology. India developed BrahMos and today the world is in a queue to embrace BrahMos, friends. We should be proud of everything that we develop. And I would congratulate the Indian armed forces for preparing a list of more than 300 weapons and equipment which will be made in India and will not be imported. I congratulate all the comrades of the three services for this decision.
Friends,
The results of such efforts are now visible. In the last 4-5 years, our defence imports have come down by about 21 percent. In such a short time, we have not only saved money, but created an alternative. Today we are moving fast from the biggest defence importer to a major exporter. Though no comparison can be made between apples and other fruits, I want to share the potential of the people of India. I had touched upon a small topic during the Corona period. At that time, I did not want to talk about issues which could burden the country. Therefore, I questioned the decision to import toys. It was a small issue. Why don’t we buy our own toys? Why can’t we sell our toys abroad? Our toy makers have a cultural tradition. It was a small issue. I organized a few seminars and virtual conferences and encouraged them a little. You will be surprised to see the results in such a short time. Look at the strength and self-respect of my country and the desire of common citizens. Children used to call their friends to know if they had any foreign toys in their house. This feeling was developed in them when there were so many challenges during the Corona period. One child was calling another to check whether he was keeping foreign-made toys or not. Such was the result that the import of toys came down by 70 percent within two years. Look at the temperament of society and the potential of our toy makers of the country. The exports of our toys grew by 70% that is a difference of 114%. Such a huge difference! What I mean to say is that toys can’t be compared. Therefore, I said earlier that apples can’t be compared with other fruits. I am comparing the power of the common human being of India and that can be useful for our toy makers. And that same power can also be useful for the military power of my country. We should have this trust in our countrymen. Our defence exports have grown 7 times in the last eight years. Not long ago, every countryman became proud when he came to know that we exported defence equipment worth Rs 13,000 crores last year. And importantly, the private sector’s stake is 70 percent in this regard.
Friends,
In the 21st century, it is necessary to pay attention to another aspect along with the modernization of the armed forces and self-reliance in defence equipment. You are aware that now the threats to national security have become widespread and the methods of warfare are also changing. Earlier the defence meant land, sea and sky. Now this scope is moving towards space, cyber space, economic and social space. Today every system is being converted into a weapon. Be it rare earth or crude oil, everything is being weaponised. The attitude of the entire world is changing. Now more than one-on-one fights, wars are becoming invisible, more deadly. Now we cannot formulate our defence policies and strategies keeping the past in mind. Now we have to move forward by anticipating the future challenges. We have to change ourselves according to what is happening around us, the new changes and our new fronts in the future. And this goal of self-reliance is also going to help the country a lot.
Friends,
We have to pay attention to another important aspect for the protection of our country. We also have to intensify our war against forces challenging India's self-confidence and self-reliance. As India is establishing itself on the global stage, there are constant attacks through misinformation, disinformation, etc. Information has also been made a weapon. Keeping faith in ourselves, we have to thwart every effort of the forces that are harming India's interests, be it in the country or abroad. National defence is no longer limited to borders, but is much broader. Therefore, it is equally necessary to make every citizen aware of it. वयं राष्ट्रे जागृयाम (we should be alert in the interest of the nation) -- this assertion should reach the masses. It is also necessary. Just as we are moving forward with the whole of the government approach for ‘Aatma Nirbhar Bharat’, similarly the whole of the nation approach is the need of the hour for the defence of the nation. This collective national consciousness of the people of India is the strong basis of security and prosperity. Once again, I congratulate the Ministry of Defence, our defense forces, their leadership for this initiative and their efforts to move forward. When I was visiting some stalls, it felt good that our retired navy colleagues have also put in their time, experience and energy in these innovations so that our Navy and defence forces could become strong. I think this is a great effort and I especially congratulate those who have worked in mission mode even after their retirement. You are being honored for your efforts and deserve to be congratulated. Thanks a lot! Many congratulations!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নই দিল্লীদা এন.আই.আই.ও.গী সেমিনার ‘স্বাব্লম্বন’দা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
18 JUL 2022 8:23PM by PIB Imphal
মুখ্য মন্ত্রীগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী রাজনাথ সিংহজী, শ্রী অজয় ভত্তজী, চীফ ওফ নেভেল স্তাফ, ভাইস চীফ ওফ নেভেল স্তাফ, দিফেন্স সেক্রেতরী, এস.আই.দি.এম.গী প্রসিদেন্ত, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগা মরী লৈনবা মরুপশিং, অতোপ্পা দিগনিতরি পুম্নমক, নুপী অমদি নুপাশিং!
