Ministry of Women and Child Development
Measures to Address Malnutrition
27 JUL 2022 4:29PM by PIB Delhi
Government has accorded high priority to the issue of malnutrition and is making serious efforts to address this issue. POSHAN Abhiyaan, a flagship scheme of the Government was launched in 2018 to address the malaise of malnutrition by adopting a synergised and result oriented approach. Further, to address various policy and systemic needs, the Integrated Child Development Scheme and Anganwadi Services schemes were re-evaluated in respect of programme design, implementation process, outcome and impact and for re-assessing the relevance of the programme in achieving its aims and goals. The efforts under the Supplementary Nutrition Programme under Anganwadi Services, Scheme for Adolescent Girls and POSHAN Abhiyaan have been re-aligned as ‘Saksham Anganwadi and POSHAN 2.0’ for maximizing nutritional outcomes. It seeks to address the challenges of malnutrition in children, adolescent girls, pregnant women and lactating mothers through a strategic shift in nutrition content and delivery and by creation of a convergent eco-system to develop and promote practices that nurture health, wellness and immunity.
POSHAN Abhiyaan aims to reduce malnutrition in the country by adopting a synergised and result oriented approach. The targets laid down under the Abhiyaan are as under:
S.No
Objective
Target
1.
Prevent and reduce Stunting in children (0- 6 years)
@ 2% p.a.
2.
Prevent and reduce under-nutrition (underweight prevalence) in children (0-6 years)
@ 2% p.a.
3.
Reduce the prevalence of anaemia among young Children(6-59 months)
@ 3% p.a.
4.
Reduce the prevalence of anaemia among Women and Adolescent Girls in the age group of 15-49 years.
@ 3% p.a.
5.
Reduce Low Birth Weight (LBW).
@ 2% p.a.
The estimated number of underweight, malnourished and severely malnourished children under 5 years of age is obtained under National Family Health Survey (NFHS) conducted by the Ministry of Health & Family Welfare. As per the recent report of NFHS-5 (2019-21), the nutrition indicators for children under 5 years have improved as compared with NFHS-4 (2015-16). Stunting has reduced from 38.4% to 35.5%, Wasting has reduced from 21.0% to 19.3% and Underweight prevalence has reduced from 35.8% to 32.1%. Further percentage of women (15-49 years) whose BMI is below normal has reduced from 22.9 in NFHS-4 to 18.7 in NFHS-5. The State/UT wise prevalence of malnutrition among children under five years of age, and women (age 15-49 yrs) as per NFHS-5, 2019-21 is at Annexure I and Annexure-II respectively.
The efforts under the Supplementary Nutrition Programme under Anganwadi Services and POSHAN Abhiyaan have been rejuvenated and converged as ‘Saksham Anganwadi and POSHAN 2.0’ (Mission Poshan 2.0). It seeks to address the challenges of malnutrition in children, adolescent girls, pregnant women and lactating mothers through a strategic shift in nutrition content and delivery and by creation of a convergent eco-system to develop and promote practices that nurture health, wellness and immunity.
Poshan 2.0 shall focus on Maternal Nutrition, Infant and Young Child Feeding Norms, Treatment of MAM/SAM and Wellness through AYUSH. It will rest on the pillars of Convergence, Governance, and Capacity-building. Poshan Abhiyan will be the key pillar for Outreach and will cover innovations related to nutritional support, ICT interventions, Media Advocacy and Research, Community Outreach and Jan Andolan.
Under Poshan 2.0, focus is on diet diversity, food fortification, leveraging traditional systems of knowledge and popularizing use of millets. Nutrition awareness strategies under Poshan 2.0 aim to develop sustainable health and well-being through regional meal plans to bridge dietary gaps. Strategy of Jan Andolan, was developed to strengthen convergent actions across multiple stakeholders with focus on exclusive breast-feeding, complimentary feeding, growth monitoring, prevention of diarrhoea, hygiene, water and sanitation, anemia prevention, importance of Poshan Vatikas for cultivation of local vegetables, medicinal plants/herbs and fruits at the community level, etc. Poshan Abhiyaan has provided a strong platform for targeted home visits, community-based events (CBEs) and growth monitoring with greater emphasis placed on home visits to promote maternal, infant and young child nutrition practices. More than 40 crore activities have been carried out under Poshan Maah and Poshan Pakhwada and 3.70 lakh CBEs have been conducted since the launch of the Abhiyaan. Best practices have been disseminated through zonal work-shops to address the challenges of malnutrition.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.
