Department of Space
Union Minister Dr Jitendra Singh said, North Eastern Space Applications Centre (NESAC), Shillong, will execute 110 projects in Eight North Eastern States by 2024
Projects are in the domains of Agriculture, Water Resources, Forestry & Ecology, Planning & Development, UAV Remote Sensing and Disaster Management Support, with joint funding from MoDONER, DoS and State Governments.
04 AUG 2022 2:32PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said, North Eastern Space Applications Centre (NESAC), Shillong will execute 110 projects in Eight North Eastern States by 2024.
In a statement laid on the table of the Rajya Sabha, Dr Jitendra Singh said, NESAC has coordinated preparation of Plan of Actions (PoA) by the Nodal Departments of the eight States. These projects are in the domains of Agriculture, Water Resources, Forestry & Ecology, Planning & Development, UAV Remote Sensing and Disaster Management Support, with joint funding from MoDONER, DoS and State Governments.
NESAC has developed and achieved following major milestones for the North Eastern Region including:
1. Implementation of North Eastern Spatial Data Repository (NeSDR)
2. Identification of potential areas for development of sericulture & horticulture,
3. Remote Sensing based forest working plans & river atlas,
4. Geospatial system for monitoring MoDONER sponsored projects & survey of Record of Forest Rights (RoFR),
5. Flood Early Warning System (FLEWS) for Assam, and
6. Training & capacity building, including for professionals from BIMSTEC region
7. Satellite imaging-based inputs to support settling of border disputes between North Eastern States undertaken as per suggestion of MHA.
North Eastern Space Applications Centre (NESAC), Shillong: Established in 2000, jointly with North Eastern Council (NEC), NESAC is as an autonomous institution under Dept. of Space (DOS) to provide space technology inputs and services for the development of the North Eastern Region. NESAC is engaged in executing remote sensing application projects for natural resources management & infrastructure development, satellite communication-based applications in education; health & disaster management support, and training & capacity building in space technology & applications

শুন্দ্রংগী বিভাগ
ইং ২০২৪ ফাওবদা নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন্স সেন্তর(এন ই এস এ সি),শিল্লোংনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপালদা প্রোজেক ১১০ পায়খৎকনি হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে
দোনর মিনিস্ত্রি, স্পেস দিপার্তমেন্ত অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী অপুনবা শেনফমগা লোয়ন্না লৌউ-শিংউ, ঈশিং ফংহনবা, উমং অমসুং অকোয়বগী ফিবম শেমগৎপা, প্লান্নিং অমসুং চাউখৎ-থৌরাং, য়ু.এ.ভি রিমোত সেন্সিং অমসুং দিজাস্তার মেনেজমেন্তগী প্রোজেকশিং পায়খৎকনি
04 AUG 2022 2:32PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ(মনিংতম্বা); আর্থ সাইন্সেসকী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, ইং ২০২৪ ফাওবদা অৱাং নোংপোক রাজ্য নিপালদা প্রোজেক ১১০ পায়খৎকনি।
রাজ্য সভাদা ফোঙদোকখিবা ৱারোল অমদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, প্লান ওফ এক্সন(পি ও এ) শেম্নবা নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন্স সেন্তর(এন ই এস এ সি)না রাজ্য নিপালগী নোদেল দিপার্তমেন্তশিংগা পুন্না থবক পায়খৎলে। দোনর মিনিস্ত্রি, স্পেস দিপার্তমেন্ত অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী অপুনবা শেনফমগা লোয়ন্না লৌউ-শিংউ, ঈশিং ফংহনবা, উমং অমসুং অকোয়বগী ফিবম শেমগৎপা, প্লান্নিং অমসুং চাউখৎ-থৌরাং, য়ু.এ.ভি রিমোত সেন্সিং অমসুং দিজাস্তার মেনেজমেন্তগী প্রোজেকশিং পায়খৎকনি।
নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন্স সেন্তরনা অৱাং নোংপোক লমদমদা মখাগী মরুওইবা থবকশিং অসি পায়খৎলে :
1. নোর্থ ইস্তর্ন স্পাসিএল দেতা রিপোজিতোরি(এন ই এস দি আর) থবক হৌবা
2. সেরিকলচর অমসুং হোর্তিকলচর চাউখৎহনবা য়াবা মফমশিং মশক খঙদোকপা
3. রিমোত সেন্সিংদা য়ুম্ফম ওইবা উমংগী থৌরাংশিং অমসুং রিভর এতলাস পায়খৎপা
4. দোনর মিনিস্ত্রিগী প্রোজেকশিং অমসুং রেকোর্দ ওফ ফোরেস্ত রাইতস(আর ও এফ আর) য়েংশিন্নবা জিওস্পাসিএল সিস্তেম
5. অসামগী ফ্লদ আরলি ৱার্নিং সিস্তেম( এফ এল ই দব্লিউ এস)
6. বিমসতেক লমদমগী মীওইশিং য়াওনা ত্রেনিং পীবা
7. এম.এম.এগী পাউতাক মতুংইন্না অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগী মরক্তা ঙমখৈগী মুক্নবা লৈরিবশিং লোইশিন্নবা সেতেলাইত ইমেজিংগী মচাকশিং শীজিন্নবা
নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল(এন ই সি)গী মতেংগা লোয়ন্না ইং ২০০০দা নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন্স সেন্তর, শিল্লোং লিংখৎখি। নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন্স সেন্তর অসি অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎহন্নবা স্পেস তেক্নোলোজিগী মচাকশিং শীজিন্ননবা স্পেস দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিতুৎ অমনি। মহৌশাগী লনশিং থিজিন্নবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, লাইরিক তম্বদা সেতিলাইত কম্মুনিকেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা এপ্পশিং শীজিন্ননবা, হকশেল অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তদা মতেং পাংনবা অমসুং স্পেস তেক্নোলোজিগী লমদা ত্রেনিং পীনবা হিরমশিংদা রিমোত সেন্সিংগী প্রোজেকশিং পায়খৎপগী থবকশিং নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন্স সেন্তরনা পাংথোক্লি।