Ministry of Rural Development
Schemes for Women through Self Help Groups
Rs. 5.20 lakh crore bank credit accessed by SHGs under DAY-NRLM from FY 2013-14
20 JUL 2022 6:35PM by PIB Delhi
The Government is implementing Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY – NRLM) across the country in a mission mode with the objective of organizing the rural poor women into Self Help Groups (SHGs) and continuously nurturing and supporting them till they attain appreciable increase in incomes over a period of time and improve their quality of life and come out of abject poverty. The programme is being implemented in all the States (including Punjab) and Union Territories, except Delhi and Chandigarh. As on 30th June, 2022, about 8.39 crore rural poor women have been mobilized into more than 76.94 lakh SHGs. In Punjab over 3.4 lakh rural poor women have been mobilized into over 33,500 SHGs.
DAY-NRLM is working on the universal access of the affordable cost-effective reliable financial services to the rural poor SHGs and has now expanded the outreach of interest subvention scheme to all the blocks of the country, which will ease SHG women in accessing credit. From FY 2013-14 an amount of Rs. 5.20 lakh crore bank credit has been accessed by SHGs under DAY-NRLM.
Under the livelihoods component of DAY-NRLM the Ministry is implementing the Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP) and Mahila Kisan Sashaktikaran Pariyojana (MKSP), as sub-schemes under DAY-NRLM. The objective of SVEP is to help the SHG members to set-up enterprises at the village level in non-farm sectors. About 2.08 lakh enterprises have been formed across 29 States/UTs and 1750 enterprises have been formed under SVEP in Punjab so far. MKSP has the primary objective of empowering women in agriculture by making systematic investments to enhance their participation and productivity, as also create and sustain their agriculture-based livelihoods. About 1.77 crore women farmers have been covered under Farm interventions and in Punjab more than 47,000 women farmers have been covered under these interventions.
The Mission is also working on the social development front among the rural poor creating greater awareness on issues like nutrition, health, sanitation and gender etc. and is also facilitating them to access their entitlements available to them from various Government programmes/schemes.
A statement showing year-wise funds allocated, released and utilized under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM), State-wise including Punjab during the last three years and current year is given below.
In order to address the multi-dimensional aspects of social development, the SHGs under DAY-NRLM are intensively involved in awareness generation, behavioural changes and demand generation for services in food, nutrition and sanitation, activities of Poshan Maah, Poshan Pakhwada. All the SHGs are involved in developing the Village poverty reduction Plan to be integrated in Gram Panchayat Development Plan. Further, Gender sensitisation has been undertaken for SHG members in selected blocks in the states and action and intervention on gender issues like child marriages, retention of children in schools, gender based violence etc. has also been initiated. In addition, other departments/schemes of Government of India and State Governments are also utilizing the community based organizations created under DAY-NRLM for last mile delivery of services.
Statement showing details of the central funds allocated, released and utilised during 2019-20 to 2022-23 (Rs. in lakhs)
