Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of multiple projects at Sabar Dairy in Sabarkantha
28 JUL 2022 5:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai, Bharat Mata ki – Jai!
The popular and soft-spoken Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, my senior colleague in Parliament and President of Gujarat Bharatiya Janata Party Shri C.R. Patil, Deputy Speaker of the Gujarat Legislative Assembly Shri Jethabhai, all ministers, MLAs of the Government of Gujarat, MPs, office bearers of Sabar Dairy and all the farmers and brothers and sisters associated with animal husbandry!
Today Sabar Dairy has expanded further. New projects worth crores of rupees are being set up here. With the addition of one more line to the Milk Powder Plant and A-Septic Packing Section, equipped with modern technology, the capacity of Sabar Dairy will increase further. The new plant, whose foundation has been laid today, will also help in increasing the capacity of Sabar Dairy. I congratulate Sabar Dairy and all the farmer brothers and sisters associated with this cooperative movement, the chairman and all the directors of the dairy, and convey my best wishes.
And when it comes to Sabar Dairy, it remains incomplete without remembering Bhurabhai. The initiative that Bhurabhai Patel started decades ago is helping transform the lives of millions today. Sabarkantha looks the same when one comes here, but something new seems to be happening every day. There is hardly any part of Sabarkantha which I have not visited. And everything becomes alive while visiting Sabarkantha. If one stands at the bus station, one gets to hear cries of Kher, Kher, Kher – Wadali, Wadali, Wadali, Kher-Wadali, Kher-Bhiloda. Whenever I visit Sabarkantha, this voice keeps reverberating in my ears. The memory of many of my friends comes alive whenever I come here. It is saddening that some of my friends have passed away. I miss Shriram Sankhla, Jayendra Singhbhai Rathod, S.M. Khant, Dhimant Patel, my brother Gajanand Prajapati, Vinod Khiljibhai. There were so many old friends, and even today, their faces are flashing in front of me. Be it Valjibhai, Praveen Singh Deora, or Rajabali of Modasa. Memories of many people and many family members haunt me as I had a very deep relationship with them. There have been very respectable names like Dayabhai Bhatt, Muljibhai Parmar and many such elders and friends. I worked with many of them. I would often meet Ramneekbhai whenever I got an opportunity to visit this place. I would meet many other families. But now all of you have entrusted me with such a responsibility that I only enjoy by remembering the old days.
Friends,
You are very well aware of the conditions which existed here two decades ago and I have also seen it. Nowadays, we are facing the problem of excessive rainfall in many parts of Gujarat. Rain for a Gujarati is such a great pleasure and satisfaction in itself, which the people outside the state can’t fathom. There is a famine for five and ten years here and people yearn for rain. Heavy rains make people emotional here. There is hardly any single crop possible during famine. There is also a problem for animal husbandry as getting fodder is a big challenge. We have seen the days when people would prefer sending their children to cities and reconcile to spending the rest of their life in villages. And at that time I resolved to change this situation with your cooperation and unwavering faith. And as irrigation facilities expanded in Gujarat, we made great progress in agriculture and animal husbandry and dairies proved to be a great force. Dairies gave stability to the economy, provided security and also created new opportunities for employment. While I was sitting with the sisters I enquired about their well-being. I asked them how they were doing and how much profit they were making. Then I asked them what they do with the profits. They told me that they buy gold with the profits. The first thing they do is to buy gold.
Friends,
Gujarat is one such state in the country where we issued health cards for animals many years ago and started animal health fairs. We even took care of cataracts and dental treatment of animals. As you are aware, 15 to 20 kgs of plastic waste used to come out of the stomachs of the cows during their operations at the animal health fairs. It would bring tears to people. Therefore, we have started a campaign to stop the use of plastics. Plastics are like an enemy to our animals. On the other hand, one should care about the animals so that they get good nourishment. Today my sisters have shared something with me which is very pleasing. It has got very little publicity. They told me that they cure the animals when they fall sick with Ayurvedic medicines. That is, our traditional primitive traditions for the cure of animals have been revived. I heartily congratulate the people of the dairy sector of Gujarat and Sabar Dairy that they have helped in the treatment of animals with the help of Ayurveda medicines.
When I took office in 2001 here, people would urge me to provide electricity during dinner time. There was no electricity in Gujarat in the evening. We started the campaign of Jyotigram Yojana. Today, boys and girls of 20-22 years will not even know what is called darkness. We launched the Jyotigram scheme in Gujarat. And the Jyotigram scheme not only brought light to the homes of Gujarat but TVs as well. This also played a key role in setting up the chilled milk units in villages and due to which the collection of milk increased and the spoilage of milk stopped. The milk was safe in the chilling centers till the vans brought fresh milk. As a result, the losses also started dwindling and it was possible due to electricity. The systems that have been developed in Gujarat in the last two decades are fetching better results today. Today the dairy market of Gujarat has reached Rs one lakh crore.
Friends,
When I returned to power in 2007 and also in 2011, I remember talking about processing plants with my friends in the dairy sector. I told them to increase the participation of women. Women in milk committees had little work before, but I am happy that today there are at least three women executives in those committees and in some places women have outnumbered men. We had made one rule in Gujarat then and I also enquired about it from the sisters whom I met today. At that time, I made a rule that whosoever comes to buy milk, he should give the money to women only and not to any man. The money will be better utilized if it goes into the hands of women. It will be for the betterment of family and welfare of animals. Today, only women get the payment of milk in Gujarat and, as a result, my women, sisters and mothers have also been empowered.
