Ministry of Women and Child Development
HONORARIUM TO ANGANWADI WORKERS/HELPERS
22 JUL 2022 2:44PM by PIB Delhi
State/UT-wise number of Anganwadi Centres (AWCs) and workers/helpers/supervisors engaged therein, as on 31.03.2022, is annexed. Anganwadi Workers (AWWs) and Anganwadi Helpers (AWHs) are paid monthly honorarium as decided by the Government from time to time. Presently, honorarium of AWWs at main-AWCs is ₹ 4,500/- per month; AWWs at mini-AWCs is ₹3,500/- per month; AWHs is ₹2,250/- per month. AWWs are paid a performance linked incentive of ₹ 500/- per month, while for AWHs the performance linked incentive is Rs 250/- per month.
In addition, States/UTs are also paying additional monetary incentives/honorarium to these functionaries from their own resources. Supervisors under Anganwadi Services are government employees, whose pay scales are decided from time to time by the concerned State Government/UT Administration.
In order to improve the working conditions of AWWs, Ministry of Women and Child Development has issued revised joint guidelines with Rural Development and Panchayati Raj, for construction of 4 lakh AWC buildings across the country under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) in convergence with Anganwadi Services, under Saksham Anganwadi and Poshan 2.0. Under Swachhta Action Plan, grants are provided for drinking water facilities and for toilet facilities per AWC. Grants are also sanctioned for purchase of water filter, furniture, equipment, etc. Besides, AWWs have been provided with Smart Phones for efficient service delivery.
There have been sustained engagements with State Governments for review and improvement including recent interactions to discuss different implementation related issues such as Anganwadi Infrastructure, non-operationalisation of Anganwadi Centres, filling of vacancies of Anganwadi Services functionaries, smooth delivery of services to the beneficiaries etc. to strengthen the services.
Further streamlined guidelines were issued on 13.01.2021, covering several aspects such as quality assurance, roles and responsibilities of duty holders, procedure for procurement, integrating AYUSH concepts and Data management and Monitoring through ‘Poshan Tracker’ for transparency, efficiency and accountability in delivery of Supplementary Nutrition.
In addition, following benefits are also given to AWWs/AWHs:
i) Leave: They have been allowed paid absence of 180 days of maternity leave and 20 paid annual leaves.
ii) Award: In order to motivate the Anganwadi Workers and give recognition to good voluntary work, a Scheme of Award for AWWs/AWHs, comprising Rs.50,000/- cash award to AWWs and Rs.40,000/- cash award to AWHs was introduced.
iii) Uniform: Government has made a provision for a set of two Uniforms (saree/suit per annum).
Government has received demands from Anganwadi Workers/Unions etc. for increasing the honorarium. However, the Government of India undertakes revision of the honorarium of AWWs and AWHs from time to time. With effect from 01.10.2018, the Government of India has enhanced the honorarium of AWWs/AWHs. Additional honorarium is paid by the States/UTs from their own financial resources.
AWWs/AWHs are covered under Social Security Insurance Schemes.
AWWs/AWHs who have been engaged with Covid-19 related tasks have been included in the Pradhan Mantri Garib Kalyan Package for insurance cover of Rs.50 lakh subject to fulfilment of certain conditions prescribed for the coverage.
Also, State Governments/UT Administrations have been requested to encourage eligible AWWs/AWHs to get them enrolled under the Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan (PM-SYM) Pension Scheme on voluntary basis in order to get assured monthly pension on attaining the age of 60 years.
With respect to problems/issues faced by Anganwadi Workers and Anganwadi Helpers, the same are taken up with concerned States/ UTs for appropriate action.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.
