Ministry of Development of North-East Region
Deficient Infrastructure in NE States
01 AUG 2022 1:08PM by PIB Delhi
Fifty five non-exempted Central Ministries/Departments are mandated to spend at least 10% of their Gross Budgetary Support (GBS) for Central Sector and Centrally Sponsored Schemes in the North Eastern Region (NER) to accelerate the pace of development. The details of Budget Estimates, Revised Estimates and Actual Expenditure under 10% GBS since financial year 2014-15 is given in Table 1 below:
Table 1: Budget Estimates (BE), Revised Estimates (RE) and Actual Expenditure under 10% GBS
(Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised Estimate
Actual Expenditure
2014-15
36,107.56
27,359.17
24,819.18
2015-16
29,087.93
29,669.22
28,673.73
2016-17
29,124.79
32,180.08
29,367.90
2017-18
43,244.64
40,971.69
39,753.44
2018-19
47,994.88
47,087.95
46,054.80
2019-20
59,369.90
53,374.19
48,533.80
2020-21
60,112.11
51,270.90
48,563.80
2021-22
68,020.24
68,440.26
70,874.32
Total
3,73,062.05
3,50,353.46
3,36,640.97
Source: Statement 11 of Union Budget, various years
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting of Ministry of Finance.
1. Several infrastructure development projects including connectivity projects have been taken up by the concerned Ministries and Departments of the Central Government in the North Eastern Region (NER). These relate to improving air connectivity, rail connectivity, road connectivity, waterway connectivity, power connectivity and telecom connectivity in the NER. These inter-alia include:
1. Air connectivity: Total 28 projects have been completed from 2016-17 to 2021-22 with the approved cost of Rs. 975.58 crore and completion cost of Rs. 979.07 crore. There are 15 ongoing projects with sanctioned amount of Rs. 2,212.30 crore.
1. Rail connectivity: As on 01.04.2022, Ministry of Railways has sanctioned 19 projects costing Rs.77,930 crore for 1,909 km length falling fully/ partly in North Eastern Region including those sanctioned since 2014, which are at different stages of planning/approval/execution, out of which 409 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.30,312 crore incurred upto March, 2022. These include (i) 14 New Line Projects covering a length of 1,181 km at a cost of Rs.61,520 crore, out of which 361 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.27,458 crore incurred up to March, 2022; and (ii) 5 Doubling/Multi tracking Projects covering a length of 728 km at a cost of Rs.16,410 crore, out of which 48 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.2,854 crore incurred upto March,2022.
1. Road Connectivity: A total of 4016.48 km costing Rs.58,385 crore, are ongoing in NER. These projects were undertaken during the last 5 years. The completed projectsin NER cover a length of 3099.50 km at a cost of Rs.15,570.44 crore. The ongoing projects are likely to be completed by May 2024. The major ongoing Capital Road Connectivity projects in NER include the 4 Laning of Dimapur- Kohima Road (62.9 km)in Nagaland; 4 laning of Nagaon bypass to Holongi (167 km) in Arunachal Pradesh; Alternate two-lane Highway from Bagrakote to Pakyong (NH-717A) (152 km) in Sikkim;2 laning of Aizawl – Tuipang NH-54 (351 km) in Mizoram; and 4 laning of Imphal –Moreh section of NH-39(20 km) and 2-laning of 75.4 km in Manipur.
1. Waterway connectivity: River Brahmaputra from Dhubri (Bangladesh Border) to Sadiya (891km) was declared as National Waterway-2(NW-2) in 1988. The waterway is being developed with fairway of required depth and width, day and night navigation aids and terminals. The facilities created and planned would cost Rs.461 crore during 5 years (2020-2025). River Barak was declared as National Waterway-16 (NW -16) in the year 2016. It connects Silchar, Karimganj and Badarpur in Cachar valley of Assam with Haldia and Kolkata ports through Indo-Bangladesh Protocol (IBP) Route. The facilities created and planned would cost Rs.145 crore during 5 years (2020-2025).
