Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of multiple projects at Sabar Dairy in Sabarkantha
28 JUL 2022 5:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai, Bharat Mata ki – Jai!
The popular and soft-spoken Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, my senior colleague in Parliament and President of Gujarat Bharatiya Janata Party Shri C.R. Patil, Deputy Speaker of the Gujarat Legislative Assembly Shri Jethabhai, all ministers, MLAs of the Government of Gujarat, MPs, office bearers of Sabar Dairy and all the farmers and brothers and sisters associated with animal husbandry!
Today Sabar Dairy has expanded further. New projects worth crores of rupees are being set up here. With the addition of one more line to the Milk Powder Plant and A-Septic Packing Section, equipped with modern technology, the capacity of Sabar Dairy will increase further. The new plant, whose foundation has been laid today, will also help in increasing the capacity of Sabar Dairy. I congratulate Sabar Dairy and all the farmer brothers and sisters associated with this cooperative movement, the chairman and all the directors of the dairy, and convey my best wishes.
And when it comes to Sabar Dairy, it remains incomplete without remembering Bhurabhai. The initiative that Bhurabhai Patel started decades ago is helping transform the lives of millions today. Sabarkantha looks the same when one comes here, but something new seems to be happening every day. There is hardly any part of Sabarkantha which I have not visited. And everything becomes alive while visiting Sabarkantha. If one stands at the bus station, one gets to hear cries of Kher, Kher, Kher – Wadali, Wadali, Wadali, Kher-Wadali, Kher-Bhiloda. Whenever I visit Sabarkantha, this voice keeps reverberating in my ears. The memory of many of my friends comes alive whenever I come here. It is saddening that some of my friends have passed away. I miss Shriram Sankhla, Jayendra Singhbhai Rathod, S.M. Khant, Dhimant Patel, my brother Gajanand Prajapati, Vinod Khiljibhai. There were so many old friends, and even today, their faces are flashing in front of me. Be it Valjibhai, Praveen Singh Deora, or Rajabali of Modasa. Memories of many people and many family members haunt me as I had a very deep relationship with them. There have been very respectable names like Dayabhai Bhatt, Muljibhai Parmar and many such elders and friends. I worked with many of them. I would often meet Ramneekbhai whenever I got an opportunity to visit this place. I would meet many other families. But now all of you have entrusted me with such a responsibility that I only enjoy by remembering the old days.
Friends,
You are very well aware of the conditions which existed here two decades ago and I have also seen it. Nowadays, we are facing the problem of excessive rainfall in many parts of Gujarat. Rain for a Gujarati is such a great pleasure and satisfaction in itself, which the people outside the state can’t fathom. There is a famine for five and ten years here and people yearn for rain. Heavy rains make people emotional here. There is hardly any single crop possible during famine. There is also a problem for animal husbandry as getting fodder is a big challenge. We have seen the days when people would prefer sending their children to cities and reconcile to spending the rest of their life in villages. And at that time I resolved to change this situation with your cooperation and unwavering faith. And as irrigation facilities expanded in Gujarat, we made great progress in agriculture and animal husbandry and dairies proved to be a great force. Dairies gave stability to the economy, provided security and also created new opportunities for employment. While I was sitting with the sisters I enquired about their well-being. I asked them how they were doing and how much profit they were making. Then I asked them what they do with the profits. They told me that they buy gold with the profits. The first thing they do is to buy gold.
Friends,
Gujarat is one such state in the country where we issued health cards for animals many years ago and started animal health fairs. We even took care of cataracts and dental treatment of animals. As you are aware, 15 to 20 kgs of plastic waste used to come out of the stomachs of the cows during their operations at the animal health fairs. It would bring tears to people. Therefore, we have started a campaign to stop the use of plastics. Plastics are like an enemy to our animals. On the other hand, one should care about the animals so that they get good nourishment. Today my sisters have shared something with me which is very pleasing. It has got very little publicity. They told me that they cure the animals when they fall sick with Ayurvedic medicines. That is, our traditional primitive traditions for the cure of animals have been revived. I heartily congratulate the people of the dairy sector of Gujarat and Sabar Dairy that they have helped in the treatment of animals with the help of Ayurveda medicines.
When I took office in 2001 here, people would urge me to provide electricity during dinner time. There was no electricity in Gujarat in the evening. We started the campaign of Jyotigram Yojana. Today, boys and girls of 20-22 years will not even know what is called darkness. We launched the Jyotigram scheme in Gujarat. And the Jyotigram scheme not only brought light to the homes of Gujarat but TVs as well. This also played a key role in setting up the chilled milk units in villages and due to which the collection of milk increased and the spoilage of milk stopped. The milk was safe in the chilling centers till the vans brought fresh milk. As a result, the losses also started dwindling and it was possible due to electricity. The systems that have been developed in Gujarat in the last two decades are fetching better results today. Today the dairy market of Gujarat has reached Rs one lakh crore.