Annexure-I
States/UTs-wise nutritional status of children, NFHS-5, 2019-21
State/union territory
Stunted (height-for-age)1
Wasted (weight-for-height)1
Underweight (weight-for-age)1
India
35.5
19.3
32.1
Andaman & Nicobar Islands
22.5
16.0
23.6
Andhra Pradesh
31.2
16.1
29.6
Arunachal Pradesh
28.0
13.1
15.4
Assam
35.3
21.7
32.8
Bihar
42.9
22.9
41.0
Chandigarh
25.3
8.4
20.6
Chhattisgarh
34.6
18.9
31.3
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
39.4
21.6
38.7
Delhi
30.9
11.2
21.8
Goa
25.8
19.1
24
Gujarat
39.0
25.1
39.7
Haryana
27.5
11.5
21.5
Himachal Pradesh
30.8
17.4
25.5
Jammu & Kashmir
26.9
19.0
21
Jharkhand
39.6
22.4
39.4
Karnataka
35.4
19.5
32.9
Kerala
23.4
15.8
19.7
Ladakh
30.5
17.5
20.4
Lakshadweep
32.0
17.4
25.8
Madhya Pradesh
35.7
18.9
33.0
Maharashtra
35.2
25.6
36.1
Manipur
23.4
9.9
13.3
Meghalaya
46.5
12.1
26.6
Mizoram
28.9
9.8
12.7
Nagaland
32.7
19.1
26.9
Odisha
31.0
18.1
29.7
Puducherry
20.0
12.4
15.3
Punjab
24.5
10.6
16.9
Rajasthan
31.8
16.8
27.6
Sikkim
22.3
13.6
13.1
Tamil Nadu
25.0
14.6
22.0
Telangana
33.1
21.7
31.8
Tripura
32.3
18.2
25.6
Uttar Pradesh
39.7
17.3
32.1
Uttarakhand
27.0
13.2
21.0
West Bengal
33.8
20.3
32.2
Source: NFHS-5 National reports
Note:
1 Below -2 standard deviations, based on the WHO standard
2 Below +2 standard deviations, based on the WHO standard
Annexure-II
As per NFHS-5 (2019-21), %tage of women (age 15-49 yrs) whose Body Mass Index (BMI) is below normal (BMI<18.5 kg/m2)
State
NFHS-5
%tage of Women with BMI <18.5 kg/m2
India
18.7
Andaman & Nicobar
9.4
Andhra Pradesh
14.8
Arunachal Pradesh
5.7
Assam
17.6
Bihar
25.6
Chandigarh
13.0
Chhattisgarh
23.1
Dadra Nagar Haveli and Daman & Diu
25.1
Delhi
10.0
Goa
13.8
Gujarat
25.2
Haryana
15.1
Himachal Pradesh
13.9
Jammu & Kashmir
5.2
Jharkhand
26.2
Karnataka
17.2
Kerala
10.1
Lakshadweep
8.0
Ladakh
4.4
Madhya Pradesh
23.0
Maharashtra
20.8
Manipur
7.2
Meghalaya
10.8
Mizoram
5.3
Nagaland
11.1
Odisha
20.8
Puducherry
9.0
Punjab
12.7
Rajasthan
19.6
Sikkim
5.8
Tamil Nadu
12.6
Telangana
18.8
Tripura
16.2
Uttar Pradesh
19.0
Uttarakhand
13.9
West Bengal
14.8

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
মেলন্যুত্রিসন মাইয়োক্ননবা খোঙথাং
27 JUL 2022 4:29PM by PIB Imphal