There is a rich tradition of cooperatives and culture in Gujarat. There is prosperity only because of cooperatives. We are expanding the success of the milk cooperative movement to other areas of farming as well. We are working rapidly to set up 10,000 Farmers Producers Organizations (FPOs). Small farmers will be able to directly connect with the food processing and value linked export and supply chains with the help of these FPOs. It will greatly benefit my farmer brothers and sisters of Gujarat.
Brothers and sisters,
The efforts made by the Central Government in the last eight years have led to an increase in the income of the farmers in different parts of the country, including Gujarat. Horticulture, animal husbandry and pisciculture have also increased the income of the farmers. And importantly, the landless farmers, who are the poorest, recorded the highest increase in their income. Similarly, the income of farmers with very small land has also increased. In a way, the strategy of working on alternative sources of income other than sowing crops is helping today.
Khadi and Village industries are also a good example of this. The turnover of Khadi and Village industries has crossed Rs 1 lakh crore for the first time. This is the reason that more than 1.5 crore new jobs have been created in the villages in this sector in the last eight years. Similarly, the production of honey in the last eight years as compared to 7-8 years before 2014 has increased. The people in Sabar Dairy told me that they were also preparing farmers for production of honey all over Sabarkantha by giving them boxes. The production of honey is going to almost double in such a short time. There is another advantage. If there is a bee in the field, it also acts as your companion like a farm worker. Bees are complementary to agriculture.
Moreover, today ethanol blending in petrol is more than 10 percent. How is this ethanol made? It is made from sugarcane and corn. Thus far, crude oil used to be imported from the Gulf. Now husk is being used to produce crude oil. It not only helps in our resources but the environment is also being protected. Until 2014, less than 40 crore liters of ethanol were blended in the country. Today it is around 400 crore liters. Our government has also given Kisan Credit Cards to more than 3 crore farmers by running a special campaign in the last two years. For the first time, farmers and fishermen have also been given Kisan Credit Cards.
Brothers and sisters,
We are constantly endeavoring to reduce the cost of farming with steps like Neem coated urea, restarting closed fertilizer factories and working on Nano fertilizers. Unlike fertilizer bags, Nano fertilizers come in a bottle and are equally useful. That is more profit with lesser efforts. Today work on Nano fertilizer is going on. In the last few months, the price of urea has increased manifold all over the world, but we did not let this burden the farmers of the country. Fertilizer has to be imported. Suddenly, the prices increased manifold. But this government of yours in Delhi did not let this burden fall on our farmers. The Government of India is bearing its burden today. A 50 kg bag of urea costs the government 3,500 rupees. How much? A bag costs 3,500 rupees. How much? 3,500 rupees! And how much does the government charge the farmers? Only 300 rupees! The bag costing 3,500 rupees should not burden my farmer brothers, and therefore, it is given to them at only 300 rupees in the entire country. Earlier the government used to bear the burden of Rs 500 on a 50 kg bag of DAP. Today, due to rising prices in the world, the government has to bear the burden of 2,500 rupees. But we do not let the farmers suffer this burden.
Friends,
The farmers of Gujarat are also getting the benefit of all these schemes. Over the years, the fields of more than 50,000 farmers of Arvalli have been connected with the micro irrigation facilities. And I especially want to congratulate the farmer brothers of Arvalli district in this regard. Today there are many villages of Arvalli where farmers are irrigating their land with 100% drip irrigation. Water has reached many such tehsils of Sabarkantha due to Sujalam-Sufalam scheme, where it could not even be imagined earlier. The completion of the Hathmati Canal's beautification project has enhanced the beauty of the entire area. Crores of rupees are also being spent under the Har Ghar Jal Abhiyan to meet the water needs of the cities.
Friends,
Today, Sabarkantha and its surrounding areas have an unprecedented connectivity infrastructure with the widening of railway lines, construction of railway bridges, widening of highways and increasing their length. The 150 km long four-lane Shamlaji-Modasa road connects directly with South Gujarat. This will connect Sabarkantha with South and Central Gujarat. As a result, the entire tribal belt, be it Khedbrahma, Meghraj, Malpur or Bhiloda, is rapidly getting connected with development. The work on the Himmatnagar to Khedbrahma broad gauge line is going on at a brisk pace. Brothers and sisters, you will recall that you used to think seven times if you had to go from Himmatnagar to Mehsana. It used to take hours, but now due to the construction of new roads, you reach there in three-and-a-half hours. You reach Himmatnagar, Mehsana and Vijapur quickly.
The four-lane road was made from Himmatnagar to Ambaji. All the people visiting Mother Amba from North Gujarat, South Gujarat or Central Gujarat take this route. That is, the people around these areas also continue to get their livelihood. And now the work of making the six-lane highway from Shamlaji to Ahmedabad is going on rapidly. Rs 1300 crore is being spent on this. You are aware that the medical college in Himmatnagar proved to be great help during the fight against Corona. We were very blessed.
Friends,
When connectivity and infrastructure becomes better, tourism benefits a lot and our young youth get employment. Sabarkantha and Banaskantha are places which are full of faiths, tribal tradition and natural environment. And I am fortunate that I was privileged to renovate the Shamlaji temple. Whoever goes there today would not know the condition of Shamlaji. And due to the development that is taking place in this region, the number of tourists is increasing along with opportunities for livelihood.