Friends,
When I returned to power in 2007 and also in 2011, I remember talking about processing plants with my friends in the dairy sector. I told them to increase the participation of women. Women in milk committees had little work before, but I am happy that today there are at least three women executives in those committees and in some places women have outnumbered men. We had made one rule in Gujarat then and I also enquired about it from the sisters whom I met today. At that time, I made a rule that whosoever comes to buy milk, he should give the money to women only and not to any man. The money will be better utilized if it goes into the hands of women. It will be for the betterment of family and welfare of animals. Today, only women get the payment of milk in Gujarat and, as a result, my women, sisters and mothers have also been empowered.
There is a rich tradition of cooperatives and culture in Gujarat. There is prosperity only because of cooperatives. We are expanding the success of the milk cooperative movement to other areas of farming as well. We are working rapidly to set up 10,000 Farmers Producers Organizations (FPOs). Small farmers will be able to directly connect with the food processing and value linked export and supply chains with the help of these FPOs. It will greatly benefit my farmer brothers and sisters of Gujarat.
Brothers and sisters,
The efforts made by the Central Government in the last eight years have led to an increase in the income of the farmers in different parts of the country, including Gujarat. Horticulture, animal husbandry and pisciculture have also increased the income of the farmers. And importantly, the landless farmers, who are the poorest, recorded the highest increase in their income. Similarly, the income of farmers with very small land has also increased. In a way, the strategy of working on alternative sources of income other than sowing crops is helping today.
Khadi and Village industries are also a good example of this. The turnover of Khadi and Village industries has crossed Rs 1 lakh crore for the first time. This is the reason that more than 1.5 crore new jobs have been created in the villages in this sector in the last eight years. Similarly, the production of honey in the last eight years as compared to 7-8 years before 2014 has increased. The people in Sabar Dairy told me that they were also preparing farmers for production of honey all over Sabarkantha by giving them boxes. The production of honey is going to almost double in such a short time. There is another advantage. If there is a bee in the field, it also acts as your companion like a farm worker. Bees are complementary to agriculture.
Moreover, today ethanol blending in petrol is more than 10 percent. How is this ethanol made? It is made from sugarcane and corn. Thus far, crude oil used to be imported from the Gulf. Now husk is being used to produce crude oil. It not only helps in our resources but the environment is also being protected. Until 2014, less than 40 crore liters of ethanol were blended in the country. Today it is around 400 crore liters. Our government has also given Kisan Credit Cards to more than 3 crore farmers by running a special campaign in the last two years. For the first time, farmers and fishermen have also been given Kisan Credit Cards.
Brothers and sisters,
We are constantly endeavoring to reduce the cost of farming with steps like Neem coated urea, restarting closed fertilizer factories and working on Nano fertilizers. Unlike fertilizer bags, Nano fertilizers come in a bottle and are equally useful. That is more profit with lesser efforts. Today work on Nano fertilizer is going on. In the last few months, the price of urea has increased manifold all over the world, but we did not let this burden the farmers of the country. Fertilizer has to be imported. Suddenly, the prices increased manifold. But this government of yours in Delhi did not let this burden fall on our farmers. The Government of India is bearing its burden today. A 50 kg bag of urea costs the government 3,500 rupees. How much? A bag costs 3,500 rupees. How much? 3,500 rupees! And how much does the government charge the farmers? Only 300 rupees! The bag costing 3,500 rupees should not burden my farmer brothers, and therefore, it is given to them at only 300 rupees in the entire country. Earlier the government used to bear the burden of Rs 500 on a 50 kg bag of DAP. Today, due to rising prices in the world, the government has to bear the burden of 2,500 rupees. But we do not let the farmers suffer this burden.
Friends,
The farmers of Gujarat are also getting the benefit of all these schemes. Over the years, the fields of more than 50,000 farmers of Arvalli have been connected with the micro irrigation facilities. And I especially want to congratulate the farmer brothers of Arvalli district in this regard. Today there are many villages of Arvalli where farmers are irrigating their land with 100% drip irrigation. Water has reached many such tehsils of Sabarkantha due to Sujalam-Sufalam scheme, where it could not even be imagined earlier. The completion of the Hathmati Canal's beautification project has enhanced the beauty of the entire area. Crores of rupees are also being spent under the Har Ghar Jal Abhiyan to meet the water needs of the cities.
Friends,
Today, Sabarkantha and its surrounding areas have an unprecedented connectivity infrastructure with the widening of railway lines, construction of railway bridges, widening of highways and increasing their length. The 150 km long four-lane Shamlaji-Modasa road connects directly with South Gujarat. This will connect Sabarkantha with South and Central Gujarat. As a result, the entire tribal belt, be it Khedbrahma, Meghraj, Malpur or Bhiloda, is rapidly getting connected with development. The work on the Himmatnagar to Khedbrahma broad gauge line is going on at a brisk pace. Brothers and sisters, you will recall that you used to think seven times if you had to go from Himmatnagar to Mehsana. It used to take hours, but now due to the construction of new roads, you reach there in three-and-a-half hours. You reach Himmatnagar, Mehsana and Vijapur quickly.
The four-lane road was made from Himmatnagar to Ambaji. All the people visiting Mother Amba from North Gujarat, South Gujarat or Central Gujarat take this route. That is, the people around these areas also continue to get their livelihood. And now the work of making the six-lane highway from Shamlaji to Ahmedabad is going on rapidly. Rs 1300 crore is being spent on this. You are aware that the medical college in Himmatnagar proved to be great help during the fight against Corona. We were very blessed.
