Ministry of Jal Shakti
Revival of Lakes
21 JUL 2022 2:37PM by PIB Delhi
Mission Amrit Sarovar has been launched on 24th April, 2022 for creation/renovation of at least 75 Amrit Sarovars (Ponds) in every district of the country during the Amrit Kal from 24th April, 2022 to 15th August, 2023. State/UT-wise details (including Punjab) of progress of Amrit Sarovars as on 19.07.2022 are given in Annexure-I.
Master Plan for Artificial Recharge to Groundwater- 2020 has been prepared by the Central Ground water Board which is a macro plan formulated to work out the feasibility of various structures for the different terrain conditions of the country and identifies construction of crore rain water harvesting and artificial recharge structures including 284410 nos. of Check Dams in the Country. State-wise details of check dams envisaged in the Master Plan for Artificial Recharge to Ground Water – 2020 is attached as Annexure-II.
Public works relating to check dams is one of the permissible activities under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). The State/UT-wise details of progress of check dams under MGNREGS in the current year 2022-23 (as on 18.7.2022) are given in Annexure-III.
In addition, steps taken by the Government for water conservation and rejuvenation include implementation of Jal Shakti Abhiyan, Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY), Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT), Unified Building Bye Laws (UBBL) of Delhi, 2016, Model Building Bye Laws (MBBL), 2016 and Urban and Regional Development Plan Formulation and Implementation (URDPFI) Guidelines, 2014, Ministry of Panchayati Raj’s (MoPR) advisories to the State/UT Panchayati Raj Departments, Atal Bhujal Yojana (ATAL JAL), Central Ground Water Authority’s (CGWA) guidelines for control and regulation of groundwater extraction with pan-India applicability notified on 24 September 2020, Central Pollution Control Board’s (CPCB) directives under the Environment (Protection) Act, 1986 and The Water (Prevention and Control of Pollution) Act 1974 etc. National Water Policy (2012) also advocates conservation, promotion and protection of water.
This information was given by the Minister of State, Shri Bishweswar Tudu in a written reply in Lok Sabha today.
ANNEXURE-I
State/UT-wise details (including Punjab) of progress of Amrit Sarovars as on 19.07.2022
S. No.
State
Identified Sites for Amrit Sarovar
Work Started against identified Sites
Work Completed
1
ANDAMAN & NICOBAR
266
9
0
2
ANDHRA PRADESH
2852
1797
156
3
ARUNACHAL PRADESH
1561
410
11
4
ASSAM
3416
1854
14
5
BIHAR
3226
1729
87
6
CHHATTISGARH
2588
1328
6
7
D & N AND D & D
16
9
6
8
GOA
101
5
0
9
GUJARAT
2733
2103
186
10
HARYANA
6712
1432
42
11
HIMACHAL PRADESH
1303
922
30
12
JAMMU & KASHMIR
2221
332
53
13
JHARKHAND
2278
344
9
14
KARNATAKA
3666
1474
90
15
KERALA
905
35
0
16
LADAKH UT
107
18
1
17
LAKSHADWEEP
71
0
0
18
MADHYA PRADESH
5869
4288
1068
19
MAHARASHTRA
3363
1062
487
20
MANIPUR
504
118
6
21
MEGHALAYA
820
33
2
22
MIZORAM
896
285
87
23
NAGALAND
290
192
3
24
ODISHA
2993
1711
33
25
PUDUCHERRY
31
1
0
26
PUNJAB
1719
637
1
27
RAJASTHAN
4710
3018
28
28
SIKKIM
240
125
2
29
TAMIL NADU
3396
946
23
30
TELANGANA
3451
2399
29
31
TRIPURA
848
6
0
32
UTTARAKHAND
1478
896
6
33
UTTAR PRADESH
10176
5741
29
34
WEST BENGAL
55
7
2
Total
74,861
35,266
2497
ANNEXURE-II
Number of Check Dams Envisages in the Master Plan for Artificial Recharge to Groundwater 2020
S.No
State/UTs
Check Dams
1
Andhra Pradesh
13143
2
Bihar
122
3
Chhattisgarh
0
4
Delhi
12
5
Goa
0
6
Gujarat
3985
7
Haryana
335
8
Himachal Pradesh
2290
9
Jharkhand
36062
10
Karnataka
50527
11
Kerala
1260
12
Madhya Pradesh
76002
13
Maharashtra
19243
14
NE States
18821
15
Odisha
1292
16
Punjab
85
17
Rajasthan
32744
18
Sikkim
380
19
Tamilnadu
7180
20
Telangana
11552
21
Uttar Pradesh
5582
22
Uttarakhand
2870
23
West Bengal
453
24
UT-Lakshadweep
0
25
UT-Puducherry
71
26
UT-DNH
49
27
UT-Chandigarh
0
28
UT-Jammu & Kashmir
0
29
UT-Ladakh
0
30
UT-Andaman & Nicobar Islands
350
31
UT-DIU & Daman
0
Total
284410
ANNEXURE-III
State/UT-wise details of progress of check dams under MGNREGS in the current year 2022-23 (as on 18.7.2022)
S No.