সরকারনা মেলন্যুত্রিসনগী মরী লৈনবা হীরমশিংদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং শিংনবা অসিগা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি। সরকারগী ফ্লেগশিপ স্কিম অমা ওইরিবা, পোশন অভিয়ান অসি তেংবাংনবা অমসুং অখন্নবা পান্দমগী মখাদা থবক পাংথোকপগী থৌওংগা লোয়ননা মেলন্যুত্রিসনগী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা ইং ২০১৮দা হৌদোকখি। মখা তাবা ওইনা, পোলিসী অমসুং পথাপকী ওইবা তঙাই ফদবা লৈবশিং থেংনবা ঙম্নবগীদমক্তা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিভেলপমেন্ত স্কিম অমসুং আঙ্গনৱারী সর্ভিস স্কিমশিংবু প্রোগ্রামগী মওং-মতৌ, চলায়বগী থৌওং, মসিগী মহৈ অমসুং শাফু পীবা অমসুং পনখ্রিবা পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা প্রোগ্রাম অসিগী চুনবগী মতৌশিংগা মরী লৈননা অমুক্কা হন্না শেমদোকখি। আঙ্গনৱারী সর্ভিস, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংগী স্কিম অমসুং পোশন অভিয়ানগী মখাদা লৈবা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রামগী থবক থৌরমশিং অসি ন্যুত্রিস্নেল আউতকম হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ‘সকশম আঙ্গনৱারী অমসুং পোশন ২.০’ হায়না নৌনা শীন্দোকখ্রে। মসিনা অঙাং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচা, মীরোনবী অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী মমাশিংনা থেংনরিবা মেলন্যুত্রিসনগী শিংনবা কয়াবু নীংথিনা থৌরাং য়াত্তুনা ন্যুত্রিসন কন্তেন্ত শেম্বা অমসুং দেলিভরী তৌবগা লোয়ননা হকশেল, ৱেলনেস অমসুং ইম্ম্যুনিতী লৈহনবা ঙম্বা থৌওং শেম্নবগীদমক্তা ইকো-সীস্তেম কয়া পুন্সিনবগী পথাপ অমা শেমদুনা মরী লৈনবা ৱারোইশিন পুরকপগী পান্দম থম্লি।
পোশন অভিয়ান্না তেংবাংনবা অমসুং অখন্নবা পান্দমগী মখাদা থবক পাংথোকপগী থৌওংগা লোয়ননা মেলন্যুত্রিসনগী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা পান্দম থম্লি। অভিয়ান অসিগী মখাদা থম্লিবা পান্দমশিং মখাদা পীরিঃ
মথং মনাও
অপাম্বা
পান্দম
1.
অঙাংশিংদা (চহি ০-৬) চাউবা থীনবগী থৌওং ঙাকথোকপা অমসুং হন্থহনবা
চহিদা @ 2%
2.
অঙাংশিংদা (চহি ০-৬) অন্দর ন্যুত্রিসন (অন্দরৱেত ওইবা) থোকপদগী ঙাকথোকপা অমসুং হন্থহনবা
চহিদা @ 2%
3.
পীক্লিবা অঙাংশিংদা (থা ৬-৫৯) এনেমিয়া নাবগী চাং হন্থহনবা
চহিদা @ 3%
4.
নুপী অমসুং ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংদা (চহি ১৫-৪৯) এনেমিয়া নাবগী চাং হন্থহনবা
চহিদা @ 3%
5.
লো বর্থ ৱেত (এল.বি.দবল্যু.) হন্থহনবা
চহিদা @ 2%
