Ministry of Women and Child Development
Digitalization of Anganwadi Services
05 AUG 2022 12:44PM by PIB Delhi
IT systems have been leveraged to strengthen and bring about transparency in nutrition delivery support systems at the Anganwadi centres. The ‘Poshan Tracker’ application was rolled out on 1st March 2021 as an important governance tool. The Poshan Tracker facilitates monitoring and tracking of all AWCs, AWWs and beneficiaries on defined indicators. Technology under Poshan Tracker is being leveraged for dynamic identification of stunting, wasting, under-weight prevalence among children. Further, under Poshan Abhiyan, for the first time, a digital revolution was ushered in when the Anganwadi Centres were equipped with mobile devices. The mobile application has also facilitated digitization and automation of physical registers used by AWWs that helps in improving their quality of work.
Universal access to Anganwadi Services ensures that no beneficiary, who migrates or whose family migrates from one State to another or within a State is deprived of access to key services delivered through Anganwadis. To facilitate the same, a module on ‘migration’ is available and functional on Poshan Tracker. Using the same, beneficiary details can be accessed by the Anganwadi Centre, where the beneficiary migrated to, by using the beneficiary’s Aadhar details. The Anganwadi Worker at the Centre, where the beneficiary migrated to, can pull the data of the beneficiary to its own data-base by using the migration module. In this regard, Ministry has informed all States / UTs about the detailed flowchart of the migration module on the Poshan Tracker and advised them to undertake appropriate measures for wider dissemination of the availability of this facility among beneficiaries
Aadhaar Seeding of beneficiaries has been initiated to ensure last mile tracking and effective delivery of services to beneficiaries at Aanganwadi centres. Further, a child's Aadhaar card shall not be mandatory for availing the benefits under the Scheme. The benefits under the scheme can be accessed using the mother's Aadhaar card. As on 31st July 2022, close to 53% of beneficiaries have been Aadhar seeded on the Poshan Tracker. The Ministry is constantly following up with the States/ UTs to complete the Aadhar seeding process. Funds for enrollment kits have been placed with the States/UTs to facilitate enrollment of beneficiaries at the AWC itself.
This information was given by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
অঙ্গানৱাদিগী থবকশিং দিজিতেল ওইহনবা
05 AUG 2022 12:44PM by PIB Imphal
অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং য়েন্থোকপগী থবকশিং অরোন-অথুপ লৈহন্দনবা অমসুং হেন্না ফগৎনবা আই.তিগী থবকশিং শীজিন্নরে। থবক অসিগী মরুওইবা খুৎলায় অমা ওইনা মার্চ ১, ২০২১দা ‘পোসান ত্রেক্কর’ এপ্লিকেসন শীজিন্নবা হৌরে। অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং বেনিফিসরিশিং য়েংশিনবা অমসুং খোঙ্গুল লিবগী থবকশিংদা পোসান ত্রেক্কর শীজিন্নরি। অঙাংশিং চাউজন থিবা, মপাঙ্গল শোনবা অমসুং লৈফম থোকপা অরুম্বা য়ৌদবা কয়া অসি মশক খঙদোক্নবা পোসান ত্রেক্করগী মখাদা লৈরিবা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। অহানবা ওইনা পোসান অভিয়ানগী মখাদা, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং মোবাইল শীজিন্নহন্দুনা দিজিতেলগী অওনবা অমা পুরক্লে। অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংনা দিজিতেলগী থবকশিং পাংথোক্তুনা অমসুং রেজিস্তার তৌবগী থবক ওতোমেতিক ওইনা পাংথোক্তুনা মোবাইল এপ্লিকেসন অসিনা মখোয়গী থবক ফগৎহনবদা মতেং পাংলে।
মীওই খুদিংমক অঙ্গনৱাদিগী কান্নবশিং ফংহন্দুনা, অতোপ্পা রাজ্য অমদগী রাজ্য অমদা য়ুম হোংলকপা ইমুংশিং নত্ত্রগা রাজ্য মনুংদা য়ুম হোংবা বেনিফিসরিশিং অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংগী খুৎথাংদা কান্নবশিং ফংহল্লে। চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংবা য়ানবা, ‘মাইগ্রেসন’ মোদুল অমা য়াওরে অমসুং পোসান ত্রেক্করদা মথৌ পাংথোক্লে। বেনিফিসরিনা য়ুম হোংবা মতমদা, বেনিফিসরিগী আধারগী অকুপ্পা মরোলশিং শীজিন্নদুনা অঙ্গনৱাদি সেন্তরনা বেনিফিসরিগী অকুপ্পা মরোলশিং খঙবা য়ারে। অঙ্গনৱাদি ৱার্কর অমনা মহাক্কী সেন্তরদা হোংলক্লিবা বেনিফিসরিগী দেতা অদু মাইগ্রেসন মোদুল শীজিন্নদুনা মহাক্কী সেন্তরগী দেতা-বেজদা হাপজিনবা য়াগনি। হিরম অসিগী মতাংদা, পোসান ত্রেক্করদা মাইগ্রেসন মোদুলগী অকুপ্পা ফ্লোচার্দকী মতাংদা মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা খঙহনখ্রে অমসুং বেনিফিসরিশিংগী মনুংদা মসিগী খুদোংচাবা অসি পাক-শান্না ফংবা ঙম্নবা মতিক চাবা থবকশিং পায়খৎনবা পাউতাক পীখ্রে।
অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা বেনিফিসরিশিং খোঙ্গুল লিনবা অমসুং কান্নবশিং মপুংফানা য়ৌহনবা ঙম্নবা বেনিফিসরিশিংগী আধার নম্বর শম্নবগী থবক পায়খৎলে। অদুবু, স্কিম অসিগী কান্নবা লৌনবগীদমক অঙাং অমগী আধার কার্দ অসি য়াওদ্রবশু য়াই। স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবশিং লৌনবগীদমক মমাশিংগী আধার কার্দশিং শীজিন্নবা য়াগনি। জুলাই ৩১, ২০২২ ফাওবগী মনুংদা, পোসান ত্রেক্করদা বেনিফিসরিশিংগী চাদা ৫৩ রোমগী আধার শম্নরে। মখোয়গী আধার শম্নবগী থবকশিং মপুংফানা পাংথোক্নবা মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং লেপ্তনা তকশিল্লি। সেন্তর মশামক্তা বেনিফিসরিশিং মিংচনবা য়ানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা এনরোলমেন্ত কিতশিংগী ফন্দশিং পীরে।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ফোঙদোকখিবনি।