State
Ongoing
Completed
1
ANDHRA PRADESH
15196
61
2
ARUNACHAL PRADESH
32
0
3
ASSAM
4025
296
4
BIHAR
8057
274
5
CHHATTISGARH
9584
70
6
GOA
6
0
7
GUJARAT
8727
392
8
HARYANA
92
2
9
HIMACHAL PRADESH
2649
613
10
JAMMU AND KASHMIR
3172
22
11
JHARKHAND
1808
78
12
KARNATAKA
41640
2382
13
KERALA
4891
130
14
LADAKH
176
0
15
MADHYA PRADESH
54399
4732
16
MAHARASHTRA
6610
434
17
MANIPUR
169
27
18
MEGHALAYA
2513
61
19
MIZORAM
36
22
20
NAGALAND
56
7
21
ODISHA
6987
638
22
PUNJAB
107
2
23
RAJASTHAN
42594
838
24
SIKKIM
15
12
25
TAMIL NADU
13314
1527
26
TELANGANA
1022
122
27
TRIPURA
3162
272
28
UTTAR PRADESH
18789
236
29
UTTARAKHAND
2685
17
30
WEST BENGAL
5670
62
31
ANDAMAN AND NICOBAR
1
0
32
DN HAVELI AND DD
2
0
33
LAKSHADWEEP
1
0
34
PUDUCHERRY
0
0
Total
2,58,187
13,329

জল শক্তি মন্ত্রালয়
পাৎশিং হিংগৎহনবা
21 JUL 2022 2:37PM by PIB Imphal
অমৃত কাল মনুং, এপ্রিল ২৪, ২০২২দগী ওগদ্ত ১৫, ২০২২ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক্কী জিলা খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা অমৃত সরোভর (পুখ্রি) ৭৫ শেমনবা/নৌনা শেমগৎনবা এপ্রিল ২৪, ২০২২দা মিসন অমৃত সরোভর হৌদোকখি। ১৯.০৭.২০২২ ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ওইনা (পঞ্জাবা য়াওরগা) অমৃত সরোভরগী লৈরিবা থবক্কী খোঙজেল এনেক্সর-Iদা পীরি।
লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা তেরেন কন্দিসনশিংগী স্ত্রকচর কয়া ফিসিবিলিতী ওইহন্নবা মাইক্রো প্লান শেমলিবা অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা চেক দাম মশিং ২৮৪৪১০ য়াওনা রেন ৱাতর হর্ভেস্তিং অমসুং আর্তিফিসিএল রিচার্জ স্ত্রকচরশিং করোর কয়া শানবা মশক খঙদোক্লিবা মাস্তর প্লান ফোর আর্তিফিসিএল রিচার্জ তু গ্রাউন্দৱাতর- ২০২০ সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দনা শেমখি। মাস্তর প্লান ফোর আর্তিফিসিএল রিচার্জ তু গ্রাউন্দৱাতর- ২০২০না য়েংশিনখিবা চেক দামশিংগী রাজ্য অমমমগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
চেক দামশিংগা মরী লৈণবা পব্লিক ৱার্কশিং অসি মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কীম (এম.জি.নরেগা)গী মখাদা অয়াবা পীখিবা থবক-থৌরমশিংগী মনুংদা অমনি। চৎলিবা চহি ২০২২-২৩ (১৮.৭.২০২২ ফাওবদা) এম.জি.নরেগাগী মখাদা লৈরিবা চেক দামশিংগী থবক্কী খোঙজেলগী মতাংদা রাজ্য/বু.তি. অমমমগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সর-IIIদা পীরি।