****
BY
Annexure
State/UT-wise number of Anganwadi Centres and Wokers/Helpers/Supervisors engaged therein, as on 31.03.2022
S. No
State/UTs
No. of Anganwadi Centres
Supervisor
Anganwadi Workers
Anganwadi Helpers
Sanctioned
Operational
In-position
In-position
In-position
1
Andhra Pradesh
55607
55607
1302
54286
46112
2
Arunachal Pradesh
6225
6225
249
6225
6225
3
Assam
62153
61715
1984
60780
55287
4
Bihar
115009
112094
2077
112094
103141
5
Chhatisgarh
52474
51664
1294
49411
42408
6
Goa
1262
1262
47
1224
1209
7
Gujarat
53029
53029
1772
50143
46846
8
Haryana
25962
25962
707
24044
22161
9
Himachal Pradesh
18925
18925
636
18697
17916
10
Jharkhand
38432
38432
726
37895
35316
11
Karnataka
65911
65911
2005
64240
59080
12
Kerala
33318
33115
1151
33115
32986
13
Madhya Pradesh
97135
97135
3019
95860
82266
14
Maharashtra
110486
110410
2681
105964
83313
15
Manipur
11510
11510
286
11497
9952
16
Meghalaya
5896
5895
185
5892
4625
17
Mizoram
2244
2244
90
2244
2244
18
Nagaland
3980
3980
159
3980
3980
19
Odisha
74154
74096
2518
72917
62823
20
Punjab
27314
27305
753
25706
22401
21
Rajasthan
62010
61655
1392
59478
53180
22
Sikkim
1308
1308
52
1308
1308
23
Tamil Nadu
54439
54439
1506
45186
40110
24
Telangana
35700
35584
830
33874
28079
25
Tripura
10145
9911
207
9911
9911
26
Uttar Pradesh
190145
189430
2624
161960
137965
27
Uttrakhand
20067
20067
418
19478
14227
28
West Bengal
119481
119481
1179
105679
100521
29
A & N Islands
720
719
27
719
689
30
Chandigarh
450
450
18
450
447
31
Dadra & N Haveli and Daman & Diu
409
405
8
405
337
32
Delhi
10897
10896
370
10205
10491
33
Jammu & Kashmir
30765
28078
867
27511
27601
34
Ladakh
1173
1139
39
1129
1123
35
Lakshadweep
71
71
2
71
71
36
Puducherry
855
855
34
855
855
Total
1399661
1391004
33214
1314433
1167206

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং/হেল্পরশিংদা পীবা ওনরেরিয়ম
22 JUL 2022 2:44PM by PIB Imphal
ৱাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ওইনা ৩১.০৩.২০২২ ফাওবদা মথৌ তৌরিবা অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং (এ.দবল্যু.সি.শিং) অমসুং ৱার্কর/হেল্পর/সুপর্ভাইজরশিংগী মশিং এনেক্স তৌরি। মতম মতমগী ওইনা সরকারনা লেপ্পা থাগী ওনরেরিয়ম অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং (এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং) অমসুং অঙ্গনৱাদী হেল্পরশিং (এ.দবল্যু.ঐচ.শিং)দা পীরি। হৌজিক্কী ওইনা মেন-এ.দবল্যু.সি.শিংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং থাদা লুপা ৪,৫০০/-; মিনি-এ.দবল্যু.সি.শিংদা লৈবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং থাদা লুপা ৩,৫০০/-; এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা লুপা ২,২৫০/- পীরি। এ.দবল্যু.দবল্যু.শিংদা থাগী ওইনা লুপা ৫০০/-গী পর্ফোর্মেন্স লিঙ্ক ইন্সেন্তিব অমা পী, অমরোমদা এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা থাদা লুপা ২৫০/-গী পর্ফোর্মেন্স লিঙ্ক ইন্সেন্তিব অমা পীখি।
মসিগী মথক্তা, রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী মশাগী রিসোর্সশিংদগী ফঙ্কস্নরীশিং অসিদা অহেনবা মোনিতরী ইন্সেন্তিবশিং/ওনরেরিয়ম পীরি। অঙ্গনৱাদী সর্ভিসেসকী মখাদা লৈরিবা সুপর্ভাইজরশিং অসি সরকারগী কর্মচারীশিংনি মখোয়না মরী লৈনবা রাজ্য সরকার/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন্না মতম মতমগী ওইনা লেপ্পা পে স্কিল ফংলি।
