Ministry of Social Justice & Empowerment
Underfunding of Post-Matric Scholarships
27 JUL 2022 2:01PM by PIB Delhi
The Department provides financial assistance to SC students for Post-Matric Scholarship studies in India under two schemes i.e. the Centrally Sponsored Post-matric Scholarship Scheme for SC students (PMS-SC) and the Central Sector Top Class Scholarship Scheme for SC students. The funds allocated under these two schemes in the past three years have increased, the details of which are provided as follows:
Year
Budget Allocated under the Scheme (Rs. in Cr)
2019-20
2967.30
2020-21
3027.30
2021-22
3485.62
There is no State wise allocation of funds under Top Class Scholarship Scheme for SC Students as this is a Central Sector Scheme.
Under Post Matric Scholarship Scheme for SC Students, the Central Assistance is released based on the demand proposed in Annual Action Plans received from the States/UTs after adjusting the unspent balance amount of previous years. The details of State-wise demand made for grants under PMS-SC and the Central Assistance released are attached as Annexure.
With the latest revision under the schemes, the budget allocation under the schemes is provisioned to be increased annually.
The Post-Matric Scholarship Scheme for SC students has recently been revised in FY 2020-21 for a period of 6 years i.e. till 2026. The Top Class Scholarship Scheme for SC Students has also been revised in FY 2021-22 for a period of 5 years i.e. till 2026. Therefore, at present, there is no plan under consideration to modify the present scholarship schemes.
Annexure
State-wise Demand and Central Assistance released during 2019-20 to 2021-22
S. No.
States/Uts
2019-20*
2020-21^
2021-22
Annual Demand submitted by State/UT
Central Assistance released
Annual Demand submitted by State/UT
Central Assistance released
Annual Demand submitted by State/UT
Central Assistance released
1
Andhra Pradesh
731.4
287.67
472.6
450.01
725
298.55
2
Assam
19.9
0
26.63
18
21.89
0
3
Bihar
91.26
0
93.16
47.83
203.95
0
4
Chandigarh
3.42
0
0
0
3.6
1.54
5
Chhattisgarh
55.32
3.27
54
38.54
59.23
29.00
6
Daman & Diu
0.03
0
0.33
0
0.39
0
7
Delhi
19.96
1.97
0
0
17.95
0
8
Goa
0.06
0
0
0
0
0
9
Gujarat
324.61
0
284.55
170.32
325
102.58
10
Haryana
46.48
0
0
0
134.97
0
11
Himachal Pradesh
16.98
0
31.98
11.35
54.92
0
12
Jammu & Kashmir
16.34
0
0
0
13.15
0.03
13
Jharkhand
23.15
0
22.74
13.42
26.9
4.12
14
Karnataka
447.41
121.47
411.08
252.79
522.04
65.42
15
Kerala
154.44
9.8
144.75
86.85
149.87
45.78
16
Madhya Pradesh
463.18
0
390.64
319.4
583
8.28
17
Maharashtra
910.07
0
930.21
558
1161.96
63.01
18
Manipur
7.94
7.94
7.66
6.89
7.85
0
19
Odisha
314.94
140.71
285.63
130.67
285.34
78.22
20
Puducherry
14.66
0
8.95
2.21
15.96
0
21
Punjab
433.57
206.47
521.26
191.58
547.32
209.76
22
Rajasthan
458.05
314.54
420.54
284.01
455.23
95.67
23
Sikkim
1.04
1.04
1.16
0.81
1.12
0
24
Tamilnadu
1245.38
925.84
1471.99
120.23
1282.55
278.88
25
Telangana
437.55
0
433.42
245.03
430.71
0
26
Tripura
33.8
35.42
27.17
30.37
38.18
0
27
Uttar Pradesh
2037.14
655.16
1977.25
892.36
1993.21
537.28
28
Uttrakhand
22.59
0
25.99
9.76
19.51
0
29
West Bengal
237.71
0
251.44
128.17
249.04
112.26
TOTAL
8568.38
2711.3
8295.13
4008.6
9329.84
1930.38
*The Scheme was based on the concept of committed liability prior to 2020-21 wherein, 100% Central Assistance was released to States/UTs over & above the Committed Liability of the States/UTs. No funds were released to States/UTs either whose demand was within their Committed Liability or who did not furnish the proposals.
^ The Scheme was revised during 2020-21 wherein fixed sharing pattern of 60:40 (90:10 in case of NE States) between Centre and States has been adopted. Central Assistance was released to States/UTs who submitted the proposals for 2020-21.