অন্দর্ৱেত, মেলনৌরিশ অমসুং শাথীনা মেলনৌরিশ ওইরবা চহি ৫গী মনুংদা লৈবা অঙাংশিংগী চাউরাকপা মশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পাংথোকপা নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস.)গী মখাদা ফংবনি। এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ (২০১৯-২১)গী খ্বাইদগী নৌবা পাউদমগী মতুং ইন্না, চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংগী ন্যুত্রিসন ইন্দিকেতরনা এন.এফ.ঐচ.এস.-৪ (২০১৫-১৬)কা চাংদম্নবদা য়াম্না ফগৎলে। চাউবা থীনবগী চাংনা ৩৮.৪%দগী ৩৫.৫%দা হন্থরে, ৱেস্তিং তৌবনা ২১.০%দগী ১৯.৩%দা হন্থরে অমসুং অন্দর্ৱেত ওইগনবগী চাংনা ৩৫.৮%দগী ৩২.১%দা হন্থরে। মখা তাবা ওইনা, বি.এম.আই.না মহৌশাগী চাংদগী তাথবা নুপীশিংগী (চহি ১৫-৪৯) চাদা ওইবা চাংসু এন.এফ.ঐচ.এস.-৪দা ওইরম্বা ২২.৯দগী এন.এফ.ঐচ.এস.-৫দা ১৮.৭তা হন্থরে। এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ (২০১৯-২১)গী মতুং ইনবা মরী লৈনবা অকুপ্পা ৱারোলশিং এনেক্সর ১ অমসুং এনেক্সর ২দা পীরি।
আঙ্গনৱারী সর্ভিস অমসুং পোশন অভিয়ানগী মখাদা লৈবা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রামগী থবক থৌরমশিং অসি নৌনা শীন-লাঙদুনা ‘সকশম আঙ্গনৱারী অমসুং পোশন ২.০’ (মিসন পোশন ২.০) হায়না পুন্সিনখ্রে। মসিনা অঙাং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচা, মীরোনবী অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী মমাশিংনা থেংনরিবা মেলন্যুত্রিসনগী শিংনবা কয়াবু নীংথিনা থৌরাং য়াত্তুনা ন্যুত্রিসন কন্তেন্ত শেম্বা অমসুং দেলিভরী তৌবগা লোয়ননা হকশেল, ৱেলনেস অমসুং ইম্ম্যুনিতী লৈহনবা ঙম্বা থৌওং শেম্নবগীদমক্তা ইকো-সীস্তেম কয়া পুন্সিনবগী পথাপ অমা শেমদুনা মরী লৈনবা ৱারোইশিন পুরকপগী পান্দম থম্লি।
পোশন ২.০না মেতর্নেল ন্যুত্রিসন, ইনফেন্ত অমসুং পীক্লিবা অঙাংশিংগী থকপগী কাঙলোন, এম.এ.এম./এস.এ.এম. লাইয়েংবা, অয়ুশকী খুত্থাংদা ৱেলনেস পুরকপদা মিতয়েং চঙগনি। মসিনা কনভর্জেন্স, গবর্নেন্স অমসুং কেপাসিতী বিলদিংগী য়ুম্বীদা লেপকনি। পোশন অভিয়ান্না আউতরীচকী ওইবা মরু ওইবা য়ুম্বী ওইগনি অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সপ্পোর্ত, আই.সি.তি. ইন্তর্ভেন্সন, মিদিয়া এদভোকেসী অমসুং রিসর্চ। কম্ম্যুনিতী আউতরীচ অমসুং জন আন্দোলনগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং মনুং চলহনগনি।
পোশন ২.০গী মখাদা চিঞ্জাক মখল য়ামহনবা, চিঞ্জাক ফোর্তিফাই তৌবা, নাৎকী লৌশিংগী কান্নবা লৌবা অমসুং মিল্লেত শিজিন্নবগী থৌওং হেনগৎহনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙগনি। পোশন ২.০গী মখাদা লৈবা ন্যুত্রিসন এৱিয়র্নেসকী থৌরাংশিংনা দাইতরী গেপ লৈহন্দনবা চত্থবা মীল প্লানগী খুত্থাংদা তুং কোইনা হকচাং ফনা লৈনবা ফিভম পুরকপগী পান্দম থম্লি।
ৱাফম অসি নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানীনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
এনেক্সর-১
এন.এফ.ঐচ.এস.-৫, ২০১৯-২১গী ওইনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী অঙাংশিংগী ন্যুত্রিসনগী থাক
রাজ্য/য়ু.তি.