২১শুবা চহিচাগী ভারতকীদমক ভারতকী লান্মীশিংগী আত্মনির্ভরতাগী পান্দম অসি য়াম্না মরু ওই। মীপাল তাংদবা নেভীগীদমক অহানবা স্বাবলম্বন সেমিনার পাঙথোকপা অসি মাইকৈ অসিদা চংশিল্লিবা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।ম
মরুপশিং,
মিলিতরীগী শেম-শাবদা, অমসুং মরু ওইনা নেভীগী জোইন্ত এক্সর্সাইজতা মসিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌই। সেমিনার অসি জোইন্ত এক্সর্সাইজকী মখল অমসু ওইরি। আত্মনির্ভর ফংনবা জোইন্ত এক্সর্সাইজ অসিদা নেভী, ইন্দস্ত্রী, এম.এস.এম.ই.শিংশিং, হায়বদি মালেমগী মীয়াম অমসুং সরকারগী মীহুৎশিং, স্তেকহোল্দর খুদিংমক্না পুন্না পান্দম অমা ফংনবগীদমক ঙসি পুন্না ৱাখল খল্লি। জোইন্ত এক্সর্সাইজকী পান্দম অসি পার্তিসিপেন্ত পুম্নমক্না মেক্সিমম এক্সপোজর ফংবনি, অমনা অমবু খঙবা হেনগৎহনবনি, খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিস শীজিন্নবনি। অসিগুম্বা ফীভম অমদা জোইন্ত এক্সর্সাইজকী পান্দম অসি য়াম্না মরু ওই। অমত্তা ওইনা ঐখোয়না মথং চহিগী ওগস্ত ১৫ ফাওবদা নেভীগী ইন্দিজিনস তেক্নোলোজী ৭৫ পুথোক্কনি, ফিরেপ অসিমক অচৌবা শক্তি অমনি অমসুং অদোমগী হোৎঞ্জমল, অদোমগী এক্সপরিয়েন্স, অদোমগী লৌশিংনা মসি শোইদনা উৎপা ঙমগনি। ঙসি ভারতনা নীংতম্বগী চহি ৭৫, অমৃত মহোৎসব পালন তৌরিবা মতম অসিদা অসিগুম্বা পান্দমশিং অসিনা ঐখোয়গী আত্মনির্ভর ওইনবগী পান্দমশিংদা শাহৌ পীরগনি। অমরোমদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি ইন্দিজিনস তেক্নোলোজী ৭৫ পুথোকপা অসি অহানবা খোঙথাংশিংগী মখল অমনি। ঐখোয়না মখোয়গী মশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎনবা হোৎনবা তাই। অদোমগী পান্দম অসি ভারতনা মাগী নীংতম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতম অদুদা ঐখোয়গী নেভীনা অমুক্তা য়ৌখিদ্রিবা পনখৈ অমা য়ৌবা ঙমহনবা হায়বা অসি ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন্দা আত্মনির্ভরগীদমক সমুদ্র অমসুং সমু্দ্র মপালগী মফমশিং অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং নাকল অমরোমদা মসিনা ইনোৎ হাপ্পি। মরম অসিনা ইন্দিয়ন নেভীগী থৌদাং অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মরম অসিনা নেভীগা লোয়ননা মসিনা লৈবাক্কী মথৌ তাবা হেনগৎলক্লিবশিং অসিদা আত্মনির্ভর ওইবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই। সেমিনার অসি অমদি মসিদগী ফংবা অমৃত অদুনা ঐখোয়গী ফোর্সশিংবু আত্মনির্ভর ওইহনবদা য়াম্না কান্নরগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না দিফেন্সতা তুংলমচৎতা আত্মনির্ভর ওইনবগী মতাংদা খন্নরিবা মতম অসিদা ঐখোয়না হৌখিবা দিকেদশিংদা থোকখিবশিংদগী পরাশিং তমশিনবসু তঙাই ফদে। মসিনা তুংলচৎকীদমক লম্বী য়াৎপদা ঐখোয়গী মতেং ওইগনি। ঙসি ঐখোয়না তুং হন্দুনা য়েংলুবদা ঐখোয়গী মতিক ময়াই লৈরবা সমুদ্রগা মরী লৈনবা লানশিং উবা ফংই। ভারতকী অচৌবা ললোন-ইতিক্কী লম্বী অসি লেগেসী অসিগী শরুক অমা ওইরি। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা সমুদ্রবু খুদুম চনবা ঙমলমখি মরমদি মখোয়নদা নুংশিং, স্পেস সাইন্সকী মরমদা লৌশিং য়াম্না লৈরমখি। করম্বা পন্থাদা নুংশিৎকী মাইকৈ কদোমদা শিৎকনি খঙবা ঙম্বগী লৌশিং, নুংশিৎকী মাইকৈদা হী হোন্দুনা লমথুংফম তম্না চৎপা, মসি ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংগী অচৌবা পাঙ্গল ওইরমখি। ভারতকী দিফেন্স সেক্তর অসি নীংতম্বা ফংদ্রিঙৈ মমাংদগী য়াম্না মপাঙ্গল কনবা ওইরমখি। নীংতম্বা ফংবা মতমদা, লৈবাক অসিদি ওর্দিনান্স ফেক্তরী ১৮ লৈরমখি, মসিদা আর্তিলরী গনশিং য়াওনা মিলিতরীগী খুৎলাই মখল কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্তা শারমখি। মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাওদা ঐখোয়না দিফেন্স ইক্বিপমেন্তগী মরু ওইবা সপ্লায়র অমা ওইরমখি। ঐখোয়গী হোবিতজর তোপশিং, ইশাপুর রাইফল ফেক্তরীদা শাবা মছিন গনশিং অসি খ্বাইদগী ফৈ হায়না লৌনরম্মি। ঐখোয়না য়াম্না এক্সপোর্ত তৌরমখি। অদুবু করি থোকখিবননো ঐখোয়না তানফম অমদা লম অসিদা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা ইম্পোর্তর ওইরকখিবা? অমসুং অহানবা অমসুং অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাওনা চাউনা অমাং অতা থোকহনখি। মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংনা মখল কয়াগী খুদোংথিবা মায়োক্নখি, অদুবু মখোয়না খুদোংথিবা অদুবু খুদোংচাবদা ওন্থোক্নবা হোৎনখি। অমসুং মখোয়না খুৎলাইশিং শাদুনা লান্থেং অসিদগী শাফনবা লম্বী পুথোকখি অমসুং মালেমগী অচৌবা কৈথেলগী পুক্নিং চীংশিন্নবা হোৎনবদা মশাসু খ্বাইদগী চাউবা মেন্যুফেকচর্র অমসুং দিফেন্সকী খ্বাইদগী চাউবা সপ্লায়র ওইবা ঙমখি হায়বদি মখোয়না লান অসিগী চৈথেং ফংখি অদুবু মসিদগী লম্বীসু য়াৎপা ঙমখি। ঐখোয়না কোরোনাগী মতমদা অচৌবা খুদোংথিবা অমা মায়োক্নখি, ঐখোয়না মসিবু মায়োক্ননবা মপুং ফানা শেম-শাবা ঙমখিদে, ঐখোয়গী পি.পি.ই. কিৎশিং লৈখিদে, ঐখোয়না ভেক্সিনগী মঙলান শাগৎপা ফাওবা ঙমখিদে। অদুবু অহানবা লাঞ্জাও, অনিশুবা লাঞ্জাওদা মালেমগী লৈবাক কয়ানা অচৌবা খুৎলাইগী শক্তি পাইনবগী লম্বী পুথোকখিবা অদুগুম্না ভারতনা কোরোনা লাইচৎ মনুংদা চপ মান্নবা লৌশিং অসি শীজিন্নদুনা সাইন্তিফিক গ্রাউন্দদা ভেক্সিন পুথোক্নবা হোৎনখি, অতোপ্পা ইক্বিপমেন্ত পুথোক্নবা হোৎনখি। মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রবশিং