Ministry of Development of North-East Region
Promotion of Culture and Heritage in NER
08 AUG 2022 12:11PM by PIB Delhi
The Ministry of Development of Northern Region under the “Schemes of NEC” supports proposal which promotes the comparative strengths and potential of the North Eastern Region (NER) through various promotional activities like Road Shows, Business Summits, Conventions, Seminars, Workshops and specialized Media Campaigns etc. “Destination North East” a comprehensive promotional show, showcasing the rich art and culture of NER was successfully organized in various cities in Chandigarh (2017), Delhi (2018) and Varanasi (2019) in which the artists and artisans from North East participated alongwith opportunities for B2B interaction. Further, during the Madhavpur Ghed festival held at Madhavpur in Gujarat during April 10th-13th 2022 along with the participation of artists and artisans from the 8 NE States, 84 persons from the State of Arunachal Pradesh also attended as part of the family of Rani Rukmini.
Further, under the National Cultural Exchange Programme (NCEP) funded by the Ministry of Culture, Government of India, various Festivals of performing arts, exhibitions, yatras etc are organized in member states. Artists from other zones/states are invited to participate in these programmes and get a platform for exchanging cultural ties apart from acquainting the common people with the rich diversity of Indian culture.
As per the Ministry of Education, under the banner of Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM), ‘Akam-Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB) has been initiated. The programme will facilitate students’ visit to their paired state and UT (as per pairing matrix of EBSB). The broad plan is for 750 school students and 750 college students together visit their paired states on a 5-day tour (excluding travel time) in the month of June to September 2022 during which they will gain first hand experience of various socio-cultural and other aspect of life in that state/UT.
As per the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), under the Skill India Mission, a flagship scheme Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) to impart skill development training to prospective youth of the country is implemented. Since inception of PMKVY i.e. 2015, as on 30.06.2022, 4.41 lakh candidates have been trained under Short Term Training (STT) and 7.25 lakh candidates have been oriented under Recognition of Prior Learning (RPL) in the North Eastern States. Further, the Department of School Education and Literacy is implementing “Vocationalisation of School Education” under the Centrally Sponsored Scheme of “Samagra Shikhsha”. Under the scheme, National Skills Qualifications Framework (NSQF) compliant vocational courses are offered to the school students from class 9th to 12th in the covered schools. Employability Skill module has been a mandatory part of the vocational courses which consists of Communication Skill, Self-Management Skills, Information & Communication Technology Skills, Entrepreneurship Skills and Green Skills.
This information was given by Minister of Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Lok Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.দা কলচর অমসুং হেরিতেজ চাউখৎহনবা
08 AUG 2022 12:11PM by PIB Imphal