মসিগী মথক্তা সরকানা ঈশিং য়োকশিন্নবা অমসুং তুংশিন্নবা পাউখৎখিবা খোঙথাংশিংদা জল শক্তি অভিয়ান, প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা (পি.এ,.এস.কে.ৱাই.), অতল মিসন ফোর রিজুবনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অমরুত), য়ুনিফাইদ বিল্দিং বাই লোস (য়ু.বি.বি.এল.) ওফ দিল্লী, ২০১৬, মোদেল বিল্দিং বাই লোস (এম.বি.বি.এল.), ২০১৬, অমসুং অর্বান এন্দ রিজনেল দিবেলপমেন্ত প্লান ফোর্ম্যুলেসন এন্দ ইমপ্লিমেন্তেসন (য়ু.আর.দি.পি.এফ.আই.) গাউদলাইন্স, ২০১৪, মিনিস্ত্রী ওফ পঞ্চায়রি রাজ এদভাইজরিস তু দি স্তেৎ/য়ু.তি. পঞ্চায়তি রাজ দিপার্তমেন্তস, অতল ভুজল য়োজনা (অতল জল), সেপ্তেম্বর ২৪, ২০২০দা নোতিফাইদ তৌখিবা পান-ইন্দিয়া এপ্লিকেবিলিতী য়াওবা সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর ওথোরিতী (সি.জি.দবল্যু.এ,) গাইদলাইন্স ফোর কন্ত্রোল এন্দ রিগ্যুলেসনোফ গ্রাউন্দৱাতর এক্সত্রেক্সন, এনভাইর্নমেন্ত (প্রোতেক্সন) এক্ত, ১৯৮৬কী মখাদাসেন্ত্রেল পপলুসন কন্ত্রোল বোর্দস (সি.পি.সি.বি.) দিরেক্তিবস অমসুং দি ৱাতর (প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ পোপুলেসন ) এক্ত ১৯৭৪ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াওখি। নেস্নেল ৱাতর পোলিসী (২০১২)না ঈশিংগী কঞ্জর্বেসন, প্রমোসন অমসুং প্রোতেক্সন এদভোকেৎ তৌখি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বিশ্বেসর তুদুনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
এনেক্সর-I
১৯.০৭.২০২২ ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ওইনা (পঞ্জাবা য়াওরগা) অমৃত সরোভরগী লৈরিবা থবক্কী খোঙজে
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং
অমৃর সরোভরগী মশক খঙদোকখিবা মফমশিং
মশক খঙদোকখ্রবা মফমশিংদা থবক হৌখিবা
লোইশিনখ্রবা থবক
১
অন্দমান এন্দ নিকোবর
২৬৬
৯
০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
২৮৫২
১৭৯৭
১৫৬
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৫৬১
৪১০
১১
৪
অসাম
৩৪১৬
১৮৫৪
১৪
৫
বিহার
৩২২৬
১৭২৯
৮৭
৬
ছত্তিসগর
২৫৮৮
১৩২৮
৬
৭
দি এন্দ এন অমসুং দি এন্দ দি
১৬
৯
৬
৮
গোৱা
১০১
৫
০
৯
গুজরাত
২৭৩৩
২১০৩
১৮৬
১০
হরিয়ানা
৬৭১২
১৪৩২
৪২
১১
হিমাচল প্রদেশ
১৩০৩
৯২২
৩০
১২
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২২২১
৩৩২
৫৩
১৩
ঝারখন্দ
২২৭৮
৩৪৪
৯
১৪
কর্নাতকা
৩৬৬৬
১৪৭৪
৯০
১৫
কেরালা
৯০৫
৩৫
০
১৬
লদাখ য়ু.তি.