2019-20
2020-21
Sl.
No.
NAME OF
STATEs/UTs
Central Allocation
Central Release
Expenditure
Total Central Allocation
Central Release
Expenditure
NRLM
NRLM
NRETP**
NRLM
NRETP
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
Andhra Pradesh
11924.13
16652.51
0.00
7024.24
13447.79
20171.69
0.00
42524.05
2
Bihar
48627.99
48627.97
7997.63
63026.63
54841.65
80863.18
12169.61
96283.46
3
Chhattisgarh
10800.58
10763.97
2273.60
20199.77
12180.67
12180.67
7085.60
17188.20
4
Goa
400.00
200.00
0.00
213.49
400.00
400.00
0.00
578.96
5
Gujarat
7694.51
7694.51
457.20
9599.35
8677.71
12795.16
324.72
15395.26
6
Haryana
4526.82
3997.97
0.00
6337.86
5105.26
5105.26
0.00
5960.05
7
Himachal Pradesh
1906.41
1454.79
0.00
1186.94
2150.01
1612.51
0.00
1743.49
8
Jammu & Kashmir
2359.46
2299.09
0.00
3276.18
2660.95
11527.18
0.00
6763.38
9
Jharkhand
18335.62
24828.75
3248.00
27427.76
20678.53
25808.53
5408.00
45215.93
10
Karnataka
15436.13
9571.50
974.40
18889.23
17408.55
25664.59
722.40
30429.00
11
Kerala
6926.15
3463.08
0.00
5562.97
7811.16
7811.16
0.00
13158.00
12
Madhya Pradesh
23237.89
23237.89
2590.80
26450.73
26094.44
19570.83
1023.40
37000.00
13
Maharashtra
30513.46
30513.46
3891.31
47101.45
34412.45
17206.23
1444.80
27841.00
14
Odisha
23380.72
30686.99
3248.00
48916.06
26368.30
38907.04
2408.00
63825.20
15
Punjab
2199.98
1099.99
0.00
2676.01
2481.10
1860.83
0.00
3361.22
16
Rajasthan
11721.17
8587.33
1371.60
15273.02
13218.89
13218.89
1476.87
22848.37
17
Tamil Nadu
18074.67
23260.01
909.15
27190.73
20384.24
28924.96
1204.00
50309.00
18
Telangana
8517.24
6525.19
0.00
8693.71
9605.57
9605.57
0.00
9449.99
19
Uttar Pradesh
70008.07
51115.11
2286.00
91742.22
78953.66
78856.92
1806.00
135248.63
20
Uttarakhand
3685.97
4643.32
0.00
5354.48
4156.96
4618.84
0.00
5348.24
21
West Bengal
25983.03
31911.65
3572.80
45090.87
29303.11
29303.11
6219.80
42512.28
22
A&N Islands
200.00
200.00
0.00
104.02
300.00
300.00
0.00
244.24
23
Daman & Diu
200.00
100.00
0.00
10.75
400.00
200.00
0.00
56.10
24
D & N Haveli
200.00
0.00
0.00
9.35
25
Lakshadweep
200.00
0.00
0.00
0.00
200.00
0.00
0.00
28.52
26
Ladakh
0.00
0.00
0.00
0.00
200.00
200.00
0.00
0.00
27
Puducherry
600.00
558.13
0.00
451.94
700.00
700.00
0.00
787.77
TOTAL
347660.00
341993.21
32820.49
481809.76
392141.00
447413.15
41293.20
674100.34
NORTH EASTERN STATES
28
Arunachal Pradesh
5597.11
5181.12
0.00
3231.99
7601.95
5218.39
0.00
4829.50
29
Assam
20781.78
24015.56
762.00
24566.82
21687.67
26004.66
900.78
26634.03
30
Manipur
5447.25
2723.63
0.00
1418.98
5609.34
2804.67
0.00
2748.27
31
Meghalaya
8710.17
6295.40
0.00
7346.76
11729.19
11729.20
0.00
9255.17
32
Mizoram
9588.20
7343.47
0.00
5095.00
10004.73
5002.37
0.00
2241.42
33
Nagaland
12853.08
9736.11
0.00
6862.53
13544.04
6772.02
0.00
5877.84
34
Sikkim
2948.06
1092.34
0.00
736.61
3922.88
980.72
0.00
1320.94
35
Tripura
15705.14
10434.88
0.00
6531.48
16405.20
16405.20
0.00
13443.23
TOTAL
81630.79
66822.51
762.00
55790.17
90505.00
74917.23
900.78
66350.40
GRAND TOTAL
429290.79
408815.72
32820.49
537599.93
482646.00
522330.38
42193.98
740450.74
2021-22
2022-23 (up to 30.06.2022)
Sl.
No.
NAME OF
STATEs/UTs
Central Allocation
Central Release
Expenditure
Central Allocation
Central Release
Expenditure
NRLM
NRLM
NRETP
NRLM
NRLM
NRETP
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
Andhra Pradesh
25166.83
12583.42
0.00
14466.77
25172.97
0.00
0.00
32870.88
2
Bihar
102633.22
102633.22
9540.00
168410.35
102658.29
0.00
0.00
16893.74
3
Chhattisgarh
22795.48
22795.48
2679.00
40235.32
22801.05
