Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Over 77 crore portable transactions recorded in One Nation One Ration Card Scheme (ONORC)
80 Crore beneficiaries avail benefit of ONORC recording nearly 3 Crore portability transactions per month
Scheme to complete 3 years of successful launch next week
02 AUG 2022 3:42PM by PIB Delhi
The Department of Food and Public Distribution is observing week-long activities to celebrate “One Nation One Ration Card” (ONORC) Scheme which was launched on 9th August, 2019, as a pilot project in four states.
Performance of portability transactions
Transactions since
August 2019
NFSA Transactions
~60%
Avg Monthly Portable
Transactions
>77.5 Crore
PMGKAYTransactions
~40%
3.5 Crore
(in last 6 months)
Transactions during
COVID period
Total Distribution of food grains
Total Subsidy Incurred
>70 Crore
>144 LMT
>43,000 Crore
ONORC is a technology driven scheme which is being implemented by the Central Government for the nation-wide portability of ration cards under National Food Security Act (NFSA). This system allows all NFSA beneficiaries, particularly the migrant beneficiaries, to claim either full or part of their entitled food grains from any Fair Price Shop (FPS) in the country through existing ration card with biometric/Aadhaar authentication in a seamless manner. The system also allows their family members back home, if any, to claim the balance foodgrains on the same the ration card.
Since its inception on 9th August, 2019, in a very short span of time, it is now implemented in all 36 States/UTs across the country. Assam, the last state to come onboard, joined the plan in June 2022 and thus completing the pan-India roll out of the plan. Food security is now portable throughout the country. The Scheme is one-of-its-kind Citizen Centric initiative in the country. Presently, the system covers nearly all the (~80 Crore) NFSA beneficiaries (almost the entire NFSA population). Moreover, on an average, about ~3 Crore portability transactions per month are being recorded under the scheme.
The objective of this beneficiary centric high-impact program is to empower all NFSA beneficiaries to be Atma Nirbhar for their food security anywhere in the country. The scheme has proved to be a tremendous value-added service to each NFSA beneficiary during the COVID-19 pandemic, particularly migrant beneficiary. It facilitated them to avail the benefit of subsidised foodgrains with flexibility from any location during the lockdown/crisis period. Since inception (in August 2019), about 77.88 Crore portable transactions have taken place under the ONORC.
To make the beneficiary aware of the benefits of the ONORC, a vigorous awareness generation campaigning – in Hindi & Regional Languages was also carried out.
Progress of One Nation One Ration Card implementation in States/UTs
A specially customized Android Mobile App on ONORC “Mera Ration” has also been launched for the benefit of all NFSA beneficiaries. The application provides multiple functionality and makes portability of ration easier, specifically for migrant NFSA beneficiaries. Moreover, the application is now available in 13 languages.
Besides, a 5-digit ‘14445’ toll-free number is also available in most States/UTs under ONORC.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସିରେ ୭୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୋର୍ଟେବଲ୍ କାରବାର ରେକର୍ଡ
ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ ଯୋଜନା (ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସି)ରେ ୭୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୋର୍ଟେବଲ୍ କାରବାର ରେକର୍ଡ କରା ଯାଇଛି
୮୦ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୩ କୋଟି ପୋର୍ଟେବିଲିଟ୍ ରେକର୍ଡ କରୁଥିବା ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସିର ଲାଭ ପାଇଥାନ୍ତି
ଏହି ଯୋଜନା ଆସନ୍ତା ସପ୍ତାହରେ ସଫଳ ଶୁଭାରମ୍ଭର ୩ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ
02 AUG 2022 3:42PM by PIB Bhubaneswar
ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଂଟନ ବିଭାଗ "ୱାନ୍ ନେସନ୍ ୱାନ୍ ରାସନ କାର୍ଡ’ (ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସି) ଯୋଜନାର ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାପି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଯାହା ୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ରେ ଚାରିଟି ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପୋର୍ଟେବିଲିଟି କାରବାରର ପ୍ରଦର୍ଶନ