Brothers and sisters,
I have come to Sabarkantha at a time when the country is about to complete 75 years of independence and is celebrating the Amrit Mahotsav of independence. During this Amrit year of independence, the incident of Palchitaria tribal massacre is also completing 100 years. Under the leadership of tribal hero Motilal Tejawat ji, the tribal communities waged a war against the British. The people of Sabarkantha made the British shiver who massacred the tribals. But unfortunately, this incident was forgotten after independence. It was my good fortune to bring to the fore the sacrifices of the tribal community before the future generations. And that's why we succeeded in renovating the Palchitaria Martyrs' Memorial. Today Shaheed Smriti Van is showing the path of patriotism to the new generation with the inspiration of those immortal sacrifices.
It is also my privilege that I have also got an opportunity as the Prime Minister to get national recognition for the contribution of tribal society for independence. We have decided to celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on 15th November as the Janjatiya Gaurav Diwas. Our government is also building special museums in the memory of tribal freedom fighters across the country.
Friends,
Another important coincidence has happened at this important stage of independence. For the first time, the country's daughter coming from tribal society has reached the highest constitutional post of India. The country has made Smt. Draupadi Murmu as its President. It is a moment of great pride for more than 130 crore Indians. The inclusive democracy, which was dreamt by our ancestors who sacrificed their lives for freedom, is being realized today.
Friends,
Today, I make a request to all the people of Gujarat and the countrymen from this holy land of Sabarkantha and our Chief Minister has also mentioned that the Har Ghar Tiranga campaign is being launched on the completion of 75 years of independence. In this campaign, every house in the country will hoist the tricolor from August 13. We have to take this virtuous resolve of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ by hoisting this tricolor in Sabarkantha, Arvalli as well as in the whole of Gujarat and the entire country. Those who sacrificed for the freedom of the country will bless you by seeing the tricolor fluttering at your home.
Today, the honor and respect that Sabarkantha has given me and the blessings of my mothers and sisters in such a large number are my strength, energy and inspiration. With your blessings, may I continue with efforts for the welfare of the people with the values given to me by Gujarat! May the welfare efforts reach every village of India! Your blessing is my biggest asset. I am deeply grateful to you and congratulate the entire team of Sabar Dairy for their continuous expansion and growth drive. Thanks a lot. Raise both your hands and say loudly with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সবৰকণ্ঠৰ সবৰ দুগ্ধ পামত একাধিক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী পাঠ
28 JUL 2022 5:26PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি-জয়, ভাৰত মাতা কি-জয়!
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় আৰু মৃদুভাষী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, সংসদত মোৰ জ্যেষ্ঠ সহকৰ্মী আৰু গুজৰাট ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ সভাপতি শ্ৰী চি আৰ পাটিল, গুজৰাটৰ বিধান সভাৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী জেঠাভাই, গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী, বিধায়ক, সাংসদ, সবৰ দুগ্ধপামৰ কাৰ্য্যালয় বিষয়া আৰু পশুপালনৰ সৈতে জড়িত সকলো কৃষক আৰু ভাতৃ-ভগ্নীসকল!
