Ministry of Textiles
138 clusters adopted and developed in last three years by ensuring self-sustenance of the SHG/artisans
1,75,208 beneficiaries covered under Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana
20 JUL 2022 4:34PM by PIB Delhi
Under Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana(AHVY), the Government has taken initiative for adoption of viable craft clusters across the country and provision of need based interventions like design & technology upgradation, marketing platforms, distribution of tool-kits, welfare programmes, seminar and awareness camps. Total 138 clusters have been adopted and developed in last three years by ensuring self-sustenance of the SHG/artisans of these clusters including Gujarat State. State wise number of beneficiaries covered under AHVY during the last three years is enclosed in Annexure-I.
The evaluations have been done across the country to assess the cluster activities. As per recommendation of the evaluation report, Govt. organized 670 chaupals/shivirs all over the country for providing aadhar link pahchan card, facilitating the artisans through MUDRA loan and for onboarding the artisans on the Government c-Marketing (GeM) portal and making them aware of the e-commerce market. Further, the revised Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana(AHVY) Scheme considering the recommendation of Evaluation Report envisages taking up more viable craft clusters across the country covering SC, ST, Women, specially abled, tourism and export potential clusters. The Govt. is in the mode of forming producer companies now in various craft clusters across the country in view of increasing entrepreneurship and income of the artisans.
This information was given by the Minister of State for Textiles Smt. Darshana Jardosh in a written reply in the Lok Sabha today.
ANNEXURE-I
TOTAL NUMBER OF DIRECT BENEFICIARIES UNDER AHVY SCHEME
(2019-2022)
Sr. No.
State
Total Beneficiary
1
A & N Islands
1,360
2
Andhra Pradesh
5,546
3
Arunachal Pradesh
1,230
4
Assam
11,020
5
Bihar
4,386
6
Chandigarh
60
7
Chhattisgarh
1,150
8
Delhi
6,710
9
Goa
1,100
10
Gujarat
12,582
11
Haryana
1,440
12
Himachal Pradesh
2,306
13
Jammu and Kashmir
10,962
14
Jharkhand
2,850
15
Karnataka
4,880
16
Kerala
4,700
17
Ladakh
1,100
18
Madhya Pradesh
7,310
19
Maharashtra
8,960
20
Manipur
8,596
21
Meghalaya
2,476
22
Mizoram
1,000
23
Nagaland
1,930
24
Odisha
5,666
25
Puducherry
2,120
26
Punjab
1,470
27
Rajasthan
9,022
28
Sikkim
1,260
29
Tamil Nadu
7,012
30
Telangana
2,780
31
Tripura
2,380
32
Uttar Pradesh
31,464
33
Uttarakhand
2,470
34
West Bengal
5,910
GRAND TOTAL
1,75,208

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
এস.ঐচ.জি./আর্তিসানশিংবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্দুনা মমাংগী চহি ৩দা ক্লস্তর ১৩৮ কোন্দুনা চাউখৎহনখি
অম্বেদকর হস্তশিল্প বিকাস য়োজনাগী মখাদা বেনিফিশরী ১,৭৫,২০৮ কোনশিনখ্রে
20 JUL 2022 4:34PM by PIB Imphal
সরকারনা অম্বেদকর হস্তশিল্প বিকাস য়োজনা (এ.ঐচ.ভি.ৱাই.)গী মখাদা মায় পাকপগী ওইথোকপা লৈবা লৈবাক শিনবা থুংবগী ক্রাফ ক্লস্তর কোনশিনবগী অমসুং দিজাইন অমসুং তেক্নোলোজী অপগ্রেদ তৌবা, মার্কেতিং প্লেতফোর্ম, খুৎশু-খুৎলায় য়েন্থোকপা, ৱেলফিয়র প্রোগ্রাম, সেমিনার অমসুং এৱিয়র্নেস কেম্পকুম্বা তঙাই ফদবগী মতুং ইনবা খুদোংচাবা কয়া পীবগী থৌওং পাংথোকপা হৌখ্রে। মমাংগী চহি ৩দা অপুনবা ক্লস্তর ১৩৮ লৌশিনখি অমসুং মখোয়বু চাউখৎহন্দুনা গুজরাত রাজ্য য়াওনা ক্লস্তরশিং অসিগী এস.ঐচ.জি./আর্তিসানশিংবু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনখি। মমাংগী চহি ৩দা এ.ঐচ.ভি.ৱাই.গী মখাদা লৌশিনখ্রবা রাজ্যগী ওইবা বেনিফিশরীশিংগী মশিং এনেক্সর ১দা পীরি।
ক্লস্তর এক্তিবিতীশিং য়েংশিন্নবা লৈবাক শিনবা থুংবদা ইভালুএসন পাংথোকখি। ইভালুএসন রিপোর্তকী মখা পোন্না, সরকারনা আধার লিঙ্ক পেহচান কার্দ, আর্তিসানশিংবু মুদ্রা লোনগী খুত্থাংদা তেংবাংবা অমসুং আর্তিসানশিংবু গবর্নমেন্ত ই-মার্কেতিং (জি.ই.এম.) পোর্তেলদা হাপচিনবা অমসুং মখোয়বু ই-কম্মর্স মার্কেতকী মতাংদা খঙহন্নবা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা চাউপাল/শিবির ৬৭০ শীনখি। মখা তাবা ওইনা, নৌনা শেমদোক্লবা অম্বেদকর হস্তশিল্প বিকাস য়োজনা (এ.ঐচ.ভি.ৱাই.) অসিনা ইভালুএসন রিপোর্তপু নীংথিনা খন্নরবা তুংদা এস.সি., এস.তি., নুপী, নাম্মা শোবা অদুবু অখন্নবা মহৈ হৈবা, তুরিজম অমসুং এক্সপোর্তকী মতিক লৈবা ক্লস্তর কয়া মনুং চন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংবগী মায় পাকপা ঙম্বগী ওইথোকপা লৈবা অতোপ্পা অহেনবা ক্লস্তর কয়া কোনশিনবগী মতাংদা খন্নরি। ওন্তোপ্রিনর অমসুং আর্তিসানশিংগী শেন্থোক হেনগৎলক্লিবশিংবু য়েংলদুনা লৈবাক শিনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা ক্রাফ ক্লস্তরশিংদা প্রদ্যুসর কম্পেনী শেম্বগী সরকারগী হৌজিক ৱাখল্লোন লৈরে।
ৱাফম অসি তেক্সতাইলগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রীমতি দর্শানা জার্দোশনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সর ১
এ.ঐচ.ভি.ৱাই. স্কিমগী মখাদা লৈবা দাইরেক্ত বেনিফিশরীশিংগী অপুনবা মশিং
(২০১৯-২০২২)
মথং মনাও
রাজ্য
অপুনবা বেনিফিশরী
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
১,৩৬০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৫,৫৪৬
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১,২৩০
৪
অসম
১১,০২০
৫
বিহার
৪,৩৮৬
৬
চান্দিগর
৬০
৭
ছতিসগর
১,১৫০
৮
দিল্লী
৬,৭১০
৯
গোৱা
১,১০০
১০
গুজরাত
১২,৫৮২
১১
হরিয়ানা
১,৪৪০
১২
হিমাচল প্রদেশ
২,৩০৬
১৩
জম্মু অমসুং কশ্মির
১০,৯৬২
১৪
ঝার্খন্দ
২,৮৫০
১৫
কর্নাতকা
৪,৮৮০
১৬
কেরলা
৪,৭০০
১৭
লদাখ
১,১০০
১৮
মধ্য প্রদেশ
৭,৩১০
১৯
মহারাস্ত্রা
৮,৯৬০
২০
মনিপুর
৮,৫৯৬
২১
মেঘালয়
২,৪৭৬
২২
মিজোরম
১,০০০
২৩
নাগালেন্দ
১,৯৩০
২৪
ওরিশা
৫,৬৬৬
২৫
পোন্দিচেরী
২,১২০
২৬
পঞ্জাব
১,৪৭০
২৭
রাজস্থান
৯,০২২
২৮
সিক্কিম
১,২৬০
২৯
তমিল নাদু
৭,০১২
৩০
তেলঙ্গানা
২,৭৮০
৩১
ত্রিপুরা
২,৩৮০
৩২
উত্তর প্রদেশ
৩১,৪৬৪
৩৩
উত্তরাখন্দ
২,৪৭০
৩৪
নোংচুপ বেঙ্গোল
৫,৯১০
অপুনবা
১,৭৫,২০৮