তৌনবা হোৎনখি। ঐহাক্না মসি খুদম ওইনা পীবগী মরমদি ঐখোয়দা শক্তি লৈ, ঐখোয়দা তেলেন্ত ৱাৎপগী ৱাফম লৈতে। অমসুং মালেমদা মীওই তরা খক্তনা পাইবা খুৎলাই অদু ঐহাক্কী লান্মীশিংদা ঐহাক্না পাইহনগনি। করিগুম্বা নীংথিনা ত্রেনিং তৌরবদি মহাক্না খুৎলাই অদু নীংথিনা শীজিন্নবা হৈগনি। অদুবু ঐখোয়না মতম কয়াম শাংনা রিস্ক লৌদুনা লৈগনি? ঐখোয়গী নহা ওইরিবা লান্মীশিংনা চপ মান্নবা খুৎলাই অদু মখুৎতা পাইদুনা লৈগনি? মহাক্না খল্লুদবা অদু মহাক্না ফংগনি। মহাক্না নীংথিনা খঙবা ঙমদ্রিঙৈদা মহাক্কী পুন্সি লোমখিগনি। মসিগী মোদ অসি লান্মীশিং শেম-শাবা খক্তগী নত্তে, মোদ অসি মহাক্কী মখুৎতা করি খুৎলাই পাই হায়বা অসিগী মখা পোল্লি। মরম অসিনা আত্মনির্ভর ভারত অসি শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরম খক্তা নত্তে অমসুং ঐখোয়না মসিদা মপুং ফানা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
নীংতম্বা ফংবগী অহানবা দিকেদ অমগা মখাইদা ঐখোয়না অনৌবা ফেক্তরীশিং শাগৎপা ঙমদবা খক নত্তনা অরিবা ফেক্তরীশিংগী মতিক-ময়াই হন্থরকখি। ১৯৬২গী লাঞ্জাও মতুংদা নমদুনা পোলিসীশিংদা অহোংবা খরা পুরকখি অমসুং ওর্দিনসন্স ফেক্তরীশিং হেনগৎহন্নবা থবক হৌখি। অদুবু রিসর্চ, ইনোভেসন অমসুং দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংখিদে। মম অদুদা মালেম্না অনৌবা তেক্নোলোজী, অনৌবা ইনোভেসনগীদমক প্রাইবেৎ সেক্তরগী মপাল তাংবা হৌখি অদুবু লাইবক থিবদা দিফেন্স সেক্তর অসিবু অকক্নবা সরকারগী রিসোর্স, সরকারগী ৱাখল্লোন মখাদা থমখি। ঐহাক গুজরাত্তগী হৌরকখি, অহমদাবাদ অসি ঐহাক্না মতম শাংনা থবক তৌরকখিবা মফমনি। মতম অমদা নখোয়না গুজরাত্তা, অচৌবা চিমনি অমসুং মিলশিংগী ইন্দস্ত্রী ওইরিবা সমুদ্র মপালগী মফমশিংদা থবক তৌরমগনি, অমসুং মসি ভারতকী মনচেস্তরত হায়না খঙনরমখি, অহমদাবাদ অসি ফী পুথোকপগী লমদা মমিং লৈরমখি। করি থোকখি? ইনোভেসন তৌদে, তেক্নোলোজী অপ-গ্রেদেন তৌদে, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌদে। অসিগুম্বা অৱাংবা চিমনি অসি মুত্থৎরকখি, মরুপশিং ঐখোয়গী মীৎমাংদা মসি উবা ফংখি। মসি মফম অমদা থোক্লবদি অতোপ্পা মফম অমদা করিগীদমক থোকলমলোই। মসিনা মরম ওইদুনা ইনোভেসন অসি য়াম্না মরু ওইরক্লি অমসুং য়োনবা য়াবা পোৎলমশিংদগী ইনোভেসন ফংলোই। মতম অদুদা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক মপালদা খুদোংচাবা কয়া লৈখি অদুবু লৈবাক অসিদদি খুদোংচাবা অকক্ননা লৈখি। মতম অমদা মালেমগী মাংজিল থারিবা মিলিতরী পাৱর ওইরিবা ভারতকী লান্মীনা রাইফলগুম্বা অচম্বা খুৎলাইগীদমক মপাল লৈবাকশিংগী মীপাল তাংবা তাখি। অমসুং মসি হৈনবী ওইরক্তুনা, মোবাইল