This information was given by Minister of State for Social Justice and Empowerment Shri A. Narayanaswamy in the Rajya Sabha in a written reply today.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
পোস্ত-মেত্রিক স্কোলরশিপশিংগী অন্দরফন্দিং
27 JUL 2022 2:01PM by PIB Imphal
বিভাগনা স্কিম অনিগী হায়বদি সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ পোস্ত-মেত্রিক স্কোলরশিপ স্কিম ফোর এস.সি. স্তুদেন্তস (পি.এম.এস.-এস.সি.) অমসুং সেন্ত্রেল সেক্তর তোপ ক্লাস স্কোলরশিপ স্কিম ফোর এস.সি. স্তুদেন্তস মখাদা ভারত্তা মহৈ তম্লিবা পোস্ত-মেত্রিক স্কোলরশিপকীদমক এস.সি. মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীথরি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা স্কিম অনি অসিগী মখাদা এলোকেৎ তৌখিবা ফন্দশিং অসি হেনগৎহনখি, অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
চহি
স্কিমগী মখাদা এলোকেৎ তৌখিবা বজেৎ (লুপা করোরদা)
২০১৯-২০
২৯৬৭.৩০
২০২০-২১
৩০২৭.৩০
২০২১-২২
৩৪৮৫.৬২
তোপ ক্লাস স্কোলরশিপ স্কিম ফোর এস.সি. স্তুদেন্তস অসি সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইবনা মসিগী মখাদা রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা এলোকেসন তৌবা লৈতে।
পোস্ত-মেত্রিক স্কোলরশিপ স্কিম ফোর এস.সি. স্তুদেন্তসকী মখঅদা কেন্দ্রগী তেংবাং অসি মমাংগী চহিদা চাদিং তৌখিদবা লৈহৌরিবা শেনফম অদু এদজস্ত তৌরবা মতুংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী লাকপা এনুএল এক্সন প্লানশিংদা প্রপোজ তৌখিবা দিমান্দদা য়ুম্ফম ওইরগা কাইথখি। পি.এম.এস.-এস.সি. অমসুং সেনত্রেল এসিস্তেন্সকী মখাদা গ্রান্ত পীথরক্নবা রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা দিমান্দগী অকুপ্পা মরোল এনেক্সরদা এতেচ তৌদুনা ফোঙলি।
স্কিমশিং অসিগী মখাদা নৌনা রিভিজন তৌখিবগা লোয়ননা স্কিম অসিগী মখাদা তৌখিবা বজেৎ এলোকেসন অসি চহিগী ওইনা হেনগৎহন্নবা প্রোবিজন শেমখি।
পোস্ত-মেত্রিক স্কোলরশিপ স্কিম ফোর এস.সি. স্তুদেন্তস অসি হন্দক্তা এফ.ৱাই. ২০২০-২১দা চহি ৬কী ওইনা হায়বদি ২০২৬ ফাওবগী মতমগী ওইনা রিভাইজ তৌখি। তোপ ক্লাস স্কোলরশিপ স্কিম ফোর এস.সি. স্তুদেন্তস অসিসু এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা চহি ৫গী হায়বদি ২০২৬ ফাওবগী রিভাইস তৌখি। মরম অসিনা হৌজিক্কি ওইনা লৈরিবা স্কোলরশিপ স্কিমশিং অসি শেমদোক্নবগী খন্নবা লৈতে।
এনেক্সর
২০১৯-২০দগী ২০২১-২২ ফাওবগী মনুংদা কাইথখিবা রাজ্য-রাজ্যগী দিমান্দ অমসুং সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স
সিরিএল মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.শিং
২০১৯-২০*
২০২০-২১^
২০২১-২২
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীখৎলকপা এনুএল দিমান্দ
কাইথখিবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীখৎলকপা এনুএল দিমান্দ
কাইথখিবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীখৎলকপা এনুএল দিমান্দ
কাইথখিবা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৭৩১.৪
২৮৭.৬৭
৪৭২.৬
৪৫০.০১
৭২৫
২৯৮.৫৫
২
অসাম
১৯.৯
০
২৬.৬৩
১৮
২১.৮৯
০
৩
বিহার
৯১.২৬
০
৯৩.১৬
৪৭.৮৩
২০৩.৯৫
০
৪
চন্দিগর
৩.৪২
০
০
০
৩.৬
১.৫৪
৫
ছত্তিশগর
৫৫.৩২
৩.২৭
৫৪
৩৮.৫৪
৫৯.২৩
২৯.০০
৬
দামন অমসুং দ্যু
০.০৩
০
০.৩৩
০
০.৩৯
০
৭
দিল্লী
১৯.৯৬
১.৯৭
০
০
১৭.৯৫
০
৮
গোৱা
০.০৬
০
০
০
০
০
৯
গুজরাত
৩২৪.৬১
০
২৮৪.৫৫
১৭০.৩২
৩২৫
১০২.৫৮
১০
হরিয়ানা
৪৬.৪৮
০
০
০
১৩৪.৯৭
০
১১
হিমাচল প্রদেশ
১৬.৯৮
০
৩১.৯৮
১১.৩৫
৫৪.৯২
০
১২
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১৬.৩৪
০
০
০
১৩.১৫
০.০৩
১৩
ঝারখন্দ
২৩.১৫
০
২২.৭৪
১৩.৪২
২৬.৯
৪.১২
১৪
কর্নাতকা
৪৪৭.৪১
১২১.৪৭
৪১১.০৮
২৫২.৭৯
৫২২.০৪
৬৫.৪২
১৫
কেরেলা
১৫৪.৪৪
৯.৮
১৪৪.৭৫
৮৬.৮৫
১৪৯.৮৭
৪৫.৭৮
১৬
মৈধ্য প্রদেশ
৪৬৩.১৮
০
৩৯০.৬৪
৩১৯.৪
৫৮৩
৮.২৮
১৭
মহারাস্ত্র
৯১০.০৭
০
৯৩০.২১
৫৫৮
১১৬১.৯৬
৬৩.০১
১৮
মনিপুর
৭.৯৪
৭.৯৪
৭.৬৬
৬.৮৯
৭.৮৫
০
১৯
ওরিশা
৩১৪.৯৪
১৪০.৭১
২৮৫.৬৩
১৩০.৬৭
২৮৫.৩৪
৭৮.২২
২০
পুদুচেরী
১৪.৬৬
০
৮.৯৫
২.২১
১৫.৯৬
০
২১
পঞ্জাব
৪৩৩.৫৭
২০৬.৪৭
৫২১.২৬
১৯১.৫৮
৫৪৭.৩২
২০৯.৭৬
২২
রাজস্থান
৪৫৮.০৫
৩১৪.৫৪
৪২০.৫৪
২৮৪.০১
৪৫৫.২৩
৯৫.৬৭
২৩
সিক্কিম
১.০৪
১.০৪
১.১৬
০.৮১
১.১২
০
২৪
তমিল নাদু
১২৪৫.৩৮
৯২৫.৮৪
১৪৭১.৯৯
১২০.২৩
১২৮২.৫৫
২৭৮.৮৮
২৫
তেলঙ্গনা
৪৩৭.৫৫
০
৪৩৩.৪২
২৪৫.০৩
৪৩০.৭১
০
২৬
ত্রিপুরা
৩৩.৮
৩৫.৪২
২৭.১৭
৩০.৩৭
৩৮.১৮
০
২৭
উত্তর প্রদেশ
২০৩৭.১৪
৬৫৫.১৬
১৯৭৭.২৫
৮৯২.৩৬
১৯৯৩.২১
৫৩৭.২৮
২৮
উত্তরাখন্দ
২২.৫৯
০
২৫.৯৯
৯.৭৬
১৯.৫১
০
২৯
নোংচুপ বেঙ্গল
২৩৭.৭১
০
২৫১.৪৪
১২৮.১৭
২৪৯.০৪
১১২.২৬
অপুনবা
৮৫৬৮.৩৮
২৭১১.৩
৮২৯৫.১৩
৪০০৮.৬
৯৩২৯.৮৪
১৯৩০.৩৮
*স্কিম অসি ২০২০-২১ ফাওবগী মমাংদা কম্মিতেস লাইএবিলিতীগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইখি, মসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী কম্মিতেদ লাইএবিলিতীগী মথক্তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্সগী ১০০% কাইথখি। দিমান্দ অদু মখোয়গী কম্মিতেদ লাইএবিলিতীগী মনুংদা লৈবা নত্ত্রগা প্রপোজেলশিং পুখৎলক্তবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা ফন্দশিং পীখিদে।
^ স্কিম অসি ২০২০-২১দা রিভাইস তৌখি মসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা ৬০:৪০গী (এন.ই. রাজ্যশিংগী ওইনা ৯০:১০) ফিক্স শিয়রিং পেত্তর্ন অমা শেমখি। সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স অসি ২০২০-২১গী ওইনা প্রপোজেলশিং পীশিল্লকখিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা কাইথখি।
| |
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱর্মেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী এ. নারায়নস্বামীনা পীখিবনি।