Friends,
When connectivity and infrastructure becomes better, tourism benefits a lot and our young youth get employment. Sabarkantha and Banaskantha are places which are full of faiths, tribal tradition and natural environment. And I am fortunate that I was privileged to renovate the Shamlaji temple. Whoever goes there today would not know the condition of Shamlaji. And due to the development that is taking place in this region, the number of tourists is increasing along with opportunities for livelihood.
Brothers and sisters,
I have come to Sabarkantha at a time when the country is about to complete 75 years of independence and is celebrating the Amrit Mahotsav of independence. During this Amrit year of independence, the incident of Palchitaria tribal massacre is also completing 100 years. Under the leadership of tribal hero Motilal Tejawat ji, the tribal communities waged a war against the British. The people of Sabarkantha made the British shiver who massacred the tribals. But unfortunately, this incident was forgotten after independence. It was my good fortune to bring to the fore the sacrifices of the tribal community before the future generations. And that's why we succeeded in renovating the Palchitaria Martyrs' Memorial. Today Shaheed Smriti Van is showing the path of patriotism to the new generation with the inspiration of those immortal sacrifices.
It is also my privilege that I have also got an opportunity as the Prime Minister to get national recognition for the contribution of tribal society for independence. We have decided to celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on 15th November as the Janjatiya Gaurav Diwas. Our government is also building special museums in the memory of tribal freedom fighters across the country.
Friends,
Another important coincidence has happened at this important stage of independence. For the first time, the country's daughter coming from tribal society has reached the highest constitutional post of India. The country has made Smt. Draupadi Murmu as its President. It is a moment of great pride for more than 130 crore Indians. The inclusive democracy, which was dreamt by our ancestors who sacrificed their lives for freedom, is being realized today.
Friends,
Today, I make a request to all the people of Gujarat and the countrymen from this holy land of Sabarkantha and our Chief Minister has also mentioned that the Har Ghar Tiranga campaign is being launched on the completion of 75 years of independence. In this campaign, every house in the country will hoist the tricolor from August 13. We have to take this virtuous resolve of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ by hoisting this tricolor in Sabarkantha, Arvalli as well as in the whole of Gujarat and the entire country. Those who sacrificed for the freedom of the country will bless you by seeing the tricolor fluttering at your home.
Today, the honor and respect that Sabarkantha has given me and the blessings of my mothers and sisters in such a large number are my strength, energy and inspiration. With your blessings, may I continue with efforts for the welfare of the people with the values given to me by Gujarat! May the welfare efforts reach every village of India! Your blessing is my biggest asset. I am deeply grateful to you and congratulate the entire team of Sabar Dairy for their continuous expansion and growth drive. Thanks a lot. Raise both your hands and say loudly with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସାବରକାଂଠାର ସାବର ଡାଏରୀରେ ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
28 JUL 2022 5:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ
ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ, କୋମଳ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ସଂସଦରେ ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସହକର୍ମୀ ଗୁଜରାଟ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ସଭାପତି ସି. ଆର. ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭାର ଡେପୁଟି ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଜେଠାଭାଇ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ସାବର ଡାଏରୀର ପଦାଧିକାରୀ ଏବଂ ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀ, ପଶୁପାଳକ ଭାଇ-ଭଉଣୀ!
