Ministry of Labour & Employment
Unorganized Workers Registered on E-Shram Portal
25 JUL 2022 4:46PM by PIB Delhi
As on 31st December, 2021, 17,77,73,595 unorganized workers were registered on e-Shram portal. Ministry envisages to provide benefits of various social welfare schemes to the unorganized workers registered on the e-Shram portal. The registered workers are also nudged to take benefit of Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan Yojna (PM-SYM) & National Pension Scheme for Traders (NPS-Traders) Pension Schemes.
The percentage of enrolled workers belonging to SC and ST category (as on 31st December, 2021) was 22.2% and 7.2 % respectively.
The Ministry has on boarded Common Service Centre (CSC) and State Seva Kendras (SSKs) to facilitate registration on e-Shram portal. Any unorganised worker can easily register on the portal through self-registration, CSCs or SSKs. The CSC has undertaken various camps, including night camps to facilitate registration on the e-Shram portal. Further, the Ministry has provided a dedicated National Helpdesk with toll free number 14434 to help and guide unorganised workers in registration on the e-Shram. Besides, print and social media has been used to create awareness about e-Shram. Based on these efforts of the Ministry, as on 20th July, 2022, over 27.99 crore Unorganised workers have been registered on e-Shram. Information regarding income on e-SHRAM portal is based on self-declaration basis.
As on 20th July, 2022, 3.71 crore unorganized workers above age of 50 years have been registered on e-Shram portal. Further, out of total registration on e-Shram, about 47.16% are male and 52.84% are female.
e-Shram portal has been integrated with National Career Services (NCS) portal. Any unorganized worker registered on eShram portal can seamlessly register on NCS portal to search and apply various job opportunities available on NCS.
This information was given by the Minister of State for Labour & Employment, Shri Rameswar Teli in a written reply in Lok Sabha today.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇ- ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ
25 JUL 2022 4:46PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୧ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମୋଟ ୧୭,୭୭,୭୩,୫୯୫ ଜଣ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ନାମ ଇ- ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଥିବା ଏଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ସୁବିଧା ଦେଶର ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଇ- ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରାଯାଇ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହି ପଞ୍ଜୀକୃତ ଶ୍ରମିକମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମ ଯୋଗୀ ମାନଧନ ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଏସୱାଇଏମ) ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ପେନସନ୍‌ ଯୋଜନା (ଏନପିଏସ-ଟ୍ରେଡର୍ସ)ର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଏହିସବୁ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରାଯାଇଥିବା ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୨୧ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ୩୧ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୨୨.୨% ତଫସିଲଭୁକ୍ତ ଜାତି ଏବଂ ୭.୨% ତଫସିଲଭୁକ୍ତ ଜନଜାତିର ଶ୍ରମିକ ସେମାନଙ୍କର ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏବେ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ଏସଏସକେ)ମାନ ଖୋଲାଯାଇ ଇ- ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟଲ ଜରିଆରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଯେକୌଣସି ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ ସହଜରେ ନିଜର ନାମ ସିଏସସି କିମ୍ବା ଏସଏସକେରେ ସ୍ୱପଞ୍ଜୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଜର ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ । ସିଏସସି ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଶିବିରମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ରାତ୍ରିକାଳୀନ ଶିବିର ସାମିଲ ଯାହାକି ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଜାତୀୟ ହେଲ୍ପଡେସ୍କ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଦେୟମୁକ୍ତ ଟେଲିଫୋନ୍‌ ନମ୍ବର ୧୪୪୩୪ର ସୁବିଧା ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ତଥା ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ଅଧିକନ୍ତୁ ଇ-ଶ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଛାପା ଓ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆଧାରରେ, ୨୦୨୨ ମସିହା ଜୁଲାଇ ୨୦ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ୨୭.୯୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ସେମାନଙ୍କର ନାମ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛନ୍ତି । ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପାର୍ଜନ ସଂପର୍କୀତ ସୂଚନା ସ୍ୱ-ଘୋଷଣା ଆଧାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥାଏ ।
୨୦୨୨ ମସିହା ଜୁଲାଇ ୨୦ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ୩.୭୧ କୋଟି ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ବୟସ ୫୦ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସେମାନେ ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିବା ମୋଟ ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୪୭.୧୬% ହେଉଛନ୍ତି ପୁରୁଷ ଏବଂ ୫୨.୮୪% ମହିଳା ।
ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଜାତୀୟ କ୍ୟାରିଅର୍‌ ସେବା (ଏନସିଏସ) ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଛି । ଯେକୌଣସି ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ ଯିଏକି ଇ-ଶ୍ରମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଜର ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିବେ ସେମାନେ ଅବାରିତ ଭାବେ ସେମାନେ ଏନସିଏସରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏନସିଏିରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଖୋଜିପାରିବେ କିମ୍ବା ସେଥିପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତ୍ତର ଦେଇ ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।