১০৭
১৮
১
১৭
লক্ষদীপ
৭১
০
০
১৮
মধ্য প্রদেশ
৫৮৬৯
৪২৮৮
১০৬৮
১৯
মহারাস্ত্র
৩৩৬৩
১০৬২
৪৮৭
২০
মনিপুর
৫০৪
১১৮
৬
২১
মেঘালয়
৮২০
৩৩
২
২২
মিজোরাম
৮৯৬
২৮৫
৮৭
২৩
নাগালেন্দ
২৯০
১৯২
৩
২৪
ওরিশা
২৯৯৩
১৭১১
৩৩
২৫
পুদুচেরী
৩১
১
০
২৬
পঞ্জাব
১৭১৯
৬৩৭
১
২৭
রাজস্থান
৪৭১০
৩০১৮
২৮
২৮
সিক্কিম
২৪০
১২৫
২
২৯
তামিল নাদু
৩৩৯৬
৯৪৬
২৩
৩০
তেলঙ্গানা
৩৪৫১
২৩৯৯
২৯
৩১
ত্রিপুরা
৮৪৮
৬
০
৩২
উত্তরাখন্দ
১৪৭৮
৮৯৬
৬
৩৩
উত্তর প্রদেশ
১০১৭৬
৫৭৪১
২৯
৩৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫৫
৭
২
অপুনবা
৭৪,৮৬১
৩৫,২৬৬
২৪৯৭
এনেক্সর-II
মাস্তর প্লান ফোর আর্তিফিসিএল রিচার্জ তু গ্রাউন্দৱাতর- ২০২০না য়েংশিনখিবা চেক দামশিংগী মশিং
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং
চেক দামশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৩১৪৩
২
বিহার
১২২
৩
ছত্তিসগর
০
৪
দিল্লী
১২
৫
গোৱা
০
৬
গুজরাত
৩৯৮৫
৭
হরিয়ানা
৩৩৫
৮
হিমাচল প্রদেশ
২২৯০
৯
ঝারখন্দ
৩৬০৬২
১০
কর্নাতকা
৫০৫২৭
১১
কেরালা
১২৬০
১২
মধ্য প্রদেশ
৭৬০০২
১৩
মহারাস্ত্র
১৯২৪৩
১৪
এন.ই. রাজ্যশিং
১৮৮২১
১৫
ওরিশা
১২৯২
১৬
পঞ্জাব
৮৫
১৭
রাজস্থান
৩২৭৪৪
১৮
সিক্কিম
৩৮০
১৯
তামিল নাদু
৭১৮০
২০
তেলঙ্গানা
১১৫৫২
২১
উত্তর প্রদেশ
৫৫৮২
২২
উত্তরাখন্দ
২৮৭০
২৩
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৫৩
২৪
য়ু.তি.-লক্ষদীপ
০
২৫
য়ু.তি.--পুদুচেরী
৭১
২৬
য়ু.তি.—দি.এন.ঐচ.
৪৯
২৭
য়ু.তি.--চান্দিগর
০
২৮
য়ু.তি.--জম্মু অমসুং কাশ্মির
০
২৯
য়ু.তি.--লদাখ
০
৩০
য়ু.তি.--অন্দমান এন্দ নিকোবর আইলেন্দ
৩৫০
৩১
য়ু.তি.--দিয়ু এন্দ দামন
০
অপুনবা
২৮৪৪১০
এনেক্সর-III
চৎলিবা চহি ২০২২-২৩ (১৮.৭.২০২২ ফাওবদা) এম.জি.নরেগাগী মখাদা লৈরিবা চেক দামশিংগী থবক্কী খোঙজেলগী মতাংদা রাজ্য/বু.তি. অমমমগী অকুপ্পা মরোল
সিরিএল মশিং
রাজ্যশিং
চত্থরিবা
লোইশিনখ্রবা
১
আন্ধ্র প্রদেশ
১৫১৯৬
৬১
২
অরুনাচল প্রদেশ
৩২
০
৩
অসাম
৪০২৫
২৯৬
৪
বিহার
৮০৫৭
২৭৪
৫
ছত্তিসগর
৯৫৮৪
৭০
৬
গোৱা
৬
০
৭
গুজরাত
৮৭২৭
৩৯২
৮
হরিয়ানা
৯২
২
৯
হিমাচল প্রদেশ
২৬৪৯
৬১৩
১০
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৩১৭২
২২
১১
ঝারখন্দ
১৮০৮
৭৮
১২
কর্নাতকা
৪১৬৪০
২৩৮২
১৩
কেরালা
৪৮৯১
১৩০
১৪
লদাখ
১৭৬
০
১৫
মধ্য প্রদেশ
৫৪৩৯৯
৪৭৩২
১৬
মহারাস্ত্র
৬৬১০
৪৩৪
১৭
মনিপুর
১৬৯
২৭
১৮
মেঘালয়
২৫১৩
৬১
১৯
মিজোরাম
৩৬
২২
২০
নাগালেন্দ
৫৬
৭
২১
ওরিশা
৬৯৮৭
৬৩৮
২২
পঞ্জাব
১০৭
২
২৩
রাজস্থান
৪২৫৯৪
৮৩৮
২৪
সিক্কিম
১৫
১২
২৫
তামিল নাদু
১৩৩১৪
১৫২৭
২৬
তেলঙ্গানা
১০২২
১২২
২৭
ত্রিপুরা
৩১৬২
২৭২
২৮
উত্তর প্রদেশ
১৮৭৮৯
২৩৬
২৯
উত্তরাখন্দ
২৬৮৫
১৭
৩০
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫৬৭০
৬২
৩১
অন্দমানা এন্দ নিকোবর
১
০
৩২
দিএন হবেলি অমসুং দিদি
২
০
৩৩
লক্ষদীপ
১
০
৩৪
পুদুচেরী
০
০
অপুনবা
২,৫৮,১৮৭
১৩,৩২৯