ফোনশিংদসু হৈনবী অসি লাকখি, ভারত অসি য়াম্না ফৈ হায়না ফনা হায়নরবসু মসি থাদোক্তুনা চৎনীংবা পোকপা ফাওবা য়াওখি। হৌজিক্তি হৈনবী ওইখিবনা মসিদগী থোরক্নবা সাইকোলোজিকেল সেমিনারসু পাঙথোকপা মথৌ তারে। পুম্নমক অসি ৱাখলনা থোকহনবনি। ঐখোয়না ময়াই কাবা নিশা থাদোক্নবা ত্রেনিং তৌবা অদুগুম্না ঐখোয়সু ত্রেনিং তঙাই ফদে। করিগুম্বা ঐখোয় ইশাদা থাজবা লৈরবদি ঐখোয়গী খুৎতা পাইরিবা খুৎলাইগী শক্তি অসি হেনগৎহনবা ঙমগনি, ঐখোয়গী খুৎলাইনা শক্তি পাইহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মতম অদুগী দিফেন্সকা মরী লৈনবা দীল অয়াম্বা ৱাহংনা হনখিবা অসিনা খুদোংচাদবা ওইহনখি। পুম্নমক অসিদা লোব্বী তোখি, লম অসিদা লোব্বী তৌখিবনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা রাজনিতী তৌরিবা মীওইশিংদা এব্যুজ তৌবা অসি য়াম্না অরাইবা ওইখি। মসি চহি কয়া চত্থরকখি। মসিনা মরম ওইদুধনা আর্মীশিংনা অনৌবা খুৎলাইশিংগীদমক দিকেদ কয়া ঙাইবা তাখি।
মরুপশিং,
দিফেন্সকা মরী লৈনবা অপীকপা পোৎলম খুদিংমক্কীদমক মপাল লৈবাকশিংগী মীপাল তাংবা হায়বা অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মশানা মশাগী ইকাই খুম্নবদা, ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন লোয়ননা স্ত্রেতেজিদা পীজবা অচৌবা শীংনবা অমনি। ২০১৪গী মতুংদা ফীভম অসিদগী থোরক্নবা ঐখোয়না মিসন মোদতা থবক পাইখৎখি। ঐখোয়গী পব্লিক সেক্তর দিফেন্স কম্পনীশিংবু ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা শিন্দোক্তুনা ঐখোয়না অনৌবা মপাঙ্গল হাপখি। ঙসি ঐখোয়না আই.আই.তি.গুম্বা ঐখোয়গী প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুসনশিংবু দিফেন্স রিসর্চ অমসুং ইনোভেসনগা শম্নহন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা দিকেদশিংগী এপ্রোচতগী তমশিন্দুনা ঙসি ঐখোয়না সবকা প্রয়াসকা লোয়ননা অনৌবা দিফেন্স ইকোসিস্তেম চাউখৎহল্লি। ঐখোয়গী তেক্নিকেল য়ুনিভর্সিতীশিং নত্ত্রগা তেক্নিকেল কোলেজশিংদা নত্ত্রগা ইঞ্জিনীয়রিংগী লমদা লৈরিবা সমস্যা অসি মফমশিং অসিদা দিফেন্সকী ইক্বিপমেন্তগা মরী লৈনবা কোর্সশিং লৈতে। করিগুম্বা মসি তম্বা পাম্লবদি মপালদা চৎপা তাই। হায়বদি স্কোপ অমা খক্তমক হোংখি। মসিদা অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎন্দুনা লাকখি। দি.আর.দি.ও. অমসুং ইস্রোগী কত্তিং এদজ তেক্নোলোজীগা লোয়ননা ঐখোয়গী নহারোলশিং অমসুং স্তার্ত-অপশুংদা মপাঙ্গল হাপনবা হোৎনরি। ঐখোয়না চহি কয়া মখোয়গী তার্গেৎশিং মনুংদা লৈরকখিবা মিসাইল সিস্তেমশিং, সবমেরিনশিং, তেজাস ফাইতর জেৎশিংগুম্বা তোঙান-তোঙানবা ইক্বিপমেন্তগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা অপনবশিং লৌথোকখি। অহানবা ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়র কম্মিসন তৌনবা ঙাইরিবা অসি অথুবদা য়ৌরক্লগনি হায়না থাজবা ফাওই। নেভেল ইনোভেসন এন্দ ইন্দিজিনাইজেসন ওর্গনাইজেস, আইদেক্স নত্ত্রগা তি.