v. Power connectivity : Ministry of Power has also undertaken power generation (hydro/thermal) projects since 2014 in the North Eastern States. Further, the transmission and distribution network has also been strengthened in these North Eastern States. 03 Hydro Electric Projects (above 25 MW) totaling to 740 MW have been undertaken in the North Eastern States. A Gas based Power Project in the State of Assam viz. Lakhwa Replacement Power Project of 69.755 MW capacity (7 x 9.965MW) by M/s Assam Power Generation Corporation Ltd. was commissioned on 14.02.2018. Further, Government of India has launched various schemes to enable States including North Eastern States to strengthen their power distribution systems by providing funding for creation/augmentation of sub-transmission & distribution infrastructure along with metering and IT enablement of distribution infrastructures etc. For strengthening of transmission network in the North-Eastern Region, Inter-State Transmission projects have been undertaken, which includes new transmission lines, extension/upgradation of existing substations, augmentation of transformation capacity, reconductoring of transmission lines etc. Further, Power Grid Corporation of India Ltd.(PGCIL) is executing two major Intra State power transmission and distribution schemes viz. (i) North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) for Six States (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Nagaland) for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution Systems (33kV and above) sanctioned at an estimated cost of Rs.6,700 crore; and (ii)Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission and Distribution System in Arunachal Pradesh and Sikkim sanctioned at an estimated cost of Rs.9,129.32 crore.
1. Telecom connectivity: Department of Telecommunications has also undertaken several projects in the North Eastern States for strengthening telecom connectivity in the region, which, interalia, include (i) Mobile Services in uncovered villages in Assam, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura, Sikkim, and Arunachal Pradesh (National Highways only) and seamless coverage along National Highway; (ii) Mobile connectivity in Meghalaya and along National Highways on 4G Technology; (iii) Mobile connectivity in Arunachal Pradesh and 2 Districts of Assam; (iv) Bharat Net and Wi-Fi Connectivity for Village Panchayats in North Eastern Region; and (v) Hiring of 10 Gbps International Bandwidth for Internet Connectivity to Agartala from BSCCL, Bangladesh via Cox Bazar. In the North Eastern States, 1,358 towers covering 1,246 villages have been installed and providing services.
1. Department of Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)-To promote industrialization in NE States and to boost employment and economic development the Department of Promotion of Industry and Internal Trade(DPIIT) had launched a Scheme namely North East Industrial Development Scheme (NEIDS), 2017 which came into force w.e.f. 01.04.2017. Some other recent initiatives have been taken by the Government inter alia includes North East Venture Fund, Stand Up India Scheme, Start Up India, Pradhan Mantri Mudra Yojana, enhancement of Import Duty to 25% on Bamboo Sticks for Agarbattis, to boost industrialization in the region.
1. In addition, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER) is implementing various schemes/packages viz. North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) Scheme, Special Packages of Assam [Bodoland Territorial Council (BTC), Dima Hasao Autonomous Territorial Council (DHATC) and Karbi Anglong Autonomous Territorial Council (KAATC)], Hill Area Development Programme (HADP), Social and Infrastructure Development Fund (SIDF), Schemes of NEC (North Eastern Council) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS), for the development of North Eastern Region. Under these developmental schemes/packages, 1,350 projects worth Rs.15,867.01 crore, including connectivity projects, have been sanctioned during the financial years 2014-15 to 2021-22. The year-wise details of the projects sanctioned are as under:
(Rs. in crore)
S.No.
Financial Year
Projects sanctioned under schemes of MDoNER and NEC
No.
Cost
1
2014-15
71
1,500.40
2
2015-16
126
1,564.53
3
2016-17
152
1,925.45
4
2017-18
274
3,114.46
5
2018-19
70
1,340.33
6
2019-20
174
1,983.91
7
2020-21
206
1,685.31
8
2021-22
277
2,752.62
Total
1,350
15,867.01
The State wise status of the projects sanctioned under the Schemes of MDoNER and NEC during the financial years 2014-15 to 2021-22 is as under:
(Rs.in crore)
S.No.