আজি সবৰ দুগ্ধপাম আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। ইয়াত কোটি কোটি টকাৰ নতুন প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত মিল্ক পাউডাৰ প্ৰকল্প আৰু এচেপ্টিক পেকিং শাখাত আৰু এটা লাইন সংযোজিত হোৱাৰ ফলত সবৰ দুগ্ধপামৰ ক্ষমতা আৰু বৃদ্ধি হ'ব। নতুন প্ৰকল্পটোৱে, যাৰ ভেটি আজি স্থাপন কৰা হৈছে, সবৰ দুগ্ধপামৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। মই সবৰ দুগ্ধপাম আৰু এই সমবায় আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত সকলো কৃষক ভাই-ভনী, দুগ্ধপামৰ অধ্যক্ষ আৰু সকলো সঞ্চালকক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
আৰু যেতিয়াই সবৰ দুগ্ধপামৰ কথা আহে, ভূৰাভাইক স্মৰণ নকৰাকৈ ই অসম্পূৰ্ণ হৈ থাকে। ভূৰাভাই পেটেলে দশকৰ পূৰ্বে আৰম্ভ কৰা পদক্ষেপে আজি লাখ লাখ লোকৰ জীৱন সলনি কৰাত সহায় কৰিছে। কোনো লোক সবৰ দুগ্ধপামলৈ আহিলে একো নতুন যেন নালাগে, কিন্তু প্ৰতিদিনে ইয়াত কিবা নতুন হোৱাটো নিশ্চয়কৈ পৰিলক্ষিত হয়। সবৰ দুগ্ধপামৰ কোনো এক অংশ নাই যিটো মই ভ্ৰমণ কৰা নাই। আৰু সবৰ দুগ্ধপাম ভ্ৰমণ কৰোঁতে সকলো সজীৱ হৈ পৰে। যদি বাছ আস্থানত থিয় হয় তেন্তে খেৰ, খেৰ–ৱাডালি, ৱাডালি, ৱাডালি, খেৰ-ৱাডালি, খেৰ-ভিলোদা আদি শব্দই কাণত বাজি থাকিব। যেতিয়াই মই সবৰ দুগ্ধপামলৈ যাওঁ, এই কণ্ঠস্বৰ মোৰ কাণত প্ৰতিধ্বনিত হৈ থাকে। যেতিয়াই মই ইয়ালৈ আহো মোৰ বহুতো বন্ধুৰ স্মৃতি সজীৱ হৈ উঠে। দুখৰ কথা যে মোৰ কিছুমান বন্ধুৰ মৃত্যু হৈছে। মই শ্ৰীৰাম সংখলা, জয়েন্দ্ৰ সিংভাই ৰাথোড়, এছ.এম. খাণ্ট, ধীমন্ত পেটেল, মোৰ ভাতৃ গজানন্দ প্ৰজাপতি, বিনোদ খিলজীভাইক স্মৰণ কৰিছোঁ। বহুতো পুৰণি বন্ধু আছিল আৰু আজিও তেওঁলোকৰ মুখবোৰ মোৰ সন্মুখত জিলিকি আছে। ভালজীভাই, প্ৰবীণ সিং দেওৰা, বা মোদাছাৰ ৰাজাবালিয়ে হওঁক। বহুতো মানুহ আৰু পৰিয়ালৰ বহুতো সদস্যৰ স্মৃতিয়ে মোক আমনি কৰে, কিয়নো তেওঁলোকৰ সৈতে মোৰ এক গভীৰ সম্পৰ্ক আছিল। দয়াভাই ভট্ট, মুলজীভাই পাৰমাৰ আৰু এনে বহুতো জ্যেষ্ঠ আৰু বন্ধুৰ দৰে অতি সন্মানীয় নাম আছে। মই তেওঁলোকৰ বহুতৰ সৈতে কাম কৰিছিলোঁ। যেতিয়াই মই এই ঠাইখন ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাওঁ মই প্ৰায়ে ৰামনীকভাইক লগ পাও। মই আন বহুতো পৰিয়ালক লগ পাম। কিন্তু এতিয়া আপোনালোক সকলোৱে মোক এনেকুৱা এটা দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছে যিটো মই কেৱল পুৰণি দিনবোৰ মনত ৰাখি উপভোগ কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱে ইয়াত দুটা দশক আগৰ পৰিস্থিতিবোৰৰ বিষয়ে ভালদৰে অৱগত আৰু ময়ো ইয়াক দেখিছোঁ। আজিকালি, আমি গুজৰাটৰ বহু ঠাইত অত্যাধিক বৰষুণৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছোঁ। এজন গুজৰাটীৰ বাবে বৰষুণ নিজেই ইমান আনন্দ আৰু সন্তুষ্টি, যিটো ৰাজ্যৰ বাহিৰৰ মানুহে বুজিব নোৱাৰে। কিয়নো ইয়াত পাঁচ আৰু দহ বছৰ ধৰি দুৰ্ভিক্ষ হয় আৰু মানুহে বৰষুণৰ বাবে অপেক্ষা কৰিবলগা হয়। ধাৰাসাৰ বৰষুণে ইয়াত মানুহক আৱেগিক কৰি তোলে। দুৰ্ভিক্ষৰ সময়ত কোনো শস্য সম্ভৱ নহয়। পশুপালনৰ বাবেও এটা সমস্যা আছে, কিয়নো পশুখাদ্য পোৱাটো এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান। আমি সেই দিনবোৰ দেখিছোঁ যেতিয়া মানুহে তেওঁলোকৰ সন্তানক চহৰলৈ পঠিয়াবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ বাকী জীৱন গাঁৱত কটোৱাৰ বাবে বুজাপৰা কৰিবলগা হৈছিল। আৰু সেই সময়ত মই আপোনাসৱৰ সহযোগিতা আৰু অটল বিশ্বাসেৰে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ সংকল্প লৈছিলোঁ। আৰু গুজৰাটত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা বিস্তাৰিত হোৱাৰ লগে লগে আমি কৃষি আৰু পশুপালনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছোঁ আৰু দুগ্ধপাম এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। দুগ্ধপামে অৰ্থনীতিক স্থিৰতা প্ৰদান কৰিছিল, সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছিল আৰু লগতে নিযুক্তিৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছিল। যেতিয়া মই ভগ্নীসকলৰ সৈতে বহি আছিলোঁ মই তেওঁলোকৰ খা-খবৰ সুধিছিলোঁ। মই তেওঁলোকক সুধিছিলোঁ তেওঁলোকে কিদৰে আছে আৰু তেওঁলোকে কিমান উপাৰ্জন কৰিছে। তেতিয়া মই তেওঁলোকক সুধিছিলোঁ যে তেওঁলোকে লাভেৰে কি কৰে। তেওঁলোকে মোক কৈছিল যে তেওঁলোকে লাভেৰে সোণ ক্ৰয় কৰে। তেওঁলোকে কৰা প্ৰথম কামটো হ'ল সোণ ক্ৰয় কৰা।