দি.এ.সি. ওইরবসি পুম্নমক অসিনা আত্মনির্ভর ওইনবা অচৌবা ফিরেপশিং অসিদা শাহৌ পীরগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ঐখোয়না দিফেন্সকী বজেৎ হেনগৎহনবা খক নত্তনা বজেৎ অসি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম শেমগৎপদা তেংবাং ওইহন্নবা হোৎনখি। ঙসি, দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত লৈনবগীদমক খাক্তুনা থমখিবা বজেৎ অসিগী য়াম্লবা শরুক অসি ভারতকী কম্পনীশিংদগী লৈবদা শীজিন্নরি। অমসুং ঐখোয়না মসিবু য়াজৈ। করিগুম্বা ঐখোয়না য়ুমদা ইশাগী অঙাংশিংদা ইকাই খুম্নবা অমসুং মীনুংশি উৎকবদি অতোপ্পা মীওইশিংনা অদোমগী অঙাংবু নুংশিগনি, মসি ওইফম থোক্তব্রা? অদোম্না মখোয়বু মীরেমনি হায়না নুমিৎ খুদিংগী হায়রবদি নোংমদা অতোপ্পা মীনসু হায়রকপা তাবনি, নত্ত্রা? ঐখোয়গী খুৎলাই পুথোক্লিবা অদুবু ইকাই খুম্নদ্রবদি মালেমনা ঐখোয়গী খুৎলাই ইকাই খুম্নবা হায়বা অসি ওইথোক্কদ্রো? ঐখোয় ইশাদগী হৌবা তাই। অমসুং মসিগী খুদম ব্রহ্মোসনা ওইরি, ভারতনা ব্রহ্মোআ অসিবু ইকাই খুম্নরবদা মালেম্না ঙসি মসিবু ফংনবা ক্যু লেপ্পি। মরুপশিং, ঐখোয়না পুথোক্লিবা খুদিংমক্কীদমক ঐখোয়না চাউথোকচবা পোকফম থোকই। অমসুং দিফেন্স ফোর্সশিংনা ইম্পোর্ত তৌররোইদবা আইতেম ৩০০গী লিস্ত অমা শেমখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
খোঙথাংশিং অসিগী ফলশিং হৌজিক ময়েক শেংলক্লি। হৌখিবা চহি ৪-৫ অসিদা ঐখোয়গী দিফেন্স ইম্পোর্ত অসি চাউরাক্না চাদা ২১ হন্থখি। ঙসি ঐখোয়না খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স ইম্পোর্তর ওইরম্বদগী অচৌবা এক্সপোর্তরগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি। এপল অমসুং ওরো অসি চাংদম্নবা য়ারোই অদুবু ঐহাক্না ভারত্তা হায়জনীংবদি। ঐহাক্না ভারতকী মীয়ামগী পাঙ্গলগী মতাংদা হায়বা পাম্মি। কোরোনাগী মতমদা ঐহাক্না অসিগুম্বা ৱাফম অমা পুখৎখি। হৌজিক য়েংবীয়ু ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়না করিগীদমক মপালদগী শান্নপোৎশিং পুশিল্লক্লি? অপীকপা ৱাফম ওইরবসু, করিগীদমক মপালদগী শান্নপোৎ পুশিল্লি? ঐখোয়গী শান্নপোৎ শীজিন্নদ্রিবা করিগীনো? ঐখোয়গী শান্নপোৎশিং মালেমদা য়োনবা য়াদব্রা? ঐখোয়গী শান্নপোৎশিং, ঐখোয়গী শান্নপোৎ শারিবশিংগী মরুমদা ঐখোয়গী নাৎকী চৎনবীগী ৱাখল্লোন লৈ, মসিদগী ঐখোয়না শান্নপোৎশিং শারি। মসিদা ত্রেনিং চত্থৈ, সেমিনার খরা পাঙথোকই, ভর্চিএল কনফরেন্স