রোদ শো, ব্যুজিনেস সম্মিত, কনভেন্সন, সেমিনার, ৱর্কশোপ অমসুং অখন্নবা মিদিয়া কেম্পেন্নচিংবগী খুত্থাংদা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাংদম্ননীংঙাই ওইবা মপাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিকশিংবু হেন্না চাউখৎহনবগী ৱাহৌদোকপু অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না “এন.ই.সি.গী স্কিম”গী মখাদা শৌগৎখ্রে। অৱাং নোংপোক্কী আর্তিস্ত অমসুং আর্তিসানশিংনা শরুক য়াদুনা এন.ই.আর.গী নীংথিরবা আর্ত অমসুং কলচরবু উৎলিবা পাক চাউরবা প্রোমোস্নেল শো অমা ওইরিবা, “দেস্তিনেসন নোর্থ ইস্ত” অসি চন্দিগর (ইং ২০১৭), দিল্লী (ইং ২০১৮) অমসুং ভরানসী (ইং ২০১৯)গুম্বা শহরশিংদা বি.২.বি. ইন্তররেক্সনগী খুদোংচাবা কয়াগা লোয়ননা মায় পাক্না পাংথোকখি। মখা তাবা ওইনা, অৱাং নোংপোক রাজ্য ৮গী আর্তিস্ত অমসুং আর্তিসানশিংনা শরুক য়াদুনা এপ্রিল ১০-১৩, ২০২২দা গুজরাতকী মাধবপুরদা পাংথোকখিবা মাধবপুর ঘেদ কুহ্মৈদা অরুনাচল প্রদেশ প্রদেশকী মীওই ৮৪না রানি রুকমিনিগী ইমুং-মনুংগী শরুক অমা ওইনা শরুক য়াখি।
মখা তাবা ওইনা, ভারত সরকারগী কলচর মন্ত্রালয়না শেন্থং পীথবা নেস্নেল কলচরেল এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম (এন.সি.ই.পি.)গী মখাদা পর্ফোরমিং আর্ত, একজিবিসন, য়াত্রানচিংবগী তোঙানবা কুহ্মৈ কয়াসু মেম্বর রাজ্যশিংদা পাংথোকখি। অতোপ্পা জোন/রাজ্যশিংগী আর্তিস্তশিংসু হায়রিবা থৌরমশিংদা শরুক য়ানবা পাউজেল পীখি অমসুং ভারতকী তোঙানবা অমসুং ইনাক খুল্লবা কলচরবু মীচম মীয়ামদা খঙহনবগী মথক্তা কলচরগী ওইবা মরী লান্নবগী ফম্বাক অমসু পীখি।
এজুকেসন মন্ত্রালয়না আজাদী কা অমৃত মহোৎসব (এ.কে.এ.এম.)গী বেন্নর মখাদা, ‘এ.কে.এ.এম. – এক ভারত শ্রেস্থ ভারত (ই.এস.বি.এস.)’কী থৌওংসু হৌদোকখি। প্রোগ্রাম অসিনা মহৈরোইশিংদা মখোয়গা পুংবা শেম্লিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা (ই.এস.বি.এস.কী পুংবা শেম্বগী মেত্রিক্সকী মখা পোন্না) চৎপগী খুদোংচাবসু পীগনি। থৌওং অসিগী পাক চাউবা পান্দমদি জুন-সেপ্তেম্বর ২০২২গী মনুংদা স্কুলগী মহৈরোই ৭৫০ অমসুং কোলেজকী মহৈরোই ৭৫০ পুন্না মখোয়গী পুংবা শেম্লবা রাজ্যশিংদা নুমিৎ ৫নিগী (চত্থোক চৎশিনগী মতম থাদনা) খোঙচৎ চৎহনবনি অমসুং খোঙচৎ অসিগী মনুংদা মখোয়না চৎলিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী তোঙান-তোঙানবা সোসিও-কলচরেল অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াগী ফর্স্ত হেন্দ এক্সপেরিএন্স মখোয়না ফংগনি।
স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.)না স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপা ঙম্বগী মতিক লৈবা লৈবাক্কী নহাশিংদা স্কিল দিভেলপমেন্ত ত্রেনিং পীনবা প্রধান মন্ত্রী কোশল বিকাস য়োজনা (পি.এম.কে.ভি.ৱাই.) কৌবা ফ্লেগশিপ স্কিম অমা হৌদোকখ্রে। পি.এম.কে.ভি.ৱাই.না হেক হৌদোকপদগী, হায়বদি ইং ২০১৫দগী, ৩০/৬/২০২২ ফাওবগী মনুংদা অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংগী ওইনা শোর্ত তর্ম ত্রেনিং (এস.তি.তি.)গী মখাদা কেন্দিদেত লাখ ৪.৪১ ত্রেনিং তৌখ্রে অমসুং রিকোগনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিং (আর.পি.এল.)গী মখাদা কেন্দিদেত লাখ ৭.২৫বু মশাগা চুনবা লম্বীদা চৎহনখ্রে। মখা তারকপদা, স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগনা ‘সামাগ্র শিক্ষা’গী কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিমগী মখাদা “ভোকেস্নেলাইজেসন ওফ স্কুল এজুকেসন”বু থবক ওইনা পাংথোক্লি। স্কিম অসিগী মখাদা, নেস্নেল স্কিল্স ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক (এন.এস.ক্যু.এফ.)কা চুনবা ভোকেস্নেল কোর্সশিংবু মখোয়না কোনবা স্কুলশিংগী ক্লাস ৯দগী ১২ ফাওবগী মহৈরোইশিংদা ফংহল্লি। কম্ম্যুনিকেসন স্কিল, সেল্ফ-মেনেজমেন্ত স্কিল, ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী স্কিল, ওন্তোপ্রিনর্শিপ স্কিল অমসুং গ্রীন স্কিল য়াওবা ভোকেস্নেল কোর্সশিংদা ইমপ্লোএবিলিতী স্কিল মোদ্যুলনা য়াওদ্রবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরি।
ৱাফম অসি অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।