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট দেশৰ এনে এখন ৰাজ্য য'ত আমি বহু বছৰ আগতে জন্তুৰ বাবে স্বাস্থ্য কাৰ্ড জাৰী কৰিছিলোঁ আৰু পশু স্বাস্থ্য মেলা আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। আমি আনকি জন্তুৰ ছানি পৰা আৰু দাঁতৰ চিকিৎসাৰ যত্ন লৈছিলোঁ। আপোনাসৱে অৱগত, পশু স্বাস্থ্য মেলাত অস্ত্ৰোপচাৰৰ সময়ত গৰুবোৰৰ পেটৰ পৰা ১৫ৰ পৰা ২০ কিলোগ্ৰাম প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ওলাই আহিছিল। ই মানুহৰ চকুলো বোৱাইছিল। সেয়েহে, আমি প্লাষ্টিকৰ ব্যৱহাৰ বন্ধ কৰিবলৈ এটা অভিযান আৰম্ভ কৰিছোঁ। প্লাষ্টিক আমাৰ জন্তুৰ শত্ৰুৰ দৰে। আনহাতে, জন্তুবোৰৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা উচিত যাতে তেওঁলোকে ভাল পুষ্টি লাভ কৰে। আজি মোৰ ভগ্নীসকলে মোৰ সৈতে কিবা এটা ভাগ বতৰা কৰিছে যিটো অতি আনন্দদায়ক। এইটোৱে খুব কম প্ৰচাৰ পাইছে। তেওঁলোকে মোক কৈছিল যে তেওঁলোকে আয়ুৰ্বেদিক ঔষধৰ দ্বাৰা অসুস্থ জন্তুবোৰক আৰোগ্য কৰে। অৰ্থাৎ জীৱ-জন্তুৰ আৰোগ্যৰ বাবে আমাৰ পৰম্পৰাগত আদিম পৰম্পৰাবোৰ পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ দুগ্ধ খণ্ড আৰু সবৰ দুগ্ধপামৰ লোকসকলক মই অন্তৰেৰে অভিনন্দন জনাইছোঁ যে তেওঁলোকে আয়ুৰ্বেদ ঔষধৰ সহায়ত জীৱ-জন্তুৰ চিকিৎসাত সহায় কৰিছে।
যেতিয়া মই ইয়াত ২০০১ চনত কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ, মানুহে মোক অন্তত ৰাতিৰ আহাৰৰ সময়ত বিদ্যুৎ যোগান ধৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিছিল। সন্ধিয়া গুজৰাটত বিদ্যুৎ নাছিল। আমি জ্যোতিগ্ৰাম যোজনাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। আজি, ২০-২২ বছৰীয়া ল'ৰা আৰু ছোৱালীয়ে আনকি অন্ধকাৰ কাক কয় সেয়াও নাজানিব। আমি গুজৰাটত জ্যোতিগ্ৰাম আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিঁলো। আৰু জ্যোতিগ্ৰাম আঁচনিয়ে কেৱল গুজৰাটৰ ঘৰলৈয়ে নহয়, টিভিবোৰো আলোকিত কৰিছিল। ই গাওঁবোৰত শীতল গাখীৰ গোট স্থাপনত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল আৰু যাৰ ফলত গাখীৰ সংগ্ৰহ বৃদ্ধি পাইছিল আৰু গাখীৰ নষ্ট হোৱা বন্ধ হৈছিল। গাড়ী অহালৈকে গাখীৰবোৰ শীতল কেন্দ্ৰসমূহত সুৰক্ষিত হৈ আছিল। ফলস্বৰূপে, লোকচানো হ্ৰাস হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু বিদ্যুতৰ বাবে ই সম্ভৱ হয়। যোৱা দুটা দশকত গুজৰাটত বিকশিত কৰা প্ৰণালীবোৰে আজি উন্নত ফলাফল লাভ কৰিছে। আজি গুজৰাটৰ দুগ্ধ বজাৰ এক লাখ কোটি টকাত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই ২০০৭ চনত আৰু ২০১১ চনত ক্ষমতালৈ ঘূৰি আহিছিলোঁ, মোৰ মনত আছে দুগ্ধ খণ্ডত মোৰ বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে প্ৰকল্পৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বিষয়ে কথা পাতিছিলোঁ। মই তেওঁলোকক মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ কৈছিলোঁ। দুগ্ধ সমিতিৰ মহিলাসকলৰ আগতে কম কাম আছিল, কিন্তু মই সুখী যে আজি সেই সমিতিবোৰত কমেও তিনিগৰাকী মহিলা কাৰ্যবাহী আছে আৰু কিছুমান ঠাইত মহিলাৰ সংখ্যা পুৰুষতকৈ বেছি। আমি তেতিয়া গুজৰাটত এটা নিয়ম কৰিছিলোঁ আৰু মই আজি লগ পোৱা ভগ্নীসকলকো এই বিষয়ে সোধা-পোছা কৰিছিলোঁ। সেই সময়ত, মই এটা নিয়ম কৰিছিলোঁ যে যিয়ে গাখীৰ কিনিবলৈ আহে, তেওঁ কেৱল মহিলাসকলকহে টকা দিব লাগে, কোনো পুৰুষক নহয়। যদি এই ধন মহিলাৰ হাতলৈ যায় তেন্তে ইয়াক সঠিক ৰূপত ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। ই পৰিয়ালৰ উন্নতি আৰু জীৱ-জন্তুৰ কল্যাণৰ বাবে হ'ব। আজি কেৱল গুজৰাটত গাখীৰৰ ধন মহিলাইহে লাভ কৰে আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, মোৰ মহিলা, ভগ্নী আৰু মাতৃসকলকো ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
