Prime Minister's Office
In a historic initiative, PM to launch Power Sector’s Revamped Distribution Sector Scheme on 30th July
Five year outlay of scheme: over Rs 3 lakh crore
Scheme aimed at improving the operational efficiencies and financial sustainability of DISCOMs and Power Departments
PM to participate in Grand Finale marking culmination of ‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’
PM to dedicate and lay foundation stone of various green energy projects of NTPC worth over Rs 5200 crore
PM to also launch National Solar rooftop portal
29 JUL 2022 2:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the Grand Finale marking the culmination of ‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ on 30th July at 12:30 PM via video conferencing. During the programme, Prime Minister will launch the Revamped Distribution Sector Scheme. He will dedicate and lay the foundation stone of various green energy projects of NTPC. He will also launch the National Solar rooftop portal.
Under the leadership of the Prime Minister, the government has taken multiple path breaking initiatives in the power sector. These reforms have transformed the sector, with the focus being on making affordable power available for all. Electrification of about 18,000 villages which did-not have access to power earlier signified the commitment of the government towards ensuring last mile outreach.
In a historic initiative, Prime Minister will launch the Ministry of Power’s flagship Revamped Distribution Sector Scheme, which is aimed at improving the operational efficiencies and financial sustainability of the DISCOMs and Power Departments. With an outlay of over Rs. 3 lakh crore over a period of five years from FY 2021-22 to FY 2025-26, the scheme aims to provide financial assistance to DISCOMs for modernization and strengthening of distribution infrastructure, focussing on improvement of the reliability and quality of supply to end consumers. It also aims to reduce the AT&C (Aggregate Technical and Commercial) losses to pan-India levels of 12-15% and ACS-ARR (Average Cost of Supply - Average Revenue Realized) gap to zero by 2024-25 by improving the operational efficiencies and financial sustainability of all state-sector DISCOMs and Power Departments.
During the programme, Prime Minister will also dedicate and lay the foundation stone of various green energy projects of NTPC worth over Rs 5200 crore. He will inaugurate the 100 MW Ramagundam Floating Solar Project in Telangana and the 92 MW Kayamkulam Floating Solar Project in Kerala. He will lay the foundation stone of 735 MW Nokh Solar Project in Rajasthan, Green Hydrogen Mobility Project in Leh and Kawas Green Hydrogen Blending with Natural Gas project in Gujarat.
The Ramagundam project is India’s largest floating solar PV project with 4.5 lakh ‘Made in India’ solar PV modules. Kayamkulam project is the second largest floating solar PV project consisting of 3 lakh ‘Made in India’ solar PV panels floating on water.
The 735 MW Solar PV Project at Nokh, in Jaisalmer, Rajasthan is India’s largest Domestic Content Requirement based Solar project with 1000 MWp at a single location, deploying high-wattage bifacial PV Modules with tracker system. The Green Hydrogen Mobility Project at Leh, Ladakh is a pilot project and aims for five Fuel Cell Buses to be run in and around Leh. This pilot project would be the first deployment of Fuel Cell Electric Vehicles for public use in India. The Green Hydrogen Blending Pilot Project at NTPC Kawas Township will be India’s first Green Hydrogen Blending Project helping in reducing the usage of natural gas.
Prime Minister will also launch national solar rooftop portal, which will enable online tracking of the process of installation of rooftop solar plants, starting from registering the applications to release of subsidy in residential consumers’ bank accounts after installation and inspection of the plant.
‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ is taking place from 25th to 30th July, as part of ongoing ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Organised across the country, it showcases the transformation in the power sector achieved in the last eight years. It aims to empower citizens by improving their awareness and participation in various power related initiatives, schemes and programmes of government.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩০ জুলাইত শক্তি খণ্ডৰ পুনর্গঠিত বিতৰণ খণ্ড আঁচনি শীৰ্ষক ঐতিহাসিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
আঁচনিৰ পাঁচ বছৰৰ ব্যয়ঃ ৩ লাখ কোটি টকাৰো অধিক
আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে ‘ডিস্কম’ আৰু শক্তি বিভাগৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু বিত্তীয় বহনক্ষমতাৰ অগ্ৰগতি সাধন
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘উজ্জ্বল ভাৰত উজ্জ্বল ভৱিষ্যৎ – Power @2047’ ৰ গ্ৰেণ্ড ফাইনেলত অংশগ্ৰহণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫২০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এনটিপিচিৰ একাধিক সেউজ শক্তি প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে নেশ্যনেল চ’লাৰ ৰুফটপ পৰ্টেলৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
29 JUL 2022 2:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৩০ জুলাইৰ দিনৰ ১২:৩০ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ‘উজ্জ্বল ভাৰত উজ্জ্বল ভৱিষ্যৎ – Power @2047’ ৰ গ্ৰেণ্ড ফাইনেলত অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই কার্যসূচীতে প্রধানমন্ত্রীয়ে পুনৰ্গঠিত বিতৰণ খণ্ড আঁচনি (Revamped Distribution Sector Scheme) ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। তেখেতে এনটিপিচিৰ একাধিক সেউজ শক্তি প্ৰকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। তেখেতে লগতে নেশ্যনেল চ’লাৰ ৰুফটপ পৰ্টেলৰ শুভাৰম্ভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰখনে শক্তি খণ্ডটোত একাধিক সুদূৰপ্ৰসাৰী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই সংস্কাৰৰাজিয়ে সকলোৰে বাবে সুলভ মূল্যত শক্তি উপলব্ধকৰণত গুৰুত্ব আৰোপেৰে খণ্ডটোৰ ৰূপান্তৰ সাধন কৰিছে। পূৰ্বতে বিদ্যুতৰ সুবিধা নথকা প্ৰায় ১৮,০০০ খন গাঁৱৰ বৈদ্যুতীকৰণে অন্তিম প্ৰান্তকো সংযোজিতকৰণৰ অৰ্থে চৰকাৰখনৰ অংগীকাৰকে সূচিত কৰে।
এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপৰ সূচনাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ ধ্বজাবাহী পুনৰ্গঠিত বিতৰণ খণ্ড আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ‘ডিস্কম’ (DISCOM) আৰু শক্তি বিভাগসমূহৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু বিত্তীয় বহনক্ষমতাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰা। ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে পাঁচ বছৰৰ বাবে ৩ লাখ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয় সাপেক্ষে আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে বিতৰণ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণ আৰু সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে ‘ডিস্কম’ সমূহক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান, প্ৰান্তীয় উপভোক্তাসকলক যোগানৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা আৰু মানদণ্ডৰ অগ্ৰগতি সাধনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা। ইয়াৰোপৰি, সকলো ৰাজ্যিক-খণ্ডৰ ‘ডিস্কম’ আৰু শক্তি বিভাগৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা আৰু বিত্তীয় বহনক্ষমতাৰ অগ্ৰগতি সাধনেৰে ২০২৪-২৫ ৰ ভিতৰত এটিএণ্ডচি (এগ্ৰিগেট টেকনিকেল আৰু কমাৰ্চিয়েল) লোকচান সৰ্ব-ভাৰতীয় স্তৰত ১২-১৫% আৰু এচিএছ-এআৰআৰ (এভাৰেজ কষ্ট অৱ চাপ্লাই - এভাৰেজ ৰেভিনিউ ৰিয়েলাইজড) ব্যৱধান শূন্যলৈ হ্ৰাসৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