এ.দবল্যু.দবল্যু.শিংগী থবক তৌবগী ফীভমশিং ফগৎহন্নবগীদমক নুপী অমসুং অঙাংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না সক্ষম অঙ্গনৱাদী অমসুং পোশন ২.০গী মখাদা অঙ্গনৱাদী সর্ভিসেসকী পুনশিন্দুনা মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল এমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.)কী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা এ.দবল্যু.সি. বিল্দিং লাখ ৪ শানবগীদমক খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকা লোয়ননা রিভাইজ তৌরবা জোইন্ত গাইদলাইনশিং থোকখি। স্বচ্ছতা এক্সন প্লান্তগী মখাদা এ.দবল্যু.সি. অমমমদা থবক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবশিং অমসুং তোইলেৎকী খুদোংচাবশিং ফংহনখি। ৱাতর ফিলতর, ফর্নিচর, ইক্বিপমেন্ত অসিনচিংবা লৈনবগীদমক গ্রান্তশিংসু কাইথখি। মসিগী মথক্তা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিংদা সর্ভিস দেলিবরী নীংথিনা তৌনবা স্মার্ত ফোনশিং পীখি।
অঙ্গনৱাদী ইনফ্রাস্ত্রকচর, অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংগী নন-ওপরেস্নেলাইজেসন, অঙ্গনৱাদী সর্ভিসেস ফঙ্কস্নরীশিংদা অহাংবা মেনশিনবা, সর্ভিসেস মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বেনিফিসরীশিংদা সর্ভিসশিং নীংথিনা ফংহনবা অসিগুম্বা হীরমগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা ইমপ্লিমেন্তেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈন্নবা ইন্তরেক্সনশিং পাঙথোকপা য়াওনা রাজ্য সরকারশিংনা য়েংশিন্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা থবকশিং লেপ্তনা পাইখৎখি।
১৩.০১.২০২১দা মখা তাবা স্ত্রীমলাইন তৌরবা গাইদলাইনশিং থোকখি, মসিনা ক্বলিতী এসুরেন্স, দ্যুতী হোল্দরশিংগী থৌদাংশিং, প্রোক্যুর্মেন্তগী থৌওং, আয়ুশ কন্সেপশিং ইন্তিগ্রেৎ তৌবা অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈনবা ‘পোশন ত্রেকর’গী খুত্থাংদা দেতা মেনেজমেন্ত অমসুং মোনিতরিং, সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন ফংহনবদা ইফিসিএন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈহনবা অসিগুম্বা হীরম কয়ামরুম কোনশিল্লি।
মসিগী মথক্তা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা মখাদা পীরিবা কান্নবশিং অসিসু পীখি:
i) ছুতি: মখোয়দা মেতর্নিতী লিব ওইনা নুমিৎ ১৮০গী পেদ এবসেন্স অমসুং পেদ এনুএল লিব ২০ ফংহনখি।
ii) মনা: অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং অফবা ভোল্যুন্তরী ৱার্কশিংবু মশক খঙবীবা ওইনা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিংদা কেশ এৱার্দ ওইনা লুপা ৫০,০০০/- অমসুং এ.দবল্যু.ঐচ.শিংদা কেশ এৱার্দ ওইনা লুপা ৪০,০০০/- য়াওবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিংগী এৱার্দকী স্কিম অমা হৌদোকখি।
iii) য়ুনিফোর্ম: সরকারনা য়ুনিফোর্ম সেৎ অনিগী (চহি অমদা সারী/সুত) প্রোবিজন অমা শেমখি।
সরকারদা অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং/য়ুনিয়নশিংনচিংবদগী ওনরেরিয়ম হেনগৎহন্নবা দিমান্দশিং লাকখি। অদুম ওইনমক ভারত সরকারনা মতম মতমগী ওইনা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং অমসুং এ.দবল্যু.ঐচ.শিংগী ওনরেরিয়ম রিবিজন তৌরি। ০১.১০.২০১৮দগী হৌদুনা ভারত সরকারনা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিংগী ওনরেরিয়ম হেনগৎহনখি। অহেনবা ওনরেরিয়মদি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী মশাগী ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিংদগী পীখি।