0.00
0.00
9119.73
4
Goa
700.00
350.00
0.00
711.56
750.00
0.00
0.00
304.27
5
Gujarat
16239.87
12068.42
600.00
20054.45
16243.84
0.00
0.00
3976.26
6
Haryana
9554.21
2388.55
0.00
6486.62
9556.55
0.00
0.00
858.56
7
Himachal Pradesh
4023.63
4023.63
0.00
4321.15
4024.62
0.00
0.00
1299.52
8
Jammu & Kashmir
14668.93
11001.70
0.00
13934.91
18016.86
0.00
0.00
3296.78
9
Jharkhand
38698.78
38698.78
3441.90
66957.66
38708.23
0.00
0.00
18835.84
10
Karnataka
32579.18
24434.39
1085.80
41687.74
32587.14
0.00
0.00
11330.15
11
Kerala
14618.18
7309.10
0.00
14297.70
14621.75
0.00
0.00
1624.05
12
Madhya Pradesh
48834.35
24417.18
1500.00
43572.10
48846.28
0.00
0.00
3360.79
13
Maharashtra
51618.68
25809.34
2390.02
30962.78
64401.08
0.00
0.00
19891.62
14
Odisha
49346.87
61683.59
4500.00
86859.54
49358.92
0.00
0.00
19794.95
15
Punjab
4643.24
2321.62
0.00
3164.70
4644.38
0.00
0.00
772.15
16
Rajasthan
24738.45
24738.45
860.23
35429.45
24744.50
0.00
0.00
11063.45
17
Tamil Nadu
38148.01
38148.01
1350.00
55922.17
38157.33
0.00
0.00
15695.53
18
Telangana
17976.30
4494.08
0.00
11758.40
17980.69
0.00
0.00
121.92
19
Uttar Pradesh
147757.57
147566.36
1500.00
216759.36
147793.66
0.00
0.00
43044.53
20
Uttarakhand
7779.53
7620.73
0.00
6516.64
7781.43
0.00
0.00
2596.26
21
West Bengal
54839.23
41129.43
7200.00
67327.96
54852.58
0.00
0.00
7089.90
22
A&N Islands
600.00
450.00
0.00
357.91
900.00
0.00
0.00
125.56
23
Daman & Diu and
D & N Haveli
400.00
100.00
0.00
222.58
600.25
0.00
0.00
23.05
24
Lakshadweep
200.00
100.00
0.00
65.58
238.95
0.00
0.00
32.89
25
Ladakh
1320.00
330.00
0.00
226.04
1319.20
0.00
0.00
60.83
26
Puducherry
1000.00
500.00
0.00
569.81
1700.00
0.00
0.00
90.27
TOTAL
730880.54
617695.45
36647.20
951279.25
748460.55
0.00
0.00
224173.48
NORTH EASTERN STATES
27
Arunachal Pradesh
8289.42
4144.71
0.00
5942.31
13225.95
0.00
0.00
544.38
28
Assam
34298.66
34298.66
2025.00
31316.37
38136.28
0.00
0.00
3104.39
29
Manipur
10273.53
2568.38
0.00
3710.81
12538.30
0.00
0.00
160.72
30
Meghalaya
14375.43
7187.72
0.00
10623.70
16928.17
0.00
0.00
5623.85
31
Mizoram
10540.55
2635.14
0.00
6667.63
15671.94
0.00
0.00
335.86
32
Nagaland
17118.28
4279.57
0.00
8556.18
17793.90
0.00
0.00
988.85
33
Sikkim
4431.85
1079.84
0.00
1523.02
6648.53
0.00
0.00
275.67
34
Tripura
17364.21
8682.11
0.00
19226.00
24162.21
0.00
0.00
2005.00
TOTAL
116691.93
64876.13
2025.00
87566.02
145105.28
0.00
0.00
13038.72
GRAND TOTAL
847572.47
682571.58
38672.20
1038845.27
893565.83
0.00
0.00
237212.20
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Rajya Sabha today.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা নুপীশিংগী স্কিম পীবা
এস.ঐচ.জি.শিংনা শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.দগী লুপা করোর লাখ ৫.২০গী বেঙ্ক ক্রেদিত শিজিন্নখি
20 JUL 2022 6:35PM by PIB Imphal
সরকারনা খুঙ্গংগী লাইরবা নুপীশিংবু সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.)তা অমত্তা তাশিন্দুনা অমসুং মখোয়না মতমগী মতুং ইন্না মশক থোকপা শেন্থোক ফংদ্রিবা ফাওবা শৌগত্তুনা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্দুনা লাইরবগী খয়াত্তগী পুথোরকপগী পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংবদা মিসন মোদতা দীন্দয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.) চলায়রি। প্রোগ্রাম অসি দিল্লী অমসুং চান্দিগর য়াওদনা রাজ্য (পঞ্জাব য়াওনা) অমসুং য়ু.তি. খুদিংদা চলয়রি। জুন ৩০, ২০২২ ফাওবদা, খুঙ্গংগী লাইরবা নুপী চাউরাকপা করোর ৮.৩৯বু সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ ৭৬.৯৪ হেনবদা য়াওহনখ্রে। পঞ্জাবকী খুঙ্গংগী লাইরবা নুপী লাখ ৩.৪ হেনববু এস.ঐচ.জি. ৩৩,৫০০ হেনবগী মনুং চলহনখ্রে।
দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.না খুঙ্গংগী লাইরবা এস.ঐচ.জি.শিংদা ফংবদা লায়বা, থাজবা য়াবা অমদি কোস্ত ইফেক্তিব ওইবা শেলগী তেংবাং ফংহন্নবা হোৎনরি অমসুং লৈবাক্কী ব্লোক খুদিংদা ইন্তরেস্ত কোকপগী স্কিমগী আউতরিচ য়ৌহল্লে। মসিনা মরম ওইরগা, এস.ঐচ.জি. নুপীশিংনা ক্রেদিত ফংবদা লাইহল্লে। এস.ঐচ.জি.শিংনা শেনবা চহি ২০১৩-১৪দা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.দগী লুপা করোর লাখ ৫.২০গী বেঙ্ক ক্রেদিত শিজিন্নখি।
দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী লাইবলিহুদ কম্পোনেন্তকী মখাদা মন্ত্রালয়না মসিগী মখাদা লৈবা সব স্কিম ওইনা স্তার্ত-অপ ভিলেজ ওন্তোপ্রিনর্শিপ প্রোগ্রাম (এস.ই.ভি.পি.) অমসুং মহিলা কিসান সশক্তিকরন পরিয়োজনা (এম.কে.এস.পি.) চলায়রি। এস.ই.ভি.পি.গী পান্দমদি এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিংদা নন-ফার্ম সেক্তরদা খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবা ইন্তর্প্রাইস শেম্বদা তেংবাংবনি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, এস.ই.ভি.পি.গী মখাদা পঞ্জাবতা ইন্তর্প্রাইস ১৭৫০ অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. ২৯দনা ইন্তর্প্রাইস চাউরাকপা লাখ ২.০৮ শেমখ্রে। এম.কে.এস.পি.গী মপুং ওইবা পান্দম্না নুপীশিংগীদমক্তা পথাপ নাইবা ইনভেস্তমেন্ত তৌদুনা মখোয়না লৌউ-শিংউদা শরুক য়াবা অমসুং কান্নবা থৌওং পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা মখোয়বু লম অসিদা মপাঙ্গল হাপ্পগা লোয়ননা লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা পুন্সি মহিং অমা শোইদনা অমসুং তুং কোইনা লৈহনবনি। ফার্ম ইন্তর্ভেন্সনগী মখাদা চাউরাকপা লৌমী নুপী করোর ১.৭৭ কোনশিনখ্রে অমসুং পঞ্জাবতসু থৌওং অসিগী মখাদা নুপী লৌমী ৪৭,০০০ হেন্না লৈরে।
মিসন অসিনা ন্যুত্রিসন, হকশেল, সেনিতেসন অমসুং জেন্দরনচিংবা ৱাফম কয়াগী মতাংদা অহেনবা এৱিয়র্নেস লৈহন্দুনা খুঙ্গংগী লাইরবশিংগী মরক্তা সোসিএল দিভেলপমেন্ত লৈহন্নবা হোৎনরি অমসুং সরকারগী তোঙানবা স্কিম/প্রোগ্রাম কয়াগী ফংফম থোকপশিংসু ফংহনবদা তেংবাংলি।
দীন্দয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা – নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.)গী মখাদা চহিগী ওইনা ফন্দ কাইথোকপা, থাদোকখিবা অমসুং শিজিন্নখিবা, পঞ্জাব য়াওনা মমাংগী চহি ৩দগী হৌজিক্কী চহি ফাওবগী মনুংদা রাজ্যশিংগী ওইবা মরী লৈনবা মরোলশিং মখাদা পীরি।
সোসিএল দিভেলপমেন্ত তোঙানবা হীরম অমসুং থৌওং কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা, দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী মখাদা লৈবা এস.ঐচ.জি.শিংবু এৱিয়র্নেস লৈহনবা, লিচৎ শাজত্তা অহোংবা পুরকপগী থৌওংদা পাক শন্না শরুক য়াহল্লি অমসুং পোশন মাহ, পোশন পখ্বারাগী ফুদ, ন্যুত্রিসন অমসুং সেনিতেসনগী থৌওং কয়াগী সর্ভিসশিংগী অপাম্বা লৈহন্নবা হোৎনবদসু শরুক য়াহল্লি। গ্রাম পঞ্চায়ত দিভেলপমেন্ত প্লানগী মনুং চলহনগদবা খুঙ্গংগী লাইরবা হন্থহনবগী থৌরাং শেম-শাবদা এস.ঐচ.জি. খুদিংনা শরুক য়ারি। মখা তাবা ওইনা, রাজ্যশিংগী খনগৎলবা ব্লোকশিংগী এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিংগীদমক্তা জেন্দর সেন্সিতাইজেসনগী থৌওং পায়খৎলে অমসুং অঙাং ওইরিঙৈদা লুহোংবগী চৎনবী, স্কুলশিংদগী অঙাংশিংবু তোকহন্দবা অমসুং জেন্দরদা য়ুম্ফম ওইবা মীওৎ-মীনৈগুম্বা জেন্দরগী শিংনবা কয়াদা থবক কয়া পায়খৎপসু হৌখ্রে। পুম্নমক অসিগী মথক্তা, ভারত অমসুং রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা বিভাগ/স্কিমশিংনা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী মখাদা সর্ভিসশিংগী লাস্ত মাইল দেলিভরী তৌনবগীদমক্তা শেমখিবা খুন্নাইগী লুপ কয়াবুসু শিজিন্নরি।
ইং ২০১৯-২০দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা কাইথোকখিবা, থাদোকখিবা অমসুং শিজিন্নখিবা কেন্দ্রগী ফন্দগী অকুপ্পা মরোল তাকপা ৱারোল মখাদা পীরি (লুপা লাখতা):
২০১৯-২০
২০২০-২১
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
কেন্দ্রগী এলোকেসন
কেদ্রনা থাদোকপা
চাদিং
কেদ্রগী অপুনবা এলোকেসন
কেদ্রনা থাদোকপা
চাদিং
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.ই.তি.পি.**
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.ই.তি.পি.
