Ministry of Health and Family Welfare
Measures to tackle Black Marketing of Blood
e-RaktKosh web portal of Government of India, provides the interface for Blood Banks data management and integration
Blood storage centres can be established in remote areas to meet the emergency requirement of blood, which may be attached to blood banks
02 AUG 2022 5:00PM by PIB Delhi
It is primarily the responsibility of the State/UT Government to take concrete steps to prevent illegal activities taking place in blood banks and during blood transfusion. Government has made registration of blood banks mandatory as per the provisions of Drugs and Cosmetic Act and Rules thereunder. Further, Government has notified Drugs and Cosmetics (Second Amendment) Rules, 2020 which pertain to functioning of Blood Banks/centres, Blood processing and related matters. The implementation & monitoring of aforesaid Act and Rules is within the ambit of the States/UTs. A letter has been issued to States/UTs to take concrete steps for prevention of such illegal activities.
Further, the e-RaktKosh web portal of Government of India, provides the interface for Blood Banks data management and integration. For this, all blood banks have been advised to register on e-RaktKosh web-portal.
It is also the primary responsibility of the State/UT Government to ensure the establishment of blood banks as per their need. The policy of the Government advocates for a hub and spoke approach towards transfusion services, wherein blood is collected and processed in the hubs, which are high volume blood banks and distributed through spokes, which are smaller blood banks and blood storage centers. The requirement of blood banks depends upon the health infrastructure of the area. However, blood storage centres can be established in remote areas to meet the emergency requirement of blood, which may be attached to blood banks.
Support is provided to States/UTs to strengthen their healthcare system including strengthening existing blood banks/supporting new blood banks and blood storage units based on the proposals submitted by the States through National Health Mission. Government of India through Blood Transfusion Services also supports 1131 Blood Banks in the public and charitable sector in respect of manpower, procurement of Blood Bags and testing kits, conducting Voluntary Blood Donation (VBD) camps and Information Education Communication (IEC) activities etc. In addition, Mobile vans for Blood collection and blood transfusion vans are provided to the States/UTs.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নারোন্দা ঈ য়োনবা থিংনবা পায়খৎলিবা থবকশিং
ভারত সরকারগী ঈ-রাকতকোস ৱেব পোর্তেলনা ব্লদ বেঙ্কশিংগী দেতা মেনেজমেন্ত অমসুং ইন্তেগ্রেসনগী ইন্তরফেসকী খুদোংচাবা পীরে
অথু-অকায় মতমদা দরকার ওইবা ঈ পীবা ঙম্নবা মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা ব্লদ বেঙ্কশিংদা ঈ থম্নবা মফমশিং লিংখৎপা য়াগনি
02 AUG 2022 5:00PM by PIB Imphal
ব্লদ বেঙ্কশিংদা অমসুং ঈ কাপ্পা মতমদা চৎথরিবা আইন্না য়াদবা থবকশিং থিংনবা অকনবা থবকশিং লৌখৎপা অসি রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংগী থৌদাংনি। দ্রগস এন্দ কোসমেতিক এক্ত অমসুং রুলসকী মখাদা সরকারনা তঙাইফনা ব্লদ বেঙ্কশিং রেজিস্ত্রেসন তৌহল্লে। ব্লদ বেঙ্কশিং/সেন্তরশিং, ঈ শেম-শাবা অমসুং মরী লৈনবা থবকশিং পাংথোক্নবা সরকারনা দ্রগস এন্দ কোসমেতিক্স(সেকেন্দ এমেন্দমেন্ত)রুলস, ২০২০ লাউথোক্লে। হায়রিবা এক্ত অমসুং রুলশিং চৎনহনবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পাংথোক্কদবনি। অসিগুম্বা আইন্না য়াদবা থবকশিং থিংনবা অকনবা থবকশিং লৌখৎনবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা চিথি অমা থাখ্রে।
মখা তানা, ভারত সরকারগী ঈ-রাকতকোস ৱেব পোর্তেলনা ব্লদ বেঙ্কশিংগী দেতা মেনেজমেন্ত অমসুং ইন্তেগ্রেসনগী ইন্তরফেসকী খুদোংচাবা পীরে। মসিগীদমক, ব্লদ বেঙ্ক খুদিংমক ঈ-রাকতকোস ৱেব পোর্তেলদা রেজিস্তার তৌনবা পাউতাক পীখ্রে।
মখোয়গী দরকারগী মতুংইন্না ব্লদ বেঙ্কশিং লিংখৎপা অসি রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংগী মরুওইবা থৌদাংনি। ঈ মরাংকাইনা লৈবা ব্লদ বেঙ্কশিংদগী অপীকপা ব্লদ বেঙ্কশিং অমসুং ব্লদ স্তোরেজ সেন্তরশিংদা ঈ য়েন্থোক্নবা ঈ লৌশিন্নবা অমসুং শেম-শাবগী থবকশিং পাংথোক্নবা হবশিং লিংখৎনবা সরকারগী থৌশিল পায়খৎনবা খন্নরি। ব্লদ বেঙ্কশিংগী দরকার ওইবা অসি মফম অদুদা লৈরিবা অনা-লায়য়েংগী মচাক-মথুমশিংগী মখা পোল্লি। অদুবু, অথু-অকায় মতমদা দরকার ওইবা ঈ পীবা ঙম্নবা মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা ব্লদ বেঙ্কশিংদা ঈ থম্নবা মফমশিং লিংখৎপা য়াগনি।
নেসনেল হেল্থ মিসনগী খুৎথাংদা রাজ্যশিংনা পীশিল্লকপা প্রোজেকশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হৌজিক লৈরিবা ব্লদ বেঙ্কশিং ফগৎহন্নবা, অনৌবা ব্লদ বেঙ্কশিং অমসুং ঈ থম্নবা য়ুনিতশিং মতেং পাংনবা মখোয়গী অনা-লায়য়েংগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা মতেং পাংলে। সরকার অমসুং চেরিতেবল সেক্তরগী ব্লদ বেঙ্ক ১১৩১দা মী থবক হাপ্নবা, ব্লদ বেগশিং অমসুং তেস্ত তৌনবা খুৎলায়শিং লৈনবা, ঈ পীনবা কেম্পশিং পাংথোক্নবা অমসুং ইনফোর্মেসন ইজুকেসন কম্মুনিকেসনগী থবকশিং পাংথোক্নবা ভারত সরকারনা মতেং পাংখ্রে। মসিগী মথক্তা, ঈ খোমজিন্নবা মোবাইল ভেনশিং অমসুং ব্লদ ত্রান্সফিউজন ভেনশিং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পীখ্রে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা ফোঙদোকখিবনি।