Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of IFSCA headquarters at GIFT City, Gandhinagar
29 JUL 2022 7:40PM by PIB Delhi
Namaskar !
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Bhai, the Union Finance Minister Smt. Nirmala ji, my other cabinet colleagues, the stalwarts from the business world, all other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
This day is very important. It is crucial for India's growing economic potential, India's growing technological capabilities and the world's increasing trust in India. At a time when India is celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', such new institutions and new systems of a modern India are making India proud.
Today in GIFT City, the foundation stone of the International Financial Services Centres Authority - IFSCA Headquarters Building has been laid. I believe this building is going to be grand in its architecture and it will also create unlimited opportunities to make India an economic superpower. IFSCA will not only become an enabler but will also support innovation and will also act as a catalyst for growth opportunities. This is being started today through the launch of NSE IFSC- SGX Connect in GIFT City.
Friends,
Today the India International Bullion Exchange has also been launched. With the Indian regional office of the New Development Bank, 3 Foreign Banks, and 4 International Trade Financing Services Platforms, we have crossed several important milestones today. These will further help in connecting the potential of 130 crore countrymen to the modern global economy.
India is now standing shoulder to shoulder with major countries of the world like the USA, the UK and Singapore from where global finance is being shaped. On this occasion, I extend my heartiest congratulations to all of you, and to all the countrymen. I particularly want to congratulate my friends from Singapore, whose cooperation is opening up possibilities for both the countries.
Friends,
While living in Gujarat, when I envisioned GIFT City, the idea was not limited to business, trade or economic activities only. The aspirations of the common man of the country are linked to the vision of GIFT City. The vision of India's future is associated with the GIFT City; the dreams of India's golden past are also associated with it.
I still remember, in January 2013 when I came here for the inauguration of 'Gift One', people used to call it the tallest building in Gujarat. For some, this was the only identity given to it. But, Gift City was an idea that was way ahead of its time. Try to recall; 2008 was a period of world economic crisis and recession. Unfortunately in India too, there was an atmosphere of policy paralysis at that time. Just imagine the state of the world then. But, at that time, Gujarat was taking new and major steps in the field of FinTech. I am glad that the same idea has progressed this far today. GIFT City is making a strong mark as a hub of commerce and technology. GIFT City celebrates both wealth and wisdom. I am glad to see that through GIFT City, India is striding ahead strongly in the service sector globally.
Friends,
Another special feature of GIFT City is that it is the main pillar of the tri-city approach. Ahmedabad, Gandhinagar and GIFT City, all three are just 30 minutes away from one another. And all three have their own special identity. Ahmedabad boasts of a glorious history. Gandhinagar is the centre for administration and the main hub of policy and decisions. GIFT City is the main centre of the economy. That is, if you go to any of these three cities, then you are only thirty minutes away from the past, present and future.
Friends,
The initiatives associated with GIFT City are also a part of our efforts towards 'ease of doing business' and 'ease of living'. We have to remember that a vibrant FinTech sector does not mean just an easier business climate, reforms and regulations. It is also a medium of providing a better life and new opportunities to the professionals working in different fields.
Gift City is turning into a place from where new ideas are emerging, wealth creation is happening, and the best minds of the world are coming here to learn and grow. That is, in a way, GIFT City is also becoming a medium of achieving the old economic glory of India. The industry veterans here know that the people of India have been travelling all over the world for business and trade for hundreds of years. There is hardly any part of the world where Indians have not reached. Indian merchants would use innovative financing techniques too.
Excavations are going on at the place I come from, my place of birth - Vadnagar. Ancient coins have also been found there in the excavations. This is proof of how extensive our trading system and relations were. But, after independence, we started shying away from recognising our heritage and this strength. It was probably due to colonialism and our low self-confidence that we limited our professional, cultural and other relationships that much. But now, New India is changing this old mindset too. Today integration is the most important agenda for us. With global markets, we are rapidly integrating with global supply chains. And GIFT City is an important gateway to connect India with global opportunities. When you integrate with GIFT City, you will integrate with the whole world.
Friends,
Today India is one of the largest economies of the world. Therefore, in the future when our economy will be much bigger than it is today, we have to prepare for it now as it is bound to grow. For this, we need institutions that can cater to our present and future roles in the global economy. India International Bullion Exchange - IIBX is a step in this direction.
The love of the people of India for gold is not hidden from anyone. Gold has been a major source of economic power for women in India. Due to the special love of women for gold, the metal has been an equally important part of our society and cultural system. This is one of the major reasons why India is a very big market in the field of gold and silver today. But, should that be the only identity of India? The identity of India should also be that of a market maker. IIBX is an important step in this direction. This will help our players in the gold industry, especially jewellers to expand, paving the way for new opportunities for them. They will be able to buy bullion directly, in a transparent manner, and will also be able to participate in international price discovery. In addition, IIBX will also provide opportunities to trade in gold directly through the exchange. As the gold trading market becomes organized, the demand for gold in India will also impact and determine the gold prices.
Friends,
Whatever happens in India in the future, it will have an impact on the whole world. It will give direction to the whole world. We also value local aspirations, and understand the importance of global cooperation. On one hand, we are bringing in global capital for local welfare while on the other, we are also harnessing local productivity for global welfare. Record foreign direct investment is flowing into India today. This investment is creating new opportunities in the country, fulfilling the aspirations of the youth. It is giving a boost to our industries and increasing our productivity. And this productivity is not only becoming the strength of India but also benefiting the whole world. It is true that the investors who are investing in India today are earning good returns on their investment. But the impact and possibilities associated with it are much wider than this. Today our exports are touching record levels. Our products are reaching new countries and new markets.
At a time when global supply chains are prone to uncertainty and the world is faced with this uncertainty, India is assuring the world of quality products and services. That is why, as I said, it is a wonderful combination of global capital for local welfare and local productivity for global welfare. All the institutions associated with GIFT City will work to further strengthen this bond. There are many institutions here which have global footprints, and also have local connections.
Friends,
I also have many expectations from the new institutions of the New India and the new systems; and I have complete faith in you. In the 21st century, finance and technology are intertwined with each other. And when it comes to technology, science and software, India also has an edge and experience. Today, 40 percent share in the whole world in real time digital payments belongs to India alone. Today we are the leaders in this. This power of India in the field of FinTech is attracting the whole world. Therefore, I expect all of you to aim for new innovations in FinTech. GIFT IFSC emerges as FinTech's global laboratory.
Friends,
I would like to draw your attention to another crucial aspect. For India, success and service are synonymous with each other. Public welfare to global welfare is our motto. That is why, today India is leading the world in the field of sustainable development. We have set a target of Net zero carbon emissions for ourselves. At the national level, we are pursuing the Gatishakti Master Plan and setting new records for renewable energy and e-mobility. Internationally, India is leading the International Solar Alliance. This is one area in which our dedication will open up immense possibilities. I want GIFT IFSC to be a gateway to global debt and equity capital for sustainable and climate projects. Similarly, India needs many financial innovations from aircraft leasing, ship financing, carbon trading, digital currency, and IP rights to investment management. IFSCA should work in this direction. IFSCA should also make regulation and operation cost competitive in comparison to places like Dubai and Singapore. Your aim should be to turn IFSCA into a leader in terms of regulations, set high standards for rule of law, and emerge as the preferred arbitration centre for the world.
Friends,
The country has witnessed a new wave of financial inclusion in the last 8 years with the support of the banking sector. Even the poorest of the poor are joining formal financial institutions today. Today, when a large section of the population is connected with finance, the government organizations and private players together should step forward. For example, today, rising above basic banking, there is a huge scope for financial literacy and financial education. Today there is a major aspirational class in India that wants to invest for growth. If there are such financial courses for them that can teach them about different financial instruments and their features, then it will help them a lot.
Let's take the example of mutual funds. According to the Association of Mutual Funds, the assets under management of the mutual fund industry in India in 2014 were around 10 lakh crores. In these eight years, by June 2022, it has increased by 250 percent to 35 lakh crore. That is, people want to invest. They are ready for it. We need to provide education and information to them. I suggest that we tie-up our financial ecosystem with non-finance colleges and the youth should be educated. After all, it is the youth who will become the earners and investors in the times to come. To inculcate the confidence of the people in these courses, they should be run on not-for-profit mode. Gift City can also work on preparing a good roadmap and ground rules for this by looking at the performance of private players. This year's budget announcement regarding foreign universities in GIFT City will also benefit it.
Friends,
I am sure that you will make full use of the country's potential, and will live up to the country's expectations in this ''Amritkaal'. Thank you so much! I would also like to thank the Government of Gujarat as the policies of the Gujarat Government are turning out to be complementary and fulfilling in terms of this huge mission of GIFT City. And I also appreciate all the initiatives of the Gujarat government and congratulate the Chief Minister of Gujarat for the same.
I can see the people from the world of gems and jewelleries in large numbers. I am sure that they too understand the essence of this opportunity very well. They are well aware of the huge opportunity that has arisen for them and they will take full advantage of it. With this belief, I once again thank you very much and wish you all the very best.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗାନ୍ଧୀନଗରର ଗିଫ୍ଟ ସିଟିଠାରେ ଆଇଏଫଏସସିଏର ମୁଖ୍ୟାଳୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ
29 JUL 2022 7:40PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର !
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ୍ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳାଜୀ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ, ବ୍ୟବସାୟିକ ଦୁନିଆର ସମସ୍ତ ଗଣ୍ୟମାଣ୍ୟ ସାଥୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ମସସ୍ତ ମହାନୁଭମ, ଭଦ୍ରମହିଳା ଓ ସଜ୍ଜନମଣ୍ଡଳୀ!
ଆଜି ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ଏବଂ ଭାରତ ଉପରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲିଥିବା ବିଶ୍ୱର ଆସ୍ଥା ଓ ଭରସା ନିମନ୍ତେ ଆଜିର ଦିନଟି ବେଶ୍ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏକ ବିଶେଷ ଦିନ । ଏହା ଏଭଳି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ଆଧୁନିକତାର ସହିତ ଭାରତର ନୂତନ ସଂସ୍ଥାନ ଓ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେମା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଇଏଫଏସସିଏ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଏହି ଭବନ ନିଜସ୍ୱ ନିର୍ମାଣଶୈଳୀରେ ଯେତିକି ଭବ୍ୟ ଭବନ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବ, ଭାରତକୁ ଏକ ଆର୍ଥକ ମହାଶକ୍ତି ଭାବେ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେତିକି ଅସୀମିତ ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଇଏଫଏସସିଏ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବ, ଏହା ସକଳ ପ୍ରକାର ନବସୃଜନକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବିକାଶ ସୁଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରୋତ୍ସାହକ ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଏନଏସଇ-ଆଇଏଫଏସସି-ଏସଜିଏକ୍ସ କନେକ୍ଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବୁଲିଅନ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ୍ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ନିଉ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଭାରତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ତିନିଗୋଟି ବିଦେଶୀ ବ୍ୟାଙ୍କ୍ ଏବଂ ଚାରିଟି ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଣିଜିକ ଆର୍ଥିକ ସେବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ଅନେକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକୁ ଆମେ ଆଜି ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିଛୁ । ଏଥିରେ ୧୩୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆଧୁନିକ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ।
ଭାରତ ଏବେ ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ୍ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାପୁର ଭଳି ବିଶ୍ୱର ଏହିସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଗୋଟିଏ ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହୋଇପାରିବ ଯେଉଁଠାରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ ମିଳିଥାଏ । ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସିଙ୍ଗାପୁରରେ ଥିବା ଆମର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିମନ୍ତେ ସମ୍ଭାବନାର ପ୍ରଶସ୍ତ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଜରାଟରେ ରହି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ କେବଳ ବ୍ୟାବସାୟିକ କାରବାର କିମ୍ବା ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧିରେ ତାହା ସୀମିତ ନଥିଲା । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର ପରିକଳ୍ପନାରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ପରିକଳ୍ପନା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇରହିଛି, ଭାରତର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅତୀତର ସ୍ୱପ୍ନ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଛି ।
ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି, ୨୦୧୩ ମସିହା ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ “ଗିଫ୍ଟ ୱାନ୍”ର ଉଦ୍ଘାଟନ ନିମନ୍ତେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଗୁଜରାଟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଭବନ ବୋଲି କହୁଥିଲେ । କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଭବନ ଥିଲା ସେମାନଙ୍କର ପରିଚୟ । କିନ୍ତୁ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଏଭଳି ଏକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା ଯାହା ନିଜ ସମୟରେ ହିଁ ବହୁତ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ଯାଇଥିଲା । ଆପଣମାନେ ଥରେ ସ୍ମରଣ କରନ୍ତୁ, ୨୦୦୮ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ସଂକଟ ଏବଂ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥାର ସମୟ ଥିଲା । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟକୁ ସେହି ସମୟରେ ନୀତିଗତ ଅଚଳାବସ୍ଥାର ପରିସ୍ଥିତି ବିରାଜମାନ କରୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥିତି, ସେହି ସମୟରେ ଗୁଜରାଟ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଏବଂ ବିରାଟ ପଦକ୍ଷେପର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଥିଲା । ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜିସୁଦ୍ଧା ଏତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିସାରିଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତର ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ନିଜର ମଜଭୁତ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିସାରିଛି । ଗିଫ୍ଟ୍ ସିଟି ସମ୍ପଦ ଏବଂ ପ୍ରଜ୍ଞା, ଉଭୟକୁ ଆଜି ପାଳନ କରୁଛି । ମୁଁ ଏକଥା ଦେଖି ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହେଉଛି ଯେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଜଭୁତ ଦାବିଦାର ହେବା ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଚାଲିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର ଆଉ ଗୋଟିଏ ବିଶେଷ ଗୁଣ ହେଲା ଏହା ଯେ ଐହା ତ୍ରି-ସିଟି କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥାର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଗାନ୍ଧୀନଗର ଏବଂ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି, ତିନୋଟିଯାକ ସହର ପରସ୍ପର ସହିତ କେବଳ ୩୦ ମିନିଟ ଦୂରତ୍ୱରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ତିନୋଟିଯାକ ସହରର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରହିଛି । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏକ ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସକୁ ନିଜ ସହିତ ଧରି ରଖିଛି, ଗାନ୍ଧୀନଗର ପ୍ରଶାସନର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ଏବଂ ନୀତି ଓ ନିର୍ଣ୍ଣୟର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥଳୀ ତଥା ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଅର୍ଥତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ଆପଣମାନେ ଏହି ତିନୋଟି ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସହରକୁ ଯିବେ ତେବେ ଅତୀତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ଠାରୁ ଆପଣମାତ୍ର ତିରିଶ ମିନିଟ୍ ଦୂରରେ ରହିଛନ୍ତି ବୋଲି ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସ “ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସ୍” ଏବଂ “ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ” ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସର ଏହା ଅଂଶବିଶେଷ ମଧ୍ୟ । ଆମମାନଙ୍କୁ ଏକଥା ସ୍ମରଣ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦିତ ଫିନ୍ଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ସହଜ ବ୍ୟବସାୟିକ ବାତାବରଣ, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିନଥାଏ । ଏହା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରଫେସନାଲମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ଜୀବନ ଏବଂ ନୂତନ ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ ।
ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଏଭଳି ଏକ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରାମାନ ବାହାରିବ, ସଂପଦ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ବିା୍ ସର୍ବୋକୃଷ୍ଟ ମାଇଣ୍ଡମାନେ ଆସି ଏଠାରେ ଅନେକ କଥା ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରୁଛନ୍ତି, ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍, ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଆର୍ଥିକ ଗୌରବକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ସକାଶେ ମଧ୍ୟ ଏକ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଗରିମା ଓ ସୁଖ୍ୟାତି ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତାୟାତ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱରେ ଏଭଳି ସମ୍ଭବତଃ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତୀୟମାନେ ପହଂଚି ନାହାନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ, ଏହାର ଅଭିନବ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏହାର ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗ ସେମାନେ କରିଆସୁଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଛି, ମୋର ଯାହା ଜନ୍ମସ୍ଥାନ - ବଡ଼ନଗର, ସେଠାରେ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବାବେଳେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳର ମୁଦ୍ରା ମିଳୁଛି । ଏହା ଏହି କଥାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ଯେ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ କେତେ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପରେ ଆମେ ନିଜେ ହି ଏହି ବୈଭବକୁ ନିଜର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିପାରିଲୁ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରି ଦୂରୁକୁ ଠେଲିଦେଲୁ । ସମ୍ଭବତଃ ଏହା ଗୋଲାମୀ ଓ ଦୁର୍ବଳ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରଭାବ ହିଁ ଥିଲା ଯେ ଆମେ ନିଜର ବ୍ୟାବସାୟିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ଯେତେଦୂର ସମ୍ଭବ ସୀମିତ କରିପକାଇଲୁ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ନୂତନ ଭାରତ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ଆଜି ସମନ୍ୱୟ ଆମ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ବଜାର ସହିତ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଚେନ୍ ସହିତ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ସମନ୍ୱୟ ଘଟିଚାଲିଛି । ପୁଣି ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଭାରତ ସହିତ ବୈଶ୍ୱିକ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୋରଣ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗିଫ୍ଟି ସିଟି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଯିବେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯିବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାମାନଙ୍କ ଭିତରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇପାରିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ଠାରୁ ଆହୁରି ଅନେକ ଗୁଣ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ସାରିଥିବ, ଆମେ ସେଥିପାଇଁ ନିଜକୁ ଆହୁରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ନିଜକୁ ବଡ଼ ହେବା ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବା । ଏଥିପାଇଁ ଆମମାନଙ୍କର ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନମାନ ଦରକାର ଯାହା ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଆମର ଆଜିର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକ ଭୂମିକାକୁ ପୂରଣ କରିପାରୁଥିବ । ଭାରତ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବୁଲିଅନ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ୍ - ଆଇଆଇବିଏକ୍ସ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ସୁନା ପାଇଁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧା କଥା କାହାକୁ ଅଛପା ନାହିଁ । ସୁନା ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ । ମହିଳାମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ବିଶେଷ ଶ୍ରଦ୍ଧା ସକାଶେ ସୁନା ଆମର ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ଯେ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ସୁନା- ରୁପା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବୃହତ୍ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ, ଭାରତର ପରିଚୟ କ’ଣ କେବଳ ଏତିକିରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ ? ଭାରତର ପରିଚୟ ଏକ ବଜାର ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ହେବା ବାଂଛନୀୟ ।
ଏହି ଦିଗରେ ଆଇଆଇବିଏକ୍ସ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଆମର ସୁନା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାର ପ୍ଲେୟର୍ସମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଗହଣାନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଏହା ବିସ୍ତାରିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଅବସରର ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉପାୟରେ ସିଧା ବୁଲିଅନ୍ କିଣିପାରିବେ ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧା ସୁନା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ଅବସର ଲାଭ କରିପାରିବେ । ସୁନା ବ୍ୟବସାୟ ଯେତିକି ଯେତିକ ସୁସଂଗଠିତ ହେବ, ଭାରତରେ ସୁନାର ଚାହିଦା, ସୁନା ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମଧ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତରେ ଯାହା କିଛି ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପଡ଼ିବ, ସେଥିରୁ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଦିଶା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ । ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମହତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗୀତାର ମହତକୁ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରୁଛୁ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁଂଜିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛୁ । ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ଉପଯୋଗୀ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆଜି ଭାରତକୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ବିଦେଶୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଂଜି ନିବେଶ ଆସୁଛି । ଏଭଳି ପୁଂଜି ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଆଶାଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଆମର ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଉଛି, ଆମର ଉତ୍ପାଦିକା ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦିକା ଶକ୍ତି କେବଳ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ଲାଭ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ହେଉଛି । ଏକଥା ସତ ଯେ ଆଜି ଯେଉଁ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜର ନିବେଶ ଉପରେ ଖୁବ୍ ଫାଇଦା କମାଉଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ପ୍ରଭାବ, ଏବଂ ଏଥି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଥିବା ସମ୍ଭାବନା ତା’ଠାରୁ କେଇଗୁଣ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ । ଆଜି ଆମର ରପ୍ତାନି ରେକର୍ଡ ସ୍ତର ଛୁଇଁଛି । ଆମର ଉତ୍ପାଦ ନୂଆ ନୂଆ ଦିଗରେ, ନୂଆ ନୂଆ ବଜାରରେ ପହଂଚିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହା ଏଭଳି ଏକ ସମୟ ଯେତେବେଳେ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଚେନ୍ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ଶିକାର ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱ ଏହି ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ନେଇ ଆଶଙ୍କିତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବାର ଭରସା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସେଇଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁଂଜି ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ସଂଯୋଗ ରହିଛି । ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ଘନିଷ୍ଠାତାକୁ ଅଧିକ ମଜଭୁତ କରିବା ଦିଗରେ କାମ କରିବେ । ଏଠାରେ ଏଭଳି କିଛି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଅଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ନିକଟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଫୁଟପ୍ରିଣ୍ଟ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ସଂସ୍ଥାନମାନଙ୍କଠାରୁ, ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଠାରୁ ମୋର ଢେର୍ କିଛି ପ୍ରତ୍ୟାଶା ରହିଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆସ୍ଥା ରହିଛି । ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ପୁଂଜି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରସ୍ପର ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବେ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ପୁଣି ଆମେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର କଥା କହୁଛେ, ବିଜ୍ଞାନର କଥା କହୁଛେ ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର କଥା କହୁଛେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ନିକଟରେ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଏକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଜି ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ୍ କାରବାରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାଗ କେବଳ ଭାରତର । ଆଜି ଆମେ ଏଥିରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିଛେ । ଫିନ୍ଟେକ୍; କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଏହି ସାମର୍ଥ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ, ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏହି ପ୍ରତ୍ୟାଶା ଯେ ଫିନଟେକରେ ଆପଣମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ନବସୃଜନକୁ ଟାର୍ଗେଟ୍ କରନ୍ତୁ । ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସି ଫିନଟେକର ବୈଶ୍ୱିକ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ସଫଳତା ଓ ସେବା ଉଭୟର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଜନକଲ୍ୟାଣ ଦ୍ୱାରା ଜଗତକଲ୍ୟାଣ – ଏହା ହେଲା ଆମର ଭାବନା । ସେଇଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସମ୍ଭାବନାମାନଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛି । ଆମେ ନିଜ ପାଇଁ ନେଟ୍ ଜିରୋ କାର୍ବନ ଉତ୍ସର୍ଜନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛୁ । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଆମେ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିଛୁ । ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଇ-ମୋବିଲିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ କୀର୍ତ୍ତିମାନ ସ୍ଥାପନ କରିଚାଲିଛୁ । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସୌର ସଂଗଠନକୁ ଦିଶା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହା ଏଭଳି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ସମର୍ପଣ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଗିଫ୍ଟ ଆଇଏଫଏସସି, ପୋଷଣୀୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ବୈଶ୍ୱିକ ଋଣ ଏବଂ ଇକୁଇଟି ପୁଂଜିର ଏକ ଦ୍ୱାର ଭାବେ ଉଭା ହେଉ । ଏହିପରି ଭାବେ ଭାରତକୁ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ଲିଜିଂ, ସିପ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଂ, କାର୍ବନ ଟ୍ରେଡିଂ, ଡିଜିଟାଲ କରେନ୍ସି ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତିର ଅଧିକାର ସହିତ ନିବେଶ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ଆର୍ଥିକ ନବସୃଜନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଇଏଫଏସସିଏକୁ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଇଏଫଏସସିଏକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମୂଲ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ବରଂ ଦୁବାଇ, ସିଙ୍ଗାପୁର ଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ତୁଳନାରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆଇଏଫଏସସିଏ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁ ଏବଂ ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ବିବାଦ ସମାଧାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉ ।
