Prime Minister's Office
In a historic initiative, PM to launch Power Sector’s Revamped Distribution Sector Scheme on 30th July
Five year outlay of scheme: over Rs 3 lakh crore
Scheme aimed at improving the operational efficiencies and financial sustainability of DISCOMs and Power Departments
PM to participate in Grand Finale marking culmination of ‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’
PM to dedicate and lay foundation stone of various green energy projects of NTPC worth over Rs 5200 crore
PM to also launch National Solar rooftop portal
29 JUL 2022 2:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the Grand Finale marking the culmination of ‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ on 30th July at 12:30 PM via video conferencing. During the programme, Prime Minister will launch the Revamped Distribution Sector Scheme. He will dedicate and lay the foundation stone of various green energy projects of NTPC. He will also launch the National Solar rooftop portal.
Under the leadership of the Prime Minister, the government has taken multiple path breaking initiatives in the power sector. These reforms have transformed the sector, with the focus being on making affordable power available for all. Electrification of about 18,000 villages which did-not have access to power earlier signified the commitment of the government towards ensuring last mile outreach.
In a historic initiative, Prime Minister will launch the Ministry of Power’s flagship Revamped Distribution Sector Scheme, which is aimed at improving the operational efficiencies and financial sustainability of the DISCOMs and Power Departments. With an outlay of over Rs. 3 lakh crore over a period of five years from FY 2021-22 to FY 2025-26, the scheme aims to provide financial assistance to DISCOMs for modernization and strengthening of distribution infrastructure, focussing on improvement of the reliability and quality of supply to end consumers. It also aims to reduce the AT&C (Aggregate Technical and Commercial) losses to pan-India levels of 12-15% and ACS-ARR (Average Cost of Supply - Average Revenue Realized) gap to zero by 2024-25 by improving the operational efficiencies and financial sustainability of all state-sector DISCOMs and Power Departments.
During the programme, Prime Minister will also dedicate and lay the foundation stone of various green energy projects of NTPC worth over Rs 5200 crore. He will inaugurate the 100 MW Ramagundam Floating Solar Project in Telangana and the 92 MW Kayamkulam Floating Solar Project in Kerala. He will lay the foundation stone of 735 MW Nokh Solar Project in Rajasthan, Green Hydrogen Mobility Project in Leh and Kawas Green Hydrogen Blending with Natural Gas project in Gujarat.
The Ramagundam project is India’s largest floating solar PV project with 4.5 lakh ‘Made in India’ solar PV modules. Kayamkulam project is the second largest floating solar PV project consisting of 3 lakh ‘Made in India’ solar PV panels floating on water.
The 735 MW Solar PV Project at Nokh, in Jaisalmer, Rajasthan is India’s largest Domestic Content Requirement based Solar project with 1000 MWp at a single location, deploying high-wattage bifacial PV Modules with tracker system. The Green Hydrogen Mobility Project at Leh, Ladakh is a pilot project and aims for five Fuel Cell Buses to be run in and around Leh. This pilot project would be the first deployment of Fuel Cell Electric Vehicles for public use in India. The Green Hydrogen Blending Pilot Project at NTPC Kawas Township will be India’s first Green Hydrogen Blending Project helping in reducing the usage of natural gas.
Prime Minister will also launch national solar rooftop portal, which will enable online tracking of the process of installation of rooftop solar plants, starting from registering the applications to release of subsidy in residential consumers’ bank accounts after installation and inspection of the plant.