সোসিএল সেক্যুরিতী ইন্সুরেন্স স্কিমশিংগী মখাদা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিং কোনশিনখি।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা থবকশিং তৌখিবা এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিংবু প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেকেজকী কবরেজকী পীরিবা কন্দিসনশিং থুংহনবা তারবদি লুপা লাখ ৫০গী ইন্সুরেন্স কবরদা য়াওহনখি।
লোয়ননা রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা ইলিজিবল এ.দবল্যু.দবল্যু.শিং/এ.দবল্যু.ঐচ.শিংনা চহি ৬০ শুরকপদা থাগী পেন্সন ফংনবগীদমক ভোল্যুন্তরী বেসিসত প্রধান মন্ত্রী শ্রম য়োগী মন্ধন (পি.এম.-এস.ৱাই.এম.) পেন্সন স্কিমগী মখাদা মখোয়না এনরোল তৌজবা য়ানবা হায়জখি।
অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং অমসুং অঙ্গনৱাদী হেল্পরশিংনা মায়োক্নবা সমস্যাশিংগা মরী লৈননা মরী লৈণবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মতিক চাবা এক্সন লৌখৎখি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
****
এনেক্সর
ৱাজ্য/য়ু.তি. অমমমগী ওইনা ৩১.০৩.২০২২ ফাওবদা মথৌ তৌরিবা অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং (এ.দবল্যু.সি.শিং) অমসুং ৱার্কর/হেল্পর/সুপর্ভাইজরশিংগী মশিং
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিংগী মশিং
সুপর্ভাইজর
অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিং
অঙ্গনৱাদী হেল্পরশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা
মথৌ তৌরিবা
থৌ পুরিবা
থৌ পুরিবা
থৌ পুরিবা
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৫৫৬০৭
৫৫৬০৭
১৩০২
৫৪২৮৬
৪৬১১২
২
অরুনাচল প্রদেশ
৬২২৫
৬২২৫
২৪৯
৬২২৫
৬২২৫
৩
অসাম
৬২১৫৩
৬১৭১৫
১৯৮৪
৬০৭৮০
৫৫২৮৭
৪
বিহার
১১৫০০৯
১১২০৯৪
২০৭৭
১১২০৯৪
১০৩১৪১
৫
ছত্তিশগর
৫২৪৭৪
৫১৬৬৪
১২৯৪
৪৯৪১১
৪২৪০৮
৬
গোৱা
১২৬২
১২৬২
৪৭
১২২৪
১২০৯
৭
গুজরাত
৫৩০২৯
৫৩০২৯
১৭৭২
৫০১৪৩
৪৬৮৪৬
৮
হরিয়ানা
২৫৯৬২
২৫৯৬২
৭০৭
২৪০৪৪
২২১৬১
৯
হিমাচল প্রদেশ
১৮৯২৫
১৮৯২৫
৬৩৬
১৮৬৯৭
১৭৯১৬
১০
ঝারখন্দ
৩৮৪৩২
৩৮৪৩২
৭২৬
৩৭৮৯৫
৩৫৩১৬
১১
কর্নাতকা
৬৫৯১১
৬৫৯১১
২০০৫
৬৪২৪০
৫৯০৮০
১২
কেরেলা
৩৩৩১৮
৩৩১১৫
১১৫১
৩৩১১৫
৩২৯৮৬
১৩
মৈধ্য প্রদেশ
৯৭১৩৫
৯৭১৩৫
৩০১৯
৯৫৮৬০
৮২২৬৬
১৪
মহারাস্ত্র
১১০৪৮৬
১১০৪১০
২৬৮১
১০৫৯৬৪
৮৩৩১৩
১৫
মনিপুর
১১৫১০
১১৫১০
২৮৬
১১৪৯৭
৯৯৫২
১৬
মেঘালয়
৫৮৯৬
৫৮৯৫
১৮৫
৫৮৯২
৪৬২৫
১৭
মিজোরাম
২২৪৪
২২৪৪
৯০
২২৪৪
২২৪৪
১৮
নগালেন্দ
৩৯৮০
৩৯৮০
১৫৯
৩৯৮০
৩৯৮০
১৯
ওরিশা
৭৪১৫৪
৭৪০৯৬
২৫১৮
৭২৯১৭
৬২৮২৩
২০
পঞ্জাব
২৭৩১৪
২৭৩০৫
৭৫৩
২৫৭০৬
২২৪০১
২১
রাজস্থান
৬২০১০
৬১৬৫৫
১৩৯২
৫৯৪৭৮
৫৩১৮০
২২
সিক্কিম
১৩০৮
১৩০৮
৫২
১৩০৮
১৩০৮
২৩
তমিল নাদু
৫৪৪৩৯
৫৪৪৩৯
১৫০৬
৪৫১৮৬
৪০১১০
২৪
তেলঙ্গনা
৩৫৭০০
৩৫৫৮৪
৮৩০
৩৩৮৭৪
২৮০৭৯
২৫
ত্রিপুরা
১০১৪৫
৯৯১১
২০৭
৯৯১১
৯৯১১
২৬
উত্তর প্রদেশ
১৯০১৪৫
১৮৯৪৩০
২৬২৪
১৬১৯৬০
১৩৭৯৬৫
২৭
উত্তরাখন্দ
২০০৬৭
২০০৬৭
৪১৮
১৯৪৭৮
১৪২২৭
২৮
নোংচুপ বেঙ্গল
১১৯৪৮১
১১৯৪৮১
১১৭৯
১০৫৬৭৯
১০০৫২১
২৯
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং
৭২০
৭১৯
২৭
৭১৯
৬৮৯
৩০
চন্দিগর
৪৫০
৪৫০
১৮
৪৫০
৪৪৭
৩১
দামন অমসুং দ্যু অমসুং নগর হভেলি
৪০৯
৪০৫
৮
৪০৫
৩৩৭
৩২
দিল্লী
১০৮৯৭
১০৮৯৬
৩৭০
১০২০৫
১০৪৯১
৩৩
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
৩০৭৬৫
২৮০৭৮
৮৬৭
২৭৫১১
২৭৬০১
৩৪
লক্ষদীপ
১১৭৩
১১৩৯
৩৯
১১২৯
১১২৩
৩৫
লদাখ
৭১
৭১
২
৭১
৭১
৩৬
পুদুচেরী
৮৫৫
৮৫৫
৩৪
৮৫৫
৮৫৫
অপুনবা
১৩৯৯৬৬১
১৩৯১০০৪
৩৩২১৪
১৩১৪৪৩৩
১১৬৭২০৬