Ministry of Education
Education in Mother Tongue
01 AUG 2022 6:01PM by PIB Delhi
Section 29(f) of Chapter V under Right to Education Act, 2009 clearly states that, “medium of instructions shall, as far as practicable, be in child’s mother tongue.
Education is in the concurrent list of the Constitution and majority of the schools are under the domain of the States/UTs. As envisaged in para 4.11 of National Education Policy (NEP) 2020, wherever possible, the medium of instruction until at least Grade 5, but preferably till Grade 8 and beyond, is to be the home language/mother tongue/local language/regional language. Thereafter, the home/local language shall continue to be taught as a language wherever possible.
The NIPUN Bharat Mission of the Government of India through its Mission Implementation Guidelines suggests that teaching learning process and development of teaching learning material should be done in mother tongue. Similarly, Vidya Pravesh- a three-month play-based school preparation programme for Grade-I and NISHTHA FLN (Foundational literacy and Numeracy) have also re-emphasised the same.
As per Unified District Information System for Education Plus (UDISE+) 2020-21, there are 28 languages in which teaching learning is going on in grades (1-5). The languages are as follows:
Assamese, Bengali, Gujarati, Hindi, Kannada, Konkani, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Odia, Punjabi, Sanskrit, Sindhi, Tamil, Telugu, Urdu, English, Bodo, Khasi, Garo, Mizo, French, Hmar, Karbi, Santhali, Bhodi, Purgi.
During the formulation of NEP 2020, a large number of consultations were held with different stakeholders including State/UT Governments, Government of India Ministries, Members of Parliament, public etc. The Draft NEP 2019 was uploaded on Ministry of Education’s website to elicit comments and suggestions from the various stakeholders. Further, letters were written to the States/UTs Governments and Government of India Ministries inviting their views and comments on Draft NEP 2019. An Education Dialogue with Hon’ble MPs of Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, Puducherry, Kerala, Karnataka & Odisha was organized in the month of July and August, 2019. Around 2 lakh suggestions on the Draft NEP were received from various stakeholders. A special meeting of CABE was organised in Sepetember, 2019 to discuss Draft NEP. 26 Education Ministers of various States and UTs, representatives of States and UTs, Members of CABE, Heads of Autonomous Organizations, Vice Chancellors of Universities, attended the meeting along with senior officials. A meeting of Parliamentary Standing Committee was held in November, 2019 to discuss the Draft. Accordingly, based on all feedback/commentts received, NEP 2020 was finalized and the same had been approved by the Union Cabinet on 29.07.2020.
The information was given by the Minister of State for Education, Smt. Annpurna Devi in a written reply in the Lok Sabha today.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
মমালোন্দা লাইরিক তম্বা
01 AUG 2022 6:01PM by PIB Imphal
রাইত তু ইজুকেসন এক্ত,২০০৯গী চেপ্তর ৫গী সেক্সন ২৯(এফ)না ময়েক শেংনা হায়রি মদুদি, “লাইরিক তম্বীনবগী লোন অসি ঙম্লিবমখৈ অঙাংগী মমালোন ওইগদবনি”।
লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবক অসি সংবীধানগী কনকরেন্ত লিস্তা য়াওরি অমসুং স্কুল অয়াম্বা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী মখাদা লৈরি। নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০গী পারা ৪.১১গী মতুংইন্না, ক্লাস ৫ ফাওবা, অদুবু ঙম্লবদি ক্লাস ৮ অমসুং মসিদগী হেনবা ক্লাসশিংদা মমালোন/লমদম অদুগী লোন্দা তম্বীগদবনি হায়রি। মসিগী মতুং তারকপদা, ঙম্লবদি হোম/লোকেল লেঙ্গোইজনা মখা তানা লাইরিক তম্বীগদবনি।
ভারত সরকারগী নিপুন ভারত মিসনগী মখাদা লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবকশিং অমসুং তাকপী-তম্বীবদা শীজিন্নগদবা মচাকশিং শেম্বদা মমালোন শীজিন্ননবা মিসন অসিগী চৎন-কাংলোনশিংদা পাউতাক পীরি। মসিগা মান্নবা মওংদা, গ্রেদ-১গী থা অহুমগী ওইবা বিদ্য প্রভেস অমসুং নিস্থা এফ.এল.এন(ফাউন্দেসনেল লিতেরেসি এন্দ নুমেরেসি)শু মমালোন শীজিন্নগদবনি।
য়ুনিফাইদ দিস্ত্রিক ইনফোর্মেসন সিস্তেম ফোর ইজুকেসন প্লস(য়ুদাইস) ২০২০-২১গী মতুংইন্না, ক্লাস ১দগী ৫ ফাওবগী মহৈরোয়শিং লোন ২৮দা তাকপী-তম্বীরি। হায়রিবা লোনশিং অদু মখাদা পীরি:
অসামিজ, বেঙ্গালি, গুজরাতি, হিন্দি, কন্নারা, কোনকানি, মালায়ালম, মনিপুরি, মরাথি, নেপালি, ওরিয়া, পঞ্জাবী, সংস্কৃত, সিন্ধি, তামিল, তেলুগু, উর্দু, ইংলিস, বোরো, খাসি, গারো, মিজো, ফ্রেঞ্জ, মার, কার্বি, সন্থালি, বোদি, পুর্গি।
এন.ই.পি ২০২০ শেম্বা মতমদা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিং, ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রিশিং, এম.পিশিং, মীয়াম য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংগা লোয়ন্না পাক-শান্না খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকখি। তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংনা পাউতাকশিং পীরক্নবা দ্রাফ এন.ই.পি ২০২০ অসি ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী ৱেবসাইত্তা থাগৎলে। দ্রাফ এন.ই.পি ২০১৯দা মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নবা অমসুং পাউতাকশিং পীরক্নবা রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিং অমসুং ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রিশিংদা চিথিশিং ইখ্রে।
২০১৯গী জুলাই অমসুং অগস্ত থাশিংদা অন্ধ্র প্রদেস, তেলঙ্গানা, তামিল নাদু, পুদুচেরি, কেরলা, কর্নাতকা অমসুং ওরিসাগী এম.পিশিংগী ইজুকেসন দাইলোগ অমা পাংথোকখ্রে। দ্রাফ এন.ই.পিগী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংদগী চাউরাক্না পাউতাক লাখ ২ ফংখি। দ্রাফ এন.ই.পিগী মতাংদা খন্ননবা ২০১৯গী সেপ্তম্বরদা সি.এ.বি.ইগী অখন্নবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। হায়রিবা মীফম অদুদা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী ইজুকেসন মিনিস্তর ২৬, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী মীহুৎশিং, সি.এ.বি.ইগী মেম্বরশিং, ওতোনোমস ওর্গনাইজেসনশিংগী লুচিংবশিং, য়ুনিভর্সিতিশিংগী ভি.সিশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। দ্রাফ অসিগী মতাংদা খন্ননবা ২০১৯গী নবেম্বরদা পর্লিয়ামেন্তরি স্তেন্দিং কম্মিতিগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মরী লৈনবশিংনা পীরকপা ফিদবেকশিং অমসুং পাউতাকশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা এন.ই.পি ২০২০ অরোইবা ওইনা শেমখিবনি অমসুং মসি ২৯.০৭.২০২০দা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ইজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবীনা ফোঙদোকখিবনি।