গুজৰাটত সমবায় আৰু সংস্কৃতিৰ এক সমৃদ্ধ পৰম্পৰা আছে। কেৱল সমবায়ৰ বাবেহে সমৃদ্ধি আছে। আমি গাখীৰ সমবায় আন্দোলনৰ সফলতা কৃষিৰ অন্যান্য ক্ষেত্ৰলৈও সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছোঁ। আমি ১০,০০০ কৃষক উৎপাদক সংগঠন (এফপিঅ') স্থাপনৰ বাবে দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছোঁ। ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে এই এফপিঅ'বোৰৰ সহায়ত খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু মূল্য সংযোজিত ৰপ্তানি আৰু যোগান শৃংখলাৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। ই গুজৰাটৰ মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
যোৱা আঠ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ফলত গুজৰাটকে ধৰি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাইছে। উদ্যানশস্য পালন, পশুপালন আৰু মৎসপালনে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিছে। আৰু লক্ষণীয়ভাৱে, ভূমিহীন কৃষকসকল, যিসকল আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন সৰ্বাধিক বৃদ্ধি হৈছে। একেদৰে, অতি কম মাটি থকা কৃষকসকলৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পাইছে। এক প্ৰকাৰে, শস্য ৰোপণৰ বাহিৰে আন উপাৰ্জনৰ বিকল্প উৎসৰ ওপৰত কাম কৰাৰ কৌশলে আজি সহায় কৰিছে।
খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগো ইয়াৰ এক ভাল উদাহৰণ। খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগোৰ টাৰ্ণ অ'ভাৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। এই কাৰণেই যোৱা আঠ বছৰত এই খণ্ডৰ গাওঁসমূহত ১.৫ কোটিতকৈও অধিক নতুন চাকৰি সৃষ্টি হৈছে। একেদৰে, ২০১৪ চনৰ আগৰ ৭-৮ বছৰৰ তুলনাত যোৱা আঠ বছৰত মৌৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে। সবৰ দুগ্ধপামৰ মানুহে মোক কৈছিল যে তেওঁলোকে কৃষকসকলক বাকচ দি গোটেই সবৰ কণ্ঠত মৌ উৎপাদনৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই আছে। ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত মৌৰ উৎপাদন প্ৰায় দুগুণ হ'বলৈ গৈ আছে। আন এটা সুবিধা আছে। যদি পথাৰত মৌমাখি থাকে, ই খেতিয়কৰ দৰে আপোনাৰ সংগী হিচাপেও কাম কৰে। মৌমাখি কৃষিৰ পৰিপূৰক।
তদুপৰি, আজি পেট্ৰ'লত ইথানল মিহলি হোৱাৰ সংখ্যা ১০ শতাংশতকৈও অধিক। এই ইথানল কেনেদৰে তৈয়াৰ কৰা হয়? ই কুঁহিয়াৰ আৰু মাকৈৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়। এতিয়ালৈকে, উপসাগৰৰ পৰা খাৰুৱা তেল আমদানি কৰা হৈছিল। এতিয়া খাৰুৱা তেল উৎপাদনৰ বাবে তুঁহ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ই কেৱল আমাৰ সম্পদতে সহায় নকৰে, পৰিৱেশো সুৰক্ষিত কৰা হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে, দেশত ৪০ কোটি লিটাৰৰ কম ইথানল মিশ্ৰণ কৰা হৈছিল। আজি ই প্ৰায় ৪০০ কোটি লিটাৰ। আমাৰ চৰকাৰে যোৱা দুবছৰত এটা বিশেষ অভিযান চলাই ৩ কোটিৰো অধিক কৃষকক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৃষক আৰু মাছমৰীয়াসকলকো কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আমি নিম আৱৰণযুক্ত ইউৰিয়াৰ দৰে পদক্ষেপেৰে কৃষিৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ, বন্ধ সাৰ কাৰখানাবোৰ পুনৰ আৰম্ভ কৰিবলৈ আৰু নেনো সাৰৰ ওপৰত কাম কৰি নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰি আছোঁ। সাৰৰ মোনাৰ বিপৰীতে, নেনো সাৰ বটলএ টাত আহে আৰু সমানে উপযোগী হয়। ই কম প্ৰচেষ্টাৰে অধিক লাভ। আজি নেনো সাৰৰ ওপৰত কাম চলি আছে। যোৱা কেইমাহমানত সমগ্ৰ বিশ্বতে ইউৰিয়াৰ মূল্য বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে, কিন্তু আমি এই বোজা দেশৰ কৃষকসকলৰ ওপৰত পৰিবলৈ নিদিলো। সাৰ আমদানি কৰিব লাগিব। হঠাতে, দাম বহুগুণে বাঢ়ি গ'ল। কিন্তু দিল্লীত আপোনাসৱৰ এই চৰকাৰে এই বোজা আমাৰ কৃষকসকলৰ ওপৰত পৰিবলৈ নিদিলে। ভাৰত চৰকাৰে আজি ইয়াৰ বোজা বহন কৰি আছে।
