Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
More than seven lakh 22 thousand people got permanent jobs in different central Government department since 2014
Dr Jitendra Singh says, Production Linked Incentive (PLI) schemes launched by Budget 2021-22 have potential for creating 60 lakh new jobs
27 JUL 2022 1:29PM by PIB Delhi
More than seven lakh 22 thousand people got permanent jobs in different central Government department since 2014.
In a written reply to a question in the Lok Sabha today, Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said, eemployment generation coupled with improving employability is the priority of the Government.
The number of candidates recommended by recruiting agencies for appointment in different Central Government departments since 2014 are as under:
YEAR
Total
2014-15
1,30,423
2015-16
1,11,807
2016-17
1,01,333
2017-18
76,147
2018-19
38,100
2019-20
1,47,096
2020-21
78,555
2021-22
38,850
TOTAL (2014-22)
7,22,311
Dr Jitendra Singh said, apart from this, the Government of India has taken various steps for generating employment in the country. Budget 2021-22 launched Production Linked Incentive (PLI) schemes, with an outlay of Rs. 1.97 lakh crore, for a period of 5 years starting from 2021-22. The PLI Schemes being implemented by the Government have potential for creating 60 lakh new jobs. The PLI scheme is implemented by the concerned Ministries/Departments within the overall financial limits prescribed.
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) is being implemented by the Government for facilitating self-employment. Under PMMY, collateral free loans upto Rs. 10 lakh, are extended to micro/small business enterprises and to individuals to enable them to setup or expand their business activities.
Government is implementing Prime Minister Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi Scheme) since June 01, 2020 to facilitate collateral free working capital loan to street vendors to restart their businesses, which were adversely impacted during the Covid-19 pandemic.
The Aatmanirbhar Bharat Rojgar Yojana (ABRY) has been launched with effect from 1st October, 2020 to incentivize employers for creation of new employment and restoration of loss of employment during Covid-19 pandemic. The terminal date for registration of beneficiaries was 31.03.2022. As on 13.07.2022 benefits have been provided to 59.54 lakh beneficiaries out of which 53.23 lakh beneficiaries have joined as new joinees.
Besides these initiatives, various flagship programmes of the Government such as Make in India, Start-up India, Digital India, Smart City Mission, Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation, Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS), Pt. Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDU-GKY), Deen Dayal Antodaya Yojana National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) etc. are also oriented towards generating employment opportunities. Further, PM GatiShakti is a transformative approach of Government of India which is powered by Clean Energy and Sabka Prayas leading to huge job and entrepreneurial opportunities for all.

କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୧୪ରୁ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ୭ ଲକ୍ଷ ୨୨ ହଜାର ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି
୨୦୧୪ରୁ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଗୁଡିକରେ ୭ ଲକ୍ଷ ୨୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଛି
ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୨୧ – ୨୨ ବଜେଟ୍‌ରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିବା ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍‌ଆଇ) ଯୋଜନା ଗୁଡିକରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି
27 JUL 2022 1:29PM by PIB Bhubaneshwar
୨୦୧୪ରୁ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଗୁଡିକରେ ୭ ଲକ୍ଷ ୨୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଛି ।
ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତର ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ), ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି; ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦାୟିତ୍ୱ) ଭୂ ବିଜ୍ଞାନ; ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍‌ଓ, କାର୍ମିକ, ଜନ ଅଭିଯୋଗ, ପେନ୍‌ସନ୍‌, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହାକାଶ, ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ନିଯୁକ୍ତିରେ ସଂସ୍କାର ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ ।
୨୦୧୪ରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଗୁଡିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଭର୍ତି ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଥିବା ଆଶାୟୀ ପ୍ରାର୍ଥୀ ସଂଖ୍ୟା ନିମ୍ନାନୁସାରେ :
YEAR
Total
2014-15
1,30,423
2015-16
1,11,807
2016-17
1,01,333
2017-18
76,147
2018-19
38,100
2019-20
1,47,096
2020-21
78,555
2021-22
38,850
TOTAL (2014-22)
7,22,311
ଡଃ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ସରକାର ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ୨୦୨୧- ୨୨ ବଜେଟ୍‌ରେ ୨୦୨୧ – ୨୨ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୫ ବର୍ଷର ଅବଧି ନିମନ୍ତେ ୧.୯୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ ସହିତ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍‌ଆଇ) ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲାଗୁ କରା ଯାଇଥିବା ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ଗୁଡିକରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି । ପିଏଲ୍‌ଆଇ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସାମଗ୍ରିକ ବିତୀୟ ସୀମା ଭିତରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମ୍‌ଏମ୍‌ୱାଇ) ଲାଗୁ କରା ଯାଉଛି । ପିଏମ୍‌ଏମ୍‌ୱାଇ ଅଧୀନରେ, ସୂକ୍ଷ୍ମ / ଲଘୁ ବ୍ୟବସାୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକୁ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁଡିକୁ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କିମ୍ବା ତାହାର ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥାଏ ।
ସରକାର ୧ ଜୁନ୍‌, ୨୦୨୦ରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଲା ବିକାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନିଧି (ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା)କୁ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି, ଫଳରେ ରାସ୍ତା – ଘାଟରେ ବୁଲି ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ପ୍ରତିକୂଳ ରୂପରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ଗୁଡିକୁ ପୁଣି ଥରେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଋଣର ସୁବିଧା ପାଇ ପାରିବେ ।
କୋଭିଡ୍ – ୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ନୂତନ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ହରେଇଥିବା ରୋଜଗାରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିଯୁକ୍ତି ଦାତା ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୦ରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା (ଏବିଆର୍‌ୱାଇ) ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି । ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କର ପଞ୍ଜୀକରଣର ଅନ୍ତିମ ତାରିଖ ୩୧.୦୩.୨୦୨୨ ଥିଲା । ୧୩.୦୭.୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୯.୫୪ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୫୩.୨୩ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ନୂତନ ଭାବେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ସମେତ, ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାର୍ଟ- ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ, କାୟାକଳ୍ପ ଏବଂ ସହରୀ ପରିବର୍ତନ ନିମନ୍ତେ ଅଟଳ ମିଶନ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ପିଏମ୍‌ଇଜିପି), ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ରୋଜଗାର ଗ୍ୟାରେଂଟି ଯୋଜନା (ଏମ୍‌ଜିଏନ୍‌ଆର୍‌ଇଜିଏସ୍‌), ପଣ୍ଡିତ ଦୀନ ଦୟାଲ୍ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଗ୍ରାମୀଣ କୌଶଲ୍ୟ ଯୋଜନା (ଡିଡିୟୁ – ଜିକେୱାଇ), ଦୀନ ଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା ଜାତୀୟ ସହରୀ ଆଜୀବିକା ମିଶନ (ଡିଏୱାଇ – ଏନ୍‌ୟୁଏଲ୍‌ଏମ୍‌) ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଉନ୍ମୁଖ ଅଟେ । ଏହା ସହିତ, ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଏକ ପରିବର୍ତନକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅଟେ, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସଂଚାଳିତ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଚାକିରି ଏବଂ ଉଦ୍ୟମଶୀଳତାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ ।