Ministry of Women and Child Development
Inclusion of Ayush Component in Ration Provided by Anganwadi Centres
03 AUG 2022 1:54PM by PIB Delhi
Under Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0, time-tested traditional wisdom in community nutritional practices is sought to be leveraged through Ayush formulations and simple Ayurveda interventions to improve digestive capacity, absorption of nutrients, address anaemia and aid in management of malnutrition for the holistic nourishment of children, pregnant women and lactating mothers.
In the State of Gujarat, since January 2022, AYUSH component has been introduced in the current micro nutrient-enriched Take Home Ration for pregnant women, lactating mothers and children (6 months to 3 years) on pilot basis in 6 districts (Jamnagar, Devbhumi Dwarka, Dang, Narmada, Bhavnagar and Dahod).
In order to assess the impact of addition of AYUSH formulations to the Take Home Ration, Government of Gujarat has given the project to Indian Institute of Public Health, Gandhinagar, for a baseline assessment and an end line survey.
Further, as per the information received from the State of Karnataka, AYUSH components have not been introduced to the ration provided by the Anganwadi Centers.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Rajya Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংনা পীরিবা চানবা পোৎলমশিংদা অয়ুসকী শরুক য়াওহনবা
03 AUG 2022 1:54PM by PIB Imphal
মিসন সক্ষম অঙ্গনৱাদি অমসুং পোসান ২.০গী মখাদা, চাবা তুম্বা হেনগৎনবা, মচি ওইবা শরুকশিং চুপশিন্নবা, ঈ ৱাৎপদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং অঙাংশিং, মীরোনবীশিং অমসুং খোমজিংবী মমাশিং অফবা চীঞ্জাক চাবা ফংদবগী খুদোংচাদবা কোকহন্নবা লৈবাক মীয়ামগী ওইবা মচি ওইবা চীঞ্জাক পীজবগী মতম কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবা চৎনবী অসিদা অয়ুসকী মচলশিং য়াওহন্নবা থবক পায়খৎকদবনি।
জনুৱারি ২০২২দগী হৌনা গুজরাত রাজ্যগী জিলা ৬(জাম্নগর, দেবভুমি দ্বারকা, দাং, নর্মাদা, ভাবনগর অমসুং দাহোদ)তা মীরোনবীশিং, খোমজিংবী মমাশিং অমসুং অঙাংশিং(থা ৬দগী চহি ৩ ফাওবা)দা হৌজিক য়েন্থোক্লিবা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিংদা অয়ুসকী পোৎলমশিং য়াওহনবা হৌখ্রে।
য়ুমদা পুনবা য়েন্থোক্লিবা চানবা পোৎলমশিং অসিদা অয়ুসকী মচলশিং হাপচিনবা অসিগী কান্নবশিং য়েংশিন্নবা অমসুং সর্ভে অমা পাংথোক্নবা গুজরাত সরকারনা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ পব্লিক হেল্থ গান্ধীনগরদা প্রোজেক অমা পীখ্রে।
কর্নাতাকা রাজ্যদগী ফংবা পাউগী মতুংইন্না, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংনা পীরিবা চানবা পোৎলমশিং অদুদা অয়ুসকী মচলশিং য়াওহন্দ্রি হায়রি।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ৱুমেন এন্দ চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ফোঙদোকখিবনি।