‘Ujjwal Bharat Ujjwal Bhavishya – Power @2047’ is taking place from 25th to 30th July, as part of ongoing ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. Organised across the country, it showcases the transformation in the power sector achieved in the last eight years. It aims to empower citizens by improving their awareness and participation in various power related initiatives, schemes and programmes of government.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୁଲାଇ ୩୦ ରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କ୍ଷେତ୍ରର ନୂତନ ବିତରଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୋଜନାର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଖର୍ଚ୍ଚ: ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ
ଡିସ୍‍କମ୍‍ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା
"ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ଭାରତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟ - ପାୱାର @୨୦୪୭ " ଉଦଯାପନୀ ଉତ୍ସବର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୫୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏନ୍ଟିପିସିର ବିଭିନ୍ନ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ରୁଫଟପ୍‍ ପୋର୍ଟାଲର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
29 JUL 2022 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୦ ଜୁଲାଇ ଦିନ ଅପରାହ୍ନ ୧୨.୩୦ ରେ "ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟ - ପାୱାର @୨୦୪୭" ର ଉଦଯାପନୀ ଉତ୍ସବର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫାଇନାଲରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ବିତରଣ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ସେ ଏନ୍ଟିପିସିର ବିଭିନ୍ନ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଓ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଏବଂ ସେ ନ୍ୟାସନାଲ ସୋଲାର ରୁଫ୍ଟପ୍ ପୋର୍ଟାଲର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଧିକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରାୟ ୧୮,୦୦୦ ଗାଁର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ପାଇ ନଥିଲା ତାହା ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି ।
ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବହୁ ଆକାଂକ୍ଷିତ ନୂତନ ବିତରଣ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯାହା ଡିସକମ୍ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ଯୋଜନାଟି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଗୁଣବତ୍ତାର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ବିତରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଡିସକମକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏଟିଆଣ୍ଡସି (ହାରାହାରି ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ) କ୍ଷତିକୁ ପାନ-ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍ତରରେ ୧୨-୧୫% ଏବଂ ଏସିଆର-ଏଏଆର (ଯୋଗାଣର ହାରାହାରି ମୂଲ୍ୟ - ହାରାହାରି ରାଜସ୍ୱ ଯୋଗାଣ) ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୦୨୪-୨୫ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ଡିସକମ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବିଭାଗର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏନଟିପିସିର ବିଭିନ୍ନ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ସେ ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ୧୦୦ ମେଗାୱାଟ ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ଭାସମାନ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କେରଳରେ ୯୨ ମେଗାୱାଟ କାୟାମକୁଲମ୍ ଭାସମାନ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ସେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୭୩୫ ମେଗାୱାଟ ନୋଖ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ, ଲେହରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମୋବିଲିଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ କାୱାସ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶ୍ରଣର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତର ସର୍ବ ବୃହତ ଭାସମାନ ସୌର ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ୪.୫ ଲକ୍ଷ "ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ସୌର ପିଭି ପ୍ୟାନେଲରେ ହୋଇଛି । କାୟାମକୁଲମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଭାସମାନ ସୌର ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାକି ୩ ଲକ୍ଷ "ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ସୌର ପିଭି ପ୍ୟାନେଲକୁ ନେଇ ଜଳ ଉପରେ ଭାସୁଛି ।
ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେରର ନୋଖ ଠାରେ ଥିବା ୭୩୫ ମେଗାୱାଟ ସୌର ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତର ସର୍ବ ବୃହତ ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ଭିତ୍ତିକ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାକି ୧୦୦୦ ମେଗାୱାଟ ସହିତ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଟ୍ରାକର ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଉଚ୍ଚ-ୱାଟେଜ୍ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପିଭି ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଦ୍ୱାରା ହେବ । ଲେହ, ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମୋବିଲିଟି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଲଦାଖ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଲେହ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ପାଞ୍ଚଟି ଇନ୍ଧନ ସେଲ୍ ବସ୍ ଚଲାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତରେ ସର୍ବସାଧାରଣ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ସେଲ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନଗୁଡିକର ପ୍ରଥମ ମୁତୟନ ହେବ । ଏନଟିପିସି କାୱାସ୍ ଟାଉନସିପରେ ଥିବା ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେବ ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସୋଲାର ରୁଫ୍ଟପ ପୋର୍ଟାଲର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ, ଯାହା ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ଘରୋଇ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଆବେଦନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅନଲାଇନ୍ ଟ୍ରାକିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଚାଲିଥିବା "ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ" ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ "ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟ - ପାୱାର@୨୦୪୭" ଜୁଲାଇ ୨୫ ରୁ ୩୦ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ହେଉଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହା ସେମାନଙ୍କର ସଚେତନତା ତଥା ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପ, ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।