১
২
৩
৪
৫
৬
৭
৮
৯
১০
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১১৯২৪.১৩
১৬৬৫২.৫১
০.০০
৭০২৪.২৪
১৩৪৪৭.৭৯
২০১৭১.৬৯
০.০০
৪২৫২৪.০৫
২
বিহার
৪৮৬২৭.৯৯
৪৮৬২৭.৯৭
৭৯৯৭.৬৩
৬৩০২৬.৬৩
৫৪৮৪১.৬৫
৮০৮৬৩.১৮
১২১৬৯.৬১
৯৬২৮৩.৪৬
৩
ছতিসগর
১০৮০০.৫৮
১০৭৬৩.৯৭
২২৭৩.৬০
২০১৯৯.৭৭
১২১৮০.৬৭
১২১৮০.৬৭
৭০৮৫.৬০
১৭১৮৮.২০
৪
গোৱা
৪০০.০০
২০০.০০
০.০০
২১৩.৪৯
৪০০.০০
৪০০.০০
০.০০
৫৭৮.৯৬
৫
গুজরাত
৭৬৯৪.৫১
৭৬৯৪.৫১
৪৫৭.২০
৯৫৯৯.৩৫
৮৬৭৭.৭১
১২৭৯৫.১৬
৩২৪.৭২
১৫৩৯৫.২৬
৬
হরিয়ানা
৪৫২৬.৮২
৩৯৯৭.৯৭
০.০০
৬৩৩৭.৮৬
৫১০৫.২৬
৫১০৫.২৬
০.০০
৫৯৬০.০৫
৭
হিমাচল প্রদেশ
১৯০৬.৪১
১৪৫৪.৭৯
০.০০
১১৮৬.৯৪
২১৫০.০১
১৬১২.৫১
০.০০
১৭৪৩.৪৯
৮
জম্মু অমসুং কশ্মির
২৩৫৯.৪৬
২২৯৯.০৯
০.০০
৩২৭৬.১৮
২৬৬০.৯৫
১১৫২৭.১৮
০.০০
৬৭৬৩.৩৮
৯
ঝার্খন্দ
১৮৩৩৫.৬২
২৪৮২৮.৭৫
৩২৪৮.০০
২৭৪২৭.৭৬
২০৬৭৮.৫৩
২৫৮০৮.৫৩
৫৪০৮.০০
৪৫২১৫.৯৩
১০
কর্নাতকা
১৫৪৩৬.১৩
৯৫৭১.৫০
৯৭৪.৪০
১৮৮৮৯.২৩
১৭৪০৮.৫৫
২৫৬৬৪.৫৯
৭২২.৪০
৩০৪২৯.০০
১১
কেরলা
৬৯২৬.১৫
৩৪৬৩.০৮
০.০০
৫৫৬২.৯৭
৭৮১১.১৬
৭৮১১.১৬
০.০০
১৩১৫৮.০০
১২
মধ্য প্রদেশ
২৩২৩৭.৮৯
২৩২৩৭.৮৯
২৫৯০.৮০
২৬৪৫০.৭৩
২৬০৯৪.৪৪
১৯৫৭০.৮৩
১০২৩.৪০
৩৭০০০.০০
১৩
মহারাস্ত্রা
৩০৫১৩.৪৬
৩০৫১৩.৪৬
৩৮৯১.৩১
৪৭১০১.৪৫
৩৪৪১২.৪৫
১৭২০৬.২৩
১৪৪৪.৮০
২৭৮৪১.০০
১৪
ওরিশা
২৩৩৮০.৭২
৩০৬৮৬.৯৯
৩২৪৮.০০
৪৮৯১৬.০৬
২৬৩৬৮.৩০
৩৮৯০৭.০৪
২৪০৮.০০
৬৩৮২৫.২০
১৫
পঞ্জাব
২১৯৯.৯৮
১০৯৯.৯৯
০.০০
২৬৭৬.০১
২৪৮১.১০
১৮৬০.৮৩
০.০০
৩৩৬১.২২
১৬
রাজস্থান
১১৭২১.১৭
৮৫৮৭.৩৩
১৩৭১.৬০
১৫২৭৩.০২
১৩২১৮.৮৯
১৩২১৮.৮৯
১৪৭৬.৮৭
২২৮৪৮.৩৭
১৭
তমিল নাদু
১৮০৭৪.৬৭
২৩২৬০.০১
৯০৯.১৫
২৭১৯০.৭৩
২০৩৮৪.২৪
২৮৯২৪.৯৬
১২০৪.০০
৫০৩০৯.০০
১৮
তেলঙ্গানা
৮৫১৭.২৪
৬৫২৫.১৯
০.০০
৮৬৯৩.৭১
৯৬০৫.৫৭
৯৬০৫.৫৭
০.০০
৯৪৪৯.৯৯
১৯
উত্তর প্রদেশ
৭০০০৮.০৭
৫১১১৫.১১
২২৮৬.০০
৯১৭৪২.২২
৭৮৯৫৩.৬৬
৭৮৮৫৬.৯২
১৮০৬.০০
১৩৫২৪৮.৬৩
২০
উত্তরাখন্দ
৩৬৮৫.৯৭
৪৬৪৩.৩২
০.০০
৫৩৫৪.৪৮