এই কার্য্যসূচীতে প্রধানমন্ত্রীয়ে তদুপৰি ৫২০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ এনটিপিচিৰ একাধিক সেউজ শক্তি প্রকল্প উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। তেখেতে তেলেংগানাত ১০০ মেগাৱাটৰ ৰামগুণ্ডম ভাসমান সৌৰ প্ৰকল্প আৰু কেৰেলাত ৯২ মেগাৱাটৰ কায়ামকুলাম ভাসমান সৌৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। তেখেতে ৰাজস্থানত ৭৩৫ মেগাৱাটৰ নোখ সৌৰ প্ৰকল্প, লেহত সেউজ হাইড্ৰ’জেন মবিলিটি প্ৰকল্প আৰু গুজৰাটত কাৱাছ সেউজ হাইড্ৰ’জেন মিশ্ৰণ আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ৰামগুণ্ডম প্ৰকল্পটো হৈছে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ভাসমান (floating) সৌৰ পিভি প্ৰকল্প য’ত ৪.৫ লাখ ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ সৌৰ পিভি মডিউল আছে। কায়ামকুলাম প্ৰকল্পটো হৈছে পানীত ওপঙি থকা ৩ লাখ ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ সৌৰ পিভি পেনেলৰে গঠিত দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ভাসমান সৌৰ পিভি প্ৰকল্প।
ৰাজস্থানৰ জয়ছালমেৰৰ নোখস্থিত ৭৩৫ মেগাৱাটৰ সৌৰ পিভি প্ৰকল্পটো হৈছে একক স্থানত ১০০০ মেগাৱাট শক্তিৰে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ঘৰুৱা উপাদানৰ প্ৰয়োজনীয়তা আধাৰিত সৌৰ প্ৰকল্প। ইয়াত ট্ৰেকাৰ ব্যৱস্থাৰে উচ্চ-ৱাট ক্ষমতাৰ বাইফেচিয়েল পিভি মডিউল সংস্থাপন কৰা হৈছে। লাডাখৰ লেহস্থিত সেউজ হাইড্ৰ’জেন মবিলিটি প্ৰকল্পটো হৈছে এটি পাইলট প্ৰজেক্ট আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে লেহত আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে পাঁচখন ফুৱেল চেল বাছ চলোৱা। এই পাইলট প্ৰকল্পটোৰ জৰিয়তে ভাৰতত ৰাজহুৱা ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে ফুৱেল চেল বৈদ্যুতিক বাহনৰ প্ৰথম মোতায়েন কৰা হ’ব। এনটিপিচি, কাৱাছ টাউনশ্বিপৰ সেউজ হাইড্ৰ’জেন মিশ্ৰণ পাইলট প্ৰকল্পটো হ’ব ভাৰতৰ প্ৰথম সেউজ হাইড্ৰ’জেন মিশ্ৰণ প্ৰকল্প যিয়ে প্ৰাকৃতিক গেছৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাসত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে নেশ্যনেল চ’লাৰ ৰুফটপ পৰ্টেলৰ শুভাৰম্ভ কৰিব, যাৰ ফলত আৱেদন পঞ্জীয়নৰপৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰকল্প স্থাপন আৰু পৰিদৰ্শনৰ পিছত আৱাসিক উপভোক্তাসকলৰ বেংক একাউন্টত ৰাজসাহায্য প্ৰদানলৈকে ছাদৰ ওপৰত সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ অনলাইন অনুসৰণ প্ৰশস্ত হ’ব।
উদযাপিত হৈ থকা ‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ’ ৰ অংশ হিচাপে ২৫ জুলাইৰপৰা ৩০ জুলাইলৈ ‘উজ্জ্বল ভাৰত উজ্জ্বল ভৱিষ্যৎ – Power @2047’ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে আয়োজিত এই কাৰ্য্যসূচীত বিগত আঠটা বছৰত শক্তি খণ্ডটোত সাধিত ৰূপান্তৰৰাজিক থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে চৰকাৰৰ বিভিন্ন শক্তি সম্পৰ্কীয় পদক্ষেপ, আঁচনি আৰু কাৰ্য্যক্ৰম সন্দৰ্ভত নাগৰিকসকলৰ মাজত সজাগতা আৰু অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰে তেওঁলোকক সবল কৰা।