Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Development of Sports under Skill India Initiative
01 AUG 2022 4:19PM by PIB Delhi
The National Skill Development Mission (NSDM) was launched by the Hon’ble Prime Minister on 15th July, 2015, to provide a strong institutional framework to implement and scale up skill development efforts across the country, in all sectors including sports.
Under this, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) is implementing its flagship scheme Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY). Under PMKVY, skilling is provided in various sectors including sports. Qualification Packs that have been developed for the sports sector are Early Years Physical Activity Facilitator, Primary Years Physical Activity Facilitator, Sports Masseur, Fitness Trainer, Community Sports Coach, Unarmed Self-Defence Instructor, Personal Fitness Trainer, Group Fitness Trainer, Strength and Conditioning Coach, Fitness Centre Head, Lifeguard Pool, Lifeguard Open Water, Aquatic Rescue Head, Swimming Instructor, Beach Captain and Pool Maintenance Worker. As on 30.06.2022, a total number of 91,007 candidates have been trained under PMKVY under sports sector.
MSDE through National Skill Development Corporation (NSDC) formed the Sports, Physical Education, Fitness & Leisure Skills Council (SPEFL-SC) on 3rd July, 2015 for focused attention to the development of sports under the Skill India Initiative. The key objective of the SPEFL-SC is to create a robust and vibrant eco-system for quality education and skill development in the sports sector in the country. The mandate for SPEFL-SC, inter alia, is to carry out functional and occupational mapping and develop a catalogue of industry, develop occupations/ job roles in the sector, develop & put in place an assessment & certification mechanism for the trainers, assessors and trainees, etc. This is an ongoing and continuous process. No skill-gap study has yet been undertaken for the sports sector.
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship, Shri Rajeev Chandrasekhar in a written reply in the Lok Sabha today.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল ইন্দিয়া ইনিসিএতিপকী মখাদা শান্নবা চাউখৎহনবা
01 AUG 2022 4:19PM by PIB Imphal
শান্নবা য়াওনা হিরম খুদিংমক্তা লৈবাক শীনবা থুংনা স্কিল লৈহনবগী থবক চাউখৎহন্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা মহৈলোয়শঙশিংনা অকনবা ঙাক্লৌ অমা পীনবা, জুলাই ১৫, ২০১৫দা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেসনেল স্কিল দিবলপমেন্ত মিসন(এন এস দি এম) হৌদোকখি।
থৌরাং অসিগী মখাদা, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিনা মসিগী মরুওইবা স্কিম প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনা(পি এম কে ভি ৱাই) পায়খৎলি। পি.এম.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা শান্নবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা স্কিল লৈহন্নবা থবক পায়খৎলি। শান্নবগী ওইনা শেমগৎলবা ক্বালিফিকেসন পেকশিংদি আরলি ইয়ার্স ফিজিকেল এক্তিবিতি ফেসিলিতেতর, প্রাইমারি ইয়ার্স ফিজিকেল এক্তিবিতি ফেসিলিতেতর, স্পোর্তস মেসিউয়র, ফিতনেস ত্রেন্নর, কম্মুনিতি স্পোর্তস কোচ, অন-আর্মদ সেল্ফ-দিফেন্স ইন্সত্রক্তর , পর্সোনেল ফিতনেস ত্রেন্নর, গ্রুপ ফিতনেস ত্রেন্নর, স্ত্রেং এন্দ কন্দিসনিং কোচ, ফিতনেস সেন্তর হেদ, লাইফগার্দ পুল, লাইফগার্দ ওপন ৱাতর, এক্বাতিক রেস্কু হেদ, শুইমিং ইন্সত্রক্তর, বিচ কেপ্তেন অমসুং পুল মেন্তেনেন্স ৱার্করনি। শান্ন-খোৎনবগী হিরমদা পি.এম.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা ৩০.০৬.২০২০ ফাওবদা, মীওই ৯১,০০৭ ত্রেনিং পীখ্রে।
স্কিল ইন্দিয়া ইনিসিএতিপকী মখাদা শান্ন-খোৎনবা মখলশিং চাউখৎহন্নবা জুলাই ৩, ২০১৫দা নেসনেল স্কিল দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন(এন এস দি সি)গী খুৎথাংদা মিনিস্ত্রিনা স্পোর্তস, ফিজিকেল ইজুকেসন, ফিতনেস এন্দ লেজর স্কিলস কাউন্সিল(এস পি ই এফ এল-এস সি) শেমখ্রে। কাউন্সিল অসিগী মরুওইবা পান্দমদি লৈবাক অসিদা শান্নবগী হিরমশিংদা মগুন লৈবা তাকপী-তম্বীবা অমসুং স্কিল লৈহন্নবা অফবা অমসুং মতিক চাবা ফিবম অমা শেমগৎপনি। কাউন্সিল অসিগী থবকশিংগী মনুংদা হিরম অসিদা থবক কয়া শেমগৎপা, ইন্দস্ত্রিগী কেতেলোগ পুথোকপা, ত্রেন্নরশিং, এসেসরশিং অমসুং ত্রেনিশিং চাংয়েং তৌবা অমসুং সর্তিফিকেত পীবগী থবক ফগৎহনবা য়াওরি। মসি হৌজিক লেপতনা অমসুং মখা তানা চৎথরিবা থবক অমনি। শান্নবগী হিরম অসিগী ওইনা স্কিল-গেপ স্তদি অমতা হৌজিক ফাওবা পাংথোকত্রি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা ফোঙদোকখিবনি।