চাউবা থীনা (চহিগী মতুং ইনবা অৱাংবা) ১
ৱেস্তেদ (চহিগী মতুং ইনবা অরুম্বা) ১
অন্দরৱেত (চহিগী মতুং ইনবা অৱাংবা) ১
ভারত
৩৫.৫
১৯.৩
৩২.১
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
২২.৫
১৬.০
২৩.৬
আন্ধ্র প্রদেশ
৩১.২
১৬.১
২৯.৬
অরুনাচল প্রদেশ
২৮.০
১৩.১
১৫.৪
অসম
৩৫.৩
২১.৭
৩২.৮
বিহার
৪২.৯
২২.৯
৪১.০
চান্দিগর
২৫.৩
৮.৪
২০.৬
ছতিসগর
৩৪.৬
১৮.৯
৩১.৩
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
৩৯.৪
২১.৬
৩৮.৭
দিল্লী
৩০.৯
১১.২
২১.৮
গোৱা
২৫.৮
১৯.১
২৪
গুজরাত
৩৯.০
২৫.১
৩৯.৭
হরিয়ানা
২৭.৫
১১.৫
২১.৫
হিমাচল প্রদেশ
৩০.৮
১৭.৪
২৫.৫
জম্মু অমসুং কশ্মির
২৬.৯
১৯.০
২১
ঝার্খন্দ
৩৯.৬
২২.৪
৩৯.৪
কর্নাতকা
৩৫.৪
১৯.৫
৩২.৯
কেরলা
২৩.৪
১৫.৮
১৯.৭
লদাখ
৩০.৫
১৭.৫
২০.৪
লক্ষদ্বীপ
৩২.০
১৭.৪
২৫.৮
মধ্য প্রদেশ
৩৫.৭
১৮.৯
৩৩.০
মহারাস্ত্রা
৩৫.২
২৫.৬
৩৬.১
মনিপুর
২৩.৪
৯.৯
১৩.৩
মেঘালয়
৪৬.৫
১২.১
২৬.৬
মিজোরম
২৮.৯
৯.৮
১২.৭
নাগালেন্দ
৩২.৭
১৯.১
২৬.৯
ওরিশা
৩১.০
১৮.১
২৯.৭
পুদুচেরী
২০.০
১২.৪
১৫.৩
পঞ্জাব
২৪.৫
১০.৬
১৬.৯
রাজস্থান
৩১.৮
১৬.৮
২৭.৬
সিক্কিম
২২.৩
১৩.৬
১৩.১
তমিল নাদু
২৫.০
১৪.৬
২২.০
তেলঙ্গানা
৩৩.১
২১.৭
৩১.৮
ত্রিপুরা
৩২.৩
১৮.২
২৫.৬
উত্তর প্রদেশ
৩৯.৭
১৭.৩
৩২.১
উত্তরাখন্দ
২৭.০
১৩.২
২১.০
নোংচুপ বেঙ্গোল
৩৩.৮
২০.৩
৩২.২
সোর্সঃ এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ নেস্নেল রিপোর্ত
খঙজিনগদবাঃ
১ দবল্যু.ঐচ.ও.গী স্তেন্দর্দকী মখা পোনবা -২দগী তাবা স্তেন্দর্দ দেভিএসন
২ দবল্যু.ঐচ.ও.গী স্তেন্দর্দকী মখা পোনবা +২দগী তাবা স্তেন্দর্দ দেভিএসন
এনেক্সর-২
এন.এফ.ঐচ.এস.-৫ (২০১৯-২১)গী মতুং ইনবা বোদী মাস ইন্দেক্সনা নোর্মেলদগী তাবা (বি.এম.আই. কে.জি./এম.২ <১৮.৫) নুপীশিংগী (চহি ১৫-৪৯) %
রাজ্য
এন.এফ.ঐচ.এস.-৫
বি.এম.আই. কে.জি./এম.২ <১৮.৫ ওইবা নুপীশিংগী %
ভারত
১৮.৭
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
৯.৪
আন্ধ্র প্রদেশ
১৪.৮
অরুনাচল প্রদেশ
৫.৭
অসম
১৭.৬
বিহার
২৫.৬
চান্দিগর
১৩.০
ছতিসগর
২৩.১
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলী
২৫.১
দিল্লী
১০.০
গোৱা
১৩.৮
গুজরাত
২৫.২
হরিয়ানা
১৫.১
হিমাচল প্রদেশ
১৩.৯
জম্মু অমসুং কশ্মির
৫.২
ঝার্খন্দ
২৬.২
কর্নাতকা
১৭.২
কেরলা
১০.১
লদাখ
৮.০
লক্ষদ্বীপ
৪.৪
মধ্য প্রদেশ
২৩.০
মহারাস্ত্রা
২০.৮
মনিপুর
৭.২
মেঘালয়
১০.৮
মিজোরম
৫.৩
নাগালেন্দ
১১.১
ওরিশা
২০.৮
পুদুচেরী
৯.০
পঞ্জাব
১২.৭
রাজস্থান
১৯.৬
সিক্কিম
৫.৮
তমিল নাদু
১২.৬
তেলঙ্গানা
১৮.৮
ত্রিপুরা
১৬.২
উত্তর প্রদেশ
১৯.০
উত্তরাখন্দ
১৩.৯
নোংচুপ বেঙ্গোল
১৪.৮