৪১৫৬.৯৬
৪৬১৮.৮৪
০.০০
৫৩৪৮.২৪
২১
নোংচুপ বেঙ্গোল
২৫৯৮৩.০৩
৩১৯১১.৬৫
৩৫৭২.৮০
৪৫০৯০.৮৭
২৯৩০৩.১১
২৯৩০৩.১১
৬২১৯.৮০
৪২৫১২.২৮
২২
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
২০০.০০
২০০.০০
০.০০
১০৪.০২
৩০০.০০
৩০০.০০
০.০০
২৪৪.২৪
২৩
দামন অমসুং দ্যু
২০০.০০
১০০.০০
০.০০
১০.৭৫
৪০০.০০
২০০.০০
০.০০
৫৬.১০
২৪
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
২০০.০০
০.০০
০.০০
৯.৩৫
২৫
লক্ষদ্বীপ
২০০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
২০০.০০
০.০০
০.০০
২৮.৫২
২৬
লদাখ
০.০০
০.০০
০.০০
০.০০
২০০.০০
২০০.০০
০.০০
০.০০
২৭
পুদুচেরী
৬০০.০০
৫৫৮.১৩
০.০০
৪৫১.৯৪
৭০০.০০
৭০০.০০
০.০০
৭৮৭.৭৭
অপুনবা
৩৪৭৬৬০.০০
৩৪১৯৯৩.২১
৩২৮২০.৪৯
৪৮১৮০৯.৭৬
৩৯২১৪১.০০
৪৪৭৪১৩.১৫
৪১২৯৩.২০
৬৭৪১০০.৩৪
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিং
২৮
অরুনাচল প্রদেশ
৫৫৯৭.১১
৫১৮১.১২
০.০০
৩২৩১.৯৯
৭৬০১.৯৫
৫২১৮.৩৯
০.০০
৪৮২৯.৫০
২৯
অসম
২০৭৮১.৭৮
২৪০১৫.৫৬
৭৬২.০০
২৪৫৬৬.৮২
২১৬৮৭.৬৭
২৬০০৪.৬৬
৯০০.৭৮
২৬৬৩৪.০৩
৩০
মনিপুর
৫৪৪৭.২৫
২৭২৩.৬৩
০.০০
১৪১৮.৯৮
৫৬০৯.৩৪
২৮০৪.৬৭
০.০০
২৭৪৮.২৭
৩১
মেঘালয়
৮৭১০.১৭
৬২৯৫.৪০
০.০০
৭৩৪৬.৭৬
১১৭২৯.১৯
১১৭২৯.২০
০.০০
৯২৫৫.১৭
৩২
মিজোরম
৯৫৮৮.২০
৭৩৪৩.৪৭
০.০০
৫০৯৫.০০
১০০০৪.৭৩
৫০০২.৩৭
০.০০
২২৪১.৪২
৩৩
নাগালেন্দ
১২৮৫৩.০৮
৯৭৩৬.১১
০.০০
৬৮৬২.৫৩
১৩৫৪৪.০৪
৬৭৭২.০২
০.০০
৫৮৭৭.৮৪
৩৪
সিক্কিম
২৯৪৮.০৬
১০৯২.৩৪
০.০০
৭৩৬.৬১
৩৯২২.৮৮
৯৮০.৭২
০.০০
১৩২০.৯৪
৩৫
ত্রিপুরা
১৫৭০৫.১৪
১০৪৩৪.৮৮
০.০০
৬৫৩১.৪৮
১৬৪০৫.২০
১৬৪০৫.২০
০.০০
১৩৪৪৩.২৩
অপুনবা
৮১৬৩০.৭৯
৬৬৮২২.৫১
৭৬২.০০
৫৫৭৯০.১৭
৯০৫০৫.০০
৭৪৯১৭.২৩
৯০০.৭৮
৬৬৩৫০.৪০
অপুনবা
৪২৯২৯০.৭৯
৪০৮৮১৫.৭২
৩২৮২০.৪৯
৫৩৭৫৯৯.৯৩
৪৮২৬৪৬.০০
৫২২৩৩০.৩৮
৪২১৯৩.৯৮
৭৪০৪৫০.৭৪
২০২১-২২
২০২২-২৩ (৩০.০৬.২০২২ ফাওবগী)
মথং মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.