তৌই, মসিদা মখোয়দা খজিক্তং নুংঙাইবা ফাওহল্লি। অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐহাক্কী লৈবাক্কী মপাঙ্গল উবা ফংবা, ঐহাক্কী লৈবাক্না মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা উবা ফংবা, ঐহাক্কী মীচম প্রজাশিংগী ৱাখল্লোনগী অপাম্বা উবা ফংবা অসিদা অঙকপা পোক্কনি। অঙাংশিংনা মখোয়গী য়ুমদা মীরৈবাক্কী শান্নপোৎনি হায়গদবা অমত্তা উবা ফংখিদে। কোরোনানা মরম ওইদুনা থোকহনখিবা খুদোংথিবশিং অদুনা ৱাখল্লোন অসি পোকহনখি। অঙাং অমনা অঙাং অমদা অদোমগী য়ুমদা মীরমগী শান্নপোৎ থমগনু হায়রম্মি। অমসুং মসিগী ফলনা চহি অনিগী মনুংদা শান্নপোৎ পুশিল্লকদা ৭০% হন্থখি। মহৌশাগী শাক্তি অসি য়েংবীয়ু অমসুং মসি লৈবাক অসিগী ঐখোয়গী শান্নপোৎ শারিবশিংগী শক্তিনি মসিনা ঐখোয়গী এক্সপোর্তশিংদা ৭০% হন্থবা ঙমখি। হায়বদি ঙসি ১১৪%গী খেন্নবা উবা ফংলে। শান্নপোৎশিং অসি চাংদম্নবা য়ারোই মরম অসিনা ঐহাক্না এপল অমসুং ওরো চংদম্নবা য়ারোই হায়রিবনি। ঐহাক্না চাংদম্নরিবা অসিদা মীওইবা জাতিগী ৱাখল খনবা ঙম্বগী শক্তি অদুনি শক্তি অসি ঐখোয়গী শান্নপোৎ শারিবা মীওইশিংগীদমক কান্নবা ওইখি। মসিগী শক্তি অসি ঐখোয়গী লৈয়াক্কী মিলিতরী শক্তিদা কান্নগনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইরৈবাকচাশিংদা থাজবা থমগদবনি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ঐখোয়গী দিফেন্স এক্সপোর্তশিং অসি শরুক ৭ হেনগৎলকখি। মতম খরগী মমাংদা ঐখোয়গী দিফেন্সকী এক্সপোর্ত লুপা করোর লিশিং ১৩ তৌখিব খঙবদা চাউথোকচবা পোক্কনি। অমসুং মসিদা ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তরগী স্তেক চাদা ৭০ য়াওরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাদা আর্মীগী মোদর্নিতী, দিফেন্স ইক্বিপমেন্তদা আত্মনির্ভর ওইবগা লোয়ননা অতোপ্পা হীরমশিংদা মীৎয়েং চংবা তঙাই ফদে। হৌজিক নেস্নেল সেক্যুরিতীদা খুদোংথিনীংঙাই ওইবসু হেনগৎলক্লি, লান শোক্নবগী পাম্বৈশিংদসু অহোংবা লাক্লি। মমাংদা ঐখোয়না শুপ্নগী কংফাল, সমুদ্র অমসুং নোংথক ফাওবা খক ঐখোয়গী দিফেন্সকী ৱাখল শাগৎলমখি। হৌজিক্তি স্কোপ অসি স্পেস হায়বদি শুন্দ্রংগী মাইকৈদা চংশিল্লি, সাইবরস্পেসকী মাইকৈদা চংশিল্লি, শেন্মীৎলোন, সামাজিক স্পেসকী মাইকৈদা চংশিল্লি। ঙসি সিস্তেমগী মখল খুদিংমক খুৎলাইদা ওন্থোক্লি। করিগুম্বা অতাংবা অমা লৈরবদি মদু খুৎলাইদা ওন্থোকসি। ক্রুদ ওইল ওইরবসু মদু খুৎলাইদা ওন্থোকসি। মসিগী ৱাখল্লোন অমসুং পাম্বৈ অসিনা মালেম পুম্বদা অহোংবা পুরক্লি। হৌজিক মায়োক্নদুনা লান শোক্নরম্বদগী মীৎনা উবা ফংদবা মওংদা লান শোক্নরি, হেন্না শাথিরক্লি। মমাংগী দিফেন্স পোলিসী অমসুং লালোং অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বা য়াদ্রে। অসিগুম্বা ফীভম অমদা ঐখোয়না তুংদা লাক্কদবা শীংনবশিংগী অদুগী শেমশাদুনা মাংদা চংশিনবা অমসুং মদুগী মতুং ইন্না ইশাদা অহোংবা পুরকপা তাই। মীপাল তাংদবনা লৈবাক অসিবু হীরম অসিদা চাউনা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী ঙাক শেন্নবা ঐখোয়না অতোপ্পা মরু ওইবা হীরমদা মীৎয়েং চংবা তাই। ঐখোয়না ভারতকী আত্মবিশ্বাস, ঐখোয়গী আত্মনির্ভরদা শীংনরিবা শাফুশিংগী মায়োক্তা ঐখোয়না শোক্নরিবা লান কনশিনবা তাই। ভারতনা মালেমগী ফম্পাক্তা মশাগী মশক তাকপা হৌরকপগা লোয়ননা মিসইনফোর্মেসন, দিসইনফোর্মেসন, অরানবা পাউগী খুত্থাংদা লেপ্পা লৈতনা অকাইবা পীরক্লি। মসিদা থাজবা থমদুনা লৈবাক অসিগী নত্ত্রগা মপালদগী ওইরবসু ভারতকী চাউখৎপদা অকাইবা পীবা শাফুশিংগী খোঙথাং খুদিংমক মাইথিবা পীবা তাই। লৈবাক্কী ঙাকশেল অসি ঙমখৈদা খক্তা লোইদ্রে, মসি হেন্না পাকথোক-চাউথোরক্লি। মরম অসিনা মসিগী মরমদা প্রজা খুদিংমক্তা খঙহনবা হায়বা অসি চপ মান্ননা মরু ওইরি। লৈবাক্কী মীয়ামদা স্লোগান অসি য়ৌহনবা তঙাই ফদে। ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারতকীদমক ‘হোল ওফ দি গভর্নমেন্ত’ এপ্রোচকা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা অসিদা মসিগা মান্ননা লৈবাক অসিগী ঙাকশেলগীদমক ‘হোল ওফ দি নেসন’ এপ্রোচ অসিসু তানফম অসিদা য়াম্না তঙাই ফদে। ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংগী অপুনবা নেস্নেল কন্সিয়সনেস অসিনা ঙাকশেল অমসুং চাউখৎ থৌরাংগীদমক মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম থোল্লি। অমুক্কা হন্না থৌশিল অসিগীদমক ঐহাক্না ঙাকশেল মন্ত্রালয়, ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিং, মখোয়গী লমজিং, মখোয়না হোৎনরিবশিং অসিনা মাংদা পুখৎলি অমসুং ঙসি ঐহাক্না স্তোলশিংদা চৎপা মতমদা অমসুং নখোয়গী ইনোভেসনশিং উবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওখি, মসিদা ঐখোয়গী থবক্তগী পোত্থখ্রবা মরুপশিংনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স, মখোয়গী ইনর্জী, মখোয়গী মতম ইনোভেসনগী থবক্তা থাদখি মসিনা ঐখোয়গী নেভীবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি, ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মসি অচৌবা খোঙথাংনি হায়না ঐহাক্না খল্লি মরমদি মখোয়না থবক্তগী পোত্থরবা মতুংদা মিসন মোদতা থবক তৌখি। মসিগীদমক ঐখোয়না মখোয় পুম্নমক লোয়ননা নখোয়বুসু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং শিল্লি লাংলিবা অসিগীদমক ইকাই খুম্নবা উৎচরি। নখোয় পুম্নমক্তসু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।