ইউৰিয়াৰ এটা ৫০ কিলোগ্ৰাম মোনাৰ বাবে চৰকাৰৰ ৩,৫০০ টকা ব্যয় হয়। কিমান? এটা মোনাৰ মূল্য ৩,৫০০ টকা। কিমান? ৩,৫০০ টকা! আৰু চৰকাৰে কৃষকসকলৰ পৰা কিমান মাচুল লয়? মাত্ৰ ৩০০ টকা! ৩,৫০০ টকা মূল্যৰ মোনাটোৱে মোৰ কৃষক ভাতৃসকলক বোজা দিব নালাগে, আৰু সেয়েহে, এইটো তেওঁলোকক সমগ্ৰ দেশত মাত্ৰ ৩০০ টকাত দিয়া হয়। আগতে চৰকাৰে ডিএপিৰ ৫০ কিলোগ্ৰামৰ মোনাত ৫০০ টকাৰ বোজা বহন কৰিছিল। আজি, বিশ্বত বৰ্ধিত মূল্যৰ বাবে, চৰকাৰে ২,৫০০ টকাৰ বোজা বহন কৰিব লাগিব। কিন্তু আমি কৃষকসকলক এই বোজা বহন কৰিবলৈ নিদিওঁ।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ কৃষকসকলেও এই সকলো আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। বিগত বছৰবোৰত, আৰ্ভালীৰ ৫০,০০০ৰো অধিক কৃষকৰ ক্ষেত্ৰবোৰ ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। আৰু মই এই ক্ষেত্ৰত আৰ্ভালী জিলাৰ কৃষক ভাতৃসকলক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাব বিচাৰো। আজি আৰ্ভালীৰ বহুতো গাওঁ আছে য'ত কৃষকসকলে ১০০% ড্ৰিপ জলসিঞ্চনৰ সৈতে তেওঁলোকৰ ভূমিত পানী লাভ কৰি আছে। সুজলাম-সুফলাম আঁচনিৰ বাবে সবৰকণ্ঠৰ এনে বহুতো তহচিলত পানী যোগান ধৰা হৈছে, য'ত ইয়াৰ কথা আগতে কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল। হাঠমতী খালৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধন প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ফলত সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ সৌন্দৰ্য বৃদ্ধি পাইছে। চহৰসমূহৰ পানীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ হৰ ঘৰ জল অভিযানৰ অধীনত কোটি কোটি টকাও খৰচ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি, সবৰকণ্ঠ আৰু ইয়াৰ চাৰিওফালৰ অঞ্চলবোৰত ৰে'ললাইন বহল কৰা, ৰে'লৱে দলং নিৰ্মাণ, ঘাইপথ বহল কৰা আৰু সেইবোৰৰ দৈৰ্ঘ্য বৃদ্ধিৰ সৈতে এক অভূতপূৰ্ব সংযোগ আন্তঃগাঁথনি আছে। ১৫০ কিলোমিটাৰ দীঘল চাৰি লেনৰ শামলাজী-মোদাচা পথটোৱে দক্ষিণ গুজৰাটৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ স্থাপন কৰে। ই সবৰকণ্ঠক দক্ষিণ আৰু মধ্য গুজৰাটৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ফলস্বৰূপে, সমগ্ৰ জনজাতীয় এলেকা, খেদব্ৰহ্ম, মেঘৰাজ, মালপুৰ বা ভিলোদাই হওঁক, দ্ৰুতগতিত উন্নয়নৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আহিছে। হিম্মত নগৰৰ পৰা খেদব্ৰহ্ম ব্ৰডগজ লাইনৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। ভাই-ভনীসকল, আপোনাসৱৰ মনত থাকিব যে যদিহে আপোনাসৱে হিম্মত নগৰৰ পৰা মেহছানালৈ যাব লগা হয় তেন্তে আপোনাসৱে সাতবাৰ ভাবিব লগা হৈছিল। ইয়াৰ বাবে কেইবা ঘণ্টা লাগিছিল, কিন্তু এতিয়া নতুন ৰাস্তা নিৰ্মাণৰ বাবে, আপোনাসৱে চাৰে তিনি ঘণ্টাৰ ভিতৰত তাত উপস্থিত হ'ব পাৰিব। আপোনাসৱে কম সময়তে হিম্মত নগৰ, মেহছানা আৰু বিজাপুৰ পাব।
চাৰি লেনৰ পথটো হিম্মত নগৰৰ পৰা অম্বাজীলৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। উত্তৰ গুজৰাট, দক্ষিণ গুজৰাট বা মধ্য গুজৰাটৰ পৰা মা অম্বা ভ্ৰমণ কৰা সকলো লোকে এই পথটো বাছনি কৰে। অৰ্থাৎ, এই অঞ্চলবোৰৰ চাৰিওফালৰ লোকসকলেও তেওঁলোকৰ জীৱিকা উপাৰ্জন কৰি আছে। আৰু এতিয়া শ্বামলাজীৰ পৰা আহমেদাবাদলৈ ছয় লেনৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ কাম দ্ৰুতগতিত চলি আছে। ইয়াৰ বাবে ১৩০০ কোটি টকা খৰচ কৰা হৈছে। আপোনাসৱে জানে যে কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ সময়ত হিম্মত নগৰৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খন যথেষ্ট সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছিল। আমি বহুত ধন্য হৈছিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া যাতায়াত ব্যৱস্থা আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নত হয়, পৰ্যটন যথেষ্ট লাভান্বিত হয় আৰু আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মই নিযুক্তি লাভ কৰে। সবৰকণ্ঠ আৰু বনসকণ্ঠ হৈছে বিশ্বাস, জনজাতীয় পৰম্পৰা আৰু প্ৰাকৃতিক পৰিৱেশেৰে পৰিপূৰ্ণ ঠাই। আৰু মই সৌভাগ্যৱান যে মই শামলাজী মন্দিৰৰ নৱীকৰণৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলোঁ। আজি যিয়ে তালৈ যায় তেওঁ শামলাজীৰ অৱস্থা নাজানিব। আৰু এই অঞ্চলত হোৱা উন্নয়নৰ বাবে, জীৱিকাৰ সুযোগৰ লগতে পৰ্যটকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে।
ভাই-ভনীসকল,