কেন্দ্রগী এলোকেসন
কেন্দ্রগী রিলিজ
চাদিং
কেন্দ্রগী এলোকেসন
কেন্দ্রগী রিলিজ
চাদিং
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.ই.তি.পি.
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.এল.এম.
এন.আর.ই.তি.পি.
১
২
৩
৪
৫
৬
৭
৮
৯
১০
১
আন্ধ্র প্রদেশ
২৫১৬৬.৮৩
১২৫৮৩.৪২
০.০০
১৪৪৬৬.৭৭
২৫১৭২.৯৭
০.০০
০.০০
৩২৮৭০.৮৮
২
বিহার
১০২৬৩৩.২২
১০২৬৩৩.২২
৯৫৪০.০০
১৬৮৪১০.৩৫
১০২৬৫৮.২৯
০.০০
০.০০
১৬৮৯৩.৭৪
৩
ছতিসগর
২২৭৯৫.৪৮
২২৭৯৫.৪৮
২৬৭৯.০০
৪০২৩৫.৩২
২২৮০১.০৫
০.০০
০.০০
৯১১৯.৭৩
৪
গোৱা
৭০০.০০
৩৫০.০০
০.০০
৭১১.৫৬
৭৫০.০০
০.০০
০.০০
৩০৪.২৭
৫
গুজরাত
১৬২৩৯.৮৭
১২০৬৮.৪২
৬০০.০০
২০০৫৪.৪৫
১৬২৪৩.৮৪
০.০০
০.০০
৩৯৭৬.২৬
৬
হরিয়ানা
৯৫৫৪.২১
২৩৮৮.৫৫
০.০০
৬৪৮৬.৬২
৯৫৫৬.৫৫
০.০০
০.০০
৮৫৮.৫৬
৭
হিমাচল প্রদেশ
৪০২৩.৬৩
৪০২৩.৬৩
০.০০
৪৩২১.১৫
৪০২৪.৬২
০.০০
০.০০
১২৯৯.৫২
৮
জম্মু অমসুং কশ্মির
১৪৬৬৮.৯৩
১১০০১.৭০
০.০০
১৩৯৩৪.৯১
১৮০১৬.৮৬
০.০০
০.০০
৩২৯৬.৭৮
৯
ঝার্খন্দ
৩৮৬৯৮.৭৮
৩৮৬৯৮.৭৮
৩৪৪১.৯০
৬৬৯৫৭.৬৬
৩৮৭০৮.২৩
০.০০
০.০০
১৮৮৩৫.৮৪
১০
কর্নাতকা
৩২৫৭৯.১৮
২৪৪৩৪.৩৯
১০৮৫.৮০
৪১৬৮৭.৭৪
৩২৫৮৭.১৪
০.০০
০.০০
১১৩৩০.১৫
১১
কেরলা
১৪৬১৮.১৮
৭৩০৯.১০
০.০০
১৪২৯৭.৭০
১৪৬২১.৭৫
০.০০
০.০০
১৬২৪.০৫
১২
মধ্য প্রদেশ
৪৮৮৩৪.৩৫
২৪৪১৭.১৮
১৫০০.০০
৪৩৫৭২.১০
৪৮৮৪৬.২৮
০.০০
০.০০
৩৩৬০.৭৯
১৩
মহারাস্ত্রা
৫১৬১৮.৬৮
২৫৮০৯.৩৪
২৩৯০.০২
৩০৯৬২.৭৮
৬৪৪০১.০৮
০.০০
০.০০
১৯৮৯১.৬২
১৪
ওরিশা
৪৯৩৪৬.৮৭
৬১৬৮৩.৫৯
৪৫০০.০০
৮৬৮৫৯.৫৪
৪৯৩৫৮.৯২
০.০০
০.০০
১৯৭৯৪.৯৫
১৫
পঞ্জাব
৪৬৪৩.২৪
২৩২১.৬২
০.০০
৩১৬৪.৭০
৪৬৪৪.৩৮
০.০০
০.০০
৭৭২.১৫
১৬
রাজস্থান
২৪৭৩৮.৪৫
২৪৭৩৮.৪৫
৮৬০.২৩
৩৫৪২৯.৪৫
২৪৭৪৪.৫০
০.০০
০.০০
১১০৬৩.৪৫
১৭
তমিল নাদু
৩৮১৪৮.০১
৩৮১৪৮.০১
১৩৫০.০০
৫৫৯২২.১৭
৩৮১৫৭.৩৩
০.০০
০.০০
১৫৬৯৫.৫৩
১৮
তেলঙ্গানা
১৭৯৭৬.৩০
৪৪৯৪.০৮
০.০০
১১৭৫৮.৪০
১৭৯৮০.৬৯
০.০০
০.০০
১২১.৯২
১৯
উত্তর প্রদেশ
১৪৭৭৫৭.৫৭
১৪৭৫৬৬.৩৬
১৫০০.০০
২১৬৭৫৯.৩৬