ସାଥୀଗଣ,
ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଯେଉଁ ସାଥୀମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଦେଶ ଆର୍ଥିକ ସମାଯୋଜନର ଏକ ନୂଆ ଢେଉ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି । ଏପରିକି ଦରିଦ୍ର ଠାରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ଲୋକମାନେ ସୁଦ୍ଧା ଆଜି ବିଧିବଦ୍ଧ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭାଗ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି, ଏହା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଯେ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନେ ପରସ୍ପର ସହିତ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆଜି ମୌଳିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଥିକ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଏକ ବଡ଼ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଶ୍ରେଣୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛନ୍ତି । ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ଲାଗି ଏଭଳି ଆର୍ଥିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ କରାଯିବ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ, ସେସବୁ ସଂପର୍କରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ତେବେ ଏହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ ବେଶ୍ ଫାଇଦା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ।
ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବେ ମୁ୍ଚ୍ୟୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡକୁ ନିଆଯାଇପାରେ । ମୁ୍ଚ୍ୟୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡ୍ ସଂଘର ସୂଚନା ଅନୁସାରେ ୨୦୧୪ରେ ଭାରତରେ ମୁଚ୍ୟୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡ୍ ଶିଳ୍ପର ସମ୍ପତ୍ତି ଯାହାକି ପରିଚାଳନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଥିଲା ତାହାର ମୋଟ ପରିମାଣ ପାଖାପାଖି ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଏହି ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଥିରେ ୨୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଛୁଇଁଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ଲୋକମାନେ ପୁଂଜି ଖଟାଇବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ଆମକୁ ଏତିକି ଦରକାର ଯେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସୂଚନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଁ ତ କହିବି ଯେ ଆମର ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅଣ-ଆର୍ଥିକ ଶିକ୍ଷନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରାଯିବା ଜରୁରି । ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ସେମାନେ ଯୁବକ ଏବଂ ସେଇମାନେ ହିଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ରୋଜଗାରକାରୀ ଏବଂ ନିବେଶକରେ ପରିଣତ ହେବେ । ଏହି ସହ-ବ୍ୟବହର୍ତ୍ତା ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଭରସା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଦରକାର । ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ କେବଳ ଲାଭ ଉପାର୍ଜନ ମାନସିକତା ପାଇଁ ନୁହେଁ ଭାବନାରେ ଆଗକୁ ଚଲାଇବା ଦରକାର । ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଧାରାକୁ ଦେଖି ସେଥିପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ୍ ରୁଲ୍ସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି କାମ କରିପାରିବେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିରେ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କ ସଂପର୍କରେ ଯେଉଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଫାଇଦା ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦୁପଯୋଗ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟାଶାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସଫଳତା ଅର୍ଜନ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଭାବନାର ସହ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ! ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ କରୁଛି ଯେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟିର ଏତେବଡ଼ ମିଶନରେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ବହୁତ ପୂରକ ଏବଂ ପୋଷକରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସକୁ ମୁଁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଉଛି, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ଏଠାରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଜିଇଏମ ଏବଂ ଜୁଏଲରୀ ଦୁନିଆର ଲୋକମାନେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଦୃଶ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଅବସରକୁ ସେମାନେ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ତାହାର ଧାରଣା ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଜଣା ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସେମାନେ ଭରପୂର ଭାବେ ଉଠାଇବେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି!
ଧନ୍ୟବାଦ!