ଆଜି ସାବର ଡାଏରୀ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଠାରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସହିତ ଲେସ୍ କ୍ଷୀର ପାଉଡର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଏ-ସେପ୍ଟିଂ ପ୍ୟାକିଂ ବିଭାଗରେ ଆଉ ଏକ ଲାଇନ ସଂଯୋଗ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସାବର ଦୁଗ୍ଧର କ୍ଷମତା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଆଜି ଯେଉଁ ନୂତନ କାରଖାନାର ଭୂମି ପୂଜନ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ସାବର ଦୁଗ୍ଧର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ମୁଁ ସାବର ଡାଏରୀ ଏବଂ ଏହି ସହଯୋଗୀ ଆଂଦୋଳନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ଡାଏରୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ, ଡାଏରୀର ସମସ୍ତ ନିର୍ଦେଶକଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସାବର ଡାଏରୀର କଥା ଆସେ, ଆଉ ଭୂରା ଭାଇଙ୍କ କଥା ମନକୁ ଆସିବ ନାହିଁ ତେବେ ଏହି କଥା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହି ଯାଇଥାଏ । ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଭୂରା ଭାଇ ପଟେଲ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ତାହା ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ସାବରକାଂଠା ଆସିଲେ କିଛି ନୂଆ ଲାଗେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିଦିନ ଏଠାରେ କିଛି ନୂଆ ନୂଆ ହେବାର ଦେଖା ଯାଇଥାଏ । ସାବରକାଂଠାର ଏପରି କିଛି ଭାଗ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାକୁ ମୁଁ ଯାଇନାହିଁ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସାବରକାଂଠାକୁ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ସବୁକିଛି ମନେ ପଡ଼ିଯାଉଛି । କେବଳ ଷ୍ଟପରେ ଛିଡ଼ା ହେବା ଏବଂ ଛାଡ଼, ଛାଡ଼, ଛାଡ଼- ୱାଡଲୀ, ୱାଡଲୀ, ୱାଡଲୀ । ଛାଡ଼- ୱାଡ଼ଲୀ, ଛାଡ଼-ଭିଲୋଡା, ଚାଲ ଚାଲ । ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ସାବରକାଂଠାକୁ ଆସିଥାଏ ସେତେବେଳେ ସେହି ସ୍ୱର ମୋ କାନରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ମୋର ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ସହକର୍ମୀ ଅଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସେ ସେତେବେଳେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କର କଥା ମନେ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ବିଷୟ ଯେ କିଛି ସାଥୀ ଆମକୁ ଛାଡ଼ି ଭଗବାନଙ୍କର ପ୍ରିୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଆମର ଶ୍ରୀରାମ ସାଙ୍ଖଲାଙ୍କୁ ମନେପଡୁଛି, ଆମର ଜୟନ୍ଦ୍ରସିଂହ ଭାଇ ରାଠୋର, ଆମର ଏସ ଏମ ଖାଣ୍ଟ, ଆମର ଧିମନ୍ତ ପଟେଲ, ମୋର ଭାଇ ଗଜାନନ୍ଦ ପ୍ରଜାପତି, ଆଉ ମୋର ବିନୋଦ ଖିଲାଜୀଭାଈଙ୍କୁ ମନେ ପକାଉଛୁ । ଅନେକ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଆଜି ବି କେତେ ଲୋକଙ୍କ ଚେହେରା ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଘୂରିବୁଲୁଛି । ମୋର ବାଲାଜୀ ଭାଇ ହୁଅନ୍ତୁ, ମୋର ପ୍ରବୀଣ ସିଂହ ଦେୱଡ଼ା ହୁଅନ୍ତୁ, ମୋର ଅନେକ ସାଥୀ, ମୋର ମୋଡାସାର ରାଜବାଲୀ ମନେ ପଡୁଛି । ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ସ୍ମୃତି, ଅନେକ ସଦର ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ । ବହୁ ସମ୍ମାନଜନକ ନାମ ହେଉଛି ଆମର ଡାୟାଭାଈ ଭଟ୍ଟ, ମୋର ମୁଲଜୀଭାଈ ପରମାର, ଏହିପରି ଅନେକ ବୟୋଜ୍ୟେଷ୍ଠ ଏବଂ ବନ୍ଧୁମାନେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କାମ କରିଛି । ଆମର ପ୍ରିୟ ରମଣିକା ଭାଇ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯାହାଙ୍କ ନିକଟକୁ ଅନେକ ଥର ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହିଁଛି, ତେବେ ଯିବି । ଏବଂ ଅନେକ ପରିବାରଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏପରି ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ପୁରୁଣା ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇ ଆନନ୍ଦ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଅବସ୍ଥା କ’ଣ ଥିଲା, ଏହା ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଭାବରେ ଦେଖିଛି । ଆଜିକାଲି ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବୃଷ୍ଟିପାତର ଆହ୍ୱାନ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ, କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଆସୁଥିବା ବର୍ଷା ଏତେ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ ଯାହାର ଆନନ୍ଦ ନିଜେ ବାହାରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଜାଣିପାରନ୍ତି ନାହିଁ । କାରଣ ଆମର ଏଠାରେ ଦଶ ବର୍ଷ, ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ିଥାଏ । ବର୍ଷା ପାଇଁ ବହୁତ ବ୍ୟତିବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପଡ଼ିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ମନ ଭରିଯାଏ । ଏବଂ ଦୁର୍ଭିକ୍ଷର ସେହି ଅବସ୍ଥାର ଫଳାଫଳ କ’ଣ ଆସିଥାଏ, ଯଦି କୃଷିରେ ବର୍ଷା ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରାୟ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଫସଲ ହୋଇ ନ ଥାଏ । ପଶୁପାଳନ, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଖାସ ଚାରା ପାଇବାରେ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ନ ରଖିବା, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସହରକୁ ପଠା ଯାଇଥାଏ । ଆମେ ଏଠାରେ ଗାଁରେ ଜୀବନ ବିତାଇନେବୁ, ଏହି ଦିନଗୁଡ଼ିକ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଭରସାରେ ସଂକଳ୍ପ କରିଥିଲି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗରେ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲି ଯେ, ସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଥିପାଇଁ ଯେମିତି ଯେମିତି ସିଞ୍ଚନର ସୁବିଧା, ତାହାର ଗୁଜୁରାଟରେ ବିସ୍ତାର ହେଲା, ସେହିପରି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ବହୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଦୁଗ୍ଧ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଡାଏରୀ ସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି । ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଡାଏରୀ ସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି, ଏହି ଡାଏରୀ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି ଏବଂ ଡାଏରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବସିଥିଲି, କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଗତିବିଧି ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲି । ମୁଁ କହିଲି କେମିତି ଚାଲିଛି? କେତେ ଲାଭ ମିଳୁଛି । ତା’ପରେ ମୁଁ ପଚାରିଲି ଲାଭକୁ କ’ଣ କରୁଛ? ସାର୍, ଯଦି ଆମେ ଲାଭ ପାଇଥାଉ, ତେବେ ଆମେ ସୁନା କିଣିଥାଉ । ପ୍ରଥମ କାମ ଆମେ ସୁନା କିଣିବାରେ ହିଁ କରିଥାଉ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ବହୁବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଜାରି କରିଥିଲୁ, ପଶୁ ଆରୋଗ୍ୟ ମେଳାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ପଶୁମାନଙ୍କର ମୋତିଆବିନ୍ଦୁ ଏବଂ ଦାନ୍ତର ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମେଳାରେ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଗାଈଙ୍କର ପେଟ କାଟୁଥିଲୁ ସେତେବେଳେ ୧୫-୧୫, ୨ଠ-୨ଠ କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବାହାରୁଥିଲା ଏବଂ ଦେଖୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରେ ପାଣି ଆସି ଯାଉଥିଲା । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକର ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଭାଇ । ଏହି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଆମର ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶତ୍ରୁ ସମାନ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା, ପଶୁମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁ, ଏବଂ ଆଜି ମୋ ଭଉଣୀମାନେ ଏ ବିଷୟରେ ଖୁସିରେ କଥା ହୋଇଛନ୍ତି ।
ବୋଧହୁଏ ଏହାର ପ୍ରଚାର ବହୁତ କମ ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ପଶୁମାନେ ଯଦି ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ଆଜିକାଲି ଆମେ ଆୟୁର୍ବେଦକ ଔଷଧରେ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁସ୍ଥ କରୁଛୁ । ଅର୍ଥାତ୍ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ଯେଉଁ ପାରମ୍ପରିକ ଆଦିମ ପରମ୍ପରାଗତ, ଆଦିମ ଆଦି ପରାମ୍ପରା ଘରେ ରହୁଥିଲା, ତାହା ପୁନର୍ଜୀବିତ ହୋଇଛି । ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଔଷଧରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେବା ଓ ଗୁଜରାଟ ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କର, ସାବର ଡାଏରୀକୁ ହୃଦୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜର ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଔଷଧ ଦ୍ୱାରା ପଶୁମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସାର ରାସ୍ତା ଏବଂ ସେହି ମାଧ୍ୟମରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨ଠଠ୧ରେ ଆସିଥିଲି ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ସାର୍, ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ସମୟରେ ବିଜୁଳି ଦିଅନ୍ତୁ । ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଦୁତ୍ ନ ଥିଲା । ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ଜ୍ୟୋତି ଗ୍ରାମ ଯୋଜନାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ଆଜି ୨ଠ-୨୨ ବର୍ଷର ବାଳକ ଏବଂ ବାଳିକାମାନେ ଜାଣିପାରି ନାହାନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ଧକାର କାହାକୁ କୁହାଯାଏ । ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ଜ୍ୟୋତି ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଆଣିଥିଲୁ । ଏବଂ ଜ୍ୟୋତି ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା କେବଳ ଗୁଜରାଟର ଘରକୁ ଆଲୋକ ଆଣିଥିଲା, କେବଳ ଟିଭି ଚାଲିଲା ସେତିକି ନୁହେଁ, ଆମ ଗାଁରେ ଡାଏରୀ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦୁଗ୍ଧ ଶିଶୁ ୟୁନିଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ଏହି ବିଜୁଳି ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ କଲା । ଯେଉଁଥିପାଇଁ କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା ଏବଂ କ୍ଷୀରର ଲୁଟ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା । ଗାଡ଼ି ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କ୍ଷୀର ଥଣ୍ଡା କେନ୍ଦ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହୁଥିଲା ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଲା । ଏବଂ ଏହା ବିଜୁଳି ଯୋଗୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଲା । ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ତିଆରି ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ତାହାର ଭଲ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଦୁଗ୍ଧ ବଜାର ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରେ ପହଂଚିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋର ମନେ ଅଛି ମୁଁ ୨ଠଠ୭ରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ୨ଠ୧୧ରେ ମଧ୍ୟ ଆସିଥିଲି । ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିଥିଲି । ଏବଂ ସେଦିନ ମୁଁ ଆମର ଦୁଗ୍ଧ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇଥିଲି । ମୁଁ କହିଲି ଦେଖନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣମାନେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋତେ ଆଜି ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଦୁଗ୍ଧ ସମିତିର ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅତୀତରେ ଅଳ୍ପ କାମ ଥିଲା । ଆଜି ଅତି କମରେ ତିନିଜଣ ମହିଳା ମଣ୍ଡଳୀ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସର୍କଲ ଚଳାନ୍ତି ଏବଂ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ପୁରୁଷଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ମହିଳା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ଭାଳୁଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ନିୟମ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ସମସ୍ତ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଭେଟି ପଚାରିଲି, ଏହି ସମୟରେ ମୁଁ ଏକ ନିୟମ କରିଥିଲି, ଯେ ଦୁଗ୍ଧ ଭରିବାକୁ କେହି ମଧ୍ୟ ଆସିଲେ କ୍ଷୀରରୁ କୌଣସି ପୁରୁଷଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ । କେବଳ ମହିଳାମାନେ କ୍ଷୀର ପଇସା ପାଇବା ଉଚିତ । ଏହି ଯଦି ଟଙ୍କା ମହିଳାଙ୍କ ନିକଟକୁ ଏପରି ଯିବ, ଠିକ ଭାବରେ ତାହା ବ୍ୟବହୃତ ହେବ, ପରିବାରର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ହେବ, ପଶୁମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ହେବ । ଏବଂ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ କ୍ଷୀରର ଦେୟ କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ମୋର ମହିଳା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ମାଆମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସହଯୋଗର ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟ ଅଛି । ତେବେ ଯାଇ ସେ ସହକାର ହେଉ ଏବଂ ସହକାର ଥିବା ଯୋଗୁ ସମୃଦ୍ଧି ହେଉଛି । କ୍ଷୀର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସହକାରୀ ଆଂଦୋଳନର ସଫଳତା ଅଟେ । ତାହାର ବିସ୍ତୃତତା ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଚାଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ । ଆଜି ଦେଶରେ ଦଶ ହଜାର କୃଷକ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଘ- ଏଫପିଓଏସ, ଏହାର ଗଠନର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଏହି ଏଫପିଓଏସ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମୂଲ୍ୟସଂଯୁକ୍ତ ରପ୍ତାନୀ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଗୁଜରାଟର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଗୁଜରାଟ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମାଛ ଚାଷ ଯୋଗୁ ମଧ୍ୟ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ଏବଂ ସବୁଠୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଯେ, ଭୂମିହୀନ କୃଷକମାନେ ଗରିବ ଲୋକ, ସେମାନଙ୍କ ଆୟରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରି ରେକର୍ଡ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ବହୁତ ଛୋଟ ଜମି ଥିବା ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଅର୍ଥାତ ଫସଲ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଆୟର ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ରଣନୀତି ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଖଦୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ । ଖଦୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମଦ୍ୟୋଗର କାରବାର ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଏହି କାରଣ ହେଉଛି ଯେ, ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଗାଁରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ୨ଠ୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ମହୁମାଛିର ପାଳନ, ମହୁର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମୋତେ ସାବର ଡାଏରୀ କହିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ମଧ୍ୟ ପୁରା ସାବରକାଂଠାରେ ମହୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ । ସେମାନଙ୍କୁ ବାକ୍ସ ଦେଉଛୁ । ଏବଂ ଏତେ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମହୁର ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ । ଏହା ଅନ୍ୟ ଏକ ଲାଭ ଏବଂ ଯଦି କ୍ଷେତରେ ମହୁମାଛି ଥାଏ ଏହା ମଧ୍ୟ ତୁମର ସାଥୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଜଣେ ଶ୍ରମିକ ପରି ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ମହୁମାଛି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କରୁଛୁ । ଏହି ଇଥାନଲ କିପରି ତିଆରି ହୋଇଥାଏ, ଆଖୁ କାଠରୁ, ଆଖୁରୁ, ମକା ଠାରୁ , ଅର୍ଥାତ ତେଲ ବର୍ତ୍ତମାନ ଖାଡ଼ିରୁ ତେଲ ଆସୁଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ଥିତିରେ ଝାଡ଼ିର ତେଲ ମଧ୍ୟ ମିଶା ଯାଉଛି ଏବଂ ଝାଡ଼ି ଏବଂ ଖାଡ଼ିର ତେଲ ମିଶାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆଜି ଆମର ସମ୍ବଳ ଚାଲୁଛି । ଏବଂ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛି । ୨ଠ୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ୪ଠ କୋଟି ଲିଟରରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରିତ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଏହା ପ୍ରାୟ ୪ଠଠ କୋଟି ଲିଟରରେ ପହଂଚିଛି । ଆମ ସରକାର ଗତ ଦୁଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଚାଷର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ନିମ ଆଚ୍ଛାଦିତ ୟୁରିଆ, ଖାଦ ବନ୍ଦ ସାର କାରଖାନା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରିବା, ନାନୋ ସାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ନାନୋ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟାଗରେ ଭର୍ତ୍ତି କରି ସାର ଆଣି ଦିଅନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଏକ ବୋତଲରେ ଆସିଯାଉଛି ଏବଂ ସମାନ ଲାଭ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛି । ପରିଶ୍ରମ କମ, ଲାଭ ଅନେକ । ସେତିକି ହିଁ । ଆଜି ନାନୋ ଫର୍ଟିଲାଇଜର ଉପରେକାମ ଚାଲିଛି । ଗତ କିଛିମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଭାର ନେବାକୁ ଦେଲୁନାହିଁ । ଦୁନିଆରୁ ସାରକୁ ବାହାର କରି ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ହଠାତ ମୂଲ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ ହେଲା କିନ୍ତୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା ତୁମର ଏହି ସରକାର ଏତେ ପରିମାଣର ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ ବଢ଼ାଇଲା କିନ୍ତୁ ଏହାର ଭାର ଆମ ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେଲାନାହିଁ । ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ଏହାର ଭାର ବହନ କରୁଛନ୍ତି । ୫ଠ କିଲୋଗ୍ରାମ ବ୍ୟାଗ ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ ସାଢ଼େ ତିନି ହଜାର ଟଙ୍କା । ଆପଣ କେତେ କହିବେ? ସାଢ଼େ ତିନି ହଜାର ଟଙ୍କାର ଏକ ବସ୍ତା । ସାଢ଼େ ତିନି ହଜାର ଟଙ୍କା, କେତେ? ଏବଂ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କୁ କେତେ ଟଙ୍କାରେ ଦିଅନ୍ତି? ତିନିଶହ ଟଙ୍କାରେ, ତିନିଶହ ପଚାଶ ହଜାର ବସ୍ତା ମୋ କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ବୋଝ ନ ଲାଗୁ ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ମାତ୍ର ତିନିଶହ ଟଙ୍କାରେ ଦିଆଯାଉଥିଲା । କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ଡିଏପିର ପଚାଶ କିଲୋଗ୍ରାମ ଉପରେ ପୂର୍ବ ସରକାର ପାଞ୍ଚ ଶହ ଟଙ୍କାର ଭାର ବହନ କରୁଥିଲେ, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ପାଞ୍ଚ ଶହ ଟଙ୍କା ଭାର ପଡୁଥିଲା । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ଆଜି ସରକାରଙ୍କୁ ୨୫ ଶହ ଟଙ୍କାର ଭାର ବହନ କରିବାକୁ ପଡୁଛି । କିନ୍ତୁ ଚାଷୀଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଆମେ ବୋଝ କିଛି ଦେବୁନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଗୁଜରାଟର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି । ବିଗତ ବର୍ଷଧରି ଅରୱଲୀର ୫ଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ମାଇକ୍ରୋ ଜଳସେଚନ ସହିତ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅରୱଲୀ ଜିଲ୍ଲାର କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହି କାମ ନେବା ପାଇଁ ଆଜି ଅରୱଲୀର ଅନେକ ଗ୍ରାମ ଏମିତି ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗଭୀର ଜଳସେଚନ ଦ୍ୱାରା ସିଞ୍ଚନ କରୁଛନ୍ତି । ସୁଜଲାଂ ସୁଫଳାଂ ଯୋଜନା ଯୋଗୁ ସାବରକାଂଠାର ଅନେକ ଏଭଳି ତହସିଲରେ ପାଣି ପହଂଚିଛି । ଯେଉଁଠି ପୂର୍ବରୁ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇ ନ ଥିଲା ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ପହଂଚିପାରିଛି । ହାଥମତି ନହର, ତାହାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତି ହେବା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଦେଇଛି । ସହରରେ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ‘ହର ଘର ଜଲ’ ଅଧିନରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସାବରକାଂଠା ଏବଂ ଏହାର ଆଖାପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିଛି । ରେଳ ଲାଇନର ମୋଟେଇ, ରେଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ, ରାଜପଥର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ, ରାଜପଥକୁ ଅଧିକ ଦୂରକୁ ନେଇଯିବା, ଆମର ଏହି ଶ୍ୟାମଲାଜୀ-ମୋଡାସା ୧୫ଠ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୪ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତା ଆଗକୁ ଯାଇ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି । ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ସହିତ ଏ ମୋର ସାବରକାଂଠା ସଂଯୋଗ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଖେଡ଼ବ୍ରହ୍ମା ହେଉ, ମେଘରାଜ ହେଉ, ମାଲପୁର ହେଉ, ଭିଲୋଡ଼ା ହେଉ, ମୋର ସମଗ୍ର ଆଦିବାସୀ ପଟା ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ଶୀଘ୍ର ଜଡ଼ିତ ହେଉଛନ୍ତି । ହିମନ୍ତ ନଗରରୁ ଖେଡ଼ବ୍ରହ୍ମା ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନ, ସେହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭାଇ ଓ ଭଉଣମାନେ, ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ଆପଣ ଏଠାକୁ ହିମନ୍ତ ନଗରରୁ ମହେଶାନାକୁ ଯିବାକୁ ଚାହିଁବେ ତେବେ ଆପଣ ସାତ ଥର ଭାବିବେ ଯେ ଏହି ରାସ୍ତାରେ କିପରି ଯିବି, କେବେ ପହଂଚିବି । ଏହା ବହୁତ ଘଣ୍ଟା ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେତୁ ସାଢ଼େ ୩ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଶୀଘ୍ର ପହଂଚି ଯାଇପାରୁଛୁ । ହିମନ୍ତ ନଗର, ମହେଶାନା, ବିଜୟପୁର ଶୀଘ୍ର ପହଂଚି ଯାଇଥାନ୍ତି । ହିମନ୍ତ ନଗରରୁ ଅମ୍ବାଜୀ ଚାରି ଲେନ ରାସ୍ତା ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମାତା ଅମ୍ବାଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସୁଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ - କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଏଠାକୁ ଯିବେ । ଅର୍ଥାତ ଆଖପାଖର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶ୍ୟାମଲାଜୀରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ୬ ଲାଇନର ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଏଥିପାଇଁ ୧୩ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ହିମନ୍ତ ନଗରରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଆମକୁ କରୋନାର ଲଢ଼େଇରେ ଏହି ମେଡିକାଲ କଲେଜ କେତେ କାମରେ ଆସିଲା, ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଲା, ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ତାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ହୋଇଥାଏ, ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାରରେ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଆମର ସାବରକାଂଠା ଏହି ଦୁଇଟି ଆସ୍ଥା, ଜନଜାତୀୟ ପରମ୍ପରା, ପ୍ରାକୃତିକ ବାତାବରଣରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଶ୍ୟାମଲାଜୀ ମନ୍ଦିରର ନବୀକରଣ କରିବାର ଅବସର ମୋତେ ମିଳିଛି । ଆଜି କେହି ମଧ୍ୟ ଯାଇଥାନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ଜଣା ନାହିଁ ଯେ ଶ୍ୟାମଲାଜୀଙ୍କର କ’ଣ ଅବସ୍ତା ହୋଇଥିଲା । ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ବିକାଶ ହେଉଛି ସେଇ କାରଣରୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି, ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ସାବରକାଂଠାକୁ ଏମିତି ସମୟରେ ଆସିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ବର୍ଷ ସମୟରେ ଆଦିବାସୀ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ, ବାଲ ଚିତରିୟାର ଏହି ଘଟଣାକୁ ମଧ୍ୟ ୧ଠଠ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି । ଆଦିବାସୀ ନାୟକ ମୋତିଲାଲ ତେଜାବତ ଜୀ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଯୁଦ୍ଧର ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ସେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଏହା ମୋର ସାବରକାଂଠା ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ, ମୃତୁ୍ୟମୁଖରେ ପକାଇଥିଲେ । ପରନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହି ଘଟଣା ଭୁଲାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଜନଜାତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ବଳିଦାନ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଜାଣିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ବାଲ ଚିତରିୟା ମଧ୍ୟରେ ଶହୀଦମାନଙ୍କର ସ୍ମାରକୀକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୁନିଆ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିବାରେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ଆଜି ଶହୀଦ ସ୍ମୃତି ଦିନ, ସେହି ଅମର ବଳିଦାନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରେରଣାର ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତିର ପଥ ଦେଖାଉଛି । ମୋର ଏହା ମଧ୍ୟ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଯୋଗଦାନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବାରେ ଅବସର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ନଭେମ୍ବର ୧୫ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିନକୁ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦେବାରେ ପୂରା ଦେଶ ପାଳନ କରିବ । ଏହା ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ । ଆମର ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ସଂଗ୍ରାମ ସେନାନୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ମୃତିରେ ବିଶେଷ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ଜନଜାତୀୟ ସମାଜରୁ ଆଗାମୀ ଦେଶର କନ୍ୟା ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦରେ ପହଂଚିଛି । ଦେଶ ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କରାଗଲା । ଏହି ୧୩ଠ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୌରବର କ୍ଷଣ ଅଟେ । ଯେଉଁ ସମାବେଶୀ ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ନିଜର ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଦେଖିଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ସାକାର ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ସାବରକାଂଠାର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ମଧ୍ୟ କହିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୁରଣ ହେବାରେ ‘ହର ଘର ତ୍ରିରଙ୍ଗା’ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ୧୩ ଅଗଷ୍ଟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ, ନିଜ ଜାଗାରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଲହରାଇବ, ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ିବ । ସାବରକାଂଠା ଅରୱଲୀ ସହିତ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ି ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଅମୃତ ସଂକଳ୍ପ ନେବା । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଆତ୍ମା ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ଥିବ ତାହା ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡୁଥିବା ଦେଖି ତାଙ୍କର ଆତ୍ମା ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଆଜି ସାବରକାଂଠା ଯେଉଁ ମାନ-ସମ୍ମାନ, ଏବଂ ବିରାଟ ଜନସାଗର, ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋର ମା-ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ହିଁ ମୋର ଶକ୍ତି ଅଟେ, ତାହା ହିଁ ମୋର ଶକ୍ତି ଅଟେ, ତାହା ହିଁ ମୋର ପ୍ରେରଣା । ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ପ୍ରମୁଖ ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନତାଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ହେଉ, ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଗୁଜରାଟ ଦେଇଛି । ଯାହା ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର ଗାଁ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାକୁ ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋର ବହୁତ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ଅଟେ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସାବର ଡାଏରୀର ପୁରା ଟିମକୁ ଶତତ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିକାଶର ଅଭିଯାନକୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ମୋ ସହିତ ଉଚ୍ଚ ସ୍ୱରରେ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ ।
ଧନ୍ୟବାଦ!