১৪৭৭৯৩.৬৬
০.০০
০.০০
৪৩০৪৪.৫৩
২০
উত্তরাখন্দ
৭৭৭৯.৫৩
৭৬২০.৭৩
০.০০
৬৫১৬.৬৪
৭৭৮১.৪৩
০.০০
০.০০
২৫৯৬.২৬
২১
নোংচুপ বেঙ্গোল
৫৪৮৩৯.২৩
৪১১২৯.৪৩
৭২০০.০০
৬৭৩২৭.৯৬
৫৪৮৫২.৫৮
০.০০
০.০০
৭০৮৯.৯০
২২
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
৬০০.০০
৪৫০.০০
০.০০
৩৫৭.৯১
৯০০.০০
০.০০
০.০০
১২৫.৫৬
২৩
দামন অমসুং দ্যু অমদি
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
৪০০.০০
১০০.০০
০.০০
২২২.৫৮
৬০০.২৫
০.০০
০.০০
২৩.০৫
২৪
লক্ষদ্বীপ
২০০.০০
১০০.০০
০.০০
৬৫.৫৮
২৩৮.৯৫
০.০০
০.০০
৩২.৮৯
২৫
লদাখ
১৩২০.০০
৩৩০.০০
০.০০
২২৬.০৪
১৩১৯.২০
০.০০
০.০০
৬০.৮৩
২৬
পুদুচেরী
১০০০.০০
৫০০.০০
০.০০
৫৬৯.৮১
১৭০০.০০
০.০০
০.০০
৯০.২৭
অপুনবা
৭৩০৮৮০.৫৪
৬১৭৬৯৫.৪৫
৩৬৬৪৭.২০
৯৫১২৭৯.২৫
৭৪৮৪৬০.৫৫
০.০০
০.০০
২২৪১৭৩.৪৮
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিং
২৭
অরুনাচল প্রদেশ
৮২৮৯.৪২
৪১৪৪.৭১
০.০০
৫৯৪২.৩১
১৩২২৫.৯৫
০.০০
০.০০
৫৪৪.৩৮
২৮
অসম
৩৪২৯৮.৬৬
৩৪২৯৮.৬৬
২০২৫.০০
৩১৩১৬.৩৭
৩৮১৩৬.২৮
০.০০
০.০০
৩১০৪.৩৯
২৯
মনিপুর
১০২৭৩.৫৩
২৫৬৮.৩৮
০.০০
৩৭১০.৮১
১২৫৩৮.৩০
০.০০
০.০০
১৬০.৭২
৩০
মেঘালয়
১৪৩৭৫.৪৩
৭১৮৭.৭২
০.০০
১০৬২৩.৭০
১৬৯২৮.১৭
০.০০
০.০০
৫৬২৩.৮৫
৩১
মিজোরম
১০৫৪০.৫৫
২৬৩৫.১৪
০.০০
৬৬৬৭.৬৩
১৫৬৭১.৯৪
০.০০
০.০০
৩৩৫.৮৬
৩২
নাগালেন্দ
১৭১১৮.২৮
৪২৭৯.৫৭
০.০০
৮৫৫৬.১৮
১৭৭৯৩.৯০
০.০০
০.০০
৯৮৮.৮৫
৩৩
সিক্কিম
৪৪৩১.৮৫
১০৭৯.৮৪
০.০০
১৫২৩.০২
৬৬৪৮.৫৩
০.০০
০.০০
২৭৫.৬৭
৩৪
ত্রিপুরা
১৭৩৬৪.২১
৮৬৮২.১১
০.০০
১৯২২৬.০০
২৪১৬২.২১
০.০০
০.০০
২০০৫.০০
অপুনবা
১১৬৬৯১.৯৩
৬৪৮৭৬.১৩
২০২৫.০০
৮৭৫৬৬.০২
১৪৫১০৫.২৮
০.০০
০.০০
১৩০৩৮.৭২
অপুনবা
৮৪৭৫৭২.৪৭
৬৮২৫৭১.৫৮
৩৮৬৭২.২০
১০৩৮৮৪৫.২৭
৮৯৩৫৬৫.৮৩
০.০০
০.০০
২৩৭২১২.২০
ৱাফম অসি রুরেল দিভেলপমেন্তকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, সাধভী নিরঞ্জন জ্যোতীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।