মই এনে এটা সময়ত সবৰকণ্ঠলৈ আহিছোঁ যি সময়ত দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ওলাইছে আৰু স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত বৰ্ষত বাল চিতাৰিয়া জনজাতীয় গণহত্যাৰ ঘটনাৰো ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। জনজাতীয় নায়ক মতিলাল তেজাৱতজীৰ নেতৃত্বত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহে ব্ৰিটিছসকলৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ আৰম্ভ কৰিছিল। সবৰকণ্ঠৰ মানুহে ব্ৰিটিছসকলৰ মাজত কঁপনি তুলিছিল, যিয়ে জনজাতীয় লোকসকলক হত্যা কৰিছিল। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যবশতঃ, স্বাধীনতাৰ পিছত এই ঘটনাটো পাহৰণিৰ গৰ্ভত আছিল। ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ আগত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ ত্যাগক সন্মুখলৈ অনাটো মোৰ সৌভাগ্য আছিল। আৰু সেইকাৰণে আমি বাল চিতাৰিয়া শ্বহীদ স্মাৰক পুনৰ নিৰ্মাণত সফল হৈছিলোঁ। আজি শ্বহীদ স্মৃতি বনে সেই অমৰ ত্যাগৰ অনুপ্ৰেৰণাৰে নতুন প্ৰজন্মক দেশপ্ৰেমৰ পথ দেখুৱাইছে।
মোৰ সৌভাগ্য যে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে, স্বাধীনতাৰ বাবে জনজাতীয় সমাজৰ অৱদানক ৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতি দিয়াৰ সুযোগো মই লাভ কৰিছোঁ। আমি ১৫ নৱেম্বৰত ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তী জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ। আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ স্মৃতিত বিশেষ সংগ্ৰহালয় নিৰ্মাণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাকতালীয় ঘটনা ঘটিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, জনজাতীয় সমাজৰ পৰা অহা দেশৰ কন্যা এগৰাকী ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ সাংবিধানিক পদত উপনীত হৈছে। দেশে শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক ইয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে নিৰ্বাচন কৰিছে। ই ১৩০ কোটিতকৈও অধিক ভাৰতীয়ৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। স্বাধীনতাৰ বাবে প্ৰাণ ত্যাগ কৰা আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে সপোন দেখি থকা সামগ্ৰিক গণতন্ত্ৰ আজি উপলব্ধি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি মই গুজৰাটৰ সকলো লোক আৰু দেশবাসীক এই পবিত্ৰ ভূমি সবৰকণ্ঠৰ পৰা অনুৰোধ জনাইছোঁ আৰু আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়েও উল্লেখ কৰিছে যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত হৰ ঘৰ তিৰংগা অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই অভিযানত, দেশৰ প্ৰতিটো ঘৰে ১৩ আগষ্টৰ পৰা ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰিব। আমি সবৰকণ্ঠ, আৰ্ভালীৰ লগতে সমগ্ৰ গুজৰাট আৰু সমগ্ৰ দেশতে এই ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰি 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ এই সৎ সংকল্প ল'ব লাগিব। যিসকলে দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে ত্যাগ কৰিছিল তেওঁলোকে আপোনাসৱৰ ঘৰত ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰা দেখি আপোনাসৱক আশীৰ্বাদ দিব।
আজি, সবৰকণ্ঠই মোক যি সন্মান প্ৰদান কৰিছে আৰু ইমান বৃহৎ সংখ্যক মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে মোক যি আশীৰ্বাদ দিছে সেয়া হৈছে মোৰ শক্তি আৰু অনুপ্ৰেৰণা। আপোনাসৱৰ আশীৰ্বাদেৰে মই গুজৰাটে মোক দিয়া মূল্যবোধৰ সৈতে জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে যাতে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব পাৰোঁ! ভাৰতৰ প্ৰতিখন গাঁৱত যাতে কল্যাণমূলক প্ৰচেষ্টাই স্পৰ্শ কৰে! আপোনাসৱৰ আশীৰ্বাদ মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সম্পদ। মই আপোনাসৱৰ প্ৰতি গভীৰভাৱে কৃতজ্ঞ আৰু সবৰ দুগ্ধপামৰ গোটেই দলটোক তেওঁলোকৰ নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিকাশ অভিযানৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। বহুত ধন্যবাদ। আপোনাসৱৰ দুয়োখন হাত দাঙক আৰু মোৰ সৈতে ডাঙৰকৈ কওঁকঃ
ভাৰত মাতা কি-জয়!
ভাৰত মাতা কি-জয়!
ভাৰত মাতা কি-জয়!
ধন্যবাদ!