State
Projects sanctioned
Projects
completed
Projects
ongoing
No.
Cost
No.
Cost
No.
Cost
1
Arunachal Pradesh
174
1,895.56
49
318.04
125
1,577.52
2
Assam
197
2,830.41
29
287.63
168
2,542.78
3
Manipur
235
2,294.07
63
795.34
172
1,498.73
4
Meghalaya
111
1,512.77
24
130.84
87
1,381.93
5
Mizoram
152
1,314.22
53
372.82
99
941.40
6
Nagaland
187
1,965.69
45
241.4
142
1,724.29
7
Sikkim
67
808.51
17
182.82
50
625.69
8
Tripura
76
1,010.31
9
142.04
67
868.27
9
Other Agency*
151
2,235.47
56
742.06
95
1,493.41
Total
1,350
15,867.01
345
3,212.99
1005
12654.02
*Projects sanctioned to different agencies for various sectors under Schemes of NEC for all the North Eastern States.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপা
01 AUG 2022 1:08PM by PIB Imphal
নন-একজেম্পতেদ ওইবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/বিভাগ য়াংখৈ-মঙানা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবগীদমক অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.)দা সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কিমশিংগী মখোয়গী গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)কী য়ামদ্রবদা ১০% শোইদনা চাদিং তৌগদবনি। শেনবা চহি ২০১৪-১৫দগী হৌনা জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা লৈরিবা বজেৎ এস্তিমেৎশিং, রিভাইস এস্তিমেৎশিং অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচরশিংগী অকুপ্পা মরোল তেবল ১দা মখাদা পীরি:
তেবল ১: জি.বি.এস. ১০%গী মখাদা লৈরিবা বজেৎ এস্তিমেৎশিং (বি.ই.), রিভাইস এস্তিমেৎশিং (আর.ই.) অমসুং একচুএল এক্সপেন্দিচর
(লুপা করোরদা)
চহি
বজেৎ এস্তিমেৎ
রিভাইস এস্তিমেৎ
একচুএল এক্সপেন্দিচর
২০১৪-১৫
৩৬,১০৭.৫৬
২৭,৩৫৯.১৭
২৪,৮১৯.১৮
২০১৫-১৬
২৯,০৮৭.৯৩
২৯,৬৬৯.২২
২৮,৬৭৩.৭৩
২০১৬-১৭
২৯,১২৪.৭৯
৩২,১৮০.০৮
২৯,৩৬৭.৯০
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৪.৬৪
৪০,৯৭১.৬৯
৩৯,৭৫৩.৪৪
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৪.৮৮
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮০
২০১৯-২০
৫৯,৩৬৯.৯০
৫৩,৩৭৪.১৯
৪৮,৫৩৩.৮০
২০২০-২১
৬০,১১২.১১
৫১,২৭০.৯০
৪৮,৫৬৩.৮০
২০২১-২২
৬৮,০২০.২৪
৬৮,৪৪০.২৬
৭০,৮৭৪.৩২
অপুনবা
৩,৭৩,০৬২.০৫
৩,৫০,৩৫৩.৪৬
৩,৩৬,৬৪০.৯৭
সোর্স: চহি কয়াগী কেন্দ্রগী বজেৎকী স্তেৎমেন্ত ১১
খঙজিনগদবা: একচুএল এক্সপেন্দিচরগী মশিং অসি প্রোবিজনেল অমসুং শেল-থুম মন্ত্রালয়গী বেত্তিংগী মখা পোন্না শেমদোরকখিগনি।
২. অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.)দা কেন্দ্র সরকারগী মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিংনা পাইখৎপা লম্বী-থোং শেম্বগী প্রোজেক্তশিং য়াওনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী প্রোজেকত কয়ামরুম পাইখৎখি। মসি এন.ই.আর.গী নোংথক্কী লম্বী, রেল লম্বী, লম্বী-থোং, ঈশিং লম্বী, পাৱর কন্নেক্তিবিতী অমসুং তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবগা মরী লৈনৈ। মসিদা ইন্তর-এলিয়া ওইন য়াওরিবশিং অদুদি:
1. নোংথক্কী লম্বী: লুপা করোর ৯৭৫.৫৮গী এপ্রুব কোস্ত অমসুং লুপা করোর ৯৭৯.০৭গী কমপ্লিসন কোস্তকা লোয়ননা ২০১৬-১৭দগী ২০২১-২২ ফাওবদা পুন্না প্রোজেক্ত ২৮ লোইশিনখি। লুপা করোর ২,২১২.৩০গী সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফমগা লোয়ননা হৌজিক প্রোজেক্ত ১৫গী থবক চত্থরি।
1. রেল লম্বী: ০১.০৪.২০২২ ফাওবদা রেলৱেজ মন্ত্রালয়না ২০১৪দা সেঙ্কসন তৌখিবগী মনুংদা প্লান্নিং/এপ্রুবেল/একজিক্যুসনগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরিবা য়াওনা অৱাং নোংপোক লমদমদা মপুং ওইনা/শরুক খরা চল্লিবা কিমি ১,৯০৯ শাংবা লুপা করোর ৭৭,৯৩০গী প্রোজেক্ত ১৯ সেঙ্কসন তৌখি, মসিগী মনুংদা মার্চ ২০২২ ফাওবদা অশাংবা কিমি ৪০৯ কম্মিসন তৌখিবা অমসুং লুপা করোর ৩০,৩১২ চাদিং তৌখি। মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি (i) লুপা করোর ৬১,৫২০গী শেনফমদা কিমি ১,১৮১ শাংবা ন্যু লাইন প্রোজেক্ত ১৪, মসিগী মনুংদা কিমি ৩৬১ কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং মার্চ ২০২২ ফাওবদা লুপা করোর ২৭,৪৫৯গী চাদিং তৌখি; অমসুং (ii) লুপা করোর ১৬,৪১০গী শেনফম ওইবা কিমি ৭২৮ শাংবা দব্লিং/লতি ত্রেকিং প্রোজেক্ত ৫ পাইখৎখি, মসিগী মনুংদা কিমি ৪৮ কম্মিসন তৌখ্রে অমসুং মার্চ ২০২২ ফাওবদা লুপা করোর ২,৮৫৪ চাদিং তৌখ্রে।
1. লম্বী-থোং: এন.ই.আর.দা হৌজিক লুপা করোর ৫৮,৩৮৫গী চংনা পুন্না কিমি ৪০১৬.৪৮ শেমলি। প্রোজেক্তশিং অসি হৌখিবা চহি ৫দগী পাইখৎলকপনি। এন.ই.আর.দা লোইশিনখিবা প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর ১৫,৫৭০.৪৪গী কিমি ৩০৯৯.৫০ য়াওখি। হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অসি মে ২০২৪দা লোইশিল্লবা য়ানা লৈ। এন.ই.আর.দা পাইখৎলিবা মরু ওইবা কেপিতেল রোদ কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং অদুদা নাগালেন্দদা দিমাপুর-কোহিমা রোদ লেন ৪ ওনবা (কিমি ৬২.৯); অরুনাচল প্রদেশতা নাগাওন বাইপাসতগী হোলোঙ্গি লেন মরি ওনবা (কিমি ১৬৭); সিক্কিমদা বাগ্রাকোতেদগী পাকয়োং (এন.ঐচ.-৭১৭এ) ফাওবগী অলতর্নেৎ তু-লেন হাইৱে (কিমি ১৫২); মিজোরামদা আইজোল-তুইপাং এন.ঐচ-৫৪ লেন ১ ওনবা (কিমি ৩৫১); অমসুং মনিপুরদা এন.ঐচ. ৩৯গী ইম্ফাল-মোরে সেক্সন লেন ৪ ওনবা (কিমি ২০) অমসুং লেন ২ ওনবা (কিমি ৭৫.৪) য়াওরি।
1. ঈশিং লম্বী: ১৯৮৮দা ধুব্রি (বাংলাদেশকী ঙমখৈ)দগী সাদিয়া ফাওবা (কিমি ৮৯১গী) ব্রহ্মপুত্র তুরেল অসি নেস্নেল ৱাতরৱে-২ (এন.দবল্যু.-২) ওইনা লাউথোকখি। ঈশিং লম্বী অসি মথৌ তাবা দেপ অমসুং ৱাইথকী ফিয়রৱে, দে অমসুং নাইত নেভিগেসন এদশিং অমসুং তর্মিনেলশিংগা লোয়ননা শেমগৎলি। চহি ৫গী মনুংদা শেমখিবা অমসুং প্লান তৌখিবা ফেসিলিতীশিং অসিদা লুপা করোর ৪৬১ চাদিং তৌগনি। বরাক তুরেল অসি ২০১৬তা নেস্নেল ৱাতরৱে-১৬ (এন.দবল্যু.-১৬) ওইনা লাউথোকখি। মসিনা অসামগী কছার তম্পাক্তা লৈরিবা সিলচর, করিমগঞ্জ অমসুং বদরপুরগা ইন্দো-বাংলাদেশ প্রোতোকোল (আই.বি.পি.) রুতকী খুত্থাংদা হলদিয়া অমসুং কোলকতা হীথাংফমশিংগা ফাওনহল্লি। চহি ৫গী(২০২০-২৫) মনুংদা শেমখিবা অমসুং প্লান তৌখিবা ফেসিলিতীশিং অসিদা লুপা করোর ১৪৫ চাদিং তৌগনি।
1. পাৱর কন্নেক্তিবিতী : পাৱর মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক লমদমদা ২০১৪দগী হৌনা পাৱর জেনরেসন (হাইদ্রো/থর্মেল) প্রোজেক্তশিং পাইখৎপা হৌখি। মখা তানা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসনগী নেৎৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা এম.দবল্যু. ৭৪০ রোম ওইগদবা হাইদ্রো ইলেজ্ত্রিক প্রোজেক্ত (এম.দবল্যু. ২০দগী হেনবা) ০৩ পাইখৎলি। ১৪.০২.২০১৮দা এম/এস অসাম পাৱর জেনরেল কোর্পোরেসন লিমিতেদনা এম.দবল্যু. ৬৯.৭৫৫ কেপাসিতী (৭ x এম.দবল্যু. ৯.৯৬৫)গী লাখৱা রিপ্লেসমেন্ত পাৱর প্রোজেক্ত কৌবা অসামগী রাজ্যদা গ্যাস বেজ পাৱর প্রোজেক্ত অমা কম্মিসন তৌখি। মখা তানা ভারত সরকারনা দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগী মিতরিং অমসুং আই.তি. ইনেবলমেন্ত তৌবগা লোয়ননা সব-ত্রান্সমিসন অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা/ চাউথোক্নবা ফন্দিং তৌদুনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী পাৱর দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াওনা রাজ্যশিং অসিদা স্কিম কয়ামরুম লোঞ্চ তৌখি। অৱাং নোংপোক্কী লমদমদা ত্রান্সমিসন নেৎৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ইন্তর-স্তেৎ ত্রান্সমিসন প্রোজেক্তশিং পাইখৎখি, মসিদা অনৌবা ত্রান্সমিসন লাইনশিং, হান্না লৈরবা সবস্তেসনশিং পাকথোক-চাউথোকপা/অপগ্রেদ তৌবা, ত্রান্সফোর্মেসন কেপাসিতী হেনগৎহনবা, ত্রান্সমিসন লাইনশিং রিকন্দক্তরিং তৌবা য়াওখি। মখা তানা পাৱর গ্রীদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (পি.জি.সি.আই.এল.)না অচৌবা ইন্ত্রা স্তেৎ পাৱর ত্রান্সমিন এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন স্কিম অনি পাইখৎলি মদুদি (i) লুপা করোর ৬,৭০০গী এস্তিমেৎ কোস্ততা ইন্ত্রা-স্তেৎ ত্রান্সমিসন এন্দ দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমশিং (কে.ভি. ৩৩ অমসুং মথক্কী) মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক রাজ্য তরুক্কী (অসাম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরাম, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ)গী নোর্থ ইস্তর্ন রিজন পাৱর সিস্তেম ইমপ্রুমেন্ত প্রোজেক্ত (এন.ই.আর.পি.এস.আই.পি.); অমসুং (ii) লুপা করোর ৯,১২৯.৩২গী এস্তিমেৎ কোস্ততা সেঙ্কসন তৌখিবা অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিমগী কমপ্রিহেন্সিব স্কিম ফোর স্ত্রেন্থনিং ওফ ত্রান্সমিসন এন্দ দিস্ত্রিব্যুস সিস্তেম।
1. তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী: লমদম অসিদা তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা তেলিকম্ম্যুনিকেসনন্স বিভাগনা প্রোজেক্ত কয়ামরুম পাইখৎখি, মসিদা ইন্তরএলিয়া ওইনা য়াওরিবা অদুদি (i) অসাম, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, সিক্কিম অমসুং অরুনচাল প্রদেশ (নেস্নেল হাইৱেশিংদা খক্তা) অমসুং নেস্নেল হাইৱেগী লম্বেলদা অপনবা লৈতনা কবরেজ পীনবা কবর তৌদবা খুঙ্গংশিংদা মোবাইল সর্ভিসশিং পীবা; (ii) মেঘালয় অমসুং নেস্নেল হাইৱেশিংদা ৪জি তেক্নোলোজীগী মোবাইল কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা; (iii) অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগী জিলা ২দা মোবাইল কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা; (iv) অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা খুঙ্গংগী পঞ্চায়তশিংদা ভারত নেৎ অমসুং ৱাই-ফাই কন্নেক্তিবিতী ফংহনবা; অমসুং (v) কোক্স বজারগী খুত্থাংদা বাংলাদেশকী বি.এস.সি.সি.এল.দগী অগরতলাদা ইন্তর্নেৎ কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবগীদমক ১০ জি.বি.পি.এস. ইন্তর্নেস্নেল বেন্দৱাইদ লৌশিনবা। অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংদা খুঙ্গং ১,২৪৬ কিনশিল্লিবা তাৱর ১,৩৫৮ ইন্সতোল তৌখ্রে অমসুং সর্ভিসশিং ফংহল্লি।
৩. দিপার্তমেন্ত ওফ প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেসল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)- এন.ই.গী রাজ্যশিংদা ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন চাউখৎহন্নবগীদমক অমসুং থবক পীনবা অমদি শেন্মীৎলোন চাউখৎহন্নবগীদমক দিপার্তমেন্ত ওফ প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেসল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.) ০১.০৪.২০১৭তগী হৌনা চৎনবা হৌহন্দুনা নোর্থ ইস্ত ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আই.দি.এস.), ২০১৭ কৌবা স্কিম অমা হৌদোকখি। ইন্তর এলিয়া ওইনা সরকারনা পাইখৎখিবা অতোপ্পা অনৌবা থৌশিলশিংদা নোর্থ ইস্ত ভেঞ্চর ফন্দ, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিম, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা য়াওখি, লমদম অসিদা ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন থৌগৎনবা ধপ শানবা ৱাগী চৈশিংদা ২৫%গী ইমপোর্ত দ্যুতী লৌবা হেনগৎহনবা য়াওরি।
৪. মসিগী মথক্তা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না স্কিম/পেকেজ কয়ামরুম ইমপ্লিমেন্ত তৌরি মখোয় অদুদি অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎহন্নবগী নোর্থ ইস্ত ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আই.দি.এস.), নন-লেপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্সেস (এন.এল.সি.পি.আর.) স্কিম, স্পেসিএল পেকেজেস ওফ অসাম [বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল (বি.তি.সি.), দিমা হাসাও ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল (দি.ঐচ.এ.তি.সি.) অমসুং কার্বি আংলোং ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল (কে.এ.এ.তি.সি.)], হিল এরিয়া দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (ঐচ.এ.দি.পি.), সোসিএল এন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (এস.আই.দি.এফ.), স্কিমস ওফ এন.ই.সি. (নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল) অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)। চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিম/পেকেজশিং অসিগী মখাদা লুপা করোর ১৫,৮৬৭.০১ রোম ওইগদবা প্রোজেক্ত ১,৩৫০, কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিং য়াওনা, শেনবা চহি ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২দা সেঙ্কসন তৌখি। চহিগী মতুং ইন্না সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
শেনবা চহি
এম.দোনর অমসুং এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং
মশিং
শেনফম
২০১৪-১৫
৭১
১,৫০০.৪০
২০১৫-১৬
১২৬
১,৫৬৪.৫৩
২০১৬-১৭
১৫২
১,৯২৫.৪৫
২০১৭-১৮
২৭৪
৩,১১৪.৪৬
২০১৮-১৯
৭০
১,৩৪০.৩৩
২০১৯-২০
১৭৪
১,৯৮৩.৯১
২০২০-২১
২০৬
১,৬৮৫.৩১
২০২১-২২
২৭৭
২,৭৫২.৬২
অপুনবা
১,৩৫০
১৫,৮৬৭.০১
এম.দোনর অমসুং এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা শেনবা চহি ২০১৪-১৫ দগী ২০২১-২২ ফাওবদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিংগী রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা লৈরিবা স্তেসন মখাদা পীরি:
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য
সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং
লোইশিনখ্রবা প্রোজেক্তশিং
চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং
মশিং
শেনফম
মশিং
শেনফম
মশিং
শেনফম
অরুনাচল প্রদেশ
১৭৪
১,৮৯৫.৫৬
৪৯
৩১৮.০৪
১২৫
১,৫৭৭.৫২
অসাম
১৯৭
২,৮৩০.৪১
২৯
২৮৭.৬৩
১৬৮
২,৫৪২.৭৮
মনিপুর
২৩৫
২,২৯৪.০৭
৬৩
৭৯৫.৩৪
১৭২
১,৪৯৮.৭৩
মেঘালয়
১১১
১,৫১২.৭৭
২৪
১৩০.৮৪
৮৭
১,৩৮১.৯৩
মিজোরাম
১৫২
১,৩১৪.২২
৫৩
৩৭২.৮২
৯৯
৯৪১.৪০
নাগালেন্দ
১৮৭
১,৯৬৫.৬৯
৪৫
২৪১.৪
১৪২
১,৭২৪.২৯
সিক্কিম
৬৭
৮০৮.৫১
১৭
১৮২.৮২
৫০
৬২৫.৬৯
ত্রিপুরা
৭৬
১,০১০.৩১
১৪২.০৪
৬৭
৮৬৮.২৭
অতোপ্পা এজেন্সী*
১৫১
২,২৩৫.৪৭
৫৬
৭৪২.০৬
৯৫
১,৪৯৩.৪১
অপুনবা
১,৩৫০
১৫,৮৬৭.০১
৩৪৫
৩,২১২.৯৯
১০০৫
১২৬৫৪.০২
* অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্তা এন.ই.সি. স্কিমগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংগীদমক এজেন্সী কয়াদা সেঙ্কসন তৌখিবা প্রোজেক্তশিং
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অৱাং নোংপোক্কী লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।