Transactions since
August 2019
NFSA Transactions
~60%
Avg Monthly Portable
Transactions
>77.5 Crore
PMGKAYTransactions
~40%
3.5 Crore
(in last 6 months)
Transactions during
COVID period
Total Distribution of food grains
Total Subsidy Incurred
>70 Crore
>144 LMT
>43,000 Crore
ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସି ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସଂଚାଳିତ ଯୋଜନା ଅଟେ, ଯାହା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିନିୟମ (ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ) ଅଧୀନରେ ରାସନ କାର୍ଡକୁ ସାରା ଦେଶରେ ପୋର୍ଟେବିଲିଟି ନିମନ୍ତେ ଲାଗୁ କରା ଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ସମସ୍ତ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷ ରୂପରେ ପ୍ରବାସୀ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ, ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ / ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିଥିବା ପ୍ରଚଳିତ ରାସନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ କୌଣସି ଉଚିତ୍ ମୂଲ୍ୟର ଦୋକାନ (ଏଫ୍‌ପିଏସ୍‌) ରୁ ସେମାନଙ୍କର ହକ୍ ପ୍ରାପ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କିମ୍ବା କିଛି ଅଂଶ ପାଇବା ପାଇଁ ଦାବି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ ।
ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ, ଯଦି ଅନ୍ୟ କେହି ସେହି ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଥାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଘରକୁ ଫେରନ୍ତି, ସେହି ରାସନ କାର୍ଡରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ ।
୯ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୧୯ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ, ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଏବେ ଏହା ସାରା ଦେଶରେ ୩୬ଟି ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକରେ ଲାଗୁ କରା ଯାଇଛି । ଆସାମ ହେଉଛି ଆଗକୁ ଆସି ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ହେବାରେ ଶେଷ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକାରର ଯୋଜନା ସର୍ବ ଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଲାଗୁ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପୋର୍ଟେବଲ୍ ଅଟେ । ଏହି ଯୋଜନା ଦେଶରେ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧରଣର ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ବର୍ତମାନ ସମୟରେ, ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ (୮୦ କୋଟି) ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ (ପାଖାପାଖି ସମସ୍ତ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ଜନସଂଖ୍ୟା)କୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରି ସାରିଛି । ସର୍ବୋପରି, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତି ମାସରେ ପାଖାପାଖି ୩ କୋଟି ପୋର୍ଟେବିଲିଟି କାରବାର ଉଲ୍ଲେଖ କରା ଯାଉଛି ।
ଏହି ହିତାଧକାରୀ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ନିଜର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବା । ଏହି ଯୋଜନା କୋଭିଡ୍ - ୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ, ବିଶେଷ ରୂପରେ ପ୍ରବାସୀ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ସେବା ଭାବରେ ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି । ଏହା ଆମକୁ ଲକ୍‌ଡାଉନ୍ / ସଂକଟ ସମୟରେ କୌଣସି ବି ସ୍ଥାନରେ ନମନୀୟତା ସହିତ ରିହାତି ମୂଲ୍ୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ (ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୯ରେ) ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସି ଅଧୀନରେ ପାଖାପାଖି ୭୭.୮୮ କୋଟି ପୋର୍ଟେବଲ୍ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସିର ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଗୁଡିକରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ କରା ଯାଇଛି ।
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ଗୁଡିକରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି
ସମସ୍ତ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କର ଲାଭ ନିମନ୍ତେ ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସି "ମେରା ରାସନ’ ଉପରେ ଏକ ବିଶେଷ ରୂପରେ ଅନୁକୂଳିତ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଛି । ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବହୁବିଧ କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଶେଷ ରୂପରେ ପ୍ରବାସୀ ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ଏ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ରାସନର ପୋର୍ଟେବିଲିଟିକୁ ସହଜ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ । ସର୍ବୋପରି, ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନ ଏବେ ୧୩ଟି ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ।
ଏତଦ୍ ବ୍ୟତୀତ, ଓଏନ୍‌ଓଆର୍‌ସି ଅଧୀନରେ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳରେ ୫ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ‘୧୪୪୪୫' ଟୋଲ୍ ଫ୍ରି ନମ୍ବର ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।